SALCBURSKO 2010

Salcbursko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Salcbursko 2010

Pokud je Salcbursko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Salcburska autem, o poplatcích na dálnicích, o poplatcích na horských silnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o Salcburské kartě, o soutěskách, o ledovcích, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Salcbursku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.08.2010, 14:28.
V prvé řadě bych chtěla moc pochválit Vaše pěkné stránky :-) Ráda bych, kdybyste mi objasnili jak funguje Salcburská karta. Předpokládám, že je vystavena na jméno. Musí se karta vystavit i tříletému dítěti, když ji má zdarma? Netuším, zda dítě do 6. let má i bez karty automaticky vstup na atrakce zdarma. A funguje to tak, že na dané místo (třeba lanovku) smím jen 1x? Takže bych už další den na ni neměla vstup zdarma? Myslela jsem, že bychom třeba druhý den udělali ze stejné horní stanice lanovky pěší výlet na druhou stranu, případně šli do stejného bazénu vícekrát a podobně. O tom jsem nikde informace nenašla. A ještě zda neexistuje mapka s vyznačením těch přibližně 190. míst, na která se karta vztahuje, abych si mohla vytřídit jen místa vzdálená např. 30 km od místa, kde budeme ubytovaní. Moc děkuji za odpověď a obdivuji Vás, že jste takto ochotní radit bezradným :-) Jana.

Salzburgerland Card je vystavena na jméno. Dítě mladší než 6 let kartu nepotřebuje, vstupy má zdarma. U každého vstupu je to jinak, někdy je neomezený, někdy je omezený pouze na jeden vstup nebo omezený na hodinu atd. Veškeré tyto informace najdete na výše uvedených stránkách, kde je ke stažení (po částech podle typu - lanovky, muzea, koupaliště, ...) brožurka v PDF, ve které jsou uvedeny podrobné informace - např. u lanovek popis, provozní doba, standardní cena (bez karty) a možnosti využití (např. jedna jízda nahoru a dolů nebo neomezené využití) atd. Mapku s vyznačením míst najdete na stejném místě.

# 11.08.2010, 14:00.
Mám na Vás jednu otázku. Jsme rodina (dva dospělí a dvě děti) a chtěli bychom se ubytovat v Kaprunu a odtud navštívit Krimmelské vodopády. Jednu cestu bychom absolvovali na kolech a tu druhou bychom se chtěli svézt buď vlakem nebo místním cyklobusem. Poradíte nám, co by bylo nejlepší a kde bychom našli nějaký jízdní řád? Předem děkujeme. Š.

Tip na vláček a odkaz na oficiální stránky s jízdními řády a ceníky najdete v naši odpovědi ze dne 17.03.2010, 22:53.

# 28.06.2010, 21:37.
Dá se Salcburská karta koupit v Čechách nebo je lepší ji koupit přímo v Rakousku? Děkuji moc. Andrea.

Kartu nabízejí některé cestovní kanceláře k zájezdům do Salcburska, jde ji zakoupit i on-line na Salzburgerland Card. Doporučujeme však její nákup až na místě. Prodávají se ve všech informačních centrech, v některých hotelech a na pokladnách partnerů (lanovky apod.). Jejich seznam najdete na výše uvedených stránkách.

# 23.06.2010, 22:18.
Rád bych získal následující informace: kde si mohu stáhnout, nebo alespoň přečíst seznam míst, které mohu navštívit se Salzburgerland Card? Je do této karty zahrnutá i projížďka po Grossglocknerstrasse? Děkuji. Petr.

Podívejte se na Salzburgerland Card, najdete tam mapu a PDF verzi brožurky (po částech). Grossglocknerstrasee v rámci Salcburské karty není. Když jsme tam byli v loňském roce, obdrželi jsme po předložení karty slevu € 2,00.

# 23.06.2010, 14:26.
Na vašich stránkách jsem se dozvěděl mnoho zajímavých a užitečných informací, a proto jsem se rozhodl požádat Vás o radu. V srpnu jedeme s manželkou na 7 dní do Gosau. Chtěli bychom navštívit Hallstat, Obertraun s vyhlídkou - nevím přesný název, případně další zajímavosti v blízkém okolí. Budeme vděční za Vaše tipy. Ve vašich odpovědích doporučujete kartu Salzburgerland Card. Když jsme si napsali o propagační materiály, přišel nám Salzkammergut Erlebnish Card. Prosím radu, která z uvedených karet by byla pro nás vhodnější (výhodnější). Jsme manželé ve věku 55 a 54 let a budeme mít s sebou našeho pejska. Za radu Vám moc děkujeme. M.

V Gosau jsme byli dvakrát a pokaždé jsme směřovali do jiné oblasti. Poprvé (Salcbursko 2002) se Salzburgerland Card jsme vyráželi do oblastí po celém Salcbursku (na západ), podruhé (Solná komora 2004) se Salzkammergut Erlebnish Card jsme vyráželi do Solné komory (na východ). Salzburgerland Card je paušální, tzn. za cenu, kterou zaplatíte, získáte všechny vstupy a dopravu uvedené v brožurce. Salzkammergut Erlebnish Card je slevová, tzn. že na základě předložení obdržíte slevu ve výši, která je uvedená v brožurce. Brožurka vydaná ke kartě Vám bude tím nejlepším průvodcem. Ve Vašem případě doporučujeme Salzkammergut Erlebnish Card. Je přímo určena pro oblast, ve které budete bydlet. Pro poznávání Salcburska se Salzburgerland Card doporučujeme zvolit strategičtější místo (uprostřed regionu). Tipy na výlety, odkazy na užitečné stránky atd. najdete v našich otázkách a odpovědích Solná komora.

# 18.06.2010, 18:22.
Máte velice krásné stránky. Měla bych jeden dotaz. V létě se chystáme do Hofgasteinu, máme v plánu si koupit 12. denní Salcburskou kartu. Nechala jsem si poslat z Rakouska i propozice. Tam se uvádí jenom slevy pro kartu šestidenní. Jsou slevy takto výrazné i u karty 12. denní a máte zkušenosti s Gasteinskou kartou? Za odpověď předem děkuji a přeji krásné prázdniny. Marcela.

Šestidenní a dvanáctidenní Salzburgerland Card má stejný rozsah nabízených atrakcí a stejné slevy u bonus partnerů. Rozdíl je jen v době platnosti a tím pádem i ceně. Gastein Sommer Card je slevová karta, kterou Vám zdarma poskytne ubytovatel a platí po celou dobu pobytu. Na výše uvedených stránkách najdete rozsah a výši slev.

# 28.05.2010, 00:45.
Řehůřkovi, děkuji Vám za Vaše informace o Rakousku na Vašich stránkách. Obdivuji Vás. Mám prosbu. Jedeme na týdenní dovolenou do penzionu v Maishofenu u Zell am See. O Salcburské kartě jsem si informace zjistila včetně informace, že je lepší koupit ji na místě. Nemohu ale nikde zjistit cenu karty Zell am See - Kaprun. Neznáte, prosím? Vloni jsme byli v penzionu v Ramsau - senzační - i kartu jsme měli v ceně ubytování. Jediný problém v Rakousku je, že člověk nemůže vidět všechno a všude je tak krásně. Poraďte, prosím, co v našem místě rozhodně nevynechat. Děkuji a přeji Vám vše dobré. R.

Zell am See - Kaprun Card je karta, kterou nelze zakoupit. Dostávají ji zdarma klienti partnerských ubytovacích zařízení. Je to na stejném principu, jako karta v oblasti Dachtein - Schladming: Sommercard. Tipy na výlety v lokalitě Vysokých Taur najdete ve fotogalerii v připravované reportáži Salcbursko 2009.

# 14.05.2010, 12:44.
Jedeme v srpnu na týden na dovolenou do Maria Alm jako rodina se čtyřmi dětmi ve věku 13. až 18. let. Nikdy jsem v této oblasti nebyl. Mnoho informací jsem načerpal z webu alpy.net a také z cestovatelského webu Vaší rodiny. Rozhodně bychom chtěli zakoupit šestidenní Salzburgerland Card. Plánujeme jeden den v Salzburgu, jinak bychom rádi podnikli nějaké menší nebo středně náročné výlety po horách a viděli nejzajímavější věci v okolí. Vaše aktivní pojetí dovolené je nám hodně blízké, jen bychom asi rádi někdy udělali jeden či dva delší pěší výlety po horách. Předběžně uvažuji například o těchto cílech: Weißsee, Gasteiner Bergbahnen, Lucknerhaus, Glorerhütte, Krimmler Wasserfälle, Soutěska Kitzlochklamm, Salzburg, Vysokohorská silnice Grossglockner Hochalpenstrasse, ZOO Fusch, jeden z dolů (Larzenbach, Mühlbach, Sunnpau), případně koupání Saalfelden nebo Zell am See, Sommerrodelbahn Karkogel - Abtenau, úzkokolejka Zell am See? Škoda, že nemáte popsanou reportáž z vaší cesty, protože řadu těchto míst jste zřejmě navštívili. Rád bych se zeptal, jaký byste měl na podobný výběr názor, případně co byste mi ještě doporučil. Dále by mě zajímalo, zda podle Vás stojí za to, abychom se vypravili také na Kitzsteinhorn nebo Mooserboden (stálo by nás to dalších € 84,00, resp. € 69,00). Budu Vám vděčný za odpověď. Pěkně zdraví Jaromír z Hradce Králové.

S výběrem nelze jinak než souhlasit. Řadu dalších tipů najdete ve fotogalerii ve Vámi zmiňované reportáži. My jsme na to měli ale 12 dnů. Kitzsteinhorn určitě doporučujeme, pokud to počasí dovolí. My jsme místo něj volili přehradní nádrže ve stejné lokalitě, protože počasí ten den nebylo zrovna ideální. I když si zakoupíme nějakou kartu (v tomto případě Salzburgerland Card), většinou ji kombinujeme i se vstupy, které v ní nejsou obsaženy, protože samotná karta by nás příliš svazovala. Věříme, že do Vašeho odjezdu bude reportáž hotova. V současné době jsme plně vytíženi odpověďmi na otázky cestovatelů - jednu odpovíme a tři další dojdou :-), takže jsme práci na reportáži Salcbursko 2009 zatím pozastavili.

# 11.05.2010, 10:37.
První červnový týden jedeme na dovolenou do Raurisu, hotel Grimming přes CK Fischer. Už asi týden pročítám Vaše bezvadné stránky a dělám si poznámky, kam se podívat a co projít. Nejsme žádní zdatní turisté, navíc máme s sebou 2,5 letého syna a tchýni trpící závratěmi, proto prosím o radu a tip, kam se vydat na túru nebo spíše procházku. Máme k dispozici auto a na nesení syna krosnu na záda a ještě kočárek, ale ten asi moc nevyužijeme. Poraďte, prosím, pro nás vhodné turistické trasy, soutěsky, vodopády a lanovky. Za odpověď předem děkujeme. Pavel, Jana a Max z Mutěnic.

Tipy najdete ve vznikající reportáži Salcbursko 2009. Hodně toho lze naplánovat podle hotové fotogalerie.

# 12.04.2010, 11:32.
Děkuji za tip, v Leogangu mám zamluvený pokoj na selském statku Millinghof. Chtěl bych navštívit se synem co nejvíce zajímavých míst (soutěsky, vodopády, apod.) v místě i okolí. Budu cestovat autem. Můžete mi poskytnout tipy na výlety, popřípadě poradit vhodné mapy? Ještě jednou děkuji. S přáním krásného dne Radim.

Mapy doporučujeme Freytag & Berndt. Co se výletů týče, doporučujeme sledovat naši reportáž Salcbursko 2009, kterou v současné době tvoříme. Hotova je už fotogalerie. Najdete tam spoustu tipů na výlety právě v oblasti, do které jedete.

# 25.03.2010, 19:36.
Chtěl bych v létě navštívit Salcbursko. Neznáte náhodou nějaký penzion, kde bych se domluvil česky? Děkuji za odpověď. Radim.

Náš tip jsou např. Apartment Wildbach v Leogangu a Pension Baranek v Kaprunu. Tam se česky domluvíte. Doporučujeme však hledat ubytování podle lokality, kterou chcete navštívit. Na místě se vždy nějak domluvíte. V Rakousku pracuje v pohostinství hodně Čechů a Slováků. Už třikrát se nám stalo, že v ubytovacím zařízení, ve kterém jsme bydleli, vařil slovenský nebo český kuchař. Můžete také hledat na Booking / Salcbursko.

17.03.2010, 22:53.
Pane Řehůřku, děkuji za stránky plné inspirace a moc Vám fandím. Letos jedeme do Salcburska do Raurisu a budeme využívat Salcburskou kartu. Chtěla bych se zeptat, zda motorový vlak na trase Zell am See - Krimml, který je uveden v Salcburské kartě, jede až ke Krimmelským vodopádům a zda je v ceně karty i trasa tohoto vláčku zpět. Není mi moc jasné, zda neplatí pouze trasa tam. A nebo byste raději doporučoval zajet si vlastním autem na Krimmelské vodopády? Už se těším na Vaší reportáž Salcbursko 2009. Doufám, že se jí nechám ještě do léta inspirovat. Mějte se moc hezky a těším se na Vaše další postřehy. Karin.

Pinzgauer Lokalbahn v úseku Zell am See - Krimml vede podle jízdního řádu až do zastávky Krimml Wasserfälle. My jsme touto železnicí necestovali, jen jsme viděli vláček podél silnice. Nejsme si však jisti, zda jede až do části Krimmlu, odkud se vychází k vodpádům, nebo do části, odkud se musí ještě jít kus pěšky. Navíc byla v roce 2005 velká část trati mezi Mittersill a Krimml poškozena, jezdila tam náhradní autobusová doprava, trať se obnovovala. Součástí Salzburgerland Card je celodenní jízdenka, takže můžete jet tam i zpět, stejně tak různě vystupovat a nastupovat. Doporučujeme však jet ke Krimmelským vodopádům autem. Z Rauristu stejně budete muset dojet do Zell am See nebo řešit dopravu tam. Vláčkem by to byl výlet na celý den, přitom Krimmelské vodopády jsou půldenní záležitost. Na místě je mnoho parkovacích míst, za parkování se platí € 4,00.

# 22.01.2010, 14:23.
Jedeme v sobotu 30.1.2010 na lyžovačku do Flachau, chtěla bych se zeptat na nejlepší trasu, kudy jet! Děkuji moc a přeji krásný den! Zdena.

V zimě doporučujeme dálnici. Záleží na tom, kde překročíte hranice z České republiky. Pokud v Mikulově (Ostrava, Olomouc, Brno), pak Vaše trasa je Mikulov - Vídeň - Linz - Salzburg - Flachau. Pokud v Dolním Dvořišti (Hradec Králové, Praha, Ústí nad Labem, České Budějovice), pak Vaše trasa je Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Flachau. Pokud v Rozvadově (Plzeň) nebo v Pomezí (Karlovy Vary), pak Vaše trasa je Rozvadov (Pomezí) - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Flachau. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90. Dálší poplatky na trasách nejsou.