SALCBURSKO 2009

Salcbursko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Salcbursko 2009

Pokud je Salcbursko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Salcburska autem, o poplatcích na dálnicích, o poplatcích na horských silnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o Salcburské kartě, o soutěskách, o ledovcích, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Salcbursku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2009, 18:12.
S přáteli se chystáme koncem července do okolí Salcburska autem a s koly. Na vašich stránkách se mi moc líbilo a proto vás prosím o inspiraci, praktické rady, co nás čeká. Chceme jet bez rezervace ubytování. Je to rozumné? Jak se, prosím, pohybují ceny ubytování? Děkuji. B.

Salcbursko patří k těm levnějším oblastem Rakouska z pohledu ubytování, v červenci se tam lze ubytovat i pod € 30,00 za osobu a noc. Nabídka je rozsáhlá a ubytování lze najít až přímo na místě. Pohodlnější to bude, když navštívíte turistické informační centrum, kde Vám ubytovací kapacity nabídnou. Hodně informací najdete na Salzburgerland. Ubytování můžete také hledat na Booking / Salcbursko.

# 04.12.2009, 09:18.
Je tato oblast vhodná i pro starší a ne tak zdatné turisty? Naše hory zvládáme. Děkuji. J.

Salcbursko, i celé Rakousko, je vhodné i pro seniory, turisty začátečníky, děti atd. Každá oblast nabízí obrovské možnosti turistických tras všech stupňů náročnosti - od těch nejlehčích (značené modře), náročnější (značené červeně) až po exponované (značené černě). Každá oblast nabízí také další aktivity. Podívejte se na Salzburgerland, kde najdete více informací.

# 07.08.2009, 12:00.
Pane Řehůřku, díky Vám za bezvadné stránky - konkrétně se chystáme na dovolenou do Maria Alm, takže jsem podle Vašich a tipů Vašich klientů naplánovala pár výletů. Snažila jsem se najít více informací, ale většinou se nemluví o tom, zda jsou výlety možné také s malým dítětem v kočárku. Mohl byste nám poradit nebo dát nějaké další tipy na výlety s kočárkem? Je vůbec Kitzlochklamm na prohlídku s kočárkem? Děkuji Vám a budu Vám vděčná za jakýkoliv tip. Hezký den. Martina.

Kitzlochklamm a všechny ostatní soutěsky na výlet s kočárkem nejsou. Většina trasy vede vždy úzkou soutěskou ve skalním masivu nad divokým potokem, většinou po dřevěných lávkách a dřevěných schodištích. Podívejte se na naši fotogalerii ze soutěsek, kde si představu o těchto trasách uděláte sama - soutěsky. Kitzlochklam je na prvních čtyřech fotografiích. Maria Alm je středisko pod masívem Steineres Meer, který je spíše pro vysokohorskou turistiku. Doporučujeme navštívit turistické informační centrum a vyzvednout si tam lokální mapy - jsou většinou panoramatické. Všechny cesty značené na těchto mapách modře jsou většinou vhodné pro procházky s kočárkem, částečně i některé červeně značené v dolních partiích. V okolí je však možné s malým dítětem podniknout několik zajímavých výletů. Např. do Wildparku ve Ferleitenu, můžete na Glosglockner panoramastrasse, kde jsou možnosti zajímavých zastávek a procházek, k Zeller see, dost možností je v Saafeldenu, Leogangu nebo Loferu.

# 04.08.2009, 09:25.
Děkuji mockrát za obě vyčerpávající odpovědi. Mám ještě jednu otázku ohledně Salcburské karty. Pokud si např. zakoupíme šestidenní, znamená to, že musíme slevy čerpat šest dní po sobě, nebo to může být šest jakýchkoliv dnů - např. pokud bychom jeli na deset dní, první bychom ji využili, druhý ne, třetí ano atd. Díky předem za odpověď. W.

Šest dnů po sobě. Na kartu v prodejním místě napíší jméno držitele a platnost.

# 02.08.2009, 00:50.
Tak před chvílí jsem odeslal dotaz na Řím pro kamarádku a teď sleduji, že máte i informace o Salcbursku, kam se chystáme s přáteli na konci srpna. Chtěl bych se zeptat, zda byste věděli, jaké panuje na konci srpna ve Flachau a okolí počasí? Dále bych se rád zeptal, zda máte nějaké zkušenosti s CK Neckermann, se kterou se do Flachau chystáme. Máme ubytování pro 6 osob dohromady za 2630,- Kč za tři noci bez snídaně, což je úplně super cena. Na závěr bych se rád zeptal, zda je možné koupit někde mapu Flachau a okolí i s turistickými trasami? Děkuji moc a mějte se. Petr.

Jedná se o hory, takže počasí se může měnit každou chvíli. Obecně však bývá na přelomu srpna a září nejstabilnější počasí. Dost často se stává, že dopoledne bývá nádherně slunečno a v poledne o odpoledne přijdou bouřky. Pokud budete podnikat tůry, tak doporučujeme vyrážet co nejdříve brzy ráno. Předpovědi doporučujeme sledovat před odjezdem např. na Wetter. CK Neckermann má dobré reference. Vůbec bychom se toho nebáli. Sami jsme si to vyzkoušeli v loňském roce, kdy jsme byli jednou v Tyrolsku a jednou v Salcbursku s německou ITS Reisen. Před tím jsme byli v Rakousku několikrát s českou CK a rozíl mezi přístupem a kvalitou byl zásadní. Asi na tom, co se všude píše, něco bude. S mapami je to v tomto případě složité. Doporučujeme mapy společnosti Freytag a Berndt. Flachau však leží zrovna na rozhraní dvou map - WK201 (Schladminger Tauern - Radstadt - Dachstein) a WK191 (Gasteiner Tal - Wagrain - Großarltal). Podívejte se na stránku Mapy a zadejte do vyhledávacího pole WK201 a WK191. Místní mapy pak lze získat v Turistickém informačním středisku.

# 01.08.2009, 22:01.
Na Vašich stránkách hodně doporučujete Salcburskou slevovou kartu. Vytiskli jsme si brožurku se všemi místy, a chtěli bychom se zeptat: pochopili jsme dobře, že např. u Sigmundovy soutěsky ten údaj s obrázkem hodin (30 min) znamená, že na kartu se dá využít opakovaný vstup každý den, ale pouze 30 minut? Děkujeme moc za odpověď. Daniela.

Tento údaj je informativní a znamená průměrnou dobu návštěvy. Je využitelný např. při časovém plánování výletu s návštěvou více atrakcí za sebou. Sigmund - Thun - Klamm můžete se Salcburskou kartou navštívit opakovaně bez omezení. U některých atrakcí jsou časová omezení, ta jsou napsaná v závorce, např. lázně v Gasteinu 3 a 5 hodin. U jiných je zase omezení přímo plynoucí z typu - např. u sportovních atrakcí (zapůjčení šlapadla na 1 hodinu atd.).

# 01.08.2009, 21:54.
Chtěli bychom se zeptat, jaká je nejideálnější trasa autem do Zell am See. Jsme z Mladé Boleslavi. Abychom se případně vyhnuli největším zácpám při střídání sobotních turnusů, nevadí nám případné zaplacení rakouské známky. Víme že existuje možnost jet i přes Německo, ale nepojedeme zbytečně dál a ve větším provozu? A kdybychom jeli pouze přes Rakousko, budeme muset na trase platit nějaké tunely? Děkuji moc za odpověď. Daniela.

Za normálního stavu by byla nejrychlejší trasa přes Německo: Mladá Boleslav - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Siegsdorf - Inzell - Unken - Lofer - Saalfelden - Zell am See. Tato trasa nemá žádné další poplatky mimo ČR. Rizikové místo, kde se od pátečního odpoledne do sobotního dopoledne tvoří zácpy je Salzburg - tauernské tunnely. Mohou však být už před Salzburgem. Výše uvedená trasa by se jim měla vyhnout. Další riziková místa se zvýšeným provozem jsou kolem Mnichova a Rosenheimu. Další možná trasa je Mladá Boleslav - Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Bad Reinchenhall - Lofer - Saafelden - Zell am See. Je o přibližně 120 km kratší a vyžaduje desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 7,70. Tuto trasu bychom doporučovali. Pojedete vlastně proti hlavnímu proudu z Německa. Zvýšený provoz může být i z České republiky, ale není to ten nejintenzivnější nápor. Kolony potkáte pravděpodobně v protisměru při výjezdu ze Salzburgu k německým hranicím - ty Vám však nevadí. Tunely se na této trase neplatí a ani si nevzpomínáme, že by tady nějaké byly, kromě bezplatného městského v Salzburgu.

# 29.07.2009, 09:23.
Chystáme se koncem srpna na týden do Rakouska, ubytování ve vesničce Lofer. V ceně ubytování máme Saalachtal Card. Nevím, zda ještě pořizovat Salzburgerland Card. Podle mapy nedokážu odhadnout vzdálenost atrakcí, které by opravdu stály za to a nechceme přitom trávit moc času v autě. Jede s námi 9. letý syn, takže se nám jedná o atrakce hlavně pro děti, tj. vodní atrakce, letní bobové dráhy, ZOO, výlet lodí apod. Předem moc děkuji za Vaši odpověď. Dana.

Lofer je v okrajové části Salcburska, znamená to tedy, že na ostatní atrakce byste museli hodně cestovat, což nechcete. Salcburská karta by se Vám tedy nevyplatila. Doporučujeme tedy využít Saalachtal Sommer Card, tyto atrakce jsou obsaženy i v Salcburské kartě. Letní bobovou dráhu máte v nedalekém Saalfeldenu, ta stejně není v ceně Salcburské karty. Doplňkově doporučujeme ve vedlejším údolí Pillerseetal Card, která obsahuje několik lanovek, koupaliště, minigolf a především Familienland PillerseeTal, kde je spousta atrakcí pro děti včetně horské dráhy.

# 24.07.2009, 14:56.
Zabrousil jsem na Vaše stránky poprvé a jsem hodně mile překvapen. Zvažujeme s přítelkyní letní dovolenou a Salcbursko nám přijde jako dobrý nápad. Ovšem nevlastníme automobil a tak se chci zeptat, zda jsou přesuny mezi jednotlivými atrakcemi možné také místní dopravou? A navazující otázka: můžete mi doporučit nějaké pobytové místo, které by bylo dobrou základnou k výletům? Předem děkuji za odpověď. Michal.

Autobusová doprava je v Salcbursku kvalitní, přesná a hustá. Jízdní řády, mapy, ceny atd. najdete na stránkách Postbus. Existují také různé místní linky určené přímo pro turisty, z nichž některé jsou s kartou ubytovaného hosta zdrama. Je to však jen lokální záležitost. Vlaková doprava vhodná není, Vy potřebujete do údolí, k lanovkám atd., kam vlaky nejezdí. Vlakovou dopravu doporučujeme na trati ze Zell am See do Krimmlu, která je v ceně Salcburské karty. Salcbursko je krásné celé. Z hlediska dopravy k místům pokrytým Salcburskou kartou je asi vhodné zvolit střed, někde kolem Gasteinu, Raurisu, Kaprunu, Zell am See. Nabídka ubytování v této oblasti je široká. Podívejte se na Booking / Salcbursko.

# 20.07.2009, 12:03.
Zcela náhodou jsem narazila na internetu na Vaše úžasné stránky. Máte zde uvedeno spoustu důležitých informací a hlavně těch, které se jinde nedočtete. Gratuluji, že se Vám podařilo vytvořit něco tak úžasného. Nevěděla jsem do jaké oblasti zařadit svůj dotaz, tak vám píši na více e-mailů. Prosím, nezlobte se, ale nutně potřebuji poradit a Vaše stránky jsem objevila takříkajíc na poslední chvíli. Děkuji za pochopení. Mám na Vás pár otázek, na začátku srpna jedeme na 14 dní do rakouských Alp. Budeme ubytovaní v Gosau v penzionu Gasthof Kirchenwirt a chceme toho hodně navštívit - viz seznam níže. Chceme procestovat oblast od Salzburgu, přes oblast kolem Dachsteinu a Solné komory - kde budeme ubytovaní, až k Zell am See a Krimmelským vodopádům. Na Vašich stránkách jsem se dočetla o kartě Salzburgerland Card a Schladming - Dachstein Card. Můžete mi, prosím, poradit, kterou z těchto dvou karet bychom si měli pořídit? Nebo zda si můžeme pořídit ještě nějakou jinou kartu, která by nám poskytla zdarma vstupy či alespoň slevy na vybrané atrakce? Na webu máte uvedeno, že ta Dachsteinská karta není prodejná, že se snad získává u ubytování. Je možné ji sehnat i jinak? Nevíte kam všude s ní je volný vstup? Máme si slevové karty zařídit už tady v ČR nebo si je stačí koupit až na místě? Jsou dobře dostupné? Kde nejblíže Gosau ji koupíme? Jsou v místě dané atrakce u pokladny nějaké ukazatele, že když jsme držitelé karty tak máme slevu nebo vstup zdarma? Nebo si tuto skutečnost musíme hlídat sami? Nejvíc nám jde o lanovky v okolí Dachsteinu, a vlastně lanovky kdekoli, neboť jsem těhotná a tak bohužel nepřipadají v úvahu náročné trasy a všude se pokusíme dostat alespoň na vyhlídky lanovkou. Takže by nám slevové karty hodně pomohly. Ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevíte, jak se dostaneme na Dachstein Sky Walk - visutou vyhlídkovou plošinu, kolik na ni stojí vstup, zda má nějakou otvírací dobu a zda je možné využít některou z karet. Moc děkuji za všechny odpovědi. S pozdravem Barbora. Co chceme navštívit: Soutěsky: Liechtensteinklamm, Silberkarklamm, Lammerklamm, Vorderkaserklamm, soutěska Seisenbergklamm u Weißenbachu. Ostatní: visutá vyhlídková plošina se skleněnou podlahou Skywalk, hrad Hohenwerfen, panoramatická vysokohorská silnice Grossglockner Hochalpenstrasse, Krimmelské vodopády, Solná komora, Salzburg, panoramatický vláček Bummelzug v Tauplitz. Jeskyně: největší ledová jeskyně Eisenriesenwelt, Dachsteineishöhle, Frauenmauerhöhe, Mammuthöhle a Eishöhle. Lanovky: z Ramsau am Dachstein na horu Rittisberg, ze Schladming na horu Planai, z Bad Ischlu k chatě Katrinalm, z Dorfgasteinu na vyhlídkový vrchol Fulseck, z Russbachu na Hornspitz, z údolí Gosautal na Gablonzer Hütte, z Tauplitzu na malebný Tauplitzalm, z údolí Rauris na Hochalmbahn, Dachsteinseilbahn a Dachsteinsüdwandbahn na masiv Dachstein, Gosaukammbahn z Gosau, na Krippenstein (2109 m) a Hunerkogel (2694 m). Zubačky: ze St. Wolgang na horu Schafberg, Salzergbahn z Hallstattu.

Vašich otázek je příliš mnoho, předem se tedy omlouváme, pokud něco opomeneme. Chcete toho navštívit hodně, otázkou je, zda se to dá za čtrnáct dnů stihnout, aby se z toho nestala vyčerpávající událost :-) Na oblast Solné komory (jeskyně v Dachsteinu, Solné doly, lanovky v této oblasti, plavby lodí, vláček na Schafberg atd.) existuje slevová karta Salzkammergut Erlebnish Card. Stojí € 4,90. My jsme si ji zakoupili, poznávali jsme s ní týden Solnou komoru - Solná komora 2004 - a dá se s ní oproti standardním cenám skutečně mnoho ušetřit. Na výše uvedených stránkách najdete seznam míst, kde se dá karta použít. Existuje i brožurka, kterou dostanete ke kartě, kde je vše podrobně popsané včetně slev, otevírací doby apod. Dá se o ni napsat, zašlou ji zdarma, zkuste to, třebas to stihnou. Na další oblast od Gosau až po Krimml existuje paušální karta Salzburgerland Card. Zde je vše v ceně karty, existuje verze 6. a 12. denní. Těch míst je tolik, že se to samozřejmě za tuto dobu nedá stihnout, je třeba cíleně vybírat. Existuje řada partnerů, kteří po předložení karty poskytují slevy - např. na Vámi zmiňovanou Grossglockner panoramastrasse. Seznam míst najdete opět na výše uvedených stránkách, existuje také brožurka, kterou Vám dají ke kartě a také je možné si ji nechat zdarma zaslat. Třetí oblast - Filzmoos, Ramsau, Schladming atd. je dostupná s Dachstein Sommer Card. Je skutečně neprodejná. Dostávají ji zdarma hosté ubytovaní v zařízeních partnerů této karty. Jinak se sehnat nedá. My jsme v této oblasti také pobývali - Dachstein 2006 - a vytvořili jsme si program s vysokohorskou turistikou, takže jsme za lanovky příliš neutratili. Dachstein Gletscherbahn jsme samozřejmě nemohli vynechat. Vyhlídka je úchvatná. Cena je € 29,00 za obousměrný lístek, za vyhlídku se už neplatí. K lanovce se jede přes zpoplatněnou cestu z Ramsau am Dachstein, pokud však pojedete dolů ve stejný den a prokážete se lístkem na lanovku, tak mýtné neplatíte. My jsme bydleli v Berghotelu Dachstein, dolů jsme jeli druhý den, paní u mýtnice nám to uznala - není to však pravidlo. Lanovka je v provozu od 30.5. v době od 8:30 do 16:50. Karty si můžete pořídit až na místě v Rakousku. Prodávají je ve všech informačních centrech a také na pokladnách partnerů (lanovky atd.). Salzkammergut card jsme si kupovali u prvního partnera, kterého jsme navštívili (Wildpark), Salzburgerland card jsme kupovali trochu složitěji. V informačním středisku v Gosau už měli zavřeno, tak jsme zajeli kousek odtud do Russbachu, kde nám prodali kartu pro děti, dospělé neměli, zavolali do Abtenau, kde nám je připravili k vyzvednutí. Tak jsme toho hned využili, svezli jsme se v Abtenau lanovkou a dolů jsme se svezli bobem. To bylo v roce 2002 - Salcbursko 2002. Teď už by neměl být žádný problém. S kartou přijdete normálně k pokladně, kde po jejím předložení obdržíte klasické jízdenky nebo vstupenky, které většinou musíte přiložit k čtečce u turniketů.

# 16.07.2009, 12:52.
Vážení, obracím se vás o odpověď na otázky týkající se 8. denní dovolené u jezera Mondsee v Gasthaus Dachsbrücke, poslední týden v srpnu. Návrh optimální trasy autem z Brna, chtěl bych se vyhnout placeným úsekům silnic a dálnicím. Napište mi, prosím, něco o uvedeném místě a možnostech výletů do okolí - tipy na zajímavá místa včetně cen vstupného na danou zajímavost. Ceny nápojů. Mám zajištěnou polopenzi bez nápojů a benzínu Natural 95 v dané oblasti. Jjaká existuje adekvátní náhrada tohoto benzínu? Kolik € si mám přibližně na danou dovolenou proměnit? Jedu sám. Srdečně zdraví a na odpověď čeká O. z Brna.

Optimální trasa vede po dálnicích: Brno - Vídeň - Sankt Pölten - Melk - Linz - Mondsee - Au. Těch € 7,70 za desetidenní dálniční známku za to stojí. Pokud chcete jet mimo dálnice, pak doporučujeme trasu Brno - Třebíč - Telč - Jindřichův Hradec - Třeboň - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Freistadt - Linz - Wels - Limbach - Vöcklabruck - Attersee - Unterach - Au. Je to přehlednější trasa než přímo po okreskách přes Rakousko. Tipy na výlety najdete na stránkách Salzkammergut, konkrétně Adventure Card / Partners. Můžete si tam vyfiltrovat jen Mondsee, ale i okolní místa. Zobrazí se Vám ceny a odkazy na oficiální webové stránky. Salzkammergut Erlebnis Card v ceně € 4,90 doporučujeme zakoupit. Dá se s ní hodně ušetřit. Ceny nápojů jsou v Rakousku vyšší. Počítejte s cenou piva kolem € 3,00. Minerálka, džus atd. stojí v restauracích kolem € 2,00. U ÖMV v Mondsee natankujete Natural 95 (Eurosuper) za € 1,114. Kolik € si máte proměnit je dost individuální záležitost. Záleží hodně na tom, co všechno budete chtít navštívit, jak si budete dovolenou užívat. Lépe řečeno jak moc a za co chcete na dovolené utrácet.

# 06.07.2009, 13:50.
Chtěla bych Vám poděkovat za tip na ubytování ve Filzmoosu. Vrátili jsme se v sobotu a už nám zůstaly hezké zážitky a vzpomínky. Počasí nebylo ideální, pršelo, ale zima nebyla. Navštívili jsme termální koupaliště, a ta byla super, děti se vyřádily. Ve Wagrainu jsme mohli být celý den a v Bad Hofgasteinu a Bad Gasteinu 4 hodiny. V Bad Hofgasteinu nejezdí lanovka, je v opravě. Lanovek jsme si také užili. Jeden den jsme jeli do Salzburgu, u lanovky jsme na parkovišti nechali auto a pak jezdili autobusem, kde jsme potřebovali, přírodní muzeum, zámecký park s vodopády, doporučuji si vzít věci na převlečení, hlavně pro děti. Zoo, parník, ale tím jsme nestihli jet. To vše platí na Salcburskou kartu. V Rakousku jsou super cesty, takže cesta rychle ubíhá. Jsme rádi, že jsme tam mohli být a všem, kteří se teprve chystají, přeji krásnou dovolenou. Ještě jednou moc děkuji za Vaše rady, tipy a velkou ochotu. S.

Děkujeme za skvělé zprávy. Jsme rádi, že jste si dovolenou užili. Počasí si bohužel člověk nenaplánuje, ale potvrzujete jen to, co vždy říkáme, že dovolená je tak krásná, jak krásnou si ji uděláme.

# 02.07.2009, 00:45.
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Brožurku jsme ke kartě neobdrželi. Pavlína.

V tom případě muselo někde dojít k chybě, při zakoupení karty na ni máte nárok. Nicméně pro naplánování dovolené Vám postačí ta PDF verze. Brožurku si můžete také objednat zdarma na Salzburgerland Card. Nám většinou objednané materiály vždy dorazily do týdne. Nebo si ji můžete vyzvednout až na místě v kterémkoliv informačním centru v Salcbursku.

# 01.07.2009, 20:36.
11.7. odjíždíme do Rakouska, pohoří Rauris. Zakoupili jsme si Salcburskou kartu 6. denní. Je možné např. opakovaně využít kartu na výjezd jedné lanovky v Raurisu, a nebo karta je platná jen na jeden výjezd a další výjezd nelze uskutečnit na kartu? Jedná se mi o to, zda je možné kartu na jedno místo použít vícekrát nebo vždy jednou. Děkuji. Pavlína.

Salzburgerland Card nabízí atrakce s různou úrovní využití. Některé můžete využívat opakovaně, jiné jen jednou. Opakovaně lze využívat např. většinu koupališť, lanovky lze využívat většinou jen jednou. Jsou ale i takové, které mají neomezené využití. Pokud už máte kartu zakoupenu, musela jste k ní dostat brožurku, která je její nedílnou součástí. Pokud ne, můžete si ji po částech stáhnout v PDF z výše uvedených stránek. V brožurce je mapa a seznam všech atrakcí. U každé je uveden základní popis, otevírací doba, původní cena a informace o úrovni využití. Konkrétně Hochalmbahn Rauris můžete použít pouze k jednomu výjezdu a k jednomu sjezdu. Koupaliště Sonnblickbad Rauris můžete využívat bez omezení, do soutěsky Kitzlochklamm na začátku údolí můžete také bez omezení, minigolf v Raurisu můžete hrát také každý den, ale jen jednu hodinu. Do hor po silnici zpoplatněné mýtem (Mautstrasse Kolm-Saigurn) můžete jet v ceně karty jen jednou. V Raurisu je toho se Salcburskou kartou samozřejmě daleko víc.

# 29.06.2009, 21:16.
5.7. odjíždíme na týden do Zell am See a rád bych se zeptal, zda se popisovaná slevová karta týká této oblasti a poprosil bych Vás o možné doporučení zajímavých míst z této lokality. Moc Vám děkuji za názor a Vaše stránky. Martin.

Salzburgerland Card je paušální karta, tzn. že za jednu cenu máte přístupných přibližně 200 atrakcí v Salcbursku. Kolem Zell am See je toho také hodně. Podívejte se na výše uvedené stránky. Je tam jednak interaktivní mapa se všemi atrakcemi (lanovky, přírodní zajímavosti, koupaliště, doly, hrady, muzea, ...) a také brožurka v PDF rozdělená podle typu atrakcí. Tuto přehlednou brožurku s mapou, popisem atrakcí, původními cenami, otevíracími dobami atd. obdržíte také při nákupu Salcburské karty. Podle ní si můžete celou Vaši dovolenou se Salcburskou kartou naplánovat. V okolí Zell am Zee doporučujeme: Weissee a jeho lanovky, Kaprun a jeho lanovky (ty nejsou v ceně karty), soutěsku Sigmund Thun Klamm, Wild park ve Ferleitenu, Grossglockner panoramastrasse a spoustu koupališť v okolí. Další tipy najdete v odpovědi ze dne 09.04.2009, 00:35. Je tam toho dáleko víc, záleží na Vás, v jak širokém okolí jste ochotni za atrakcemi cestovat.

# 17.06.2009, 13:46.
Pane Řehůřku, ráda si pročítám vaše stránky, jsou skvělé! Za 14 dní se chystáme s manželem a dvouletou dcerou do apartmánu Bergblick do Gosau. Chtěla bych vás požádat, zda byste mi mohl doporučit dobrou turistickou mapu. Chytáme se podnikat různé výlety a potřebovala bych si dopředu naplánovat několik dnů. Chystáme se vyjet lanovkou na hřebeny a dát si procházku na skvělém čerstvém vzduch. Potřebuji si tedy najít lanovky v okolí. Dále bychom chtěli procházku k Solné komoře, nebo nějaký park jako jste navštívili v Untertauern, ale trochu blíže Gosau. Chtěli bychom, aby si to užila i naše dvouletá dcera. Pokud nám můžete poradit ještě nějaká zajímavá místa, budu moc ráda. Velmi děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších krásných cest. Simona.

Doporučujeme mapu Freytag & Berndt, konkrétně WK 281. Podívejte se na stránku Mapy a do vyhledávacího pole zadejte WK281. Určitě si udělejte vycházku kolem Gosausee. Lanovkou můžete vyjet nahoru hned od tohoto jezera - Gosau Zwieselalm. Další lanovka je v nedalekém Russbachu a v Annabergu. Vše najdete na Dachstein. První je velká kabina, druhá je kabinková a třetí sedačková. Poslední dvě lanovky jezdí jen určité dny. Všechny končí nahoře pod hřebenem Gosaukamm. Na konečné lanovky v Russbachu můžete nasednout na silniční vláček a pokračovat dál. V nedalekém Abtenau je další lanovka, zpět můžete sjet po kolejnici na bobu - Karkogel. Ceny a otevírací doby najdete na výše uvedených stránkách. To, co je v Solné komoře, bohužel v Gosau nenajdete. Nicméně i tak si to hodně užijete. Apartments Haus Bergblick je pro děti jako stvořený. V suterénu jsou dvě místnosti (herny). Jedna pro malé děti a druhá pro ty větší. Na zahradě je houpačka a malé brouzdaliště, které občas napustí.

# 29.05.2009, 12:28.
Chtěla bych poprosit, pokud je to možné, o informace. Jak jste jeli do Rakouska do Filzmoos. Jakou cestu zvolit, nebo kudy jezdíte vy? Byla bych moc ráda, za necelý měsíc tam pojedeme a už se těšíme. Přeji hezký den. S.

My tam jezdíme přes hraniční přechod Poštorná (Břeclav) z Brna po dálnici. Dále pak přes Grosskrut a na silnici č. 7 se připojíme u Mistelbachu. Ta cesta přes Grosskrut byla vždy naprosto volná a bez problému. Dále přes Vídeň na A2. U Neukirchenu odbočíme na S6 a za Leobenem na A9. Z té pak sjedeme u Liezenu a po B320 (E651) pokračujeme do Schladmingu. Tady pak odbočíme na Ramsau a Filzmoos. Jediné poplatky jsou za rakouskou dálniční známku. To je ale cesta z Moravy. Pokud jste ze Západních Čech, pak přichází v úvahu trasa přes Rozvadov, Regensburg, Mnichov, Salzburg a po A10 do Eben im Pongau. Odtud už je to pak do Filzmoos kousek. Opět žádné jiné poplatky než rakouská známka. Je možné však ten kousek ze Salzburgu jet mimo dálnici. Pokud jste z Jižních Čech, pak přichází v úvahu trasa Dolní Dvořiště, Linz, Liezen (A9), Schladming, Filzmoos nebo varianta Linz, Gmunden, Bad Ischl, Eben im Pongau, Ramsau. Na A9 je u Spital am Pyhrn placený tunel.

# 27.05.2009, 17:45.
Chystáme se ve čtyřech na prodloužený víkend do Salzburku a okolí. Zajímají mě současné obecné ceny ubytování levnějšího typu. V soukromí nebo v penzionu apod. Plánuji cestu na polovinu června. Kdy je neoptimálnější počasí? Děkuji a přeji hezký den. Oldřich.

Cena je vždy záležitostí nabídky a poptávky. V polovině června lze zakoupit ubytování v apartmánu při obsazení čtyřmi osobami za osobu a noc se snídaní do € 25,00. Salcbursko patří v Rakousku k těm levnějším regionům. Vzhledem k tomu, že máte už vybraný termín, je otázka řešení optimálního počasí zbytečná. Doporučujeme v týdnu před plánovaným odjezdem sledovat předpovědi např. na serveru Wetter a podle toho se rozhodnout.

# 15.05.2009, 18:03.
Mám na Vás dotaz týkající se slevové Salcburské karty, která poskytuje mnoho slev. Je počet míst, které navštívím s touto kartou nějak omezen? V létě jedeme s rodinou do oblasti Gastein, v této oblasti jsou termální lázně Alpen Therme, je možné např. tyto lázně s touto kartou navštítívit? Je počet návštěv v těchto lázních na tuto kartu nějak omezen? Např. pouze jeden vstup. Můžete mi, prosím, ještě sdělit, která místa či zajímavosti lze s touto kartou v této oblasti navštívit? Předem děkuji za odpověď. Eva.

Počet míst není nijak omezen, můžete navštívit všech přibližně 200. To však není za dobu platnosti karty v lidských silách. Alpentherme Gastein můžete s kartou navštívit. Obsahuje jeden volný čtyřhodinový vstup. Běžná cena je € 22,00, s kartou zdarma (tedy v ceně karty). To jen dokladuje, jak je karta výhodná. V této oblasti můžete s kartou navštívit např. Felsentherme Gastein, Gasteiner Badesee, již zmiňované Alpnetherme Gastein, Solarbad Gastein, hrad Klammstein, jednu z lanovek Stubnerkogelbahn, Graukogelbahn nebo Schlossalmbahn, lanovku Gipfelbahn - Fulseck, Gasteiner museum a Montanmuseum Altböckstein. Další obrovské množství lanovek, přírodních zajímavostí, muzeí, koupališť atd. ve vedlejších údolích. Podívejte se na stránky Salzburgerland Card, kde najdete mapu a seznam těchto míst. Je tam i možnost stáhnout si brožurku, kde jsou uvedeny u každé atrakce omezení (jeden vstup, neomezený vstup), otevírací doby, původní ceny atd. Brožurku si můžete také nechat zdarma zaslat z informační centrály.

# 19.04.2009, 23:27.
Vážený pane Řehůřku, mnohokrát Vám děkuji za tipy na výlety v Kaprunu, jen bych Vás ještě chtěl poprosit, jak se dostaneme k vysokohorským jezerům. Děkuji a přeji krásný den. Š.

K jezerům nad Kaprunem se dostanete kombinovanou dopravou - autobusy a plošina. Cena zpátečního lístku je pro dospělého € 17,00, pro dítě od 6. do 15. let € 10,50. Rodinné jízdné stojí € 35,00 (+ € 1,00 za každé dítě). Podrobnější informace najdete na webu Tauernturistik.

# 14.04.2009, 07:39.
Chystáme se prožít letošní dovolenou v Rakousku, v Salcbursku. Prosíme o informace, kde pořídit slevovou kartu a na co se vztahuje. Je možné ji koupit i u nás za české peníze a pokud ano, co je cenově výhodnější? Máte vlastní zkušenost? Vaše stránky jsou bezvadné, vloni jste nám poskytli velké množství informací před naší cestou na Gargáno. Děkujeme a přejeme hezké jarní dny. Alžběta.

Zmiňovanou kartu Salzburgerland Card lze zakoupit ve všech informačních centrech (označené zeleným i) v Salcbursku nebo u partnerů, kteří jsou do tohoto systému zapojeni (např. lanovky, koupaliště, muzea atd.). Seznam prodejních míst najdete na výše uvedených stránkách. Na těchto stránkách si ji můžete on-line objednat a dojde Vám na uvedenou adresu. Doporučujeme si však objednat zdarma jen informační brožurku (je i po částech v PDF na výše uvedených stránkách), abyste si mohla dovolenou v klidu domova naplánovat. Karty prodávají u nás některé cestovní kanceláře. Doporučujeme si kartu zakoupit až na místě. V případě že nastoupíte dovolenou o něco později nebo dříve, popř. ji zrušíte, zbytečně by Vám to dělalo problémy. Kartu jsme využívali a byli jsme nesmírně spokojeni. Nejedná se jen o slevovou kartu. Je to především karta paušální, tzn. že za paušální cenu máte volné vstupy na spoustu lanovek, koupališť, přírodních zajímavostí, muzeí, na bobovou dráhu, na minigolf, do hradů, na panoramatické cesty atd. Těch míst je přibližně 200. V kartě je integrovaná 24. hodinová Salzburg Card, tzn. můžete strávit jeden celý den v Salzburgu (doprava, muzea, ZOO, ...). Další množství partnerů poskytuje po předložení karty slevu. Karta je na 6 nebo 12 dnů a lze s ní ušetřit skutečně hodně.

09.04.2009, 00:35.
Prosím Vás pěkně, v létě se chystáme do Rakouska, konkrétně do Sportpensionu Trauner v Kaprunu. Prosím Vás, nevíte nějaké informace o tomto pensionu a nějaké tipy na výlety? Děkuji velice za odpověď a přeji pěkný den. Š.

Kvalita rakouských pensionů je na vysoké úrovni. Sport pension Trauner je toho dokladem. Veškeré informace o tomto pensionu najdete na výše uvedených stránkách. Těch tipů na výlety je hodně. Tato oblast Vysokých Taur patří k těm velice atraktivním. Určitě si vyjeďte nahoru k jezerům - viz. Tauerntouristik. V blízkosti Kaprunu se nachází také romantická soutěska Sigmund Thun Klamm. Z vedlejšího údolí na západní straně můžete podniknout výpravu k Weissee. Směrem na východ pak určitě doporučujeme Grossglockner panoramastrasse, která končí u nejdelšího rakouského ledovce. Dále na východ je pěkné údolí Raurisertal a ještě dále Gasteintal. Obě nabízejí nepřeberné možnosti turistiky a zábavy. Jsou zde také další soutěsky - Kitzlochklamm v Taxenbachu a Lichteinsteinklamm nedaleko St. Johan im Pongau. Mnohé z těchto míst jsme navštívili a chystáme odtud podrobné reportáže. Svou dovolenou si můžete také naplánovat pomocí Salzburgerland Card - nabízí paušálně množství lanovek, přrodních zajímavostí, koupališť, sportovních zařízení, muzeí atd.

# 17.02.2009, 16:32.
Řehůřkovi, dnes jsem si přečetla, jak jste dovolenkovali a vraceli se ze Salzburgu, je to jednak zajímavé, jednak díky za to. V létě se chystáme s přáteli na dovolenku do Rakouska, proto bych vám byla moc vděčná, kdybyste mi mohli napsat něco víc, myslím tím jak a kde jste sehnali ubytování, kam se máme podívat, myslím tím co jste zajimavého viděli, a hlavně kolik si máme asi vzít peněz, mám na mysli kolik se pohybuje cena v restauraci za oběd, kolik stojí základní potraviny a pod. Jinak stránky jsou moc krásné, přišla jsem na ně náhodou a lituji ty, kteří je ještě neobjevili. Jinak zdravím do Bučovic i když můj manžel na ně rád nevzpomíná, 2x tam kroutil 28 dnů na cvičení. Tak zatím nashledanou a budu se těšit. Liána.

Ubytování jsme kupovali vždy přes CK. V případě Gosau (Salcbursko 2002) to byl Čedok, v případě Ramsau (Dachstein 2006) to bylo Firo Tour. Do tyrolského Pitztalu (Tyrolsko 2003) jsme si zakoupili ubytování a stravování od Sport-S. Vždy se jednalo o nějakou speciální nabídku. Gosau - nízká cena, Ramsau, Pitztal - včetně polopenze a děti zdarma. V loňském roce jsme dvakrát byli ubytovaní od německé ITS Reisen. Kupovali jsme to přes Nacesty. Jednalo se opět o skvělé nabídky, kdy v případě Fieberbrunnu (Tyrolsko 2008) bylo ubytování a polopenze pro děti zdarma a v případě Filzmoos (Salcbursko 2008) neskutečně levné ubytování ve skvělé kvalitě. Ubytování se dá sehnat bez problému i na místě, nemáte však k dispozici přehled o všech možnostech a čas pro ten nejlepší výběr. Když jsme porovnávali pultové ceny tam, kde jsme bydleli, vždy ta naše cena od CK byla nižší. Kam se podívat je velice složité doporučit. Rakousko je nádherná země a hlavně na každém kroku je něco krásného a zajímavého. Pokud pojedete konkrétně do Salcburska, doporučujeme si zakoupit Salzburgerland Card, která je současně skvělým průvodcem po Salcbursku. Ceny potravin jsou lehce nad našimi. Dokonce u tak základní potraviny jako je chléb, může cena vyrůst i na několikanásobek. Jinak je to vcelku přijatelné. V restauraci se dá naobědvat za cenu i kolem € 10,00 bez nápoje, samozřejmě záleží hodně na tom, kde se budete stravovat a jakou tam budou mít cenovou hladinu. Nápoje jsou v restauracích drahé. Za pivo např. zaplatíte i € 3,00, za minerálku a džus kolem € 2,00. Doporučujeme však zakoupit dovolenou včetně polopenze, vyjde vás to levněji. Ubytování můžete hledat také na Booking / Salcbursko.

# 12.02.2009, 07:45.
Našli jsme Vaše stránky na internetu a jsme úplně nadšeni, jsou vynikající. My se letos poprvé chystáme do rakouských Alp, konkrétně do lokality Mittersillu, Krimmelských vodopádů apod. Moc Vás prosíme, zda nemáte přehled, jaká slevová karta by se dala v této oblasti použít, především na lanovky a případně, kde ji můžeme sehnat. Ještě jednou mnohokrát děkujeme. Přejeme hezký den. Petr a Monika z Kroměříže.

V Salcbursku platí karta Salzburgerland Card. Je to paušální karta. Tzn. že v ceně jsou lanovky, přírodní atrakce, koupaliště, muzea atd. Je jich kolem 200 včetně Krimmelských vodopádů. Další množství partnerů poskytuje po předložení této karty slevu. Cena šestidenní karty je € 43,00, cena dvanáctidenní karty je € 52,00. Děti od 6. do 12. let mají 50% slevu, mladší jsou zdarma. Na výše uvedených stránkách je seznam prodejních míst. Kartu lze objednat i dopředu po internetu. Obecně lze tuto kartu zakoupit prakticky ve všech informačních centrech po celém Salcbursku a také u většiny partnerů (lanovky, muzea atd.) u kterých tato karta platí. Ve Vašem případě např. v Mittersill Plus GmbH - Mittersill Office, Stadtplatz 4 5730 Mittersill. Existují i některé lokální karty, severně od Mittersilu je to Kitzbühler Alpen Sommer Card, nebo např. Pillerseetal card.

# 27.01.2009, 16:25.
Děkuji vám moc. Také už hledám a zjištuji informace. Ale překvapilo mě, že jsou některé silnice zpoplatněné? Tzn., že kromě dalničních známek je třeba mít i na různé silnice poplatky? Zřejmě je to vyznačené. Nikdy jsme nebyli autem v zahraničí, proto se tak možná hloupě ptám. Navíc zřejmě pojedeme dvěma auty. No, uvidíme, snad to nějak zvládeme. Těším se na vaše reportáže. Už jsem četla některé a bylo to tak zajímavé. Takže ještě jednou moc děkuji a přejeme vám hezkou dovolenou, určitě ji už máte naplanovanou. S.

Nebojte. Jedná se většinou o mýtné silnice, které vedou údolím a končí někde nahoře a už dál nevedou. V případě Filzmoos je to silnice vedoucí na Hochalm, kde na konci zaparkujete a můžete odtud podniknout spoustu pěkných výletů. Mýtné se platí při vjezdu a stojí v tomto případě € 4,50 pro osobní automobil. V případě např. Ramsau vede silnice pod Dachstein, odkud můžete vyjet nahoru k ledovci lanovkou, nebo podniknout opět několik pěkných výletů. V tomto případě se platí mýtné až při návratu a v případě, že máte lístek z lanovky, nemusíte mýtné platit, je v ceně. Po celém Rakousku je spousta takových zpoplatněných horských silnic. Některé nemusí končit, ale jsou průjezdné (např. dálnice přes Brennerský průsmyk) atd. Zpoplatněné jsou i některé tunely, např. na A9 a A10.

# 26.01.2009, 17:10.
Vím, že se to možná moc nehodí, ale máme radost, že se nám podařilo zajistit dovolenou. Všěchno je nakonec úplně jinak. Našla jsem cestovku u nás, u které byl pobyt ve Filzmoosu - Alpina pro nás 6 osob na 7 dní za neuvěřitelnou cenu bez stravy € 230,00. Ještě jsem z toho v šoku, protože, když jsem kontaktovala penziony v Rakousku, tak byl obsazen, ale pak přes tu českou byl tady ten za dost levně. Takže nepojedeme do Tyrolska, tak jak jsem psala posledně, ale tady. Už je to zaplacené a těšíme se. Myslíte, že budeme spokojeni, nevadilo by vám, kdybyste mi napsal pár informací? Neumím německy, takže jsem vděčná za každou radu, tip na výlet. A ještě když to máme bez stravy, má smysl vozit jídlo s sebou nebo se dá nakoupit za přijatelné ceny jako u nás? Moc vám děkuji, protože tuto dovolenou můžeme mít díky Vaší ochotě, času a obětavosti, kterou věnujete naším otázkám. Přeji hezký den. S.

Aparthotel Alpina je v poměru ceny a kvality skutečně jedna z nejlepších ubytovacích možností ve Filzmoosu. My jsme ubytování kupovali u Nacesty a v loňském roce nás 7 nocí přišlo pro čtyři osoby (2+2) na € 133,00. Ubytování bylo ve vedlejší budově s velkým balkonem, ložnicí, obývacím pokojem spojeným s kuchyňským koutem a příslušenstvím. K dispozici budete mít parkoviště se závorou ovládanou při vjezdu kartou. Tato karta bude fungovat současně jako klíč do budovy i apartmánu. Apartmán je kompletně vybavený (ložní prádlo, nádobí a příbory, lednice, televize, telefon), má dostatečný úložný prostor. Aparthotel Alpina patří rodině Winkler. Do styku přijdete hlavně se starší paní a pánem, kteří jsou velice ochotní a příjemní. Filzmoos je horské městečko, které má kouzelnou atmosféru. Během našeho pobytu se zde pořádaly různé koncerty a kulturní akce. Je tam hodně restaurací se zahrádkami, takže je možné večer zajít někam posedět. Hned naproti Alpiny je supermarket, takže to do obchodu není daleko. Ceny jsou lehce vyšší než u nás, ale ne zase moc. Ve Filzmoosu jsou dvě lanovky, jedna je v provozu pouze v zimě, druhá v létě, ale jen některé dny - končí ale na kopci, ze kterého nejsou prakticky žádné zajímavé trasy, takže nedoporučujeme. Určitě si vyjeďte autem na Hofalm, odkud můžete podniknout několik nádherných výprav pod symbol Filzmoosu - Bischofsmütze. Tato silnice je zpoplatněna, je to ale otázka několika €. Autobusem byste zaplatili podstatně více. Výlety můžete naplánovat podle mapy, kterou si můžete stáhnout na portále Filzmoos, kde najdete veškeré potřebné informace. Z Filzmoosu připravujeme reportáž Salcbursko 2008 včetně fotogalerií. Můžete navštívit také sousední Ramsau, kde je mnoho dalších možností, včetně lanovky na ledovec a mnoha lehkých tras. Odtud také připravujeme reportáž Dachstein 2006. V případě nepříznivého počasí můžete navštívit největší ledové jeskyně na světě Eisriesenwelt u Werfenu, romantické soutěsky Liechtensteinklamm a Lammerklamm, doly v Hüttau atd. Těch možností je hodně.

# 24.01.2009, 17:52.
Chtěla bych Vám poděkovat za Vaše super stránky na internetu. V loňském roce jsem byla s mamkou v Rakousku v Gosau a moc se nám tam líbilo. A velké díky za Vaše tipy na výlety po okolí. Letos bychom se chtěly podívat do Tyrolska na Krimmelské vodopády. Chtěla bych Vás požádat o radu, kde sehnat levné ubytování na týdenní pobyt. Nebo na kterou cestovku se obrátit. Předem moc děkuji za Vaší pomoc. S pozdravem Martina.
Tyto vodopády se nacházejí ještě v Salcbursku. My jsme na svých posledních dvou dovolených v Rakousku cestovali s německou cestovní kanceláří ITS Reisen a byli jsme velice spokojeni. Dovolenou jsme koupili u cestovní agentury Nacesty. Když jsme porovnali pultovou cenu v místě ubytování, byla ta od CK nižší. Ubytování můžete hledat také na Booking / Salcbursko.

# 19.01.2009, 22:16.
Náhodou jsem objevila Vaše stránky a jsem z nich nadšená - konečně srozumitelné informace na jednom místě. V létě bychom také rádi navštívili oblast Salcburska, máme ovšem tříletého nechodícího syna, tak by nás zajímaly tipy na výlety, které bychom zvládli s vozíčkem. Myslíte, že by vozíček vyvezli kabinkovou lanovkou? Dostali bychom se vůbec někam? Děkuji moc za odpověď. Jana.

Salcbursko nabízí mnoho příležitostí i pro Vás. Především kolem mnohých jezer a řek je mnoho pěkných stezek, které bez problému zvládnete i s vozíčkem. Prakticky v každém koutu Salcburska. V Salcbursku je mnoho kabinkových lanovek, kam by se vozíček bez problému vešel. Určitě je to na dohodě s obsluhou. V létě nejsou lanovky tak vytíženy, takže by snad neměl být problém. Běžně se tak dopravují např. horská kola.