ŠPANĚLSKO 2022

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2022

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 08.08.2022, 22:48.
Pane Řehůřku, nejprve bych Vám chtěla velmi poděkovat za spousty užitečných informací ohledně mé cesty do Palerma a následně městečka Cefalu. Díky Vám jsme měli vše usnadněné a dovolená byla zážitek. Nyní se vydávám s kamarádkou na Ibizu do letoviska Cala Llonga. Ubytování máme přímo u této pláže. Máte prosím nějaké doporučení, co v této oblasti nebo blízkém okolí navštívit? Moc děkuji. Jana.

Předpokládáme, že budete muset využívat veřejnou dopravu. Klíčové jsou pro Vás dvě linky TIB - č. 15 do hlavního města Eivissa za € 3,00 a č. 41 do Santa Eularia des Riu za € 1,65. Hlavní město ostrova má zachovalou historickou část s barevnými domy a středověkou pevností Dalt Villa tyčící se vysoko nad mořem. V Cala Llonga si můžete udělat pěší výlet po krásné okružní stezce č. 3 dlouhé 10 km. Navštívíte zátoky Cala Olivera a Sol d' en Serra. Můžete také navštívit Cala Llonga Hippie Market, který se pořádá každý čtvrtek od 18:00 do 23:30 v období od května do října. Jedná se o řemeslný a bleší trh. Součástí akce je i letní kino na pláži nebo nějaké hudební vystoupení. Výše uvedenými autobusy i navazujícími linkami můžete navštívit i vzdálenější místa. Např. z hlavního města Eivissa můžete navštívit ostrůvek Es Vedra. Vyplouvá se v 11:45 z Playa Figueretas.

# 09.07.2022, 09:14.
Vážení Řehůřkovi, už jsme si s pomocí Vámi poskytnutých informací zajistili parkování na valencijském letišti, šlo to parádně. Proto jsem se rozhodla obrátit se na Vás ještě s jednou svojí pochybností. Zajišťovali jsme samozřejmě také ubytování ve Valencii. Co se týká ubytování, máme nejraději apartmány, protože nám poskytují největší svobodu. Aspoň taková je naše zkušenost. Jenže problém je samozřejmě někdy s autem. Zrovna u tohoto posledního apartmánu bylo napsáno, že parkování není. Tak jsme napsali majiteli, co si tedy počneme s autem, a on odpověděl, že můžeme zdarma parkovat na ulici. To by nám nevadilo, jen nevíme, zda dnes, kdy všechna města jsou přeplněna modrými a žlutými čarami, tomu můžeme úplně věřit. Můžete mi sdělit, jaká je Vaše zkušenost? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Věra.

Ve Valencii jsou zóny bezplatného parkování označené bílou čarou. V některých částech Valencie je ale obtížné najít volné místo, zejména o víkendech. Zóny placeného stání jsou označené modrou čarou. Většinou tady nemůžete parkovat déle než dvě hodiny. Čím blíže k centrum, tím je parkování dražší. Zdarma se parkuje od 21:00 do 9:00, v neděli po celý den. Může se Vám stát, že k Vám přijde někdo místní a navede Vás na volné parkovací místo, potom Vás požádá o peníze. Je na Vás, zda mu je dáte nebo ne. Cena kolem € 1,00 je adekvátní. Nikdy neparkujte za žlutou čarou. Sledujte dopravní značení, někdy může být dočasně parkování zakázané. Neparkujte na pěších zónách. A náš tip na placené parkování: Glorieta Paz nebo Santa María Micaela.

# 26.06.2022, 21:10.
Chystáme se na dovolenou do Valencie. Odtud chceme letecky do Madridu, ale ve Valencii potřebujeme nechat bezpečně zaparkované auto. Do té doby, než se sem vrátíme, tj. asi za čtyři dny. Můžete doporučit, kde zaparkovat, případně kolik by to asi stálo? Za odpověď moc děkuji. Věra.

Vhodným řešením může být zaparkovat přibližně 500 m od letištních terminálů. Parkoviště je v provozu 24 hodin denně a kromě bezplatného dovozu k terminálu a zpět je v ceně řada dalších zajímavých služeb. Podívejte se na Lowcostparking.es. Odpovědi na otázky a umístění parkoviště najdete ve FAQ. Za 4 dny zaplatí v uzavřeném parkovišti € 30,45.

# 08.06.2022, 12:16.
Potřebovala bych sehnat odkaz na nějaké stránky dopravce, který zajišťuje buď vlak nebo autobus z Malgrat de Mar na letiště Girona. Děkuji. Helena.

Z Malgrat de Mar musíte jet autobusem č. 603 společnosti Sagales do Blanes a odtud autobusem č. 601 stejné společnosti na letiště v Girona. Je možné, že v některých časech budete muset přestoupit ještě v Girona. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 26.03.2022, 09:43.
Za měsíc letíme do Malagy, chceme podniknout jednodenní výlet trajektem z Tarify do Tangeru a zpět. Nenalezl jsem relevantní stránky s možností rezervace jízdenek na danou trasu, proto prosím o radu, jak se tam dostat ve dnech 26. případně 27.4.2022. Za pomoc předem děkuji. Daniel.

Trajekt mezi Tarifa a Tangier provozují společnosti FRS a Intershipping. Nicméně podle našich informací jsou osobní trajekty přes Gibraltarský průliv do Maroka zastaveny, což ovlivňuje odjezdy z přístavu Algeciras a Tarifa do Tánger Med a Tánger Ville. Toto opatření marockých úřadů proti koronaviru se netýká nákladní dopravy. Trajekt ze Španělska do španělských enkláv v severní Africe Ceuta a Melilla pokračuje, nicméně pozemní hranice s Marokem je uzavřena. Toto opatření by mělo platit do 31.3.2022. Pokud nebude prodlouženo, můžete spojení mezi Tarifa a Tangier najít např. na Direct Ferries.