FRANCIE 2013

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2013

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2013. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 13.10.2013, 06:44.
Pane Řehůřku, za 14 dní se chystám do Paříže a chtěl bych se vyhnout frontám při návštěvě Louvru. Proto bych si rád koupil vstupenku přes internet. Dočetl jsem se, že takto zakoupené vstupenky nelze vyzvedout přímo v Louvru, ale v určených prodejnách, jejichž seznam je na webu. Bohužel jsem žádné takové stránky nenašel. Můžete mi poradit, jak vstupenku po internetu zakoupit? Předem Vám děkuji za odpověď. Přeji Vám příjemný den. S pozdravem Jiří.

Vstupenky si můžete zakoupit online u tří prodejců - TicketWeb, FNAC a TicketNet. Všichni tři prodejci vstupenky zasílají. Pro osobní vyzvednutí doporučujeme FNAC, který má nejširší síť kontaktních míst. Podívejte se na interaktivní seznam. Je tam mnoho míst jak v centru Paříže, tak i na letišti atd.

# 13.08.2013, 10:58.
Pane Řehůřku, nejprve mi dovolte, abych Vám poděkoval za práci, kterou děláte velmi dobře. Cestoval jsem v květnu do Říma a Vaše stránky byly pro mě velkou inspirací. Nyní bych Vás rád požádal o odpověď na následující otázku. 25. října letíme se ženou z Vídně do Paříže. Přílet máme v 8:10 na letiště Charles de Gaulle. Jak se co nejrychleji a nejlevněji dostaneme do hotelu Jarry na Rue Jarry? Děkuji za odpověď a přeji Vám hodně štěstí a spokojených dotazovatelů. Jiří.

Z letiště jeďte autobusem RATP č. 350 a vystupte na Gare de l' Est. V úterý jezdí autobusy v od 7:00 do 21:00 v intervalu 15 až 33 minut a doba jízdy je 50 minut. Pokud přiletíte v noci, jezdí ekvivalentní noční linka (Noctilien). Cena by měla být € 6,00 nebo 3 jízdenky (protože se jede přes více jak 11 úseků). Pro Vás ale zřejmě bude výhodnější časová jízdenka v ceně od € 22,20 (jednodenní) do € 57,75 (pětidenní). Jedná se o verzi, která platí i na letiště. Z Gare de l' Est musíte po Boulevard de Strasbourg a po přibližně 300 metrech zabočit doprava na Rue Jarry, kde je Váš Hotel Jarry. Jízdní řády a další informace o dopravě najdete na výše uvedených stránkách.

# 13.08.2013, 09:26.
Jak se dopravím vlakem nebo lodí z letoviska Diano Marina do Monaka? Pokud by to bylo možné i s cenami. Děkuji. Petr.

Vlakem z Diano Marina do Ventimiglia se dostanete za přibližně 45 minut a € 4,70. Odtud pak musíte vlakem do Monte Carlo, který Vás tam zaveze přibližně za 25 minut a € 4,20. Jízdní řády italské části najdete na Trenitalia, francouzské části na SNCF, kde se Ventimiglia jmenuje Vintimille.

# 12.08.2013, 20:37.
Měla bych na Vás dotaz na optimální cestu z Jindřichova Hradce do Cannes s ohledem na výši poplatků za mýtné. Předem děkuji za informace a za zajímavé webové stránky, na kterých lze najít mnoho užitečných informací. Přeji pěkný den. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Jindřichův Hradec - České Budějovice - Linz - Salzburg - Rosenheim - Innsbruck - Brenner - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Predosa - Savona - Sanremo - Nice - Cannes. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,50, na mýtném v Itálii € 53,00, na mýtném ve Francii € 6,70. Celkem tedy cestou tam i zpět € 144,70. Pokud pojedete přes Švýcarsko (Salzburg - Mnichov - Memmingen - Bregenz - Chur - Lugano - Como - Milano - Tortona - Predosa - Voltri - Savona - Sanremo - Nice - Cannes), ujedete v jednom směru o přibližně 70 km více, ale zaplatíte méně, tj. rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, švýcarskou roční známku v ceně CHF 40,00 (€ 32,23), mýtné v Itálii v ceně € 31,70 a mýtné ve Francii v ceně € 6,70. Celkem tedy € 117,33, tj. o € 27,37 méně.

# 11.07.2013, 09:00.
Narazila jsem na Vaše zajímavé stránky a tímto se obracím ohledně rady. Chystáme se v příštím týdnu podívat na Tour de France a následně trochu cestovat po okolí. A proto bych Vás chtěla poprosit o radu ohledně cesty a informaci k mýtu. Vyjíždíme z Prahy - východ a cílová destinace je Gap, Sisteron. Předem velice děkuji. Příjemný den. Šárka.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Curych - Bern - Lausanne - Ženeva - Annecy - Chambery - Grenoble - Gap. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku na krátký úsek u Bodensee potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30. Korridor Vignette už bohužel zrušili. Doporučujeme ten kousek objet mimo dálnici, je to jen několik desítek kilometrů. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 a ve Francii € 16,90. V přepočtu je tedy mýtné za obě trasy € 66,10. Druhá varianta trasy přes Mnichov - Innsbruck - Brenner - Veronu - Milan - Turin - Gap je jen o přibližně 50 km delší ale příliš drahá. Poplatkově vyjde na € 8,30 za desetidení dálniční známku v Rakousku, € 8,50 za průjezd Brennerem a € 52,60 na mýtném v Itálii. Celkem tedy zpáteční cesta na € 130,50. Ještě je tady možnost německo - francouzské varianty, tedy objet Švýcarsko. Trasa vede přes Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Grenoble - Gap. Je to trasa nejdelší, přibližně o 70 km delší než optimální. Poplatkově platíte jen mýtné ve Francii, což je € 30,60, zpáteční cesta tedy € 61,20. S ohledem na další trasu je jen lehce dražší než optimální varianta. Důležitým kritériem jsou také pohonné hmoty. Pokud jedete na naftu, je lepší jet přes Německo, pokud na benzin, pak je výhodnější švýcarská varianta.

# 19.06.2013, 15:09.
Plánujeme delší trasu po evropských zemích (Francie, Nizozemí, Belgie). Dá se, prosím, sehnat nějaká předplacená karta pro mýtné v těchto zemích přímo u nás nebo jen v dané zemi? Jak funguje konkrétně tento systém pro osobní automobil? Děkuji za odpověď. Jana.

Stejně jako v Německu, tak i v Belgii a Nizozemsku osobní automobily mýtné za používání dálnic neplatí. V Belgii je zpoplatněn jen tunel v Antverpách - Liefkenshoektunnel (€ 6,00) a v Holandsku tunel Westerscheldetunnel (€ 5,00). Vzhledem k jednorázové záležitosti a výši mýtného doporučujeme toto platit v hotovosti nebo platební kartou. Jinak je tomu ve Francii, kde se platí mýtné obdobným způsobem jako v Itálii, tzn. u vjezdu si vyzvedne lístek a na výjezdu na základě tohoto zaplatíte. Na rozdíl od Itálie je těch přerušených úseků (a tedy i počet plateb) více, někdy se platí za úsek i dopředu. Na základě registrace je možné platit za využívání dálnic zpětně formou vyúčtování. Doporučujeme však opět platební kartu.

# 27.02.2013, 18:26.
Chtěla bych se Vás touto cestou zeptat ohledně dopravy osobním autem do střediska Val d' Allos. Náhodou jsem narazila na informaci, že cesta z Pra Loup do Val d´Allos je v zimním období uzavřená. Je tomu skutečně tak? A jakou objížďku byste doporučovali? Mnohokrát děkuji. Hana.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 14.01.2013, 20:03.

# 14.01.2013, 20:03.
Při hledání odpovědí na otázku jak nejlépe dojet do zimního střediska Val d'Allos, jsem našel Vaše odpovědi na dotazy jiných lidí mířících do Francie. Jsem z Hradce Králové a vím, že přes průsmyk (Col´d Allos) mezi Pra Loup a Val d'Allos se nedostaneme. Budu vděčný za Vaši radu. Děkuji. Přeji hezký den. Josef.

My bychom volili variantu Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Stuttgart - Zürich - Geneva - Chambery - Grenoble - La Mure - Gap - Sisteron - Digne les Bains - Barreme - Saint Andre les Alpes - Colmars - Allos - Val d´Allos.

# 05.01.2013, 22:03.
Chystáme se autem z Brna do Port Grimaud. Chci se zeptat, kolik nás bude stát mýtné na této trase? Děkuji předem za odpověď. Sylva.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Savona - Imperia - Nice - Le Muy - Sante Maxime - Port Grimaud. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,30, v Itálii zaplatíte na mýtném € 60,70, ve Francii na mýtném € 11,10. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.