FLORENCIE 2023

Florencie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Florencie 2023

Pokud je Florencie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Florencie a poplatcích na dálnicích, o dopravě z letiště do centra, o cestě vlakem z Florencie a do Florencie, o ubytování, o vstupenkách, o parkování, o městské dopravě, o Firenze Card, o pronájmu auta, o kempech, o Galeria Uffizi, o vyhlídce a najdete zde také mnoho dalších informací o Florencii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 08.10.2023, 18:46.
Budu ve Florencii od 20.10. do 22.10. Chtěla bych si koupit vstupenky předem, abych se nezdržovala ve frontách. Našla jsem na portále B-ticket kumulovanou vstupenku do muzea Bargello včetně Cappelle Medicce, Palazzo Davanzati, Orsanmichele a Casa Martelli. Předpokládám, že se kupuje podle vstupu do muzea Bargello a to ostatní musím stihnout během toho samého dne nebo na to mám víc dnů? Pro mě ideálně 3. Děkuji moc. Vaše minulá rada neměla chybu. Miloslava.

Florencie: Muzeum Bargello: kombinovaná vstupenka na 5 atrakcí je platná 3 dny od první aktivace. Kromě Muzea Bargello máte možnost navštívit Medicejskou kapli, Davanzatiho palác, Orsanmichelle a Casa Martelli. Začínáte v muzeu Barghello ve startovacím čase. Všude máte přednostní vstup.

# 27.08.2023, 14:08.
Není to otázka, ale doplnění. Cena lístku na tramvaj ze záchytného parkoviště je v současné době již € 1,70. Automaty pernamentně zlobí. U stánku s obsluhou bývají fronty. Velice jednoduše lze vyřešit aplikací, kde si nakoupíte lístky a potom požadovaný počet lístků validujete pro daný směr. Využito pro čtyřčlennou rodinu. Jinak děkuji za spoustu informací, které jsem po cestě na jih Itálie hojně využil. Richard.

Děkujeme za zprávu a cenné informace. Naše odpovědi jsou platné ke dni a hodině zveřejnění, tj. k časovému razítku u odpovědi. Máte pravdu, v současné době je cena jízdenky na tramvaj € 1,70. Region Toskánsko aktualizoval tarif výnosem č. 15290 ze dne 14. července 2023.

# 18.07.2023, 21:54.
Pokud pojedeme tramvají T1 z parkoviště Villa Costanza, kde je nejlepší vystoupit pro návštěvu centra? Děkuji. Michal.

Na Santa Maria Novella.

# 12.07.2023, 01:02.
Mohl byste mi prosím poradit nejlepší cestu na to parkoviště u Florencie z Livorna, abych se co nejvíce vyhnul mýtnému? Děkuji. Karel.

Viz naše odpověď ze dne 09.07.2023, 08:04.

# 09.07.2023, 10:45.
Velmi Vám děkuji za odpověď. Automaty na tramvajové jízdenky jsou na parkovišti? Děkuji. Jana.

Automaty na jízdenky jsou u tramvajové zastávky na parkovišti.

# 09.07.2023, 10:15.
Když zaparkujeme na Parcheggio Villa Costanza, zvládneme dojít do centra Florencie k památkám pěšky? Nebo je nutné použít MHD? Děkuji. Jana.

Pěšky to samozřejmě zvládnout jde, ale podle našeho názoru jedete do Florencie za památkami a ne na túru. Z parkoviště je to do centra Florencie ke katedrále Santa Maria del Fiore celkem 8 km tam a stejně tak zpět. Jeďte tramvají T1 společnosti Gest, která Vás do centra zaveze za € 1,50 přímo z parkoviště.

# 09.07.2023, 08:04.
Jsme na dovolené ve Viareggio a chceme podniknout výlet do Florencie. Můžete prosím poradit, kde zaparkovat a jak se dostat k těm nejznámějším památkám a atrakcím? A pokud byste mohl poradit, kde se rozumně najíst? Jsem s dětmi, tak moc nechceme využívat městskou dopravu, raději chodíme pěšky. Předem děkuji. Ladislav.

Ve Florencii je zóna ZTL. Doporučujeme parkovat mimo centrum. Podle našeho názoru nejlepším řešením je zaparkovat na Parcheggio Villa Costanza. Parkování Vás tam vyjde na € 2,00 do 4 hodin, € 5,00 do 10 hodin a € 7,00 do 24 hodin. Přímo z parkoviště jezdí do centra Florencie tramvaj T1 společnosti Gest. Jízdenka Vás vyjde na € 1,50 a dají se koupit v automatu na parkovišti u zastávky. Z Viareggio doporučujeme cestovat po SS1 až k řece Arno a na nájezdu Pisa Centro se napojit na bezplatnou SGC Firenze - Pisa - Livorno. Dovede Vás až do Florencie na dálniční nájezd Scandici. Napojte se směr Řím - Neapol a následně sjeďte na Parcheggio Villa Costanza. Za ten kousek zaplatíte jen € 0,30. Centrum Florencie je malé, takže ho bez problému projdete pěšky. Pokud se však budete chtít podívat na vyhlídku, budete tam muset dojet městskou dopravou. Stravovat se doporučujeme mimo historické centrum.

# 06.07.2023, 18:54.
Měla bych k Vám ještě dotaz, jak je to se spropitným v restauracích. Někde píšou, že bývá již zahrnuté v ceně na účtu, někde, že není běžné. Teď jsem na internetu četla článek, že třeba při útratě € 78,00 by se mělo zaplatit € 90,00 nebo € 100,00, že prý je to u obsluhy jediný výdělek. Taková výše mi ale přijde přehnaná. Mohl byste mi sdělit svoji zkušenost? Děkuji. Eva.

Pokud budete s restaurací spokojená, je v Itálii běžné, že se dává spropitné ve výši přibližně 10%. Při útratě € 78,00 bychom zaplatili € 85,00 až € 90,00. Setkali jsme se i s tím, že už při vstupu do podniku bylo viditelně uvedené, že spropitné je již v ceně nebo to bylo uvedené na účtence. V tomto případě ponechání nějakého dalšího spropitného může být přijato negativně.

# 26.06.2023, 15:36.
Hledáme parkování pro auto na minimálně 14 dní ve Florencii. Je zde nějaké zastřešené parkoviště? Našli jsme zatím Parcheggio Villa Costanza nebo parkování u letiště, ale obě jsou nezastřešená. Dá se když tak na Parcheggio Villa Costanza parkovat minimálně 14 dní? Děkuji. Zuzana.

Zastřešená parkoviště ve Florencii najdete např. přes My Parking. Cena je ale vysoká, navíc si musíte hlídat ZTL zóny. Parcheggio Villa Costanza. Parkovat tady můžete maximálně 30 po sobě jdoucích dnů. Cena € 7,00 narůstá za každý den parkování. Pro delší dobu je už třeba žádat o autorizaci správu parkoviště.

# 23.06.2023, 07:48.
Prosím ještě o radu, jak hromadnou dopravou dojet na Piazzale Michelangelo. Máme zabookované ubytování na Via Melarancio poblíž SMN. Vím, že byl provozovatelem autobusů ATAF, ale nedaří se mi najít, kdo je dnes. Abych dohledala jízdní řády. Snad by tam měly jet autobusy č. 12 a 13, ale nevím, kde staví nejblíž k SMN. Děkuji moc. Eva.

Dopravu provozuje Autolinee Toscane. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Před nádražím SMN jsou zastávky autobusů u tramvajových kolejí. Odtud jezdí autobus č. 11 směr La Gora. Vystoupit musíte na Calza Serragli. Odtud přejděte na Piazzale di Porta Romana a po pravé straně kruhového objezdu je zastávka autobusu č. 12, který jezdí směr Piazzale San Miniato. Tady vystupte, sousedí s Piazzale Michelangelo.

# 14.06.2023, 19:06.
Plánujeme o víkendu návštěvu Florencie - Hotel LHP River & Spa, Lungarno Della Zecca Vecchia 18, Historické centrum Florencie. Hotel nabízí soukromé parkování na přilehlém místě za € 32,00. Nevíte, co tato formulace obnáší? A je třeba navíc si ještě zaplatit vjezd do zóny? Děkuji za odpověď. Michael.

Význam formulace Vám musí vysvětlit ten, kdo Vám ji poskytnul. Nicméně parkovací možnosti v uvedeném hotelu jsou následující: před hotelem je omezené parkoviště pro vyložení a naložení zavazadel. K dispozici je také veřejné parkoviště za poplatek. Zdarma je v době od 20:00 do 8:00 a v neděli a ve svátek. Počítejte s tím, že parkovací možnosti bývají v centru Florencie hodně omezené a spíše nedostupné. Hotel také nabízí garážovou službu, kdy si automobil vyzvedne jeho zaměstnanec a po ukončení garážování ho zase přistaví. Cena je € 30,00 za den. V okolí hotelu jsou další parkovací možnosti na ulici nebo v garážích za poplatek. Informace o parkování a ZTL zóně najdete v naší odpovědi ze dne 08.06.2023, 13:02. Můžete parkovat také mimo ZTL a do hotelu dojet vyložit nebo naložit zavazadla. Hotel musí sdělit úřadům Vaši RZ, aby byla zařazená na lista bianca. Stejně tak to probíhá i při parkování v soukromých garážích. Toto ale musíte vykomunikovat s konkrétním hotelem nebo garáží před příjezdem, zda toto dělají. Parkování na veřejných parkovacích místech vyžaduje vždy povolené vjezdu do ZTL, pokud je aktivní.

# 08.06.2023, 13:02.
Chtěla bych se zeptat na parkování přímo ve Florencii. Bohužel budeme moci ve městě strávit jen omezený čas a parkovat u dálnice by bylo časově náročné. Můžete mi současně poradit, jak a kde se řeší povolenky k průjezdu ZTL zónou? Děkuji. Eva.

Vše o parkování ve Florencii najdete na stránce Parking in Florence. Ohledně ZTL. Stejně jako na výše uvedené stránce i my vždy doporučujeme: do ZTL vůbec nevjíždějte. Pokud se tak přesto rozhodnete, můžete si pro automobil do 3,5 tuny zakoupit denní povolení registrací na platformě Servizi alla Strada. Denní povolení k průjezdu stojí € 5,00, denní povolení k průjezdu a parkování stojí € 15,00. Denních povolení je možné zakoupit 10 měsíčně, 60 za rok. Nálepka musí být vždy viditelná zvenčí na přední části vozidla. Veškeré informace a postupy najdete na výše uvedených stránkách.

# 03.05.2023, 20:09.
Pane Řehůřku, můžete mi prosím poradit, jak se nejlépe ve Florencii dostat MHD z nádraží Villa Costanza do Firenze Camping in town, Via Generale C. A. dalla Chiesa, 1/3? Velice děkuji za odpověď.

Předpokládáme, že máte na mysli autobusovou stanici na Parcheggio Villa Costanza. Nejdříve jeďte tramvají T1 Gest na zastávku Valfonda / Stazione Santa Maria Novella. Jděte ve směru jízdy tramvaje přibližně 50 m na zastávku autobusu. Pokračujte autobusem č. 14 Autolinee Toscane směr Il Girone a vystupte na zastávce Dalla Chiesa Campeggio. Zastávka je kousek za kempem. Jděte zpět ve směru příjezdu autobusu, kemp je po levé straně. Jízdenka stojí € 1,50 a její platnost je 90 minut. Cesta by měla trvat i s přestupem něco málo přes hodinu. To, že jedete podél kempu poznáte tak, že za jeho oplocením stojí ocelový vysílač.

# 26.04.2023, 14:10.
Chtěla bych se zeptat. Letíme brzy do Pisy a potom bychom se potřebovali dostat co nejlépe do centra. Je levnější využít nějakou autobusovou linku, jakou prosím? Nebo se dá jít i kousek pěšky? Přilétáme ale v 19:30. Děkuji za radu. Ester.

Z letiště v Pisa se nejlépe do centra dostanete vlakem Pisa Mover. Jezdí denně od 6:00 do půlnoci. Za pět minut jste v centru. Jízdenka stojí € 5,00, zpáteční € 10,00. Jízdenku můžete s výhodou objednat přes Get Your Guide. Výhodou je české prostředí, stejná cena a možnost zrušit jízdenku ještě 24 předem s vrácením všech peněz. Pěšky je to kolem 2 km.

# 26.04.2023, 14:09.
Chystáme se teď začátkem května do Florencie a chtěla bych se zeptat na zahrady Boboli. Zda je samotný vstup do zahrad zpoplatněný nebo jen do muzea porcelánu, případně kde byste doporučili koupit lístek online, nebo na místě? Děkuji. Ester.

Vstup do zahrady Boboli je zpoplatněný. Vstupenka stojí € 10,00. S touto vstupenkou je vstup i do zahrad Bardini. Muzeum porcelánu je v současné době uzavřené z důvodu rekonstrukce. Vstupenku můžete zakoupit přes B-Ticket, rezervační poplatek je € 3,00. Vstupenku můžete zakoupit i přes Get Your Guide. Výhodou je české prostředí a možnost ještě 24 hodin předem zrušit rezervaci s vrácením všech peněz.

# 20.04.2023, 13:42.
V červnu jsme na dovolené v Toskánsku. Bydlíme ve Vinci a rádi bychom během jednodenního výletu navštívili Florencii. Četl jsem Vaši radu ohledně parkování na parkovišti Villa Constanza. Mohl bych se zeptat? Je toto parkoviště otevřené nonstop? Nikde jsem nenašel kapacitu, ale předpokládám, že v červnu bude Florencie plná turistů a pokud bych chtěl využít toto parkoviště, je třeba přijet co nejdříve. Jakou máte zkušenost, prosím? A potom jsem se chtěl zeptat, který den v týdnu je nejlepší na návštěvu Florencie? Předpokládám, že některý ze všedních dnů. Mnohokrát děkuji. Jiří.

Parcheggio Villa Costanza je v provozu nonstop. Kapacita je 487 míst. V sezóně doporučujeme přijet brzy ráno. Návštěvu doporučujeme od úterý do čtvrtka. V pondělí mají některá muzea zavřeno, např. Galeria Uffizi, Palazzo Piti, Giardino di Boboli (tady je zavřeno jen první a poslední pondělí). V pátek už zase začíná prodloužený víkend. Hlavní sezóna ve Florencii je od poloviny května do konce července a v září. Naopak vedlejší sezóna je v srpnu a potom od prosince do února.

# 06.04.2023, 09:39.
Moc děkuji a ještě mám jeden dotaz. Jak se dostat z tohoto parkoviště do centra někam ke katedrále Santa Maria del Fiore bez přestupů místní MHD? A jízdenky na jejich MHD se dají zakoupit někde na tomto parkovišti? Moc děkuji. Marie.

Dostanete se tam zmiňovanou tramvají Gest T1. Vystoupit musíte na SMN a kolem Basilica di Santa Maria Novella tam dojdete po Via Panzani a Via de' Cerretani. Je to přibližně 700 m. Jízdenka stojí € 1,50 a zakoupíte ji na parkovišti v automatu u zastávky. SMS jízdenka stojí € 1,80.

# 05.04.2023, 15:54.
Prosím, poradíte kde bezpečně zaparkovat ve Florencii? Cena nerozhoduje, hlavně najít auto celé, nepoškozené a nevykradené. Moc děkuji. Marie.

Vzhledem k tomu, že ve Florencii jsou ZTL zóny, doporučujeme parkovat mimo centrum. Nejčastěji doporučujeme Parcheggio Villa Costanza, protože toto parkoviště je jednoduše dostupné přímo z dálnice a na druhé straně je odtud jednoduše dostupné centrum. Na nádraží SME se odtud dostanete tramvají Gest T1 za něco málo přes 20 minut. Parkování stojí na 24 hodin € 7,00 a můžete tady parkovat až 30 po sobě jdoucích dnů. Nepoškození a nevykradení auta Vám nezaručí nikde na světě. Můžete zaparkovat na ulici a nic se několik týdnů nestane, naopak zaparkujete v uzavřeném parkovacím domě a za hodinu odjíždíte s odřeným autem. Parcheggio Villa Costanza se nachází v oploceném a chráněném areálu mimo městský silniční systém a je vybavené dálkovým kamerovým systémem aktivním 24/7. Vzhledem k tomu, že je parkoviště na dálnici, před vjezdem projedete mýtnou branou a musíte uhradit vzniklé mýtné. Naopak při výjezdu si v mýtné bráně vyzvednete lístek, na základě kterého zaplatíte mýtné při sjezdu z dálnice. Nicméně v rámci Florencie je mýtné minimální. Mnohonásobně ho vynahradí nízké parkovné.

# 17.02.2023, 12:09.
Řehůřkovi, smekám před profesionálním webem. Před létem nebo na podzim se se sestřenicí chystáme autem do Toskánska. Je nám již hodně přes 40 let. Dáte nám prosím nějaké rady a tipy? Například levné a moc pěkné ubytování ve Florencii? Trasu z Prahy, co jistě nevynechat, ceny mýtného. Nesmírně děkuji za čas mi věnovaný a mějte hezké dny. Valerie.

Rady a tipy na pobyt v Toskánsku Vám nedáme. Je to hodně široká otázka, jejíž odpověď je v rozsahu celého průvodce. Doporučujeme Vám tedy si zakoupit nějakého průvodce Toskánskem. Ubytování ve Florencii je v široké nabídce. Doporučujeme ho hledat podle Vašich preferencí a především s parkovacím místem mimo centrum se ZTL zónou. Ideální by bylo zaparkovat na Villa Costanza a odtud přejet k ubytování tramvají T1 společnosti GEST. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking. Vaše optimální trasa z Prahy do Florencie je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Florencie. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 32,10 až € 33,10, podle sjezdu ve Florencii. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Tipy na prohlídku Florencie najdete v naší reportáži Florencie 2011.

# 16.02.2023, 15:15.
V dubnu letím s maminkou do Bologni, odkud bychom se rády dopravily Flixbusem do Florencie. Nejvíce to jezdí do zastávky Villa Costanza. Tato zastávka je trochu mimo město. Nevíte, jak se potom odtud dostaneme do centra? Moc děkuji. Alice.

Villa Costanza doporučujeme dlouhodobě jako výhodnou možnost parkování pro návštěvníky, kteří dojedou do Florencie autem. Je odtud výborné spojení do centra Florencie tramvají. Tuto výhodu mohou tedy využít i návštěvníci, kteří sem přijedou autobusem. Jezdí odtud tramvaj T1 společnosti GEST. Jízdenka stojí € 1,50. Jízdenku zakoupíte v automatu na zastávce tramvaje. Lze ji také zakoupit formou SMS.

# 08.02.2023, 01:06.
Prosím, můžete mi poradit, jak nejlépe cestovat 11.4.2023 z Florencie na letiště Bologna? Letadlo odlétá v 18:00 hodin z Bologna. Moc děkuji. Miluše.

Z Florencie můžete do Bologna cestovat vlakem Trenitalia. Vlak odjíždí z Firenze S.M.N. a přijíždí na Bologna Centrale. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 9,45. Rychlíky jsou samozřejmě dražší, ale rychlejší. Z Bologna Centrale potom jezdí vlak Marconi Express. Jízdenka stojí € 11,00. Můžete jet také přímým autobusem Appennino Shuttle. Jízdenka stojí € 20,00. Autobus odjíždí z Piazzale Montelungo. Je to v sousedství vlakového nádraží S.M.N. u Fortezza da Basso.

# 29.01.2023, 22:02.
Chceme použít taxi z letiště do centra Florencie. Budeme mít s sebou tříletou dceru. Jezdí nějaká taxi služba i s autosedačkou? Máte nějaké informace, prosím? Děkuji. Lucka.

Taxi z letiště ve Florencii do centra s dětskou autosedačkou si můžete objednat např. přes Talixo. Věk a hmotnost dítěte zadáváte v opzioni.