RAKOUSKO 2015

Rakousko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Rakousko 2015

Pokud je Rakousko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2015. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Rakouska, o poplatcích na rakouských dálnicích a silnicích, o ubytování, o paušálních a slevových turistických kartách, o horských soutěskách i vysokohorských výstupech a najdete zde také mnoho dalších informací o Rakousku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 25.08.2015, 07:03.
Pojedeme do Itálie přes Graz, Klagenfurt a Udine po dálnici. Kde je na rozmezí Rakouska a Itálie pumpa LPG? Děkuji. Josef.

Viz naše odpověď ze dne 05.03.2015, 13:32. O čerpací stanici LPG u hranic bohužel nevíme. V Itálii na dálnici má LPG potom téměř každá čerpací stanice. Viz naše odpověď ze dne 14.05.2015, 20:06 - Itálie.

# 13.08.2015, 09:30.
Slyšel jsem, že pumpy přes noc zdražují a některé zavírají poměrně brzy. Kde se dají najít aktuální informace o cenách ve Villachu? Nebo radíte tankovat jinde? Zdravím. Tomáš.

Doporučení pro tankování v okolí Villachu jsme uváděli v článku Rakousko - Italská hranice nabízí slevu. Vyzvedněte si ji. Pro denní i noční dobu.

# 11.08.2015, 14:44.
Řehůřkovi, chtěl bych se zeptat, kde koupit rakouskou dálniční známku za Mikulovem za €? Na rakouské čerpací stanici. Vím, že rakouská dálnice začíná přibližně 30 km za Mikulovem, projíždět budeme kolem 22. hodiny v pátek hranice. Děkuji. S pozdravem Martin.

Dálniční známku můžete zakoupit u ÖMV, kousek za křížením silnice č. 7 a č. 47 u Mistelbachu. Je to jen kousek před nájezdem na dálnici. Čerpací stanice by měla být otevřena nonstop. Pokaždé, když jsme jeli kolem, jsme si všimli označení, že se jedná o prodejní místo dálničních známek. ÖMV Hobersdorf je také v oficiálním seznamu prodejních míst.

# 27.06.2015, 20:08.
Pane Řehůřku, dostala jsem doporučení na Vaše stránky a chtěla bych se Vás zeptat na cestu do Itálie. Jsem z Třebíče a chystám se do Caorle. Chtěla bych jet přes Vídeň, Graz, Klagenfurt a Villach. V poslední době se na mapě objevily 4 úseky s označením stavebních prací na silnici - dálnici. Nemáte nějaké detailnější informace, co se tam děje, jak moc to omezuje a zdržuje dopravu, kdy by bylo nejlepší se na cestu vydat? Jedeme se dvěmi malými dětmi. Mockrát Vám předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Tak jako každý rok, tak i letos se investuje i do obnovy dálnic v Rakousku. V současné době se na dálnici A2 ve směru na Itálii jedná o šest úseků. Dva se týkají sjezdů z dálnice, čtyři přesměrování dopravy do protijedoucího pruhu - jeden úsek je kousek za Vídní, (do konce července) druhý před Grazem (do konce října), jeden před Klagenfurtem (do začátku září), druhý za Klagenfuretem (do konce června). Samozřejmě, že v dopravních špičkách se mohou v těchto úsecích tvořit dopravní zácpy. Nevyhnete se tomu. To byste musela jet mimo dálnici a zdržení by bylo daleko větší. Nepíšete, kdy jedete, tak těžko poradit, kdy se na cestu vydat. Pokud pojedete např. z Pá / So ze 3. na 4. července, počítejte s hustším provozem. Nejlepší je vyjet co nejdříve. Každopádně cesta po A2 nepatří k těm kritickým. Horší je na tom z pohledu dopravních zácp např. A10. Dopravní situaci na rakouských dálnicích můžete sledovat na ÖAMTC, online kamery na Asfinag.

# 22.06.2015, 07:17.
Přeji pěkný den, je stále aktuální doporučení z roku 2014 sjet na exitu 364 a dotankovat plnou nádrž benzínu na stanici Fun Wash Sprit v Arnoldsteinu, která není otevřená nonstop, nebo sjet už na exitu 353 ve městečku Fürnitz a na hlavní silnici Kärntnerstrasse na čerpací stanici Shell? Případně poraďte, jedeme do okolí Pineta v Itálii. Děkuji. Pavel.

Ano, je to aktuální. Máme zpětnou vazbu, že jsou ceny stále výhodné.

# 07.06.2015, 17:38.
Pane Řehůřku, ještě prosím o jednu pomoc. Nemohu najít na internetu benzínové pumpy v okolí Vilachu v Rakousku. Jedná se mi o to, zda jsou otevřené nonstop a nebo zda nevíte přesně na A10 - Villach, na jakém km se nachází. Budu potřebovat tankovat v noci. Děkuji za odpověď. Danuše.

Tip na tankování mimo dálnici v našem článku Rakousko - italská hranice nabízí slevu. Vyzvedněte si ji.

# 07.06.2015, 15:23.
Manželé Řehůřkovi, chtěla bych se Vás zeptat na následující: v červenci pojedeme do Itálie z Mostu do Porto Santa Margherita a naše benzínová nádrž auta má obsah 60 litrů. Tak hodláme dotankovat v Rakousku - Villachu, protože zde je benzín levnější nez v Itálii a totéž učiníme při zpáteční cestě. Zajímalo by nás, jak je na benzínové pumpě v Rakousku označen benzín, který tankujeme v České republice - Natural 95. Děkujeme za odpověď. S pozravem Danuše.

Eurosuper, Eurosuper 95, Super 95, Bleifrei Super. Důležité je to oktanové číslo 95.

05.03.2015, 13:32.
Prosím o radu, v sobotu 7.3. jedeme lyžovat do Itálie. Kde na dálnici Vídeň - Graz - Klagenfurt můžu natankovat LPG? Miroslav.

Čerpací stanice s LPG na dálnici A2 je mezi Vídní a Štýrským Hradcem (Graz) u města Loipersdorf im Burgerland (km 105,5). Jedná se o čerpací stanici ENI. Je otevřena nonstop. Přilehlá restaurace je otevřena od 6:00 do 23:00.

# 25.02.2015, 12:40.
Nejedeme sice až do Itálie, končíme v Innsbrucku. Prosím o radu. Je lépe jet přes Mnichov nebo Linz a Salzburg? Jedeme 2 rodiny a pro ně by byla asi lepší ta druhá varianta? Pokud pojedeme přes Mnichov, jaké jsou dálniční poplatky? Předem děkuji za odpověď. Jitka.

Obě trasy jsou přibližně stejné z hlediska vzdálenosti a naprosto stejné z hlediska poplatků. Potřebujete jen desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,70, v Německu se dálnice letos ještě neplastí. Trasa přes Mnichov je rizikovější z hlediska dopravních zácp, především v exponovaných prázdninových termínech.

# 14.02.2015, 08:52.
Prosím, kde se dá naposledy natankovat nafta na trase Innsbruck - Brenner - italská hranice? Jedu k Lago di Garda a chtěl bych natankovat ještě v Rakousku. Děkuji. Eduard.

Na dálnici A13, km 34,16 - Raststation Brennerpaß. Je v provozu v obou směrech nonstop. Je tam čerpací stanice ÖMV, restaurace a parkoviště přibližně pro 100 osobních automobilů. Menší bez restaurace je o něco dříve na km 33,44 Raststation Brennersee, také nonstop v obou směrech a také ÖMV. Kapacita parkoviště je čtvrtinová.

# 11.02.2015, 08:31.
Zaujal mě Váš web, kde radíte lidem ohledně cesty do Itálie. Chtěl bych se zeptat na tankování v okolí Brenneru, kde se vyplatí sjet z dálnice a nebude to zajížďka na půl hodiny? Chci tankovat ještě v Rakousku, klidně někde v rozmezí Innsbruck - Brenner. Děkuji Vám za rady. Ivan.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 22.01.2015, 17:22 a v odpovědi ze dne 24.06.2014, 18:22 - Itálie.