FLORENCIE 2022

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2022

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.10.2022, 07:46.
Plánujeme týdenní dovolou ve Florencii. Přemýšlíme, zda vzít s sebou kola. Dokážete nám poradit, zda to stojí za to? Děkuji. David.

To záleží na tom, jak chcete dovolenou strávit. Pokud poznáváním památek, potom by Vám byla kola na obtíž. Centrum Florencie zvládnete pěšky, případně vzdálenější místa městskou dopravou. Do okolních měst se dopravíte vlakem nebo autobusem. Pokud však chcete dovolenou strávit aktivně na kole, je v okolí Florencie mnoho pěkných cyklostezek. Cyklostezky přímo ve Florencii najdete na Firenze Ciclabile - Firenze in Bici / Piste Ciclabili, v okolí Florencie na Piste Ciclabili.

# 11.10.2022, 22:23.
Potřebovala bych pomoci. Dne 16.10. budu ve Florencii a chtěla bych navštívil Accademia Galleria, ale nejsem plnoletá. Je mi 17 let. Na různých stránkách, co jsem se tak dívala, tak to nejde zakoupit s tím, že musí být se mnou dospělý, ale není to na všech. Takže vůbec nevím teď, co a jak, a zda to má cenu koupit, když mě tam nepustí. Dají se zakoupit vstupenky až na místě nebo jen online? Natálie.

Do Galleria dell' Accademia di Firenze máte vstup zdarma. A to až do věku 18 let. Vstup v doprovodu dospělé osoby je vyžadovaný u dětí do 12 let. Po předložení dokladu totožnosti obdržíte na pokladně volnou vstupenku. Vstup zdarma do 18 let platí do všech státních muzeí a památek v Itálii.

# 27.09.2022, 15:58.
Mnohokrát děkujeme za Vaši odpověď i odkazy. Úplně skvělé. Budeme používat a sdílet Vaše stránky i formuláře, je to výborné, pokud člověk najde ucelené informace, na které se může spolehnout. Ještě nám došlo, že ten čtvrtek pojedeme z Ruoty, kousek od města Lucca, i tak je to parkoviště, které nám ve Florencii doporučujete, vhodné? Myslím, zda nebudeme muset projíždět celou Florencii? A nemáte prosím zkušenosti s jeho obsazeností? Asi čím dříve, tím lépe? Rezervace na parkování asi není možná? To je asi vše, už Vás snad nebudeme obtěžovat a předem molti grazie. Eva.

Z Ruota je lepší jet do Florencie po SS439 a následně po bezplatné SGC Firenze - Pisa - Livorno. Dovede Vás až na nájezd Scandicci na A1. Parkoviště je na dalším sjezdu. Ten kousek Vás vyjde na € 0,30. Parcheggio Villa Costanza má 487 míst, mělo by to být dostatečné. Rezervace není možná.

# 25.09.2022, 21:42.
Jedeme poprvé do Florencie, poradili byste nám prosím, kde nejlépe a nejsnáze zaparkovat? A jak se potom dostat do centra? Mnohokrát děkuji. Eva.

Nejlepší možnost parkování ve Florencii, kterou známe, je na Parcheggio Villa Costanza. Parkování do 1 hodiny je zdarma, do 4 hodin za € 2,00, do 10 hodin za € 5,00 a do 24 hodin a každých dalších 24 hodin € 7,00. Přímo z parkoviště jezdí do centra tramvaj T1 Gest. Jízdenka stojí € 1,50.

# 02.09.2022, 01:15.
Tramvaj T2 je jasná volba, ale potřebujeme se dostat dál, do blízkosti baziliky Santa Croce - Agnolo a nedaří se mi najít vhodný autobus. Poradíte? Michal.

Tramvají T2 přejeďte jen jednu zastávku na Guidoni. Když vyjdete z tramvajové stanice na parkoviště, po pravé straně je zastávka autobusu č. 23 T2 Guidoni. Jeďte směr Sorgane a vystupte na zastávce Corso dei Tintori. Jděte ve směru jízdy autobusu, na křižovatce odbočte doprava a hned opět šikmo doprava na Borgo Santa Croce. Tato ulice Vás dovede k bazilice. Od zastávky autobusu to je přibližně 250 m. Pokud chcete jít na Via dell' Angolo, můžete už vystoupit na zastávce Giovine Italia, Via dell' Angolo je o pár desítek metrů před zastávkou.

# 22.08.2022, 18:19.
Poradíte mi, kde koupím jízdenky na tramvaj z parkoviště Villa Costanza do Florencie? A ještě bych chtěla poradit s parkováním v Pise. Těším se na odpověď. Děkuji. Monika.

Na zastávce tramvaje je automat na jízdenky. Dobře popsané možnosti parkování v Pise jsou na stránce Parcheggio Pisa.

# 22.08.2022, 00:21.
Koncem srpna přijedeme do Florencie, kde máme ubytování na jednu noc. Poté pokračujeme v naší cestě dále. Budeme bydlet v centru na Via dei Servi. Přijedeme pozdě večer asi kolem 22:00 a rádi bychom někde poblíž zaparkovali auto. Mohli byste nam doporučit nejbližší parkoviště? Jet v noci tramvají se zavazadly nebudeme moci. A měli bochom si raději předem parkování zarezervovat? Děkuji. Eliška.

Vaše ubytování je v zóně ZTL. Zaparkovat tedy musíte mimo tuto zónu. Nejblíže je parkoviště Parterre s 681 parkovacími místy určenými ke krátkodobému parkování. Parkoviště je v provozu 24 hodin. Celodenní parkování Vás vyjde na € 15,00. Rezervace se neprovádějí. Jako záložní můžete použít parkoviště Stazione Fortezza Fiera s 510 parkovacími místy určenými ke krátkodobému parkování. Parkoviště je v provozu 24 hodin. Celodenní parkování Vás vyjde na € 20,00. Rezervaci je možné udělat. V obou případech je možné, že cena vyjde lehce nižší v závislosti na době parkování při aplikaci hodinového tarifu.

# 17.08.2022, 10:26.
V září chceme autem navšívit Florencii. Budeme ubytovaní u Prato. Můžeme ve Florencii parkovat u Stazione di Santa Maria Novella nebo na parkovišti u Piazzale Michelangelo? Pokud ano, jaká je prosím cena parkovného? Děkuji za odpověď. Jana.

Parkoviště na Viale Michelangiolo u Piazzale Michelangelo je mimo ZTL zónu. Při příjezdu je ale nutné si hlídat, abyste zónou neprojela, pokud je aktivní. Nicméně vzhledem k luxusní vyhlídce na Florencii bývá beznadějně obsazené. Podle našich informací je první hodina za € 2,00, každá další hodina za € 3,00. Platí se v parkovacím automatu. Platí se od 8:00 do 24:00 od pondělí do soboty. Parkoviště SMN je už v ZTL zóně B, musíte si tedy hlídat časy. Mimo zónu ZTL by mělo být parkoviště u pevnosti naproti nádraží, kde je hodinová sazba € 1,60. Cena na parkovišti SMN je € 3,80 za první hodinu, potom € 1,90 za každou půlhodinu. Každopádně i tady musíte být ostražítá, protože v blízkosti je ZTL zóna A. My doporučujeme parkovat na Villa Costanza, kde je první hodina zdarma, čtyři hodiny € 2,00, 10 hodin € 5,00 a 24 hodin € 7,00. Z parkoviště se pohodlně dostanete do centra tramvají GEST T1 za € 1,50.

# 28.07.2022, 23:21.
Hledám nejlevnější a nejdostupnější parkování automobilů právě ve Florencii. Pročítal jsem články, ale bohužel zmíněná parkoviště byla daleko. Prosím, kde zaparkovat když budeme bydlet v Dreaming Florence Bed & Breakfast. Děkuji vám. David.

Bohužel v uvedené lokalitě nevíme o vhodné možnosti parkování. Podle našeho názoru se vyplatí zajet na Parcheggio Villa Costanza, kde Vás celodenní parkování vyjde na € 7,00 a odtud pokračovat tramvají T1. Vystoupit musíte na zastávce Fortezza (následující zastávka za nádražím) a pokračovat autobusem Autolinee Toscane č. 23 ve stejném směru. Vystoupit musíte na Giampaolo Orsini. Jízdenka na 90 minut stojí € 1,50. Váš hotel je jen několik metrů zpět ve směru příjezdu autobusu.

# 25.07.2022, 14:50.
Chtěla bych se zeptat kde zaparkovat v těsné blízkosti Via Benedetta mimo zónu ZTL. Alena.

Doporučujeme parkovat mimo centrum na Villa Costanza. Viz naše odpověď ze dne 5.07.2022, 10:17. Via Benedetta je v ZTL zóně, která má mírnější pravidla, ale blízko té nejpřísnější. I když je vše dobře značené, riziko vjetí do ZTL zóny v době, kdy tam nesmíte, je zbytečně vysoké. Tramvaj Vás z Villa Costanza zaveze až kousek k Via Benedetta. Vystoupit musíte na Alamanni - Stazione SMN, jít ve směru jízdy tramvaje a obejít bloky směrem doprava až na Via della Scala. Po té se vydejte doleva a na druhé křižovatce odbočte doprava na Via Benedetta.

# 15.07.2022, 10:17.
Od 19. do 22.7. budeme ubytovaní ve Florencii na ulici Via Gherardo Caponsacchi. Předpokládáme, že si přijedeme autem až k domu pro vyložení zavazadel a potom zaparkujeme auto co nejlevněji. Prosím, poradíte kde? A dá se dojít do historického centra pěšky nebo používat veřejnou dopravu, eventuálně jakou? Děkuji. Marcela.

Doporučujeme parkovat na Villa Costanza. Za den zaplatíte pouze € 7,00. Parkovat můžete maximálně 30 po sobě jdoucích dnů. Do centra je odtud přímé spojení tramvají T1. Jízdenka stojí € 1,50. Od ubytování to máte do centra daleko. Kousek od Vašeho ubytování je Piazza Gavinana, ze kterého vede doprava ulice Via Giovanni dalle Bande Nere. Na této ulici je zastávka autobusu č. 23, který Vás doveze do centra k Basilice di Santa Maria Novella. Samotné centrum už bez problému pěšky projdete. Městskou dopravu provozuje Autolinee Toscane. Jízdenka na 90 minut stojí € 1,50.

# 13.07.2022, 19:55.
Je problematické zaparkovat ve Florencii v Garage Ponte Vecchio? Děkuji za odpověď. Pavel.

Garage Ponte Vecchio se nachází v ZTL zóně. Provozovatel sice uvádí, že je přístup na parkoviště zdarma, i když nemáte oprávnění k průjezdu ZTL. Po příjezdu na parkoviště je registrační značka automobilu zaznamenaná a odeslaná do řídícího centra ZTL. Tento postup je testovaný už od roku 2004 a chrání Vás před pokutou za neoprávněný vjezd do ZTL. My bychom ale volili parkování mimo ZTL zónu. Může se stát, že parkoviště bude uzavřené. Může se stát, že parkoviště bude zaplněné. Těch rizik je více. Doporučujeme parkovat na Villa Costanza a do centra Florencie dojet tramvají.

# 16.06.2022, 16:59.
Při naší zářijové cestě do Itálie bychom cestou z Florencie do Pisy, odkud pozdě večer odlétáme, chtěli navštívit rodiště Leonarda da Vinci. Bohužel, oproti vlakům, zjistit autobusové spojení je nad moje síly a vůbec nevím, kde bych našla ucelené informace. Vím jen, že by se dalo jet: 1. z Florencie vlakem do Empoli a potom nějakým autobusem do Vinci. Zpět z Vinci po stejné trase do Empoli a potom pokračovat do Pisy. 2. Někde jsem ale zjistila, že by bylo také možné jet z Florencie vlakem do Pistoia, autobusem potom z Pistoia do Vinci, ale opět nemohu najít jízdní řád. 3. Třetí zajímavá možnost - vzhledem k tomu, že by byly cesty odlišné, je zkombinovat obě možnosti. Proto Vás prosím, nevíte, kde bych našla jízdní řády autobusů nebo alespoň spolehlivý vyhledavač spojení? Něco jako náš Idos? Předem děkuji. Olga.

Z Florencie musíte jet vlakem Trenitalia do Empoli a odtud pokračovat autobusem Autolinee Toscane č. 49 do Vinci. Na letiště potom stejným způsobem. Nejdříve autobusem č. 49 do Empoli a následně vlakem do Pisa Centrale a odtud vláčkem People Mover na letiště. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. S jízdními řády pro autobusy je to složité. Existuje několik vyhledávačů, podle našeho názoru nejsou ale moc spolehlivé. Spolehlivější je hledat v jízdních řádech konkrétních přepravců. Jedna z často používaných aplikací je např. Moovit. Musíte vybrat oblast Italy a region Firenze e Toscana. Z Pistoia o přímém spoji do Vinci nevíme.

# 13.06.2022, 16:05.
První týden v červenci budeme projíždět Itálii, takový trip obytným autem. Chtěla bych se zeptat, kde je možné zaparkovat, případně přespávat i několik dní. Děkuji za odpověď. Milena.

Seznam odpovídajících parkovacích míst pro obytná auta ve Florencii najdete na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Ve vyhlédavacím poli Cerca zaškrtněte Area di sosta a do textového pole Firenze. Nabídne Vám to místa s různým rozsahem služeb včetně bezplatných.

# 10.06.2022, 08:21.
Jedeme ve druhé půli července do Florencie a máme domluvené ubytování v ulici Via Vincenzo Bellini. Kde nejlépe zaparkovat a jaká je cena parkování? Dokážete poradit? Děkuji. Michal.

Jedná se o oblast mimo ZTL, nicméně tam funguje parkování za čarami. Za oranžovou čarou se běžně parkovat nemůže, za bílou čarou parkují rezidenti a ostatní mohou parkovat za modrou čarou. Parkování je v tomto případě zpoplatněno různě podle konkrétní oblasti a ulice. Podrobně je to popsané na dodatkové tabulce pod značkou. Každopádně pro dlouhodobé parkování to není vhodné. K dispozici je celá řada parkovacích domů a parkovišť, kde to však na den stojí i € 30,00. Tato parkoviště najdete např. na MyParking, Parkimeter, Parkvia apod. My bychom zřejmě volili parkoviště Villa Costanza, kde můžete parkovat až 30 po sobě jdoucích dní. Celodenní sazba je € 7,00, na místě si však můžete domluvit i sedmidenní parkování za € 20,00. Z Parkoviště je Florencie dostupná tramvají T1.

# 08.06.2022, 22:51.
Chtěla bych se zeptat, zda je akceptovaná ve Florencii ICOM karta na vstup do památek a muzeí, případně jaké slevy na ni poskytují? A je možné ji uplatnit při nákupu online? Nikde jsem na takovou informaci nenarazila. Maja.

Podle našich informací by měli mít členové ICOM vstup zdarma do florentských městských muzeí a památek a florenstkých státních muzeí a památek. Vstupenky zdarma se většinou online nenakupují. Pro vstup zdarma se online dělají rezervace, tam kde jsou vyžadované.

# 27.04.2022, 21:55.
Pane Řehůřku, jsem v současné době v Itálii, poblíž Florencie. Chtěli bychom ji navštívit, nicméně nevíme, jak s parkováním. Dle Google tam je žalostně málo parkovacích ploch. Mohl byste mi poradit nějaké vhodné parkování? Klidně i s místní dopravou. Děkuji. Miroslav.

Doporučujeme zaparkovat na Villa Costanza. Odtud je spojení do centra Florencie tramvají. Toto parkoviště je přímo určené pro návštěvu Florencie, první hodina je zdarma, do 4 hodin zaplatíte € 2,00, do 10 hodin € 5,00 a do 24 hodin € 7,00. Jízdenka na tramvaj GEST Vás vyjde na € 1,50.

# 15.04.2022, 16:05.
Pane Řehůřku, mohl byste mi prosím poradit spojení ve Florencii z autobusové zastávky Villa Costanza do Via Del Sole 8, Hotel 900 Toscana? Mnohokrát děkuji za informaci. Přeji hezký den. Hana.

Z Villa Costanza jeďte tramvají T1 a vystupte na zastávce Valfonda. Jízdenka stojí € 1,50. Je to před vlakovým nádražím S.M.N. Jděte zpět ve směru příjezdu tramvaje a stále rovně podél kolejí až na konec náměstí. Přejděte doprava ke kostelu a pokračujte podél něj po Via degli Avelli. Dojdete na Piazza di Santa Maria Novella. Na jeho konci odbočte doleva na Via del Sole. Téměř na konci ulice je po levé straně Váš hotel.

# 22.03.2022, 08:49.
Cestujeme do Florencie v termínu od 1. do 3. 4. Mám už v tomto termínu očekávat davy? A mohu se zeptat, který balíček vstupenek na muzea doporučujete? Určitě bych chtěla do Uffizi a do Accademia. Nevíte, zda je součástí vstupenky i nějaký audio guide? Nebo si když tak zaplatit komentovanou prohlídku? A nemáte tip na nějaký koncert v tomto termínu, nebo kde hledat? Děkuji. Veronika.

V této pandemické době neočekáváme nápor návštěvníků, potvrzují to i online kamery. Pro uvedené galerie je nejvhodnější produkt Accademia Gallery and Uffizi Gallery: Ticket, který poskytuje oba vstupy. Audio průvodce je za příplatek. Komentovaná prohlídka je samozřejmě výrazné povýšení celé návštěvy o řadu zajímavých informací. Odkaz na koncerty je např. na songkick.com. Ve Vašem termínu toho ale moc není.

# 26.01.2022, 21:49.
Vážení, po čase vás opět zdravím a opět s italským dotazem. Když vše vyjde, přiletíme do Florencie v neděli 3.7. něco po poledni. Platí ještě volné vstupy o prvních nedělích v měsíci? Jak to v praxi vypadá, co bychom za odpoledne mohly stihnout? Ráda bych kopuli, ale není podmínkou. Překvapení pro kamarádky ... třeba něco doporučíte. Seniorské slevy obecně asi neplatí, že? Myslím MHD, vlaky, vstupy. Velmi děkuji. Jana.

Vstupy zdarma do státních muzeí a památek již dlouho platí první neděli v měsíci jen v období od října do března. V našich otázkách a odpovědích jsme to mnohokrát zmiňovali. Další dny jsou v kompetenci ředitelů těchto institucí, kteří určí volný vstup určité dny nebo souvislou řadu dnů. Takže u některých muzeí a památek může být volný vstup i v jiné dny než první neděli v měsíci od října do března. Vše může také měnit Covid-19, kdy se už v minulosti stalo, že volné vstupy byly z tohoto důvodu zrušeny. Slevy pro seniory obecně neplatí. Nicméně je třeba vždy u konkrétního muzea nebo památky zkontrolovat rozsah osob, pro které platí vstup zdarma. Obecně je vstup zdarma ve státních muzeích a památkách pro děti do 18. let a snížené vstupné platí mladí od 18. do 25. let.