FRANCIE 2009

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2009

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.11.2009, 14:29.
Kolik budou činit poplatky za cestu do Francie? Trasa: Linz, Mnichov, St. Galen, Milano, Torino, Risoul? Případně navrhněte ideální trasu Pohořelice - Risoul. Rychlou a levnou. Odjezd mám 10.12.2009. Děkuji. B.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70, ve Švýcarsku roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 26,50) a v Itálii zaplatíte na mýtném v úseku Como - Oulx v jednom směru € 23,90. Celkem tedy € 82,00 za oba směry. Ve Francii by poplatky na Vaší trase být neměly.

# 07.10.2009, 12:13.
Cesta do Risoulu směr Graz, Venezia, Torino. Kvalita silnic, poplatky. Děkuji. B.

V tomto případě se jedná o trasu: Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Verona - Brescia - Bergamo - Milano - Novara - Torino - Oulx - Cesana Torinese - Claviere - Montgenevre - Briancon - L' Argentiere la Bessee - La Roche de Rame - Risoul. Dálnice jak v Rakousku, tak i v Itálii jsou kvalitní. Silnice SS24 na italské straně a na ni navazující N94 na francouzské straně jsou kvalitní a dobře udržované, v některých partiích počítejte se serpentinami (před Claviere, za Montgenevre), v zimě tedy náročnější. Poplatky by se měly platit jen za dálnice. V Rakousku desetidenní dálniční známka stojí € 7,70, v Itálii mýtné na trase Tarvisio - Oulx stojí € 49,80. Za tunel před Claviere a tunely v Claviere a Montgenevre se neplatí.

# 16.07.2009, 18:33.
Pojedu trasu Praha - Lisieux. Chtěl bych vědět, kolik zaplatím za poplatky na dálnicích. Platí se i na silnicích 1. třídy? Byl jsem tam před 7. roky a od té doby se patrně poplatky změnily a upřímně musím přiznat, že si už nepamatuji jejich výši. Děkuji. Honza.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Heilbronn - Mannheim - Saarbrücken - Metz - Reims - Paris - Rouen - Pont l' Eveque - Lisieux. V ČR dálniční známku pravděpodobně máte, v Německu se za dálnice neplatí a ve Francii zaplatíte celkem € 44,70. Silnice 1. třídy nejsou zpoplatněné, nevyplatí se však na tak dlouhém úseku dálnici objíždět. Francie je protkaná kruhovými objezdy, cesta by značně časově narostla a to, co byste ušetřil na poplatcích, částečně byste dohnal ve spotřebě.

# 16.07.2009, 09:42.
V srpnu se s manželem chystáme na Korsiku pod stan a chtěli bychom se zeptat na nejkratší cestu. Pokud by byla cesta delší lepší vzhledem k různým poplatkům a známkám, napište prosím raději tu. Také mě zajímá, zda je lepší si lístky na trajekt zaplatit předem přes internet nebo stačí až na místě. Děkuji za dopověď a přeji příjemný den. Zdraví Kamila a Petr.

Na Korsiku je asi nejvýhodnější jet trajektem z Itálie. Nejkratší, nejrychlejší a také nejlevnější trajekt jezdí z Livorna. Vaše optimální trasa je následující: Brno - Břeclav - Poštorná - Grosskrut - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Ferrara - Bologna - Firenze - Livorno. Předpokládáme, že máte pro ČR dálniční známku. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,70 (už i pro průjezd Vídní), popř. druhou na cestu zpět. V Itálii zaplatíte na mýtném € 29,30. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Nemá význam to objíždět mimo dálnice. Trajekt najdete na naší stránce Trajekty - Corsica. Sestavte si to podle Vašeho auta, počtu osob a termínu. Zakoupení lístků přes internet má několik výhod. Máte jistotu, že odjedete v čase, ve kterém potřebujete a ve kterém to máte v plánu (především v sezóně je to důležité). Nemalou výhodou jsou také různé speciální akce a tarify, za které v kamenné pokladně přímo v přístavu nenakoupíte.

# 28.06.2009, 14:51.
Pojedeme do Francie, lokalita Antibes. Nedaří se mi zjistit, kde v této oblasti, nebo mezi Antibes a Itálií, jsou čerpací stanice na zemní plyn (ne LPG). Nemáte, prosím, informaci, kde by to bylo možné zjistit, případně kde se stanice nacházejí? Děkuji.

V Itálii mají největší síť čerpacích stanic CNG. V Itálii se nazývá Metano per Auto. Síť čerpacích stanic najdete na interaktivní mapě na serveru Metano Auto, kde najdete podrobné informace o konkrétní čerpací stanici - adresu, otevírací dobu, cenu a datum aktualizace + po rozkliknutí další informace. Další informace jsou na Vendiauto - Distributori Metano. V Antibes přímo čerpací stanice není, ale kousek odtud - GNV Sophia Antipolis, Rue Albert Einstein, Valbonne.

# 19.05.2009, 08:06.
Pane Řehůřku, prosím vás o radu - chystáme se autem do Nice koncem června asi na 10 dnů. Neporadili byste nám, prosím, nejlevnější přechod přes Itálii? Za radu moc děkuji. L.

Vzhledem k tomu, že budete přejíždět celý sever Itálie, kde je jak silniční síť, tak i městská zástavba dost hustá, doporučujeme jet po dálnici. Záleží odkud pojedete a kde tedy překročíte hranice. Pokud pojedete přes Brenner, pak Vás vyjdou dálniční poplatky v Itálii na úseku Brenner - Ventimiglia na € 43,40 v jednom směru. Pokud pojedete přes Tarvisio, pak zaplatíte v jednom směru € 47,80. Optimální trasa je Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Verona (tady se napojuje trasa od Brenneru) - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Ventimiglia. V případě Brenneru je ještě potřeba počítat s € 8,00 za mýtné na Brennerské dálnici. Je ještě možná varianta přes Švýcarsko, mýtné v Itálii pak stojí v jednom směru na úseku Como - Ventimiglia € 25,80, odpadá Brennerské mýtné a rakouská dálniční známka, naopak přibude dálniční známka ve Švýcarsku za CHF 40,00, což je přibližně € 26,50. U Bodensee budete muset přejet v Rakousku malý kousek mimo dálnici. Ve Švýcarské variantě je úspora celkem přibližně € 32,00 (počítáno s desetidenní rakouskou dálniční známkou za € 7,70).

# 15.05.2009, 11:39.
Chtěla bych vědět, jak se dostanu na nějaké stránky městečka Le Luc, abych si ho mohla prohlédnout. Děkuji. J.

Podívejte se např. na stránky na Provence Web / Le Luc, kde je 13 fotek. Mapu městečka s popisem zajímavých míst najdete na Coeurduvar.