FRANCIE 2011

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2011

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 15.11.2011, 18:36.
Prosím o sdělení ceny průjezdu tunelem Fréjus osobním automobilem s platností 7 dnů z Itálie do Francie. Jsou stanoveny kategorie osobních vozů 1 a 2, kterým nerozumím. Děkuji předem. Jiří.

Do kategorie 1 spadají vozidla nebo jízdní soupravy jejichž výška (od země) nad přední nápravou je menší nebo rovna 1,3 m a celková výška je menší nebo rovna 2,0 m. Do kategorie 2 spadají vozidla nebo jízdní soupravy, které nespadají do kategorie 1 a jejichž celková výška je menší než 3 m. V kategorii 1 stojí jednosměrné mýtné € 36,80, zpáteční do 7. dnů € 45,90. V kategorii 2 stojí jednosměrné mýtné € 48,70, zpáteční do 7. dnů € 61,20. Zpáteční platí do půlnoci sedmého dne od zaplacení. Po překročení doby návratu se platí jen rozdíl dvou jednosměrných a zpátečního mýtného. Cena ze směru z Itálie je o € 0,30 až € 0,50 vyšší.

# 20.09.2011, 12:52.
Chtěla bych se zeptat na optimální cestu z Prahy do Risoulu. V lednu 2012 tam jedeme lyžovat. Zajímala by mě trasa, popřípadně poplatky na dálnicích. Děkuji a přeji hezký den. Marcela.

Optimální (i poplatkově) je nejvýhodnější trasa přes Švýcarsko: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Lugano - Milano - Torino - Oulx - Briancon - Risoul. V Německu se dálnice neplatí, za krátký rakouský úsek potřebujete Korridor Vignette v ceně € 2,00, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 33,20), v Itálii zaplatíte na mýtném € 27,90. Celkem tedy v obou směrech € 93,00. Při cestě přes Innsbruck a Brenner by Vás cesta vyšla v obou směrech na € 7,90 (rakouská desetidenní dálniční známka), 2x € 8,00 (průjezd Brennerem) a 2x € 48,40 (mýtné v Itálii) - tedy na € 120,70. Navíc cesta přes Brenner je přibližně o 100 km delší v jednom směru.

# 06.08.2011, 21:16.
Letos se chystáme s rodinou poprvé autem na dovolenou. Cílem naší cesty bude Azurové pobřeží v jížní Francii. Vyjíždíme ze Znojma, dále přes Vídeň, Itálii, Monaco a St. Tropez. Můj dotaz by směřoval na Vás, jako zkušeného cestovatele, jak nejlépe projet Itálii z hlediska finančního i časového? Také bych chtěl poprosit o přiblížnou výši mýtného na jednotlivých úsecích této trasy. Tomáš.

Na tak dlouhé trase nemá význam cestovat mimo dálnice. Doporučujeme následující trasu: Znojmo - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Nice - Cannes - Fréjus - Saint Tropez. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, v Itálii zaplatíte na mýtném € 55,40 a ve Francii na mýtném € 8,80.

# 25.07.2011, 11:15.
Vážený pane Řehůřku, můžete mi, prosím, poslat odkaz na internetové stránky, kde je možné spočítat přesnou výši mýtného na konkrétní trase ve Francii? Jedná se mi o trasu Strasbourg - La Ciotat. Děkuji Vám. S pozdravem Renata Stejskalová z Brna. P.S. Vaše webové stránky jsou opravdu úžasné.

Zde je odkaz na francouzské dálnice, kde si můžete spočítat mýtné: ASFA.

# 28.06.2011, 19:40.
Mockrát děkuji za bleskovou odpověď, odjíždíme už v pátek, tak je to super, určitě se budu řídit Vašimi pokyny a skutečně před Vámi klobouk dolů za to, co pro lidi děláte, ovšem kde berete všechny ty znalosti, to neumím pochopit a myslím, že nejenom mě zůstává rozum stát. Pokud byste mi ještě poradili šikovnou cestu z Říma do Saint Tropez (stačí jen na hranici Itálie s Francií), byl bych moc rád. Vím, že máte spoustu dotazů, tak určitě se nebudu zlobit, když dáte přednost zase jiným. Vaše stránky jsou skvělé už i proto, že se na nich dá trávit moře času a člověk se dozví i to, co vlastně ani nehledal a náramně se mu to hodí. Ještě jednou děkuji. S pozdravem Radek z Mikulčic.

V tomto případě je rozhodující, zda se do Saint Tropez potřebujete dostat velice rychle, nebo zda máte čas a chcete jet mimo dálnici, popř. s nějakými poznávacími zastávkami. V prvním případě je jednoznačným řešením dálnice. A1 na západním pobřeží je jedna z nejkvalitnějších v Itálii. V Římě se napojte na obchvat A90 a na exitu 10 odbočte na A1 dir, který Vás dovede na A1. Po té pokračujte až za Florencii, kde se napojte na S1 (Empoli, Pontedera, Pisa), u Pisa na A12, u Janova na A7 a následně na A10, která Vás dovede přes Savona, Imperia a Sanremo až k italsko - francouzským hranicím za Ventimiglia. Na francouzském území pokračujte po A8 směr Monaco, Nice, Cannes a sjeďte na exitu 38 - Fréjus. Přes Fréjus, Sainte Maxime a Port Grimaud se dostanete do Saint Tropez. Mýtné v Itálii Vás v tomto případě přijde na € 50,00. Ve Francii pak na € 8,80. Pokud však nespěcháte, můžete se z obchvatu Říma A90 napojit na A91 vedoucí k letišti Fiumicino a ještě před ním na A12 vedoucí za Civitavecchia. Tady už pokračujte po SS1 směr Grosseto, Follonica, Cecina. Odtud už vede A12 k Pisa, odkud už doporučujeme jet dle první varianty. V tomto případě zaplatíte na mýtném € 4,00 po Civitavecchia a € 36,80 od Cecina k hranicím. Ve Francii je mýtné ve stejné výši. Podle našeho názoru ta úspora € 10,00 za to nestojí. My bychom jeli po A1.

# 03.04.2011, 15:06.
Prosím o radu, jakou nejkratší, popř. nejrychlejší trasu zvolit při cestě z Rozvadova do Tours a kolik by na francouzských dálnicích stálo mýtné? Předem děkuji za odpověď. B.

Optimální trasa je následující: Rozvadov - Nürnberg - Heilbronn - Mannheim - Kaiserslautern - Saarbrücken - Metz - Reims - Paris - Orleans - Blois - Tours. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Mimo dálnice nemá smysl jezdit. Mýtné ve Francii Vás přijde v jednom směru na € 48,50.

# 22.02.2011, 12:01.
Pane Řehůřku, v září se chystáme na Korsiku. Trajekt a ubytování je zajištěno přes CK Color Travel. Pokud byste nám mohl poskytnout informace týkající se naší dovolené, bez kterých bychom neměli odjíždět, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte. V roce 2008 jsme byli na dovolené na Gargánu a také jsme na Vašich bezvadných webovkách získali několik užitečných rad. Zdravíme z Broumova - Alžběta a Vladimír.

Rozsáhlé obecné informace neposkytujeme. Není to v našich časových možnostech. Spoustu informací najdete v našich otázkách a odpovědích nebo v reportážích. Pokud budete mít konkrétní otázku, samozřejmě se na nás můžete obrátit.

# 12.01.2011, 12:10.
Sice jsem zde na stránkách našel odpověď, ale jedná se o informaci rok starou. Rád bych si ověřil, zda se situace nějak dramaticky nezměnila. Plánujeme cestu z Ostravy do Tignes a samozřejěm mě zajímá, jaká cesta je nejen cenově nejvhodnější. Zatím asi nejlepší se mi zdá varianta: Ostrava - Plzeň - Nürnberg - Karlsruhe - Basel - Geneva - Annecy - Tignes. Děkuji za jakékoli návrhy trasy i se sdělením poplatků, které nás čekají. Bořek.

Odpověď ze dne 15.02.2010, 12:05 je platná s tím, že mýtné ve Francii vzrostlo na € 14,80.