SALCBURSKO 2016

Salcbursko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Salcbursko 2016

Pokud je Salcbursko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Salcburska autem, o poplatcích na dálnicích, o poplatcích na horských silnicích, o ubytování, o tipech na výlety, o Salcburské kartě, o soutěskách, o ledovcích, o lanovkách a najdete zde také mnoho dalších informací o Salcbursku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.11.2016, 11:17.
Chystáme se jet na kole ze Salzburgu do italského Grada a potom zpět s koly vlakem. Nedaří se mi sehnat informace o vlakových spojeních, cenách a tak, ale prý vlak tuto trasu jede 2x denně a bere kola. Můžete mě prosím někam nasměrovat? Informace, jízdní řády, ... Mockrát děkuji. Petr.

Veškeré informace najdete na Alpe Adria Radweg a na odkazech vedoucích na konkrétní podmínky, jízdní řády a ceníky z výše uvedených stránek.

# 19.08.2016, 15:35.
Ještě bych se chtěla zeptat, zda je možné přejet v Rakousku Alpy po Grossglocknerstrasse na druhou stranu. Děkuji. Eva.

Ano, je to možné. Platí se denní mýtné ve výši € 35,00.

# 30.07.2016, 13:15.
Jedeme na 3 noci do Filzmoos. 4 dospělí, z toho dva důchodci ve věku 73 let a 3. leté dítě. Potřebuji volit výlety, aby to rodiče a malá zvládli. Chci se zeptat, zda si myslíte, že stojí za to výlet panoramatickou lanovkou na Dachstein? Na most, na schody, Ledové království. Dá se potom sejít procházkou a nastoupit na zpáteční jízdu na jiném místě? Druhý den bych rodiče ráda vzala na výlet k jezeru Jagersee a odtud k jezeru Tappenkarsee. Myslíte, že to starší lidé zvládnou? Případně budu ráda za Vaše konkrétní tipy na výlety. Chtěla bych, aby to byl pro rodiče nezapomenutelný zážitek a současně zvládnutelné pro nás s malou cácorkou. A ještě jeden dotaz. Ráda bych se podívala do Hallstatu. Dá se to zvládnout coby zastávka po cestě z Prahy do Filzmoos? Děkuji za odpověď. Alena.

Výlet lanovkou na Dachstein určitě za to stojí. Cesta pěšky dolů je jen pro zdatné turisty, jedná se o exponovanou trasu, určitě ne pro malé děti a důchodce. Sejít se dá na druhou stranu a sjet lanovkou do Obertaunu. Je to ale opět náročná trasa a složitá doprava zpět. Jak Jagersee, tak Tappenkarsee jsou dostupné silničkou, na které je v obou případech parkoviště. U Jagersee je přímo, k Tappenkarsee je třeba ještě dojít přibližně dva kilometry. Je to nenáročná cesta. Zda to rodiče zvládnou samozřejmě nejsme schopni posoudit. Tipy na výlety z této oblasti najdete ve fotogaleriích Dachstein 2006 a Salcbursko 2008. Návštěva Hallstatu se dá samozřejmě stihnout i při cestě z Prahy do Filzmoos. Na místě samozřejmě nestihnete navštívit vše, co stojí v tomto městečku a okolí za návštěvu.

# 03.07.2016, 20:52.
Mohu se zeptat, kde nejlépe a nejlevněji zaparkovat v Salzburgu na dva dny? Chceme jet cyklostezku z Krimmlu do Salzburgu. Moc děkuji za odpověď. Michal.

Doporučujeme Parking Garage Forum 1 na Südtiroler Platz. Je to přijatelně dostupné od dálnice A1 a parkoviště je v provozu nonstop. V blízkosti je řeka Salza, podél které vedou z obou stran cyklostezky, po kterých se dostanete na jih. Denní sazba je € 8,00. Veškeré parkovací možnosti v Salzburgu najdete na Official Salzburg Travel Guide), pro Vás připadají v úvahu Garages & Parking Spaces.

# 21.06.2016, 20:29.
Chystáme se tento víkend od čtvrtka do pondělí do Rakouska do oblasti v okolí Sankt Johann im Pongau. Rádi bychom navštívili ledovou jeskyni Eisriesenwelt, Ghost mountain a lanovkou chceme vyjet z Dorfgasteinu na Fulseck, kde navštívíme Spiegelsee a potom zase zpět lanovkou dolů do Dorfgasteinu, kde se půjdeme vykoupat. Případně se ještě vyvezeme na Stubnerkogel a projdeme se po vysutém mostě. Jsme rodina se dvěma dětmi ve věku 5 a12 let. Chceme si koupit Salcburskou kartu. Prosím, platí nám na všechny naše výlety? Některé výlety jsem tam našla, ale nevím, zda to platí jen na cestu lanovkou nebo zda je lanovka uvedená na seznamu volných vstupů zrovna ta naše. Předem velmi děkuji za odpověď. Hanka.

Návštěvu Eisriesenwelt v kartě nemáte. Jediná jeskyně přístupná s kartou je Lamprechtshöhle v St. Martin bei Lofer. Lanovku ke Spiegelsee am Fulseck v kartě máte, stejně tak Solarbad přímo pod lanovkou. Stubnerkogelbahn také. Ke kartě dostanete brožuru, ve které máte vše podrobně popsané včetně otevírací doby a podmínek.

# 05.06.2016, 23:59.
Plánujeme cestu do Rakouska a nemohu najít kartu Salcburska včetně podrobné nabídky jednotlivých aktivit v češtině. Chtěla bych Vás proto poprosit, zda nevíte, kde ji na internetu najít. Předem moc děkuji za ochotu a přeji krásný den. Iva.

Oficiální stránky Salcburské karty najdete na Sazburgerland Card. Jedním z jazyků je i čeština.

# 25.04.2016, 15:05.
V létě chceme navštívit Salcbursko a využít Salzburgerland Card. Jeden den chceme navštívit Salcburk, začít u zámku Hellbrunn, pokud bude možné zde zaparkovat na celý den a k návštěvě centra města použít městskou hromadnou dopravu. Aktivuje se 24. hodinová prohlídka Salcuburku předložením Salzburgerland Card při vstupu do zámku Hellbrunn? A jak funguje v MHD? Děkuji za odpověď. Mirek.

Celodenní parkování u zámku Hellbrunn stojí € 3,60. S prvním použitím integrované Salzburg Card začíná běžet její 24. hodinová platnost. V MHD funguje karta jako 24. hodinová jízdenka.

# 29.02.2016, 10:28.
Chci cestovat do Florencie. Mám na to i s cestou 5 dní. Otázky: 1. Pokud pojedu autem - myslíte, že se dá zvládnout první den krátce prohlédnout Salzburg, přespat někde na trase za ním přibližně 50 až 100 km od Salzburgu a druhý den si krátce prohlédnout Benátky a večer dorazit do Florencie? 2. Existuje vhodnější a levnější doprava než to auto, pokud si nebudu chtít nic prohlížet na trase? 3. Myslíte, že mi stačí ve Florencii jeden den na prohlídku historického centra? Jeden den chci věnovat Galerii Uffizi. Předem děkuji. Jana.

Jak prohlídka Salzburgu, tak i pohlídka Benátek se dá stihnout. Je to samozřejmě o zběžné návštěvě. Ráno doporučujeme vyjet co nejdříve. V Salzburgu doporučujeme zaparkovat na parkovišti P+R Süd. Z dálnice A10 musíte sjet na exitu č. 8 Grödig a pokračovat po silnici č. 150 do centra, která Vás dovede k parkovišti po pravé straně. Parkovné stojí € 5,00 na 24 hodin. Kombinace celodenního parkování a jednodenní permanentky na dopravu pro 5 osob stojí € 14,00. Do centra odtud jezdí autobusy č. 3 a 8. Ubytování můžete hledat někde v okolí Flachau - viz Booking / Flachau. S cestou do Benátek počítejte 4 hodiny. Vyjet musíte tedy opět co nejdříve. Zaparkovat doporučujeme na Tronchetto. Existuje samozřejmě i levnější parkování. Vy však potřebujete co nejvíce času a ne ho ztrácet další dopravou. Parkovné stojí 1. a 2. hodinu € 3,00 za hodinu, 3. a 4. hodinu € 5,00 za hodinu, od 5. hodiny € 21,00 za 24 hodin. Tip na tento seznamovací výlet najdete v naší reportáži Benátky 2013. Do Florencie dojedete za 4 hodiny. Tomu tedy přizpůsobte odjezd. Tip na krátkou prohlídku Florencie najdete v naší reportáži Florencie 2011. My jsme to absolvovali v krátkých úsecích ve třech dnech, za den se to dá stihnout. Florencie má malé centrum. Výhodnost dopravy závisí na počtu osob. Je třeba si vypočítat nákladnost na osobu a porovnat to s veřejnou dopravou. Přímo do Florencie jezdí z Prahy společnost Eurolines - podívejte se na Jízdenky. Zpáteční jízdenka Vás vyjde na 3515,- Kč. Zpáteční jízdenka od Student Agency Vás vyjde na 3300,- Kč. Zpáteční jízdenka od Tourbus Vás vyjde na 3250,- Kč. Ceny jsou tedy stejné, volba dopravce závisí na termínu a případné akční ceně. Ubytování ve Florencii hledejte na Booking / Florencie.

# 15.02.2016, 13:47.
V červnu jedeme do Maria Alm asi na čtyři dny. Kam bychom se měli podívat? Jsme dva dospělí a čtrnáctileté dítě. Děkuji za odpověď. Aleš.

Na stránkách Hochkönig si stáhněte průvodce Hochkönig Card - Sommer / Hochkönig Card / Hochkönig Card Folder PDF. Najdete tam to nejdůležitější v této oblasti. Další informace najdete v odpovědi ze dne 25.05.2015, 19:09.

# 25.01.2015, 10:45.
Dostal jsem tip na vaši stránku a možnost informací ohledně cestování do Rakouska. V březnu mám jet do Bad Hofgasteinu. Dostanu se tam bez dálnice nebo je potřeba počítat s dálniční známkou nebo mýtem? Děkuji za informaci. S pozdravem Pavel.

Nepíšete odkud vyjíždíte. Pokud pojedete od Rozvadova, sjeďte z dálnice č. 8 na sjezdu Traunstein / Siegsdorf a pokračujte po silnici č. 306 na Inzell, Schneizlreuth a dále do Rakouska údolím Saalachtal na Lofer, Saalfelden, Zell am See a přes Taxenbach do Bad Hofgastein. U Zell am See je třeba se vyhnout tunelu kolem města a jet přes město. Pro průjezd tunelem je třeba dálniční známka. Pokud pojedete přes Dolní Dvořiště, volte cestu Freistadt, Linz, Traun, Wels, Vocklabruck, Salzburg, Bischofschofen, St. Johann, Bad Hofgastein. Kolem Bischofschofenu je třeba jet po silnici č. 159. Obchvat po č. 311 je také zpoplatněn dálniční známkou. Stejně tak tunel kolem Schwarzach im Pongau, který je třeba objet po Salzburgerstrasse. Tuto variantu lze také aplikovat na cestu od Německa přes Salzburg. V tomto případě sjeďte z dálnice č. 8 na sjezdu Bad Reichenhall. Pokud jste z Moravy, volte opět cestu přes Dolní Dvořiště. V případě druhé a třetí varianty bychom ale zvážíli nákup rakouské desetidenní dálniční známky v ceně € 8,80, která se v těchto případech určitě vyplatí. Všechny uvedené trasy máme projeté.