FLORENCIE 2018

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2018

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 11.12.2018, 14:58.
Nepodařilo se mi poslat otázku přes Vaše stránky. Proto píši takto. Prosím, zda byste mi nesdělili, jak nejvýhodněji na jeden den jet na výlet z Říma do Florencie na návštěvu galerie Ufizzi, Akademické galerie a v Palazzo Pitti zahrady di Boboli dne 2. nebo 3.1.2019 a zpět. Dopravní prostředek - vlak, autobus - místa, spoje, časy, ceny lístků a vstupenek. Budu bydlet u Vatikánu od 28.12.2018 a 4.1.2019 odlétám do Prahy. Zřejmě v Itálii neexistují výhodné vstupenky pro seniory, že? Někde jsem vyčetla, že památky jsou poslední neděli v měsíci v Římě zdarma nebo ne? Velmi děkuji. Nejsem schopna to sama naplánovat. S pozdravem B.

V tomto termínu doporučujeme jet vlakem. Z Termini jede vlak Frecciarossa v 5:35, ve Florencii je za 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 24,90 (aktuální cena Super Economy v této chvíli, může se změnit). Zpět potom jede nejvýhodněji ve stejném tarifu v 18:38 za € 29,90. Jízdní řády a aktuální ceny jízdenek najdete na stránkách Trenitalia. Vlak Vás doveze do centra Florencie na SMN. Kombinovaná vstupenka pro Uffizi, Piti a Boboli stojí € 38,00. Vstupenka do Galleria dell' Accademia stojí € 12,00. Další možnosti najdete na Get Your Guide. Snížené vstupné je pro věkovou skupinu od 18. do 25. let, ve Vatikánských muzeích od 6. do 18. let. Senioři platí plné vstupné. Poslední neděli v měsíci je vstup zdarma do Vatikánských muzeích, v Itálii se to týká státních muzeí a památek první neděli v měsíci.

# 27.10.2018, 14:51.
Příští týden letíme do Bologna. Jeden den chceme jet na výlet do Florencie, chceme využít Flixbus. Autobus ve Florencii zastavuje na zastávce Parcheggio Villa Costanza. Jak se prosím můžeme dostat do centra Florencie? Jaký použít dopravní prostředek a jaká je jeho cena? Děkuji za odpověď. Iveta.

Jezdí odtud tramvaj T1. Provozuje ji GEST zastávka je konkrétně na Via della Costituzione. Trasa vede přes zastávku Alamanni, což je u vlakové stanice SMN přímo v centru města. Jízdenka stojí € 1,50, zakoupená v tramvají € 2,50.

# 12.10.2018, 15:39.
Koncem listopadu jedeme s ženou a dcerou do Florencie na místní maraton. Cestu až do Florencie máme už zamluvenou i zaplacenou. Jediné co zbývá zjistit je, jak a kde koupit jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Zda je možnost koupit celodenní jízdenku a kolik to případně stojí. Přijedeme vlakem na Santa Maria Novella. Předem děkuji za Váš čas i odpověď. Martin.

Městskou dopravu ve Florencii provozuje ATAF. Standardní jízdenka s platností 90 minut stojí € 1,50, v SMS verzi € 1,80 a zakoupená u řidiče € 2,50. Bloček s deseti těmito jízdenkami stojí € 14,00. Jízdenky zakoupíte standardně v trafikách, v novinových stáncích, na barech apod. Celodenní jízdenky nejsou.

# 12.10.2018, 10:22.
Pane Řehůřku, s kamarádkami se chystáme příští týden do Bologna a přemýšlíme nad jednodenním výletem do Florencie. Využila jsem Vašich rad na těchto stránkách, bohužel se mi nepodařio najít vlakový spoj na Trenitalia. Jsou nějaké možnosti, jak se tam dostat popřípadě autobusem? Co byste doporučil? Děkuji moc za ochotu. Přeji hezký den a jsem s pozdravem. Zuzana.

Z Bologna Centrale do Florencie S.M.N. jezdí hodně vlaků, jsou to však většinou rychlíky a cena se pohybuje od € 22,90. Cesta regionálním vlakem, kterých jezdí také hodně, je s přestupem v Prato a jízdenka stojí € 9,45. Autobusů z Bologna do Florencie jezdí hodně, nejvíce linek má Flixbus. Cena se pohybuje od € 7,99. Dalším přepravcem je Baltour, který tuto trasu jezdí za € 12,00.

# 17.09.2018, 20:11.
Děkuji za informace. V případě, že by mýtné zaplacené nebylo, tak předpokládám, že to zašlou na zaplacení na moji adresu? Ale žádný lístek z toho nevyjel, tak doufám, že je vše OK. Děkuji za odpověď. Miloš.

I na té bráně, kterou jste projížděl, je závora. Sice ne přes celou šířku, ale je. Pokud se Vám zvedla, bylo vše s největší pravděpodobností v pořádku. Pokud ne, na mýtných branách je kamerový systém, který snímá registrační značky. Podle té už v současné době není v rámci EU problém identifikovat majitele vozidla. Za nějaký čas by Vám došla výzva, ale částka by na ni byla výrazně vyšší. Pokud ztratíte lístek, což je stejné jako když ho nepředložíte, platíte mýtné od nejvzdálenější mýtné brány, což je v tomto případě od Taranto, mýtné je ve výši € 57,00. K tomu jsou účtovány ještě tzv. náklady na posouzení, jejichž výše je od € 85,00 do € 338,00. Italové dostanou dolů ještě dva body. Nezaplacené mýtné, ale takové o kterém Vám vyjede z automatu nebo dostanete od obsluhy potvrzení, je možné uhradit bez zvýšených nákladů i online 24 hodin po průjezdu mýtnou branou, nejpozději do 15. dnů. Váš případ je ale určitě ten, že to za Vás zaplatit řidič, který přišel na pomoc.

# 16.09.2018, 19:18.
Pane Řehůřku, měl bych na Vás dvě otázky. Dnes jsme navštívili Florencii autem. Na internetu jsem zjistil, kde je historická zóna a je tam potřebné povolení, tudíž jsem se jí vyhnul. Potom tam ale byla ještě zákazová značka a z té jsem pochopil, že tam mají zákaz vozidla s emisní třídou Euro 0 až 2. Moje auto má Euro 5, ale nevím, zda tam musí být také povolení vjezdu na emisní třídy či ne? Auto jsem parkoval v ulici Via Giovanni Lanza a místní mi říkal, že tam není nic třeba. Pouze parkovací lístek - ten jsme vytiskli a měli ho. Ale raději se ptám ještě vás, zda je nutná nějaká jiná registrace. A pokud musí být, tak je někde k nalezení seznam měst, kam se nemůže bez povolení vjet? Další dotaz se týká mýtných bran. Jeli jsme po dalnici přibližně 14 km a na Rioveggio jsme vjeli omylem na bránu pro Telepass a vložili papírový tiket do brány, ta zobrazila cenu € 1,50, ale nevěděli jsme, jak to zaplatit, protože tam nebyla schránka na peníze. Požádal jsem Itala, který stál za námi, zda by nám pomohl, tak tam vložil svoji kartu, zřejmě platební a automat řekl Bon giorno a zvedla se závora a my odjeli. Tak nevím, zda je vše takto v pořádku, nebo zda je možné někde dohledat, zda tam nebudeme mít nějakou pokutu, ale doufám, že snad ne. Děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Miloš.

Uvedená ulice je mimo ZTL ve Florencii. Většina velkých historických měst v Itálii má systém ZTL, informace najdete vždy na webu konkrétního města. Mýtnice u Rioveggio má dvě mýtné brány - vpravo standardní s obsluhou (nebo v režimu automatu), kde můžete platit v hotovosti, platebními kartami nebo Viacard, vlevo automatickou, kde můžete platit přes Telepass, ale také Viacard a platebními kartami. Dotyčný za Vás zřejmě zaplatil mýtné svojí platební kartou.

# 29.08.2018, 08:59.
Děkuji za odpověď. Díval jsem se, že z Bologna do Florencie jezdí také vlaky. Některé jedou něco přes půl hodiny a některé více jak jeden a půl hodiny. Jak rozpoznat ten správný? Jak se dostanu z letiště v Bologna na nádraží? Jaký druh dopravy z Bologna do Florencie byste doporučil? Dají se předem koupit jízdenky? Děkuji. Miloš.

Ptal jste se na autobusové spojení. Vlaky Trenitalia, které jezdí mezi Bologna a Florencií jsou různých kategorií. Nejlevnější jsou regionální vlaky - za € 9,45, ty však jedou dlouho, protože mají mnoho zastávek, a také většinou s přestupem v Prato. Vlaky Frecciorossa nebo Frecciargento jsou rychlíky a v základní ceně stojí € 28,00 (druhá třída). Zavezou Vás však do Florencie za 35 minut. Z letiště na nádraží v Bologna se dostanete zmiňovaným Aerobusem. Pro dopravu z letiště v Bologna do Florencie doporučujeme zmiňovaný Appennino Shuttle.

# 22.08.2018, 19:45.
Mohu Vás poprosit o radu? Chtěli bychom strávit Velikonoce 2019 ve Florencii. Letíme do Bologna a rádi bychom využili Flixbus přes rezervaci, který by nás dopravil do Florencie. Potřebovali bychom vědět, zda jejich zastávka je přímo u letiště v Bologna nebo je nutné se někam dopravit? Současně, kde staví autobus ve Florencii? Děkuji za odpověď. Miloš.

Nevíme o tom, že by Flixbus jezdil do Florencie z letiště v Bologna. Přímé spojení zajišťuje Appennino Shuttle. Jízdenka stojí € 20,00, zakoupená u řidiče € 25,00. Jízda trvá přibližně 1,5 hodiny, denně jezdí 10 spojů. Ve Florencii zastavuje na Piazzale Montelungo u S.M. Novella. Pokud chcete jet Flixbusem, musíte jet nejdříve Aerobusem na Bologna Centrale, odkud (z autobusového nádraží) potom jezdí Flixbus do Florencie (na Piazzale Montelungo).

# 22.08.2018, 11:42.
Ještě dodatek k dnešnímu e-mailu. Popřípadě, že bychom letěly do Bologna, jak se nejlépe dostaneme do Florencie? Děkuji moc a přeji hezký den. Mirka.

Z letiště v Bologna jezdí do Florencie autobusy Appenino Shuttle za € 20,00. Pokud zakoupíte jízdenku až u řidiče, stojí € 25,00. Denně jezdí celkem 10 spojů. Cesta trvá přibližně 1,5 hodiny.

# 22.08.2018, 11:39.
Pane Řehůřku, ještě znovu si vás dovolím požádat o radu ohledně Florencie. Kam nejblíže Florencie byste doporučoval letět z Prahy, abychom nemusely přestupovat a mohly potom následně autobusem nebo vlakem dojet do Florencie? Moc děkuji. Mirka.

Takto bychom otázku nepostavili. Přímé spojení je z letiště v Pisa a Bologna. Další dobré spojení je např. z Benátek nebo Treviso. My bychom volili pro konkrétní termín nejvýhodnější letenku a dopravu řešili až na základě místa příletu.

# 09.08.2018, 09:46.
V září 2017 jsem byl autem ve Florencii. Měl jsem ubytování přes Airbnb přímo v centru - ulice Via della Pergola. Zajel jsem do centra, vyložil kufry a auto zaparkoval nedaleko v placené garáži - Oriuolo. Nyní mi přišla pokuta za nedovolený vjezd do historického centra. Neplatí nějaká vyjímka pro ubytované nebo existuje nějaká možnost odvolání? V databázi přestupků je fotografie mého auta zezadu. Dokonce jsem přesvědčen, že v době vyfocení mi auto přistavovali zpět do garáže a já ho ani neřídil. Nicméně předtím jsem se tam asi dostal také do označené zóny s limitovaným vjezdem. Děkuji za odpověď. Marek.

ZTL zóny jsou v mnoha italských městech, podmínky vjezdu do nich je třeba dodržovat, stejně jako rychlosti, zákazy a příkazy atd. Podmínky ZTL Firenze jsou na výše uvedených stránkách. Další informace najdete na Visit Florence. Pokud jste vjel do těchto prostor v rozporu s pravidly, tak nějaké odvolání nemá význam. Zvláště pokud je vše zdokumentované. O výjimkách pro ubytované nevíme. Platí i tady, že neznalost zákonů neomlouvá. Je na každém, aby si informace o provozu ve městě, do kterého jede, zjistil a zařídil se podle nich.

# 13.07.2018, 10:27.
Díky Vašim stránkám jsem našla vše o tramvajové lince ve Florencii. Jen se chci ještě zeptat, zda nevíte, jak dlouho trvá jízda a jaká je frekvence dalšího spoje? Jedná se o sobotu. Předem Vám děkuji za odpověď. Marie.

Máte zřejmě na mysli linku T1. Veškeré informace najdete na GEST. Tramvaj jezdí od 5:00 do 0:30 (v pátek a v sobotu do 2:00), od pondělí do soboty je frekvence od 5:00 do 6:30 dvanáct minut, od 6:30 do 21:00 šest minut, od 21:00 do 0:30 dvanáct minut a od 0:30 do 2:00 šestnáct minut. V neděli a ve svátek se špička zkracuje na dobu od 9:00 do 20:00, frekvence je v této době 8 minut. Do špičky a po špičce frekvence 12 minut zůstává. Jízda po celé trase trvá 40 minut. Základní jízdenka stojí € 1,50, SMS jízdenka € 1,80 a jízdenka zakoupená v tramvaji € 2,50. Platnost jízdenky je 90 minut. Bloček 10. jízdenek stojí € 14,00.

# 04.07.2018, 21:36.
Moc děkuji za vaše rady a ještě prosím jeden dotaz. Zaplatil jsem rezervaci do galerie Accademia přes Get Your Guide a nevšiml jsem si, že chtějí tištěný poukaz, tedy, že přes mobilní telefon nestačí. Dá se někde ve Florencii nechat vytisknou, neboť jedeme zítra brzy ráno a tady v Porte Venere je teď pozdě. Děkuji. Jindřich.

Zkuste internetové kavárny, které mají i tiskárnu: Via Zannoni 1 (od 9:00), Via de Macci 90 (od 9:30), Via Fra Bartolommeo 4 (od 10:00), Via de Conti 22 (od 10:00). Otevírací doby berte orientačně. Nevíme, který produkt jste přesně na Get Your Guide zakoupil, ale všechny, co jsme prohlíželi a obsahují vstup do Accademia, mají akceptaci tištěných nebo mobilních voucherů.

# 04.07.2018, 14:49.
Moc děkuji za předchozí odpověď a mám ještě jeden dotaz. Jak a zda lze pořídit jednu vstupenku na všechny tyto skvosty? Děkuji. Jindřich.

Toto umožňuje Firenze Card.

# 28.06.2018, 21:29.
Pane Řehůřku, prosím o radu. Chystáme se 6.9.2018 na výlet z Říma do Florencie a zpět. Našla jsem dopravu Trenitalia, ale úplně se nevyznám v nabídce jízdenek po vybrání zvoleného času. Můžete mi poradit nějakou cenově dostupnou variantu pro dvě dospělé osoby s odjezdem přibližně v 8:00 a návratem po 17:00? Moc děkuji. Monika.

Doprava vlakem Trenitalia je cenově různorodá z důvodu mnoha typů vlaků, které mezi těmito městy jezdí. Nemá význam volit vlak Regional Veloce, který teoreticky vychází nejlevněji, nicméně na této trase je mnoho různých slev, díky kterým zakoupíte rychlík za nižší cenu. V Itálii to funguje tak, že ceny jsou stejné ve všech prodejních kanálech - pokladna, automat, internet, telefonní operátor, agentura. K dispozici jsou standardní jízdenky, ale i jízdenky v různých akcích. Ty jsou omezeny např. časově, na konkrétní spoj, množstvím atd. To, co vidíte na Trenitalia, je nejlevnější jízdenka na daný spoj právě v té chvíli. Za tuto cenu ji koupíte i na pokladně, je však samozřejmě riziko, že v té době už nebude k dispozici. Na této trase se určitě vyplatí si zakoupit jízdenku dopředu. 6.9.2018 jede za rozumnou cenu vlak Frecciarossa 9406 v 7:50 z Termini a ve Florencii na S.M.N. je v 9:22. Cena je € 45,80 ve slevě Super Economy. Standardní jízdenka stojí € 96,00. Zpět potom jede Frecciarossa 1000 9573 v 17:24 a na Termini je v 18:55. Cena za osobu je stejná € 45,80. Autobusem Flixbus se dostanete celkem na 1/5 této ceny, tzn. € 35,78 za oba tam i zpět, strávíte však na cestě dvojnásobek času.

# 24.06.2018, 21:17.
Budeme ubytovaní v Portovenere a chceme vyjet na jeden den do Florencie. Mám dotaz, zda je lepší jet vlakem nebo autem. Moc děkuji. Jindřich.

Cesta autem je pohodlnější a pro plně obsazené auto i levnější. Je to nějakých 177 km, tzn. 354 km za oba směry, při průměrné ceně nafty v Itálii € 1,556 a spotřebě 5 litrů na 100 km to vychází na € 28,00 nebo při průměrně ceně benzínu € 1,681 a spotřebě 7 litrů na 100 km to vychází na € 42,00. Při cestě po SS1 do Pisa a následně čtyřproudovce SGC Firenze - Pisa - Livorno se poplatky neplatí. K ceně je třeba ještě připočítat parkovné - viz Parking Lots in Florence. Veřejnou dopravou se tam dostanete nejdříve autobusem ATC č. 11/P. Jízdenka stojí € 2,80. První odjíždí v 7:25 a v La Spezia FS je v 7:25. Odtud potom odjíždí vlak Trenitalia v 8:21 a na místě je v 11:07. Přestupuje se v Pisa. Jízdenka stojí € 13,60. Autobusy zpět z La Spezia jedou ve 21:31, 22:31, 23:46. Z Florencie vlaky jedou v 18:28 (20:52), 19:28 (21:55), 20:28 (23:21). V závorce jsou příjezdy do La Spezia, opět je to s přestupem v Pisa.

# 21.06.2018, 14:18.
Ráda bych se zeptala. Chystáme se na 11 dní do Rimini a rádi bychom navštívili Florencii na jeden den. Doporučíte spíše trasu přes Bologna nebo se můžeme vydat i přes vnitrozemí - před Forli jet po SS67? Je po cestě zajímavé místo k zastavení, pěkné scenérie atd.? Nebo to máme raději objet přes Bologna? Děkuji. Ilona.

Trasa přes Bologna je rychlejší, trasa po SS67 atraktivnější a levnější. Záleží na tom, co je pro Vás prioritou. Trasa nabízí v některých místech nádherné výhledy, především při přejezdu Alpi de San Benedetto. Pěkné panoramatické místo je Passo del Muraglione.

# 20.06.2018, 08:48.
Na konci června bychom chtěli navštívit Florencii na jeden den. Ubytovaní jsme v Livornu a cestujeme autem. Celkem jsme čtyři, z toho dva mají 25 let. Chtěla bych se zeptat, kde je nevhodnější parkovat a za jakou cenu? Samozřejmě bychom chtěli navštívit Galerii Ufizzi, Palác Pitti a zahrady Boboli. Proto bych se chtěla zeptat, jaká varianta vstupenek je pro nás nejvhodnější? Jelikož cestují dva lidé, kteří mají 25 let, je možnost pro ně zakoupit zvýhodněnou vstupenku? Nevím, zda jsem pochopila správně, že se dá koupit kombinovaná vstupenka za € 38,00, která zahrnuje všechna muzea? Při koupi online, musí se čekat ve frontě? Moc děkuji za odpovědi. Ivana.

Podívejte se na Visitflorence.com, kde jsou uvedeny parkovací možnosti ve Florencii. Vzhledem k příjezdu doporučujeme volit bezplatná parkoviště v části Scandicci a nebo i placené blíže k centru Florencie. Vše je popsané na výše uvedených stránkách. Najděte si pro Vás přijatelné řešení. Doprava ve Florencii je zajišťována ATAF. Najdete tam jízdní řády zmiňované tramvaje. V celé Itálii platí, že ve státních muzeích a památkách mají snížený vstup občané EU do 25. let. Na samostatném vstupném zaplatíte € 46,00 (Uffizi, Pitti, Boboli). Kombinovaná vstupenka za € 38,00 se Vám tedy vyplatí. Ta je i za sníženou cenu € 21,00. Kombinovaná vstupenka platí pro Uffizi, Pitti a Boboli. Se vstupenkou zakoupenou online se té největší frontě samozřejmě vyhnete.

# 12.06.2018, 14:15.
Za měsíc vyrážíme letecky do Florencie. Náš přílet je na letiště Pisa, odkud plánujeme cestu autobusem do Florencie. Ráda bych se zeptala, zda je nutné / lepší rezervovat jízdenky na autobus online, nebo je lze bez problému zakoupit na místě? Náš přílet je oficiálně před 19:00 a je tedy možné, že bychom stíhali autobus v 19:00. Ale v případě nutnosti rezervace bych nerada riskovala, že spoj nestihneme a proto bych musela zakoupit jízdenky s odjezdem ve 20:15. Děkuji. Tereza.

Není to nutné, ale samozřejmě lepší. Především ve večerních hodinách potřebujete odjet spojem, kterým plánujete.

# 11.06.2018, 20:26.
Plánujeme v září cestu do Florencie. Nedaří se nám najít vhodný let, takže nás napadlo letět z Katowic do Říma a do Florencie vlakem. Přiletěli bychom z Katowic na Ciampino. Myslíte, že se to dá? Poradíte, kde hledat informace, jízdní řád a odkud kam to jede? Děkuji. Klára.

Vlaky do Florencie jezdí z nádraží Termini. Jízdní řády najdete na Trenitalia. Jízdenka ve vlaku Frecciarossa stojí € 48,00. Několikrát denně jezdí z nádraží Tiburtina i vlaky Regionale Veloce, které stojí méně než polovinu, cesta však trvá o dvě hodiny déle. Z letiště Ciampino se na nádraží Termini dostanete přímým autobusem za € 5,00 nebo kombinací autobusu č. 520 a metra A za € 1,50. Na Tiburtina potom kombinací autobusu č. 520, metra A a metra B za € 1,50. Ve Florencii zastavují vlaky na nádraží SMN.

# 04.06.2018, 18:50.
Od 26.6.2018 do 30.6.2018 budeme ve Florenci. Našel jsem si, že kousek od Florencie je hlídané parkoviště, ze kterého se dá poté dostat tramvají do centra. Jmenuje se Villa Costanza Parking. Nějak nemohu najít jízdní řád tramvaje. Nevíte náhodou, kde sa dá jízdní řád najít? Nebo kterou tramvají přesně jet? Předem děkuji za odpověď. Jiří.

Jízdní řády městské dopravy ve Florencii najdete na ATAF. Přes tyto stránky se dostanete i na zmiňovanou tramvaj T1. Přímým provozovatelem je GEST, kde o této lince najdete veškeré informace.

# 13.05.2018, 08:32.
Doporučte mi prosím parkování ve Florencii pro osobní auto přibližně na 14 dní v srpnu. Jsou tam také hlídaná záchytná parkoviště? Auto budeme potřebovat jen někdy, např. na výlety. A ještě, lze objednat vstupné do galerií a muzeí z Čech? Děkuji za odpověď. Zdravím. Vladimír z Děčína.

Na dlouhodobé parkování doporučujeme parkoviště Peretola v blízkosti letiště. Za 14 dní zde zaplatíte € 70,00, v případě platby prostřednictvím Pay Pal dokonce € 63,00. V tomto případě se ale doba parkování nemůže přerušit. Pro Váš případ bude zřejmě vhodnější parkoviště Villa Costanza, kde jsou i sezónní lístky - 7. denní (€ 20,00) a 30. denní (€ 40,00). Je zde dobré spojení tramvají. Vstupenky do galerií si můžete objednat přes Get Your Guide.

# 20.02.2018, 14:24.
Začátkem června vyrážíme autem do Toskánska a budeme se stavovat ve Florencii. Chtěla bych se pozeptat, zda je možné z nějakého parkoviště dojít pěšky do centra bez pomoci MHD - moc neovládáme jazyk, tak abychom si nemuseli kupovat jízdenku. A ještě jeden dotaz. Jaká by byla nejlepší cesta do Toskánska k moři od Prahy a kolik je v Itálii mýtné? Zda od loňska neproběhla nějaká změna. Moc a moc děkuji za odpověď. Veronika.

Většina parkovišť uvedených na Firenze Parcheggi je v pěší dostupnosti historického centra. Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci nebo Impruneta. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,50 a na mýtném v Itálii € 33,20 nebo € 33,80. To samé při cestě zpět. Nevíme, kam přesně k moři jedete. Kalkulace je po Florencii sjezd Scandicci nebo Impruneta, odkud vedou bezplatné čtyřproudovky směrem na Livorno resp. Siena a Grosetto.

# 19.02.2018, 12:52.
Velice jsem vloni čerpala z Vašich otázek a odpovědí při cestě do Říma. Děkuji. Tento rok se chystáme v květnu na 8 dní do Florencie - 2 osoby. Ráda bych se zeptala, zda si máme vstupenky do Galerie Uffizi koupit předem nebo si v nějakých večerních časech koupíme vstupenky na další den bez fronty? Dále by mě zajímalo, zda se vlakem dostaneme do Sieny, San Gimignana, do Pisy, případně do Lucca - nikoliv v jednom dnu. Máme si jízdenky koupit předem nebo na místě? Kde hledat jízdní řády? Děkuji za odpovědi. S přáním hezkých dnů zdraví Jitka.

V květnu už doporučujeme si provést rezervaci online - např. přes Get Your Guide. Vlakem Trenitalia se dostanete do Siena za přibližně 1,5 hodiny a € 9,10, do Pisa za přibližně 1 hodinu a € 8,40 a do Lucca za přibližně 1,5 hodiny a € 7,60. Do San Gimignano musíte jet nejdříve vlakem do Poggibonsi přibližně 1 hodinu a zaplatíte € 7,60. Odtud jede autobus Tiemme č. 130 do San Gimignano přibližně půl hodiny. Jízdenka stojí € 2,50. Jízdenky na vlak koupíte na pokladně nebo v automatu na nádraží S.M. Novella, na autobus na Piazza Giuseppe Mazzini (před nádražím) v Poggibonsi. Jízdenky není třeba kupovat dopředu. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 28.01.2018, 22:03.
Jaké spojení byste doporučoval z letiště Bologna do Florencie? Jde o dvě etapy: letiště - město a Bologna - Florencie autobusem. Vlakové spojení si dokážu najít. Děkuji. Libuše.

Viz naše odpověď ze dne 04.01.2018, 11:35. Autobusové spojení mezi Bologna a Florencií zajišťuje např. Flixbus. Cena začíná na € 7,90. Dalším dopravcem je Marino Autolinee. Zaveze Vás tam za € 9,00.

# 17.01.2018, 16:37.
Rád bych měl na plánovanou cestu do Toskánska předem zajitěné vstupenky do galerií, ale hlavně jednodenní vyjížďku na koních. Tuto si sice zobrazím na internetu, ale jazykově nevybaven již nedotáhnu do finále. A mám tedy dotaz, zda nemáte někoho, kdo by uměl tyto služby případně zajistit. Děkuji předem za případný tip. Zdeněk.

Bohužel o nikom takovém nevíme. Vstupenky do galerií, vyjížďky na koních apod. je možné zakoupit přes Get Your Guide. Do vyhledávacího pole stačí zadat Florence, Tuscany, Tuscany horse apod. Jedná se o velice jednoduchý a spolehlivý rezervační systém.

04.01.2018, 11:35.
Ráda bych Vás požádala o radu. Ve čtvrtek 25.1.2018 letíme z Prahy do Bologne a odtud se potřebujeme dopravit do Florencie, kde budeme ubytovaní první část dovolené. Do Bologne přiletíme v 10:00 hodin dopoledne. Ráda bych se zeptala, jaká je nejlepší a nejrychlejší doprava do Florencie z letiště, případně zda víte, kolik doprava stojí? A ještě jeden dotaz. Konec dovolené budeme právě v Bologna, zpáteční let máme opět ve čtvrtek, ale brzy ráno v 6:40 hodin. Dá se dostat na letiště místní dopravou takto brzy ráno, přibližně kolem 4. hodiny ranní? Moc předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den. Ivana.

Nejjednodušší je doprava přímo z letiště v Bologna do Florencie autobusem. Zajišťuje ji Appennino Shuttle. Jede deset spojů denně cesta trvá přibližně 1,5 hodiny. Jízdenka stojí € 20,00, u řidiče € 25,00. Ve Vašem čase odjíždí autobus z letiště v 11:50 a ve Florencii je ve 13:20. Druhou možností je jet Aerobusem společnosti TPER. Jedná se o kyvadlovou dopravu, zastávky má v centru města a konečnou na hlavním vlakovém nádraží Bologna Centrale. Cesta trvá přibližně 20 minut. Jízdenka stojí € 6,00. Z Bologna Centrale potom jezdí vlak Trenitalia do Florencie za cenu od € 13,50. Při cestě na letiště jede první autobus TPER v 5:00, na letišti je v 5:18. Dříve se tam dostanete taxi za € 18,00 + € 0,50 za zavazadlo. Přes den je cena o € 3,00 nižší.

# 03.01.2018, 19:10.
V létě se chystáme na dovolenou se 4. dětmi autem z Příbrami do Florencie. Rádi bychom si cestu tam i zpět rozdělili na polovinu. Někde přenocovali a dětem něco zajímavého ukázali. Jsou ve věku 7 a 11 let. Pokud Vás to příliš nezatěžuje, můžete nám doporučit nějaká zajímavá místa, případně ubytování? Pokud máte nějaký tip. Jaká by byla nejvhodnější trasa? Moc děkuji. Andrea.

Vaše optimální trasa je Příbram - Písek - České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona - Bologna - Florencie. Polovina cesty je v Innsbrucku. Severně nad Innsbruckem je Nordpark, kam můžete vyjet zubačkou a následně lanovkou a odkud máte Innsbruck jako na dlani. Jedna stanice zubačky je u Alpenzoo, kterou můžete také navštívit. Podívejte se na fotogalerii Innsbruck. Ubytování hledejte na Booking / Innsbruck.