FLORENCIE 2017

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2017

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 20.12.2017, 11:10.
Ještě jednou. Ještě mě napadlo, jelikož jsou poměrně drahé letenky Praha - Florencie a do Milána létám za přibližně 1500,- Kč za zpáteční letenku, mohly bychom letět do Milána a potom jet místní dopravou do Florencie a udělat si výlet v obou městech. Poradil byste nám, jak se nejlépe dostanem z Milána do Florencie a potom zpět? Nějaký autobus? Děkuji pěkně. Mirka.

Předpokládáme tedy, že přiletíte na letiště Bergamo. Odtud doporučujeme cestovat autobusem Terravision za € 5,00 na vlakové nádraží, odkud jeďte vlakem Trenitalia do Florencie. Jízdenku lze zakoupit od € 19,90. Hodně záleží na termínu. Cesta vlakem je nejrychlejší. Autobusové spojení zajišťuje Flixbus, jízdenku lze zakoupit i za € 9,90, opět záleží na termínu. Toto spojení je však minimálně jednou tak delší.

# 11.12.2017, 15:23.
Pane Řehůřku, už jednou jste nám velmi pomohl s cestou do Říma a tak bych se na Vás opět ráda obrátila o radu. Chci vzít dceru koncem června za magisterský titul na pár dní do Itálie. Rády bychom letěly na nějaké pěkné místo - město, kde bychom mohly courat i po památkách, nákupech, ale hlavně kavárnách a trzích. Prostě takový pěkný, dámský, odpočinkový výlet, užít si Itálii. Zatím jsme byly pouze v Římě a několikrát u jezera Garda. Rády bychom někam, kde to trochu žije. Může, ale nemusí to být ani u moře. To není rozhodující. Určitě nemám na mysli žádná turistická letoviska u moře typu Bibione apod. Měl byste pro nás nějaké tipy? Moc děkuji a přeji krásný adventní čas. Mirka.

V Itálii je takových míst hodně. Těžko tedy konkrétně poradit. Uvedeme alespoň jedno město, které nás okouzlilo. Florencie - perla Toskánska. Přečtěte si naši reportáž Florencie 2011.

# 28.11.2017, 19:01.
První neděli v měsíci je Galerie Uffizi přístupná zdarma. Máte porosím zkušenosti s tímto termínem? Je to tam na zabití? Děkuji a zdravím. Daniela.

Galerie Uffizi je jednou z nejznámějších galerií na světě a samozřejmě jedním z nejnavštěvovanějších míst ve Florencii. První neděli v měsíci tam bývá samozřejmě lidí více než v jiných termínech, nicméně fronty také postupují rychleji. Předpokládáme však, že se tam chystáte tuto neděli, takže to nebude vzhledem k termínu zdaleka takové, jako v hlavní sezóně.

# 27.11.2017, 22:19.
Prosím o radu. Mám zakoupenou letenku s odletem 1.1.2017 v 6:30 z letiště ve Florencii. Můžete mi poradit, jak se na Nový rok dostanu včas na letiště? Předpokládám, že asi ve svátek ráno autobusy nebudou jezdit. Jak je to s taxíkem ve Florencii ve svátek na Nový rok? Děkuji. P.

Volainbus společnosti Busitalia jezdí z centra na letiště každý den i v neděli a ve svátek. První autobus jede v 5:00, na letišti je přibližně za 20 minut, tj. je to hodně natěsno. Taxi ve svátek samozřejmě jezdí. Cesta trvá přibližně stejně jako autobusem a brzy ráno zaplatíte € 25,30. Za zavazadlo se platí € 1,00. Doporučujeme si taxi zarezervovat už přímo v hotelu nebo na telefonech +39 055 /4242, 4390, 4798.

# 27.11.2017, 10:12.
Která společnost v Itálii provozuje autobusovou dálkovou přepravu mezi Římem a Florencií. Kolik stojí jízdenka? Děkuji. Daniel.

FlixBus Vás tam dopraví denně od € 11,90, Baltour denně od € 13,00.

# 21.11.2017, 21:18.
Měla bych trochu netradiční dotaz. Své mamince bych k Vánocům ráda dala pobyt ve Florencii. Nicméně ne celý zájezd, protože průvodce nesnáší, ale třeba jen ubytování nebo cestu pro dva, v ceně přibližně 4000,- Kč až 5000,- Kč. Nevíte, zda je možné koupit nějaký voucher / pobyt, který by měl otevřenou platnost a mohla bych ho věnovat jako dárek pod stromeček? Psala jsem do několika hotelů, které údajně vouchery na ubytování nabízejí, ale zatím se mi nikdo neozval. Děkuji moc předem! Mariana.

Existuje samozřejmě několik slevových portálů, které nabízejí vouchery na pobyty s možností volby termínu. Nabídka je však hodně omezená, termíny jsou většinou nejméně žádané. My doporučujeme volit ubytování přes Booking / Florencie, kde si můžete zvolit vše podle svých představ. Můžete si vytisknout potvrzení rezervace, to dát do obálky jako dárek a podle potřeby potom tuto rezervaci později upravit nebo zcela změnit.

# 12.09.2017, 08:04.
Milí Řehůřkovi, obdržela jsem výborné reference a dovoluji si Vás požádat o zkušenost a tip jak nejlépe si zajistit lístky do galerie Uffizi. Děkuji za odpověď. S přáním krásných dnů. Miloslava z Českých Budějovic.

Doporučujeme si vstupenky zakoupit přes Get Your Guide. Získáte přednostní vstup a možnost jednoduché správy rezervace včetně možnosti zrušení ještě den před vstupem. Oficiální stránky najdete na Beni Culturali včetně odkazu na oficiální online rezervaci přes B-ticket.

# 03.09.2017, 00:32.
V úterý odjíždím do Itálie. Ve Florencii budeme v sobotu. Potřebovala bych vědět, kterým autobusem se dostanu ráno z nádraží u Santa Maria Novella k San Miniato al Monte. Nepamatuji si to už přesně. Děkuji. Miloslava. Chtěla jsem poslat dotaz přes formulář, ale na součet 40 + 50 mi hlásil 90 jako chybný výsledek.

Jedná se o linku ATAF č. 12. Malými písmeny bez diakritiky je součet čísel 40 a 50 devadesat, ne 90.

# 07.05.2017, 17:29.
Chci se zeptat na prohlídku katedrály. Naposledy jsme si ji chtěli prohlédnout, ale odradila nás obrovská fronta lidí, která se táhla okolo celé katedrály. Vypadalo to tak na 3 až 4 hodiny čekání. Je nějaká možnost si prohlédnout katedrálu bez čekání? Děkuji za odpověď. Zdeněk.

Do katedrály je vstup zdarma. Frontám se vyhnete při prohlídce s průvodcem - např. Duomo Guided Tour & Reserved Cupola Access nebo Florence Cathedral and Terraces Guided Tour nebo Duomo Monumental Tour.

# 01.05.2017, 16:50.
Na začátku července pojededeme autem do Italie - Toskánsko. Chci se zeptat na parkování ve Florencii. Zda je možné zaparkovat někde poblíž centra zdarma? Pokud pouze na placeném parkovišti, tak které doporučujete, že je cenově přijatelné? Jednalo by se o parkování přes den asi na 8 až 9 hodin. Pokud se podaří zaparkovat někde zdarma, zda hrozí vykradení auta? Ještě mě zajímá, zda je možné se domluvit pouze anglicky v oblati Toskánka. Děkuji za odpověď a přeji hezý den. S pozdravem Jana.

Informace o parkování ve Florencii najdete v odpovědi ze dne 11.09.2014, 12:01. Určité riziko vykradení automobilu je vždy a všude. Snižuje se kvalitou parkoviště se souvisejícími bezpečnostními službami (hlídané, kamerový systém, uzavřené apod.). Pravděpodobnost domluvy anglicky v Toskánsku je větší než někde na jihu. Anglicky se domluvíte spíše v turistických informačních centrech, v hotelech a lepších restauracích než na ulici, tržištích nebo v obchodech. Několik italských slovíček a základních frází je samozřejmě vhodné se naučit.

# 04.04.2017, 07:42.
Chystáme se v létě s přítelem do Florencie a rádi bychom věděli, kde můžeme nejlevněji zaparkovat auto na tři dny. Našli jsme si apartmán asi dvě zastávky od hlavního nádraží. Předem děkuji. Tereza.

Parkovací možnosti s odkazy na jednotlivá parkoviště, provozní dobou a ceníky najdete na Firenze Parcheggi.

# 27.03.2017, 14:56.
Ideme do Florencie v máji osemmiestnym autom. Chcem sa opýtať, keďže ste ponúkli taku možnosť, kde by ste nam odporučili sa ubytovať? V ktorej časti? Chceme sa dostať bez problémov autom a zaparkovať. Potom už auto používať nebudeme a budeme chodiť ideálne pešo alebo nejakou dopravou. Ďakujem za odpoveď. Zuzana.

Florencie má tzv. ZTL zóny, které jsou střeženy kamerovým systémem a do kterých bez povolení v určitých časech vjet vůbec nemůžete. Mapu najdete na SaS - Services / ZTL / Limited Trafic Zones / Map. Tyto zóny A, B, F, G a O jsou soustředěny kolem historického centra. Mimo tyto zóny, kde se doporučujeme ubytovat, je řízené parkování. Jedná se o zóny ZCS. Je jich 5 a mapu najdete na Services / ZTL / Controlled Parging Zone. Parkovací místa podél komunikací jsou označena klasicky - bílá pro rezidenty, žlutá pro vyhrazené parkování, modrá pro placené parkování. Většinou toto parkování bývá zpoplatněno od 8:00 do 20:00 a pohybuje se od € 1,00 do € 2,00 za hodinu. Ubytování doporučujeme hledat na Booking / Florencie. Po zadání termínů a počtu osob doporučujeme v levém sloupci zatrhnout Zařízení / Parkoviště. Ubytovat se můžete také na předměstí a do centra dojíždět vlakem.

# 31.01.2017, 11:20.
Chtěl bych prosím vědět číslo autobusu, případně i časy, zajišťující dopravu mezi letištěm ve Florencii a nádražím na S.M. Novella. Děkuji. S pozdravem Karel.

Z letiště ve Florencii můžete jet autobusem Busitalia Nord - Vola in Bus. Autobus jezdí od 5:30 do 20:30 po půl hodině. Přijíždí na autobusové nádraží na Via Santa Caterina da Siena. Další spoje ve 21:30, 22:30, 23:45 a 00:30 přijíždějí na Piazza Stazione. Obě stanoviště jsou u nádraží S.M. Novella. Jízdenka stojí € 6,00, zpáteční € 10,00.