SALCBURSKO 2018

Salcbursko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Salcbursko 2018

Pokud je Salcbursko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Salcburska autem, o poplatcích na dálnicích, o poplatcích na horských silnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o Salcburské kartě, o soutěskách, o ledovcích, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Salcbursku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 15.11.2018, 16:38.
Máme takový jeden speciální dotaz. Máme zamluvený apartmán v Dorfgastein, který je vzdálený od železniční tratě přibližně 300 m. Dodatečně jsme se v nějakých starších hodnoceních dočetli, že si hosté v roce 2010 stěžovali, že je zde v noci hluk od nákladních vlaků. Zeptali jsme se na to přímo našeho ubytovatele a ten nám odpověděl, že se nemusíme bát, že zde doslova nemají žádnou těžkou železniční dopravu. Ale na nějakém videu z roku 2014 jsou nákladní vlaky projíždějící tímto údolím, kokrétně přes Bad Hofgastein, vidět. Nevíte, zda gasteinským údolím okolo Dorfgasteinu tedy nyní v roce 2018 tyto nákladní vlaky už třeba opravdu nejezdí, což nám připadá divné? Napadlo nás, pokud jste nebyli třeba v poslední době někde v této oblasti ubytovaní, proto se vás na to ptáme. Kdybyste měli jakoukoliv osobní zkušenost, budeme rádi za jakoukoliv Vaši odpověď. S pozdravem Daniela.

Tauernbahn je jednou z nejdůležitějších dopravních železničních tepen překonávající Vysoké Taury. Před pěti lety tudy projelo více jak 100 vlaků denně, převážně v noci a převážně nákladní. Současná čísla neznáme, výrazně méně to zřejmě nebude, hodně se do této trati investuje. Dobrou zprávou také je, že se investuje i do odhlučnění. Vlaky jsou také celkově méně hlučné než dříve. Úplný klid od vlakového provozu tam byl od 6. do 28. října 2018, kdy byla trasa uzavřena z důvodu rekonstrukce. Nicméně i osobních vlaků není málo. V současné době jich přímo v Dorfgasteinu za den zastaví 9. Ubytovaní jsme v tomto údolí nebyli, bydleli jsme ve vedlejším údolí, takže osobní zkušenosti s hlukem v noci nemáme.

# 16.07.2018, 07:26.
Jedeme v sobotu do údolí Gastein na 5 dní a chtěli bychom koupit Salcburskou 6. denní kartu. Infocentra jsou ale o víkendu zavřená. Nevíte, kde prosím by se v sobotu dala karta koupit? Děkuji. Iva.

Kartu lze zakoupit i u všech partnerů zapojených do systému, tedy i např. u pokladen lanovek. Nicméně např. v Tourismusverband Bad Gastein mají otevřeno každý den, v pracovní dny od 8:00 do 18:00, v sobotu a v neděli od 9:00 do 12:00. V Tourismusverband Bad Hofgastein má otevřeno stejně kromě neděle, kdy mají zavřeno.

# 17.04.2018, 23:49.
Jedu do oblasti Bad Hofgastein v termínu od 12.5. do 19.5.2018. Máte nějakou zkušenost se spouštěním lanovek před uváděným termínem až koncem května nebo začátkem června? Vím, že to je zvláštní dotaz, ale přesto Vám děkuji. Milda.

Zkušenost máme takovou, že lanovky byly vždy otevřeny přesně podle jízdního řádu, přesné začátky a konce provozu, vždy v uvedené dny v týdnu podle sezóny. Přesné termíny u jednotlivých lanovek v Gasteintal najdete na Gastein.com.

# 02.03.2018, 18:07.
V Rakousku jsem byl naposledy v roce 2014 a využíval jsem Hohe Tauren Card. Letos v srpnu do této oblasti jedu opět a chci se zeptat, zda tato karta je ještě v prodeji, protože na internetu jsem ji již nenašel. Děkuji. Pavel.

Karta se v současné době jmenuje Nationalpark Sommercard a dostanou ji zdarma hosté partnerských ubytovacích zařízení. Více informací najdete na výše uvedených stránkách. Bohužel v poslední době je trendem spíše to, že vznikají takto vázané karty na ubytování.

# 12.02.2018, 15:06.
Vím, že došlo ke změnám v oblasti zpoplatněných úseků. Jezdila jsem s rodinou pře Felbertauerntunel a chci se zeptat, zda se platí i za silnici, která k němu vede nebo jak je to nyní? Děkuji. Zvažujeme, zda pojedeme touto trasou nebo vyzkoušíme novou. Jsme z Třebechovic pod Orebem. Po dálnici se nám úplně nechce. Děkuji. Romana.

Zpoplatněn je průjezd tunelem ve výši € 11,00 pro osobní automobil. Mýtnice je za tunelem ve směru od Mittersill na Matrei in Osttirol.