FRANCIE 2008

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2008

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 12.09.2008, 16:40.
Jedu za týden do Francie do Port Grimaud. Jedu přes Německo, Rakousko a Itálii. Zajímá mě, kolik zaplatím za dálniční poplatky, resp. kde se platí dálniční známky? Jsem z Prahy. Nebo mi doporučíte jinou trasu? Děkuji za odpověď. B.

Vaše optimální trasa z hlediska ceny a vzdálenosti je následující (pouze směry, dálnice města většinou objíždí): Praha - Rozvadov - Mnichov - Memmingen - Lindau - Vaduz - Bellinzona - Lugano - Como - Milano - Tortona - Ovada - Savona - Sanremo - Nice - Le Muy - Port Grimaud. Poplatky jsou následující: v Německu se neplatí, v Rakousku se jim vyhnete přejezdem mezi dálnicemi u Bodamského jezera po silnici E43 Lindau - Lustenau, přibližně 10 km - raději si vytiskněte podrobnou mapu tohoto úseku. Ve Švýcarsku je třeba vylepit roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 25,00), v Itálii zaplatíte mýtné na trase Como - Ventimiglia celkem € 24,80 a ve Francii za úsek Tunnel de la Coupiere - Le Muy celkem € 9,00. Celkově tedy vyjdou poplatkově oba směry na € 92,60. Není to však nejrychlejší trasa. Přes Švýcarsko je to hodně členité, hodně tunelů a občas i mimo dálnici. Trasa měří přibližně 1300 km. Vaše zvolená trasa: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Ovada - Savona - San Remo - Nice - Le Muy - Port Grimaud. Poplatky jsou následující: v Německu se neplatí, v Rakousku € 7,70 za desetidenní dálniční známku a € 8,00 za průjezd Brennerem, mýtné v Itálii za úsek Brenner - Ventimiglina celkem € 41,90 a ve Francii za úsek Tunnel de la Coupiere - Le Muy celkem € 9,00. Celkem tedy vyjdou poplatkově oba směry na € 125,50. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, je potřeba počítat ještě s další rakouskou desetidenní známkou za € 7,70. Trasa měří přibližně 1360 km. Rovněž existuje možnost celé Alpy objet trasou: Praha - Karlsruhe - Norimberk - Mulhouse - Beaune - Lyon - Valence - Orange - Aix en Provence - Le Luc - Port Grimaud. Poplatky jsou následující: v Německu se neplatí, ve Francii na úseku Le Val d' Esnoms - Le Luc zaplatíte € 43,10, celkem tedy v obou směrech € 86,20. Trasa měří přibližně 1500 km. Tato trasa je zřejmě nejrychlejší. Cenově je však potřeba počítat s navýšením nákladů na pohonné hmoty z důvodu delší vzdálenosti. My bychom doporučovali tu první, optimální variantu.