ITÁLIE 2023

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2023

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.10.2023, 19:14.
Moc děkuji za cenné rady. Třídenní jízdenka je různá nebo jen jedna? Abychom nekoupili špatnou. Byl jste se někdy podívat na okruh F1? Máte zkušenost, kam lze nahlédnout? Moc děkuji za Váš čas. Petr.

Třídenní jízdenky jsou různé pro různá tarifní pásma, v zónách mezi Milánem a Monzou je ta integrovaná, kterou jsme Vám uvedli, tedy STIMB v tarifu 2 pro zóny Mi1 až Mi4 za € 15,50. Vše o tarifních pásmech najdete na stránkách ATM. Na okruhu F1 jsme nebyli. S jedním typem jízdenky nebo permanentky můžete cestovat na linkách ATM, železničních tratích Trenord a autobusech všech společností veřejné dopravy působících na území tarifního systému.

# 25.10.2023, 09:00.
Netušíte, jakou musíme mít jízdenku, pokud bychom jeli metrem M1 do stanice Sesto 1 Maggio FS a odtud autobusem z221? Jakou jízdenku byste doporučil? Budeme tam od pátku do neděle. Moc děkuji. Krásný den. Petr.

Můžete využít integrované jízdenky STIMB. Platí pro všechny dopravní prostředky v zónách Mi1 až Mi9. Pro cestování z Milána do Monzy je to tedy jízdenka ze zóny Mi1 do zóny Mi4. Číslo tarifu je 2 a jízdenka je platná 105 minut. Cena je € 2,60. Cena celodenní jízdenky v tomto tarifu je € 9,10 a třídenní € 15,50. Bloček deseti jízdenek stojí € 23,00. Od pátku do soboty tedy využijte třídenní jízdenku za € 15,50. Nemá smysl to nějak kombinovat, protože např. pokud pojedete jen do Monzy a zpět každý den, zaplatíte 6x € 2,60, což je € 15,60, tedy cena stejná. Lepší je třídenní jízdenka bez časového omezení na jízdu (včetně přestupu). Při větším počtu lidí bloček jízdenek také velkou úsporu nepřinese.

# 20.10.2023, 09:21.
Pane Řehůřku, už jednou jste mi radil ohledně MHD v Benátkách. Tentokrát si jdu opět pro radu. Zkoušela jsem se dívat na lodní dopravu i autobusy přímo na stránkách AVM i ATVO, ale nedokážu se zorientovat. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se dostat z letiště Marco Polo na poloostrov Cavallino-Treporti. Zda je nějaký zjednodušený jízdní řád. Také potom, jak jezdí autobusy či lodě, když máme odlet z Marco Polo v 6:25. Zda vůbec něco jezdí po půlnoci. Předem děkuji za jakoukoliv radu. Hezký den. Veronika.

Budete muset cestovat s přestupem. Nejdříve do Lido di Jesolo a následně do Cavallino-Treporti. Jízdní řády najdete na ATVO. Brzy ráno doporučujeme volit taxi.

# 20.10.2023, 08:55.
Poprosil bych o radu, jak se dostat v Miláně k okruhu F1 v Monze. Díval jsem se, že až tam metro nejede. Dá se nějak dojít i pěšky? Moc děkuji, jste skvělí. Petr.

Z Milano Centrale jezdí do Monzy vlaky Trenord a odtud městská doprava Autoguidovie, konkrétně linka z221.

# 19.10.2023, 21:27.
Pane Řehůřku, tentokrát to není Řím, ten už i díky vašim radám zvládáme, ale jde o Neapol a to konkrétně o dopravu z letiště co nejblíže k Vico Mattonelle, blízko Via Carbonara. Prý se dá použít městská linka místo Alibusu či tak nějak, něco ja Terravision v Říme. Děkuji za vaši radu. Jarmila.

Běžná městská doprava je od letiště daleko. Nejlepším řešením je Alibus, který je od stejného provozovatele dopravy, tedy ANM. Zaveze Vás na Piazza Garibaldi, hlavní vlakové nádraží, odkud je to k uvedené adrese pěšky 850 m.

# 07.10.2023, 09:25.
Pane Řehůřku, mám otázku, zda jezdí trajekt z Lago di Garda nebo Benátek do Amalfi. Případně odkud by se dalo jet trajektem ze severu Itálie do například Salerno, Amalfi, Neapol. Chtěli bychom v létě zkusit něco takového. Předem moc děkuji. Přeji hezký den. Lenka.

Lago di Garda je jezero ve vnitrozemí, trajektem se do lokalit na pobřeží odtud nedostanete. Nicméně ani z Livorno, Janova nebo Benátek trajekty do Salerno, Amalfi nebo Neapole nejezdí. Od Lago di Garda se doporučujeme přemístit autobusovou dopravou ATV do Verony a odtud pokračovat do Salerno vlakem Trenitalia. Přímý spoj jede ve 14:52 a v Salerno je v 19:48. Jízdenka stojí € 105,00. Ostatní spoje jezdí většinou s přestupem v Římě na Termini. Ze Salerno se potom do požadovaných lokalit dostanete trajektem, viz jízdní řády na Mister Ferry.

# 04.10.2023, 09:21.
Moc děkuji za tak obšírný cestovatelský manuál, čerpáme z něho již po několikáté. Tentokrát bychom v létě 2024 chtěli objet Kalábrii a nejedeme autem. Zkusíme to místní dopravou. Můžete mi poradit, jak se dostat ze Salerna do Capo Vaticano a potom dál nahoru do Monopoli? Nenašla jsem žádné spoje. Moc děkuji za rady a přeji spoustu nových zážitků. Monika.

Ze Salerno do Ricadi (Capo Vaticano) se nejlépe dostanete vlakem Trenitalia s jedním přestupem v Lamezia Terme. Jediný přímý vlak, který spojuje tato města je Intercity Notte ve 3:37, v Ricadi je v 7:19. Z Ricadi do Monopoli se nejlépe dostanete opět vlakem Trenitalia do Rosarno, odtud autobusem SAIS Trasporti do Taranto a následně autobusem Ferrovie del Sud Est do Monopoli. Z Taranto může být řešením vlak Trenitalia s přestupem v Brindisi nebo Bari.

# 24.09.2023, 15:27.
Pane Řehůřku, mýtné se nám podařilo snad úspěšně spočítat, Modulo di Certificazione jsme vyplnili, bohužel stále nevíme, jak to zaplatit, protože lístek z mýtné brány máme úplně čistý a nevyplněný a domnívám se, že k platbě je třeba desetimístné číslo z právě toho lístku, které my tam nemáme. Nevíme tedy, zda to můžeme zaplatit jen tak bez tohoto variabilniho symbolu a nebo zda po odeslání Modulo na e-mail nám zašlou nějaký potvrzovací kód, se kterým bychom následně platbu poslali. Předem moc děkuji za odpověď. Simona.

Ano, ten kód je číslo, které Vám vytiskne výstupní brána při nezaplacení mýtného. Když žádný lístek z výstupní brány nemáte, nemůžete mít ani ten kód. Postupujte dle instrukcí uvedených v místě, kde jste si stáhla formulář. Tj. zaslat řádně vyplněný a podepsaný formulář e-mailem. My bychom v e-mailu ještě popsali vzniklou situaci a dotázali se, jak dále postupovat. Počítejte s tím, že reakce může nějakou dobu trvat, případně Vás odkážou na jinou společnost, která konkrétní úsek dálnice spravuje.

# 23.09.2023, 21:59.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné si koupit jízdenky na vlak z Milána do Florencie a za dva dny zpět. To už rovnou na letiště Malpensa T2 na nádraží? Nebo se musí kupovat jen online a předem? Potom mám ještě jeden dotaz. Budeme se vracet zpět do Prahy v neděli 1.10. 2023 z milánského letiště Malpensa T2. Sem se musíme dopravit z Florencie z nádraží Firenze Santa Maria Novella. První vlak, který jsem vyhledala, jede v 6:55 a na letiště dojede v 10:10. A letadlo nám letí 11:25. Jsme online odbavení. Dá se to všechno stihnout? Moc děkuji za Vaše odpovědi a rady. Eliška.

Jízdenky na vlaky Trenitalia je možné kupovat za stejné ceny a se stejnými aktivními slevami, stejně tak na stejné časy, ve všech prodejních kanálech - online, na pokladně, v automatu, telefonicky, v agentuře atd. To, zda se dá odlet stihnout nevíme, musíte ještě absolvovat bezpečnostní kontrolu a další procedury. Na cestě i na místě může vzniknout ještě mnoho situací, které čas prodlouží. My bychom do takového časového presu nešli. Obecně se doporučuje při standardních procedurách být na letišti 2 až 3 hodiny před odletem.

# 21.09.2023, 23:10.
Rádi bychom se zeptali, jak se nejlépe a nejlevněji dostat z centra Neapole na letiště v sobotu s příjezdem ve 4:00? Děkujeme za pomoc. Eva.

V tomto případě doporučujeme taxi. V noci sice jezdí od hlavního nádraží směrem k letišti noční autobus ANM č. N5, ale nejbližší zastávka je hodně daleko. A nebo volit poslední Alibus ve 23:58.

# 21.09.2023, 14:04.
Dá sa nejako vyreklamovať vysoké mýtne v Taliansku ? Martina.

Je to hodně složité a hodně to závisí na tom, z jakého důvodu a za jakých podmínek chcete mýtné reklamovat. Pokud vše proběhlo standardně, tzn. vyzvedla jste si lístek při vjezdu na dálnici a na základě lístku jste zaplatila při výjezdu na dálnici, potom je málo pravděpodobné, že Vám bylo mýtné účtováno chybně. Dříve, než začnete podnikat nějaké kroky, doporučujeme si ověřit výši mýtného. Spočítáte si ho na stránce Autostrade. V Itálii se mýtné počítá podle náprav soupravy, tzn. pokud máte nějaký přívěsný vozík, karavan apod., můžete platit mýtné ve stejné výši jako autobus se stejným počtem náprav. Standardní osobní automobil je v kategorii Auto/Moto - A. Osobní automobil s výškou nad přední nápravou vyšší než 1,3 m je v kategorii - B. Patří sem např. dodávky. Potom jsou kategorie automobilů nebo souprav se třemi, čtyřmi a pěti (a více) nápravami. Např. mezi Brennerem a Bolognou jsou ceny v těchto kategoriích následující: € 25,00 - € 25,60 - € 34,10 - € 51,40 - € 60,60. Pokud tedy máte za osobním automobilem např. karavan se dvěma nápravami, může se mýtné vyšplhat na dvojnásobek standardního. Další situace může nastat, kdy ztratíte vstupní lístek. V tomto případě se mýtné podle podmínek účtuje od nejvzdálenější mýtné brány. Pokud jste přesvědčená, že jste zaplatila mýtné vyšší než jste měla, obraťte se na provozovatele dálnice a doložte všechny doklady, které dokládají, kde jste na dálnici najela, kde jste z dálnice sjela a v jaké výši jste mýtné uhradila.

# 20.09.2023, 19:47.
Chtěla bych se zeptat. Při odjezdu z Itálie nás navigace poprvé špatně zavedla k mýtné bráně, kde jsme si tedy vzali lístek a při výjezdu jsme ho neměli jak zaplatit, protože brána byla otevřená, nikdo tam nebyl a nebylo kam vhodit mince. Chtěli jsme tedy lístek zaplatit na další mýtné bráně, které předcházelo další odebrání lístku, takže jsme měli lístky dva. Jeden jsme zaplatili normálně, ale druhý nám na bráně vrátili a slečna, co mýtné vybírala, vůbec nevěděla, co s tím druhým lístkem má dělat. Chtěli jsme tedy lístek zaplatit online ve lhůtě 15 dní, ale chce to po nás desetimístný kód, přičemž na lístku se nachází pouze nějaký jedenáctimístný kód, pokud je to kód, který vyjel na lístku při odebrání a nachází se vedle uvedení hodin, kdy byl lístek odebrán. Vpravo nahoře lístku je napsáno numero tessera non letto dalla convalidatrice a k tomu se váže děvet prázdých míst + 1 místo pro classe. Čili celá karta je prázdná, nevyplněná kromě toho jedenáctimístného kódu. Nevíme tedy, jak to přesně online zaplatit, popřípadě kdybychom to chtěli zaplatit převodem, jak zjistíme částku, kterou máme uhradit. Předem děkuji za odpověď. Simona.

Na stránce Come Pagare budete zřejmě muset použít Modulo di Certificazione. Mýtné si spočítáte na Autostrade.

# 20.09.2023, 11:18.
Měl bych dotaz při cestě do Itálie. V Brenneru jsme si vyzvedli lístek z mýtné brány, ale v Padově jsme asi najeli k špatné bráně, která nás pustila bez zaplacení. Chtěla bych se zeptat, jak uhradit. Nyní pokračujeme druhý den dolů na Bari a máme nový lístek. Můžeme uhradit ten první od Brenneru, až budeme sjíždět, nebo musíme uhradit vsechno zvlášť? Moc děkuji za radu. Andrea.

Možnosti dodatečné úhrady mýtného najdete na stránce Come Pagare. Platbu můžete provést také přímo na některé z dálničních mýtnic v síti Autostrade, ale pouze na branách spravovaných stejným operátorem. Ve Vašem případě tedy nejlépe na stejné mýtnici, kde jste sjeli bez placení.

# 18.09.2023, 10:49.
Chtěla bych se zeptat, jak to chodí v Itálii s cenami vlakových jízdenek. Při rezervaci můžu vybrat kategorii youth do 26 let. Budou mi potom kontrolovat občanku nebo ISIC? Je tato sleva studentská a nebo opravdu podle věku? V případě, že je někdo mladší 26. let, ale není student, má si koupit dospělého od 26. let a nebo mladistvého? Děkuji za odpověď. Julie.

Nevíme, na kterém serveru si rezervujete jízdenky. Na Trenitalia se standardně rezervují jízdenky pro kategorie Adulti (Adults) a Ragazzi (Children) ve věku od 4 do 15 let. Děti do 4 let cestují zdarma. V slevách u určitých vlaků je potom kategorie označovaná Young (do 30 let) s nutností registrace Carta Freccia. V souvislosti s Youth je nabízený Trenitalia Pass do 28 let. Všechny tyto věkové kategorie se dokládají dokladem totožnosti.

# 16.09.2023, 13:44.
Potřebovala bych poradit. Jeli jsme po italské dálnici A4, vjezd Badia Polesine, kde jsme si vyzvedli lístek. Sjížděli jsme výjezdem Thiene-Schio, kde ovšem manžel vlel do přepážky, kde nebyla žádná pokladna a závora byla otevřená, takže jsme vyjeli bez zaplacení. Nad tou branou však nebyl znak Telepass, bylo na ní vše, jako u ostatních. Chceme mýto doplatit online ve lhůtě 15 dní, jak je to povolené, problém je však v aplikaci, chce to po nás dva řádky k vyplnění, ale na našem lístku je jen nějaké identifikační číslo (asi) a čas vjezdu. Psala jsem i na Autostrade, ale zatím bez odpovědi. Moc děkuji. Michaela.

Viz naše opdověď ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 12.09.2023, 13:49.
Pane Řehůřku, chystáme se do Itálie a našla jsem, že každou první neděli v měsíci je vstup do Pompejí zdarma. Dočetla jsem se, že i tak si musím koupit lístek za € 0,00. Nevím, jak moc je tato informace aktuální. Našla jsem web, kde prodávají lístky do Pompejí, ale tam nelze lístek na první neděli koupit. Nevíte, zda je nějaká možnost, jak si vstup první neděli v měsíci zabezpečit dopředu? Děkuji. Drahomíra.

První neděli v měsíci je vstup zdarma do všech italských státních muzeí a památek. V předprodejích do Pompejí nelze zakoupit vstupenky zdarma ani vstupenky zlevněné. Pouze vstupenky za plnou cenu. První neděli v měsíci musíte tedy vystát frontu u pokladny na volnou vstupenku. V případě silného ranního náporu budou pokladny při dosažení 15000 návštěvníků do 12:00 na jednu hodinu uzavřené.

# 08.09.2023, 09:19.
Chci se zeptat. Neprojeli jsme mýtnou bránou, a nevyzvedli jsme si lístek, jelikož jsme najeli do pruhu předplaceno. Děkuji. Lenka.

Pokud jste si nevyzvedla na mýtné bráně lístek, protože jste projela branou určenou např. pro Telepass, při výjezdu nemáte jak prokázat ujetý úsek a automaticky Vám bude účtované mýtné od nejvzdálenější brány. Pokud jste projela mýtnou branou pro Telepass i při výjezdu, nemáte pravděpodobně ani potvrzení o nezaplacení s odpovídajícím kódem. Nelze to tedy řešit jednoduše online, doporučujeme tedy volit jiné metody. Odkaz najdete v naší odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 05.09.2023, 04:16.
Přestože Vaše rady byly vyčerpávající, jsme nyní v Mestre a kudy, kudy kam. Jelikož jsme nakonec sehnali ubytování v Bibione. Asi z hotelu zpět na autobusové nádraží nebo vlak a odtud během dopoledně či odpoledne, jelikož jsme včera nestihli spoj. Chceme ještě do Benátek. Je možnost jet i odtud? Stačí jen potvrdit. Už se zorintujeme. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. Boleslav.

Z Benátek i Mestre jezdí do Bibione autobus společnosti ATVO č. 7. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 8,20.

# 04.09.2023, 16:49.
Prosím o informaci. Chceme jet vlakem z Benátek do Verony. Jsme ve věku nad 65 let. Je nějaká sleva a je lepší koupit jízdenky online nebo až na nádraží? Jak probíhá validace jízdenek a musí se kupovat místenky? Jak tedy stručně cestovat vlakem z Benátek do Verony? Děkuji. Miroslav.

Slevy jsou pro členy Carta Freccia a jen na určité vlaky. Z Benátek do Verony se nejlevněji dostanete regionálním vlakem za € 10,00. Trvá to sice přibližně o hodinu déle, ale cena je více jak poloviční. U regionálních vlaků nemá význam kupovat jízdenky online, u Freccia apod. to význam má. Bývají tam různě limitované slevy. Na Trenitalia Vám to ukazuje vždy aktuálně nejvýhodnější cenu. Jízdenky se validují na nástupišti, online jízdenky se nevalidují. Validace se v tomto předpokládá v čase uvedeném na jízdence. Místenky se u regionálních vlaků nekupují, u rychlíků ta možnost bývá.

# 04.09.2023, 09:23.
Moc děkuji za vaši odpověď. Formulář z Vašeho odkazu jsme hned po přijetí vašeho e-mailu, tedy v úterý minulý týden, vyplnili, ale zatím bez odpovědi. Trvá to vždy tak dlouho? Je nějaká možnost, jak to urgovat nebo co jiného dělat? Neradi bychom platili pokutu, ale už nevíme, co jiného dělat. Moc děkuji za případnou odpověď. Lenka.

Bohužel, s tímto Vám moc nepomůžeme. Na rychlost odpovědi od provozovatele dálnice nemáme vliv. Můžete to zkusit ještě jednou, napsat e-mail, zatelefonovat apod. Od našich čtenářů máme zpětnou vazbu, že to trvalo dlouho, ale i že odpověděli hned - to v případě, že provozovatelem dálnice byla v daném úseku jiná společnost. Poslali o ní informace.

# 02.09.2023, 21:23.
Pojedeme z Florencie do Milána do Santa Maria delle Grazie. Mohl byste mi napsat, na kterém parkovišti P+R zaparkovat? Nebo je vhodné parkoviště Molino Dorino u stanice metra M1? Děkuji. Zuzana.

V tomto případě je při cestě parkoviště P+R San Donato, které má dostatečnou kapacitu, v tomto případě 1941 míst. Zaplatíte od € 1,50 (5 hodin) po € 7,50 (do 24 hodin). Více informací najdete na výše uvedených stránkách. U parkoviště je stanice metra M3.

# 29.08.2023, 17:37.
V sobotu 26.8. jsme odjížděli z Rimini po dálnici směr Bologna. Vzali jsme si lístek na mýtné. Přibližně v polovině cesty jsme museli kvůli koloně sjet z dálnice u Faenza. Pokusili jsme se zaplatit mýtné, ale brána nám lístek vrátila bez natisknutí údajů o sjezdu a bez zaplacení a pustila nás dál. Stejně tak i další české auto za námi i další italská auta projížděla bez placení. Napadlo nás, zda při koloně nefunguje něco jako zrušení povinnosti zaplatit mýtné? Pokoušeli jsme se zaplatit mýtné přes nějaky italský online formulář, ale ten chce desetimístní číslo, které my ale na mýtném lístku nemáme. Nevíte prosím, jak postupovat, abychom nemuseli čekat na dopis a pokutu za neuhrazení? Předem děkuji za radu. Lenka.

Na sjezdu Faenza jsou čtyři mýtné brány. Předpokládáme, že jste se vydali k dvojici po pravé straně a z těch dvou k té levé. Ta je určena pro automatickou platbu v hotovosti nebo platebními kartami. Levá dvojice mýtných bran je určená pro Telepass nebo Viacard. Určitě to při koloně nefunguje tak, jak píšete. Několikrát jsme sjížděli z dálnice kvůli koloně a vždy jsme mýtné museli uhradit. Odkaz na placení mýtného před Modulo di Certificazione najdete v odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 27.08.2023, 23:24.
Ve čtvrtek 31.8. budeme kolem 18:00 odjíždět do Itálie na GP F1 Monza. Myslíte, že když jsem zvolil cestu autem na benzín, odjezd Havlíčkův Brod - Znojmo - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Bergamo - okruh Monza, kde budeme parkovat na Via Madonna delle Nevi, je to dobrá volba? Kolik stojí mýtné na této trase v Itálii? Nebo byste dopuručil s ohledem na finanční stránku nějakou jinou trasu? Poplatky mýtného jsou v Itálii ranec a jak čtu i problémy s mýtnými lístky a posléze placením. Či jinou trasu obecně? Děkuji za informaci. Radek.

Poplatky na uvedené trase jsou následující: v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90. Na mýtném v Itálii zaplatíte po sjezd Agrate na A4 celkem € 36,40. Na poplatcích tedy za oba směry zaplatíte € 82,70. V jednom směru ujedete přibližně 1050 km. Optimální trasa je následující: Havlíčkův Brod - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Brescia - Bergamo - Monza. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 22,70. Celkem za oba směry € 77,30. Je to sice jen o € 5,40 méně, ale v jednom směru ujedete přibližně o 140 km méně. Cenově minimální dálniční varianta vede přes Švýcarsko, tj. Praha - Rozvadov - Mnichov - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - Lustenau - Au - A13 - Como - SS342 Nibionno - SS36 - Monza. Kousek rakouské dálnice objedete přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 41,94). Další poplatky při cestě nejsou. Jedná se o hlavní směry. V poslední variantě ujedete přibližně 1000 km v jednom směru.

# 26.08.2023, 16:32.
Pane Řehůřku, poslední info-přání: jak z letiště Marco Polo po příletu 4.9. přibližně po 18:00 co nejjednodušeji do letoviska Porto S. Margarita? Děkuji a doufám již za poslední informaci k letošní dovolené v Itálii. Děkuji a jsem s pozdravem. Boleslav.

Přímý spoj provozuje ATVO. Konkrétně se jedná o linku 4A. Nový jízdní řád začíná platit právě 4.9.2023 a je Vám více nakloněný, než ten současný. Autobus odjíždí z letiště Marco Polo v 18:52 a v Porto S. Margherita je ve 20:40. Další už nejede. Jízdenka stojí € 5,00. Zavazadlo stojí € 2,70. Pokud to z nějakého důvodu nestihnete, potom je řešením jet do Mestre na vlakové nádraží, např. Express Bus za € 10,00 a odtud vlakem Trenitalia do Portogruaro za € 6,25. Vlaků jezdí hodně, poslední ve 23:22. Z Portogruaro jezdí do Caorle linka ATVO č. 2, poslední ve 21:40, jízdenka stojí € 3,40, zavazadlo € 1,50. Nový jízdní řád ale ještě není k dispozici. Pokud tento spoj nestihnete, je řešením taxi. Z Caorle do Porto Santa Margharita jezdí do 23:30 městská doprava ATVO, linka 97. Jízdenka stojí € 1,50.

# 23.08.2023, 13:25.
Pane Řehůřku, poradíte mi, jak se dostat v Milánu z adresy Moss GP Monza Temporary Camping, Via Antonio Rosmini 11, 20900 Monza (MB) do ulice Viale C. Batisti? Měl by tam být hlavní vchod na okruh v Monze. Děkuji moc za odpověď, případně i kde se dají koupit jízdenky na dopravu. S pozdravem Mirďa.

Je možné, že z tohoto dočasného kempu bude fungovat k okruhu nějaká kyvadlová doprava. Standardní veřejnou dopravu provozuje Autoguidovie. Po Via Antonio Rosmini a Via Ghilini musíte přejít k vlakovému nádraží. Je za řekou Lamro. Tady je po pravé straně před kruhovým objezdem zastávka autobusu č. z203. Musíte popojet na zastávku V. Manzoni / V. Locatelli a tady přestoupit na autobus č. z221. Ten Vás zaveze před závodní okruh na zastávku Vedano al Lambro Battisti / Carducci. Nevíme, kdy tam přesně budete, ale do 1. září probíhá na Viale C. Batisti výluka z důvodu rekonstrukce vodovodu. Zasáhne tedy okrajově do Velké ceny. Dotkne se zastávek CRB003 Battisti/Cusani a CRB017 Donizetti/Azimonti. Monza je v zóně Mi4. Jízdenka stojí € 1,70. Jízdenky koupíte v aplikaci Autoguidovie nebo na prodejních místech v blízkosti zastávky.

# 23.08.2023, 13:05.
Mám velkou prosbu. Nyní v pátek odlétáme do Pisa. Budeme ubytovaní v Pisa a pojedeme z Pisa Centrale vlakem do Livorna Centrale. Ale potom nevím, jak se dostat do přístavu, jakým autobusem. Je tam spousta možností. Odplouváme na Korsiku se společností Moby Lines v 8:00 hodin. Moc děkuji a přeji hezký den. Petra.

Z Livorno Centrale jezdí do přístavu autobusy společnosti CTT. Konkrétně se jedná o linku LAM Blu, LAM Rossa, A, B, 8R. Nicméně z Pisa Sesta Porta jezdí i přímé autobusy do přístavu v Livorno. Jedná se o linku č. 010 společnosti CTT. Odjíždí v 6:00 a na Piazza Repubblica je v 7:00.

# 21.08.2023, 09:19.
Pane Řehůřku, nevadí do třetice otázka? Přilétáme do Benátek dne 4.9. po 18:00. Autobus v 17:42 a jízdní řád do 3.9. Zvažujeme, zda se ubytovat na Benátské riviéře od Lignana přes Bibione po Lido di Jesolo v případě přeplutí vaporettem do Punta Sabbioni a hledat autobusem ubytování někde na pobřeží, nebo se dostat přímo z letiště do některého z těchto letovisek s možností odjezdů přímo z letiště, které neznáme. Děkuji za poslední informaci. Boleslav.

V první řadě bychom nespoléhali na ubytování na místě. V Itálii to nefunguje jako např. v Chorvatsku. Ubytování bychom si zajistili např. přes Booking. Cestovat z letiště Marco Polo kombinací vaporetta Alilaguna a ACTV je zbytečně komplikované. Do destinací jezdí přímo řada autobusů. Odpověď je tedy autobusem přímo z letiště na ubytování, které budete mít zamluvené.

# 20.08.2023, 18:49.
Ráda bych vás požádala o radu. Jeli jsme v Itálii po dálnici od Pisa a sjeli na sjezdu u Deiva Marina - Cinque Terre. Mýtné brány byly otevřené, všechny automaty přelepené páskami s popiskem Free toll. Byl to malý sjezd, nikde nikdo. Mám řešit placení mýtného nějak dodatečně přes internet, nebo v tomto případě nemusím? Děkuji. Vendula.

Na dálnici A12 byla už v minulosti zastavená v různých úsecích platba mýtného z různých důvodů. Pokud vše vypadalo věrohodně, což předpokládáme, a nebyla to akce nějakých aktivistů apod., neřešili bychom to.

# 20.08.2023, 11:31.
Pane Řehůřku, příští týden vyrážíme na 10 dní do Pescara. Tak bych se chtěl zeptat, zda byste mi doporučil nějaká místa ve městě, případně v okolí k návštěvě. Předem velice děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Miroslav.

V Pescara je toho k vidění hodně. Jedním z top míst je Ponte Del Mare. Nachází se u přístavu a vede přes řeku Pescara. Pro chodce je vyhrazená část s modrým chodníkem, pro cyklisty s červenou vozovkou. Když už budete u přístavu, můžete si prohlédnout zdejší Trabocchi. Jedná se o rybářské stavby. Pokud Vás láká návštěva muzea, je jich ve městě několik. Např. Museo delle Genti d'Abruzzo, Museum of Modern Art Vittoria Colonna, Gabriele D'Annunzio's Birthplace Museum, CLAP Museum aj. Za návštěvu stojí i několik kostelů. Např. Cattedrale di San Cetteo, Chiesa Parrocchiale di S. Antonio di Padova, Arcidiocesi Di Pescara Penne aj. Pokud dáváte přednost přírodě, čtyřicet kilometrů na jih je Parco Nazionale della Maiella s mnoha pěknými turistickými trasami.

# 18.08.2023, 20:21.
Mám dotaz ohledně nezaplacení mýta při výjezdu. Dne 10.8.2023 jsme vyzvedli vjezdový tiket na mýtné bráně Venezia-Mestre, ale při výjezdu v Rimini nedošlo k zaplacení. Zřejmě jsme vyjeli do špatného pruhu. Když jsme tam stáli a čekali, že chceme zaplatit, závora byla dole, tak na nás někdo mluvil přes reproduktor, ale nerozuměli jsme a po chvili přišel pracovník, vzal tiket a někam hlásil údaje z tiketu a bránu nám otevřeli. Tiket stále máme, prosíme o radu, jak zaplatit mýto zpětně. Děkuji za odpověď. Marcela.

Odkaz najdete v odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 18.08.2023, 12:10.
Pane Řehůřku, informace jak z letiště Marco Polo do Lignana lze též poskytnout? Děkuji a jsem s pozdravem. Boleslav.

Z letiště Marco Polo jezdí do Lignano autobus ATVO 2x denně, v 11:32 a 17:42. Rezervace místa je povinná a probíhá současně s nákupem jízdenky online na výše uvedených stránkách nebo na pokladně ATVO. Jízdenka stojí € 9,40. Jízdní řád je platný do 3.9.2023.

# 12.08.2023, 11:29.
Prosím o radu, kde nejlépe zaparkovat v Pise a případně nějakou dopravu na Piazza dei Miracolli. Pojedeme směrem od Florencie. Moc děkuji za odpověď. Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 06.06.2023, 21:05. Vláčkem Pisa Mover přejedete na Pisa Centrale a odtud autobusem Autolinee Toscane, konkrétně linkou LAM Rossa na Piazza dei Miracolli.

# 12.08.2023, 07:12.
Všimla jsem si, že tu pomáháte s úžasnýma radama. Proto bych i já měla prosbu. Jsme ubytovaní v Lido di Jesolo v hotelu Emperador. Jak se prosím v pondělí dostaneme na letiště Treviso? V normální denním čase. Jakými spoji? Děkuji. Iva.

Nejdříve musíte jet městským autobusem ATVO č. 3, značeném také jako linka č. 60, na Autostazione. Zastávka má číslo 35. Musíte jít po Via Enrico Dandolo směrem od moře a na křižovatce s Via Gorizia se vydat doleva. Zastávka je hned za křižovatkou. Jízdenka stojí € 1,50. Z Autostazione jeďte autobusem MOM č. 108 do Treviso Autostazione. Jízdenka stojí € 6,40. Z Autostazione potom jezdí autobusy na letiště. Buďto speciál značený A za € 5,00, nebo běžná linka č. 6 nebo 101 za € 2,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 08.08.2023, 07:02.
Chtěla bych se zeptat, jak to je, když nám na mýtne bráně v Itálii nevyšel lístek. Brána nás pustila, tak jsme jeli a rozhodli jsme se sjet hned prvním výjezdem. Nevěděli jsme, co máme dělat. U výjezdní mýtné brány nás to pustilo bez lístku, který jsme neměli, a ani nezaplatili. Jak to teď máme řešit? Nechceme, aby nám přišla pokuta. Tereza.

Vůbec nevíme o jaké mýtné brány se jedná, z jakého důvodu lístek nevyjel a z jakého důvodu byla mýtná brána na výjezdu otevřená. Pokud všechno fungovalo jak mělo, pravděpodobně jste vjela do placeného úseku mýtnou branou (pruhem) určenou pro Telepass a následně i touto mýtnou branou vyjela. Často tyto mýtné brány mají závoru zvednutou, aby to urychlilo provoz. Řidiči jen přibrzdí, aby se informace přenesly mezi jednotkami a pokračují bez zdržení dál. Řešení těchto problémů najdete na stránce Come Pagare. Vzhledem k tomu, že nemáte žádné doklady, budete muset zřejmě použít Modulo di Certificazione.

# 07.08.2023, 17:06.
Na nájezdu dálnice Carnia jsem obdržel lístek, který byl úplně prázdný. Jel jsem asi 10 km po dálnici a snažil se zaplatit mýtné u brány. Tam mi samozřejmě lístek nefungoval a spojilo mě to s někým po telefonu, který se mě zeptal, odkud jedu a poté, co jsem mu odpověděl, tak mi bylo naúčtováno € 62,50. Což je nesmysl za 10 km po dálnici. Následně se zvedla závora. Obsluha brány vedle mi dala lístek s informací, kde mám uhradit mýtné. Bohužel mi mýtné nejde uhradit, jelikož lístek nemá žádné číslo. Napsal jsem tedy e-mail na Autostrade, ale již několik dní bez odpovědi. Děkuji za odpověď a pukud mi poradíte s řešením, tak vám budu vděčný. Martin.

Po vyzvednutí lístku je třeba si tento hned zkontrolovat a případný problém řešit hned na místě. Pravděpodobně jste sjížděl na Gemona / Osoppo. Tam obsluhuje mýtnice sjezd z obou směrů a pravděpodobně došlo k přeslechnutí názvu mýtné brány a zaúčtování odpovídající částky. V této chvíli se to mělo opět řešit hned na místě u obsluhy, která Vám dala lístek s účtem. Tato informace Vám samozřejmě v této chvíli nepomůže. Jiné řešení, než komunikace s provozovatelem není. Určitě bychom se nesnažili uhradit neodpovídající mýtné, ale snažili bychom se vysvětlit problém, přiložili bychom prázdný lístek, lístek s účtem atd. Společnost Autostrade odpovídá, ale chvíli jim to trvá. Pokud problém nevyřeší oni, dají kontakt na provozovatele, který má odpovídající mýtnou bránu ve správě. Takto se to stalo i v několika případech, které řešili naši čtenáři. Další informace najdete v odkazu Come Pagare včetně obecných formulářů (kdy nemáte čísla apod.).

# 01.08.2023, 10:08.
Pane Řehůřku, připojuji Vaši minulou odpověď a reaguji na ni. Vjeli jsme do správného pruhu úplně vlevo, kde se platí hotově přímo člověku, dávám na to pozor. Poslala jsem ofocený lístek i s vyplněným formulářem ze stránek, které jste doporučil, nicméně mi od nich přišlo, že tuto část dálnice spravuje někdo jiný. Viz korespondence. Tam jsem již dvakrát přeposlala to samé, ovšem nikdo se mi neozval, tak už nevím, co dál dělat. Psala jsem na tu adresu společnosti Salt. Netušíte, co dělat dál? Nechat to být a zaplatit co přijde, nebo je ještě nějaká možnost na koho se obrátit? Moc děkuji za pomoc. Marie.

Jak jsme uvedli v minulé odpovědi, že se mohlo stát, že jste vjela do správného pruhu a byl tam jiný problém. Což byl tedy zřejmě Váš případ. Když tam byl člověk v budce, měla jste mu dát lístek a mýtné uhradit, i když byla zvednutá závora. SALT Societa Autostrada Ligure Toscana má moduly pro neuhrazené mýtné na výše uvedeném odkazu - Mencato Pagamento Pedaggio. Nicméně pokud nemáte žádný doklad o nezaplacení, nezbude Vám než komunikovat s e-mailovou adresou, kterou jste uvedla. Zdarma je doplatek mýtného do 15 dnů. Po této době se připočítává doplatek € 2,58. Určitě to nenechávejte být, případná upomínka by byla kalkulovaná s mýtným od nejvzdálenější mýtnice a navýšená o další poplatky a pokuty.

# 31.07.2023, 13:51.
Pane Řehůřku, měla bych na Vás otázku. Vždy nám skvěle poradíte, tak se na Vás obracím s dotazem. Koncem srpna jedeme do Itálie, do Rivazzurra, Residence Domus. Nemáme u našeho hotelu parkování, proto bychom chtěli poradit, kde nejlépe v Rivazzura parkovat. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Lenka.

V blízkosti Vašeho ubytování je na Viale Mantova po obou stranách, mezi Vialle Messina a Viale Bergamo, velké parkoviště. Toto už tam je nějakou dobu. Tarif ale neznáme. Obecně se řídí parkování v Rivazzurra podmínkamí parkování v Rimini. Řešením může být zaparkovat na některém z parkovišť na výše uvedených stránkách a z Rimini přejet do Rivazzurra.

# 26.07.2023, 11:03.
Prosím o pomoc. 15.7.2023 jsme přejížděli v Itálii a obdrželi lístek na mýtné bráně v Latisana. Jeli jsme na druhou stanu do Marina di Pietrasanta a sjížděli na mýtné bráně Casella della Versilia. Zde ovšem byla závora nahoře a auta na nás troubila, tak jsme projeli bez zaplacení. Chtěla jsem zaplatit online, ale nikde mi to nejde. Nevíte, kam se obrátit nebo co dělat? Nerada bych, aby potom přišla upomínka s nějakým penále. Moc děkuji. Marie.

Pravděpodobně jste vjela do pruhu s Telepass, tzn. pro auta, která jsou vybavena jednotkou a mýtné se jim odečítá automaticky nebo fakturuje. Často tyto pruhy mají zvednutou závoru a řidiči jen přibržďují, aby se z jednotky odečetly informace. U zmiňované mýtnice jsou to dva pruhy na pravé straně. Mohlo se samozřejmě stát, že jste vjela do správného pruhu a byl tam jiný problém. Mýtné na tomto úseku je pro běžný automobil € 34,40. Řešení stejného problému je uvedené v odpovědi ze dne 06.07.2023, 22:54. Doporučujeme to řešit co nejdříve. Nemáte doklad o průjezdu výstupní mýtnou branou, budete tedy muset volit jiné cesty než online platbu - formulář, e-mail atd. Pokud to necháte na upomínku, nebude obsahovat Vaše mýtné, ale mýtné od nejvzdálenější mýtné brány a další poplatky.

24.07.2023, 21:26.
Jakou dopravu nám doporučíte z letiště Treviso do Lido di Jesolo? Dorazíme v pátek 4.8.2023. Budeme ubytovaní v Lido di Jesolo v hotelu Trovatore na Via Ugo Foscolo 23. Jsme dva dospělí s jedním zavazadlem. Děkuji. Marian.

Z letiště v Treviso jeďte autobusem MOM č. 101 do Treviso na Autostazione a odtud autobusem stejné společnosti č. 108 do Lido di Jesolo na Autostazione. Jízdenka stojí € 8,40. V některých časech můžete využít z letiště linky č. 102 a 103. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Pokud přiletíte v čase, kdy autobusy do Lido di Jesolo už nejezdí, budete muset cestovat přes Benátky. Přeprava jednoho zavazadla na cestujícího je zdarma do limitu 10 kg a rozměrů 55x50x25 cm. Větší zavazadla v meziměstské přepravě stojí € 3,20, zakoupené u řidiče € 5,00. Z Autostazione to máte do hotelu ještě 3,5 km. Jezdí tam městská doprava provozovaná ATVO. Jezdí tam autobus č. 3, označovaný také jako linka č. 60. Vystoupit musíte na zastávce č. 42, u křižovatky Via Gorizia s Via A. Palladio. Je to jednu zastávku za Piazza Aurora. Odtud musíte jít zpět ve směru příjezdu autobusu a hned odbočit doprava na Via A. Palladio. Následující ulice doprava je Via Ugo Foscole, Váš hotel je na rohu. Jízdenka na městskou dopravu stojí € 1,50.

# 24.07.2023, 14:53.
Poradíte mi prosím, když mám dopředu již zakoupenou online třídenní Artecard permanentku, jak si mohu rezervovat vstupy dopředu, aniž bych musela něco platit, když vím, že mám první dva vstupy zdarma? Kartu nemám aktivovanou, protože ji začneme používat až od toho, kdy budeme v Itálii. Zkusila jsem se podívat na vstup u zámku Caserta a nemám tam jinou možnost než zaplatit vstup klasicky platební kartou. Máte zkušenosti, jak to funguje? Chceme potom Pompeje ještě jako zdarma vstup v rámci té permanentky. Moc děkuji za informaci. Marie.

Reggia di Casera vyžaduje rezervaci. U bezplatných vstupů není vyžadovaný rezervační poplatek, u placených vstupů je ve výši € 1,00. Držitelé Arte Card mají přístup pouze od vchodu na náměstí Piazza Carlo di Borbone, kde si vyzvednou vstupenku. Rezervuje se online výběrem Gratuito (při vstupu zdarma) nebo Ridotto Artecard (při vstupu se slevou) na platformě Ticketone. Klikněte na Acquista Ora, vyberte si datum a klikněte na Biglietti. Vyberte si čas a klikněte na odkaz Clicca per ridotti e altre opzioni di acquisto a vyberte odpovídající vstup zdarma nebo za sníženou cenu přidáním počtu. Vpravo nahoře se u košíku zobrazí počet vstupenek. Následně na košík klikněte a pokračujte v procesu rezervace. Pompeje nevyžadují rezervaci. Vstupenky se dají koupit také online přes Ticketone, nicméně volné a zlevněné vstupenky ne. Vyzvednete si je na pokladně po prokázání oprávněnosti. Vstup by měl být umožněný i přes QR kód v aplikaci Arte Card.

# 24.07.2023, 13:40.
Obracím se na Vás s dotazem vrácení mýtného. Při cestě z Říma do Neapole nám na mýtné bráně nešel načíst lístek. S paní jsme se přes kecadlo domluvili. Ona nám však do trasy zadala Milano - Neapol za € 50,00. Když jsme částku viděli, hrklo v nás. Paní už se však potom neozvala, takže jsme byli nuceni částku zaplatit. Proto jsem se chtěla zeptat, zda je nějaká možnost o nápravu a vrácení peněz? Děkuji. S pozdravem Aneta.

Reklamace by se měla řešit hned na místě. Takhle s odstupem to bude složitější. Neměla jste nic platit, stisknout znovu přivolávací tlačítko a paní říct, že ta částka neodpovídá ujetému úseku, předpokládáme tedy Roma Sud - Napoli za € 15,10, místo zaplaceného Milano Sud - Napoli za € 58,80. Určitě to nebyl úmysl, paní se zřejmě přeslechla a slyšela označení nějaké mýtné brány v okolí Milana. V klidu je samozřejmě jednoduché něco doporučovat. Realita bývá jiná. Člověk je ve stresu už ze situace, že něco v automatickém procesu nefunguje tak, jak by mělo, za Vámi fronta netrpělivých řidičů atd. Chápeme. V první kroku doporučujeme si shromáždit všechny možné doklady, které máte - lístky z mýtnice, výpisy z platební karty atd. Budete to muset vykomunikovat s provozovatelem dálnice. Kontakty najdete na stránce Contatti e informazioni. Napište reklamaci s vysvětlením, jak se to seběhlo. Uveďte, že automat nepřijal lístek, operátorovi jste řekla údaje o vstupní mýtné bráně a on zadal částku k úhradě. Nikdo po Vás nemůže chtít, abyste znala ceny mýtného za projetý úsek. Až na stránkách v kalkulátoru jste si ověřila skutečnou výši, která měla být 4x nižší než uhrazená. Připojte dostupné doklady a čekejte na reakci. Pokud to nebude stačit, vyžádají si další informace nebo Vás odkážou jinam.

# 21.07.2023, 20:55.
Děkuji mnohokrát za odpověď. Zvládli jsme to. Já jsem si četla nějaký blog Čecha a z jeho slov to vyšlo, že je vše strašně složité a že mu i trajekt ujel atd. Ale jak jste psal, stačí číst a dokonce i ostraha u brány se ptala, kam jedeme a nasměrovala nás. Krásný večer a posílám pozdrav z Elby. Lída.

Děkujeme za zpětnou vazbu. Jsme rádi, že Vám naše stránky pomáhají.

# 19.07.2023, 18:48.
Děkuji za zprávu. Mám ještě dotaz, zda byste měl doporučení na nejlepší koupačku v moři v případě, že bydlíme u města Bibienna. Děkuji. Michal.

Těžko radit, když bydlíte ve vnitrozemí. Nejlepší dojezd je na východní pobřeží, po SR142 a následně po bezplatné dálnici SS3bis. Pěkné pláže jsou v okolí Cesenatico i Igea Marina.

# 19.07.2023, 14:34.
Moc děkuji za odpověď. Já už jsem mýtnými bránami projížděla, ale nepamatovala jsem si to. Ještě jsem se Vás chtěla zeptat. Máme již zaplacený trajekt na Elbu. Každá společnost, myšleno Toremar, Moby, Blue Baby, má své molo k nalodění? Tušíte? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Lída.

V Piombino je 8 mol, ze kterých vyplouvají trajekty. U vjezdu na naloďování jsou světelné značky označující molo každého trajektu. Na začátku každého mola je navíc uvedený další odjezd, název společnosti a jízdní řád. Světelná informační tabule je také při příjezdu k molům, takže se nemusíte bát, že bude muset složitě hledat Váš trajekt.

# 16.07.2023, 20:01.
Mám možná hloupý dotaz. Vrací po zaplacení mýtného v Itálii brána doklad o zaplacení? Děkuji za odpověď. Lída.

Standardně ne, musíte si o něj říct. Na automatu je to první tlačítko nahoře uprostřed, mezi platbou mincemi a displejem. Označené je jako richiesta ricevuta / receipt request.

# 15.07.2023, 15:11.
Chtěla bych vás požádat o radu, pokud budete vědět. V Itálii v okolí Milána jsme bohužel mým zmatkováním neuhradili dálniční poplatek a ani si nevyzvedli lístek, který by nám potvrzoval, o který úsek se jednalo. Podle mapy jsme nezaplatili úsek mezi mýtnými branami Como Grandate - Barriera Milano Ghisolfa, stalo se to 27. června a cestovali jsme z Coma na jih na Francouzskou riviéru. Následně jsme na internetu našli, že poplatek se dá douhradit. O to jsme se pokoušeli na oficiálních stránkách společnosti Autostrade, ale neumožnilo nám to doplatek online, i když byla možnost avizovaná i bez dokladu, pouze s formulářem / místopřísežným prohlášením. Tak jsme vyplnili prohlášení a zaslali na e-mail jako přílohu. A přišla nám tato odpověď, že tento dálniční úsek nespravují a že máme kontaktovat tedy jinou společnost. Nedaří se mi dohledat, kdo má uvedený úsek ve správě. Dokázali byste poradit? Nebo už je stejně pozdě a mám prostě vyčkat, až přijde pokuta? Předem moc děkuji. S pozdravem Ivana.

Barriera Milano Ghisolfa spravuje společnost SATAP. V případě neuhrazení mýtného musí být platba provedená do 15 dnů od data průjezdu. Pokud je platba provedená po uvedeném termínu, musí být částka navýšená o € 2,58 za náklady za inkaso. Informace o platbě máte uvedené v odstavci Mencato Pagamento Pedagio. Nicméně doporučujeme to řešit, pokuty se pohybují od € 85,00 a k tomu ještě většinou účtují mýtné od nejvzdálenější mýtné brány. U Vás je to složitější i z toho důvodu, že nemáte potvrzení o nezaplacení mýtného a víceméně žádný doklad.

# 15.07.2023, 06:57.
Prosím o radu. Chtěli bychom na kole absolvovat cyklostezku Alpe Adria, tj. Salzburg - Grado. Máme koupené jízdenky na Flixbus z Liberce do Salzburgu a zpáteční Salzburg - Liberec na 2.9.2023 v 15:00 hodin. Nastal problém, jak se dostat z Grada či jeho okolí do 20 km zpět do Salzburgu tak, abychom Flixbus stihli. Děkuji. Jsme dvě seniorky a dvě obyčejná kola. Ivana.

Zmiňovaná cyklostezka je hodně oblíbená, proto také existuje hodně možností, jak se dostat i s koly zpět. Podívejte se na článek Return Transportation from Grado, kde získáte kompletní přehled dopravy z Grado do Salzburgu. Ceny se pohybují kolem € 130,00 plus minus za osobu. Určitě tam najdete řešení, které Vám bude vyhovovat. Řešením může být i Flixbus z Udine do Prahy. Je ale potřeba ověřit možnost přepravy kol u této konkrétní linky.

# 09.07.2023, 23:06.
Děkuji Vám. Florencii, Pisu, San Vincenzo, Saturnii, Sienu, Řím, Voltérru, Benátky a Aquileiu za 10 dní autem projetou mám. Parkoviště ve Florencii Villa Costanza, Římě Laurentina a v Benátkách Tronchetto využita. Má rodina maximálně spokojená a Vaše sláva znásobená. Děkujeme za Vaše rady. Příště Itálie zase s Vámi. Patrik.

Děkujeme za zprávu. Jsme rádi, že Vám náš web pomáhá při Vašich cestách.

# 09.07.2023, 18:26.
Moje kamarádka za mnou přiletí 13.7. ve 13:30 do Bologna. Prosím, jak se dostane z letiště do cílové destinace Lido Adriano? Vím, že musí vlakem do Ravenny. Ale neznám spoje autobusem z letiště na vlakové nádraží do Bologna a z Ravenna autobusem do Lido Adriano. Děkuji. Gabriela.

Letiště v Bologna spojuje s hlavním nádražím Bologna Centrale vlak Marconi Express. Ten jezdí denně od 5:40 do půlnoci, ve špičce každých 7 minut. Cesta trvá 7 minut. Jízdenka stojí € 11,00. Z Bologna Centrale potom jezdí do Ravenna regionální vlaky Trenitalia za € 8,00. Cesta trvá přibližně 1 hodinu a 10 minut. Do Lido Adriano jezdí z Ravenna autobus č. 296 společnosti Tper. Projíždíte dvěma zónami, jízdenka by tedy měla stát € 2,20. Autobus ale odjíždí z Via A. de Gasperi, což je z vlakového nádraží přibližně 1 km. Lepším řešením bude možná taxi.

# 09.07.2023, 17:31.
Pane Řehůřku, 19.7. jedeme autem do Livorna a trajektem na Sardinii. Chci ce vás zeptat, jakou byste do Livorna doporučil cestu. Normálně do italských Dolomit jezdíme přes Mnichov, Garmisch, Innsbruck a přes Brenner. Většinou po staré silnici pod dálnicí. Myslel jsem, že pojedu stejnou trasou, ale navigace mi ukazuje jinou, pravděpodobně rychlejší možnost. Předpokládám, že bude potřeba koupit rakouskou dálniční známku. Děkuji mnohokrát za odpověď. S pozdravem Pavel.

Vůbec nevíme, odkud vyjíždíte, takže optimální trasu nemůžeme doporučit. Vzhledem k tomu, že jedete ve středu, vyhnete se zácpám souvisejícím s přesunem turistů na dovolenou a z dovolené. Jeďte tak, jak jste zvyklí a máte to vyzkoušené. Rakouskou dálniční známku potřebujete, pokud pojedete po rakouské dálnici do Innsbrucku. Odtud už je dálnice směrem k Brennerskému průsmyku zpoplatněna mýtným ve výši € 11,00. Ta rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 9,90. Na více jak 10 dní se vyplatí koupit dvě desetidenní, je to levnější než jedna dvouměsíční. Z Brenneru pokračujte na Veronu, Modenu, Bolognu a Florencii. Tam sjeďte na sjezdu Scandicci. Mýtné od Brenneru po tento sjezd je € 32,40. Od Scandicci pokračujte po nezpoplatněné čtyřproudovce SGC Firenze - Pisa - Livorno do Livorna. Doporučujeme si trajekt rezervovat, např. přes Mister Ferry.

# 08.07.2023, 13:34.
Pane Řehůřku, plánujeme výlet na Vesuv z Pompejí. Vím, že tam jede autobus okolo 16:00. Rezervaci máme na 17:30. Pokud bychom se na Vesuvu zdrželi 30 až 60 minut, nevím jakým způsobem se dostat zpět do Pompejí. Myslím, že poslední autobus z Vesuvu jede okolo 18:00. V Pompejích budeme vlastním vozem, ale přednost bych raději dal nějakému autobusu. Nebo jiné podobné dopravě. Děkuji za odpověď. Vít.

Vzhledem k atraktivitě a tedy i vytíženosti místa většinou doporučujeme kompletní výlet včetně vstupenky a dopravy, v tomto případě Pompeje: Vesuv se vstupenkou na kráter Vesuvu. I Vesuvio Express z Ercolano Scavi je včetně vstupenky. Cesta nahoru trvá půl hodiny, na prohlídku máte dvě hodiny a cesta dolů trvá další půl hodiny. Nicméně nejpozději do Pompejí se dostanete z Ercolano Scavi vlakem Trenitalia ve 20:31. Ale i tam se musíte nějak dostat. Pokud jste si koupil jen vstupenku na Vesuv, nezbývá Vám, než tam dojet autem a pokusit se v uvedené době zaparkovat.

# 06.07.2023, 22:54.
Mám problém. Dnes jsme jeli z Innsbrucku přes Brenner po A22 do Verony. Na mýtné bráně v Brenneru jsme si vyzvedli vstupní lístek. Ale ve Veroně se nám nepodařilo zaplatit, ale závora se nám sama otevřela, aniž by vyjela účtenka. Nevíte, jak to mám řešit? Nerada bych platila pokutu. Jana.

Modul pro platbu nezaplaceného mýtného najdete na stránce Come Pagare. Pokud jste v Itálii, můžete mýtné uhradit i na některém z míst označených Punto Blu.

# 06.07.2023, 20:07.
Jen bych rád upozornil, že v autobuse se lístky již koupit nedají, ani na linku v Lido di Jesolo, ani z Lido di Jesolo do Benátek. Klasické jízdenky ale mají v obchodech u zastávky, jízdenku do Benátek jsme koupili na autobusovém nádraží. Jan.

Děkujeme za upozornění. Možnost nákupu jízdenky u řidiče je uváděná jako jedna z možností v tarifu ATVO, ať už se týká městské dopravy v Lido di Jesolo, tak i meziměstské dopravy. Tato jízdenka je za vyšší cenu a vždy doporučujeme nákup těchto jízdenek dopředu buď na pokladně agentury ATVO, v automatu nebo na prodejním místě, která jsou všechna vypsaná na výše uvedených stránkách. Obecně v Itálii je většinou vždy lepší kupovat jízdenky dopředu, protože u řidiče je to jednak za vyšší cenu, ale především nejisté. Buď musíte mít přesnou částku, protože nevrací, nebo jízdenky neprodává z časových či jiných důvodů.

# 04.07.2023, 09:14.
Pane Řehůřku, mnohokrát děkuji za informaci. Mohu se ještě zeptat, zda byste doporučil nějakou taxislužbu? Případně, zda máte nějaký kontakt? Nebo si máme nechat poradit v hotelu? S pozdravem Michaela.

Viz naše odpověď ze dne 26.06.2023, 12:34.

# 03.07.2023, 09:09.
Pane Řehůřku, od 26. do 28.7.2023 letím s malou dcerou sama na skok do Itálie. Na letiště Marco Polo přilétáme 26.7. v 9:55. Ubytované jsme v Lido di Jesolo. Prosím, jakým autobusem se do Lido di Jesolo dostaneme? Případně v jakých intervalech jezdí? Více mi jde ale o cestu zpět. Letadlo nám letí zpět do České republiky 28.7. již v 6:25. Předpokládám, že jelikož nebudeme odbavovat zavazadla a check in budu dělat online, tak nám stačí být na letišti hodinu předem. Dostaneme se takto brzy na letiště hromadnou dopravou? Či budeme muset využít taxi? Dne 27.7. plánujeme navštívit aquapark Aqulandia. Ten bychom měly mít přibližně 20 minut pěšky od hotelu, takže to zvládneme po svých. Je něco nestandardního, na co bychom měly být do Aquaparku připraveni? Pokud s ním máte nějaké zkušenosti. S pozdravem Michaela.

Z letiště Marco Polo jezdí do Lido di Jesolo autobus ATVO č. 10a. Jezdí po půl hodině. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 4,00. Tato cena je ve standardním tarifu bez zavazadel. Zavazadla jsou zdarma nebo se platí zvlášť podle velikosti a počtu. Viz tarif na výše uvedených stránkách. Doporučujeme jízdenku v tarifu EASY v ceně € 7,60, kterou máte včetně zavazadel. Děti do čtyř let cestují zdarma. První autobus jede z autobusového nádraží v Lido di Jesolo v 5:20, na letišti je v 6:06. Musíte tedy volit taxi. Aqualandia se nyní jmenuje Caribe Bay. Veškeré informace najdete na výše uvedených stránkách, zodpovězené otázky ve FAQ.

# 30.06.2023, 09:45.
Existuje prosím nějaké spojení z Benátek nebo z Mestre do Lido di Jesolo o letních prázdninách od 20:00 hodin a později? A na jakých stránkách si mohu vyhledat spojení? Vaše stránky jsou úžasné a už jsem tu našla mnoho užitečných informací. Děkuji. Iva.

Ano, existuje. Jedná se o autobus společnosti ATVO č. 10a, který jezdí z Benátek - Piazzale Roma a zastavuje i na dvou zastávkách v Mestre, konkrétně u hlavního vlakového nádraží a v centru na Corso del Popolo, u banky BNL. V Lido di Jesolo je konečná stanice na autobusovém nádraží. Z Benátek vyjíždí autobus ve 20:10, 20:40, 21:05, 21:40, 22:40 a 23:40. V Mestre je za 15 minut, v Lido di Jesolo za 1 hodinu a 10 minut. Všechny uvedené spoje jezdí každý den včetně neděle a svátek. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Tento jízdní řád je platný od 12. června do 3. září 2023. Jízdenka stojí € 5,00, z Mestre € 4,50. Jízdenku koupíte na pokladně ATVO na Piazzale Roma. Otevřeno mají od 6:40 do 19:35. V Mestre na pokladně ATVO na stanici u vlakového nádraží. Otevřeno mají od 6:55 do 19:50. Před oběma uvedenými pokladnami jsou i automaty na jízdenky.

# 27.06.2023, 14:09.
Chtěl bych se zeptat, pokud si pořídím Verona City Card na stránkách Book Verona, tak získám pouze digitální kartu do telefonu, nebo jde též vyzvednout na místě fyzicky? Děkuji. Na Get Your Guide to nejde objednat. Richard.

Máte pravdu, přes Get Your Guide je možné v nejbližších termínech objednat jen 48 hodinovou verzi. Verona Card zakoupíte na mnoha místech ve Veroně. Např. v turistické kanceláři Ufficio IAT na Piazza Bra, nebo na všech místech zapojených do systému této karty. Také v trafikách, hotelích a na hlavním nádraží. Nevíme, jaké stránky Book Verona máte na mysli, nemůžeme tedy regovat.

# 26.06.2023, 12:34.
Děkuji za odpověď. A nevíte o nějakém levném taxi z Mestre? Jede autobus Jesolo - Mestre, Mestre - Treviso, ale obavám se, že autobus z Mestre nestihneme. S pozdravem Helena.

O této variantě spojení víme, ale ani jsme Vám ho neuváděli a to ze dvou důvodů. Spoléhat se na návaznost dvou nesouvisejících spojů je hodně riskantní, když jeden autobus přijíždí do centra Mestre v 6:20 a jiný ve stejnou dobu odjíždí. Kdybyste to nestihla, což téměř s jistotou nestihla, se zlou bychom se potázali. I v případě, že byste to nějak stihla, přijet na letiště v 7:00 při odletu 8:05 je také docela pozdě. Zkuste Taxi Jesolo. Cena se pohybuje do € 100,00.

# 25.06.2023, 19:54.
Máte prosím pžedstavu, zda vozidla Transporter, Caravelle či Multivan spadají do kategorie vozidel A? Kvůli dálničním poplatkům v Itálii. Předem děkuji. Lucie.

V Itálii jsou v kategorii A motocykly a automobily se dvěma nápravami, jejichž výška nad přední nápravou je do 1,3 m. Pokud mají výšku nad přední nápravou více jak 1,3 m, spadají do kategorie B. Další kategorie automobilů nebo souprav jsou už jen podle počtu náprav - 3, 4, 5 a více náprav. Pokud byste tedy měla za vozidlem nějaký přívěs, počítají se do soupravy i jeho nápravy. Rozdíl mezi kategorií A a B je však minimální. Vámi uváděné automobily spadají do kategorie B.

# 25.06.2023, 06:58.
Prosím o radu. Dne 28.6. odlétáme z letiště v Treviso v 8:05 a cestujeme z Lido di Jesolo. Hezký den. Helena.

V takovém čase o veřejné dopravě nevíme. Budete muset volit taxi.

# 22.06.2023, 12:14.
Budeme ubytovaní v Malcesine a rádi bychom si udělali výlet do Verony. Je zde možnost nějakého dopravního spojení, nebo spíše doporučujete jet automobilem? Případně prosím o doporučení parkoviště. Jana.

Z Malcesine můžete cestovat do Verony s jedním přestupem v Garda meziměstskými autobusy společnosti ATV Verona. Nejdříve jeďte autobusem č. 483 nebo 484 do Garda Autostazione a odtud autobusem č. 163, 164 nebo 185 do Verona. Tam zastavuje na Via Valverde a na konečné Piazza Bra. Konečná je v blízkosti Římského amfiteátru. Jízdenka stojí € 7,40 (€ 3,40 + € 4,00). Jízdenky můžete zakoupit v Malcesine v automatu na autobusovém nádraží. Lze je také zakoupit online nebo v aplikaci. Doporučujeme však ten automat. Informace o parkování ve Veroně najdete na stránkách Město Verona - Muoversi / Mobilita urbana / Parcheggi e Zone tariffata / Parcheggi.

# 21.06.2023, 22:23.
Prosím o radu. S dcerou bychom rády jely vlakem z Florencie do Pisa a týž den zpět. Předpokládám, že ze SMN. Kde a jak je možné koupit jízdenky na vlak? Děkuji. Eva.

Jízdenky na vlak Trenitalia je možné koupit mnoha způsoby - na pokladně nebo v automatu na nádraží, online na výše uvedených stránkách, telefonicky, přes agenturu atd. Ve všech těchto prodejních kanálech jsou ceny stejné. U regionálních vlaků se ceny nemění, u rychlíků mezi velkými městy jsou vypsané různé cenové akce, kdy cena platí na určitý spoj, určitý den, určité období, v akci je jen určitý počet jízdenek atd. Pro cestu z Florencie do Pisa regionálním vlakem doporučujeme zakoupit jízdenku až na místě v automatu na nádraží.

# 20.06.2023, 22:30.
Za 14 dní máme odjet na ostrov Sardinie. Právě jsme se dozvěděli, že na určité pláže bude potřeba aplikaci na vytvoření rezervace. Bohužel tu aplikaci nemůžeme nikde najít. Můžete nám posím poradit? Případně poslat rovnou link na ni? Moc děkuji. Dále nás zajímá plavba trajektem, zda je složité najít zrovna ten náš trajekt, zda to není nějak komplikované. A samozřejmě, pokud by vás cokoliv napadlo, jak nám s čímkoliv dalším poradit, budeme moc rádi. Plujeme z Livorna do Olbie. Mějte se krásně a děkuji za pomoc. Zdraví Ivona s rodinou.

Zkuste Spiagge. Kromě webové aplikace mají dole na konci stránky i odkazy na aplikaci v App Store a Google Play. V sezóně doporučujeme určitě trajekt rezervovat. Je to možné přes Mister Ferry. Informace o nalodění obdržíte přesně pro konkrétní společnost, se kterou poplujete. V přístavu je navigačně vše přehledné. Každopádně doporučujeme mít při příjezdu dostatečnou rezervu.

# 15.06.2023, 09:16.
Děkuji za odpověď. Chystáme se také navštívit Florencii, Neapol a Vesuv. Můžete mi také poradit, kde s dieselem zaparkovat? Jan.

O parkování ve Florencii se dočtete v odpovědi týkající se Florencie ze dne 05.04.2023, 15:54 a 08.06.2023, 13:02. O parkování u Vesuvu se dočtete v odpovědi týkající se Itálie ze dne 29.05.2023, 17:10. Veškeré informace o parkování v Neapoli najdete na ANM - Sosta. Vaše rozhodnutí o výběru způsobu parkování na všech třech místech potom závisí na příjezdu, čase, itineráři a dalších parametrech.

# 06.06.2023, 21:05.
Rád by som sa opýtal, kde sa dá najlepšie parkovať v Pise, kde chcem stráviť den obhliadkou centra, ale bez prespatia. Ďakujem za radu. S pozdravom Michal.

Od března 2017 jsou v Pisa dvě nová levná parkoviště P+R. Celodenní parkování (18 hodin) Vás tady vyjde na € 2,50, o víkendu na € 1,20. V ceně je zpáteční jízdenka na Pisa Mover pro řidiče. Další cestující si musí jízdenku zakoupit. Více informací najdete na výše uvedených stránkách.

# 05.06.2023, 19:59.
Velmi děkuji za vyčerpávající odpověď. Mám plno dotazů týkající se této oblasti ... spíše tipy na nejbližší pěknou pláž od Neapole? Na jaký ostrov se vypravit? Jaká podzemí v Neapoli jsou nejlepší? Ale tím vás nechci zatěžovat. Jen kdybyste mi zaslal svůj tip a zkušenost. My jsme si nakonec zvolili na koupání, že vyzkoušíme Lucrino pláž, jako ostrov se nám zdá nejklidnější a pěkný ostrov Procida a z podzemí asi katakomby San Gennaro. Tak uvidíme. Ještě jednou velmi děkuji za vaše rady. J.

Pěkné pláže jsou u Bacoli mezi Miliscola a Miseno. Z ostrovů je perlou samozřejmě Capri, nicméně Procida je také dobrá volba. Vždy záleží na tom, co od návštěvy očekáváte. Catacombe di San Gennaro jsou moc pěkné, zajímavé jsou ale i menší Catacombe di San Gaudioso přímo pod neapolskou katedrálou.

# 04.06.2023, 17:41.
Za dva týdny letíme do Neapole. Stále mi není jasná doprava. Platí lístek na Alibus z letiště také na dopravu po Neapole, nebo si musím na nádraží v Neapoli koupit samostatný lístek? Potřebuji se dopravit potom na hotel blízko stanice metra Dante nebo ještě lépe Montesanto. Současně se chci ujistit, zda Arte Card Campania na tři dny platí na veškerou dopravu. Mohu ji využít také na metro linky 2? A na vlak na zámek Caserta? Jelikož přiletíme až po 20. hodině, tak asi Arte Card už nikde nekoupíme. Stáhla jsem si aplikaci Arte Card a plánuji tyto karty objednat online, akorát se obávám, jak to bude fungovat, když třeba někde nebude připojení. Nemáte s tím zkušenost? Velmi děkuji za odpověď. J.

Jízdenka na Alibus s v ceně € 5,00 je platná 90 minut od prvního potvrzení je integrovaná a platí pro jednu jízdu na lince Alibus a další dopravní služby v městské oblasti. Můžete s ní tedy po vystoupení z Alibusu pokračovat městskou dopravou do místa ubytování. Campania Arte Card 72 nemůžete využít pro dopravu na linky, které mají speciální tarify: Alibus, Sita Sud pro Sorento / Positano / Amalfi a autobus EAV Pompei / Vesuvio. Můžete cestovat veřejnou dopravou včetně linek metra 1, 2 a 6, lanovkou, tramvají, vlaky Circumflegrea, Cumana a Circumvesuviana, autobusy a trolejbusy. Použití veřejné dopravy je omezené na místa součástí Campania Arte Card. Pokud máte zámek Caserta v Arte Card, můžete tam využít dopravu v ceně karty. Z aplikací zkušenosti nemáme. Někde jsme četli, že se neustále odhlašuje a k přihlášení potřebuje wifi nebo data. Zkusili bychom si pro jistotu udělat PrtScr QR kódu.

# 03.06.2023, 10:15.
Pane Řehůřku, děkuji. Tzn., že když budeme cestovat tři a každý budeme mít malý kufr a tašku do letadla, musím u každého zakoupit další jízdenku? Děkuji. Karla.

Podle tarifu ano. Zdarma máte každý jedno zavazadlo do uvedených rozměrů. Pokud se do těch rozměrů vejde kufr a do kufru taška, tak další jízdenku na zavazadlo nepotřebujete, když tašku dáte do kufru. Pokud ne, máte ještě možnost rozdělit tři placená zavazadla mezi dvě osoby. Takto je to podle tarifu.

# 29.05.2023, 17:10.
Ráda bych Vás požádala o pomoc. Dne 17.7. odpoledne bychom rádi navštívili Pompeje. Mají otevřeno v pondělí? Jsme dva dospělí a dvě děti ve věku 12 a 15 let. Dne 18.7. brzy ráno jedeme na Vesuv. Poradili byste mi prosím, jak nejlépe pořídit vstupenky a na kolik nás to přibližně vyjde? Aby to nebyl průšvih. Už jsem toho přečetla hdoně a jsem z toho zmatená. Ověřovací kódy prý na naše telefony nechodí. Máme jet na parkoviště pod Vesuv? A nebo autobusem? Moc Vám děkuji a přeji hodně štěstí na Vašich úžasný expedicích. Lenka.

Vesuv a Pompeje mají otevřeno každý den. Vstupenka na Vesuv stojí € 11,68, pro děti v uvedeném věku € 9,55. Vstupenka do Pompejí stojí € 18,00, děti v uvedeném věku mají vstup zdarma. Vstupenky můžete pořídit na výše uvedených oficiálních stránkách nebo na místě. V případě Vesuvu však doporučujeme online rezervaci na konkrétní čas. Doporučujeme si je zakoupit přes Get Your Guide - Pompeje, Vesuv. Budete to mít bez problému. Zaparkovat můžete až pod Vesuvem, parkovací plochy jsou však omezené, v červenci může být problém. Parkování je v modrých zónách podél silnice. Můžete také zaparkovat v Ercolano Scavi. Odtud jezdí Vesuvio Express.

# 28.05.2023, 08:28.
Pane Řehůřku, moc děkuji. Mohu zakoupit již nyní, když se budou možná časy měnit? S pozdravem Karla.

Jízdenky na běžné linky ATVO je možné koupit online jen na konkrétní den, ne čas. Takže je jedno, zda se změní jízdní řády nebo ne. Pokud si budete kupovat jízdenku online, nezapomeňte na zavazadla, která se u běžných linek platí. Jedno malé do rozměru 50 x 45 x 25 cm je zdarma, každé další se platí dle vzorce: 1 další zavazadlo = 1 jízdenka, 2 další zavazadla = 1 jízdenka, 3 další zavazadla = 2 jízdenky, atd. Podrobně je to uvedené v přepravních podmínkách.

# 28.05.2023, 03:27.
Mnohokrát děkuji. Ještě mě napadlo. Příští rok chceme jet do Giulianova. Nevím, zda to tam znáte. Zda by nebylo lepší spojení do Neapole odtud? Děkuji a přeji krásný den. S pozdravem Jaroslav.

Z Giulianova jezdí do Neapole přímý autobus společnosti Flixbus. Cesta trvá téměř 5 hodin a jízdenka začíná na € 19,99. Dokáže se vyšplhat ale i nad € 50,00. Takže se vyplatí ji zakoupit s předstihem online. Do Pescara je spojení nejjednodušší vlakem Trenitalia. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 4,00 a cesta trvá 30 až 40 minut.

# 27.05.2023, 22:15.
Pane Řehuřku, moc děkuji za informace. Mohu se ještě zeptat, jak je to s parkováním? V těchto malých přímořských letoviscích a také v Rimini. Kdybychom si chtěli někam zajet, podle čeho se máme řídit, abychom neparkovali špatně a nebo rovnou na pokutu? A také pokud bychom v tom Milano Marittima parkovali někde přes noc, kdyby měl hotel plnou kapacitu parkovacich míst? Kde parkovat? Děkuji mnohokrát. S pozdravem Magda.

Parkování v přímořských letoviscích v okolí Rimini bývá v sezóně náročné. Konkrétně Milano Marittima spadá pod Cervia, platí tady pravidla Comune Cervia. Parkování je zpoplatněné parkovacími automaty od 8:00 do 24:00 a podle lokality odpovídajícím tarifem. Najdete ho na výše uvedených stránkách. Pro dlouhodobé parkování jsou k dispozici většinou hotelová parkoviště. Informace o parkovištích, časech a cenách v Rimini a přilehlých letoviscích najdete také na jejich městském webu.

# 27.05.2023, 12:18.
Pane Řehůřku, moc děkuji. Čili 4A jezdí i opačným směrem z Benátek do Caorle? Nevíte kde v Caorle stojí, není to v jízdním řádu, jen tam jen Caorle. Přes Omio jsem měla zastávku Caorle Autostazione. Jen pro kontrolu, zda hledám v jízdním řádu dobře. Oba dva dny budeme cestovat v sobotu. Jsou tedy spoje správné? Z Benátek do Caorle jede 11:25 a v Caorle je ve 13:35 hodin, nebo další spoj jede z Benátek ve 12:10 a v Caorle je ve 14:25 hodin? Z Caorle do Benátek jede v 8:25 hodin a v Benátkách je v 10:25 hodin, nebo další spoj jede z Caorle v 9:30 a v Benátkách je ve 12:25 hodin? Jízdní řád je platný jen do 11.6.2023? Moc Vám děkuji. Karla.

Linka 4A jezdí z Caorle do Benátek i z Benátek do Caorle. V jízdním řádu máte pod sebou oba směry. Z Caorle odjíždí z Autostazione, stání č. 2. Sobotních spojů se týkají sloupce označné malým f - feriale, tj dny neoznačené v kalendáři červeně, tedy běžně od pondělí do soboty. Údaje o odjezdech souhlasí, až na poslední. Z Caorle odjíždí v 9:30 a v Benátkách je v 11:28, ne ve 12:25. Jízdní řád je platný do 11.6.2023, potom začne platit nový. První třetina července je v Itálii častý termín, kdy se mění jízdní řády. Na stránkách ATVO bude uvedený v předstihu, často jsou vyvěšené oba dva, starý i nový, nový červeně ve sloupečku Orario Futuro.

# 26.05.2023, 19:57.
Pane Řehůřku, ráda bych se zeptala, kde sjet u rakouské hranice do Itálie abychom se vyhnuli mýtným branám? Přes jaká města máme jet nebo projet okolo? Jedeme směr Milano Marittima, asi 30 km od Rimini. Chceme se po cestě pokochat, ale bez zastávek a ušetřit na mýtném. Děkuji Vám za rychlou odpověď. S pozdravem Magda.

Nevíme odkud jedete a kde překročíte rakousko-italskou hranici, ale v tomto případě je lepší v Rakousku vše směrovat na Villach a Tarvisio. V Tarvisio potom ještě před mýtnou branou sjeďte z dálnice a pokračujte po SS13. Toto je popsané v článku A-I hranice nabízí slevu nebo také v našich italských reportážích týkajících se Gargana a Rosolina Mare. Na dálnici je výhodné najet v Gemona a opět sjet až v Mestre. Mýtné je v tomto případě € 12,10. Úspora je € 6,20. Pokud byste se rozhodla pokračovat mimo dálnici, jeďte až na začátek Udine, kde SS13 zahne k dálnici A13 a pokračuje podél ní jako Tangenziale Ovest a na jihu jako Raccordo Udine Sud. Na jihu Udine pokračujte po Tangenziale Sud Gastone Conti SS676 a následně po SR352 do Palmanova a Cervignano del Friulli. Tady už narazíte na SS14, která Vás dovede až do Mestre. V Mestre se napojte na SS309 , po které se dostanete do Ravenna a obchvatem Ravenny na SS16, která Vás dovede až do Cervia, před kterým je Milano Marittima. Počítejte s tím, že v sezóně jsou v sobotu ráno na dálnici A4 u severoitalských letovisek značné kolony. Přenáší se to i na silnici SS14, kde se kolony tvoří u kruhových objezdů.

# 26.05.2023, 11:53.
Pane Řehuřku, prosím Vás o radu. Měla jsem zakoupena cestu autobusem z Caorle do Benátek a zpět. Dnes mi zrušili cestu z Caorle do Benátek. Koupila jsem ji přes Omio. Nedohledala jsem jiné spoje. Můžete mi poradit, jak se dostat z Caorle do Benátek? Případně na letiště Treviso? A myslím si, že zruší i z Benátek do Caorle, čili stejný problém. Děkuji. Karla.

Z Caorle do Benátek jezdí autobus ATVO č. 4A. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 6,20. Z Benátek na letiště Treviso se dostanete Airport Bus Express za € 12,00.

# 26.05.2023, 07:34.
Tak ještě čerstvá informace po absolvování cesty přes Brenner do Livorno. U Firenze ve tři ráno zúžení ze tří pruhů na jeden, přibližně 10 km. Výjezd z dálnice na objížďku a zdržení dvě hodiny. Nějaké práce kolem dálnice. Bez varování. Stovky aut. Tak tak jsme na lodi. Zdravím. Jaroslav.

Tuto uzavírku s přesným rozpisem časů máte uvedenou na stránkách, které jsme Vám uvedli v předchozí odpovědi - Previsioni di chiusura.

# 26.05.2023, 05:29.
Existuje v italských městech něco jako Bolt, Uber nebo podobný typ taxislužeb? Děkuji. Dan.

Bolt je v několika městech na severu Itálie - Milano, Modena, Reggio Emilia, Torino, viz Bolt / Itálie. Uber má větší pokrytí - viz Uber / Itálie.

# 25.05.2023, 07:49.
Prosím, máte informace o provozu dálnic do Livorno po povodních? Jsou nějaká omezení? Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Nejvíce byly zasažené oblasti kolem Ravenna, Rimini, Cesena a Bologna. Takže ve většině případů mimo Vámi uvedenou trasu. Déšť zeslábl a probíhají sanační práce. Existuje však nebezpečí sesuvu půdy. O víkendu zasáhly bouřky i další italské regiony. Kvůli záplavám byla dočasně v obou směrech uzavřená dálnice A14. Podle informací italské dálniční společnosti je nyní opět průjezdná. To se však netýkalo Vašeho směru. V současné době jsou podle našich informací dálnice na Vaší trase průjezdné. Aktuální informace online získáte na stránkách Autostrade.

# 23.05.2023, 15:19.
Chtěla bych se zeptat, kde parkovat auto v Livornu - levnější parkování nebo bezplatné. Za rady děkuji. Lenka.

Volba parkování závisí na účelu parkování, délce parkování a lokalitě. Těžko tedy něco doporučit. Každopádně v Livorno je ZTL. Možnosti parkování najdete např. na Livorno Today.

# 21.05.2023, 16:03.
Ztratila jsem mýtný lístek a zjistila jsem to až, když jsem chtěla zaplatit. Místo € 12,50 mi bylo naúčtováno € 72,50 splatné do 15 dní. Je opravdu za ztrátu lístku pokuta € 60,00? Děkuji. Šárka.

Nejedná se o pokutu, jedná se o neuhrazené mýtné. Protože díky tomu, že jste nepředložila při průjezdu mýtnou branou lístek, nebylo možné identifikovat vstupní bod, bylo dle podmínek zveřejněných provozovatelem (art 176/16 cdS) účtované mýtné od nejvzdálenější mýtné brány. Pokud byste jela po dálnici od tohoto nejvzdálenějšího bodu, bylo by mýtné stejné i v případě, že byste lístek předložila. Informace najdete v článku Autocertificazione del casello di entrata.

# 20.05.2023, 21:02.
Obracím se na Vás s prosbou o radu, jak se dostat z Neapole na Vesuv bez řidičského průkazu. Autem tedy nemůžeme. Děkuji předem za Váš čas i odpověď. Markéta.

Ideálním řešením je v rámci organizovaného výletu Z Neapole: Pompeje a Vesuv: Celodenní výlet po zříceninách Pompejí a Vesuvu. Veřejnou dopravou je to s přestupy. Z Ercolano Scavi tam jezdí autobus Vesuvio Express. Zpáteční jízdenka se vstupenkou stojí € 27,00. Do stanice Ercolano Scavi se z Neapole dostanete vlakem Circumvesuviana ze stanice Napoli Porta Nolana nebo Piazza Garibaldi za € 2,50.

# 11.05.2023, 10:05.
Ještě jsem se chtěl zeptat na tankování v Itálii. Plánujeme příští týden cestu z Brna směr Ravenna a dále dolů do Paestum a zpět přes Řím a Benátky. Pojedeme podle navigace a cena nafty předpokládám na dálnici bude dražší než kdyby se tankovalo někde mimo. Nevíte prosím, zda je tímto směrem nějaká výhodnější čerpací stanice? Děkuji za odpověď. Miroslav.

My jsme vždy tankovali v Arnoldsteinu, na čerpací stanici Fun Wash Sprit, viz náš článek A-I hranice nabízí slevu. Tady jsme natankovali plnou a dojeli víceméně do cíle naší cesty, kde jsme si našli cenově výhodnou čerpací stanici. Na cestě zpět jsme opět natankovali v Arnoldsteinu. Ceny čerpacích stanic v Itálii najdete také na Prezzi Benzina, kde si po registraci můžete dohledat čerpací stanice podle míst, kde se budete nacházet a podle preference značek.

# 05.05.2023, 14:03.
Řehůřkovi, po roce se na vás opět obracím o radu na cestu do Itálie. Jedná se o kemp u města Comacchio s názvem Camping Spiaggia e Mare. Chtěli bychom vyrazit 29.6.2023, ve 4 hodiny ráno z České Lípy. Prosím o radu na cestu, zda je výhodnější jet na Mnichov nebo na Villach, současně o aktuální ceny poplatků na jednotlivých trasách. Předem děkuji za informace. Váš spokojený zákazník Josef.

Vaše optimální trasa je následující: Česká Lípa - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Ravenna - Porto Garibaldi. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 30,20. Trasa přes Salzburg a Villach (ať už přes Mnichov nebo České Budějovice) Vás vyjde na destidenní rakouskou dálniční známku, € 13,50 za průjezd tauernskými tunely a € 18,30 za mýtné v Itálii. Pokud jedete na více než 10 dnů, kupte si druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Vzhledem k tomu, že vyjíždíte ve čtvrtek, a pokud Vám nevadí část cesty mimo dálnice, je vhodné cestovat přes Villach. Ušetříte na mýtném a s nějvětší pravděpodobností se vyhnete dopravním zácpám u severoitalských letovisech. Z Mestre do Ravenna potom vede cesta po SS309, která byla vždy bezproblémová. Ušetřit na mýtném můžete ještě cestou z Tarvisio do Gemona po SS13.

# 23.04.2023, 22:18.
Pane Řehůřku, děkuji za Vaší parádní stránku, je tu spoustu zajímavých informací. Letos jsme se s rodinou rozhodli jet autem do Caorle na 11 dní a proto právě píšu. Úplně se nám nechce platit 2x dálniční známku v Rakousku na 10 dní, proto hledáme cestu, jak se rakouské dálnici vyhnout a současně nenabrat velké časové zpoždění. Pojedeme západní cestou od Plzně přes Mnichov a původně jsem našel cestu přes Salzburg a Villach, ale potom jsem objevil cestu přes Mittersill a Matrei, která vypadá časově podobně a přibližně o 100 km kratší. Tato cesta vypadá, že je bez dálničních poplatků, je tomu opravdu tak? Nejsou na této trase nějaké záludnosti? Našel jsem jen platbu za tunel přibližně € 11,00, ale platbě za nějaký tunel se patrně nevyhnu. Předem děkuji za odpověď. Tomáš.

Neplatit dálniční známku v Rakousku s sebou přináší náročnou cestu, která Vás bude stát hodně času a pohonných hmot navíc. Rakousko je horská země a cestovat tranzitně po dálnicích je spíše nutností. Pokud se chcete vyhnout dálniční známce od Mnichova, musíte sjet v Německu na sjezdu 115 Pinding a pokračovat po B20 do Weißbachu a následně po silnici B21 do Salzburgu. Ze Salzburgu potom pokračovat po silnici B150 a následně B159 až před Bischofshofen, kde musíte odbočit na silnici č. B99. Po té musíte pokračovat přes Eben, Radstadt, Untertauern, Obertauern, Tweng, Mauterndorf a St. Michael im Lungau do sedla Katschberg, kde se dostanete ze Salcburska do Korutan. Dále po silnici B99 musíte pokračovat přes Rennweg a Gmünd do Spittal an der Drau. Tady se připojte na silnici B100, která Vás dovede do Villachu. Z Vilachu pokračujte po silnici B83 do Arnoldsteinu a následně do Itálie. V Tarvisio se můžete připojit na italskou dálnici nebo pokračovat po SS13 dál do Itálie. Trasu máme víceméně projetou po částech během našich rakouských dovolených a věřte, že s plně naloženým autem zavazadly a osobami ta úspora za dálniční známku nedává smysl. Mýtné za Felbertauerntunnel mezi Mittersill a Matrei pro osobní automobil je € 13,00. Podobná cena € 13,50 je za průjezd tauernských tunelů po dálnici A10.

# 14.04.2023, 21:33.
A ještě jedna otázka prosím. Milano Card na 3 dny + Orio Shuttle + Duomo Ticket stojí € 45,00. Ale nevím, zda zahrnuje cestu z letiště a potom zpět nebo pouze jednu z cest. V jednom jsem našel bezplatný kyvadlový autobus z/na letiště Bergamo Orio al Serio a v druhém Letištní transfer z Bergama Orio al Serio do Milána nebo naopak - snížená cena o více než 15 %. Děkuji za odpověď. Marek.

Milano Card na 3 dny s rozšířením o Orio Shuttle a Duomo za € 45,00 obsahuje Milano Card na 3 dny, Orio Shuttle z nebo na letiště Orio al Serio, kombinovanou vstupenku do katedrály, na terasu a do muzea. Milano Card na 3 dny obsahuje městskou dopravu v Miláně do půlnoci třetího dne od první validace, slevu € 5,00 na taxi, 1x free drink, slevy na top milánské atrakce. Samostatná cena je € 21,00. U jízdenky Orio Shuttle se jedná o jednu jízdenku buď z letiště nebo na letiště. Základní cena je € 12,00, s Milano Card je sleva 17%, cena je tedy € 10,00. Kombinovaná vstupenka do katedrály, na terasu a do muzea stojí € 15,00, s Milano Card je sleva 7%, cena je tedy € 14,00. Celkem tedy deklarovaných € 45,00.

# 14.04.2023, 14:24.
Nacházím různé odpovědi a tak se chci zeptat ještě Vás. Milano Card 3 days platí 72 hodin od označení nebo tři po sobě jdoucí dny - Po + Út + St - když ji třeba použiji poprvé v pondělí ve 13:00, tak platí 72 hodin nebo do středy 24:00? Děkuji za odpověď. Marek.

Různé odpovědi pramení z různé doby platnosti různých verzí karty. Milano Card na jeden den zahrnuje 24 hodinový přístup k veřejné dopravě od první validace do stejné hodiny následujícího dne. Když kartu validujete např. poprvé v pondělí ve 13:00 hodin, konec platnosti je v úterý ve 13:00 hodin. Milano Card na dva dny zahrnuje 48 hodinový přístup k veřejné dopravě od první validace do stejné hodiny třetího dne. Když kartu validujete např. poprvé v pondělí ve 13:00 hodin, konec platnosti je ve středu ve 13:00 hodin. Milano Card na tři dny zahrnuje třídenní přístup k veřejné dopravě od první validace. Když kartu validujete např. poprvé v pondělí ve 13:00 hodin, konec platnosti je ve středu o půlnoci. Doba platnosti začíná od první validace v jakékoliv veřejné dopravě.

# 09.04.2023, 19:09.
Pane Řehůřku, děkuji za odpověď, ale asi jsme se špatně pochopili. Na letišti potřebuji být ve 4 hodiny ráno. Myslíte, že je nějaká jiná možnost, než se tam dostat jiným způsobem než je taxi, a pokud pouze taxi, tak bych se chtěla zeptat, zda nemáte nějaké zkušenosti, kde spolehlivé taxi obstarat a objednat. Děkuji. Renata.

Dle našich informací se na letiště veřejnou dopravou dostanete v 1:20 nebo až kolem 5:00. V různých termínech se časy mohou lišit. Týká se to autobusových dopravců Autostradale, Caronte, Malpensa Shuttle, Terravision a železničního Trenord. Radio Taxi na letiště Malpensa se objednává na telefonním čísle (+39) 02 7777 nebo pomocí aplikace Milano in Taxi. Aplikace je dostupná i přes App Store. Počítejte s cenou převyšující € 100,00.

# 09.04.2023, 09:06.
Pane Řehůřku, jelikož jste nám vždy výborně poradil, měla bych na vás ještě jeden dotaz. Jak se dostat okolo 2 a 3 hodiny v noci na letiště Malpensa z Via Pontida 4. Moc děkuji. Renata.

Nejdříve se musíte dostat na vlakové nádraží Milano Centrale. Po Via Pontida přejděte na Via Alessandro Volta a vydejte se po ní doprava. Dovede Vás na Largo la Foppa, kde je stanice metra Moscova. Jeďte zelenou linkou M2 směr Cascina Gobba a vystupte na Centrale FS. Metro jezdí od 5:30 do 0:30, v neděli a o svátcích od 6:00 do 0:30. Výjimkou je 25. prosinec a 1. květen, kdy jezdí metro od 7:00 do 19:30. Do 20. července jezdí po 2,5 minutě, do 3. září po 5 minutách. Jízdenka platná 90 minut stojí € 2,20. Milan City Pass je karta platná 1, 2 nebo 3 dny. Stojí € 13,50, € 19,00 resp. € 21,00. Lze ji rozšířit i o cestu na letiště. Týdenní 2x6 Pass stojí € 18,50 a lze ho použít na dvě 90 minutové jízdy denně po dobu šesti dnů ve stejném týdnu. Jedna jízda denně může být v metru nebo na železnici. Vzhledem k tomu, že chcete být na letišti ve 2 až 3 hodiny, použijete metro. Později byste musela použít noční linku NM2 z nedalekého Piazza Lega Lombarda, přibližně 300 m jižně od Vašeho ubytování. Z Milano Centrale potom jeďte autobusem Autostradale za € 10,00. Odjíždí z terminálu 1 na ulici Via Sammartini. Poslední autobus odjíždí v 0:20 a na letišti je v 1:20. Jedná se o standardní jízdní řád, v různých časových obdobích se mění. Najděte si spoj podle Vašeho data.

# 04.04.2023, 12:14.
Pane Řehůřku, moc bych vás chtěla poprosit o radu. Jak se dostat z letiště Malpensa na ubytování Dreams Hotel Residenza Gambara, Via Fornari 20 San Siro? Moc děkuji. Renata.

Z letiště Malpensa doporučujeme jet vlakem Trenord do stanice Milano Cadorna. Jízdenka stojí € 13,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Cesta trvá necelých 40 minut. Z Cadorna pokračujte metrem ATM směr Bisceglie, konkrétně červenou linkou M1 na stanici Gambara. Cesta trvá přibližně 7 minut. Ze stanice jděte po Via Pasquale Fornari k hotelu, který je po pravé straně, přibližně 250 m. Z letiště můžete jet také autobusem Autostradale za € 10,00. Zaveze Vás do centra na Piazzale Lorenzo Lotto. Cesta trvá přibližně 35 minut. Odtud pokračujte autobusem ATM č. 91 směr Lodi M3 a vystupte na zastávce Vialle Bezzi Via Marostica. Cesta trvá přibližně 5 minut. Z Viale Ergisto Bezzi jděte kolmou ulicí Via Marostica ke křižovatce s Via Pasquale Fornari, po které se vydejte doprava. Váš hotel je po levé straně. Je to přibližně 400 m. Můžete jet také autobusem Terravision za € 10,00 na Milano Centrale, cesta trvá přibližně 50 minut. Odtud pokračujte metrem ATM směr Abbiategrasso, konkrétně zelenou linkou M2. Cesta trvá přibližně 8 minut. Na Cadrona přestupte na červenou linku M1, viz první varianta. Jízdenka na městskou dopravu s platností 90 minut stojí € 2,20. Autobusem Autostradale můžete jet i na Milano Centrale za stejnou cenu, cesta trvá přibližně 1 hodinu.

# 26.03.2023, 12:18.
Prosím Vás ještě o jednu odpověď na parkování ve Veroně, pokud je ve Vašich možnostech. Máme ubytování od 8.4. do 10.4. ve Veroně, tedy v exponovaném velikonočním termínu. Ubytování máme na 6 Via Carlo Cattaneo. Hledám přes různé stránky možnost rezervovat si parkoviště, ale nejsem úspěšná. Mohu si dovolit přijet do Verony a parkování najdu? Zobrazovaná parkoviště mají poměrně velkou kapacitu. Nebo mi můžete poradit nějaké rezervační stránky? Auto jezdí na naftu. Předem děkuji za Váš čas. Hana.

Do Verony si samozřejmě můžete dovolit přijet a hledat parkování. Zda najdete volné místo a především v uvedeném termínu Vám nikdo nezaručí. Navíc pokud budete hledat bez předem stanoveného plánu, vystavíte se riziku, že vjedete do ZTL zóny. Doporučujeme buďto provést rezervaci, např. přes Parkclick nebo nějaký jiný portál, nebo si sestavit itinerář hledání parkovacího místa. Informace o ZTL najdete na Comune di Verona - Muoversi / Area ZTL.

# 25.03.2023, 16:01.
Kde se dá osobně koupit v Neapoli Artecard? Vím o nádraží Garibaldi, nevím zda na letišti, poraďte. Nejde mi koupit online. Ještě poprosím o tip na dobrou restauraci, kde dobře připravují maso. Jakub.

Seznam míst najdete na stránkách Campania Arte Card. Na letišti lze koupit v Dusila Travel. Otevřeno mají každý den od 10:00 do 18:00. Nachází se v přízemí na příletové straně. Online ji můžete zakoupit také přes Get Your Guide. Restaurace doporučujeme hledat podle hodnocení a dle Vašich preferencích na Trip Advisor.

# 14.03.2023, 11:27.
Nemáte prosím náhodou nějaký tip na letní dovolenou s dětmi, nejlépe v Itálii, kde nebudou davy lidí a na plážích kilometry slunečníků v sedmi řadách za sebou? Pavel.

Davy turistů jsou samozřejmě dané také termínem, ve kterém pojedete. Nicméně z vlastní zkušenosti můžeme doporučit Gargano, především jižně od Vieste. Podívejte se na naše reportáže Gargano 2007 a Gargano 2008. Jsou sice 15 staré, ale stále platné. Dovolenou najdete na Invii.

# 04.03.2023, 09:51.
Narazil jsem na Vaše stránky a moc se mi líbí, jak radíte s cestou do zahraničí. Chtěl bych Vás tímto poprosit, zda byste mi neporadil? Pojedu autem z Nördlingenu v Německu do Giulianova v Itálii a rád bych se zeptal na nejlepší možnou cestu. Pokud by bylo možné mi poradit, byl bych moc rád. Děkuji za odpověď. D.

Vaše optimální trasa je následující: Nördlingen - Augsburg - Mnichov - Ga-Pa - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Val Vibrata - Alba Adriatica - Giulianova. Mnichov můžete objet z Augsburgu po silnici č. 17 a z Peitingu č. 23. V Rakousku nemá význam platit dálniční známku. Od Zirlu pokračujte po silnici č. 171 do Innsbrucku a na dálnici A13 se napojte až na Innsbruck Süd. Za tuto dálnici zaplatíte mýtné ve výši € 11,00. V Itálii zaplatíte na mýtném € 47,40. To samé při cestě zpět.

# 01.03.2023, 17:53.
Je prosím možné se dostat přímo z Ercolana na Capri? Nebo je třeba jet do Neapole a odtud trajektem na Capri? Termín je v květnu. Děkuji. Jitka.

Od května do konce října provozuje z Ercolano na Capri spoje společnost Capri On Line. Jízdní řády, které budou vydané před sezónou, najdete na Naples Bay Ferry. Mimo sezónu jezdí na Capri trajekty z Neapole. Jízdní řády najdete na Mister Ferry.

# 24.02.2023, 10:37.
Začátkem června plánuji cestu z Tábora do Apulie automobilem. Na trase podél východního pobřeží bychom přibližně po 500 až 700 km přenocovali s tím, že bychom se třeba pozdrželi celý den. Můžete mi prosím doporučit zajímavá místa po trase jižně od Benátek - památky, architektura, pláže, příroda apod. Samozřejmě bez ohledu na výše uvedené úseky. O cestování po vlastní Apulii už nějakou představu mám. Děkuji. Oldřich.

Podle Vámi uvedené kilometráže se to týká oblasti mezi San Benedetto del Tronto a poloostrovem Gargano. Pokud se chystáte v místě strávit den, potom určitě doporučujeme přenocovat na Garganu. Jsou tam nádherné pláže. Ten den bychom strávili v pralese Forresta Umbra. Je to sice oblast na týden strávený pěknými výlety, ale i ten den je přínosný. Popis některých výletů najdete v našich reportážích týkajících se Gargana - Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008. Když jsme cestovali po východním pobřeží do Kalábrie, přenocovali jsme v kempu u Numany. Je to sice ještě před Vámi definovanou oblastí, pláž je tam ale pěkná a možnosti výletu do přilehlého přírodního parku také. Také zastávka u San Benedetto del Tronto vyzývá k návštěvě historických měst ve vnitrozemí, konkrétně Ascoli Piceno nebo Acquaviva Picena. Víceméně všude, kde zastavíte, je toho hodně. Je to dlouhý úsek protkaný mnoha přírodními i historickými místy, kde je možné zastavit a poznávat Itálii.

# 16.02.2023, 17:41.
Omlouvám se, že Vás ještě obtěžuji. Mohly byste mi ještě poradit? Chci si koupit lístek na vlak, tentokráte z Florencie do Pisy a nenabízí se mi možnost vybrat si sedadlo. To je standardní? Ráda bych si zakoupila i místenku, ale nikde se nenabízí možnost zakoupení. Všechny spoje ukazují, že v tomto vlaku není možné zakoupit si místenku. To mi přijde divné. Nevíte, nemáte s tím nějakou zkušenost? Moc děkuji. S pozdravem Alice.

Mezi Florencií a Pisou jezdí pouze regionální vlaky označené R (Regionale) nebo RV (Regionale Veloce). Na tento typ vlaků nelze zakoupit místenku. Na tyto vlaky také nemá význam kupovat jízdenku online dopředu. Za stejnou cenu ji koupíte přímo na nádraží na pokladně nebo v automatu.

# 06.02.2023, 11:25.
Pane Řehůřku, prosím o doporučení optimální cesty do Verony - letecky + vlak nebo autobus? Jsme z Opavy a je pro nás výhodné letět z Krakowa, Katowic, případně z Prahy. Rádi bychom navštívili letní operu ve Veroně, konkrétně představení Carmen dne 23.6.2023. Několik dní bychom rádi zůstali a prohlédli si přitom město a případně nejbližší okolí - Lago di Garda, Mantova. Pokud nám přitom doporučíte tipy co navštívit, budeme jen rádi. Děkuji. S pozdravem Pavel.

Letenku si vyberte na Pelikan podle aktuální nabídky. Je to ale s přestupem. Přímý autobusový spoj provozuje Sindbad z polské části Českého Těšína za cenu od zł 350,00. Vlakem se do Verony dostanete přes Brno a Vídeň. Přímý spoj je např. z Vídně v 19:23 Euro Night 233. Ve Veroně je následující den v 5:51. Ubytování hledejte přes Booking. Tipy na top místa ve Veroně najdete např. na Earth Trekkers. Vstupenky koupíte na Get Your Guide. Návštěva města Mantova je schůdná regionálním vlakem Trenitalia za € 4,45. K Lago di Garda, např. do Sirmione, Vás zaveze autobusová linka LN026 společnosti Arriva Brescia.

# 30.01.2023, 15:51.
Pane Řehůřku, koncem února chceme jet vlakem z Říma do Pompejí a druhý den do Florencie. Je tam více společností, kterou využít k cestě, mají rozptyl v cenách. Tak které jsou pro nás ideální? Děkuji za odpověď. Dan.

Jízdní řády najdete na Trenitalia. Rozdílné ceny jsou dané typem vlaků a platnými akcemi. V jízdních řádech je uvedená aktuálně nejlevnější jízdenka pro daný spoj. Obecně jsou ceny stejné při nákupu všemi prodejními kanály, tj. na pokladně, v automatu, online, telefonicky atd. Ceny jízdenek na regionální vlaky se s časem nemění, výhodu online nákupu lze využít u rychlíků (Intercity, Frecciarossa, Frecciargento atd.) mezi velkými městy, ve Vašem případě mezi Římem a Neapolí, resp. mezi Římem a Florencií. V tomto případě se může stát, že akční cena může být v době nákupu na poslední chvíli už nedostupná. Z Říma do Pompejí můžete cestovat vlakem z Termini do Neapole. Následně přejdete z Napoli Centrale do stanice Napoli Garibaldi, odkud jezdí vlaky do Pompejí. V hale je ten přechod dobře značený. Do Florencie potom jezdí vlaky napřímo. Cesta regionálním vlakem je levnější, ale často podstatně pomalejší, což v případě jednodenního výletu může být limitující.

# 25.01.2023, 14:53.
Pane Řehůřku, při minulém cestování po Itálii jste nám moc pomohl, proto si dovoluji Vás požádat znovu o radu. Jak se dostaneme z letiště Turín do hotelu Plaza Via Ilarione Petitti, 18, 10126 Torino? Letíme v únoru na tři dny. Co byste nám doporučil v Turíně vidět? Moc děkuji za pomoc a přeji vše dobré. Katka.

Z letiště v Turíně jeďte autobusem Arriva č. 268 na nádraží Porta Sussa. Jízdenka stojí € 7,50 a zakoupíte ji v hale v automatu, na informacích nebo pomocí aplikace Arriva Pay. Při nákupu v autobuse je příplatek € 1,00. Z Porta Sussa pokračujte metrem M1 na Dante. Jízdenka stojí € 1,70. Stanice metra Dante je na Piazza de Amicis, na které je kolmá Via Ilarione Petitti. Hotel je na této ulici vlevo od náměstí. Co vidět v Turíně je hodně široká otázka. Je toho hodně a doporučujeme si koupit nějakého průvodce a návštěvu si naplánovat. Průvodcem Vám může být také Get Your Guide. Několik tipů najdete např. na Culture Trip.

# 16.01.2023, 09:13.
Řehůřkovi, tak už máme hotovo. V termínu Od 9. do 20.5. budeme v Apulii. Přílet/odlet je do/z Brindisi, apartmán v Otrantu. Letos jsme to pojali tak, že v Brindisi na letišti na nás bude čekat malé autíčko, které nám bude k dispozici po celý pobyt. Loni v Kalábrii dle Vašich doporučení vlak + autobus + skútr ... nemělo to chybu. Letos tedy trošku jinak. Prosím o informaci, co v dolní oblasti podpadku doporučujete ochutnat, navštívit, zhlédnout, které pláže ... Zda máte odkaz na cestopis. My jsme jich tedy moc na internetu nenašli, prosím pošlete. Přejeme pěkný den. Petr a Lenka.

Ohledně apulijské gastronomie doporučujeme si přečíst článek Apulijská kuchyně. Podle našeho názoru je nemyslitelné navštívit Apulii bez návštěvy domečků Trulli. Náše tipy najdete v článku Na jih do země Trulli. Píšeme v něm i o další důležité památce - Castel del Monte. Doporučujeme vyrazit do Salenta, nejjižnější části Apulie. Nacházejí se tady skvělé pláže Porto Cesareo s dunami Punta Prosciutto, Pescoluse nazývaná Maledivy v Salentu, Torre Lapillo. Doporučujeme také navštívit tři nejkrásnější italské vesnice Otranto, Specchia, Presicce. Doporučujeme navštívit bílé město Ostuni plné úzkých uliček, přístav Brindisi nebo nejmalebnější Polignano a Mare. Za zmínku stojí také Florencie jihu, město Lecce, s barokní architekturou plné kostelů a šlechtických paláců. V Apulii je toho hodně. Doporučujeme si zakoupit nějakého průvodce, který Vás nasměruje. Samostatnou kapitolou je Gargano. Pokud se i tam rozhodnete zamířit, doporučujeme si přečíst naše reportáže Gargano 2003, Gargano 2007 a Garagno 2008.

# 09.01.2023, 10:46.
Nějak se nemůžu dopídit, zda je stále ke vstupu do památek potřeba předložit Green Pass nebo potvrzení o očkování, nebo už to neřeší? Chystáme se do Itálie v březnu. Je mi jasné, že do té doby ještě mohou nastat změny. Děkuji. Monika.

Neodpovídáme na otázky týkající se zdraví, viz Informace, druhý odstavec Důležité. Doporučujeme si prostudovat oficiální informace na stránkách MZV.

# 09.01.2023, 07:47.
Mám dotaz, zda se dá zaparkovat auto na delší dobu v Neapoli na letišti. Zda o něčem nevíte. Děkuji za informace. Luděk.

Parkovat přímo na letišti v Neapoli je možné maximálně 30 dní. Místo si můžete zarezervovat přes systém na Aeroporto di Napoli.

# 07.01.2023, 22:08.
Chtěli bychom Vás požádat o radu, jaká je nejlepší trasa autem z Prahy do italské Pescary. Chtěli bychom jet 10. ledna. Děkujeme za rady a postřehy. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii po sjezd Pescara Ovest celkem € 51,90. To samé při cestě zpět.