SOLNÁ KOMORA 2009

Solná komora v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Solná komora 2009

Pokud je Solná komora cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Solné komory autem, o poplatcích na dálnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o slevové kartě, o jezerech, o jeskyních, o solných dolech, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Solné komoře, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 02.07.2009, 11:24.
V sobotu 4.7.2009 vyjíždíme z Prahy přes Passov, Simbach a Braunau k Wolfgangsee, kde máme již ubytování a stravujeme se sami. Prosím o tipy na výlety pro pět šedesátníků - kombinaci auta, lanovek a pěší chůze. Případně, kde se dá koupat. Vyplatí se na lanovky slevová karta? Děkuji za odpověď. U.

V této oblasti je možné využívat slevovou kartu Salzkammergut Erlebnis Card. Tato slevová karta stojí jen € 4,90 a lze s ní hodně ušetřit. Tipy na výlety: 1. vláčkem na horu Schafberg (€ 27,80, - € 2,80, St. Wolfgang), 2. lanovkou na Zwölferhorn (€ 19,00, - € 1,50, St. Gilgen), 3. lodí po Wolfgangsee (€ 17,00 denní lístek, - € 1,10, Wolfgangsee), 4. Bazén a pláž (€ 10,80, - € 2,70, St. Gilgen), 5. Postalm mautstrasse (€ 5,00, - € 1,00, Strobl). To jsou jen základní tipy u jezera Wolfgangsee. První cena je standardní, následuje sleva s kartou a za ní místo, kde se atrakce nachází. Na výše uvedených stránkách (Adventure card / Partners) najdete spoustu dalších tipů i ve vzdálenějších místech. Doporučujeme např. navštívit městečko Hallstatt se solnými doly, kousek odtud jsou lanovky a jeskyně v Dachsteinském masivu atd. Těch možností je spousta.

# 07.06.2009, 10:45.
Mám ještě poslední dotaz. Vím, že je zvyhodněná lanovka + vstup do dolů. Jak dlouho tam trvá prohlídka? Je možné místo jet dolů lanovkou sejít s kočárkem? Nebo je to cesta lesem? Už jsem Vám psala a vy jste byli tak laskaví a odepsali mi. Mám 5. měsíční holčičku. Kamila.

Prohlídka se vším všudy (oblékání, jízda vláčkem, skluzavka atd.) nám trvala 1,5 hodiny. S kočárkem je možné sjet dolů, doporučujeme pohodlnou trasu po značených cestách. Od dolů jděte ještě kousek po silničce nahoru, pak se vydejte po cyklotrase doleva (č. 641) až dorazíte k horské bystřině, která se propadá dolů do údolí. Odtud se vydejte po silničce doleva z kopce. Dojdete po ní do Hallstattu. Je to nádherná trasa po širokých lesních cestách buďto štěrkových nebo vyasfaltovaných. Do Hallstattu se vrátíte údolím Echerntall, které je bohaté na vodu a spadá do něj několik vodopádů. Od dolů přímo stezkou do Hallstattu není vhodné jezdit s kočárkem.

# 05.05.2009, 07:29.
Moc děkuji za Váš obsáhlý e-mail, ohledně Solné komory přímo v místě pobytu víme, dokonce, že je kombinovaná cena s lanovkou, na prohlídku se s manželem vystřídáme, ať je někdo s holčičkou venku. Gosau je od Hallstattu jak daleko vzdalené? Jak je to s parkováním? Jsou všude parkovací automaty, nebo jako jsme zvyklí my, hlídaná parkoviště? Prohlídka kolem jezer je lesní pěšinkou? Zajímá nás to, zda projede kočárek. Půjčovnu kol už jsem zjistila, děkuji :-) Jak to vypadá v Hallstattu se stravou? Děkuji ještě jednou za odpověď, moc jste mi pomohli. Kamila.

Gosau je vzdálené 13 km. Dostatečně velké parkoviště je přímo pod jezerem a mělo by být zdarma. Těch parkovišť je po cestě několik (z důvodu zimní sezóny), vy zaparkujte až úplně nahoře. Cesta kolem jezera je tvořena chodníčkem (něco jako v parcích, pevný povrch se štěrkem), z části pak asfaltka, po které však nejezdí automobily. Na konci jezera je možné pokračovat k dalším dvěma jezerům, opět je možné použít kočárek, cesta je však náročnější. V Hallstattu je dostatek restaurací.

# 01.05.2009, 20:56.
Narazila jsem na Vaše zajímavé stránky, mám prosbu, poradíte mi nějaké výlety v okolí Hallstattu? Našla jsem Solnou komoru, vypadá bezvadně, máme ale roční holčičku, tak návštěvu absolvuje každý sám. Takže nějaké zajímavé okolí a prosím je v Hallstattu půjčovna kol i se sedačkami? Hezký večer. Kamila.

S jednoročním dítětem je to spíše o procházkách kolem jezera a do přilehlých údolí. Zajímavých míst v Solné komoře v okolí Hallstattu je mnoho, v konečné fázi jsou však vstupy nevhodné pro jednoleté dítě. Jsou to např. jeskyně Rieseneishöhle, Mammuthöhle a Koppenbrüllerhöhle. K prvním dvěma můžete vyjet lanovkou a po prohlídce pokračovat ještě výše na Krippenstein (pěkná vycházka ke kapli, odkud je nádherný výhled na Hallstattské jezero) a dále na Gjaidalm. Podrobné informace jsou na serveru Dachstein Welterbe. Nad Hallstattem je možné navštívit solné doly - Salzwelten, kam je možné vyjet pozemní lanovkou. Můžete se také projet lodí po jezeře - Hallstatt Schiff Fahrt. Vhodným průvodcem po Solné komoře Vám mohou být její informační stránky - Salzkammergut. Za nedalekým Gosau jsou jezera Gosausee. Kolem těchto je nádherná procházka, přímo pod štíty Gosaukamm a s nádherným pohledem na Hoher Dachstein. Dostupná je i s kočárkem. Informace o půjčovně v Hallstatu najdete na serveru Hallstatt NET. Je tam i ceník a podmínky. Zda půjčují i dětské sedačky na kola nevíme. Zkuste se dotázat na uvedený e-mail.

# 05.04.2009, 23:28.
Velmi mě zaujaly vaše stránky a jen lituji, že v současnosti nemám tolik času, abych si je mohla celé přečíst. Narazila jsem na vás, když jsem hledala informace o ubytování v oblasti Salcburských jezer. Kdysi jsme tam s manželem jezdili na kole a celá tato oblast nás velmi nadchla. Teď máme tři děti (6 let, 3 roky, 10 měsíců) a náhodou jsme narazili na cestovku Datour, která nabízí ubytování přibližně za 1350,- Kč na noc s polopenzí + děti zdarma. Nemáte s touto cestovkou zkušenosti či nemáte tip na nějaké levné ubytování či cestovní kancelář? Děkuji. Monika.

S CK Datour nemáme žádné zkušenosti. Každopádně ubytování v Rakousku zajištěné prostřednictvím CK nebývá problémové. Co se ceny týče, je standardní. Týden s polopenzí pro dva dospělé a dvě děti zdarma lze ale zakoupit i o 5000,- Kč až 8000,- Kč levněji. Většina takových nabídek na následující léto je však sehnatelná koncem roku. V současné době jsou už většinou vyprodané. My máme velice dobré zkušenosti s německou ITS Reisen, kupovali jsme přes Nacesty. V loňském roce jsme tak zakoupili ubytování s polopenzí pro dva dospělé a dvě děti na hranicích Salcburska a Tyrolska za 10200,- Kč na 7 nocí.