ITÁLIE 2022

Itálie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Itálie 2022

Pokud je Itálie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Itálie autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o pronájmu automobilu, o cestování vlaky a autobusy, o tipech na výlety, o přímořských letoviscích, o plážích a najdete zde také mnoho dalších informací o Itálii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.12.2022, 23:03.
Pane Řehůřku, v září jedeme do Itálie do Rivazzurro, residence Domus. Můžete nám poradit nějaké parkoviště? Bezplatné nebo placené? Budeme tam od 31.8. do 15.9. Nikde nemůžeme najít, kolik to asi stojí. Předem děkuji za odpověď. Lenka.

Informace o parkovištích, časech a cenách v Rimini a přilehlých letoviscích najdete na městském webu.

# 25.11.2022, 11:35.
Pane Řehůřku, opět se na Vás obracím s radou ohledně cesty po Itálii. Poletím pravděpodobně od 16.1. do 17.1. do Milana, letiště Bergamo. Jak se dostanu nejlépe z letiště na hlavní nádraží v Milánu? Přílet do Bergama je přibližně v 10:50 a odlet z Bergama do Prahy v 17:20. Děkuji moc za Vaši odpověď. S pozdravem Lucie.

Z letiště v Bergamo můžete cestovat do Milána k hlavnímu nádraží autobusem nebo autobusem Autostradale. Obě společnosti mají stejnou cenu € 10,00.

# 09.11.2022, 09:35.
Přišla nám pokuta přibližně na 5000,- Kč za neuhrazené mýtné na vlek k autu z roku 2015. Máte nějakou zkušenost, jak se bránit? Rozhodně jsme nic takového neudělali vědomě, do Itálie jezdíme roky, mýtné platíme, vlastně to ani jinak nejde. Navíc po sedmi letech pokuta, to už je velmi dlouho. A ještě jedna otázka, prosím. Dá se na nějakém úřadě případně zjistit, zda nám nehrozí ještě nějaké případné pokuty v jiných letech? Velice děkuji za váš čas a přeji hezký den. Petra.

Píšete, že jste nic takového neudělali vědomě. Tím připouštíte, že k neuhrazení mýtného mohlo dojít nevědomě. Možné to je např. jízdnou přes bránu označenou Telepass. Informace o postupech najdete v odkazech v odpovědi ze dne 10.07.2022, 19:11. Přívěs je součástí soupravy a má vliv na celkové mýtné podle počtu náprav celé soupravy. Kamera samozřejmě snímá dostupnou RZ, tj. na konci soupravy. Jak získat informace o neuhrazeném mýtném v jiných letech, na které nebyla zaslaná výzva, nevíme.

# 04.11.2022, 09:19.
Chtěla bych se Vás zeptat, jak bude nejjednodušší se dostat z letiště Malpensa k ubytování B&B La Terrazza di Barbara na Via Cesare Saldini 4, Citta Studi, 20133 Milán, Itálie? A jak jet nejlépe z tohoto ubytování do centra Milána? Pokud by to bylo z ubytování do centra zvládnutelné pěšky, budeme chodit pěšky. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den. Jana.

Z letiště Malpensa jeďte do centra Milána autobusem za € 10,00. Z letiště odjíždí od terminálu T1 - stanoviště 4, od terminálu T2 - stanoviště 1, 2 nebo 3. V Miláně je zastávka u vlakového nádraží. Odtud přejděte kousek na Via Tonale, odkud odjíždí autobus ATM č. 90. Musíte vystoupit na Piazza Ferravilla. Jděte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doleva na Via Beato Angelico. Vaše ubytování je za třetí křižovatkou vpravo na rohu s Via Cesare Saldini. Zpět do centra se dostanete ze zastávky naproti té, kam Vás přiveze autobus č. 90. Pojedete ale autobusem č. 91 opačným směrem. Do historického centra se dostanete nejlépe kombinací tramvají 5 (vystoupit na Viale Tunisia) a 1 (vystoupit na Teatro Alla Scala). Po vystoupení z první tramvaje musíte jít ve směru její jízdy a přejít doprava na zastávku druhé tramvaje. Pojede směrem, ze kterého přijdete. V dubnu 2023 může být samozřejmě vše jinak.

# 28.10.2022, 22:37.
Začátkem listopadu příletíme do Pisy. Podle dostupných informací jsme se rozhodli další dny vlakem vycestovat do nejbližších měst - Florencie, Lucca atd. Chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká jízdenka na více dnů, která by se dala zakoupit? Nebo zda musíme na každý vlak kupovat lístky zvlášť? Platí stále, že se lístky dají pořídit jak online, tak i přímo na nádražích v automatech? A jak byste doporučili cestovat z Pisy do Voltery? Děkuji Vám. Hezký den. Petr.

Bohužel o nějaké vícedenní jízdence na vlak v rámci Toskánska nebo integrované jízdence pro turisty nevíme. Existuje něco pro rezidenty na bázi měsíční jízdenky, ale o turistické jízdence na méně dnů nemáme informace. Jízdenky na vlak se dají pořídit na pokladně, v automatu, online, telefonicky nebo prostřednictvím agentury. Cena je ve všech případech stejná. Z Pisa do Volterra doporučujeme cestovat regionálním vlakem Trenitalia s přestupem v Cecina. Vlak Vás zaveze do Volterra-Saline-Pomarance. Odtud potom musíte cestovat autobusem č. 780 společnosti Autolinee Toscane. Můžete také cestovat autobusem s jedním přestupem. Linky provozuje CTT Nord. Z Pisa do Pontedera jede linka č. 140 a 190, z Pontedera do Volterra linka č. 500. Jízdní řády a tarify najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.10.2022, 19:26.
Děkuji moc. Celkem se to začíná prodražovat, takže si ještě hrajeme s myšlenkou vyměnit Španělsko za Sardinii. Jaká by prosím byla mýta za průjezd Itálií do Livorna? Děkuji moc. Aneta.

Na trase Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Firenze - Livorno zaplatíte v Rakousku za desetidenní dálniční známku € 9,60 a na mýtném v Itálii za dodávku € 38,60. To samé při cestě zpět. Od sjezdu Firenze Scandicci je SGC Firenze - Pisa - Livorno bezplatná. Cesta přes Brenner je delší a na mýtném dražší o € 4,70 v jednom směru, stejně tak neušetříte cestou přes Švýcarsko. Pro průjezd Rakouskem si ještě prověřte ekologickou plaketu podle kategorizace Vašeho vozidla.

# 22.10.2022, 10:59.
Byl jsem na Vás odkázán paní K., že jste ji v minulosti dobře poradil. V příštím týdnu máme s přítelkyní v plánu navštívit Neapol včetně památek v blízkém okolí. Na internetu jsme se dočetli, že za návštěvu stojí i barevný ostrůvek Procida. Předběžně jsem se díval, že se většinou jezdí z Molo Beverello trajektem / lodí. Zajímalo by mě, zda s tímto má někdo nějaké zkušenosti, případně by měl někdo nějakou radu. Druhý dotaz bych směřoval k výletu na Vesuv. Z Neapole bychom přejeli vlakem do stanice Ercolano Scavi a poté zkusit asi nějaký autobus, ale mám obavu, jak by to dlouho trvalo, jelikož se vstup na Vesuv rezervuje na určitý čas plus minus 30 minut. Pokud by měl někdo nějakou zkušenost, budu rád za každou radu. Rád bych se ještě zeptal na nějakou radu týkající se cestování po Neapoli veřejnou dopravou pro dva dospělé. Zda se vyplatí pořídit nějaký lístek na čtyři dny nebo si vždy koupit lístek na danou trasu? Hodláme chodit převážně pěšky, ale neradi bychom se zruinovali, pokud bychom museli nějak metrem / autobusem. Denis.

Předem bychom Vás chtěli upozornit, že nejsme diskusní fórum, tzn. neočekávejte, že se Vám sejdou odpovědi, doporučení, rady atd. od ostatních našich čtenářů. Na ostrov Procida jezdí z Neapole trajekty několika společností. Většina společností jezdí z Beverello. Cesta trvá přibližně 40 minut. Podívejte se na výše uvedené stránky, zadejte trasu Naples - Procida a další údaje upřesňující cestu. Obdržíte kompletní jízdní řád a ceny. Většinou musíte být u trajektu 30 až 60 minut před odjezdem. Z Ercolano Scavi do Vesuvio Park jezdí každý den v době od 9:00 do 18:00 Vesuvio Express. Nahoře budete za 30 minut. Počítejte přibližně s dvouhodinovou prohlídkou. Nicméně než toto organizovat veřejnou dopravou, doporučujeme si zakoupit organizovaný výlet, kdy budete mít všechno časově i se vstupem zajištěné. Výlet se jmenuje From Naples: All-Inclusive Mount Vesuvius Half-Day Tour. Zda se Vám vyplatí vícedenní jízdenka pro cestování po Neapoli nevíme, záleží to hodně na Vašem itineráři. Dopravu provozuje ANM. Základní jízdenka pro cestování na městských linkách stojí € 1,20, celodenní jízdenka stojí € 4,20 a týdenní jízdenka € 12,50. Existují i integrované jízdenky pro příměstské linky, jinou dopravu než ANM atd. Vše najdete podrobně popsané na výše uvedených stránkách.

# 27.09.2022, 11:11.
V říjnu se chystáme do Říma na 3 nebo 4 noci. Chtěla bych se zeptat, zda je reálné stihnout Řím za jeden celý den, druhý den se vlakem přesunout do Florencie, tam strávit také celý den a večer zpět do Říma na ubytování a poslední třetí den ráno z Říma vlakem do Neapole a večer zpět do Říma? Lze každé město stihnout za jeden den nebo si máme na některé město vyčlenit více času? Moc Vám děkuji. Hezký den. Lucie.

To vždy záleží na tom, co od takové návštěvy očekáváte. Pokud jen chcete nasát atmosféru města, prohlédnout si z exteriéru základní památky, asi to stačí. Je třeba počítat s tím, že velkou část dne Vám zabere cesta vlakem. Tady se vyplatí nešetřit a zvolit sice dražší, ale rychlejší spoje. Do Florencie se dá dostat za něco málo přes 1,5 hodiny, do Neapole za něco málo přes hodinu. Vyrazit je třeba vždy co nejdříve ráno a zase vrátit co nejpozději večer. Výhodou je, že nádraží jsou v blízkosti historických center. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Pokud máte možnost volby, na Řím bychom doporučovali o den více. I v tomto případě se jedná o základní letmou návštěvu.

# 22.09.2022, 06:14.
Děkuji Vám za vysvětlení. Myslím, že zůstaneme u zakoupení jízdenky pouze jak píšete - té BIT na 100 min. Předpokládám, že v Ostia bude na nádraží automat také a tam zakoupíme znovu tu stejnou. Před nástupem musíme označit. Počasí nám asi přát nebude, tak kdo ví, jak to vůbec dopadne. Ještě bych se ráda zeptala. Poslední den naší cesty se přesuneme vlakem z Termini do Florencie. Tam strávíme 3 až 4 hodinky a potom se musíme přesunout do Pisa. Na letiště v Pisa jezdí nějaký spoj, např. z centra nebo nádraží? Tuto informaci jsem nikde nedohledala. Možná někde ve vašich článcích jste zmiňoval nějaký svoz. V nouzi samozřejmě půjdeme pěšky nebo taxikem. Děkuji za odpověď a přeji Vám hezký zbytek dne i týdne. Ilona.

Z Florencie SMN se dopravte do Pisa vlakem Trenitalia. Jízdenka stojí € 8,90 a přímých spojů tam jezdí hodně. Z Pisa Centrale se na letiště dostanete vlakem Pisa Mover. Jezdí od 6:00 do půlnoci kyvadlově. Doveze Vás tam za 5 minut a € 5,00.

# 20.09.2022, 13:03.
Moc děkuji za odpověď. Pokutu nám zaslala firma Nivi S.p.A. Prosím, nemáte s touto společností nějakou zkušenost? Aby se nejednalo o nějakou podvodnou firmu, co rádoby vymáhá za mytné. Po třech měsících přišla upomínka, ale pokaždé je mýtné vyčíslené jinak. A rok, kdy se mělo jednat o nezaplacené mýtné je 2013, 2014 a 2015. Není to divné, že to chodí takhle hodně daleko zpětně? Děkuji za Váš čas a za Vaše drahocenné zkušenosti. S pozdravem a přáním hezkého dne Ivana.

Firma Nivi je společnost, která mimo jiné vymáhá pohledávky v Itálii pro veřejnou správu, dálniční společnosti atd. Bohužel s tím, že vymáhání probíhá po dlouhé době, se setkáváme podle informací od našich čtenářů často. Sami jsme se s tímto nesetkali, vždy se nám mýtné podařilo uhradit přímo nebo při neúspěchu hned na dotyčné mýtné stanici. Časem se mýtné navyšuje o související poplatky. Navíc v podmínkách společnosti Autostrade je uvedeno, a podle našich informací i aplikované, že pokud není vstupní mýtná brána jednoznačně identifikovaná, bere se pro výpočet mýtného nejvzdálenější mýtná brána od výjezdové mýtné brány. Dlužné mýtné je možné uhradit podle instrukcí v upomínce nebo na stránkách společnosti Autostrade na stránce Come Pagare. Ve Vašem případě už je asi jediná možnost podle těch instrukcí.

# 14.09.2022, 13:03.
Obyčejným dopisem do schránky nám dorazil dopis, že jsme nezaplatili mýtné v roce 2013 v Itálii a RZ byla na vlek. Lze to nějak rozporovat, že se jedná o vlek a né automobil? Děkuji za odpověď. Pěkný den. Ivana.

V Itálii se pro platbu mýtného posuzuje celá jízdní souprava, tedy včetně přívěsu. Je celkem 5 kategorií. Do kategorie A spadají vozidla se dvěma nápravami, kde výška nad přední nápravou je do 1,3 m. Do kategorie B spadají vozidla se dvěma nápravami, kde výška nad přední nápravou je nad 1,3 m. Kategorie 3, 4 a 5 je pro vozidla nebo jízdní soupravy se 3, 4, resp. 5 a více nápravami. Při výjezdu z placeného úseku mýtnou branou zaznamená kamerový systém RZ na konci jízdní soupravy. Může to být tedy i RZ přípojného vozidla.

# 13.09.2022, 11:14.
V létě jsme byli ve Finale Ligure a při zpáteční cestě jsme projeli mýtnou bránou. Vložila jsem kartu, karta vyjela zpět, brána se otevřela. A do dneška se mi z karty nestrhl žádný poplatek. Jak mám situaci řešit? Nerada bych za pár let platila nějakou pokutu. Děkuji za radu. Lenka.

Viz naše odpověď ze dne 15.08.2022, 15:45.

# 11.09.2022, 19:21.
Ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký spoj z letiště Fiumicino do Formia, který nevede přes Řím - Termini? Pokud ne, kolik času si vyhradit, když přiletíme v 16:30, vyzvedneme si zavazadla, přesuneme se na zastávku Leonardo Express a pojedeme na Termini a potom ještě z Termini na hledání zastávky do Formia? Vůbec nevím, na jakou hodinu si zakoupit jízdenky online a zda platí i na další spoje ten den, když má letadlo zpoždění, nebo to nestihneme včas najít? Případně, pokud bych se chtěla zakoupit přímo na místě, stává se, že je úplně plno a nevezmou nás? Předem děkuji za vaši odpověď. Petra.

O takovém spoji nevíme. Optimální je Vámi uvedené řešení. Čas, jaký si vyhradit před odjezdem Vám neřekneme. Vstupuje do toho mnoho různých faktorů, které toto mohou ovlivnit. Nicméně doporučujeme toto neřešit. Vlak na Termini je z příletového terminálu dobře dostupný, spojů jezdí hodně až téměř do půlnoci a na Termini jste za 32 minut. Vlak do Formia bez problému najdete, nádraží je přehledné a značení také. Do Formia také jezdí hodně vlaků, poslední ve 23:06. Pokud se rozhodnete zakoupit jízdenky online, dojdou Vám v PDF a můžete je vytisknout nebo uložit do mobilu. Doporučujeme mít k dispozici obě varianty. Jízdenka bude už ověřená a cestovat můžete v regionálních vlacích do čtyř hodin od času uvedeném na jízdence. Podle našeho názoru nemá význam jízdenku online kupovat. Koupíte ji na pokladně nebo v automatu za stejnou cenu. Tuto musíte na nástupišti označit. To stejné platí i o jízdence do Formia. Do vlaků se vejdete.

# 10.09.2022, 23:41.
Dnes jsem najel na dálnici v Massa a vyjel prvním sjezdem z dálnice. Při výjezdu jsem jel přes bránu s označením přímého výběru nebo zaplacením kartou. Závora byla zvednutá a nikdo nic nevybíral, na displeji bylo něco jako free. Nevěděl jsem, kde to mám zaplatit, tak jsem jel dál. Poradíte mi prosím, co mám dělat, či jakým způsobem to uhradit? Lístek samozřejmě mám. Děkuji. Libor.

Bohužel netušíme, z jakého důvodu byl průjezd mýtnou branou volný. Doporučujeme se obrátit přímo na výběr mýtného. Informace o postupech úhrady nezaplaceného mýtného jsou v odpovědi ze dne 14.07.2022, 17:16. Bude to podobný případ.

# 06.09.2022, 18:47.
Jedeme do Riva Nuova Martinsicuro. Jaká je prosím nejlepší cesta? Jedeme z Ústí nad Labem. Měl byste nějaké tipy, co v okolí vidět? Moc děkujeme. Tereza.

Vaše optimální trasa je následující: Ústí nad Labem - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - sjezd Ascoli Piceno - Martinsicuro. Jedná se o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte mýtné ve výši € 10,50 a na mýtném v Itálii € 46,30. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční. Na tak dlouhé cestě je těžké dávat nějaké tipy na výlety. Už samotná cesta je dlouhá a náročná. Každopádně, za pozornost stojí určitě Lago di Garda, Verona, Bologna, San Marino, ...

# 05.09.2022, 08:04.
Pane Řehůřku, jezdím do Italie několikrát do roka a při placení na mýtné bráně mám vždy problém zaplatit kartou. Mám pouze debetní, tak raději platím hotově, ale nikdy mi nevyjede žádné potvrzení o zaplacení. Dělám nějakou chybu? Děkuji za radu, ráda bych se vyhnula budoucím problémům. Lenka.

Na italských mýtnicích je možné platit kreditními kartami Visa, Mastercard a American Express s možností zadání PIN, debetními kartami Fast Pay, Maestro a Vpay bez možnosti zadání PIN. A potom samozřejmě Viacard. My většinou volíme možnost platit u obsluhy, kde nám platba kartou vždy prošla, máme ale vždy kreditní. Ne vždy je přítomná obsluha, potom tedy volíme u automatu možnost jako Vy, platbu v hotovosti. Automat má několik částí. Vlevo nahoře je tlačítko přivolání obsluhy, pod ním vlevo dole je místo pro zasunutí karty. Vpravo vedle tlačítka pro přivolání obsluhy je otvor pro platbu mincemi, pod ním otvor pro platbu bankovkami. Vpravo nahoře je displej s informacemi o mýtném, pod ním jsou otvory pro vrácené mince a vedle vpravo pro vrácené bankovky. Tlačítko pro vytištění účtu je mezi platbou mincemi a displejem. Musíte stisknout to horní tlačítko. Automat automaticky účet nevydává.

# 01.09.2022, 22:51.
Prosím o radu. Natankovala jsem u Verony na čerpací stanici Tamoil. Automat mi nevrátil hotovost za nevyčerpané palivo. Poradíte mi prosím, jak postupovat při reklamaci? Děkuji moc. Alena.

Při samoobslužném čerpání pohonných hmot a platbě v hotovosti je třeba vložit částku, která odpovídá předpokládanému natankovanému množství paliva. Pokud vložíte více peněz, než za kolik skutečně natankujete, automat Vám částku nevrátí. Na účtence je potom uvedená zadaná částka a skutečně použitá částka. Tato účtenka potom představuje dobropis. Tento kredit lze využít několika způsoby. Můžete požádat provozovatele o vrácení odpovídající částky (pokud je na čerpací stanici přítomen), případně lze kód na účtence použít pro budoucí tankování na stejné čerpací stanici, což ve Vašem případě už asi není možné. Pokud se však budete kolem čerpací stanice vracet při cestě zpět, můžete opět natankovat a kód využít. Pokud to chcete zkusit přes reklamace, můžete, ale nejsme si jistí, zda Vám ji Tamoil uzná. Reklamace přijímá prostřednictví formuláře na stránce Reclami e Rimborso Danni. Ve vyhledávacím formuláři zvolte město. Pokud nebude v seznamu, zadejte ho do druhého pole. Následně klikněte na Cerca. Ve vyhledaných čerpacích stanicích zvolte tu, na které jste tankovala. Do formuláře vyplňte všechny požadované údaje, popis problému, přiložte účtenku a zatrhněte souhlasy. Formulář odešlete kliknutím na Invia Richiesta. Do budoucna doporučujeme platit platební kartou. Automat Vám sice zablokuje maximální možnou částku, za kterou lze samoobslužně natankovat, obvykle € 100,00, nicméně po natankování Vám strhne částku za skutečně natankované palivo.

# 01.09.2022, 20:36.
Tak to vypadá lépe, než hlásá google. Ještě mně prosím poraďte, jak si na ten autobus nejlépe zajistit jízdenku? Je na místě nějaká pokladna nebo snad u řidiče? To by bylo nejlepší. Jsem stará škola. Jirka.

Na autobusovém Terminálu ATVO, který najdete po 200 m na konci Viale Stazione ve směru chůze s vlakovým nádražím po pravé straně, je pokladna ATVO. Otevřeno by měli mít od 6:55 do 19:55. Je tam i automat. Pokladna ATVO je i přímo na vlakovém nádraží. Otevřeno má stejně. Jízdenky je možné zakoupit i online na výše uvedených stránkách. Počítejte s tím, že se platí i za zavazadla. Jedno malé je zdarma, za druhé malé se už platí celý lístek, stejně tak za třetí nebo třetí se čtvrtým. atd. U velkých zavazadel se platí jeden lístek za každá dvě zavazadla, tj. jeden lístek za jedno nebo dvě, dva lístky za tři nebo čtyři atd. Malé zavazadlo je definované rozměrem 50 x 45 x 25 cm. Z toho důvodu doporučujeme kupovat jízdenky na pokladně, přesně Vám to posoudí.

# 01.09.2022, 18:35.
Prosím, mohl byste mi poradit, jak se nejlépe dostat z vlakového nádraží Venezia Mestre do Lido di Jesolo? Google mě nabízí autobus s několika přestupy. To bych těžko zvládnul. Jedná se o úterý 6.9. dopoledne. Taxík by byl drahý? Já tedy ani nevím, co by stál ten autobus. Našel jsem si v Jesolu pobyt a šikovný vlak z Brna do Benátek, ale dál je to horší. Budu Vám vděčný za každou radu. Děkuji. Jiří.

Přímý autobus z Mestre FS do Lido di Jesolo provozuje ATVO. Express odjíždí z terminálu v blízkosti vlakového nádraží 5x denně, dopoledne 9:20 a následně 12:20, jede přes letiště a v Lido di Jesolo na autobusovém nádraží je za 47 minut. Jízdenka stojí € 6,90. Nicméně toto je jízdní řád do 4.9.2022, novější ještě nevydali. Běžnou linku provozuje také ATVO, jedná se o autobus 10A a z Mestre FS jezdí často, také přes letiště. Např. 7:30, 8:00, 8:20, 9:05, 9:55, 10:20, 10:55, 11:20, 11:55 atd. V Lido di Jesolo je za 1 hodinu a 10 minut. Jízdenka stojí € 4,20 a jedná se už o jízdní řády platné od 5.9.2022. Po Lido di Jesolo jezdí městská doprava, kterou provozuje také ATVO. Jízdenka stojí € 1,30. Zastávky jsou očíslované a v jízdních řádech je seznam hotelů s číslem nejbližší zastávky. Všechny jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Taxi Vás vyjde kolem € 100,00.

# 28.08.2022, 21:21.
Mohla bych se Vás prosím zeptat, zda je nějaké studentské jízdné s kartou ISIC? Zatím jsem nikde žádnou možnost nenašla. A také, jaké je nejlepší spojení na jednodenní výlet, nejlépe ráno, z Pisa do Florencie a poté večer zpět. Jaká je cena a čas. Zda jet autobusem nebo vlakem, případně se kterou společností. Předem Vám mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucie.

U naprosté většiny dopravců jsme se setkali s tím, že je doprava zdarma do určitého věku, např. 4 roky v meziměstské přepravě, 6 let v městské přepravě, výjimečně i 10 let v městské přepravě (např. Řím). Zlevněné jízdné bývá pak maximálně do 14 let věku (např. Flixbus, Trenitalia). Se studentským jízdným jsme se setkali pouze u měsíčních, čtvrtletních a ročních tarifů, určených pro studenty místních škol, kteří denně dojíždějí za vzděláním. Uplatnění karty ISIC není systémové, ale spíše nárazové. Např. Flixbus nabízí slevu na základě voucheru, který si vyzvednete na stránkách ISIC. Z Pisa do Florencie doporučujeme cestovat vlakem Trenitalia. Jezdí mnoho spojů po celý den tam i zpět. Cena jízdenky je € 8,90. S Flixbus se dostanete i na cenu € 4,99, za tuto cenu ale spíše odpoledne až večer.

# 27.08.2022, 16:31.
Poprvé cestuji do Itálie sama s dcerou. Italsky neumím vůbec, trochu anglicky a německy. Pročetla jsem mnoho otázek i odpovědí, ale přesto Vás zdvořile požádám o radu. Přiletíme na letiště Marco Polo 4.9. Ubytování máme v Lido di Jesolo. Hotel Caravelle, což je 2,6 km od autobusového nádraží, ale to už bychom procházkou zvádly pěšky. Jaké je prosím nejlepší spojení z letiště do Lido di Jesolo? Našla jsem si ATVO Express, ten však nejezdí podle jízdního řádu tak často a musely bychom na letišti čekat přes dvě hodiny. Také pro nás není problém dojít pěšky do Triestina Tessera, odkud je lístek levnější. Nezjistila jsem však, zda i tam staví všechny autobusy. I ty směřující do Lido di Jesolo. Děkuji Vám moc za odpověď. Jana.

Spojení mezi letištěm Marco Polo a Lido di Jesolo zajišťuje ATVO. Jedná se o již Vámi zmiňovaný Lido di Jesolo Express, který jezdí z Mestre FS a zastavuje jen na letišti a potom už v Lido di Jesolo. Jízdenka stojí € 6,70. Na této trase jezdí také autobus ATVO č. 10A, který má více zastávek a jezdí častěji. Jízdenka stojí € 3,50. Nemá význam někam z letiště chodit nebo jezdit. Na cenu to nemá podstatný vliv. Rozdíl je v desítkách centů. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Jen si dejte pozor na to, že musíte brát v úvahu jen nedělní spoje označené F (Festiva). Stejně tak počítejte s tím, že aktuální jízdní řády jsou platné do 4.9.2022. Po Lido di Jesolo jezdí městské autobusy ATVO. K hotelu Carravelle konkrétně linka č. 2 a jedná se o zastávku č. 64.

# 21.08.2022, 13:52.
Pane Řehůřku, 2. září odjíždíme autem do San Benedetta. Můžete mi prosím napsat, jaké mýtné nás letos čeká? Odjíždíme z Vlašimi. Jaká je cena rakouské dálniční známky na deset dnů? Děkuji. Hezký den. Pavla.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60. Pokud pojedete přes Salzburg a Villach, zaplatíte za průjezd tauernskými tunely € 13,00 a v Itálii na mýtném € 50,70. Pokud pojedete přes Innsbruck a Brenner, zaplatíte za průjezd Brennerem € 10,50 a v Itálii na mýtném € 47,50.

# 18.08.2022, 12:51.
Pane Řehůřku, mám na vás dotaz ohledně městské hromadné dopravy. Příští týden v pátek 26.8.2022 v 8:00 ráno přiletíme do Pescara - dva dospělí a tři děti ve věku 6, 5 a 5 let. Potřebujeme se dostat na adresu Via Filippo Corridoni, Pescara. Zpět na letišti máme být 29.8.2022 ve 13:00 hodin. Poradíte mi prosím nejlepší spojení a jakou jízdenku si máme koupit a jak je to s dětským jízdným? Velice děkuji za odpověď. Lucie.

Jeďte autobusem TUA. Konkrétně se jedná o linku č. 38, která z letiště odjíždí v 8:20. Vystoupit musíte na Pescara / Via Nazionale Adriatica Nord civico 214. Po tomto čase potom musíte jet kombinací autobusu č. 8 na Pescara / Terminal Bus a následně autobusem č. 3 na zmiňovanou zastávku v blízkosti Vašeho hotelu. Ten je vzdálený přibližně 300 m ve směru jízdy autobusu, čtvrtá ulice doprava. Jízdenka stojí € 1,20. S jedním dospělým může cestovat zdarma jedno dítě do výšky jednoho metru. Zpět na letiště se dostanete ze zastávky Pescara / Via Nazionale Adriatica Nord civico 277, která je na stejné ulici jako předchozí, ale v opačném směru od křižovatky s Via Filippo Corridoni. Je přibližně 50 m od této křižovatky. Autobusy č. 38 jedou do 8:18, po tomto čase musíte linkami 3 a 8 nebo linkou 6 z blízké zastávky výchozí i cílové - dle mapy. Jízdenka stojí opět € 1,20. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 17.08.2022, 19:42.
Ano, teď jsem si ještě vzpomněla. Vždycky jezdíme do Bibione přes Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach. Je možné se Salzburgu vyhnout a jet přímo Linz - Villach? Na jaké město z Linze jet? Ještě jednou děkuji. Linda.

Z Lince můžete jet po dálnici A1 směrem na Salcburk a na úrovni města Wels odbočit na A9 směr Štýrský Hradec. U Triebenu potom musíte odbočit na silnici B114 a následně pokračovat po silnici B317 do Klagenfurtu a následně po A2 do Villachu a Itálie. Po cestě je zpoplatněný tunel Bosruck v ceně € 6,00.

# 16.08.2022, 22:30.
Ráda bych se zeptala, zda víte, kde nejlépe poblíž historického centra v Portogruaro zaparkovat. Mnohokrát děkuji. Linda.

V historickém centru Portogruaro je zóna ZTL, tj. zóna s dopravním omezením. Musíte tedy zaparkovat mimo tuto zónu. V Portogruaro můžete zaparkovat na ulici nebo využít parkoviště. Parkování na ulici v centrální části je za modrými čarami a je zpoplatněno kromě neděle většinou v době od 8:30 do 12:30 a od 15:00 do 19:00. Sazba je běžně € 0,50 za hodinu. Upřesněno je většinou dopravní značkou parkoviště s dodatkovou tabulkou s časy a cenou. Bezplatné parkoviště je např. na Via Camillo Valle u křižovatky s Via Castion, od centra přibližně 300 m. O něco větší bezplatné parkoviště najdete na Piazza Castello, od centra přibližně 500 m. Další velké parkovací plochy jsou u autobusového terminálu a vlakové stanice. Tato parkoviště jsou od centra nejvzdálenější, přibližně 1 km.

# 15.08.2022, 15:45.
Pane Řehůřku, dovolte, abych Vás tímto požádal o radu ohledně vyřešení následující situace. Dovolenou jsme trávili v obci Cogoleto nedaleko Janova. Při zpáteční cestě jsme v obci Arenzano najeli na dálnici a obdrželi lístek potvrzující najetí na dálnici. Dalším cílovým městem byla Brescia. Při sjezdu z dálnice do města na Brescia Ovest jsem opět vyjížděl přes mýtnou bránu. Nejprve jsem vložil lístek z Arenzano. Automat ho spolknul a už nevrátil, takže ho nemám. A hned na to jsem vložil platební kartu, abych zaplatil. To však neproběhlo a italskému hlášení jsem nerozuměl. Je však možné, že jsem omylem vjel do brány Telepass, protože řidič z auta za mnou - Ital - mi řekl, že to mohu doplatit online později. A že byla zaznamenaná RZ mého auta. Samozřejmě chci dlužné mýtné doplatit. Zjistil jsem, že to je za € 19,60, avšak nevím, zda mám čekat na nějakou písemnou výzvu z Itálie a nebo zda je možné zaplatit hned. Problém však je, jakým způsobem, resp. přes jaký webový formulář. Děkuji za radu a přeji příjemný den. Vláďa.

Na výzvu nečekejte, došla by Vám už od inkasní agentury s dalšími poplatky a za několik let. Možnost úhrady mýtného online je na stránce Come Pagare. Nicméně pokud neproběhla platba na místě, měl by Vám vyjet zpět lístek s kódem, který pak do systému zadáváte. Nám se to jednou také stalo, že to nevzalo platební kartu, a vyzvalo nás to k úhradě v hotovosti. To jsme provedli a dluh u automatu hned umořili. To bylo pravděpodobně to, co po Vás ten systém italsky chtěl. A proto lístek nevyjel. Ale i to je řešitelné, všechny možnosti jsou na výše uvedených stránkách.

# 14.08.2022, 07:26.
15.8.2022 potřebuji cestu z Lido di Jesolo na letiště Treviso, odlet 11:30. Děkuji. Helena.

Prvním řešením je cestovat přes Mestre autobusem ATVO. Z autobusového nádraží odjíždí v 7:55 a na Mestre FS je v 8:47. Jízdenka stojí € 6,90. Následně z Mestre FS odjíždí na letiště v Treviso autobus v 9:15 a na letišti je v 10:10. Jízdenka stojí € 12,00. Je možné, že stihnete i spoj v 8:45. Další možností je cestovat autobusem MOM. Autobus č. 108 jede v 8:20 a na autobusovém nádraží v Treviso je v 9:30. Jízdenka stojí € 4,90. Na letiště potom jede autobus č. 6 v 9:41 a na letišti je v 10:01. Jízdenka stojí € 1,50. Můžete jet i expressem č. A, který odjíždí v 9:53 a na letišti je v 10:03. Jízdenka stojí € 4,00. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách, překontrolujte si odjezdy.

# 13.08.2022, 20:42.
Pane Řehůřku, opět se na Vás obracím s dotazem ohledně Itálie. V září se chystám na pár dní do Itálie. Přiletím 4.9. do Bologna a chtěla bych se přesunut ten den vlakem do Říma. Tam budu pokračovat z Termini na Piramide a pojedu vlakem do Ostia k moři, kde jsem si našla ubytování na celý pobyt. V den odjezdu 8.9. bych chtěla jet do Florencie. A večer se přesunu na letiště v Pise. Ale můj dotaz je hlavně ohledně rychlovlaků. Je nutné si lístek koupit už nyní, nebo postačí až na místě v automatu a zda je na nádraží ve Florencii úschovna zavazadel, abych nechodila celý den s kufrem. Nemohu to nikde najít. Moc Vám děkuji za odpověď, pokud máte nějaké osobní zkušenosti. Hezký večer. Lucie.

Jízdenky není nutné kupovat online, za stejnou cenu ji koupíte ve všech prodejních kanálech - na pokladně, v automatu, online, telefonicky, v agentuře apod. Problém může být v ceně pouze v případě nějaké akční nabídky, např. omezený počet jízdenek za akční cenu na konkrétní spoj, na konkrétní čas apod. V tomto případě si takovou cenu zajistíte nákupem online a neriskujete, že v době nákupu jízdenky např. na pokladně už budou jen jízdenky za standardní cenu. Na nádraží S.M.N. je úschovna zavazadel KiPoint. Otevřeno mají každý den od 9:00 do 19:00. Cena za jedno zavazadlo je € 6,00.

# 13.08.2022, 11:32.
Vracím se letecky z Neapole v 5:00 ráno. Obavám se, že těžko seženu ve 3:00 ráno taxi na letiště. Je nějaká možnost spolehlivé rezervace? Přes stránky? Aplikaci? Cokoliv, na co by se dalo spolehnout? Děkuji . Matěj.

Můžete využít službu Booking s rezervací taxi přímo z hotelu na letiště, službu Get Your Guide nebo např. službu Naples Airport Taxi.

# 09.08.2022, 09:17.
Chtěl bych se zeptat na placení mýta před Bibione. Najížděl jsem u města Praturlone, nájezd bez mýtné brány a sjížděl jsem těsně před mýtnou branou na Bibione. Opět tedy bez mýta. Nejsem si jistý, zda se mýto nemá někde doplácet za těchto přibližně 17 km. Děkuji za informaci. Zdraví Michal.

Dálnice A28 je zpoplatněná jen v úseku Barriera di Conegliano - Barriera di Cordignano. Úsek, který jste absolvoval, není zpoplatněný. Pokud jste tedy sjížděl z této dálnice před Portogruaro a nenajel na dálnici A4, mýtné jste platit nemusel. V opačném případě byste měl v cestě u sjezdu z dálnice mýtnou bránu.

# 05.08.2022, 18:17.
Děkuji za odpověď. A jen pro zajímavost, jednalo se o dálnici A1 z Florencie do Bologny a následně A13 do Padovy, kde jsem sjížděl. Cena mýtného € 60,70. Toto jsem přes protesty u pracovníka mýtnice skutečně zaplatil. Prý frekventovaný čas. A pamatuji si to proto, že mě pouze okolnosti donutily dálnici použít, na motorce je jinak nepoužívám a bylo to nejdražší mýto v mém životě. No a tuto částku + dalších € 40,00 mám zaplatit znovu. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den. Jiří.

Aktuální cena v tomto úseku je € 17,20. Ve všech časech stejná. Samozřejmě přibližně, protože těch nájezdu a sjezdů v uvedených městech je více a my přesně nevíme, kde jste najížděl a sjížděl. Pokud stejnou částku po Vás požadují oficiální cestou jako nezaplacenou, potom i tenkrát nemohla vstoupit do systému jako zaplacená. Nicméně musela být oficiálním algoritmem vypočítaná a do systému zavedená. Tedy zřejmě na Vás bylo pohlíženo, že jste přijel k mýtné bráně bez potvrzeného vstupního lístku z nájezdové mýtné brány a odjel jste bez zaplacení a Vaši RZ rozpoznal a do systému zanesl kamerový systém na výstupní bráně. V tomto případě se cena stanovuje od nejvzdálenější mýtné brány k té v Padova, což je z Taranto a aktuální cena je € 61,60 - opět z výše uvedených důvodů přibližně, což v roce 2017 mohlo být těch € 60,70. Ten nárust odpovídá tomu uplynulému období. Doporučení pro všechny naše čtenáře: uchovávejte si alespoň oskenované doklady o zaplacení na mýtných branách, nejlépe i s ofocenými nájezdovými lístky.

# 05.08.2022, 12:04.
Včera mi přišel dopis od firmy NIVI S.p.A. s požadavkem na okamžité zaplacení mýtného + další poplatky z června roku 2017. Mýtnou bránou, které se to týká, jsem ten den opravdu projel, částku jsem zaplatil a po zvednutí závory jsem jí projel. Těžko bych pod závorou s motocyklem podlézal. Doklad o zaplacení po pěti letech opravdu nemám. Ve výzvě je v kolonce vjezdová mýtná brána napsáno nezjištěno, cena za mýtné je ale skutečná, jelikož € 60,00 za 250 km si pamatuji dodnes. Sakryš, jak můžou znát cenu, když nevědí, kde jsem na dálnici najel? Zřejmě z lístku, který jsem do automatu mýtné brány dal. Z principu nechci platit 2x, ale zároveň nechci problémy. Dá se proti tomuto legální cestou v Itálii nějak bránit? Petr.

Právní konzultace neposkytujeme. Viz Informace, druhý odstavec důležité. Pokud nemáte doklad o zaplacení, je možné ho získat dodatečně pouze v případě, že jste mýtné platil kartou - z výpisu karty, z internetového bankovnictví apod. Nicméně € 60,00 jste za mýtné pro motocykl v roce 2017 při ujeté vzdálenosti 250 km určitě neplatil. Tolik byste neplatil ani letos. Vzdálenost 250 km je např. z Brenneru na sjezd za Veronou označený jako San Martino Buon Albergo. Mýtné v kategorii auto/moto v tomto úseku je v současné době € 18,30. Pokud je vjezdová mýtná brána neznámá, potom se dle podmínek provozovatele dálnice počítá mýtné od nejvzdálenější mýtné brány, čemuž by těch € 60,00 mohlo odpovídat.

# 03.08.2022, 01:25.
Obraciam sa na Vás s prosbou o radu, kde parkovať na noc a deň s karavanom v Bologni a rozumne sa dostať do centra? Plánujeme si dať obhliadku na jeden deň centra mesta. Pôjdeme od smeru Rimini. Čítal som rôzne informácie o vykladanie karavanov aj počas dňa priamo v meste. Ďakujem za radu a tipy. S úctou Jardo.

Místa pro parkování s karavanem přes noc v Bologna najdete na Camper online - Sosta / Aree sosta camper / Cerca. Do vyhledávacího pole zadejte Bologna.

# 31.07.2022, 23:24.
Jelikož jste nám vždy velmi dobře poradil, obracím se na Vás i nyní. Prosím o informaci, jakou nejlepší trasu zvolit z Chomutova do Lignano Sabbiadoro včetně případných poplatků? Na sever Itálie jedeme poprvé, vždy jsme jezdili do oblasti Emilia Romagna. Děkuji a přeji hezký zbytek večera. Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Lignano Sabbiadoro. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a na mýtném v Itálii € 11,50. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční. Pokud chcete ušetřit, můžete sjet v Tarvisio z dálnice a pokračovat po SS13 do Gemona. Je to trasa i výrazně úsporná na pohonné hmoty. V Gemona opět najeďte na dálnici. Mýtné v tomto případě je € 5,40, úspora v obou směrech € 12,20 a minimální časové zdržení.

# 30.07.2022, 19:33.
Je v Itálii povinná helma na kolo pro dospělou osobu? Myšleno na cyklostezkách pro treky, nikoli horských či terénních. Konkrétně se chystám jet trasu z Brenneru do Verony podél Adige. Děkuji a zdravím. Jan.

Podle našich informací není cyklistická přilba v Itálii povinná, ale doporučená. Její použití souvisí s Vaší bezpečností. Nicméně je povinnost mít reflexní vestu nebo pásky mimo obydlené oblasti od půl hodiny po západu slunce do půl hodiny před jeho východem a také ve všech tunelech podle nového silničního zákona (Nuovo codice della strada) s novelami ze dne 9. listopadu 2021, hlava V, článek 182, odstavec 9 bis. Doporučujeme si přečíst celý článek 182. Pěkně to mají shrnuté také na cyklistikakrnov.com a nový silniční zákon z pohledu cyklisty je okomentovaný také v článku Nuovo Codice della Strada e biciclette: cosa cambia.

# 30.07.2022, 11:01.
Děkuji. Vypadá to, že po 4.9. již Expres nejezdí, ale normální autobus ano. Nakonec to vypadá, že odlet z Marco Polo by byl už v 6:20 a to se tam asi nedá rozumně dostat? Mohl bych ještě poprosit o radu cesty z Treviso: 11:30 přílet, 11:55 odlet. Stejné datum i osoby. Stránka ATVO tam odkazuje pouze na nějakou linku 351 s přestupem v Mestre. Děkuji. Vaše stránky i odpovědi jsou super. Vladimír.

Oba autobusy jezdí i po 4.9.2022, jen jízdní řády budou mít od tohoto data nové. Brzy ráno je to spíše na taxi, i s ohledem na dítě - počítejte s cenou nad € 200,00, spíše více. Veřejnou dopravou můžete jet autobusem ATVO č. 7 ve 20:30 do Latisana za € 3,00, kde budete ve 21:00. Odtud potom můžete pokračovat vlakem Trenitalia ve 22:14 do Venezia Santa Lucia za € 7,80, kde budete ve 23:51. Přejdete na Piazzale Roma a autobusem ACTV č. 5 v 0:40 na letiště Marco Polo za € 10,00. Na letišti budete v 1:01. Do Latisana můžete jet i o hodinu později, bylo by to ale natěsno. Na letišti budete muset počkat na ranní spoj. Z letiště Treviso společnost ATVO přímou linku neprovozuje. Musíte jet autobusem ve 12:20 (na místě ve 13:30) na Mestre FS za € 12,00 a odtud už známým Bibione Express v 17:10 do Bibione, na místě v 18:55. Můžete také cestovat z Mestre FS vlakem ve 13:51 do Latisana (14:45) za € 7,25 a odtud autobusem ATVO do Bibione v 15:00 (15:30) za € 3,00. Zpět jsou stejné varianty. Existují i další varianty, můžete si je poskládat na základě jízdních řádů na výše uvedených stránkách a opět musíte před odletem kontrolovat jízdní řády z důvodu jejich změny.

# 30.07.2022, 00:05.
Pane Řehůřku, mohl bych poprosit o radu, jak se z letiště Marco Polo dostat do Bibione - Croce del Sud 24, 30020 Bibione? Nalezl jsem Bibione Expres, ale nejede úplně v nejlepší časy, tak zda neporadíte něco lepšího. A případně, jak se nejlépe dostat od autobusu k ubytování a případně i zpět. 3 dospělí a jedno čtyřleté dítě. Přilétáme 9.9.2022 v 15:20. Odlétáme 16.9.2022 ve 12:15. Moc děkuji a přeji krásný den. Vladimír.

Bibione Express od společnosti ATVO je jedno z nejlepších řešení. Podle aktuálního jízdního řádu jezdí z letiště ve Vašem čase v 17:27 (18:55) a 19:32 (21:00). V závorce jsou uvedené časy příjezdu. Jízdenka stojí € 9,60, děti do čtyř let cestují zdarma, zavazadla jsou v ceně. Rychleji se tam veřejnou dopravou asi nedostanete. Problém je ale v tom, že aktuální jízdní řád platí do 4.9.2022, potom bude nový. Musíte tedy před odjezdem sledovat výše uvedené stránky. Jezdí ještě běžný autobus od stejné společnosti s odjezdy v 15:57 (18:30), 17:04 (19:30), 17:59 (20:30) a 18:52 (21:30). Jízdenka stojí € 5,90, děti do čtyř let cestují zdarma. V tomto spoji nejsou přepravovaná zavazadla zdarma (kalkulace je u jízdních řádů) a platí stejná platnost jízdního řádu, tj. 4.9.2022. Autobusy přijíždějí na autobusové nádraží, k hotelu to máte pěšky 750 m. Na Piazza del Mercato, u kterého autobusové nádraží stojí, je kolmá Croce del Sud. Další možností je cestovat do Mestre, odtud vlakem do Latisana a následně autobusem do Bibione. Časově to bude delší, dražší a se dvěma přestupy.

# 28.07.2022, 11:56.
Vracím se k naší komunikaci (odpověď ze dne 14.07.2022, 17:16.) a jak jsem slíbila, dávám vědět, jak vše dopadlo. Na webu Punto Blu jsme nakonec našli i formulář pro danou situaci. Ten jsme vyplnili, poslali informace a čekali. Přišla automatická odpověď o zaevidování požadavku a že odpoví as soon as possible. Bohužel se další dny naší dovolené nic nedělo a žádná zpětná vazba nepřišla. Link na formulář je na Punto Blu Online - Other Requests - Exit without payment and without - Report of unpaid toll. Proto jsme si na zpáteční cestu domů přidali zastávku na Punto Blu, konkrétně u Florencie. Tam jsme dojeli. Na přepážce jsme řekli, že máme problém, že jsme nezaplatili mýto. Paní jsem na papír napsala datum, vstupní bránu, výstupní bránu, předali jsme jí ten vstupní lístek, který jsme právě nepoužili. Potom jsem si všimla, že na něj něco vpisovala. Ještě po nás samozřejmě chtěla RZ auta. Mrkla do počítače, řekla cenu, která seděla. Máme třídu B - VW Multivan. Tu jsme jí odsouhlasili. Mýto zaplatili kartou. Potom jsem se ptala, zda je to takto v pořádku, nebo bude ještě nějaká penalty. Říkala, že je to takto OK. Ještě vytiskla dokument, dala nám ho podepsat a jednu kopii i s lístkem od platby kartou nám předala. S tím, že takto je to vyřízené. Bude samozřejmě žádoucí si papír uschovat, kdyby náhodou. Jo a podstatné je, že když jsem jí zmiňovala, že jsme už posílali e-mail - vyplňovali formulář na webu, ale že nám nepřišla žádná odpověď, tak v podstatě jakoby mávla rukou ve smyslu na to nikdo neodpovídá. Aspoň takový byl náš pocit. Toť naše osobní zkušenost. Děkuji ještě jednou za pomoc a zdravím. Petra.

Děkujeme za zprávu a jsme rádi, že se vše vyřešilo.

# 27.07.2022, 21:41.
Chystáme se na kole z Tarvisia do Grado. Zpátky bychom rádi vlakem, spoji Regionální 3824 a Oblastní 1822. U obou spojů je na stránce lefrecce.it uvedeno - Služba přepravy jízdních kol podléhá omezením. Podrobnosti viz Všeobecné přepravní podmínky. Vlak s cyklodopravou doprovázející cestujícího. Co to pro nás znamená? Máme si jízdenky přes tuto stránku rezervovat nebo postačí koupit před cestou? Děkuji za odpověď. Tomáš.

Máte vše uvedené v těch přepravních podmínkách v části III - Trasporto Regionale. Konkrétně kapitola 10 Biciclette al seguito. Jízdenky na regionální vlaky nemá význam kupovat online.

# 27.07.2022, 14:15.
Nezaplacené mýtné v úseku Itálie: Rosignano Barr - Venezia, automatická mýtnice bez obsluhy. Jen bych potřeboval vědět, ve které části se to nachází. Po osmi letech mi přišlo nezaplacení mýtného a obyčejnou poštou do schránky. Zda nebudu posílat € 69,00 někomu na účet. Děkuji. Luděk.

Rosignano Barriera je začátek zpoplatněného úseku na dálnici A12 v místě, kdy se odpojuje SS1 a začíná dálnice A12. Místo je také značené jako exit Rosignano Marittimo. Venezia je mýtnice na dálnici A57 před Mestre. Obě mýtnice jsou přímo na dálnici. V současné době je na této trase mýtné ve výši € 24,90.

# 25.07.2022, 09:34.
Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď. Přemýšlíme o tom, zda by nakonec nebylo lepší jet mimo dálnice, po silnici E55. V každém případě jsme si asi nevybrali nejlepší termín, ale uvidíme. Děkuji a přeji pěkný den. S pozdravem Hana.

Silnice E55 je tvořená v Rakousku a Itálii dálnicemi A7, A1, A10, A2, A23. Mimo dálnice to tedy není. Můžete jet samozřejmě mimo dálnice bez poplatků, počítejte však s odpovídajícím časovým zdržením. Trasu České Budějovice - Linz - Gmunden - Bad Ischl - Gosau - Annaberg - Eben - Radstadt - Obertauern - Mauterndorf - Katschberg - Rennweg - Villach - Arnoldstein - Tarvisio - Udine - Palmanova - Trieste - Muggia jsme z větší části absolvovali při různých dovolených a po různě dlouhých úsecích a věřte, že spojená do jednoho kusu je tato trasa hodně časově a řidičsky náročná. Plánovaně jezdíme mimo dálnici do Itálie jen v úseku Tarvisio - Gemona.

# 24.07.2022, 20:43.
Pane Řehůřku, mohla bych Vás požádat o pomoc s naplánováním trasy z letiště Marco Polo do hotelu Le Dune Verdi Accesso al Mare, 30016 Lido di Jesolo, Itálie. Pojedu sama s dětmi od 28.9. do 2.10. Nemohu najít nějaké rozumné spojení. Už jednou jste mi velmi pomohl s plánováním, tak jsem si na Váz znovu vzpomněla. Velmi Vám děkuji. Monika.

Z letiště Marco Polo jeďte autobusem ATVO č. 10a do Lido di Jesolo za € 3,50 nebo autobusem Express za € 6,70. Zaveze Vás na autobusové nádraží. Tady si kupte jízdenky na městskou dopravu za € 1,30 a jeďte autobusem č. 2 směr Cortellazzo. Vystupte na zastávce č. 77, dvě zastávky za Piazza Europa. Na městskou dopravu existují i jízdenky na 3 dny za € 7,00 nebo 7 dní za € 14,00. Jděte ve směru příjezdu autobusu a hned odbočte doprava. Silnice Vás dovede k hotelu. Je to něco kolem 70 m. Děti do 4 let cestují zdarma.

# 24.07.2022, 18:12.
Pane Řehůřku, mám na vás prosbu. Sestra s přítelem jedou do Itálie do hotelu Giannini v Rimini Miramare a chtěl bych se vás zeptat, jak je to tam z parkováním u hotelu? A kde a kdy je tam trh? A zda nevíte, kolik potom je plážový servis? Jedou od 1.8. do 7.8. Mnohokrát děkuji předem za informace od vás, které jsou k nezaplacení. Děkuji. František.

Hotel Giannini má několik zakrytých parkovacích míst, pokuste kontaktovat hotel. Nepředpokládáme však, že v sezóně bude něco ještě volného. Doporučujeme zaparkovat nedaleko hotelu na Parcheggio Area Mercato Miramare. Nachází se na Viale Guglielmo Marconi. Další možnosti parkování v Rimini jsou na Parcheggi auto. Informace o trzích v Rimini najdete v článku Mercati e Mercati a Rimini. V Miramare každé úterý od 7:00 do 13:00 mezi Viale Marconi a Viale Cavalieri di Veneto. V případě plážového servisu počítejte za dvě lehátka s € 20,00.

# 24.07.2022, 12:47.
Moc děkuji za ochotu odpovídat. Ještě bych měl jeden poslední dotaz. Snažím se najít vlak z Navacchio do Florencie, aby bylo možné přepravit jízdní kola. Ale žádný jsem nenašel se symbolem, jak jste psal. Hledám špatně nebo na této trase není možné přepravovat kola? Děkuji za odpověď. Viktor.

Na stránkách Trenitalia zadejte Navacchio a Firenze S.M. Novella, váš datum a čas. Zobrazí Vám to jízdní řád od tohoto termínu. U většiny regionálních vlaků je možná přeprava kol. Ověřit si to můžete rozkliknutím Dettagli na řádku konkrétního spoje.

# 18.07.2022, 13:32.
Chystáme se 30.7.2022 autem do Muggie u Terstu z Písku. Prosím, mohl byste nám poradit co nejrychlejší cestu? Jedeme v sobotu, budou asi plné silnice. Děkuji. Hanka.

Vaše optimální trasa je následující: Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Trieste - Muggia. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a na mýtném v Itálii € 12,10. To samé při cestě zpět. Bohužel se jedná o termín, který patří ke dvěma nejhorším v červenci. Počítejte s rozsáhlými dopravními komplikacemi a bohužel se jim nedá vyhnout, pokud nechcete jet mimo dálnice. V tom případě to ale může vyjít časově nastejno. Komplikace čekejte na A10 mezi Salzburgem a tauernskými tunely. V Itálii bývají komplikace před severoitalskými letovisky, tomu se ale s velkou pravděpodobností vyhnete, protože zavčas sjedete na A4 opačným směrem. Variantu přes Graz, Maribor a Ljubljana bychom nevolili, především kvůli silné chorvatské vlně. Navíc jsou tam v rakousku opět dva placené tunely (€ 6,00 a € 10,00) a slovinská dálniční známka (€ 15,00 na týden, € 30,00 na měsíc). Varianta z Villachu na Ljubljanu a Terst přináší také placený tunel (€ 7,60) a slovinskou dálniční známku. Podle našeho názoru je námi uvedená varianta nejméně dopravně komplikovaná.

# 18.07.2022, 13:30.
Děkuji za vaše dokonalé informace na webu. Hodně z nich čerpáme. Mám prosbu. Jezdí letos vlaky do Tarvisia, resp. mezi stanicemi Carnia - Tarvisio Boscoverde? Nemohu najít žádné informace a jízdní řády mi žádné vlakové spoje nenabízejí. Budeme se vracet s koly. Již jsme tam bez problémů jednou jeli a mám obavu, zda tam není nějaká výluka. Snažím se bezvýsledně něco najít - angličtina / čeština. Děkuji moc za pomoc. S pozdravem Václav.

Na trase Villach - Tarvisio - Udine probíhá výluka od 1.7.2022 do 31.7.2022. Je tam náhradní autobusová doprava, která kola nepřepravuje.

# 15.07.2022, 08:36.
Mohl byste prosím poradit, jak se toto léto dostat z letiště Treviso do Lido Di Jesolo? Jedeme čtyři dospělí a dvě děti ve věku 4 a 9 let. Předem děkuji. Lucia.

Viz naše odpověď ze dne 23.06.2022, 00:53. Děti do čtyř let cestují zdarma.

# 14.07.2022, 23:53.
Děkuji za radu ohledně trasy a poplatků. Chtěla bych se ještě zeptat, zda je možné po cestě Sokolov - San Benedetto del Tronto, kdyby byla potřeba, někde zastavit s autem a přespat - odpočívadlo atp. Děkuji mnohokrát. Nikola.

Ano, je to možné a my jsme to tak vždy při delších cestách na jih aplikovali. Doporučujeme odpočívadla, kde jsou i čerpací stanice, restaurace a parkovací místa přizpůsobená právě k tomu zastavení a odpočinutí. V Itálii na Autostradě jsou to víceméně všechna. Počítejte jen s tím, že jsou od sebe vzdálená podstatně více než u nás.

# 14.07.2022, 17:16.
Chtěla bych poprosit o pomoc. Letos je to naše první zkušenost s cestou do Itálie. Mýtnou branou s obsluhou a placení kartou jsme zvládli - první úsek za Brennerem. V posledním úseku jsme si, zřejmě kvůli špatně vybraném pruhu (cash místo karty), vyzkoušeli i následné zaplacení ticketu Nezaplacené mýtné online - vše bez problémů. I díky Vašemu webu - na tyto dotazy jsem odpověď našla. Ale můj dotaz se týká středního úseku, kdy jsme najeli na dálnici mýtnou branou Trento Centro - prázdný ticket A22 Autostrada del Brennero jsme si tlačítkem vytiskli a vzali k sobě. Sjížděli jsme pak až na výjezdu A11 Altopascio, kde jsme asi zazmatkovali. Vybrali jsme pruh pro placení kartou. Zastavili jsme u automatu, ale než jsme vůbec vložili ticket, tak se najednou závora sama otevřela. Což muže vyvedlo z rovnováhy a aby nezdržoval, vůbec ticket do automatu nezasunul a prázdný ticket nám zůstal a z mýtnice vyjel. Úvaha byla taková, že v první části už k naší RZ asi přiřadili naší platební kartu, takže se nám to asi odečte automaticky. Automatické odečtení se tedy zatím nestalo. Placení kartou prvního úseku se objevilo na výpisu karty dodatečně po dvou dnech. Otázka je, co teď? Může dojít k automatickému odečtení mýta z platební karty stejné, jakou jsme použili pro první úsek za Brennerem? Máme ještě čekat, že se platba objeví? Od projetí jsou to přibližně tři dny. Vím, že existuje nějaké samonahlášení, ale tam vůbec nevím, co zadat, protože začátek cesty je operovaný Autostrada del Brennero, ale Altopascio už je asi jiná společnost - ani nevím která? A formulář na Autostrada Brennero mi nedovolí vybrat výjezd na Altopascio. Moc tedy prosím tedy o radu. Fakt nevíme, co dělat. A nechce se nám čekat na nějakou upomínku, protože máme obavu z vyšší ceny. Děkuji předem. Petra.

Mýtné na Vašem úseku Trento Centro - Altopascio je € 25,70. Nezaplacené mýtné lze bez dalších nákladů uhradit do 15 dnů od data vystavení. Platbu lze realizovat po uplynutí 24 hodin od průjezdu výjezdní branou. Vzhledem k tomu, že nemáte potvrzený výstupní lístek, nemůžete provést platbu online ani nahlášení pomocí webového formuláře nebo formuláře samocertifikace, který se posílá na e-mail. Vše je na stránce Come Pagare. Věříme, že nechcete čekat na nějakou upomínku, kde by byly všechny údaje a kterou byste mohla uhradit online. Podle nás je možným řešením postupovat dle pokynů na výše uvedené stránce - poslední odkaz Fatturazione Mancato pagamento pedaggio. Na uvedený e-mail odešlete všechny požadované údaje, uveďte, že nemáte Il numero del mancato pagamento, my bychom ještě uvedli registrační značku vozidla, informaci o vstupní a výstupní mýtné bráně a přiložili bychom kopii toho vstupního lístku, který jste nevložili do automatu při výjezdu. Uvedli bychom i informaci o tom, že se brána otevřela automaticky bez provedení úkonu. V ideálním případě vám pošlou fakturu, kterou uhradíte. V horším případě Vám napíšou, že to takto nejde a poskytnou Vám další instrukce. V nejhorším případě Vám napíšou, že máte počkat na upomínku nebo nebudou reagovat vůbec. Na to, že bude mýtné automaticky odečteno z kreditní karty použité v jiném úseku, bychom nespoléhali. Takto to podle našich informací na italských mýtnicích nefunguje. Pokud jste ještě v Itálii, potom vše můžete vyřešit i na Punto Blu. V případě, že nějaké bude po Vaší cestě zpět. Pokud by se Vám to stalo někdy v budoucnu, můžete to vyřešit i přímo na konkrétní mýtné bráně. Nám se tak jednou stalo něco podobného. Nepodařilo se nám při výjezdu zaplatit kartou, vyžádali jsme si obsluhu a místo toho se zvednula závora. Je ale pravda, že jsme z automatu obdrželi zpět lístek, na kterém už byla vytištěná RZ. Přešli jsme pěšky k nejbližšímu okénku a tam na základě lístku mýtné uhradili.

# 14.07.2022, 00:15.
V srpnu se chystáme na dovolenou do oblasti San Benedetto del Tronto. Vyrážíme ze Sokolova. Chtěla bych se zeptat, jaké nás cestou čekají poplatky a pokud víte, tak kde je nejlepší po cestě natankovat? Moc děkuji za odpověď. Nikola.

Vaše optimální trasa je Sokolov - Cheb - Waldsassen - A93 - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - sjezd Grottemare - San Benedetto del Tronto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50 a na mýtném v Itálii € 45,80. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si na cestu zpět druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Je to levnější než dvouměsíční. My tankujeme před Innsbruckem v Hall in Tirol. Sjedeme na exitu 67 Hall-Mitte, přejedeme řeku Inn a železnici a na křižovatce se vydáme doleva. Po pravé straně je Shell, který měl vždy výhodnější cenu než jiné čerpací stanice, rozhodně nižší než na dálnici.

# 12.07.2022, 14:53.
Mám dotaz ohledně cesty do Itálie - Pompeje. Most - Pompeje. Jé možné projet cestu bez mýtného? Děkuji. Milan.

Ano, je to možné, ale časově náročné. Na celé trase doporučujeme si zaplatit alespoň rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, případně při cestě na více dnů stejnou na cestu zpět. Dále doporučujeme zaplatit mýtné v posledním úseku u Neapole. Vaše optimální trasa je následující: Most - Praha - České Budějovice - Linz - Saluburg - A10 - sjezd Eben - Radstadt - Obertauern - Mauterndorf - Sankt Michael im Lungau - Katschberg - nájezd Rennweg - Villach - sjezd Tarvisio - SS13 - Udine - SS13 - SR56 - SR352 - Palmanova - Cervignano - SS14 - Mestre - SS309 - Ravenna - SS3bis - Perugia - SS3bis - Narni - SS3 - Řím - obchvat Říma - sjezd 26 - SS148 - Latina - Terracina - SS7 - nájezd Capua - A1 - A30 - sjezd Palma Campania - SS268 - SS18 - Pompei. Od Capua zaplatíte na mýtném € 3,70. Celou trasu máme až na krátké úseky projetou. Stěžejní je na této trase SS3bis, což je velký úsek bezplatné dálnice přes hory. Pokud nechcete v Rakousku cestovat přes sedlo Katschberg, můžete pokračovat po dálnici A10 přes tauernské tunely. Mýtné tam je € 13,00.

# 11.07.2022, 19:13.
Omlouvám se, že ruším. Velmi Vás prosím o radu. Od roku 1992 jsme každý rok jezdili do Itálie na dovolenou autem - Caorle, Lignano, Diano Marina. Ale potom převážně do Lido di Jesolo. Minulé dva roky jsme bohužel vzhledem ke skutečnostem zůstali v Česku. Letos bychom rádi opět jeli do Lido di Jesolo, ale vlakem s kombinací autobusem. Jsme senioři a manžel již nemůže řídít auto. Trasa: Brno - Lido di Jesolo. Termin: polovina září. Prosím s nejméně přestupy. Je možná i varianta: Vídeň - Benátky, Benátky - Lido di Jesolo? Děkuji Vám velmi pěkně. Dagmar.

Z Vídně do Mestre jezdí několik přímých vlaků. V 6:25 (14:02) je to RJ 131, ve 12:25 (19:52) je to RJ 133, ve 21:27 (10:52) je to EN 40466. V závorce jsou příjezdy do Mestre. Cena je podle Trenitalia. Tam se můžete dostat i na cenu € 29,90, pokud včas koupíte limitovanou jízdenku, kterou ale nelze vrátit. Od nádraží v Mestre jezdí do Lido di Jesolo Exporess autobus ATVO v 9:20 (10:07), 12:20 (13:07), 15:45 (16:32), 17:45 (18:32) a 19:35 (20:22). Navazují tedy na ranní a noční vlak. Jízdenka stojí € 6,90.

# 10.07.2022, 19:11.
Přišly mi nyní dvě výzvy k zaplacení mýtného v Itálii. Oba incidenty se týkají roku 2016 a auta, které již čtyři roky nevlastním. V Itálii jsem v té době asi byl, ale vůbec si nevzpomínám, že bych na nějaké mýtné bráně nezaplatil. 1. V jednom případě je mýtné € 2,50 a dále € 19,65 jako náklady na vymáhání. 2. Ve druhém případě jde o mýtné € 67,30 a dále € 25.20 jako náklady na vymáhání. V tomto případě je uvedeno, že mýtná brána vjezdu na dálnici není známá. Vzali tedy asi nejvyšší možné mýtné. Vymáhat mýtné po šesti letech mi nepřijde správné, navíc se mi nezdají vysoké poplatky za vymáhání a to, že ve druhém případě je mýtné tak vysoké. Co si o tom prosím myslíte a co byste doporučovali? Děkuji. Pavel.

Viz naše odpovědi ze dne 14.04.2022, 20:31 a 14.04.2022, 09:00 - Řím a dále Informace, druhý odstavec Důležité.

# 10.07.2022, 14:20.
Jedeme do Lido di Jesolo poprvé autem. Můžete mi poradit nejlepší trasu a jaké poplatky, kde a jaké mýtné nás čeká? Nějak na internetu to nejsem schopná dohledat. Mnohokrát Vám děkuji. H.

Nepíšete, odkud vyjíždíte. V úvahu připadají dvě varianty, podle místa výjezdu. Můžete jet přes Dolní Dvořiště na Linz - Salzburg - Villach nebo přes Mikulov na Vídeň - Graz - Villach. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60. Pokud pojedete přes Salzburg a následně po A10 do Villachu, zaplatíte v Rakousku ještě za průjezd tauernskými tunely mýtné ve výši € 13,00. Přes Vídeň a Graz se další poplatky neplatí. Od Villachu potom pokračujte na Tarvisio, Udine a z dálnice sjeďte na Noventa. Odtud pokračujte do Lido di Jesolo. Na mýtném v Itálii zaplatíte € 14,70. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Je levnější než dvouměsíční.

# 09.07.2022, 20:33.
Moc děkuji za rychlou odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat, zda mám koupit jízdenky předem online nebo se dají koupit na zastávce? Pojedeme ze zastávky Navacchio na konečnou zastávku Florencie. Další dotaz. Budeme ubytovaní přímo v Navacchio. Máte nějaký tip na cyklovýlet? V přírodě? Případně pěší výlet v Apuanských Alpách? Děkuji za odpověď. Viktor.

Regionální jízdenky nemá význam kupovat online. Stanice Navacchio je obsluhovaná pokladnou i automatem. Cyklotrasy v okolí najdete např. na serveru komoot.it. V Apuánských Alpách těžko poradit. Pokud máte kočárek, je to spíše o procházkách, např. u Lago di Isola Santa nebo Lago di Vagli.

# 09.07.2022, 09:41.
Chtěl bych se zeptat na cestu vlakem z Pisy do Florencie. Budeme mít s sebou místo kočárku vozík za kolo, který se dá přenastavit na kočárek. Je možné s tímto vozíkem do vlaku nastoupit? Popřípadě kolik budeme doplácet? Na stránkách Trenitalia jsem nic nenašel. Děkuji za odpověď. Viktor.

Předpokládáme, že budete mít s sebou i kola. Vlak, ve kterém je možné převážet kola, je označený v jízdním řádu symbolem kola. Konkrétně na Trenitalia u konkrétního spoje po rozkliknutí symbolu informací je uvedený piktogram kola. Přeprava jízdních kol podléhá omezením, vše je uvedené v přepravních podmínkách Informativa Bici al Seguito - Transporto regionale. Pokud se dá vozík přenastavit na kočárek, udělejte to. Kočárky se přepravují zdarma. Ale i s nepřenastaveným by neměl být problém.

# 08.07.2022, 09:42.
Ještě mám dotaz k parkování ve městě Viareggio. Máte nějaké doporučení? Parkovacích možností je zde poměrně dost, jen si vybrat to správné. Děkuji. Michal.

Parkovacích možností je opravdu hodně, ale výběr parkování závisí také na tom, odkud přijedete. Předpokládáme, že se jedná o jednodenní návštěvu. Výhodné může být zaparkovat na některém bezplatném parkovišti na okraji města a s bezplatnou jízdenkou pokračovat městskou dopravou. Více informací najdete např. na Discover Tuscany. Oficiální portál k parkování ve Viareggio je na Mover.

# 07.07.2022, 16:42.
Můžu se Vás ještě zeptat, zda se pořád vyplatí tankovat naftu v Arnoldsteinu u Fun Wash Sprit a sjet z dálnice a znovu na ni najet u Gemony? Děkuji. Michaela.

Přesně víme stav ze září 2021, kdy nafta u Fun Wash Sprit stála € 1,298, u Eni na dálnici € 1,659 a u Shell před rakousko-italskou hranicí € 1,419. V současné době je situace samozřejmě odlišná. Známe dnešní ceny nafty v Tarvisio - u Eni za € 2,129 a u Eso za € 2,177. Ceny na rakouské straně hranice se pohybují od € 2,069 do € 2,104. Předpokládáme, že Fun Wash Sprit si drží stále svoji nižší hladinu, takže si myslíme, že se tam stále vyplatí tankovat. Jet mimo dálnici mezi Tarvisio a Gemona se také vyplatí. Úspora je sice jen € 6,20, k tomu se ale musí připočítat i úspora na pohonných hmotách.

# 07.07.2022, 12:32.
Jak se dostanu z Lido di Jesolo na letiště Treviso? Odlet máme 15.8.2022 v 11:30 - nejrychlejší cesta. Děkuji. Helena.

Viz naše odpověď ze dne 23.06.2022, 00:53 v opačném sledu.

# 05.07.2022, 16:45.
Jedeme do hotelu Sidney v Rimini, který ale již nemá volno na parkovišti v našem termínu. Kde a za kolik zaparkovat? A jak nejlépe do Rimini z Prahy dojet? Nejekonomičtější cestou. Samozřejmě ne po obeckách. Děkuji. Jana.

O hotelu Sidney v Rimini nevíme. Měla jste na mysli zřejmě hotel Sidney v Igea Marina. Bohužel, pokud jedete v červencovém nebo srpnovém termínu, může být nezajištěné parkování docela problém. Největší parkoviště Parking Hotel Assocation Igea na Via Vittor Pisani je určeno pro hosty místních hotelů. Hotel Sidney na seznamu není, má zřejmě své privátní parkoviště. Parkovací možnosti v Igea Marina jsou na Elenco Parcheggi. Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - sjezd Rimini Nord - Igea Marina. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50 a na mýtném v Itálii € 33,50. To samé při cestě zpět.

# 05.07.2022, 04:47.
Dne 11.8. přiletíme na letiště Treviso a potřebovali bychom se dostat do Lido di Jesolo. 2x dospělý, 3x děti ve věku 11 let, 2 menší kufry. Poradíte mi prosím, jakým autobusem se do Jesola dostaneme a kolik se platí za děti a zavazadla? Nebo je lepší taxi? Moc děkuji, přeji pěkný den. Jana.

Cesta z letiště Treviso do Lido di Jesolo je popsaná v odpovědi ze dne 23.06.2022, 00:53. V městské dopravě je cena zavazadla € 1,50 kromě odpočitatelného. Odpočitatelné, tedy zdarma, je zavazadlo maximálně do 10 kg a rozměrů 50x30x25 cm. Jízdenka zakoupená u řidiče stojí € 3,00. V meziměstské dopravě stojí zavazadlo z Treviso do Lido di Jesolo € 2,40 kromě odpočitatelného. Odpočitatelné, tedy zdarma, je zavazadlo stejných rozměrů a hmotnosti jako v městské dopravě. Jízdenka zakoupená u řidiče z Treviso do Lido di Jesolo stojí € 6,00. Ceny jízdenek zakoupených na pokladně jsou ve výše uvedené odpovědi. Děti do 4. let cestují zdarma, starší platí plné jízdné. Slevy jsou jen na studentské permanentky. Taxi je samozřejmě pohodlnější než autobus, nicméně výrazně dražší - tarif.

# 30.06.2022, 12:25.
Začátkem srpna se chystáme na trip do Itálie, který začíná v Neapoli. Zde máme zájem se jít podívat jen na Vesuv. Bohužel na internetu nemohu najít žádné jízdní řády, či plánovač trasy městskou hromadnou dopravou. Pokaždé, když jsme někde byli, tak jsem si itinerář i s cestou vytvořil sám, ale u Neapole nemohu nic dohledat, kromě toho, že přímo na Vesuv jezdí 2x denně autobus. Ten údajně jezdí v 9:00 či 10:00 hodin, což nestíháme. Chtěl bych poprosit o radu, jakými spoji se z letiště k Vesuvu dostat, případně mi doporučit webovou stránku, kde bych si mohl sám cestu naplánovat. Děkuji za odpověď. Lukáš.

Městskou dopravu ve městě Neapol zajišťuje ANM včetně spoje Alibus z letiště k nádraží. Z Neapole se musíte dostat vlakem Circumvesuviana do Ercolano Scavi. Odtud potom jezdí kyvadlová doprava (od 9:00 každých 40 minut) Vesuvio Express ke stezce vedoucí přímo na Vesuv. Veškeré informace o možnostech dopravy na Vesuv se dočtete v článku Visiting Crater on Mont Vesuvius.

# 29.06.2022, 16:44.
Moc děkuji za informace. Rád bych ještě znal váš názor, porovnání, pro alternativní trasu přes Dolní Dvořiště - Linz - Salzburg - Villach a dále do Itálie. Je trasa rychlejší, kratší, levnější? Také nevím, jaká je optimální cesta přímo v Itálii. Děkuji za případné zprávy. S pozdravem Petr.

Uvedl jste obecně místo výjezdu jako Středočeský kraj. Pokud bydlíte v místě tohoto kraje, kdy bude výhodnější jet přes Dolní Dvořiště, volte tuto variantu. Jen bychom spíše pokračovali ze Salzburgu na Innsbruck a dále dle námi navržené trasy. Dálnice A10 na Villach obsluhuje hodně exponované směry - Istrie, severní Itálie. Kratší tato trasa není, obecně rychlejší také ne. Na trase je dražší průjezd tauernskými tunely - € 13,00 i dražší mýtné v Itálii - € 43,10.

# 29.06.2022, 11:15.
Chystáme se do Toskánska, konkrétně do městečka Follonica. Můžete mi prosím poradit ideální trasu autem ze středočeského kraje včetně nákladů? Děkuji. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Mnichov - Innbruck - Brener - Verona - Bologna - Florencie - sjezd Scandici - Empoli - Collesalvetti - Cecina - Follonica. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50, na mýtném v Itálii po Florencii € 33,20, SGC Firenze - Pisa - Livorno je bezplatá, za úsek od Collesalvetti zaplatíte € 0,70. Od Rosignano se poplatky neplatí. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si na cestu zpět druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční.

# 27.06.2022, 23:36.
Předem Vám moc chci poděkovat za spoustu cenných rad, co nám všem neustále dokola poskytujete a trpělivě odpovídáte na naše dotazy. Chtěla bych Vás poprosit, zda máte povědomí o cestování městskou dopravou - autobusem v San Benedetto. Sice jsem se doklikala na stránky společnosti Start spa, ale nikde jsem nenašla, jak to je s cestováním s dětmi, konkrétně ve věku 4 let. Je v Itálii nějaký obecný přístup k věku, nebo si to každá společnost řeší individuálně? Předem moc děkuji za informace a přeji hezký den. Ilona.

Městskou dopravu v San Benedetto del Tronto zajišťuje společnost Start. Základní jízdenka stojí € 1,25 a platí 60 minut od okamžiku validace bez ohledu na počet uskutečněných jízd. Bloček deseti takových jízdenek stojí € 11,50. Zpáteční jízdenka stojí € 2,00. Denní jízdenka stojí € 4,00 a platí 24 hodin od okamžiku validace. Týdenní jízdenka stojí € 11,30. Celý tarif najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky zakoupíte na mnoha místech ve městě. Základní prodejna je v Agenzia Start na Piazzale Stazione Ferrovaria. V celém městě je jich ale 50. Jedná se o bary, hotely, novinové stánky, tabáky, kavárny aj. Seznam najdete na výše uvedených stránkách. Děti do 6. let přepravuje Start zdarma, pokud neobsadí místa a jsou v doprovodu dospělé osoby. Složené dětské kočárky se také přepravují zdarma. Starší děti mají slevu jen v rámci studentských průkazek, tj. např. měsíční nebo roční. Jedno zavazadlo do hmotnosti 10 kg a rozměru 75x50x25 cm se přepravuje zdarma. Malá zvířata se přepravují za běžný tarif. Psi musí mít náhubek a vodítko. Zdarma se přepravují jen vodící a policejní psi.

# 27.06.2022, 11:53.
Velmi prosím o radu, jak nejrychleji a efektivně se dostat z Ostravy do Itálie. Dne 15.7.2022 bychom vyjížděli osobní automobilem kolem 9 hodiny dopoledne a cílová destinace by byla Viale Firenze 7, 47924 Rimini RN, Itálie. Zajímala by mě trasa a mýtné v Itálii. Moc děkuji za radu a přeji Vám příjemné dny. Katka.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - sjezd Rimini Sud - Rimini. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 37,40. To samé při cestě zpět. My jezdíme z Brna na Břeclav po D2, česko-rakouskou hranici překračujeme na Poštorná / Reintal, přes Großkrut pokračujeme až k dálnici A5 a po té se přeneseme do Vídně. Pokračujeme po A2 až k rakousko-italské hranici. Z dálnice sjedeme na Tarvisio a pokračujme po SS13 do Gemona, kde se na dálnici připojíme. V Mestre potom z Tangenciály sjedeme na SS309, po které pokračujeme do Ravenna a následně po SS16 do Rimini. Cesta je popsaná v našich reportážích Gragano 2003, Gragano 2007, Gragano 2008 a částečně Rosolina Mare 2013. Úspora na mýtném je v tomto případě € 25,40 v jednom směru. Trasa od Travisio do Gemona je vzhledem k povaze terénu téměř zdarma z pohledu pohonných hmot.

# 26.06.2022, 17:04.
Často jsme jezdili vlakem do Kálabrie, ale uvažuji, že vezmeme s sebou vlakem vnoučata a s nimi bych chtěla na sever - buď do Bibione nebo do Jesolo. Našla jsem si spojení, ale jaksi nemohu najít na mapě vlakovou stanici Jesolo, abych si našla velmi blízko ní ubytování. Nevíte náhodou, kde asi leží? Děkuji za informaci. V.

Do Lido di Jesolo železnice nevede. Pokud jste hledala přes Trenitalia, nabídlo Vám to Jesolo Spiagge, tam ale v podrobnostech konkrétního spojení zjistíte, že se jedná o autobus. Nejbližší železniční stanice v okolí Lido di Jesolo je v San Dona di Piave. Odtud potom do Lido di Jesolo jezdí autobus ATVO. Stejně tak do Bibione nevede železnice. Nejbližší stanice je v Latisana. Odtud jezdí do Bibione také autobusy ATVO.

# 23.06.2022, 00:53.
Začátkem července jedeme na 4 dny do Benátek. Chtěla bych poprosit o radu ohledně dopravy. Konkrétně, jak se dostat z letiště Treviso do Lido di Jesolo. A poté na cestou zpět na letiště Marco Polo, letíme v 6:20 ráno, chci se tedy zeptat, zda se to da vůbec stihnout? Předem děkuji za odpověď a pomoc. Vanessa.

Z letiště Treviso do Lido di Jesolo doporučujeme využít dopravu společnosti MOM. Z letiště jeďte autobusem č. 101 nebo 103. Vystoupit musíte na FS de Gasperi. Je to u vlakového a autobusového nádraží. Jízdenka stojí € 1,50. Jede tam i linka č. 6, ta má však více zastávek a jede delší dobu. Můžete jet i autobusem č. A. Ten jede přímo bez zastávek na FS Duca d' Aosta, což je také u obou nádraží. Jízdenka však na tento speciál stojí € 4,00. Z autobusového nádraží potom pokračujte autobusem stejné společnosti do Lido di Jesolo. Jedná se linku č. 108 a jízdenka stojí € 4,90. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Bylo by možné cestovat i přes Mestre nebo přes Benátky. Bylo by to časově náročnější, složitější a dražší. Zpět na letiště Marco Polo tak brzy ráno nic nejede. Budete muset volit taxi.

# 22.06.2022, 22:50.
Chtěla jsem požádat o radu, zda je dobrý nápad naplánovat Pompeje a Vesuv v jeden den, když ještě navíc musíme z Ischie do Neapole. Nedohledala jsem, odkud kam jede trajekt, kromě přístavu u hotelu Albatros, který jste nám poradil dříve. Dále je to hodně závislé na autobusových spojích a na Vesuv je rezervace jen na čas 9:30. Netuším, zda je reálné to z Ischie zvládnout k Vesuvu. Odtud potom jezdí autobus do Pompejí, co jsem dohledala a potom se opět musíme dostat z Pompejí k trajektu a netuším, jak dlouho trvá cesta autobusem od přístavu k Pompejím nebo k Vesuvu. Moc děkuji za jakoukoli radu. S přátelským pozdravem Nikola.

Toto je hodně náročný program vzhledem k tomu, že jste vázaní na trajekt. Řešením může být organizovaný zájezd, ve kterém vše zvládnete během 7 hodin a nebudete muset nic řešit, jen vystoupit v přístavu v Neapoli a zase se v přístavu v Neapoli nalodit. Jedná se o From Naples: Pompeii Ruins & Mount Vesuvius Day Tour s volbou varianty v angličtině a místem vyzvednutí v přístavu (From Naples: Tour in English with Cruise Port Pickup). V ceně je doprava, vstupy a drobné občerstvení. Jízdní řády trajektů najdete na Mr Ferry. Veřejnou dopravou je podle našeho názoru reálné zvládnout z ostrova Ischia buď jen Vesuv nebo jen Pompei.

# 21.06.2022, 08:53.
Ráda bych se vás zeptala na nejlepší trasu Praha - Bibione. Na kolik vychází poplatky? Jedeme na týden v srpnu. Slyšela jsem, že autem na LPG nemůžeme do tunelů, je to pravda? Děkuji za informace. S pozdravem a přáním hezkého dne Radka.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Bibione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a na mýtném v Itálii € 11,50. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Nevíme o tom, že by byl zakázaný vjezd autům s LPG do dálničních tunelů v Rakousku a Itálii.

# 18.06.2022, 14:49.
Moc děkuji za expresní odpověď. Ještě bych se chtěla zeptat. Pojedeme devítimístným autem na 16 dní do Itálie. Trasa vede následovně z Hradce Králové: Tortoreto Lido - San Giovanni Rotondo - Brattiro - Řím - Palazzolo dello Stella - Hradec Králové. Jezdíme na Vídeň - Villach - Udine. Mohl byste mi prosím poradit, kudy jet nejúsporněji na mýtném? Hrozně moc děkuji za pomoc a přeji vše dobré. Katka.

Dálniční poplatky můžete optimalizovat už v Rakousku. Kupte si na cestu tam jednu desetidenní dálniční známku, na cestu zpět druhou desetidenní dálniční známku. Je to levnější než jedna dvouměsíční. V Itálii můžete sjet na sjezdu Tarvisio a pokračovat po SS13 až do Gemena. Ušetříte nejen na mýtném, ale pojedete téměř zadarmo z pohledu spotřeby pohonných hmot. V Gemona se připojte na dálnici a pokračujte až do Mestre. V Mestre sjeďte z Tangenciály a pokračujte po SS309 do Ravenna a následně po SS16 do Rimini Nord. Tady se připojte na dálnici, po pobřeží to nemá význam už odtud pokračovat, je to jedno velké letovisko. Z dálnice sjeďte na Val Vibrata a pokračujte do Tortoreto Lido. Z Tortoreto Lido jeďte po dálnici až do Termoli. Z Termoli můžete pokračovat po SS16 do San Severo a odtud po SS272 do San Giovanni Rotondo. Tuto trasu máme od rakousko-italské hranice několikrát projetou a jízda po dálnici a mimo dálnici byla takto volena optimálně. Také z Gargana jsme cestovali do Kalábrie mimo dálnice. Konkrétně z Foggia jsme jeli přes Melfi a Potenza. Tady jsme se už napojili na bezplatnou dálnici a jeli na západ k dálnici A2, která je až na jih také bezplatná. Z Kalábrie do Říma jsme také jeli víceméně mimo dálnice. Nejdříve po bezplatné A2 do Salerno a odtud dále po A2 a následně A30 do Capua. Tady jsme zaplatili minimální mýtné a pokračovali po SS7 přes Formia, Tarracina a Latina do Říma. Z Říma na východní pobřeží jsme cestovali nejdříve po SR3 do Narni a následně po SS3bis až na východní pobřeží. SS3bis je bezplatná dálnice přes hory. Z Ravenna potom můžete pokračovat stejně jako při cestě tam po SS309 do Mestre a odtud po SS12 do Latisana a následně do Palazzo dello Stella. Z Latisana potom můžete ten kousek do Gemona absolvovat po dálnici a následně po SS13 k italsko-rakouské hranici. Celou výše uvedenou trasu máme projetou a myslíme, že je to dobrá volba. Na jednotlivých úsecích zaplatíte následující mýtné: Gemona - Mestre € 12,30, Rimini-Nord - Val Vibrata € 15,10, Val Vibrata - Termoli € 12,80, Salerno - Capua € 5,60, Latisana - Gemona € 5,50. Jedná se o mýtné pro automobil se dvěma nápravami a výško nad přední nápravou více jak 1,3 m.

# 17.06.2022, 08:47.
Prosím, kde se dají koupit v Rimini lístky na MHD, jak jsou označeny zastávky a kde se dají koupit lístky do San Marina? Děkuji. Irena.

Městskou dopravu v Rimini provozuje Start Romagna. Jízdenky se dají zakoupit např. na místech označených Punto Bus. V Rimini je na Via Clementi 33 a otevřeno mají od 7:20 do 19:00. V neděli mají zavřeno. Externí prodejna je např. na nádraží, kde mají otevřeno každý den od 7:00 do 23:30. Jízdenky je možné také zakoupit u prodejců označených modrou nálepkou Bus Ticket. Vyhledat podle Vaší lokality je můžete na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 1,50. Zastávky jsou na silnici vyznačené žlutým boxem a nápisem BUS. U každé zastávky je tabule s čísly linek a s jízdními řády. Linku do San Marino provozuje společnost Bonelli. Jezdí 10 spojů denně od 7:45 do 19:30. Je v provozu každý den. Jízdenky lze zakoupit v autobuse nebo u autorizovaných prodejců. Opět je můžete vyhledat podle Vaší lokality na výše uvedených stránkách. Jízdenka stojí € 6,00. Zastávka je v blízkosti hlavního nádraží před hotelem Napoleon.

# 13.06.2022, 21:45.
Na přelomu června a července budeme bydlet 10 nocí v Sestri Levante. Budeme tam mít auto. Rádi bychom navštívili oblast Cinque Terre, ale obávám se, že nestihneme projezdit všechno. Chceme se i koupat. Můžete nám prosím doporučit, co je v této oblasti naprosto nejdůležitější a nejkrásnější? Na vlak si netroufám, protože nemáme jazykové znalosti a tak by asi byl problém už s nákupem jizdenek. Poznáte prosím, ze kterých městeček jsou ty 2 fotky pod textem? Děkuji. Jirka.

Všechny odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách Cinque Terre. Jsou i v češtině. Návštěvu oblasti doporučujeme vlakem. Do center měst je zakázaný vjezd autem. Odstavná parkoviště bývají plná, v létě u moře téměř s minimální možností najít volné místo. Cena se pohybuje kolem € 15,00 až € 20,00 za den. V oblasti nejsou čerpací stanice, je potřeba s tím počítat. Na první fotce je Manarola, na druhé Vernezza.

# 12.06.2022, 13:48.
Mám dotaz. Jsme čtyřčlenná rodina a pojedeme na Sardinii autem z Prahy do Livorna a potom trajektem. V přístavu musíme být v úterý ve 21:00. Kdy myslíte, že je dobré vyrazit a s jakou časovou rezervou, když si chceme v klidu také prohlédnout Pisu a párkrát asi uděláme po cestě pauzu? A podotázka. Kde v Pise nejlépe zaparkovat? Děkuji mnohokrát za odpověď. Zuzana.

Hodně to záleží také na termínu, ve kterém chcete jet. Za dobré dopravní situace byste se tam i s přestávkami měli dostat přibližně za 12 hodin. Za normálních okolností bychom Vám radili ještě dostatečnou rezervu, ale pokud chcete před odjezdem strávit nějaký čas v Pise, potom i toto je možné považovat za rezervu. Stanovte si tedy čas, který chcete strávit v Pise a od toho odvíjejte čas odjezdu. Nezapomeňte ještě na čas pro přesun do Livorna a tady si určitě rezervu dejte dostatečnou. Hodně by mrzelo, kdybyste všechno zvládli časově bez potíží a nakonec do přístavu dojeli pozdě. V Pise jsou zóny s omezeným provozem, stejně jako ve všech větších italských městech. Musíte tedy parkovat s ohledem na ZTL. Dobře popsané možnosti parkování jsou na stránce Parcheggio Pisa.

# 12.06.2022, 11:02.
Vážený pane Řehůřku, chtěla jsem se Vás zeptat na nejlepší, nejrychlejší, nejkratší trasu z Prahy do Via del Mare 8 v Roseto degli Abruzzi. Jedeme s malým dítětem ve věku 3,5 roku. A ještě jsem se chtěla zeptat. Pokud budete vědět ceny za průjezd tunely atd. Navigace mi ukazuje cestu přes Mnichov, ale dívala jsem se ještě, že se dá jet přes České Budějovice a Rakousko. Moc Vám děkuji. Kateřina.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - San Benedetto del Tronto - sjezd Roseto - Roseto degli Abruzzi. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50 a na mýtném v Itálii € 49,90. Mýtné po cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si druhou desetidenní rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Pokud se rozhodnete jet přes České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Udine - Padova - Bologna a dále jako v předchozí variantě, potřebujete opět rakouskou dálniční známku, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a na mýtném v Itálii € 53,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Která z cest je lepší těžko říct. Záleží na termínu a aktuální dopravní situaci. S malý dítětem doporučujeme jet přes noc. Z 1. na 2.7.2022 budou obě trasy hodně exponované.

# 11.06.2022, 20:46.
Pane Řehůřku, ráda bych se vás zeptala na trasu autem z Prahy do Florencie. Nevíte prosím, zda se dá koupit na Brennerský průsmyk poplatek online? Nebo raději jet přes Rakousko, ať se vyhneme případným kolonám právě na Brenneru? Do Itálie pojedeme na dovolenou poprvé. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Markéta.

Ve Vašem případě si můžete zakoupit digitální mýtné přes Asfinag - Maut & Vignette / Streckenmaut / Digitale Streckenmaut / Asfinag Mautshop. Cestou po dálnici A10 na Villach nic nezískáte. Pokud budou zácpy na Brennerské dálnici, na A10 budou také. Navíc je tam také zpoplatněný úsek při průjezdu tauernskými tunely a v Itálii je v tomto směru kritické místo u severoitalských letovisek.

# 11.06.2022, 10:30.
Jedeme v létě do Tremosine sul Garda. Budu tankovat v Itálii. U nás beru Natural 95. Jaké je označení tam? Děkuji. Martin.

V Itálii se Natural 95 nazývá Senza Piombo.

# 03.06.2022, 00:20.
Chtěla bych z Tropea zajet do Amalfi a Positana cestou SS163 obytným vozem typu Hymer 600 (Fiat Ducato). Na internetu jsem se dočetla z recenzí, že tato cesta je zakázaná pro obytná auta z důvodu horší cesty. Emilia.

Podle dopravního značení platí tento zákaz pro obytné automobily, karavany i přívěsné vozíky v době od 6:30 do 24:00.

# 01.06.2022, 15:09.
Chtěla bych se zeptat, jak se dostanu z letiště Neapol na Ischii, hotel Albatros ve Foriu. A současně, kolik stojí trajekt na Ischii a kam je to pro nás lepší. Letíme v pátek 8.7.2022 tři dospělí a malé dítě. Moc děkuji. Hana.

Z letiště se musíte nejdříve dostat do přístavu Napoli Beverello. Zastávka se jmenuje Immacolatella / Porta di Massa. Z letiště tam jezdí autobusy ANM - Alibus. Jízdenka stojí € 5,00. Z přístavu potom jezdí trajekty na Ischii, konkrétně spoj Napoli Beverello - Ischia Forio. Rezervaci můžete provést přes Traghetti Lines. Jízdenka v jednom směru stojí podle spoje od € 22,70 do € 23,80. K hotelu Albatros je to z přístavu nejkratší cestou 1,2 km, podél pobřeží 1,5 km. Místní dopravu zajišťuje EAV. Z přístavu tam jezdí linka 21, zastávka se jmenuje Cimitero a k hotelu je to odtud 250 m. Jízdenka stojí € 1,50. Nicméně můžete využít i taxi nebo kompletně zajištěný transfer z letiště přímo do hotelu, který zajišťuje hotel Albatros. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 18.05.2022, 15:42.
Po 4 letech mi přišla pokuta za nezaplacení mýtného u Florencie - Scandicci. Bohužel si už nevybavuji, jak to doopravdy bylo. Moje RZ byla zaznamenaná na výjezdu z dálnice, ale ne na vjezdu. Jak je možné, že jsem bez zaplacení mohla projet dál? Během jednoho dne jsme cestovali z Klagenfurtu, odbočka do Lignana, potom do Florencie, prohlídka města a potom do Livorna na noční trajekt. Předem děkuji, pokud toto umíte vysvětlit. S pozdravem Jarmila.

Bude to zřejmě stejný případ jako v odpovědi ze dne 14.04.2022, 09:00 - Řím. Nevíme, zda jsou na vjezdu do placeného úseku kamery. Bylo by i logické kdyby nebyly, protože systém italského mýtného je takový, že platíte až na výjezdu na základě vyzvednutého lístku nebo na základě odečtu z jednotky Telepass. Pokud vstup nemáte zaznamenaný (lístek, Telepass), platíte za nejdelší úsek od místa výjezdu. A vzhledem k tomu, že výstupní místo je rozhodující, potom je logické, že tady kamery určitě jsou. To, že jste mohla projet bez zaplacení dál je také možné, pokud jste projela mýtnou bránou s Telepass. Městské mýtné brány, tedy i Firenze-Scandicci, bývají hodně vytížené a tak u bran s Telepass nechávají závoru často trvale nahoře a automobily jen plynule projedou s tím, že u závory jen přibrzdí, aby se informace z jednotky načetly. Pokud jste jednotku neměla, potom jste jen projela. Nejvzdálenější mýtná brána od Firenze-Scandicci je Barriera Aosta na A5, kde je v současné době mýtné za tento úsek € 59,00. V roce 2018 to bylo o něco méně. K tomu Vám zřejmě s odkazem na výše uvedenou odpověď naúčtovali poplatky ve výši € 4,28 a € 33,80. Celkem tedy zřejmě musíte zaplatit přibližně € 97,00. Jak jste psala, víte že jste na Firenze-Scandicci v té době z dálnice sjížděla. Potvrzuje to i identifikace Vaší RZ. Pokud jste si jistá, že jste mýtné zaplatila, musíte to nějak dokázat. Např. výpisem z platební karty, účtenkou atd. Pokud si nejste jistá, je velká pravděpodobnost, že jste mýtné nezaplatila. Pokud bychom v této situaci byli my, mýtné bychom dodatečně uhradili. V každém případě doporučujeme nějak reagovat. Odpovídající odkazy máte ve výše odkazované odpovědi.

# 09.05.2022, 13:43.
Pane Řehůřku. Rád bych se Vás zeptal na nejlepší trasu Brno - trajekt Livorno - Sardinie Olbia. Na kolik vychází poplatky a kde po cestě dotankovat naftu? Děkuji moc a přeji krásný den. Petr.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - SGC Firenze / Pisa / Livorno - Livorno. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, v Itálii zaplatíte na mýtném € 37,70. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, je levnější koupit na cestu zpět druhou desetidenní dálniční známku než jednu dvouměsíční. Čtyřproudovka SGC Firenze / Pisa / Livorno není zpoplatněná. Tankovat doporučujeme v Arnoldsteinu, viz náš článek A-I hranice nabízí slevu. Aktuální ceny jsou už samozřejmě někde jinde.

# 06.05.2022, 18:49.
Pane Řehůřku, vrátila jsem se z dovolené v Toskánsku, která byla naprosto úžasná a to i díky Vám a Vašim přesným a podrobným informacím, které jste mi poskytnul. Nikde žádné bloudění a hledání. Podle Vašich rad jsme vše bez problémů našli. Ať dopravní spojení nebo hotely. Ještě jednou Vám moc děkuji a přeji vše nej jak v pracovním, cestovatelském i osobním životě. Hezký den H.

Děkujeme za zpětnou vazbu.

# 30.04.2022, 23:13.
Jsme studenti VŠ a koupili jsme velmi levně letenky do Bologna na poslední týden v srpnu. Chceme k moři, ale vzhledem k našemu statusu studenta, co nejlevněji. Co nám doporučíte a hlavně abychom se tam i z letiště za slušnou cenu dostali? Předem moc děkuji. Svatka.

Nejbližší moře z Bologna je u Ravenna, tj. Lido Adriano. Z letiště se tam nejlevněji dostanete do centra autobusem TPER č. 944 za € 4,00. Z Bologna Centrale potom regionálním vlakem Trenitalia do Ravenna za € 8,00. Z nádraží do Lido Adriano potom jezdí autobus Start č. 80. Jízdenka pro dvě zóny stojí € 2,10.

# 28.04.2022, 08:09.
Super, děkuji moc. Chtěl bych se ještě zeptat na tankování. Našel jsem totiž náhodou ještě Váš článek A-I hranice nabízí slevu a cena benzínu je nyní neskutečná, takže každá ušetřená koruna se hodí. Platí tento článek ještě a nemáte prosím ještě nějaké tipy, kde po mé cestě natankovat? Hezký den. Pavel.

Na trase z Brna do San Mauro Mare doporučujeme námi ověřený palivový itinerář. Natankujte ještě v okolí svého bydliště na své oblíbené čerpací stanici plnou nádrž. Do plné nádrže natankujte na zmiňované čerpací stanici Fun Wash Sprit v Arnoldsteinu. Při cestě zpět do Brna už dotankujte v Arnoldsteinu jen odhadované množství pohonných hmot + rezervu.

# 27.04.2022, 20:13.
Děkuji za rychlou reakci a doporučení. Nakonec jsme zvolili oblast San Mauro Mare. Jednoduše se nám líbila více. Předpokládám, že doporučená trasa je tato: Brno - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Cesena. A jak zde na svém webu píšete, tak předpokládám, že toto stále zhruba platí: odpověď ze dne 22.10.2021, 18:13. Pavel.

Ceny se lehce změnily, nicméně otázka ze dne 22.10.2021, 18:13 se týká cesty do Cinque Terre, což je na západním pobřeží. Při Vaší cestě zaplatíte za rakouskou desetidenní dálniční známku € 9,60 a na mýtném v Itálii po sjezd Valle del Rubicone € 36,10. To samé při cestě zpět. My pravidelně jezdíme na této trase mimo dálnici, protože je to v tomto případě smysluplné. V Tarvisio sjíždíme a jedeme po SS13 do Gemona, kde se na dálnici připojíme a pokračujeme až do Mestre. Poplatek je € 18,20. Pokračujeme po SS309 do Ravenna a následně po SS16 do San Mauro Mare, ve Vašem případě. Úspora na mýtném je € 35,80 za oba směry a vyhnete se Bologna, kde bývají často dopravní zácpy. Nicméně ty bývají i u severoitalských letovisek mezi Udine a Mestre.

# 27.04.2022, 19:12.
Pane Řehůřku, prosím, můžete mi říct, jak se dostaneme z hotelu San Felice v Bologna na autobusové nádraží na zastávku Flix Bus do Florencie? Děkuji mnohokrát za zprávu. H.

Od hotelu přejděte jen několik metrů na Via S. Felice a vydejte se po ní doleva. Po chvíli dojdete k zastávce autobusu. Městskou dopravu provozuje TPER. Jeďte autobusem č. 87 a vystupte na Autostazione. K autobusovému nádraží dojdete ve směru jízdy autobusu.

# 22.04.2022, 08:56.
Tam se nejede přes Brenner? Děkuji. V.

Optimální trasa je ta, kterou jsme Vám uvedli. Pokud byste jel přes Brenner, najedete v jednom směru o 135 km více a zaplatíte sice o € 2,50 v jednom směru méně za průjezd Brennerem než Tauernskými tunely, ale na italském mýtném zaplatíte v případě plně dálniční varianty o € 20,70 více v jednom směru. Můžete jet také od Brenneru přes Dolomity, to ale moc nedává smysl.

# 21.04.2022, 10:11.
Rád bych se vás zeptal na nejlepší trasu Plzeň - Bibione a na kolik vychází poplatky. Děkuji moc. V.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - sjezd Latisana - Bibione. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a na mýtném v Itálii € 11,50. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 10 dní, vyplatí se zakoupit druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět než jednu dvouměsíční. Ušetřit lze na mýtném tak, že v Tarvisio sjedete z dálnice a pojedete po SS13 až do Gemona, kde se na dálnici připojíte. Italské mýtné bude v tomto případě jen € 5,40. Po SS13 jezdíme vždy a je to smysluplné.

# 02.04.2022, 16:33.
Pane Řehůřku, mohla bych Vás ještě požádat o radu, jak se dostaneme na jeden den na výlet z Říma do Pompejí, případně se zastávkou v Neapoli? Je to složité po vlastní trase? Nebo znáte nějakou cestovku, se kterou jet? Brouzdám po internetu a nevím jak to vymyslet. Moc děkuji za informaci. Monika.

Jednodenní výlet z Říma do Neapole a Pompejí můžete zvládnou vlakem Trenitalia. Jízdní řády a ceny najdete na výše uvedených stránkách. Jedná se nicméně o časově hodně náročný výlet. Doporučujeme ho absolvovat s kombinací s Vesuvem přes Get Your Guide. Jedná se o produkt From Rome: Pompeii and Mt. Vesuvius Volcano Full-Day Trip. I tak se jedná o 13. hodinový výlet, ale výhodou je, že budete mít vše zajištěné.

# 25.03.2022, 10:15.
Ráda bych vás poprosila o radu. Příští měsíc se chystám do Neapole a ráda bych si zajela na Vesuv. Na internetu jsem se dočetla, že jezdí přímé autobusy z Neapole až na parkoviště na Vesuvu. Můžete mi prosím poradit, kde přímo v Neapoli, poblíž vlakového nádraží, najdu zastávku tohoto autobusu, případně odkaz na nějaký jízdní řád, informace o jízdenkách, zda se koupí u řidiče a podobně? Marně jsem sama pátrala, ale všude jsou jen informace, že jezdí. Také bych se ráda zeptala, zda je nutné si kupovat vstupenku, jak na Vesuv tak do Pompejí, předem. Několikrát jsem narazila na internetu na tvrzení, že ano, že není možné koupit na místě. Nemám moc ráda plánované výlety přesně na den, raději dle momentální nálady a počasí. Děkuji předem za vaše odpovědi a váš čas. Jiřina.

Jedná se o autobusy EAV, které jezdí z Neapole 2x denně, stejně tak zpět. Nicméně nejedná se o aktuálně ověřenou informaci. Navíc oficiální stránky EAV jsou dlouhodobě nedostupné. Obecně se jízdenky v Itálii kupují na pokladnách nebo ve stáncích. U řidiče bývají výrazně dražší. Ověřený spoj je vláčkem Circumvesuviana z Nádraží Garibaldi do Ercolano Scavi, odkud potom jezdí Vesiuvioexpress na parkoviště pod Vesuvem. Vstupenky na Vesuv je v současné době nutné rezervovat, protože je omezená kapacita. Vstupenky do Pompejí je nutné rezervovat jen o víkendu a ve svátek.

# 25.03.2022, 08:43.
Děkuji mnohokrát. A ta dálnice vede primo do té Ceseny? V.

Od Brenneru pojedete po A22, u Modena se napojíte na A1, u Bologna na A14, před Rimini sjedete na sjezdu Cesena, na mýtné bráně zaplatíte mýtné a budete pokračovat směr Cesenatico, na kruhovém objezdu na prvním sjezdu směr tutte le direzioni a na dalším kruhovém objezdu směr Cesenatico. Podjedete dálnici a po SP7 dojedete k pobřeží, kde se napojíte doprava na SS16, která Vás dovede do Cesenatico.

# 24.03.2022, 21:26.
Tak jedeme do Cesenatica. V.

V tom případě zaplatíte na mýtném v Itálii na úseku Brenner - Cesena celkem € 31,10.

# 23.03.2022, 23:49.
Pane Řehůřku, mám na vás prosbu. V červnu se chystám do Itálie, do Emilia Romagna. Jaká by byla nejlepší trasa z Plzně a jaké jsou nyní aktuální poplatky na Brenneru a na kolik by vyšlo mýtné do této destinace, případně jaké jsou ceny nafty nyní v Rakousku a Itálii? Děkuji moc. S pozdravem V.

Emilia-Romagna je region o rozloze více jak 22 tisíc km čtverečních. Na severu je ohraničený řekou Pád, na jihozápadě pohořím Apeniny. Nevíme, kam přesně do tohoto regionu cestujete, nemůžeme tedy přesně stanovit výši poplatků. Z Plzně je trasa následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona. Odtud už budete muset směřovat po dálnici odpovídající Vašemu směru. Buďto k západnímu okraji přes Brescia, Cremona do Piacenza nebo na jihovýchod přes Modena - Bologna - Rimini. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50. Na mýtném v Itálii po Piacenza zaplatíte € 22,80, po Rimini € 33,00. Průměrné ceny nafty v Rakousku se pohybují kolem € 2,02, v Itálii kolem € 2,15.

# 17.03.2022, 18:14.
Moc děkuji za informaci. Ještě jsem se zapomněla zeptat, jak daleko je z hotelu na letiště v Pise. Přeji hezký den. H.

Z vlakové stanice Pisa Centrale, která je jen kousek od Vašeho hotelu, je to jen 5 minut jízdy vlakem Pisa Mover. Jízdenka stojí € 5,00 a služba je v provozu denně od 6:00 do 24:00.

# 16.03.2022, 19:50.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás moc požádat ještě o jednu radu. Jak se dostat z Florencie do Pisy a potom do hotelu La Pace, Viale Gramsci, Galleria B14. Děkuji mnohokrát. H.

Z Florencie do Pisa se nejlépe dostanete vlakem Trenitalia z nádraží S.M.N. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 8,70 a doveze Vás tam za přibližně za hodinu až hodinu a 15 minut. Hotel la Pace je kousek od nádraží Pisa Centrale, kam vlak přijede. Viale Antonio Gramsci je naproti nádražní budově, ve směru od ní za náměstím za kašnou. Vchod do hotelu je po levé straně přibližně v polovině ulice.

# 13.03.2022, 12:50.
Předem bych Vám chtěl poděkovat za odpověď. A ještě bych měl jednu otázku. Chtěli bychom se vydat do Pompei. Z Říma vlakem do Neapole to je v pohodě. Ale spíš by mě zajimalo, jak tam fungují ty dvě nádraží. Neapol Centrale a Neapol P. Garibaldi. Kdykoliv jsem přestupoval v Neapoli, tak jen na Neapoli Centrale. Do Pompei bych chtěl jet vlakem FS, jelikož je máme na FIP zdarma. Co jsem tak pochopil, mělo by to být o podlaží níž? Děkuji. Milan.

Od nástupišť musíte přejít do hlavní haly. Všude jsou žluté směrovky Stazione Garibaldi nebo také modré Circumvesuviana. Víceméně se budete držet vlevo kolem prosklené stěny, za kterou je už Piazza Garibaldi, tam ale nevyjdete. Na závěr jsou po levé straně schody a eskalátory.

# 12.03.2022, 09:21.
V červnu letíme do Říma a chtěli bychom se vydat na výlet do Orvieta. Chtěl jsem Vás poprosit, zda nevíte, jak se dostat nejlépe z nádraží v Orvietu do historického centra? Někde jsem četl, že by tam měla být lanovka? Nebo tam jezdí autobus? Budeme mít s sebou dítě v kočárku. Děkuji. Milan.

Z Termini jezdí do Orvieto regionální vlaky Trenitalia za necelou hodinu a půl. Jízdenka stojí € 8,60. Stanice lanovky je přímo naproti vlakového nádraží. Cena lanovky je € 1,30. Lanovka jezdí v pracovní dny od 7:20 do 20:30 po 10. minutách, v neděli a ve svátek od 8:00 do 20:30 po 15. minutách. Jezdí tam i autobusy Cotral, ale vzhledem k ceně a frekvenci lanovky není co řešit.

# 04.03.2022, 12:28.
Chystám se v dubnu na cestu autem z Prahy do Itálie. Trpím klaustrofobií. Zvládnu projet tunel, jako řidič, tak do 1 km délky. Mohl bych vás požádat o radu, kudy jet nejlépe do Mantovy a zpět přes Benátky do Prahy, abych zvolil nejoptimálnější trasu a nebyl zaskočený? Moc děkuji za vaší odpověď. S pozdravem Alois.

Z Prahy přes Mnichov, Innsbruck, Brenner, Veronu do Mantovy nejsou na dálnici tunely delší než 1 km. Problém je v případě, že byste jel z Benátek do Prahy přes Villach a Salzburg, tam jsou dlouhé tunely. Na italské straně se to dá objet po silnici SS13 mezi Gemona a Tarvisio, tauernské tunely na dálnici A10 z Renweg do Radstadt přes Katschberg. Možná pro Vás bude opět lepší jet z Benátek po dálnici na Veronu a dále přes Brenner.

# 26.02.2022, 15:00.
Srdečně Vás zdravím a prosím o pomoc. Přiletíme na letiště v Bologni. Jak se dostaneme do hotelu San Felice, Via Riva Reno 2? Po dvou dnech bychom jeli do Florencie buď Flixbusem nebo nějakým vlakem. Můžete nám poradit? A jak se dostaneme do Hotelu 900 Toscana, 8 Via del Sole Piano 1, Tornabuoni? Moc děkuji a přeji Vám hezký den. H.

Z letiště jeďte autobusem Tper č. 944 za € 4,00 a na zastávce Santa Viola přestupte na č. 13, 61, nebo 87. Vystoupit musíte na San Felice. Jízdenku zakoupíte online, v automatu nebo na pokladně. Platí 75 minut, při přestupu ji musíte opět potvrdit. Ze zastávky jděte zpět ve směru příjezdu autobusu po Via S. Felice a hned odbočte doprava na Via Riva di Reno. Váš hotel je po levé straně. Do Florencie se dostanete nejlépe vlakem. Nejlevněji za € 9,45 regionálním s přestupem v Prato, nejrychleji Frecciarossa za € 29,00. Nejlevnější Flixbus začíná na € 7,99, nicméně to trvá stejně jako tím regionálním vlakem. Do hotelu je to z nádraží S.M.N. přibližně 600 m. Musíte přejít k Bazilice, za ní na náměstí Piazza di Santa Maria Novella a na konci náměstí se vydat šikmo doleva po Via del Sole. Váš hotel je po levé straně.

# 23.02.2022, 09:03.
V květnu, v období od 15.5 do 20.5., chceme jet do Toskánska. Vždy jednu noc někde přespat a ochutnat vína v místních vinařstvích. Máte prosím nějaké tipy, na co si dát pozor, případně zda je nutné si vždy návštěvu rezervovat apod.? Jinak máme v plánu si vždy vybrat ubytování s několika vinařstvími v okolí. Budeme vyjíždět z Hodonína 15.5. v neděli brzy ráno s tím, že pojedeme přes Rakousko a dojedeme do Bologna, tam přespíme a potom budeme pokračovat. Ale je pravda, že na Bologni příliš netrváme, jde opravdu jen o nocleh, tak jsem se chtěla zeptat, zda mi nedoporučíte na trase nějaké jiné město, kde bychom mohli přespat a třeba si ho projít. Děkuji předem. D.

Doporučujeme si udělat itinerář a návštěvu v jednotlivých vinařství si dopředu domluvit. Seznámí Vás s historií vinařství, provedou vinicemi, seznámí s výrobou vína, uskladněním vína a budete moci víno také degustovat. Informace o jedné z nejznámějších toskánských vinařských stezek Chiantigiana najdete na forbes.cz. Informace o toskánských vínech najdete na wineofitaly.cz. Vše můžete samozřejmě nechat i na průvodci. Nabídku výletů orientovaných na návštěvu toskánských vinařství najdete na Get Your Guide. Těch pěkných měst po cestě, kde můžete spojit ubytování s prohlídkou, je hodně. V prvé řadě jsou to Benátky s ubytováním v Mestre, jedno z nejstarších italských měst Padova, opevněné město Ferrara nebo již Vámi zmiňovaná Bologna. Ubytování v těchto městech najdete na Booking.

# 15.02.2022, 20:08.
Chtěla bych poprosit o informace, jak se dostat autobusem z letiště Marco Polo do Bibione. Děkuji. Magda.

Z letiště Marco Polo se do Bibione dostanete autobusem č. 7 společnosti ATVO.

# 26.01.2022, 08:31.
Pane Řehůřku, zdravíme Vás a velký dík za Vaše stránky. Díky Vám každým rokem cestou do Itálie tankujeme v Arnoldsteinu. Letos poprvé kombinujeme pobyt s týdenním pobytem u Lago di Garda. Chtěli bychom Vás požádat o informaci, co se týká oblasti Brenneru. Jsou možnosti levnějšího natankování v této oblasti před vjezdem do Itálie, tak jak to děláme v Arnoldsteinu? Poplatek za průjezd Brennerským průsmykem se platí jako klasické mýto, prostřednictvím mýtných bran a nebo se hradí jiným způsobem? Je vhodné jet mimo dálnici a nebo to v této oblasti nemá smysl? Rovněž jsme na mapě našli Brenner Outlet, tak tam bychom taky rádi zavítali. Jedeme směrem od Břeclavi. Děkuji Vám a přeji pevné zdraví! Dagmar.

My tankujeme v Hall in Tirol, exit 68 Hall-Mite. Po mostě přejedete řeku Inn a železnici, na křižovatce se vydáte doleva a dojedete k Shell. Hned vedle je i levnější čerpací stanice, my ale většinou preferujeme značku. Mýtné za průjezd Brennerem se platí na mýtnici na A13 v Schönbergu, tzn. před vjezdem do placeného úseku. Pokud máte čas a je pro Vás € 10,50 významná částka, je možné sjet na sjezdu Innsbruck-Süd a pokračovat po B183. Na dálnici se potom můžete připojit v Itálii nebo pokračovat po SS12. Obě silnice jsou bezproblémové, vzhledem k rychlostním omezením s sebou nesou časové zdržení.

# 23.01.2022, 15:21.
Dovoluji se k Vám obrátit s prosbou o informace ohledně transferu v Itálii - vlak, bullet, bus ... Vaši adresu mi dala paní Libuška. S manželem letíme na celý duben do Evropy a máme v hlavě, co bychom chtěli vidět. V těchto městech si budeme hledat hotely: Řím, Sorrento, Florencie, Milán, Benátky. Odtud výlety: Pompeje, Amalfi-Positano. Do Říma bychom letěli z Prahy. Pokud máte informace nebo i nabídky, moc předem děkuji. S pozdravem Kamila.

Vaše otázka je hodně všeobecná, víceméně nevíme, na co máme odpovídat. Letenky do Říma najdete na Pelikan, ubytování v jednotlivých městech na Booking, jízdní řády vlaků na Trenitalia. U autobusů je to složitější, těch dopravců je mnoho. Mezi velkými městy můžete využít např. Flixbus. Vstupenky a výlety na místě najdete na Get Your Guide. Hodně informací o lokalitách, dopravě, výletech aj. najdete v otázkách a odpovědích týkajících se Itálie nebo i v reportážích z cest.

# 15.01.2022, 16:02.
Chystáme se v létě přes Veronu do oblasti Cinque Terre. Rád bych se zeptal, zda ve Veroně musíme platit vstupné na prohlídku Arena di Verona, když tam chceme vstoupit během dne mimo představení? A druhý dotaz. Kde, ve kterém městečku nebo letovisku, byste doporučil se ubytovat na pobřeží, abychom se mohli jednak koupat a jednat podnikat výlety do oblasti Cinque Terre. Za jeden den se to asi objet nedá. Děkuji. Jiří.

Arena di Verona je možné jako památku navštívit od úterý do neděle v době od 9:00 do 19:00, poslední vstup je v 18:30. Vstupenka stojí € 10,00 + € 1,00 za online předprodej. Více informací najdete na L' Anfiteatro Verona. Ubytovat se doporučujeme v některém městečku, kde zastavuje vlak. Je jich několik a také mají pěkné pláže. Ubytování najdete na Booking / Cinque Terre. Pokud budete mít auto, budete muset samozřejmě řešit i parkování. Podívejte se na stránky Cinque Terre, kde najdete veškeré informace.