ŠPANĚLSKO 2020

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2020

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.11.2020, 21:28.
Příští rok v červnu máme v plánu s rodinou, dva dospělí a dvě děti, vyrazit autem do Španělska, do Málagy. Rádi bychom cestu zvládli se dvěma zastávkami s tím, že bychom se při každé rádi zdrželi dva až tři dny. Poradili byste mi prosím takovou cestu, která by byla výhodná a současně by se dala zastávka naplánovat do nějakého pěkného místa? Tedy, pokud je to možné. Původně nás jako zastávka napadlo okolí Monaca, ale co jsem zatím tak zjišťoval, tak cena cesty by byla asi výhodnější přes Německo a Francii, nežli přes Alpy. Předem děkuji za radu. Lukáš.

Na tak dlouhé trase nemá význam šetřit na mýtném a jezdit mimo dálnice. Doporučujeme klasickou trasu přes Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Lyon - Montpellier - Barcelonu - Valencii. Těžko poradit, kde zastavit, co upřednostňujete atd. První zastávku lze uskutečnit v okolí Lyonu a druhou někde na pobřeží před Barcelonou. Co se poplatků týče, v Německu osobní automobily zatím mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte € 77,80 a ve Španělsku € 20,70.

# 21.09.2020, 20:24.
Potřebuji jet autem z Brna do Marbella, se psem a dítětem. Pojedeme z Brna, ale první noc přespíme v Praze, takže vyrážet vlastně od tam. Budeme potřebovat někde dvakrát přespat. Chtěla bych jet tak 8 hodin denně. Poradil byste mi nejrychlejší cestu? Spaní předpokládám najdeme přes Booking. Hlavně aby nám toho psa vzali. Předem moc děkuji. Monika.

Pokud chcete cestovat maximálně 8 hodin denně, potom to za 3 dny nestihnete. Teoreticky to vychází z Prahy na 27 hodin, tj. 9 hodin denně. Je to bez přestávek. Navíc pokud máte psa, těch přestávek bude více. Vaše optimální trasa je následující: Praha - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Beaune - Lyon - Montpellier - Narbonne - Girona - Barcelona - Valencie - Murcia - Malaga - Marbella. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Počítejte s mýtným pohybujícím se lehce nad € 100,00 v jednom směru. S prvním ubytováním počítejte kolem Dole ve Francii, se druhým kolem Tarragona ve Španělsku. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking. Ve filtru vlevo zaškrtněte Domácí zvířata povolena. Náš tip je Ibis Budget Dole-Choisey a Hotel Lauria.

# 18.05.2020, 18:57.
Máme s kamarády trip do Alicante. Z Liberce do Monte Carla - Marseille - Barcelona - Alicante. Okolo jsou ještě krásná města, kde se chceme po cestě zastavit, jako Miláno a Montpelier. Zpátky bychom chtěli jet do Paříže, možná i do Lucemburska a zpátky do Liberce. Celkově to vychází na nějakých 5000 km. Otázka zní, kolik bychom platili na dálnicích? Je možné to nějak objet nebo je to lepší zaplatit než objíždět kvůli benzinu? Popřípadě kudy to objet? Předem děkuji za odpověď. Majda.

Při tak dlouhé cestě doporučujeme cestovat po dálnicích i za cenu vyšších nákladů. Cesta mimo dálnice je zdlouhavá a cestovatelsky náročná. Doporučujeme následující trasu: Liberec - Praha - Rozvadov - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milán - Tortona - Savona - Sanremo - Monte Carlo. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek dálnice objeďte přes Bregenz (sjet musíte ještě v Německu), ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 37,08), v Itálii zaplatíte na mýtném € 30,10, ve Francii se na tom kousku dálnice mýtné neplatí. Na trase Monte Carlo - Marseille zaplatíte na mýtném € 22,10, na trase Marseille - Barcelona ve Francii € 29,10 a ve Španělsku € 16,55. Poslední úsek do Alicante Vás vyjde na € 13,05. Můžete jet také přes Brenner, vyjde Vás to přibližně o € 2,00 více. Cesta zpět do Paříže Vás vyjde na přes Toulouse na € 73,75, přes Bordeaux na € 86,15. Cesta z Paříže do Lucemburska přes Remeš na € 11,30. Počítejte s tím, že ve Francii jsou ekologické zóny.

# 02.03.2020, 20:41.
Jak se dostanu nejjednoduším způsobem do Garabandalu? Nejbližší letiště. Kamila.

Nejbližší letiště je v Santander. Z Prahy se tam dostanete s přestupem. Přímé lety jsou z Vídně. Akční letenky najdete na Pelikan. Z letiště v Santander jezdí autobusy Alsa do Cosio za € 10,30. Po cestě jsou dva přestupy. Z letiště můžete také cestovat kyvadlovým autobusem Alsa za € 2,90 do centra města a odtud vlakem Renfe Feve do Cabezon de la Sal za € 3,30. Odtud potom autobusem Alsa do Cosio za € 3,45. Z Cosio do San Sebastian Garabandal se dostanete pěšky (přibližně 5 km) nebo taxi. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.