FLORENCIE 2020

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2020

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.08.2020, 23:13.
Rád bych se Vás prosím pane Řehůřku zeptal na možnost parkování ve Florencii. Vracíme se z letní Sardinie a rádi bychom zůstali jeden den ve Florenci. Díky Vám jsme se dozvěděli, že existují nějaké ZTL zóny. Děkuji za to. Služby typu Airbnb nám nabízejí možnost parkovat gratis, ovšem nevím, kde přesně hledat, zda daná ulice je v této zóně či nikoliv. Nevíte, zda existuje nějaká interaktivní mapa? Grazie mille. Daniel.

Mapu ZTL zón ve Florencii najdete na stránce Zona Traffico Limitato. Jedná se o poslední odkaz na PDF soubor - Mappa settori ZTL.

# 16.07.2020, 07:05.
Vážení, diskuse ustaly s Covidem. Máme od ledna zaplacenou zálohu na dovolenou v Toskánsku s ubytováním v Marina di Pietrasanta. Moje otázka je: doporučujete letos realizovat dovolenou? Rádi bychom kromě pobytu u moře navštívili Pisu, Florencii. Jedeme autem, osoba ZTP. Jak je tomu s parkováním v těchto městech pro osoby se ZTP? Lze a kam nejblíže zajet do dosahu památek? Za odpověď velice děkuji. Hanka.

Zda dovolenou v Itálii absolvovat nebo ne, je na individuálním rozhodnutím každého. My osobně bychom letos takovou dovolenou neabsolvovali. Informace o parkování v Pisa najdete např. na informagiovani-italia.com. Na většině parkovišť je i několik míst vyhrazených pro tělesně postižené. Ve Florencii doporučujeme parkovat na Parcheggio Villa Costanza, odkud se dostanete přímo do centra pohodlně tramvají.

# 19.02.2020, 18:55.
Ctěl bych se Vás zeptat, jak funguje život ve Florencii v neděli? Mám na mysli především jídlo. Je otevřeno Mercato Centrale? Pokud ne, kde koupit třeba víno nebo se najíst? Děkuji za odpověď. Hezký den. Martin.

Mercato Centrale má otevřeno i v neděli, od 8:00 do půlnoci. Stravovací podniky fungují ve Florencii samozřejmě i v neděli. Otevřeno mají např. i některé supermarkety, především ty, které jsou součástí řetězců. Např. Unicoop od 8:30 do 13:30.

# 13.02.2020, 22:50.
Výžený pane Řehůřku, budeme nocovat 10.4. v Montecatini a máme zamluvené auto v půjčovně u letiště ve Florencii na 8. hodinu dne 11.4. Musíme ranním vlakem na hl. nádraží Novella a poté tramvají T2 nebo lze z Montecatini jet i autobusem, který by zastavil přímo na letišti? Bylo by to časově úspornější. Napadá mě i taxi, ale to je drahé. Co byste nám doporučil? Děkuji za rady a zdravím. Jana.

My bychom volili cestu vlakem za € 5,80 na Firenze S.M.N. a následně tramvají T2 za € 1,50 na letiště. Přímo na letiště by měl jet z Montecatini Terme, z náměstí Piazzale Italia, autobus R03 společnosti CAP, podrobnosti ale neznáme.

# 11.02.2020, 20:27.
Ráda bych se Vás zeptala, kde je nejlepší parkovat ve Florencii? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Karolína.

Doporučujeme parkovat na Parcheggio Villa Costanza. Dostanete se tam přímo z dálnice. Půl hodiny parkování je zdarma, hodina Vás vyjde na € 0,50, čtyři hodiny na € 2,00, deset hodin na € 5,00 a 24 hodin na € 7,00. Z Parkoviště je přímo spojení do centra tramvají T1.

# 06.02.2020, 12:46.
Mohu Vás poprosit o pár tipů na dobrou a levnou restauraci ve Florencii? A ještě bych se chtěl zeptat, kde se ve Florencii kupují lístky na vlak do Pisy? Přímo na nádraží? Děkuji a přeji hezký den. T.

Florencie je velké město a různých restaurací má obrovské množství. Podívejte se na Trip Advisor, kde zadejte do vyhledávacího pole Florencie a následně zvolte Restaurace. Najdete tam recenze restaurací různých typů zvolených podle Vašich požadavků. Co se jízdenek na vlak týče, zakoupíte si je na pokladně nebo v automatu na nádraží. Nabídka a ceny jsou stejné jako na Trenitalia.

# 06.02.2020, 11:22.
Je volný vstup 1.3.2020 do Galerie Uffizi? Ešte ma zajíma, ako to prebieha? Sa postavíme do radu a čakať, kým nás nevpustia dnu? Pušťajú priebežne či po skupinách? Je tam len jeden vstup či viacej vstupov? Ďakujem. Juraj.

Dne 1.3.2020 je v Itálii volný vstup do státních muzeí a památek, tedy i do Galeria Uffizi. Další volný vstup první neděli v měsíci bude až 4.10.2020. K dispozici je jeden vstup a procedura je popsaná na oficiálních stránkách v článku How to get into the Uffizi on free admission days.

# 27.01.2020, 18:19.
Prepáčte, že ešte otravujem. Kde sa dá kúpiť lístok a hlavne viete mi aj cenu povedať? Jedná sa o cestujúci vo veku 40, 16 a 62 rokov - invalidný dôchodca, preukaz ZTP. Ďakujem. Zuzana.

Všechny tramvajové zastávky jsou opatřeny automaty, které přijímají i platební karty. Cena jízdenky je € 1,50.

# 27.01.2020, 08:52.
Pán Pavel, chcela by som sa opýtať, či viete, do ktorej hodiny chodí tramvaj T2, co ste nám poradili. Prílet do Florencie máme o 23:05, 31.1. A ako dlho trvá cesta z letiska do hotela, alebo na Piazza Republica? Zuzana.

Tramvaj T2 směřující z letiště do centra Florencie je v provozu v pátek od 5:00 do 1:32, frekvence spojů je ve Vašem čase 9,5 minuty. Cesta trvá 20 minut.

# 25.01.2020, 21:53.
Pane Řehůřku, vzhledem k tomu, že již v minulosti jsem na Vašem webu, ať už z odpovědí jiným cestovatelům, či přímo na můj dotaz, získala velmi cenné rady a informace k soukromé cestě do Říma, ráda bych Vás touto cestou požádala o pomoc při plánování mé další cesty. V květnu bychom s dcerou rády absolvovaly další cestu do Říma od 7.5. do 11.5. s ubytováním poblíž stanice Termini. Jeden den bychom rády navštívily Florencii nejlépe vlakem. Hledala jsem na internetu nějaká spojení - společnost Italo, kde zpáteční jízdenka stojí přibližně 1200,- Kč. Ráda bych se Vás tedy zeptala, jaké vlakové spojení zvolit, kde zakoupit lístky, zda je nutná jejich rezervace. Dále, zda by bylo možné či reálné spojit tento výlet do Florencie i s návštěvou Pisy a v tom případě, jak nejlépe a nejvýhodněji to naplánovat. A poslední otázka, je rozumnější si zarezervovat vstupenky do Galerie degli Uffizi? Děkuji za Váš čas a odpověď. Hana.

Z Říma do Florencie se dostanete za něco málo přes hodinu a půl vlakem Frecciarossa. Cena jízdenky je € 29,90. Levněji to lze vlakem Regionele Veloce, cena jízdenky je € 21,65. Nestojí to však za to. Cesta trvá skoro čtyři hodiny. Z Florencie do Pisa se dostanete regionálním vlakem za € 8,70 a hodinu. Čas je variabilní podle typu spoje. Z Pisa do Říma se potom dostanete za € 19,90 vlakem Frecciabianca. My bychom pro jednodenní výlet volili jen Florencii. Je tam toho hodně k vidění. Zařazením návštěvy Pisa byste si z toho udělali zbytečně náročný a hektický výlet. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Najděte si spoje pro konkrétní termín a získáte tak přesnou cenu. V tomto případě doporučujeme nákup jízdenky online. Na trati Řím - Florencie je spousta různých akcí, kdy můžete dosáhnout na zajímavou cenu, která může být omezena spojem, počtem takových jízdenek, atd. Na stránkách je pro daný spoj a zadaný počet osob nabídnuta vždy nejlepší cena. Ve Vašem termínu rezervaci do Galleria degli Uffizi doporučujeme. Lze to provést přes Get Your Guide.

# 22.01.2020, 23:55.
Před rezervacemi jízdenky z Florencie do Pisy jsem chtěla využít na sobotní jízdu 22.2.2020 akce, kterou nabízí na úvodním portálu - 2 cestující za cenu jednoho. Ale nedařilo se mi. Znáte tuto akci a můžete mi prosím poradit v čem bude háček? Děkuji. Soňa.

Tato akce spočívá v tom, že v sobotu platíte za dvě jízdenky cenu jedné jízdenky. Akce platí pro všechny národní vlaky na úrovni služeb Standard, Premium a Business ve druhé i první třídě. Akce se nevztahuje na regionální vlaky, na úroveň služeb Executive, VL, Excersior a lůžkové vozy. Počet míst v této akci je omezený a je různý v různých vlacích, třídách a úrovních služeb. Po vyprodání vyhrazeného počtu míst jsou nabízeny jízdenky za standardní cenu. Podle destinací, které jste uvedla, jste zřejmě chtěla využít akci na regionální vlak. Těch se akce netýká.

# 20.01.2020, 13:44.
Chystám se 6. dubna na cestu do Florencie. Budu vyjíždět autem z Rychnova nad Kněžnou. Rozhoduji se, zda jet přes Vídeň nebo Mnichov. Jde mi o to, že cesta přes Mnichov vede dál poměrně dlouho Alpami a mám obavu, zda na počátku dubna nehrozí v tomto úseku ještě špatné počasí - sníh, led. Přes Vídeň mi toto riziko připadá méně hrozivé, neboť následný úsek Alpami je kratší. Také popravdě nevím, která cesta je levnější ohledně poplatků. Jsem zkušená řidička a nemám jinak žádné obavy. Vím, že nepředpovídáte počasí, ale dovolila jsem se na Vás obrátit, protože doufám, že mi k mému rozhodování pomůžete alespoň nějakou radou. Velmi oceňuji Vaše stránky, čerpám z nich užitečné informace a děkuji Vám za ně. Iveta.

Není to ani tak o tom, jaký kus trasy Alpami pojedete, jako spíše o tom, do jakých výšek a jakou oblastí. Trasa přes Brenner vystoupá do vyšších poloh než trasa přes Tarvisio a vede přes hlavní hřeben. V kritických situacích, tedy během kalamitních stavů, je trasa přes Tarvisio méně riziková. Nicméně kalamita může být na trase přes Brenner a přes Tarvisio ne, stejně tak naopak. My bychom se rozhodovali až podle aktuální situace před odjezdem. Nepředpokládáme však, že by měl být problém. Trasa přes Tarvisio je přibližně o 80 km kratší a poplatkově vyjde na rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtném v Itálii na € 37,70. Za oba směry tedy na € 84,80. Trasa přes Brenner vyjde poplatkově na rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem na € 10,00 a na mýtném v Itálii na € 32,00. Za oba směry tedy na € 93,40. Trasa přes Tarvisio je tedy o € 8,60 levnější na poplatcích, o 160 km kratší na vzdálenosti a méně riziková na zimní kalamitu.

# 19.01.2020, 20:52.
Chcela by som sa opýtať na pár informácií ohľadom mojej cesty do Talianska. Cestujem 31.1.2020 s dobou do 6.2.2020. Odlet z Viedne do Florencie. Ako by ste mi pradili cestu najlacnejšiu do hotela Dante Aligieri. Viete mi poradiť? Ako daleko je do hotela a centrum od tohoto hotela? A nejaká blízka veľká stanica - autobus a vlak. Alebo si treba prebookovať iný hotel? Chceli by sme navštívit v tomto termíne aj iné mestá. Ako napríklad určite Pisa a Benátky. Ako by sme mohli najlepšie a najlacnejšie cestovať do týchto miest s krátkou dobou cestovania ako na jednodňový vylet a koľko stojí lístok. Poprípade iné krásne mesto blízko Florecie. A ešte jednu otázku, sú ešte záplavy v Benátkach a námestie San Marco je už sprístupnené alebo uzavreté pre turistov? Ďakujem za rychlú odpoveď. S pozdravom Zuzka.

Z letiště ve Florencii jeďte tramvají T2 a vystupte na zastávce Unita (konečná), je to kousek za vlakovým nádražím S.M.N. Odtud je to k Hotelu Dante Alighieri pěšky 700 metrů. Jděte ve směru jízdy tramvaje na konec náměstí a pokračujte po Via Panzani. Na ni navazuje Via de' Cerretani. Po té jděte až na náměstí s Bazilikou. Na začátku náměstí odbočte doprava a pokračujte po Via Roma. Dovede Vás na Piazza della Repubblica, kde po levé straně je Váš hotel. Tento hotel se nachází přímo v historickém centru Florencie. Do okolních měst se nejlépe dostanete vlakem Trenitalia z nádraží S.M.N. Do Pisa stojí jízdenka v regionálním vlaku € 8,70 a cesta trvá 1 hodinu, do Benátek stojí jízdenka ve vlaku Frecciarossa € 57,00 a cesta trvá 2 hodiny a 15 minut. Regionálním vlakem nemá smysl jezdit. Další tipy na výlety najdete v těchto našich otázkách a odpovědích, např. San Gimignano, Siena atd. Podle našich informací nedávno čelily Benátky opačnému problému - suchu. Situace se však již stabilizovala. Piazza San Marco je přístupné.

# 13.01.2020, 11:34.
Pane Řehůřku, opět se na Vás obracím s dotazem. Letíme nyní v pátek 17.1. do Florencie, kde si budu na jeden den půjčovat auto. Mám ale problém, jelikož majitel apartmánu nás prosí o check in do 17:00 a ja nevím, zda mohu vjet autem do centra města. Ubytování máme na Via del Proconsolo, 18n, Duomo, Florencie, 50122, Itálie a pan majitel napsal, že mohu dojet do garáží Oriulo. Poté bych zase hned odjela a večer už přijedeme městskou hromadnou dopravou. Děkuji proto za radu, jak bych se případně dostala autem k ubytování a nebo, kde ho mohu nechat a jen si odnést kufry na ubytování a převzít klíče. Děkuji moc za Vaši pomoc. Lucie.

Vaše ubytování se nachází v ZTL zóně. Mapu najdete na výše uvedených stránkách. Mimo tuto zónu můžete zaparkovat ve zmiňované garáži Oriulo nebo např. na Piazza Piave za € 2,00 během první hodiny a € 3,00 za každou další hodinu. Je tam ale jen 50 míst. Větší parkoviště je na nedalekém Piazza Beccaria, kde je 210 parkovacích míst a hodinová sazba je € 1,70.

# 11.01.2020, 16:56.
Prosím Vás o radu. Jedu na pět dní do Florencie, jedu sama a bohužel se špatně domluvím, proto si informace zjišťuji předem. Letím do Pisy a odtud pokračuji vlakem. Vím, že z letiště jede vláček Pisa Mover na hlavní nádraží Pisa, tam se přestupuje na vlak do Florencie. Ráda bych se Vás zeptala na jízdenky. Na letišti v Pise si koupím lístek jen na Pisa Mover, označím na peróně, stejně jako lístek na vlak a pak na nádraží kupuji další jízdenku do Florencie? Nebo si už na letišti kupuji lístek až do Florencie a tento mi platí i na Pisa Mover? Následuje hloupá otázka, ale nedá se jinak, jak je to s označením jízdenek? Stejně jako na vlak jsou označovače i na PisaMover na peróně? Stačí tento lístek označit jednou, aby platil až do Florencie nebo se před přestupem na vlak musí označit znovu? Na stránkách Trenitalia jsem úspěšná nebyla. Při zadání trasy Letiště Pisa - Florencie mi opakovaně ukazuje, že zastávka neexistuje, čili si budu jízdenky kupovat až na místě, což mi nakonec vyhovuje nejlépe. Omlouvám se za takto polopatický dotaz, ale vlakem budu cestovat v Itálii poprvé, každá informace bude pro mě přínosem. Děkuji Vám a přeji vše dobré. Vaše cenné rady je radost číst. Na shledanou. Hanka.

Pokud si koupíte jízdenku na letišti na Pisa Mover a na Pisa Centrale na vlak Trenitalia do Florencie, vyjde Vás to finančně stejně, jako byste si zakoupila kombinovanou jízdenku od Trenitalia na Pisa Mover a vlak do Florencie. Cena jízdenky na Pisa Mover je € 5,00, cena jízdenky v regionálním vlaku z Pisa do Florencie je € 8,70. Kombinovaná jízdenka z letiště do Florencie stojí € 13,70. Jízdenku na Pisa Mover nelze zakoupit na prodejních místech Trenitalia (internet, pokladna, automat, ...) samostatně, lze však zakoupit tu kombinovanou. Na letišti by měl být automat Trenitalia, nemáme to však potvrzené. Jízdenky se označují před vstupem na nástupiště. U jízdenek s přestupy jen před prvním spojem. Od té chvíle platí její platnost podle přepravních podmínek Trenitalia pro regionální vlaky. Jízdenky zakoupené online se neoznačují.

# 07.01.2020, 15:28.
Florencii navštívím 1.3.2020, což je neděle a vstupy do státních muzeí by měly být zdarma. Nicméně ráda bych se podívala i do kopule duomo, tam hádám, že volný vstup neplatí. Je možné někde rezervovat dopředu pouze vstup do kopule? Mnohokrát děkuji. Barbora.

Vstup můžete rezervovat přes stránky muzea v rámci kombinované vstupenky. Kopule musí být navštívena v rezervovaném čase, rezervace je povinná. Kopuli můžete navštívit také během vstupů zakoupených přes Get Your Guide.