GARGANO 2020

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2020

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 10.09.2020, 00:50.
Letíme na Gargano a bydlet budeme ve Vieste. Budeme mít půjčené auto. Ráda bych se zeptala, zda se dá po Foresta Umbra pohybovat vlastním autem a případně jak je to omezené? vyčetla jsem, že jsou tam pěší trasy, trasy pro kola a někde se dá zakoupit jeep safari. Infocentrum je údajně někde uprostřed. My bychom rádi spíše individuální návštěvu než organizované jeepem, ale vzhledem k velikosti parku si neumím představit, že bychom nejprve šli dlouho pro mapku do infocentra a potom zvládali ještě pěšky vše, co chceme vidět. Jak je to tam organizované ohledně vlastních aut a jejich parkování. Jaké jsou možnosti zastavení, či stání v parku? Velice děkuji za odpověď. Viera.

V centru Foresta Umbra je přírodní parkoviště. Kolem silnic jsou i tzv. pic-nic plácky, kde je možné zaparkovat také. Většinou u všech míst, odkud vedou trasy k nějaké rezervaci, je možné zaparkovat. Doporučujeme si zakoupit mapu a potom se autem přemístit ke zmiňovanému parkovišti nebo na výchozí místo Vašeho výletu.

# 24.08.2020, 21:28.
Zajímalo by mě, zda po Garganu jezdí nějaký místní autobus, který by stavěl v jednotlivých městech a ideálně i na různých plážích? Letíme do Bari, autobusem jedeme rovnou z letiště do ubytování ve Vieste. Rádi bychom Gargano trochu projeli i bez auta, zda je to možné. Děkuji moc. Martin.

Po Garganu provozuje autobusovou dopravu společnost Ferrovie del Gargano. Od Peschici po San Severo i dopravu železniční. Dalším dopravcem je SITA Sud. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách. Existuje i místní doprava po Vieste a okolí. Je v provozu od 1. června do 31. srpna. Jízdní řády najdete na turismovieste.it.

# 06.08.2020, 15:02.
Musím smeknout před Vaši prací, neboť je na vašich stránkách opravdu hodně přínosných informací ohledně cestování. Mám na Vás prosbu. Příští víkend jedeme autem s dětmi do Gargana. Potřeboval bych najít nějaký kemp, ideálně kolem Ravenny a níže, kde bychom kolem půlnoci dorazili a rozbalili si tam stan na pár hodin potřebného spánku. Díval jsem se na nějaké kempy, ale nějak jsem nepochopil, kolik za to chtějí a hlavně je problém to na jednu noc rezervovat. Nemáte prosím nějakou zkušenost s přespáním v kempech a případně nějaký kemp, který by jste doporučil? Také by se hodil ještě vlastně kemp někde na severu Itálie, skoro u hranic s Rakouskem. Předem moc děkuji za odověď. Peter.

Kempy jsme hledali vždy přes camping.it. Při cestě na Gargano jsme spali jen jednou v kempu a to za Anconou v Numana Blu. Větší problém vidíme v tom pozdním příjezdu. Budete muset hledat kempy s nonstop recepcí. My jsme to nakonec při cestě na jih Itálie řešili tak, že jsme se nevázali na konkrétní místo, spíše na určitou dobu. Na dálnici jsme zastavili na servisním místě, kde většinou u Autogrillu byla parkovací stání, kde jsme se v autě prospali a jak to šlo, opět jsme pokračovali dál.

# 24.02.2020, 06:39.
V srpnu jedeme do Gargano autem se dvěma dětmi. Prosím, jaká je nejlepší a nejlevnější cesta? Kdy nejlépe vyrazit na noc? Jedeme z Prahy. Přes Německo nám říkají, že je tam vždy zácpa a že to vyjde draho. Dále prosím, sháníme možnost někde zastavit a přespat, nevíme totiž, zda se cesta dá ujet na jeden zátah. Máte nějaký tip po cestě, kde to bude bezpečné a ne drahé? Děkuji mnohokrát. Dáša.

Odpověď na Vaši otázku je závislá na mnoha parametrech a údajích. Pokud pojedete v některém kritickém termínu (Pá/So), budou zácpy všude. Ten úplně nejhorší v tomto roce je sice ještě v červenci, tj. z 24.7. na 25.7., protože začínají letní prázdniny v Bavorsku, což se výrazně rok co rok projevuje na vytíženosti silnic směřujícími na jih. O týden později začínají letní prázdniny i v další velké německé jižní zemi, v Bádensku-Württembergsku. Každopádně počítejte s tím, že první dva týdny v srpnu budou v těchto pátečních a sobotních termínech přetížené silnice i v Itálii, probíhá tam něco jako celozávodní dovolená. Optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Modena - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Gargano. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 61,60. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete v termínu Pá/So, určitě se setkáte s dopravními komplikacemi. Nepomůže Vám ani trasa Praha - České - Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna a dále jako v předchozí variantě. Kromě rakouské desetidenní dálniční známky zaplatíte za průjezd tauernskými tunely ve výši € 12,50 a mýtné v Itálii ve výši € 65,90. Hodně kritický bývá v sobotu úsek na italské dálnici A4 u severoitalských letovisek. Uvedený sjezd Poggio Imperiale je pro letoviska Rodi Garganico, Peschici, Vieste. Pokud jedete např. do Mattinaty, potom sjeďte z dálnice až na sjezdu Foggia. Mýtné se navýší o € 3,40. Další otázky souvisí s tím, jací jste řidiči. Pokud jste jeden řidič, určitě to nezvládnete na jeden zátah. Pokud Vám dělá problém jízda přes noc, potom nemůžete jet na noc. Kdy vyrazit závisí také na tom, kdy máte v cíli nástup na ubytování. Každopádně vzhledem k termínu a pravděpodobným dopravním komplikacím doporučujeme vyrazit co nejdříve. Místo přespání závisí na tom, kdy vyjdete, kam jste schopni ten den dojet a také kudy pojedete. Každopádně doporučujeme dělat pravidelné přestávky. Pokud hledáte ubytování v hotelech, doporučujeme Booking. Ubytování hledejte v předpokládaném místě dojezdu, doporučujeme za polovinou trasy, až téměř ve 2/3. Pokud chcete přespat jen tak po cestě v autě, tak doporučujeme na servisních místech na dálnici, kde jsou přímo parkovací stání před restaurací. Můžete se zajít občerstvit, případně i osprchovat.

# 12.02.2020, 15:06.
Prosím o radu ohledně letní dovolené na Garganu. Jakou lokalitu byste prosím doporučil pro rodinu s dětmi ve věku 9 a 13 let? Rádi bychom moře bez velkých vln a spíš klidnější lokalitu. Dále prosím, jak nejlépe jet z Prostějova? Děkuji moc. Zdena.

Hodně záleží na tom, jaké preferujete pláže a v jakém termínu pojedete. Písčité pláže se rozprostírají od Vieste na severozápad a západ, na jih od Vieste jsou převážně oblázkové pláže. Vzhledem k dětem předpokládáme, že pojedete v prázdninovém termínu, to budete klidnější lokalitu hledat těžko. Pokud preferujete písčité pláže, doporučujeme pláže mezi Peschici a Vieste. Pokud preferujete oblázkové pláže, potom oblast kolem Mattinata. Z Prostějova je optimální trasa následující: Prostějov - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Gargano. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 65,90. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete do Mattinata, sjeďte až na sjezdu Foggia. Mýtné se zvýší o € 3,40 v jednom směru. Tipy na dovolenou na Garganu včetně výletů najdete v našich reportážích Gargano 2003, Gargano 2007 a Gargano 2008.

# 29.01.2020, 11:09.
Zaujal mě Váš blog a užitečné informace. Ráda bych Vás poprosila o radu. Chystáme se v létě na dovolenou se psem a zaujalo nás právě Gargano. Na internetu jsem moc informací ohledně toho, jak je možné se v této oblasti se psem pohybovat, bohužel nenašla, tak třeba se mi pošťestí u Vás - zkušených cestovatelů. Směřujeme do oblasti kolem městečka Mattinata. jsou zde (nebo v autem dojezdném okolí) pláže, kde je vstup se psy povolen? Mohou se zde psi i koupat? Jak je to se vstupem psů do národního parku Gargáno? Předem děkuji za rady a ochotu. S pozdravem Nikola.

Pravidla pro přístup domácích zvířat na pláže v Apulii, tedy i psů, jsou definovaná v regionálním zákonu č. 56 ze 17. prosince 2018, který najdete v Bolletitino Ufficiale della Regione Puglia n. 161 (strana 10) ze dne 20.12.2018 - viz Regione Puglia - Servizi / Bollettino Ufficiale. Jsou tam uvedeny zásady chování na pláži. Psi mají přístup na volné pláže, konkrétní zákazy přístupu jsou v kompetenci obcí, ve Vašem případě tedy Mattinata. U soukromých pláží je to na manažerech. Později, v roce 2019, však vyšla v platnost vyhláška o koupání, která omezuje přístup pouze na malé psy. Schválený je už návrh nového zákona, který by měl zajistit vymezená místa pro psy na volných i soukromých plážích včetně zázemí a cizojazyčných pokynů. Zda už je i platný nevíme. Podle našich informací by měly být části pláží přístupné v Mattinatella a Vignanotica. Do Foresta Umbra se psem můžete, musí být na vodítku a musíte po něm uklízet.

# 26.01.2020, 15:21.
V červnu bychom rádi navšívili Vieste a víme, že zde jsou každé druhé pondělí trhy. Neporadíte nám, které pondělí je trh, který bychom rádi navštívili? Děkuji. Hana.

V roce 2020 se trh koná ve dnech: leden (13 a 27), únor (10 a 24), březen (9 a 30), duben (13 a 27), květen (11 a 25), červen (15 a 29), červenec (13 a 27), srpen (31), září (14 a 28), říjen (12 a 26), listopad (9 a 30), prosinec (14 a 28). Otevřen je od 8:00 do 14:00 a nachází se na Lungomare Europa.

# 20.01.2020, 20:32.
Planuji dovolenou do Monte Sant' Angelo v červenci tohoto roku. Manžel vyžaduje pláže bez lidi, jinak já a 3 děti jsme v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda je na plážích v sezóně místo a zda je možnost šnorchlování. Děkuji moc za vaši odpověď. Markéta.

V červenci s plážemi bez lidí moc nepočítejte. Monte Sant' Angelo je nahoře v horách. Budete tedy muset k plážím sjíždět dolů serpentinami. Doporučujeme se orientovat na oblast směrem k Mattinata než směrem k Manfredonii. Najdete tam obrovské množství malých plážiček a velký prostor pro šnorchlování.

# 12.01.2020, 19:52.
Pane Řehůřku, vzhledem k tomu, že jste nám již předloni poradil s cestou do Francie, za což ještě jednou děkuji, obracím se na vás s dotazem ohledně cesty do Itálie. Vyjeli bychom autem koncem června z Mostu do Rodi Garganico s dvoudenní zastávkou v Assisi. Jakou byste doporučil trasu s ohledem na vzdálenost a cenu včetně mýtného, dálniční známky atd.? Pokud byste měl nějaké tipy, co je zajímavé vidět v okolí Rodi, budeme také rádi. Zpět bychom museli udělat také jednu přestávku na nocleh, uvažovali jsme v okolí Bologna popř. Verona. I zde bych vás poprosil o návrh nejlepší možné trasy. Máme počítat na konci června již s velmi hustým silničním provozem? Prosím tedy o návrh trasy a její orientační cenu. Budeme rádi za každou užitečnou radu a tip. Předem velmi děkuji. Příjemný den. Pavel.

Vaše optimální trasa je následující: Most - Karlovy Vary - Cheb - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Verona - Modena - Bologna - Florencie - A1 - sjezd Valdichiana - Perugia - Assisi. V Německu se dálnice zatím neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,00 a na mýtném v Itálii € 39,10. Následuje trasa: Assisi - Foligno - SS77var - Porto Civitanova - A14 - Pescara - sjezd Poggio Imperiale - Rodi Garganico. V Itálii zaplatíte na mýtném € 18,80. Při cestě zpět doporučujeme trasu Rodi Garganico - nájezd Poggio Imperiale - A14 - Pescara - Ancona - Rimini - Bologna - Modena - Verona. Na mýtném zaplatíte do Bologna € 36,70, do Verona € 46,20. Následuje trasa Bologna - Verona - Brenner - Innsbruck - Mnichov - Regensburg - Cheb - Karlovy Vary - Most. V Itálii zaplatíte na mýtném z Bologna € 25,00, z Verona € 15,50. Za průjezd Brennerem € 10,00 a za rakouskou desetidenní dálniční známku € 9,40. Při cestě do Assisi můžete pokračovat z Bologna po A4 do Cesena a následně po S3bis a SR147 do Assisi. Zaplatíte na mýtném o € 8,50 méně. A z Cesena je to téměř celou trasu po čtyřproudovce. Tipy na výlety po Garganu najdete v našich reportážích týkajících se Gargana z roku 2003, 2007 a 2008. Koncem června bude nejhorší provoz z 26.6. na 27.7. Do té doby by to mělo být ještě bez problémů.

# 04.01.2020, 16:18.
Děkuji velice za Váš tip. Toto vypadá jako velmi schůdné řešení. Ještě bych Vás poprosil zda nevíte, jak je to s jízdenkami. Zda se dají koupit na autobus dopředu, nebo je musím koupit někde na nádraží, případně přímo v autobuse. U vlaku z Paesta jsem našel možnost koupě přes web a z Foggia předpokládám, že se musí koupit někde v jejich cestovní kanceláři tak, jak jsme to praktikovali přímo v San Menaio. Děkuji. Břetislav.

Na vlak doporučujeme zakoupit jízdenky na místě v automatu nebo na pokladně. Pro regionální vlaky nemá smysl kupovat jízdenky online. Stejně tak v případě Ferrovie del Gargano. Na výše uvedených stránkách jsou uvedena prodejní místa. Flixbus se standardně rezervuje online, u CLP u řidiče.

# 03.01.2020, 18:06.
Našel jsem na Vašem webu spoustu odpovědí a tipů k dovolené. Již 2x jsme na základě Vašich tipů navštívili oblast Gargána a toto nás uchvátilo. V letošním roce jsme se nicméně rozhodli navštívít druhou stranu Itálie, konkrétně Paestum. Ale na Gargáno bychom se rádi vrátili. Do Paesta jedeme z cestovkou a uvažujeme, že se poté na vlastní pěst přepravíme na Gargáno, do San Menaio. Můžete nám prosím doporučit dopravu? Chtěli bychom jet poslední sobotu v srpnu. Děkuji. Břetislav z Opavy.

Z Paestum jeďte vlakem Trenitalia do Neapole. Jízdenka v regionálním vlaku stojí € 6,50. Z Neapole pokračujte do Foggia autobusem CLP. Odjíždí z Piazza Garibaldi / Metropark, což je vedle Napoli Centrale. Do Foggia dojede opět k vlakovému nádraží a opět k Metropark. Jízdenka stojí € 11,00. Alternativně můžete jet autobusem Flixbus. Z Foggia potom pokračujte vlakem nebo autobusem Ferrovie del Gargano do San Menaio. Jízdenka stojí € 7,90 až € 8,20 podle kombinace spojů.

# 02.01.2020, 08:29.
Chtěla bych moc požádat o radu ohledně dopravy zpět na letiště z Vieste do Bari. Plánujeme rodinnou dovolenou v sedmi lidech a rádi bychom zvolili nízkonákladovou společnost Ryanair, která ovšem odlétá v létě směr Praha vždy v 8:50 hodin nebo v 9:45 hodin. Chci se proto zeptat, jaký nejlepší spoj je pro cestu na letiště z Vieste a zda je to vůbec reálné? Auto si půjčovat nechceme, rádi bychom využili vlakovou nebo autobusovou dopravu. Dovolenou máme naplánovanou v průběhu července 2020 na 7 až 10 dní. Předem velice dekuji za odpověď. S pozdravem Lucie.

Viz naše odpověď ze dne 26.06.2019, 09:58. Nové jízdní řády bývají zveřejněny až před začátkem sezóny.