ITÁLIE 2023

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2023

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.10.2023, 19:14.
Moc děkuji za cenné rady. Třídenní jízdenka je různá nebo jen jedna? Abychom nekoupili špatnou. Byl jste se někdy podívat na okruh F1? Máte zkušenost, kam lze nahlédnout? Moc děkuji za Váš čas. Petr.

Třídenní jízdenky jsou různé pro různá tarifní pásma, v zónách mezi Milánem a Monzou je ta integrovaná, kterou jsme Vám uvedli, tedy STIMB v tarifu 2 pro zóny Mi1 až Mi4 za € 15,50. Vše o tarifních pásmech najdete na stránkách ATM. Na okruhu F1 jsme nebyli. S jedním typem jízdenky nebo permanentky můžete cestovat na linkách ATM, železničních tratích Trenord a autobusech všech společností veřejné dopravy působících na území tarifního systému.

# 25.10.2023, 09:00.
Netušíte, jakou musíme mít jízdenku, pokud bychom jeli metrem M1 do stanice Sesto 1 Maggio FS a odtud autobusem z221? Jakou jízdenku byste doporučil? Budeme tam od pátku do neděle. Moc děkuji. Krásný den. Petr.

Můžete využít integrované jízdenky STIMB. Platí pro všechny dopravní prostředky v zónách Mi1 až Mi9. Pro cestování z Milána do Monzy je to tedy jízdenka ze zóny Mi1 do zóny Mi4. Číslo tarifu je 2 a jízdenka je platná 105 minut. Cena je € 2,60. Cena celodenní jízdenky v tomto tarifu je € 9,10 a třídenní € 15,50. Bloček deseti jízdenek stojí € 23,00. Od pátku do soboty tedy využijte třídenní jízdenku za € 15,50. Nemá smysl to nějak kombinovat, protože např. pokud pojedete jen do Monzy a zpět každý den, zaplatíte 6x € 2,60, což je € 15,60, tedy cena stejná. Lepší je třídenní jízdenka bez časového omezení na jízdu (včetně přestupu). Při větším počtu lidí bloček jízdenek také velkou úsporu nepřinese.

# 20.10.2023, 09:21.
Pane Řehůřku, už jednou jste mi radil ohledně MHD v Benátkách. Tentokrát si jdu opět pro radu. Zkoušela jsem se dívat na lodní dopravu i autobusy přímo na stránkách AVM i ATVO, ale nedokážu se zorientovat. Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak se dostat z letiště Marco Polo na poloostrov Cavallino-Treporti. Zda je nějaký zjednodušený jízdní řád. Také potom, jak jezdí autobusy či lodě, když máme odlet z Marco Polo v 6:25. Zda vůbec něco jezdí po půlnoci. Předem děkuji za jakoukoliv radu. Hezký den. Veronika.

Budete muset cestovat s přestupem. Nejdříve do Lido di Jesolo a následně do Cavallino-Treporti. Jízdní řády najdete na ATVO. Brzy ráno doporučujeme volit taxi.

# 20.10.2023, 08:55.
Poprosil bych o radu, jak se dostat v Miláně k okruhu F1 v Monze. Díval jsem se, že až tam metro nejede. Dá se nějak dojít i pěšky? Moc děkuji, jste skvělí. Petr.

Z Milano Centrale jezdí do Monzy vlaky Trenord a odtud městská doprava Autoguidovie, konkrétně linka z221.

# 19.10.2023, 21:27.
Pane Řehůřku, tentokrát to není Řím, ten už i díky vašim radám zvládáme, ale jde o Neapol a to konkrétně o dopravu z letiště co nejblíže k Vico Mattonelle, blízko Via Carbonara. Prý se dá použít městská linka místo Alibusu či tak nějak, něco ja Terravision v Říme. Děkuji za vaši radu. Jarmila.

Běžná městská doprava je od letiště daleko. Nejlepším řešením je Alibus, který je od stejného provozovatele dopravy, tedy ANM. Zaveze Vás na Piazza Garibaldi, hlavní vlakové nádraží, odkud je to k uvedené adrese pěšky 850 m.

# 07.10.2023, 09:25.
Pane Řehůřku, mám otázku, zda jezdí trajekt z Lago di Garda nebo Benátek do Amalfi. Případně odkud by se dalo jet trajektem ze severu Itálie do například Salerno, Amalfi, Neapol. Chtěli bychom v létě zkusit něco takového. Předem moc děkuji. Přeji hezký den. Lenka.

Lago di Garda je jezero ve vnitrozemí, trajektem se do lokalit na pobřeží odtud nedostanete. Nicméně ani z Livorno, Janova nebo Benátek trajekty do Salerno, Amalfi nebo Neapole nejezdí. Od Lago di Garda se doporučujeme přemístit autobusovou dopravou ATV do Verony a odtud pokračovat do Salerno vlakem Trenitalia. Přímý spoj jede ve 14:52 a v Salerno je v 19:48. Jízdenka stojí € 105,00. Ostatní spoje jezdí většinou s přestupem v Římě na Termini. Ze Salerno se potom do požadovaných lokalit dostanete trajektem, viz jízdní řády na Mister Ferry.

# 04.10.2023, 09:21.
Moc děkuji za tak obšírný cestovatelský manuál, čerpáme z něho již po několikáté. Tentokrát bychom v létě 2024 chtěli objet Kalábrii a nejedeme autem. Zkusíme to místní dopravou. Můžete mi poradit, jak se dostat ze Salerna do Capo Vaticano a potom dál nahoru do Monopoli? Nenašla jsem žádné spoje. Moc děkuji za rady a přeji spoustu nových zážitků. Monika.

Ze Salerno do Ricadi (Capo Vaticano) se nejlépe dostanete vlakem Trenitalia s jedním přestupem v Lamezia Terme. Jediný přímý vlak, který spojuje tato města je Intercity Notte ve 3:37, v Ricadi je v 7:19. Z Ricadi do Monopoli se nejlépe dostanete opět vlakem Trenitalia do Rosarno, odtud autobusem SAIS Trasporti do Taranto a následně autobusem Ferrovie del Sud Est do Monopoli. Z Taranto může být řešením vlak Trenitalia s přestupem v Brindisi nebo Bari.

# 24.09.2023, 15:27.
Pane Řehůřku, mýtné se nám podařilo snad úspěšně spočítat, Modulo di Certificazione jsme vyplnili, bohužel stále nevíme, jak to zaplatit, protože lístek z mýtné brány máme úplně čistý a nevyplněný a domnívám se, že k platbě je třeba desetimístné číslo z právě toho lístku, které my tam nemáme. Nevíme tedy, zda to můžeme zaplatit jen tak bez tohoto variabilniho symbolu a nebo zda po odeslání Modulo na e-mail nám zašlou nějaký potvrzovací kód, se kterým bychom následně platbu poslali. Předem moc děkuji za odpověď. Simona.

Ano, ten kód je číslo, které Vám vytiskne výstupní brána při nezaplacení mýtného. Když žádný lístek z výstupní brány nemáte, nemůžete mít ani ten kód. Postupujte dle instrukcí uvedených v místě, kde jste si stáhla formulář. Tj. zaslat řádně vyplněný a podepsaný formulář e-mailem. My bychom v e-mailu ještě popsali vzniklou situaci a dotázali se, jak dále postupovat. Počítejte s tím, že reakce může nějakou dobu trvat, případně Vás odkážou na jinou společnost, která konkrétní úsek dálnice spravuje.

# 23.09.2023, 21:59.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné si koupit jízdenky na vlak z Milána do Florencie a za dva dny zpět. To už rovnou na letiště Malpensa T2 na nádraží? Nebo se musí kupovat jen online a předem? Potom mám ještě jeden dotaz. Budeme se vracet zpět do Prahy v neděli 1.10. 2023 z milánského letiště Malpensa T2. Sem se musíme dopravit z Florencie z nádraží Firenze Santa Maria Novella. První vlak, který jsem vyhledala, jede v 6:55 a na letiště dojede v 10:10. A letadlo nám letí 11:25. Jsme online odbavení. Dá se to všechno stihnout? Moc děkuji za Vaše odpovědi a rady. Eliška.

Jízdenky na vlaky Trenitalia je možné kupovat za stejné ceny a se stejnými aktivními slevami, stejně tak na stejné časy, ve všech prodejních kanálech - online, na pokladně, v automatu, telefonicky, v agentuře atd. To, zda se dá odlet stihnout nevíme, musíte ještě absolvovat bezpečnostní kontrolu a další procedury. Na cestě i na místě může vzniknout ještě mnoho situací, které čas prodlouží. My bychom do takového časového presu nešli. Obecně se doporučuje při standardních procedurách být na letišti 2 až 3 hodiny před odletem.

# 21.09.2023, 23:10.
Rádi bychom se zeptali, jak se nejlépe a nejlevněji dostat z centra Neapole na letiště v sobotu s příjezdem ve 4:00? Děkujeme za pomoc. Eva.

V tomto případě doporučujeme taxi. V noci sice jezdí od hlavního nádraží směrem k letišti noční autobus ANM č. N5, ale nejbližší zastávka je hodně daleko. A nebo volit poslední Alibus ve 23:58.

# 21.09.2023, 14:04.
Dá sa nejako vyreklamovať vysoké mýtne v Taliansku ? Martina.

Je to hodně složité a hodně to závisí na tom, z jakého důvodu a za jakých podmínek chcete mýtné reklamovat. Pokud vše proběhlo standardně, tzn. vyzvedla jste si lístek při vjezdu na dálnici a na základě lístku jste zaplatila při výjezdu na dálnici, potom je málo pravděpodobné, že Vám bylo mýtné účtováno chybně. Dříve, než začnete podnikat nějaké kroky, doporučujeme si ověřit výši mýtného. Spočítáte si ho na stránce Autostrade. V Itálii se mýtné počítá podle náprav soupravy, tzn. pokud máte nějaký přívěsný vozík, karavan apod., můžete platit mýtné ve stejné výši jako autobus se stejným počtem náprav. Standardní osobní automobil je v kategorii Auto/Moto - A. Osobní automobil s výškou nad přední nápravou vyšší než 1,3 m je v kategorii - B. Patří sem např. dodávky. Potom jsou kategorie automobilů nebo souprav se třemi, čtyřmi a pěti (a více) nápravami. Např. mezi Brennerem a Bolognou jsou ceny v těchto kategoriích následující: € 25,00 - € 25,60 - € 34,10 - € 51,40 - € 60,60. Pokud tedy máte za osobním automobilem např. karavan se dvěma nápravami, může se mýtné vyšplhat na dvojnásobek standardního. Další situace může nastat, kdy ztratíte vstupní lístek. V tomto případě se mýtné podle podmínek účtuje od nejvzdálenější mýtné brány. Pokud jste přesvědčená, že jste zaplatila mýtné vyšší než jste měla, obraťte se na provozovatele dálnice a doložte všechny doklady, které dokládají, kde jste na dálnici najela, kde jste z dálnice sjela a v jaké výši jste mýtné uhradila.

# 20.09.2023, 19:47.
Chtěla bych se zeptat. Při odjezdu z Itálie nás navigace poprvé špatně zavedla k mýtné bráně, kde jsme si tedy vzali lístek a při výjezdu jsme ho neměli jak zaplatit, protože brána byla otevřená, nikdo tam nebyl a nebylo kam vhodit mince. Chtěli jsme tedy lístek zaplatit na další mýtné bráně, které předcházelo další odebrání lístku, takže jsme měli lístky dva. Jeden jsme zaplatili normálně, ale druhý nám na bráně vrátili a slečna, co mýtné vybírala, vůbec nevěděla, co s tím druhým lístkem má dělat. Chtěli jsme tedy lístek zaplatit online ve lhůtě 15 dní, ale chce to po nás desetimístný kód, přičemž na lístku se nachází pouze nějaký jedenáctimístný kód, pokud je to kód, který vyjel na lístku při odebrání a nachází se vedle uvedení hodin, kdy byl lístek odebrán. Vpravo nahoře lístku je napsáno numero tessera non letto dalla convalidatrice a k tomu se váže děvet prázdých míst + 1 místo pro classe. Čili celá karta je prázdná, nevyplněná kromě toho jedenáctimístného kódu. Nevíme tedy, jak to přesně online zaplatit, popřípadě kdybychom to chtěli zaplatit převodem, jak zjistíme částku, kterou máme uhradit. Předem děkuji za odpověď. Simona.

Na stránce Come Pagare budete zřejmě muset použít Modulo di Certificazione. Mýtné si spočítáte na Autostrade.

# 20.09.2023, 11:18.
Měl bych dotaz při cestě do Itálie. V Brenneru jsme si vyzvedli lístek z mýtné brány, ale v Padově jsme asi najeli k špatné bráně, která nás pustila bez zaplacení. Chtěla bych se zeptat, jak uhradit. Nyní pokračujeme druhý den dolů na Bari a máme nový lístek. Můžeme uhradit ten první od Brenneru, až budeme sjíždět, nebo musíme uhradit vsechno zvlášť? Moc děkuji za radu. Andrea.

Možnosti dodatečné úhrady mýtného najdete na stránce Come Pagare. Platbu můžete provést také přímo na některé z dálničních mýtnic v síti Autostrade, ale pouze na branách spravovaných stejným operátorem. Ve Vašem případě tedy nejlépe na stejné mýtnici, kde jste sjeli bez placení.

# 18.09.2023, 10:49.
Chtěla bych se zeptat, jak to chodí v Itálii s cenami vlakových jízdenek. Při rezervaci můžu vybrat kategorii youth do 26 let. Budou mi potom kontrolovat občanku nebo ISIC? Je tato sleva studentská a nebo opravdu podle věku? V případě, že je někdo mladší 26. let, ale není student, má si koupit dospělého od 26. let a nebo mladistvého? Děkuji za odpověď. Julie.

Nevíme, na kterém serveru si rezervujete jízdenky. Na Trenitalia se standardně rezervují jízdenky pro kategorie Adulti (Adults) a Ragazzi (Children) ve věku od 4 do 15 let. Děti do 4 let cestují zdarma. V slevách u určitých vlaků je potom kategorie označovaná Young (do 30 let) s nutností registrace Carta Freccia. V souvislosti s Youth je nabízený Trenitalia Pass do 28 let. Všechny tyto věkové kategorie se dokládají dokladem totožnosti.

# 16.09.2023, 13:44.
Potřebovala bych poradit. Jeli jsme po italské dálnici A4, vjezd Badia Polesine, kde jsme si vyzvedli lístek. Sjížděli jsme výjezdem Thiene-Schio, kde ovšem manžel vlel do přepážky, kde nebyla žádná pokladna a závora byla otevřená, takže jsme vyjeli bez zaplacení. Nad tou branou však nebyl znak Telepass, bylo na ní vše, jako u ostatních. Chceme mýto doplatit online ve lhůtě 15 dní, jak je to povolené, problém je však v aplikaci, chce to po nás dva řádky k vyplnění, ale na našem lístku je jen nějaké identifikační číslo (asi) a čas vjezdu. Psala jsem i na Autostrade, ale zatím bez odpovědi. Moc děkuji. Michaela.

Viz naše opdověď ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 12.09.2023, 13:49.
Pane Řehůřku, chystáme se do Itálie a našla jsem, že každou první neděli v měsíci je vstup do Pompejí zdarma. Dočetla jsem se, že i tak si musím koupit lístek za € 0,00. Nevím, jak moc je tato informace aktuální. Našla jsem web, kde prodávají lístky do Pompejí, ale tam nelze lístek na první neděli koupit. Nevíte, zda je nějaká možnost, jak si vstup první neděli v měsíci zabezpečit dopředu? Děkuji. Drahomíra.

První neděli v měsíci je vstup zdarma do všech italských státních muzeí a památek. V předprodejích do Pompejí nelze zakoupit vstupenky zdarma ani vstupenky zlevněné. Pouze vstupenky za plnou cenu. První neděli v měsíci musíte tedy vystát frontu u pokladny na volnou vstupenku. V případě silného ranního náporu budou pokladny při dosažení 15000 návštěvníků do 12:00 na jednu hodinu uzavřené.

# 08.09.2023, 09:19.
Chci se zeptat. Neprojeli jsme mýtnou bránou, a nevyzvedli jsme si lístek, jelikož jsme najeli do pruhu předplaceno. Děkuji. Lenka.

Pokud jste si nevyzvedla na mýtné bráně lístek, protože jste projela branou určenou např. pro Telepass, při výjezdu nemáte jak prokázat ujetý úsek a automaticky Vám bude účtované mýtné od nejvzdálenější brány. Pokud jste projela mýtnou branou pro Telepass i při výjezdu, nemáte pravděpodobně ani potvrzení o nezaplacení s odpovídajícím kódem. Nelze to tedy řešit jednoduše online, doporučujeme tedy volit jiné metody. Odkaz najdete v naší odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 05.09.2023, 04:16.
Přestože Vaše rady byly vyčerpávající, jsme nyní v Mestre a kudy, kudy kam. Jelikož jsme nakonec sehnali ubytování v Bibione. Asi z hotelu zpět na autobusové nádraží nebo vlak a odtud během dopoledně či odpoledne, jelikož jsme včera nestihli spoj. Chceme ještě do Benátek. Je možnost jet i odtud? Stačí jen potvrdit. Už se zorintujeme. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. Boleslav.

Z Benátek i Mestre jezdí do Bibione autobus společnosti ATVO č. 7. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 8,20.

# 04.09.2023, 16:49.
Prosím o informaci. Chceme jet vlakem z Benátek do Verony. Jsme ve věku nad 65 let. Je nějaká sleva a je lepší koupit jízdenky online nebo až na nádraží? Jak probíhá validace jízdenek a musí se kupovat místenky? Jak tedy stručně cestovat vlakem z Benátek do Verony? Děkuji. Miroslav.

Slevy jsou pro členy Carta Freccia a jen na určité vlaky. Z Benátek do Verony se nejlevněji dostanete regionálním vlakem za € 10,00. Trvá to sice přibližně o hodinu déle, ale cena je více jak poloviční. U regionálních vlaků nemá význam kupovat jízdenky online, u Freccia apod. to význam má. Bývají tam různě limitované slevy. Na Trenitalia Vám to ukazuje vždy aktuálně nejvýhodnější cenu. Jízdenky se validují na nástupišti, online jízdenky se nevalidují. Validace se v tomto předpokládá v čase uvedeném na jízdence. Místenky se u regionálních vlaků nekupují, u rychlíků ta možnost bývá.

# 04.09.2023, 09:23.
Moc děkuji za vaši odpověď. Formulář z Vašeho odkazu jsme hned po přijetí vašeho e-mailu, tedy v úterý minulý týden, vyplnili, ale zatím bez odpovědi. Trvá to vždy tak dlouho? Je nějaká možnost, jak to urgovat nebo co jiného dělat? Neradi bychom platili pokutu, ale už nevíme, co jiného dělat. Moc děkuji za případnou odpověď. Lenka.

Bohužel, s tímto Vám moc nepomůžeme. Na rychlost odpovědi od provozovatele dálnice nemáme vliv. Můžete to zkusit ještě jednou, napsat e-mail, zatelefonovat apod. Od našich čtenářů máme zpětnou vazbu, že to trvalo dlouho, ale i že odpověděli hned - to v případě, že provozovatelem dálnice byla v daném úseku jiná společnost. Poslali o ní informace.

# 02.09.2023, 21:23.
Pojedeme z Florencie do Milána do Santa Maria delle Grazie. Mohl byste mi napsat, na kterém parkovišti P+R zaparkovat? Nebo je vhodné parkoviště Molino Dorino u stanice metra M1? Děkuji. Zuzana.

V tomto případě je při cestě parkoviště P+R San Donato, které má dostatečnou kapacitu, v tomto případě 1941 míst. Zaplatíte od € 1,50 (5 hodin) po € 7,50 (do 24 hodin). Více informací najdete na výše uvedených stránkách. U parkoviště je stanice metra M3.

# 29.08.2023, 17:37.
V sobotu 26.8. jsme odjížděli z Rimini po dálnici směr Bologna. Vzali jsme si lístek na mýtné. Přibližně v polovině cesty jsme museli kvůli koloně sjet z dálnice u Faenza. Pokusili jsme se zaplatit mýtné, ale brána nám lístek vrátila bez natisknutí údajů o sjezdu a bez zaplacení a pustila nás dál. Stejně tak i další české auto za námi i další italská auta projížděla bez placení. Napadlo nás, zda při koloně nefunguje něco jako zrušení povinnosti zaplatit mýtné? Pokoušeli jsme se zaplatit mýtné přes nějaky italský online formulář, ale ten chce desetimístní číslo, které my ale na mýtném lístku nemáme. Nevíte prosím, jak postupovat, abychom nemuseli čekat na dopis a pokutu za neuhrazení? Předem děkuji za radu. Lenka.

Na sjezdu Faenza jsou čtyři mýtné brány. Předpokládáme, že jste se vydali k dvojici po pravé straně a z těch dvou k té levé. Ta je určena pro automatickou platbu v hotovosti nebo platebními kartami. Levá dvojice mýtných bran je určená pro Telepass nebo Viacard. Určitě to při koloně nefunguje tak, jak píšete. Několikrát jsme sjížděli z dálnice kvůli koloně a vždy jsme mýtné museli uhradit. Odkaz na placení mýtného před Modulo di Certificazione najdete v odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 27.08.2023, 23:24.
Ve čtvrtek 31.8. budeme kolem 18:00 odjíždět do Itálie na GP F1 Monza. Myslíte, že když jsem zvolil cestu autem na benzín, odjezd Havlíčkův Brod - Znojmo - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Bergamo - okruh Monza, kde budeme parkovat na Via Madonna delle Nevi, je to dobrá volba? Kolik stojí mýtné na této trase v Itálii? Nebo byste dopuručil s ohledem na finanční stránku nějakou jinou trasu? Poplatky mýtného jsou v Itálii ranec a jak čtu i problémy s mýtnými lístky a posléze placením. Či jinou trasu obecně? Děkuji za informaci. Radek.

Poplatky na uvedené trase jsou následující: v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90. Na mýtném v Itálii zaplatíte po sjezd Agrate na A4 celkem € 36,40. Na poplatcích tedy za oba směry zaplatíte € 82,70. V jednom směru ujedete přibližně 1050 km. Optimální trasa je následující: Havlíčkův Brod - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Brescia - Bergamo - Monza. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 22,70. Celkem za oba směry € 77,30. Je to sice jen o € 5,40 méně, ale v jednom směru ujedete přibližně o 140 km méně. Cenově minimální dálniční varianta vede přes Švýcarsko, tj. Praha - Rozvadov - Mnichov - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - Lustenau - Au - A13 - Como - SS342 Nibionno - SS36 - Monza. Kousek rakouské dálnice objedete přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 41,94). Další poplatky při cestě nejsou. Jedná se o hlavní směry. V poslední variantě ujedete přibližně 1000 km v jednom směru.

# 26.08.2023, 16:32.
Pane Řehůřku, poslední info-přání: jak z letiště Marco Polo po příletu 4.9. přibližně po 18:00 co nejjednodušeji do letoviska Porto S. Margarita? Děkuji a doufám již za poslední informaci k letošní dovolené v Itálii. Děkuji a jsem s pozdravem. Boleslav.

Přímý spoj provozuje ATVO. Konkrétně se jedná o linku 4A. Nový jízdní řád začíná platit právě 4.9.2023 a je Vám více nakloněný, než ten současný. Autobus odjíždí z letiště Marco Polo v 18:52 a v Porto S. Margherita je ve 20:40. Další už nejede. Jízdenka stojí € 5,00. Zavazadlo stojí € 2,70. Pokud to z nějakého důvodu nestihnete, potom je řešením jet do Mestre na vlakové nádraží, např. Express Bus za € 10,00 a odtud vlakem Trenitalia do Portogruaro za € 6,25. Vlaků jezdí hodně, poslední ve 23:22. Z Portogruaro jezdí do Caorle linka ATVO č. 2, poslední ve 21:40, jízdenka stojí € 3,40, zavazadlo € 1,50. Nový jízdní řád ale ještě není k dispozici. Pokud tento spoj nestihnete, je řešením taxi. Z Caorle do Porto Santa Margharita jezdí do 23:30 městská doprava ATVO, linka 97. Jízdenka stojí € 1,50.

# 23.08.2023, 13:25.
Pane Řehůřku, poradíte mi, jak se dostat v Milánu z adresy Moss GP Monza Temporary Camping, Via Antonio Rosmini 11, 20900 Monza (MB) do ulice Viale C. Batisti? Měl by tam být hlavní vchod na okruh v Monze. Děkuji moc za odpověď, případně i kde se dají koupit jízdenky na dopravu. S pozdravem Mirďa.

Je možné, že z tohoto dočasného kempu bude fungovat k okruhu nějaká kyvadlová doprava. Standardní veřejnou dopravu provozuje Autoguidovie. Po Via Antonio Rosmini a Via Ghilini musíte přejít k vlakovému nádraží. Je za řekou Lamro. Tady je po pravé straně před kruhovým objezdem zastávka autobusu č. z203. Musíte popojet na zastávku V. Manzoni / V. Locatelli a tady přestoupit na autobus č. z221. Ten Vás zaveze před závodní okruh na zastávku Vedano al Lambro Battisti / Carducci. Nevíme, kdy tam přesně budete, ale do 1. září probíhá na Viale C. Batisti výluka z důvodu rekonstrukce vodovodu. Zasáhne tedy okrajově do Velké ceny. Dotkne se zastávek CRB003 Battisti/Cusani a CRB017 Donizetti/Azimonti. Monza je v zóně Mi4. Jízdenka stojí € 1,70. Jízdenky koupíte v aplikaci Autoguidovie nebo na prodejních místech v blízkosti zastávky.

# 23.08.2023, 13:05.
Mám velkou prosbu. Nyní v pátek odlétáme do Pisa. Budeme ubytovaní v Pisa a pojedeme z Pisa Centrale vlakem do Livorna Centrale. Ale potom nevím, jak se dostat do přístavu, jakým autobusem. Je tam spousta možností. Odplouváme na Korsiku se společností Moby Lines v 8:00 hodin. Moc děkuji a přeji hezký den. Petra.

Z Livorno Centrale jezdí do přístavu autobusy společnosti CTT. Konkrétně se jedná o linku LAM Blu, LAM Rossa, A, B, 8R. Nicméně z Pisa Sesta Porta jezdí i přímé autobusy do přístavu v Livorno. Jedná se o linku č. 010 společnosti CTT. Odjíždí v 6:00 a na Piazza Repubblica je v 7:00.

# 21.08.2023, 09:19.
Pane Řehůřku, nevadí do třetice otázka? Přilétáme do Benátek dne 4.9. po 18:00. Autobus v 17:42 a jízdní řád do 3.9. Zvažujeme, zda se ubytovat na Benátské riviéře od Lignana přes Bibione po Lido di Jesolo v případě přeplutí vaporettem do Punta Sabbioni a hledat autobusem ubytování někde na pobřeží, nebo se dostat přímo z letiště do některého z těchto letovisek s možností odjezdů přímo z letiště, které neznáme. Děkuji za poslední informaci. Boleslav.

V první řadě bychom nespoléhali na ubytování na místě. V Itálii to nefunguje jako např. v Chorvatsku. Ubytování bychom si zajistili např. přes Booking. Cestovat z letiště Marco Polo kombinací vaporetta Alilaguna a ACTV je zbytečně komplikované. Do destinací jezdí přímo řada autobusů. Odpověď je tedy autobusem přímo z letiště na ubytování, které budete mít zamluvené.

# 20.08.2023, 18:49.
Ráda bych vás požádala o radu. Jeli jsme v Itálii po dálnici od Pisa a sjeli na sjezdu u Deiva Marina - Cinque Terre. Mýtné brány byly otevřené, všechny automaty přelepené páskami s popiskem Free toll. Byl to malý sjezd, nikde nikdo. Mám řešit placení mýtného nějak dodatečně přes internet, nebo v tomto případě nemusím? Děkuji. Vendula.

Na dálnici A12 byla už v minulosti zastavená v různých úsecích platba mýtného z různých důvodů. Pokud vše vypadalo věrohodně, což předpokládáme, a nebyla to akce nějakých aktivistů apod., neřešili bychom to.

# 20.08.2023, 11:31.
Pane Řehůřku, příští týden vyrážíme na 10 dní do Pescara. Tak bych se chtěl zeptat, zda byste mi doporučil nějaká místa ve městě, případně v okolí k návštěvě. Předem velice děkuji za odpověď a přeji Vám hezký den. Miroslav.

V Pescara je toho k vidění hodně. Jedním z top míst je Ponte Del Mare. Nachází se u přístavu a vede přes řeku Pescara. Pro chodce je vyhrazená část s modrým chodníkem, pro cyklisty s červenou vozovkou. Když už budete u přístavu, můžete si prohlédnout zdejší Trabocchi. Jedná se o rybářské stavby. Pokud Vás láká návštěva muzea, je jich ve městě několik. Např. Museo delle Genti d'Abruzzo, Museum of Modern Art Vittoria Colonna, Gabriele D'Annunzio's Birthplace Museum, CLAP Museum aj. Za návštěvu stojí i několik kostelů. Např. Cattedrale di San Cetteo, Chiesa Parrocchiale di S. Antonio di Padova, Arcidiocesi Di Pescara Penne aj. Pokud dáváte přednost přírodě, čtyřicet kilometrů na jih je Parco Nazionale della Maiella s mnoha pěknými turistickými trasami.

# 18.08.2023, 20:21.
Mám dotaz ohledně nezaplacení mýta při výjezdu. Dne 10.8.2023 jsme vyzvedli vjezdový tiket na mýtné bráně Venezia-Mestre, ale při výjezdu v Rimini nedošlo k zaplacení. Zřejmě jsme vyjeli do špatného pruhu. Když jsme tam stáli a čekali, že chceme zaplatit, závora byla dole, tak na nás někdo mluvil přes reproduktor, ale nerozuměli jsme a po chvili přišel pracovník, vzal tiket a někam hlásil údaje z tiketu a bránu nám otevřeli. Tiket stále máme, prosíme o radu, jak zaplatit mýto zpětně. Děkuji za odpověď. Marcela.

Odkaz najdete v odpovědi ze dne 08.08.2023, 07:02.

# 18.08.2023, 12:10.
Pane Řehůřku, informace jak z letiště Marco Polo do Lignana lze též poskytnout? Děkuji a jsem s pozdravem. Boleslav.

Z letiště Marco Polo jezdí do Lignano autobus ATVO 2x denně, v 11:32 a 17:42. Rezervace místa je povinná a probíhá současně s nákupem jízdenky online na výše uvedených stránkách nebo na pokladně ATVO. Jízdenka stojí € 9,40. Jízdní řád je platný do 3.9.2023.

# 12.08.2023, 11:29.
Prosím o radu, kde nejlépe zaparkovat v Pise a případně nějakou dopravu na Piazza dei Miracolli. Pojedeme směrem od Florencie. Moc děkuji za odpověď. Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 06.06.2023, 21:05. Vláčkem Pisa Mover přejedete na Pisa Centrale a odtud autobusem Autolinee Toscane, konkrétně linkou LAM Rossa na Piazza dei Miracolli.

# 12.08.2023, 07:12.
Všimla jsem si, že tu pomáháte s úžasnýma radama. Proto bych i já měla prosbu. Jsme ubytovaní v Lido di Jesolo v hotelu Emperador. Jak se prosím v pondělí dostaneme na letiště Treviso? V normální denním čase. Jakými spoji? Děkuji. Iva.

Nejdříve musíte jet městským autobusem ATVO č. 3, značeném také jako linka č. 60, na Autostazione. Zastávka má číslo 35. Musíte jít po Via Enrico Dandolo směrem od moře a na křižovatce s Via Gorizia se vydat doleva. Zastávka je hned za křižovatkou. Jízdenka stojí € 1,50. Z Autostazione jeďte autobusem MOM č. 108 do Treviso Autostazione. Jízdenka stojí € 6,40. Z Autostazione potom jezdí autobusy na letiště. Buďto speciál značený A za € 5,00, nebo běžná linka č. 6 nebo 101 za € 2,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

08.08.2023, 07:02.
Chtěla bych se zeptat, jak to je, když nám na mýtne bráně v Itálii nevyšel lístek. Brána nás pustila, tak jsme jeli a rozhodli jsme se sjet hned prvním výjezdem. Nevěděli jsme, co máme dělat. U výjezdní mýtné brány nás to pustilo bez lístku, který jsme neměli, a ani nezaplatili. Jak to teď máme řešit? Nechceme, aby nám přišla pokuta. Tereza.

Vůbec nevíme o jaké mýtné brány se jedná, z jakého důvodu lístek nevyjel a z jakého důvodu byla mýtná brána na výjezdu otevřená. Pokud všechno fungovalo jak mělo, pravděpodobně jste vjela do placeného úseku mýtnou branou (pruhem) určenou pro Telepass a následně i touto mýtnou branou vyjela. Často tyto mýtné brány mají závoru zvednutou, aby to urychlilo provoz. Řidiči jen přibrzdí, aby se informace přenesly mezi jednotkami a pokračují bez zdržení dál. Řešení těchto problémů najdete na stránce Come Pagare. Vzhledem k tomu, že nemáte žádné doklady, budete muset zřejmě použít Modulo di Certificazione.

# 07.08.2023, 17:06.
Na nájezdu dálnice Carnia jsem obdržel lístek, který byl úplně prázdný. Jel jsem asi 10 km po dálnici a snažil se zaplatit mýtné u brány. Tam mi samozřejmě lístek nefungoval a spojilo mě to s někým po telefonu, který se mě zeptal, odkud jedu a poté, co jsem mu odpověděl, tak mi bylo naúčtováno € 62,50. Což je nesmysl za 10 km po dálnici. Následně se zvedla závora. Obsluha brány vedle mi dala lístek s informací, kde mám uhradit mýtné. Bohužel mi mýtné nejde uhradit, jelikož lístek nemá žádné číslo. Napsal jsem tedy e-mail na Autostrade, ale již několik dní bez odpovědi. Děkuji za odpověď a pukud mi poradíte s řešením, tak vám budu vděčný. Martin.

Po vyzvednutí lístku je třeba si tento hned zkontrolovat a případný problém řešit hned na místě. Pravděpodobně jste sjížděl na Gemona / Osoppo. Tam obsluhuje mýtnice sjezd z obou směrů a pravděpodobně došlo k přeslechnutí názvu mýtné brány a zaúčtování odpovídající částky. V této chvíli se to mělo opět řešit hned na místě u obsluhy, která Vám dala lístek s účtem. Tato informace Vám samozřejmě v této chvíli nepomůže. Jiné řešení, než komunikace s provozovatelem není. Určitě bychom se nesnažili uhradit neodpovídající mýtné, ale snažili bychom se vysvětlit problém, přiložili bychom prázdný lístek, lístek s účtem atd. Společnost Autostrade odpovídá, ale chvíli jim to trvá. Pokud problém nevyřeší oni, dají kontakt na provozovatele, který má odpovídající mýtnou bránu ve správě. Takto se to stalo i v několika případech, které řešili naši čtenáři. Další informace najdete v odkazu Come Pagare včetně obecných formulářů (kdy nemáte čísla apod.).

# 01.08.2023, 10:08.
Pane Řehůřku, připojuji Vaši minulou odpověď a reaguji na ni. Vjeli jsme do správného pruhu úplně vlevo, kde se platí hotově přímo člověku, dávám na to pozor. Poslala jsem ofocený lístek i s vyplněným formulářem ze stránek, které jste doporučil, nicméně mi od nich přišlo, že tuto část dálnice spravuje někdo jiný. Viz korespondence. Tam jsem již dvakrát přeposlala to samé, ovšem nikdo se mi neozval, tak už nevím, co dál dělat. Psala jsem na tu adresu společnosti Salt. Netušíte, co dělat dál? Nechat to být a zaplatit co přijde, nebo je ještě nějaká možnost na koho se obrátit? Moc děkuji za pomoc. Marie.

Jak jsme uvedli v minulé odpovědi, že se mohlo stát, že jste vjela do správného pruhu a byl tam jiný problém. Což byl tedy zřejmě Váš případ. Když tam byl člověk v budce, měla jste mu dát lístek a mýtné uhradit, i když byla zvednutá závora. SALT Societa Autostrada Ligure Toscana má moduly pro neuhrazené mýtné na výše uvedeném odkazu - Mencato Pagamento Pedaggio. Nicméně pokud nemáte žádný doklad o nezaplacení, nezbude Vám než komunikovat s e-mailovou adresou, kterou jste uvedla. Zdarma je doplatek mýtného do 15 dnů. Po této době se připočítává doplatek € 2,58. Určitě to nenechávejte být, případná upomínka by byla kalkulovaná s mýtným od nejvzdálenější mýtnice a navýšená o další poplatky a pokuty.