ŠPANĚLSKO 2023

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2023

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 11.08.2023, 10:08.
Ještě jednou děkuji za užitečné rady ohledně Sicílie. Naše dovolená proběhla v pořádku. Koncem září se ještě chystáme na Mallorku a vybíráme lokalitu pro ubytování. Rad a tipů, co navštívit atd. jsem našel spoustu, ale nenarazil jsem na informaci ohledně počasí, zda je na severu nějak zřetelněji větrněji než např. na jihu nebo východě. Máte zkušenosti nebo nějaké informace, jak je to s větry na severu, zda jsou na severu výrazněji silnější a studenější než jinde? Ze zkušeností z některých předešlých cest víme, že rozdíly mezi různě orientovanými lokalitami mohou být. Kromě poznávání krás Mallorky chceme trávit čas i na pláži, tak je pro nás i toto hledisko při výběru lokality pobytu důležité. Dojet se dá kamkoliv, ale počasí neovlivníme. Děkuji. S pozdravem Dalibor.

Informace o větrech na Mallorce najdete v článku Wind in Mallorca.

# 08.07.2023, 21:34.
Jedeme autem do Španělska, L' Estartit, a rádi bychom zajeli na výlet do Barcelony na Sagrada Familia. Rádi bychom nechali auto někde na kraji Barcelony, abychom nemuseli řešit emisní známku nebo zpoplatněné zóny a dojet k Sagrada Familia nějakou místní dopravou. Mohl byste nám prosím poradit, kde jde zaparkovat a najít odpovídající zastávku nějaké MHD? Děkuji. Lenka.

Ekologická zóna ZBE Barcelona o rozloze 95 km čtverečních zahrnuje prakticky celé město. Na výše uvedeném odkazu najdete mapu, kde jsou zakreslená P+R parkoviště u zastávek vlaku. Podle toho, po jaké dálnici přijedete, zvolte odpovídající parkoviště. K La Sagrada Familia se potom dostanete kombinací vlaku a metra.

# 23.05.2023, 17:56.
Minulý rok jsme navštívili Francii a pořídil jsem ekologickou známku. Kdybychom náhodou zabloudili a byli nuceni projet nějakou eko zónou. A letos jsme se rozhodli jet do Španělska a řeším teď španělskou eko známku. A dočetl jsem se přímo na Španělských stránkách, že zahraniční cestovatel může použít eko známku jiného státu. Ale překlad jsem použil přes Google překladač. A tak jsem si to raději chtěl ověřit u někoho, kdo tomu více rozumí. Přikládám i kopii textu, který jsem našel. Je to ze stránek dgt.es. Moc děkuji za odpověď. Petr. P.S.: Všimnul jsem si u vás na stránkách dotazu z roku 2023 na placení debetní kartou ve Francii. Z minulého roku mám zkušenost, že jsme platili jen debetni kartou naftu, mýto, ubytování v kempu i nákupy v obchodech. Nebyl ani jednou problém. Jak Visa, tak i Maestro. Ale byla to banka Fio. U ČSOB nevím.

Dle Vámi uvedeného článku na dgt.es by to mělo být možné s přihlédnutím na odpovídající ekvivalenci německé, rakouské, dánské nebo francouzské plakety. Podle tabulky zjistíte ekvivalentní španělskou plaketu a budete znát dopravní omezení, která se Vás týkají a budete moci jezdit s výše uvedenou plaketou do monitorovaných španělských oblastí. S touto informací jsme se setkali na Vámi uváděném webu a jiné ověření nemáme. V Barceloně je podle našich informací nutná registrace, která je i pro vozidla se zahraniční registrací. Registraci je možné pořídit přes výše uvedené stránky.

# 11.04.2023, 11:51.
Pane Řehůřku, ještě prosím poslední dotaz. Poslal jste mi popis cesty k hotelu Sans, za což moc děkuji. Píšete jízdenky na Aerobus, ale v ceně Hola Barcelona je metro a vlak. Můžete mi prosím poslat, jak se dostaneme metrem a vlakem na hotel? Nebo mám zakoupit jízdenky na Aerobus? Přeji hezký den. Karla.

Uvedli jsme Vám optimální trasu na základě v té chvíli dostupných informací. Vždy samozřejmě existuje několik dalších řešení. V této chvíli, s informací že máte kartu Hola Barcelona, je možná trasa následující: z letiště jeďte metrem TMB L9 na Torrassa a tady přestupte na metro TMB L1 a pokračujte na Placa de Sants. Odtud už cestu znáte.

# 10.04.2023, 15:20.
Pane Řehůřku, prosím Vás, koupila jsem si karty Hola Barcelona na MHD na 5 dní + Bus Turistic. Mám dotaz. Cesta z letiště je v ceně karty? Pokud dobře počítám, přistávat máme okolo 12:30 dne 26.6.2023, čili karta bude do 30.6. do přibližně 13 hodin a odlet máme 1.7.2023 v 9:35 hodin. Jaké jízdenky mám koupit v mezičase od 30.6. do 1.7.2023? Moc děkuji. Karla.

Turistická karta Hola Barcelona platí odpovídající počet hodin. Pokud tedy kartu na 5 dní aktivujete 26.6. ve 12:30, tak platí do 1.7. 12:30. Je to nepřenosná cestovní karta, která Vám umožní neomezeně cestovat metrem a autobusy (kromě nočních spojů) v systému TMB, v městské síti vlaků Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Funicular de Montjuic, tramvajemi a Renfe příměstskými vlaky v zóně 1. V ceně je cesta z letiště El Prat metrem a vlakem.

# 08.04.2023, 15:27.
Pane Řehuřku, dá se koupit dopředu jízdenka z letiště a na letiště? Nebo je v rámci nějaké zakoupené karty? Budeme v Barceloně od 26.6.2023 do 1.7.2023, tedy nevím, jakou kartu zakoupit, tak aby to bylo pro nás nejlepší. Četla jsem, že se prodává i lístek na vyhlídkovou jízdu, měla by stavět po památkách. Náš plán je tak 3 až 4 dny chodit po památkách a dva dny být u pláže. Poradil byste mi prosím? Moc děkuji. Karla.

Jak už jsme Vám psali, jednosměrná jízdenka stojí € 6,75, zpáteční jízdenka stojí € 11,65. Lze je tedy koupit i samostatně. Online na Aerobus. Stejně tak jsme Vám uvedli karty na dopravu pro odpovídající počet dní. Stejně tak je možné si zakoupit lístek Hop-on Hop-off Bus na 24 nebo 48 hodin.

# 08.04.2023, 08:50.
Prosím Vás, od 26.6.2023 do 1.7.2023 budeme s dcerou v Barceloně. Mohu Vás poprosit o odpovědi? Předem děkuji. Jak se dostaneme z letiště do hotelu Sans? Co byste doporučil navštívit za památky a jakou kartu koupit na MHD a památky? Jak se dostaneme na pláž? Jak se dostaneme z hotelu na letiště a zpět? Moc děkuji. Karla.

Z letiště Barcelona El-Prat se dostanete k Hostal Sans autobusem Aerobus A1 z Terminálu 1 nebo A2 z Terminálu 2. Vystoupit musíte na Placa Espanya. Jednosměrná jízdenka stojí € 6,75, zpáteční € 11,65. Samostatnou jízdenku můžete zakoupit i přes Get Your Guide. Můžete si koupit i jednosměrnou jízdenku na Aerobus a metro za € 7,90 nebo zpáteční na Aerobus s cestovními kartami Hola Barcelona 48H, 72H, 96H, 120H za € 25,05, € 31,35, € 37,45 resp. € 43,55. Z Placa Espanya potom musíte jet metrem L1 na Placa de Sants, odkud dojdete kousek pěšky po Carrer de Sants k Hostal Sans, který je u Placa de Sans po levé straně. Pro návštěvu Barcelony si zakupte nějakého průvodce a pobyt s památkami si naplánujte podle Vašich preferencí. Rychlý přehled najdete např. v článku Co musíte vidět v Barceloně. Najdete tam i odkazy na slevové turistické karty aj. K plážím se dostanete např. metrem L1 na Urquinaona a následně metrem L4 např. na Barcelonetta nebo Ciutadella Vila Olimpica. Zpět z hotelu na letiště stejně jako z letiště, ale v opačném sledu.