KALÁBRIE 2004

Kalábrie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Kalábrie 2004

Pokud je Kalábrie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2004. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Kalábrie, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o kempech, o výletech v Kalábrii, o trzích, o nákupech potravin a najdete zde také mnoho dalších informací o Kalábrii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.08.2004, 09:51.
Nezlobte se, že Vás obtěžuji, ale narazila jsem na Vaše stánky a moc se mi líbily. Zatím jsem je nestihla celé pročíst, ale mám k Vám prosbu. Můžete mi, prosím, dát konkrétní tip na dovolenou v Kalábrii - ubytování v soukromých apartmánech, popřípadě adresu? Hledala jsem na internetu, ale asi špatně, našla jsem převážně ubytování od cestovek. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Lucie.

My jezdíme s cestovkami, tudíž nemáme až tak dobré a přesné informace o tom, kde je možné se v Kalábrii ubytovat v soukromí. Nicméně můžete zkusit camping.it a najít si nějaký kemp. V Kalábrii je jich spousta a většina má i apartmány nebo bungalovy. Další možností je, najít si na internetu město nebo letovisko, do kterého chete jet a většinou na stránkách jsou i odkazy na ubytování všeho druhu. Většina soukromých ubytovacích zařízení však funguje tak, že prodá ubytování na celý rok obrovským tour operátorům, které to pak rozprodávají cestovkám. Je to pro ně lepší než se namáhat hledat klientelu. Mají zaručený zisk z ubytování a mohou se soustředit na související služby. Naše zkušenost je taková, že s cestovkou je ubytování v Kalábrii levnější (alespoň co jsme porovnávali cenu na místě s cenou kterou jsme zaplatili). Je to tím, že velký tour operator nakoupí ubytování za značně nízkou cenu a ke konečnému zákazníkovi se to většinou dostane za cenu bižší než je pultová cena v daném ubytovacím zařízení. Mimo cestovní kanceláře můžete hledat také na Booking.


# 21.05.2004, 14:20.
Rehúrkovi, mám na Vás jednu veľkú prosbu. V lete sa chystáme s rodinou a priateľmi na dovolenku na juh Talianska do Kalábrie - Mys Capo Vaticano. Túto dovolenku už máme vyskúšanú, je tam krásne, len Vás chcem poprosiť o tip na prespatie počas cesty niekde v polovici v okolí Ferrara, Bologna alebo podobne. Túto cestu sme absolvovali zo Stredného Slovenska - z Podbrezovej - pred dvoma rokmi a núdzovo sme prespali v Hoteli Barberino, avšak na tento rok sú pre nás privysoké ceny - € 80,00 dvojlôžková izba na jednu noc. Môže byť akýkoľvek kemp v okolí diaľnice A1. Ďakujem Vám vopred za tip. Soňa.

Doporučujeme kemp přímo ve městě Bologna - Hotel Camping Citta di Bologna. Nepřeberné množství kempů kdekoliv v Itálii najdete také na camping.it, další možnosti ubytování na Booking.

# 10.05.2004, 11:47.
Chystáme se do Kalábrie, do letoviska Marina di Sibari. Znáte to tam? Jaké jste měli počasí, když jste v Kalábrii byli už na konci května? My bychom jeli rádi první týden v červnu. Také bychom se chtěli podívat do Maratea. Myslíte, že je přístupná i z tohoto místa? Přeci jen Scalea je asi větší a známější letovisko. Také se nechceme celý týden jen válet, dáte nám tipy na výlety do okolí? A ještě něco - jak dlouhá by byla asi tak cesta z Plzně, máte představu o počtu kilometrů? Stačí odhad. Moc děkuji a přeji další hezké zážitky z cestování. Zdraví M.

Kolem Marina di Sibari jsme jen projížděli, když jsme se vydali na celodenní výlet přes park Pollino k Jónskému moři. Strávili jsme tady jen malou chvilku, k tomu ještě začalo pršet. Koncem května je v Kalábrii počasí už letní. Pro středoevropany dá se říci ideální. Maratea je ze Sibari vzdálená jen 120 km, z toho 65 km po bezplatné dálnici. Tipů na výlety je v této části Kalábrie mnoho. Nedaleko od Sibari najdete zbytky římského města Copia, za shlédnutí stojí určitě nejkrásnější město Kalábrie Morano Calabro přímo pod horou Monte Pollino. Dalšími zajímavými místy jsou Altomonte a Rossano. Na severozápad od Sibari se rozprostírá národní park Pollino a na jih pak pohoří Sila Grande s nádhernými jezery. Určitě si pořiďte nějakého průvodce a naplánujte si výlety důkladněji. Z Plzně do Sibari je to 1670 km. Trasa Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brennerský průsmyk - Bolzano - Florencie - Salerno - Sibari. Marina di Sibari je od města vzdálená přibližně 5 km.

# 29.04.2004, 17:51.
Hledala jsem na Internetu odkazy na Kalábrii, kam se s manželem chystáme na dovolenou a narazila jsem i na Vaše stránky, které mě velmi zaujaly. Protože nepatříme mezi typy, které proleží celou dovolenou u moře, ale spíše se rádi vypravíme na průzkum okolí, sháníme průvodce Kalábrií. Jsme z Havířova a zatím se nám nic nepodařilo sehnat. Na Internetu také nic moc. Proto bych ocenila kontakt na dobrého průvodce Kalábrií. Konkrétně budeme ubytováni v městečku Santa Maria del Cedro. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Lenka.

Průvodců o Kalábrii je málo, narazili jsme na několik průvodců o Itálii, které se dokonce Kalábrii úspěšně vyhnuly. Speciálně o Kalábrii je možné použít například Merian - Kalábrie z nakladatelství Vašut. Je ho však třeba brát s rezervou, některé údaje jsou nepřesné. Pro získání základního přehledu však stačí. Podrobnosti lze dohledat na Internetu. Podívejte se také na naši stránku Průvodci.

# 23.02.2004, 12:52.
Náhodou jsem se dostala na Vaše zajímavé internetové stránky. S přáteli jsem se dohodla na dovolené v Kalábrii, shodou okolností ve stejném letovisku. Chtěla bych se zeptat na pár otázek ohledně ubytování a výletů. Jelikož nemáme auto, chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s kyvadlovou dopravou. Jak časté jsou intervaly? Dostaneme se minibusem na pláž? Můžeme dojít i do městečka? Dále bych se chtěla zeptat na zajímavé cíle výletů a na jaké úrovni jsou pláže. Jedna z posledních otázek je, zda jste využívali sportovního a animačního programu v rámci klubové karty. Děkuji za Vaši odpověď a přeji mnoho dalších krásných dovolených. S pozdravem V.

My jsme byli v Praia a Mare koncem května, tedy těsně před začátkem sezóny. Minibus začal jezdit až v červnu, takže jsme neměli možnost ho využít. Měl by jezdit kyvadlově od hotelu, který se nachází na vrcholu hory, se zastávkami u jednotlivých odboček k apartmánům a k Le Clubu, u vrátnice dole a pak u pláže, která je pro Villaggio Club Bridge zřízená před ostrovem Dino, kousek od aquaparku Aquafans. Od pláže je to do městečka kousek, nějakých 15. až 30. minut chůze, do vzdálenějších částí městečka i hodinu, například k pravidelnému čtvrtečnímu trhu. Bez auta budete v případě výletů vázáni na organizované výlety nebo pěší vycházky do okolí. Můžete podniknout výlet lodí kolem pobřeží, výlet do Maratea nebo na Liparské ostrovy. Pěšky jsou zajímavé úseky kolem moře ve směru k mysu Scalea nebo nahoru do hor nad Praia a Mare. Pláže jsou oblázkové - barevné větší fazole, udržované, před sezónou je místy nepořádek. Sportovní a animační program jsme nevyužívali, protože začínal až v červnu. Přejeme Vám nádhernou dovolenou na severu Kalábrie.

# 29.01.2004, 18:20.
Minulé prázdniny jsme navštívili také vozem Kalábrii, tak se snad pár poznatků hodí :-) Za prvé, vřele doporučuji navštívit tento kraj. Nádherné neposkvrněné místo cizinci. Pokud jsme potkali troje němce (rakušany vůbec žádné) za celou dovolenou, tak to je hodně. Bohužel domluvit se jinak než italsky, je poměrně dost velký problém, ale při troše dobré vůle, ruce a nohy stačí. Byli jsme opravdu velice příjemně překvapeni pohostinností a přívětivostí místních lidí. Co se týká cesty. Cesta tam poměrně v pohodě. Doporučuji rozdělit na tři části, dny. Později pochopíte proč. Mimochodem, hned v Německu nám odešla klimatizace - auto se v Itálii proměnilo v saunu bez vypínače ... [celý článek]

Děkujeme za Váš příspěvek. Vzhledem k tomu, že obsahuje mnoho odpovědí na různé možné otázky, hodí se tematicky na toto místo.

# 12.01.2004, 17:09.
Chcela by som vás poprosiť o informáciu ohľadom návštevy sochy Krista na hore v meste Maratea - južné Taliansko. Chystáme sa v lete do Scalea a chceli by sme to miesto navštíviť, ale keďže budeme cestovať vlakom tak neviem, aké sú možnosti dopravy až hore na ten kopec. Ak náhodou viete poradiť, pripadne mate oskenované nejaké mapy, tak by nám to veľmi pomohlo. Ďakujem. S pozdravom Marta.

Do města Maratea s dopravou problém mít určitě nebudete. Můžete využít vlakového spojení přímo ze Scalea. Vlaky Trenitalia zastavují na hlavním nádraží ve čtvrti Maratea Paese. Dopravu po městě Maratea zajišťují v létě minibusy v intervalu od jedné do dvou hodin. Jízdenky zakoupíte u řidiče za € 0,52. Zda zajíždějí až do Maratea Antica si nejsme jisti. Dostupnější je taxík. Starobylé ruiny opuštěného města Maratea Antica se nacházejí na kopci Monte San Biagio (624 m.n.m.), na jehož vrcholku se nachází Redentore - obrovská mramorová socha Krista - a svatyně Santuaria di San Biagio. Doporučujeme Vám navštívit ve Scalea Turistickou informační kancelář, kde Vám určitě poskytnou informace o organizovaných výletech do Maratea. Takhle pro Vás bude Maratea určitě dostupnější.