BENÁTKY 2023

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2023

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 30.12.2023, 18:09.
Dne 20.3.2024 máme odlet z letiště Marco Polo v šest hodin ráno. Budeme ubytovaní v hotelu Centrale na Piazalle Donatori di Sangue 14, 30171 Venezia. Chci se zeptat, v kolik nám jede poslední večerní autobus a nebo první ranní autobus a kde přesně najít jízdenky? Už to řeším pár dní a nemohu se dobrat žádného výsledku. Moc děkuji. Petr.

První Airport Bus Express na letiště Vám jede z Mestre FS ve 4:30. Cesta trvá přibližně 20 minut. Poslední jede ze stejné zastávky v 0:40. Na Mestre FS jezdí z blízkosti ubytování noční autobus n1 společnosti ACTV. Jízdenky koupíte na výše uvedených stránkách a na pokladnách.

# 25.12.2023, 12:44.
Při příští návštěvě Benátek chceme podrobněji prozkoumat ostrov Lido a k tomu použít autobus č. 11 a případně se pěšky trochu toulat na pozoruhodných zastávkách. Pochopili jsme správně, že mezi Malamocco a ostrovem Pellestrina se celý autobus i s cestujícími nalodí na trajekt? A mezi ostrovem Pellestrina a městem Chioggia je nutné autobus opustit a přestoupit na osobní trajekt? Jak dlouho asi tato kompletní cesta od konečné do konečné vlastně asi trvá? Kde se v autobusech na Lidu validují vícedenní jízdenky? Jen u řidiče? Děkuji a přeji vše dobré. Eva.

Ano, je to tak. Cesta z Lido SME do Chioggia trvá linkou č. 11 hodinu a čtvrt. Vícedenní jízdenky je třeba validovat při každé změně dopravního prostředku. Nepomůže Vám tedy ji validovat někde jinde než na k tomu určených čtečkách. V případě vaporetta se validují u turniketu, v případě autobusu v autobuse. Jsou v blízkosti každých dveří.

# 20.11.2023, 19:46.
Viete poradiť nejaké miesta, čo treba vidieť v Benátkach, okrem klasických turistických miest, ktoré si viem vygugliť? Nejaké zaujímavé miesta, o ktorých sa medzi turistami moc nevie? Vďaka. Gabriela.

Benátky jsou natolik turisticky frekventované, že takové místo najít je prakticky nemožné. Všechna jsou známá. Nejvíce turistů se pohybuje kolem Velkého kanálu, od mostu Rialto včetně, po náměstí sv. Marka včetně. Čím dál od těchto lokalit, tím méně turistů. Zkuste navštívit některý z blízkých ostrovů - Giudecca, San Giorgio Maggiore nebo San Servolo. Na posledním jmenovaném najdete lavičku Václava Havla.

# 02.11.2023, 07:47.
Četla jsem, že v Benátkách navrhují zákaz kufrů na kolečkách. Nevíte, zda byl zákaz schválený? Nikde jsem se to nedočetla. Velice děkuji za odpověď. Vladimíra.

Nevíme o tom. Tato informace proběhla médii koncem listopadu 2014 jako lavina a sám předkladatel nařízení ho tehdy popřel s tím, že se to primárně týkalo paletových vozíků pro přepravu zboží. Následně žádné informace o přijetí nařízení v médiích nejsou. Je ale pravda, že jsme zaznamenali informaci o tom, že někdy v roce 2021 dostali turisté pokutu € 50,00 za to, že po mostě Ponte della Costituzione hrkali s kufry na kolečnách. Co je na tom pravdy samozřejmě nevíme.

# 30.10.2023, 15:26.
Poraďte prosím, jak se zaregistrovat ke vstupu do Benátek. Děkuji. Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 22.09.2023, 19:54.

# 27.10.2023, 10:25.
Pane Řehůřku, snažila jsem se Vaše fórum přečíst, ale úplně jsem nenašla odpověď. Jedeme do Benátek skupinově rodina 2+2 (děti ve věku 9 a 13 let ) a 3x nad 65 let. Koupíme si třídenní jízdenku ACTV, pro důchodce musím koupit také tu za € 45,00. Nenašla jsem, že by měli slevu. Plánujeme od letiště Marco Polo jet linkou 15 do Mestre, kde budeme ubytovaní. V pondělí bychom potřebovali být zpět přibližně v 5:00 na letišti. Jezdí tato linka i v brzkých hodinách? Nenašla jsem konkrétní jízdní řád. K jízdenkám jsem chtěla koupit Museum Pass - Venezia Unica, tady sleva 65+ platí, ale píšou, že rodina s dětmi 0 až 14 má výhodu a může zakoupit snížené vstupné. Jak anebo kde si tuto vstupenku můžu koupit? Muzeum Pass uvádí cenu € 40,00, snížená by měla být na € 22,00. Předem děkuji za Váš čas a Vaši radu. Milena.

K třídenní jízdence potřebujete na cestu z letiště Marco Polo příplatek. Jeden směr Vás vyjde na € 7,00, oba směry na € 13,00. Tato cesta musí proběhnout v době platnosti třídenní jízdenky. Pokud se do tohoto časového rámce nevejdete, stojí jízdenka € 10,00. Pro děti kupte třídenní jízdenku s kartou Rolling Venice. Vyjde je levněji. První autobus č. 15 jede z Mestre na letiště v 6:32, v neděli a ve svátek v 6:55. Dříve jede z Mestre FS Express Bus a to ve 4:30. Jízdenka stojí € 12,00. Museum Pass pro rodiny si můžete koupit přes Venezia Unica. Pro každého člena skupiny zakoupíte Junior Pass v požadované verzi. Skupina může být ve složení dva dospělí a minimálně jedno dítě. Členové rodiny musí navštívit muzea společně.

# 25.10.2023, 10:07.
Ráda bych se poradila, jakou jízdenku si koupit na období od 27.10. do 30.10.2023. Přilétáme jeden dospělý a moje holčičky ve věku 11 let do Trevisa a jsme ubytovaní v Lidu v hotelu Rivamare. Rády bychom navštívili Benátky, ale i Burano. Děkuji za odpověď a pomoc. Ivana.

Z letiště Treviso jeďte autobusem Express Bus do Benátek. Jednosměrná jízdenka stojí € 12,00, zpáteční € 22,00. Bohužel děti od 4 let platí plné jízdné. V Benátkách na Piazzale Roma si potom kupte třídenní jízdenku. Platí 72 hodin od první validace a využijete ji jak na vaporetta, tak i na autobusy na ostrově Lido. Vše doprava společnosti ACTV. Jízdenka stojí € 45,00. Děti ve věku od 6 do 29 let mají jen u této jízdenky slevu s Venice Rolling Card. Balíček karty a jízdenky stojí € 33,00. Na ostrov Lido se z Piazzale Roma dostanete vaporettem č. 1, z přístaviště na Lido k hotelu autobusem č. A, B, C. Vystoupit musíte na Gallo Sant' Antonio, vrátit se zpět na křižovatku s ulicí Via Andrea Calmo a po té se vydat doprava na druhou stranu ostrova k pláži. Tam je po levé straně na Lungomare Váš hotel. Pohlídejte si, abyste byla při cestě zpět na letiště na Piazzale Roma nejpozději 72 hodin od první validace třídenní jízdenky. Jízdenka se validuje při každé změně dopravního prostředku.

# 20.10.2023, 14:57.
Chystám se s dcerou do Benátek. Odlet máme v pondělí 23.10. a návrat ve středu brzy ráno do Prahy. Budeme bydlet v hotelu Roma na Via Caesare Beccaria 11, Marghera. Chci se zeptat, zda se na nás vztahuje podmínka platby za vstup do Benátek a kde se dá koupit? A jaké je nejlepší spojení do Benátek? Vyplatí se nám zakoupit 72 hodinovou jízdenku? Dceři je 14 let. Moc děkuji a přeji pěkný den. Kamila.

Ohledně vstupu viz naše odpověď ze dne 22.09.2023, 19:54. Nejlepší spojení je autobusem ACTV č. 6. Od ubytování přejděte ke kruhovému objezdu a po pravé straně na Via Pietro Paleocapa je zastávka Parmesan. Linka č. 6 Vás zaveze na Piazzale Roma. To, zda se Vám vyplatí jízdenka na 72 hodin nevíme. Záleží, jak budete moc využívat veřejnou dopravu, především vaporetta. Pro dceru existuje sleva na tuto jízdenku při nákupu s Venezia Rolling Card. Hodně se o tom zmiňujeme v našich otázkách a odpovědích.

# 12.10.2023, 14:52.
Pane Řehůřku, poradil byste prosím, jaké jízdenky zakoupit, když bychom chtěli strávit tři dny v Benátkách a případně ještě jeden den vyjet do Padovy? Ubytovaní budeme v kempu Fusina. Lze využít nějaké 72 hodinové jízdenky? Případně jaké jízdenky zakoupit do Padovy? Moc děkuji za odpověď. Drahomíra.

Pokud budete chtít strávit tři dny v Benátkách a během těchto dnů cestovat z kempu Fusina do Benátek, po Benátkách a mezi ostrovy, můžete si zakoupit třídenní jízdenku ACTV s platností 72 hodin. Jízdenka stojí € 45,00 a využijete ji na autobusy a tramvaje v Mestre, autobusy a tramvaje mezi Mestre a Benátkami, autobusy na ostrovech Lido a Pellestrina, na People Mover a na vaporetta po Benátkách a mezi ostrovy. Nelze ji použít na speciální linky vaporetta č. 16, 19 a Casino a samozřejmě na dopravu jiných společností než ACTV. Z Fusina se dostanete do Benátek autobusy č. 16 a následně autobusy č. 6. Mezi Fusina a Benátkami funguje také speciální linka, která ale nespadá do platnosti běžných jízdenek. Je to jedna z výše uvedených. Jízdní řády a tarify najdete na Terminal Fusina. Do Padovy se z Benátek nebo Mestre dostanete nejlépe vlakem Trenitalia za € 4,70 resp. € 3,80. Můžete také cestovat meziměstským autobusem ACTV č. 53E za € 6,90 resp. € 5,60. Po Padova provozuje městskou dopravu FS Bus Italia Veneto. Základní jízdenka stojí v zóně TU1 € 1,70 a platí 90 minut, v zóně TU2 stojí € 2,00 a platí 100 minut. Celodenní jízdenka pro zónu TU1 stojí € 4,70, pro zónu TU2 stojí € 4,90.

# 09.10.2023, 08:51.
Chystáme se o víkendu do Benátek a rádi bychom se vydali na projížďku gondolou. Máte prosím tip na hezkou trasu? Děkuji. Kristína.

Oficiální ceník najdete na Servizio Gondola. Přes den zaplatíte € 80,00, v noci € 100,00. Jedná se projížďku trvající 30 minut, resp. 35 minut. Během této doby se projedete maximálně po Velkém kanále a některými postranními kanály. Individuální program se potom kalkuluje individuálně podle času projížďky. Těžkou doporučit nějakou hezkou trasu. Benátky jsou kouzelné celé. Je to spíše o tom, co od dané projížďky očekáváte. Zda chcete konkrétně poznávat z gondoly nějaké reálie nebo zda chcete spíše větší soukromí apod. Projížďku s konkrétním programem si můžete vybrat také přes Get Your Guide.

# 07.10.2023, 11:12.
Pane Řehůřku, ráda bych věděla, kde se v Benátkách nachází Biri Grande - místo, kde měl mít ateliér Tizian poté, co se odstěhoval z dnešního Campo di Tiziano. Alespoň si myslím, že jde o dvě různá místa. Moc děkuji za případnou informaci a přeji krásný den. Jana.

Podle našich informací se Biri Grande nachází ve čtvrti Cannaregio. Dům se zahradou je dostupný z ulic Calle Tizano a Calle Larga dei Boteri. Zde měl Tiziano Vecellio pobývat až do své smrti. První ateliér otevřel v Benátkách nedaleko San Samuele.

# 04.10.2023, 13:44.
Plánujeme navštívit Benátky v červenci 2024 a chtěla bych se zeptat, zda se na nás bude vztahovat vstupné, pokud bychom se ubytovali v Mestre a do centra bychom dojížděli vlakem nebo autobusem? Děkuji. Pavlína.

Aktuální informace a odkazy najdete v článku Contributo di Accesso, kde je také odkaz na odpovídající usnesení a také na live informace. Výjimky v placení poplatku se vztahují mimo jiné na ubytované v historickém centru Benátek dle přílohy 1 a na ostrovech dle přílohy 2. V prvním případě jsou to Benátky od začátku mostu včetně ostrova Giudecca, San Giorgio, Tronchetto a San Michele. Mapa je v uvedené příloze. Ve druhém případě jsou to ostrovy Lido, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant' Erasmo, Mozzorbo, Mozzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente, Poveglia a Sacca Sessola. Mestre se tato výjimka netýká.

# 26.09.2023, 22:21.
Chtěla bych se zeptat, jaký je aktuální stav vody v Benátkách? Zda byste doporučil se vydat v pátek a v sobotu na výlet do Benátek? Není nějaká velká akce nebo jiná překážka tohoto záměru? Předem moc děkuji za odpověď a přeji Vám příjemné dny. Kamila.

Aktuální stav vody můžete sledovat na webových kamerách. Aktuální program akcí můžete sledovat na Venezia Unica. Počítejte s tím, že v pátek a v sobotu tam bude více lidí než přes týden.

# 26.09.2023, 12:30.
Pane Řehůřku, od 1.10. do 5.10. budeme v Itálii. Chtěli bychom jeden den zajet do Benátek, zaparkovat v Punta Sabbioni a vaporettem dojet do Benátek a zpět přes ostrovy Burano a Murano. Nicméně mi teď aplikace AVM Venezia neukazuje žádné dostupné spoje od 1.10. Zvažujeme tedy cestu autem. Kde byste doporučil zaparkovat? Preferovali bychom hlídané parkování a zvažujeme, zda hledat něco u Piazzale Roma nebo Tronchentto. Máme s sebou dva pejsky, proto nechceme jet z pevniny vlakem. Děkuji. Lenka.

Z Punta Sabbioni jezdí na San Marco vaporetto ACTV č. 14. To, že to aplikace nezvládá, neznamená ještě, že vaporetta nejezdí. Zkuste to zkontrolovat o několik dní později. Pokud se rozhodnete parkovat v Benátkách, doporučujeme parkoviště Tronchetto. Není tam třeba nechávat klíčky v zapalování a je lehce levnější než na Piazzale Roma. Přímo z Tronchetto jezdí vaporetta na San Marco. Jízdenky koupíte na pokladně v parkovišti.

# 24.09.2023, 16:43.
Cestuji do Benátek autem a ubytování mám objednané na ostrově Lido poblíž zastávky Lido - Casino. Jedeme do Benátek poprvé. Měli bychom přijet kolem 18:30 večer. Chtěl bych se zeptat, jak se autem na ostrov Lido dostat? Zatím jsem zjistil, že by tam měl jet trajekt č. 17, ale nevím kde časy odjezdu trajektu zjistit, případně zda si to musím dopředu objednat, případně zda je lepší si auto na pět dní nechat na parkovišti Venice City Park a potom to dojet autobusem a vaporettem? Nevím, co je finančně, ale i časově lepší varianta. Prosím, poradíte mi? David.

Pokud máte na ostrově Lido zajištěné s ubytováním i parkování, potom je levnější přejet s autem na ostrov Lido. V opačném případě bude lepší nechat auto na pevnině. My však doporučujeme si připlatit a nechat auto na parkovišti Tronchetto. Trajekty ACTV č. 17 na ostrov Lido jezdí z Punta Sabbioni a Tronchetto. Z Punta Sabbioni jezdí ale omezeně, pouze v pondělí a v pátek vždy jeden trajekt ráno a jeden v podvečer v každém směru. Doporučujeme cestovat z Tronchetto, odkud jezdí každý den od 5:00 do půlnoci s frekvencí přibližně 1x za hodinu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Za auto zaplatíte podle velikosti od € 13,00 za jednu cestu. Cestující platí standardní cenu dle tarifu. Online rezervace stojí € 2,00. Rezervace Vám umožní přednostní nástup. Musíte se dostavit 20 až 40 minut před odjezdem, jinak rezervace propadá. Doporučujeme těch 40 minut. Rezervace se provádějí na výše uvedených stránkách.

22.09.2023, 19:54.
Chtěla bych se zeptat, zda se již platí vstup do Benátek a případně kde ho zaplatit. Druhá otázka se týká zpátečního letu. Letí nám to v 6:25 ráno a první autobus na letiště jede ve 4:25. Stíhám to na letišti, pokud mám online odbavení a jen příruční zavazadlo? A stačí mi elektronická letenka v mobilu? Děkuji. Petra.

Viz naše odpověď ze dne 19.04.2023, 22:23. Poslední usnesení je ze dne 12.9.2023 a nové předpisy budou aplikované od roku 2024. Myslela jste zřejmě Aiport Bus Express na letiště Treviso, který odjíždí z Mestre ve 4:25 a na letišti je v 5:10. Časový prostor je takový, aby se vše stihlo. Nicméně nejsme schopni odhadnout průběh a časovou náročnost bezpečnostní kontroly, případné komplikace atd. Běžně se doporučuje být na letišti 2 až 3 hodiny před odletem při kompletní proceduře. Online letenka by neměl být problém, většinou potřebujete jen kód. Tištěný palubní lístek je možné získat v samoobslužném kiosku. Nicméně otázka je to na Vaši konkrétní leteckou společnost.

# 20.09.2023, 09:34.
Tak snad to vše klaplo. Jízdenky objednány, kód na vyzvednutí mi poslali, tak teď už jen zbývá najít a domluvit se s výdejním automatem a zařídit hezké počasí. Jen poslední věc, tedy když nastoupím do autobusu, tak si v něm označím jízdenku a potom i při přestupu na vaporetto, byť je to v rámci těch 75 minut? Děkuji vám moc za vstřícnost a trpělivost a přeji vám jen to nejlepší. S pozdravem Michal.

Třídenní jízdenka je na 72 hodin, ne na 75 minut. Na 75 minut jsou jednorázové jízdenky, na autobus za € 1,50, na vaporetto € 9,50. Tu na vaporetto můžete použít i na autobus, tu na autobus na vaporetto ne. Limit 75 minut je určený pro jeden směr s přestupem. Pokud přestupujete, v dalším prostředku musíte opět validovat. Pokud máte jízdenku na 72 hodin, platí ten uvedený počet hodin a validujete ji pokaždé při změně dopravního prostředku. Pokud tedy nastoupíte do autobusu, validujete ji v autobuse, pokut potom budete nastupovat do vaporetta, validujete ji u turniketu. Jízdenky se validují, tzn. že jsou bezkontaktní a přikládají se ke čtečce.

# 19.09.2023, 10:33.
Děkuji moc za cenné informace. Má představa je teď taková, že si objednám jízdenku na 72 hodin, ta stojí tuším € 45,00, vyzvednu si ji na letišti v automatu, potom nasednu na autobus č. 5 a dále na vaporetto. Stejnou cestu bych volil i zpět. Jen jsem se chtěl zeptat, zda zakoupená jízdenka platí i na tento autobus a jak je to s označováním jízdenky. Zda jsou označovače na zastávkách či až v autobuse. Děkuji ještě jednou za informace a přeji hezký den. Michal.

Samotná vícedenní jízdenka neplatí na cestu z letiště. Jak jsme psali v minulé odpovědi, musíte mít k ní pro tuto cestu příplatek na cestu z letiště nebo na letiště. Jeden směr stojí € 7,00, oba směry € 13,00. Cesta z letiště a na letiště musí proběhnout v době platnosti vícedenní jízdenky. Běžné jízdenky, tedy i vícedenní bez příplatku, je možné použít až od zastávky Tessera, která je přibližně 1 km vzdálená od letiště. Pokud Vám cesta z letiště nebo na letiště neproběhne v době platnosti vícedenní jízdenky, musíte mít na tuto cestu samostatnou jízdenku pro cestu na / z letiště v ceně € 10,00 pro každý směr. Vše výše uvedené se týká dopravy ACTV, v tomto případě autobusu č. 5. Jízdenky se označují v autobuse, v případě vaporetta u turniketu. Vícedenní jízdenku je třeba validovat při každé změně dopravního prostředku.

# 18.09.2023, 11:51.
Mile Vás zdravím. Upřímě jsem se teď v tom trošku zamotal a tímto bych Vás chtěl požádat o radu. Letíme se ženou od 24.9. do 27.9. do Benátek a jde mi o spoj z letiště Marco Polo do hotelu New Reiter Hotel na adrese Gran Viale Santa Maria Elisabetta 57b na Lido di Venezia a zpět. Přiletíme v 10:15. Problém mám v tom, že se jedná o neděli a nenašel jsem nikde jízdní řád pro neděle, případně jaký spoj máme nejlépe zvolit. A další dotaz je, zda je lepší si koupit třídenní jízdenku na místě a případně kde nebo raději dopředu elektronicky. A poslední dotaz, jak se budeme vracet, odlétáme v 10:55. Dá se koupit přímo jízdenka na nástupišti nebo je lepší si ji koupit klidně hned při příjezdu a jak se nejlépe a rychle dostat na letiště? Děkuji moc za pomoc a cenné informace. Přeji Vám hezký den. Michal.

Express Bus jezdí na Piazzale Roma každý den, jízdenka stojí € 10,00 a jízdní řád je pro všechny dny stejný. Autobus č. 5 jezdí na Piazzale Roma také každý den, jízdenka stojí € 10,00 a neděle je vyznačená ve stejných jízdních řádech na ACTV červeně (Festivo). Pokud Vám to časově vyjde na 72 hodin, můžete si třídenní jízdenku zakoupit s příplatkem € 7,00 pro jeden směr nebo € 13,00 pro oba směry a můžete ji už využít pro cestu z letiště autobusem č. 5. Následně z Piazzale Roma se na Lido dostanete vaporettem č. 1. Jízdenku doporučujeme zakoupit dopředu. V případě ACTV si ji potom vyzvednete v automatu na základě PNR kódu. Cesou na letiště opět doporučujeme nákup jízdenky dopředu, ať už na pokladně Venezia Unica v Benátkách nebo online. Zpět na letiště se dostanete stejnými dopravními prostředky. Pokud Vám časově nevyjde na cestu mezi letištěm a Benátkami třídenní jízdenka s příplatkem, můžete využít i služby společnosti Alilaguna. Z letiště na ostrov Lido jezdí linka Blu. Jízdenka stojí € 15,00, zpáteční € 27,00. Na Lido můžete k hotelu popojet autobusem č. V nebo dojít i pěšky. Je to z přístaviště přibližně 400 m.

# 18.09.2023, 11:39.
Chystáme se s partnerem do Benátek. Na internetu jsem našla možnost koupit si Venezia Unica Card, ale ať se snažím jakkoliv, nelze karty z jejich portálu koupit. Má otázka zní, jaký je cenový rozdíl, když bychom si je zakoupili až na místě, nebo zda nemáte nějakou vychytávku, jak lze karty online nakoupit. Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem Michaela.

Nákup karet Venezia Unica, na které si nahrajete požadovanou dopravu, vstupy, případně i služby, je popsaný v několika našich odpovědích. Musíte si nejdříve pro každého cestujícího vytvořit kartu se jménem a příjmením, na tuto kartu potom přidat jízdenky, vstupy a služby. Následně přejdete do košíku a karty uhradíte. Dojde Vám voucher s PNR kódem. Na základě voucheru jdete do památek, na základě PNR kódu si v automatu nebo na pokladně vyzvednete karty. Karty stojí stejně na místě i online. Pokud však koupíte karty minimálně o 30 dní dříve, dostanete při nákupu online slevu.

# 17.09.2023, 11:19.
Děkuji moc za informaci. ATVO nakonec bude garantovat cestu v den stávky pouze od 6:00 do 9:00 hodin a od 13:00 do 15:00 hodin. Naštěstí z Piazzale Roma pojedou privátní taxi za € 40,00 za auto. Abychom z centra Benátek nemuseli jít pěšky do Piazzale Roma, zaplatili jsme si privátní vodní taxi za € 160,00 za loď a spojili jsme se s další rodinou, abychom si podělili náklady. Moc děkuji za to, co děláte. Hezký zbytek dne. Andrea.

Děkujeme za zprávu.

# 16.09.2023, 20:58.
Omlouvám se. Vím, že otázek na toto téma již proběhlo mnoho, jenom jedna krátká. Jak dlouho trvá dostat se ze stanice vaporetta na letišti Marco Polo do odbavovací haly při odletu v 6:25 a příjezdu do přístaviště v 5:11? Je to realné stihnout, kdy potřebujeme odevzdat jedno zavazadlo, které sice již bude odbavené, ale odevzdat ho musíme. Moc děkuji. Klára.

Cesta od stanoviště vaporetta k hale trvá minimálně 10 minut. My bychom do takového časového presu nešli.

# 16.09.2023, 17:52.
18.9. v 6:25 máme odletět z letiště Marco Polo - Benátky zpět do Prahy. Zjistili jsme, že na tento den je ohlášená stávka. Víme, že ACTV ten den nejezdí. Do Piazzale Roma se dostaneme pěšky, odtud máme odjet autobusem společnosti ATVO přímo na letiště. Nepodařilo se mi zjistit, zda i tato společnost bude ve stávce a zda odletí letadlo. Dokázal byste mi prosím poradit na koho se obrátit? Děkuji. Andrea.

Víme, že ke stávce by se měli připojit zaměstnanci ACTV, Vela a AVM. Společnost ATVO nic takového neavizovala. Vzhledem k tomu, že se u Airport Bus Express nerezervují místa, předpokládáme, že o spoj na letiště bude v tento den velký zájem, protože autobus č. 5 společnosti ACTV bude ovlivněný stávkou. Nemáme informace, že by se stávka nějak týkala letištního personálu. Samozřejmě nelze z výše uvedeného nic na 100% vyloučit. Obrátit se můžete na společnosti, kterých se Váš odlet týká. Tedy ATVO a letecká společnost.

# 15.09.2023, 13:44.
Právě jsme dorazily s maminkou do Benátek. V hotelu nás vyděsili, že na pondělí 18.9. je hlášená stávka dopravy a autobus č. 5 na letiště nejede. Potřebujeme jet prvním ranním autobusem ve 4:35. Odlétáme v 6:30 Wizz Airem. Bohužel jsem už koupila i zpáteční jízdenku. Prosím, lze to někde spolehlivě a rychle ověřit? Jinak musíme objednat taxi. Na Google jsem nic nenašla. Moc děkuji. Jitka.

Bohužel je to tak. Na pondělí 18. září 2023 byla vyhlášená 24 hodinová stávka. Tato stávka byla vyhlášená některými odbory a mohou se k ní připojit zaměstnanci společností ACTV, Vela a AVM. Může se proto dotknout veřejné dopravy a služeb provozované ACTV. Tedy autobusů, tramvají, People Mover, vaporetta, ale i pokladen Venezia Unica, parkovišť atd. Během stávky bude garantovaná doprava v omezené míře trajektem č. 17, vaporetty 5.1, 5.2, 13, 22. Autobusy a tramvaje budou jezdit od 6:00 do 8:59 a od 16:30 do 19:29. Podrobně se o všem dočtete v článku Sciopero di 24 ore indetto per lunedi 18 settember 2023. Řešením může být Airport Bus Express. Tady ale počítejte s tím, že bude vzhledem k situaci podstaně vyšší poptávka než nabídka. Taxi je zřejmě lepším řešením. Taxi budou ale ten den zřejmě také přetížená.

# 12.09.2023, 23:11.
Chtěla bych se zeptat, jak se nejjednodušeji z Punta Sabbioni dostat na ostrov Burano. Vede přímá linka přímo na Burano? Nebo se musí jet přes ostrov Murano? Pokud je to možné, moc prosím o informaci, jak to vlastně s dopravou vaporettem a časy funguje. Nikde se nemohu dočíst, co bych potřebovala. Děkuji. Saskie.

Jízdní řády a mapy linek najdete na ACTV. Konkrétně z Punta Sabbioni na Burano jezdí linka 12, 14 a noční linka N. Linka 12 jezdí z Punta Sabbioni jen v omezených časech, konkrétně od 10:30 do 17:30 každou 30. minutu a ve 23:41, naopak linka 14 jezdí z Punta Sabbioni hodně často, ale na Burano zastavují jen spoje od 8:55 do 16:55 každou 55. minutu.

# 12.09.2023, 13:23.
Pane Řehůřku, budeme ubytovaní v Campingu Village Cavallino - Cavallino. Prosím, jak se lze od 18.9. dopravit do Punta Sabbioni? Doporučujete zakoupit jízdenky ACTV na 3 dny v ČR nebo až na místě? Je některý ze dní v týdnu výhodnější pro vstupné do muzeí na ostrově Muráno, Buráno a Benátky? Moc děkuji. Ilona - seniorka.

Přejděte po Via delle Batterie a Via Giovanni Battista Ca' Vedalis na SP42. Tady je po levé straně zastávka č. 16 Ca' Pasquali. Do Punta Sabbioni tudy jezdí autobus společnosti ATVO č. 23A. Pokud jedete autem nebo autobusem, zakupte si jízdenky na místě na Punta Sabbioni, pokud letecky, zakupte si je online a vyzvedněte na základě PNR kódu na letišti v automatu. Vstupné je ve všechny dny stejné.

# 10.09.2023, 09:48.
Chtěla bych Vám moc poděkovat za vyčerpávající odpověď. Bez Vás bych byla ztracená. Ještě poslední dotaz. Jak se dostanu na ostrov Murano a Burano? S přáním krásné neděle Lucie.

Z Piazzale Roma jezdí na ostrov Murano vaporetto ACTV č. 3. Jezdí i ze zastávky Ferrovia, ke které to máte z ubytování také kousek. Z ostrova Murano potom můžete pokračovat na ostrovy Burano a Torcello vaporettem ACTV č. 12. Na stránkách ACTV máte mapu linek, která Vám bude nápomocná při cestování vaporetty po Benátkách a ostrovech. K cestování po ostrovech můžete využít zakoupenou jízdenku na dva dny (48 hodin). Nelze ji použít pro speciální linky vaporetta 16, 19 a Casino.

# 09.09.2023, 21:25.
Ve středu odlétáme do Benátek a v pátek ráno zpět. Ubytování budeme v hotelu Albergo Basilea. Jaká bude prosím trasa z letiště? A současně v pátek potřebuji stihnout ideálně první ranní spoj linky číslo 5, spoj na letiště. Jen nevím, na jakou zastávku se vydat. Zakoupenou máme jízdenku na 48 hodin, poradíte mi prosím ještě, kde voucher s QR kódem vyměnit za jízdenku? S přáním krásného večera. Lucie.

Váš hotel je v pěší dostupnosti z Piazzale Roma, tam se dopravíte z letiště autobusem ACTV č. 5, stejně tak zpět na letiště. Vzdálenost k hotelu je z Piazzale Roma 600 m. Po Ponte di Papadopoli přejděte kanál, projděte zahradou k dalšímu kanálu, který také přejděte. Za ním se vydejte doleva po Fondamenta dei Tolentini a následně pokračujte po Calle dei Amai, která Vás dovede k dalšímu kanálu. Přejděte ho a vydejte se doleva po Fondamenta de le Sechere. Na jejím konci přejděte vlevo po mostě na Calle Sechera a následně doprava na Corte Canal. Tato ulice Vás dovede ke kanálu, před kterým odbočte doprava na Fondamenta Rio Marin. Dovede Vás k hotelu. Je třeba si vytisknout mapu a trasu si do ní zakreslit. S QR kódem si jízdenku vyzvednete na letišti Marco Polo v automatu nebo na pokladně Venezia Unica. Samotnou jízdenku na 48 hodin však z letiště nelze použít. Musíte mít k ní příplatek na cestu z letiště, resp. i na letiště.

# 04.09.2023, 12:06.
Chci moc poděkovat za radu. Benátky jsme si užily a jízdenku na 72 hodin využily maximálně. Čtyři dny v Benátkách jsou žalostně málo, tak příště. Děkuji. Přeji hezký zbytek letních dní. Milena.

Děkujeme Vám za zprávu, jsme rádi, že jste si návštěvu Benátek užila a naše stránky Vám k tomu byly nápomocné.

# 30.08.2023, 10:32.
Řehůřkovi, děkujeme za velmi užitečné informace. Máme problém najít e-mailovou adresu na San Marco, kde by bylo možné kopit vstupenky za € 3,00. Nebo to lze jenom na místě za tuto cenu? Stále nám naskakují možnosti s průvodcem a skip the line atp. za podstatně vyšší cenu. Děkuji. Hezký den přeje Hana.

Vstupenku za € 3,00 je možné koupit jen na místě. Vstupenku s rezervací času lze koupit online za € 6,00 přes stránky Basilica di San Marco - Prenotazioni. Viz také naše odpověď ze dne 01.03.2023, 10:20.

# 27.08.2023, 20:10.
Děkuji moc za vaši odpověď. Omlouvám se za stručnost, píši z mobilu. Všemu rozumím, jen pořád nechápu Rolling. Když vyberu na Venezia Unica zlevněnou jízdenku pro juniora, u které je napsáno Rolling, musím ještě shánět kartu Rolling? Všechny odkazy, které o ní mluví, končí na webu Venezia Unica a tam nikde není možnost ji objednat, ať koukám, jak koukám. Zlevněné jízdné stojí € 28,00, je to tak v kartě Venezia Unica. Potom k téhle kartě ještě musím koupit kartu Rolling? Nemáte nějaký přímý odkaz prosím? Ať hledám, jak hledám, nenacházím. Děkuji velmi moc za vaši pomoc a ochotu. Respektive, možná je karta Rolling vlastně Venezia Unica, ve které vyberu možnost jízdné zlevněné? Děkuji moc, přijdu si už zoufalý, jak se s tím trápím. Na Venezia Unica mám v plánu koupit základnu City Pass a jízdné ACTV na 72 hodin. Více kostelů a muzeí asi nedáme. To mi nedělá problémy objednat kartu Venezia Unica, zasekl jsem se jen na kartě Rolling. Děkuji moc. Josef.

Rolling Venice Card je slevová karta, která platí rok a je určená pro mladé od 6 do 29 let. Jednou ze slev, kterou tato karta nabízí, je sleva na třídenní jízdenku. Tuto jízdenku si můžete koupit v balíčku s kartou Rolling Venice Card přes Venezia Unica. Vše je popsané podrobně v mnoha našich odpovědích. Na Venezia Unica si ke kartě připojte produkt ACTV 3 day Transport + Rolling Venice za € 33,00. Nic dalšího pro třídenní dopravu nepotřebujete. Je to balíček s třídenní jízdenkou a Rolling Venice Card pro mladé od 6 do 29 let. Případně pro cestu z letiště nebo na letiště odpovídající variantu ACTV 3 day Transport + Airport Transfer Bus (one way) + Rolling Venice za € 40,00 nebo ACTV 3 day Transport + Airport Transfer Bus (two ways ticket) + Rolling Venice za € 46,00. Sleva platí pouze pro třídenní kartu.

# 27.08.2023, 17:09.
Milí Řehůřkovi, doufám, že jste strávili krásné léto, možná i na cestách, a že se Vám daří dobře. Připravujeme se na blížící se cestu do Benátek a řídíme se Vašimi radami, za které opět moc děkujeme. Náš pětidenní pobyt už nabírá konkrétní podoby a objevují se následující otázky, na které prosíme odpovědi, pokud to bude ve Vašich možnostech. Hotel Antony - Venice Airport na jednu noc 27.9. - nám potvrdil, že v recepci můžeme na násleudjící den koupit jízdenku na autobus č. 5, ale prý jen jednosměrnou. Znamená to, že existují obousměrné, zpáteční, jízdenky na autobus? Jak dlouho platí? Pro nás by to zřejmě mělo smysl pro zpáteční cestu, ale až 1.10. odpoledne cestou z druhého hotelu v centru města na letiště. Píšete, že jízdenka na autobus i jízdenka na vaporetto platí 75 minut. Je možné vystoupit a potom nastoupit na následující spoj s toutéž jízdenkou v rámci těch 75 minut? Vzhledem k tomu, že druhé ubytování na tři noci máme v centru města - Ca' del Carro Family Apt, San Marco 1611, předpokládáme, že na zvonici bychom šli bez rezevace online, do Dóžecího paláce už máme vstupenky koupené, ve čtvrtek 28.9. večer, kdy už prý v Benátkách nebývá mnoho turistů. Na internetu jsem však našla různé zavírací časy. Nemáte tušení, do kolika hodin v září je věž otevřená? Vstupenky lze koupit přímo u vstupu do věže? Dočetla jsem se, že vstupné je € 10,00 pro všechny, tedy žádné slevy. Stejný úmysl máme i se vstupem do Sv. Marka. Vzhledem k tomu, že si budeme v apartmánu připravovat snídaně, hledáme možnost nákupů za rozumnou cenu, kde nakupují místní. Nemáte tušení, kde v sestiere San Marco, ale spíš asi v San Polo a Santa Croce nebo Dorroduro, bychom našli potravinové obchody? Podobný dotaz se týká i restaurací na oběd a večeři. Máte tipy? Zřejme pojedeme lodí jen na Burano. Kde bych našla informace? Kde se kupují jízdenky? Milí Řehůřkovi, budu vděčná za Vaše odpovědi. Velmi děkuji. Srdečně zdraví a hezké dny, i když nyní s deštěm, přeje Hana.

Nevíme o tom, že by existovala obousměrná jízdenka na městský autobus. Standardní jízdenka stojí € 1,50 a její platnost je 75 minut. Pohlídejte si, aby Vám neprodali jízdenku pro cestu z letiště v ceně € 10,00. Ta má obousměrnou variantu v ceně € 18,00. Z hotelu Antony můžete do Benátek cestovat na standardní jízdenku. Pokud však chcete cestovat na letiště, potřebujete tu jízdenku za € 10,00. Jízdenka za € 1,50 platí jen po Tessera. Jízdenky jsou přestupní, tzn. můžete v jednom směru cestovat více dopravními prostředky (autobusy, tramvaje). Nevíme však, jak by se tvářil revizor na to, že z autobusu vystoupíte a budete pokračovat po nějakém čase stejnou linkou dál. Běžně toto obecně akceptované nebývá. Zvonice je otevřená každý den od 9:30 do 21:15, poslední výstup je umožněný ve 20:45. V případě nepříznivých povětrnostních podmínek (mlha, silný vítr, velká zima) bývá uzavřená. Vstupné je € 10,00, děti do 6 let mají vstup zdarma. Vstupenky koupíte u vstupu, doporučujeme však rezervaci. Bazilika je otevřená od 9:30 do 17:15, poslední vstup je umožněný v 16:45. Vstupenka stojí € 3,00, děti do 6 let mají vstup zdarma. V Benátkách je např. síť marketů Coop. Tipy na jídlo a pití najdete v článku Jídlo a pití v Benátkách. Jízdenky na vaporetta se kupují na pokladně u nástupiště. Informace o linkách, mapy apod. najdete na ACTV.

# 27.08.2023, 09:41.
Dokážete prosím poradit, jak se dostat z kempu Fusina na letiště Treviso, když letadlo letí v 8 hodin ráno? Předem děkuji. Marek.

Bohužel jiné řešení než taxi do Mestre a odtud např. Express Bus na letiště Treviso neznáme. Kromě přímého taxi na letiště.

# 27.08.2023, 09:38.
Pane Řehůřku, dnes se chystáme na ostrovy Burano a Murano. Koupat se tam asi nedá, že? Jen na Lido di Venezia. Děkuji. Renáta.

Pláže tam nejsou a koupání tam nedoporučujeme.

# 25.08.2023, 21:37.
Chtěl jsem se zeptat, postup koupě karty jsem snad pochopil dobře, letím až v říjnu, tak využijeme i slevy za nákup 30 dní předem. Ale řešíme teď spíš juniora. Je tam možnost vybrat zlevněnou taxu, samozřejmě. Ale všude píšou, že když se tahle volba vybere, musíte mít kartu Venice Rolling. Spíš se mi zdá, že to je mylná informace a prostě jen vybereme, zaplatíme a potom se věk dokáže pasem? Jak je to prosím s aktivací? Aktivuje se prvním použitím? Nebo se musí na letišti aktivovat? Budeme asi ze služeb určitě brát ACTV na 72 hodin a City Pass. Je to ten, co je psáno San Marco City Pass ? A jaké památky s ním navštívíme? Děkuji moc za odpovědi. Josef.

Rolling Venice Card je nutná k nákupu zlevněné třídenní jízdenky. Často se kupuje jako balíček karta s jízdenkou. Po nákupu obdržíte e-mailem PNR kód. Jízdenku si vyzvednete na základě tohoto PNR kódu v automatu nebo na pokladně Venezia Unica. Do muzeí a kostelů jdete přímo s voucherem a PNR kódem. Stejně tak ho předkládáte při využití dalších služeb. Zakoupené produkty mají platnost 24 měsíců. S výjimkou těch, které mají omezenou platnost. Např. jízdenky, parkování apod. Jízdenku aktivujete první validací. Od této chvíle začíná běžet jejich platnost Vše máte ale podrobně popsané na stránkách Venezia Unica, stejně tak rozdíly mezi jednotlivými podobnými produkty. City Pass nebobsahuje dopravu. Musíte si nejdříve založit kartu, na tuto kartu si vložíte požadovaný City Pass (volba dle požadovaných muzeí) a na stejnou kartu přidáte požadovanou dopravu, případně i další služby. Jaké památky se Citi Pass navštívíte je přeně popsané u konkrétních produktů.

# 24.08.2023, 09:01.
Pane Řehůřku, obracím se vás ještě jednou ohledně autobusové dopravy z letiště Treviso, kde zítra dorazíme. Jsem na stránkách Get Your Guide a nejsem z toho chytrá. Přiletíme v 8:00 hodin ráno a pokud si chci zarezervovat autobus, zadávám jen počet osob a jednosměrný transfer do Mestre/Benátky za 578,- Kč. Ale vůbec nezadávám v kolik hodin a kde mě to vysadí. Rádi bychom do Mestre FS. Znamená to, že se jedná o rezervaci v jakémkoliv autobuse v jakémkoliv čase? Nebo stačí si koupit jízdenku až na místě? Děkuji. Renáta.

U Express Busu je cena jednotná pro cestu do Mestre i Benátek. V Mestre má zastávky na Corso del Popolo a na Mestre FS. Tato linka nemá rezervaci míst. Volíte jen datum. S voucherem jdete přímo k autobusu před halou. V ceně jsou zavazadla i wifi. Jízdenku je možné si zakoupit i na místě v hale, může se však stát, že nestihnete nejbližší autobus z důvodu fronty u pokladny. Jízdní řády jsou ve fotogalerii na výše uvedeném odkazu.

# 24.08.2023, 00:16.
Jsem s rodinou na dovolené v Chorvatsku v Pule. Chtěli bychom si objednat jednodenní lodní výlet do Benátek. Lodní společnost uvádí, že poplatek není zahrnutý v ceně a vysvětluje to tím, že zatím nevědí jaký bude. Jinak jsem se dočetl, že je třeba registrace, jinak se nám může stát, že nás nepustí třeba na náměstí sv. Marka. Prosím, poraďte, kde provést registraci a kolik se tedy platí. Předem děkuji. S pozdravem Lukáš.

Viz naše odpověď ze dne 19.04.2023, 22:23.

# 23.08.2023, 07:33.
Omlouvám se, že píši na poslední chvíli. V pátek odlétáme do Benátek a ráda bych si koupila jízdenku na tři dny. Kartu jsem si vytvořila, vložila do košíku, ale zaplatit se mi nedaří. Lze koupit jízdenku i na místě? Platí na vaporetta po ostrovech, ale i na cestu domů na pevninu? Předem děkuji za odpověď. Milena.

Třídenní jízdenku si můžete zakoupit i na letišti na pokladně Venezia Unica nebo v automatu. Jízdenka platí pro cestování dopravními prostředky ACTV v Mestre, mezi Mestre a Benátkami a mezi jednotlivými ostrovy. Konkrétně se jedná o vaporetta, autobusy, tramvaje a People Mover. Neplatí pro speciální linky vaporetta 16, 19 a Casino. Po ostrově Lido a Pellestrina můžete cestovat autobusy. Pokud chcete na tuto jízdenku cestovat i z letiště, můžete si k této jízdence zakoupit se slevou příplatek na jednu nebo obě cesty. Ta musí být absolvovaná v době platnosti třídenní jízdenky.