CHORVATSKO 2017

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2017

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali. Právě čtete první část.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 03.11.2017, 18:29.
Narazil jsem na vaše výborné stránky se zodpovězenými otázkami. Úžasné! Pokud je ta možnost, rád bych se také dotázal - v úterý plánuji odjezd na výstavu motorek v Miláně, spojenou potom s přejezdem do Chorvatska a zpět do Prahy v neděli. Mám auto na LPG, váhám, zda se mi vyplatí cesta přes Švýcarsko s ušetřením za italskou dálnici a Brenner? Pravděpodobně asi ne, když budu muset potom stejně kupovat rakouskou a slovinskou známku pro cestu zpět. Lze někde rozumně ušetřit na poplatcích za dálnici v Itálii cestou z Milána do Chorvatska? Tam už mě čas nebude tlačit a pár kilometrů navíc vůbec nevadí. Dá se tankovat LPG někde po cestě v Německu nebo Rakousku? V Itálii už by to mělo být v pohodě. Mám dojezd přes 500 km na nádrž, dotankuji ještě někde u nás. Nechce se mi moc přezouvat a ojíždět je, ale zimní gumy budou asi nutnost, abych neriskoval někde pokutu v Německu nebo Rakousku, co praví zákon a praxe? Předem moc děkuji za rady. Pavel.

Vzhledem k tomu, že tento výlet se odehraje během deseti dnů a pro cestu zpět budete potřebovat rakouskou desetidenní dálniční známku, je cesta přes Švýcarsko přibližně o € 2,00 dražší. Doporučujeme tedy následující trasu: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Peschiera - Brescia - Milano. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00 a na mýtném v Itálii € 27,30. Úspory na této trase jsou možné cestou z Innsbrucku mimo brennerskou dálnici a následně v Itálii po SS12 až víceméně k Veroně. Záleží ale na časových možnostech. Z Milána potom jeďte trasu na Brescia - Verona - Padova - Palmanova - Trieste - Koper - Dragonja - Pula. V Itálii zaplatíte na mýtném € 30,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 44,00. Úspory na této trase jsou možné od Peschiera po SR11 přes Padova až víceméně k pobřeží k Benátkám. Odtud potom z Mestre po SS14 až do Trieste. Ve Slovinsku ten kousek dálnice nemá smysl objíždět vzhledem k její potřebě cestou zpět. Zpět potom jeďte trasu na Dragonja - Koper - Ljubljana - Maribor - Graz - Vídeň - Brno - Praha. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 44,00, ve Slovinsku využijete zakoupenou dálniční známku, stejně tak v Rakousku. Můžete jet také z Ljubljana na Villach a Salzburg nebo z Graz na Liezen a Linz. Obě trasy jsou však spojeny s platnou rakouských tunelů. První za tunel Karawanki ve výši € 7,20 a tauernské tunely ve výši € 11,50, druhá za tunel Gleinalm ve výši € 8,50 a tunel Bosruck ve výši € 5,00. Čerpací stanice LPG po trase najdete na My LPG. Termín povinnosti zimních pneumatik v Rakousku a v Itálii je od 1.11. do 15.4. Povinnost je tak jako u nás podle klimatických podmínek a dopravního značení. Vzhledem k tomu, že budete přejíždět Alpy, jsou samozřejmostí.

# 26.10.2017, 21:39.
Chtěl bych se prosím zeptat na cestu z Brna do Chorvatska, na poloostrov Istrie, do letoviska Vrsar. Jaký hraniční přechod mezi Slovinskem a Chorvatskem mám použít? Pojedu nějakým zpoplatněným tunelem a stačí mi krabička ENC chorvatského mýtného? Děkuji za odpověď. Miroslav.

Doporučujeme následující trasu, kterou při cestě na Istrii využíváme my: Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Medaki - Vrsar. Po cestě nejsou zpoplatněné tunely. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a v Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 27,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud pojedete na více jak 7 dní, potřebujete další slovinskou týdenní dálniční známku (nebo jednu měsíční v ceně € 30,00). Pokud pojedete na více jak 10 dní, potřebujete další rakouskou desetidenní dálniční známku. Chorvatské mýtné je uvedené ve standardní výši, u ENC budete mít slevu podle zakoupeného paketu (ve Vašem případě zřejmě ENC Easy - sleva 10%). Pro využtí ENC na istrijském poloostrově je nutné, aby byla stávající jednotka (zakoupená u HAC, ARZ nebo Bina Istra) zaregistrovaná u Bina Istra a samozřejmě se zakoupeným odpovídajícím paketem. Pokud pojedete v roce 2018, je možné, že se výše uvedené ceny lehce navýší.

# 08.09.2017, 12:14.
Prosím o infomraci. Pojedeme z Písku do Šibeniku. Takže přes Rakusko a Slovinsko. A podle času nebudeme v Chorvatsku zřejmě chvátat. Tak se chci zeptat, zda se dá část cesty jet i mimo dálnici? Ale pokud to nejsou silnice, kde se jede 50 km/h? Popř. kolik stojí dálnice v Chorvatsku ke sjezdu na Šibenik? Děkuji. Jitka.

Ano dá se to. Máme projetou trasu po silnici č. 1 Karlovac - Slunj - Plitvická jezera - Knin a potom po silnici č. 33 do Šibeniku. Můžete to spojit s návštěvou Plitvických jezer, vše samozřejmě podle času. Po Karlovac Vás vyjde mýtné na HRK 48,00 v prvním úseku (po Zagreb) a HRK 14,00 (Zagreb - Karlovac). Pokud pojedete celou trasu po dálnici tak na HRK 48,00 v prvním úseku a HRK 162,00 (Zagreb - Síbenik) ve druhém úseku. To samé při cestě zpět.

# 04.09.2017, 19:33.
Prosím Vás, nemůžete poradit s ubytováním na jednu noc při cestě do Chorvatska někde za Vídní směr Graz? Nejlépe motel / hotel. Pojedeme 24.9.2017 odpoledne z Brna kolem 16:00. Asi tak 150 km - 200 km od výchozího bodu. Neradi jezdíme v noci a chceme si cestu trochu zkrátit. Děkuji. Venda.

Nově byl v srpnu 2017 otevřen ve Wiener Neustadt Win Budged B&B. Ubytování pro dva včetně snídaně Vás vyjde na cenu kolem 1000,- Kč. Z Brna je to kolem 180 km a od dálnice A2 7 km - sjezd Wöllersdorf.

# 04.09.2017, 11:19.
Jedeme večer 8.9. na dovolenou a vybral jsem trasu co nemám najetou co se tunelů a poplatků týče. Nemám na mysli známky. Trasa Příbram - České Budějovice - Salzburg - Villach - Ljubljana - Koper. Děkuji za informaci. Martin.

Kromě rakouské a slovinské dálniční známky zaplatíte € 11,50 za průjezd tauernskými tunely, € 7,20 za průjezd tunelem Karawanki a HRK 20,00 na mýtném v Chorvatsku. To samé při cestě zpět.

# 01.09.2017, 22:02.
Budeme v září 2017 v Bibione a chceme navštívit Umag na Istrii, kam jsme dříve také jezdili. Bohužel nemohu najít aktuální informaci, zda se mi povede nyní v roce 2017 přejet Slovinsko z Terstu na Istrii bez dálniční známky. Dříve před 20. lety jsem tam jezdil po oné jediné příbřežní silnici přes Kooper a Portorož, teď ani po studiu mapy si nejsem jistý, které úseky kolem Koperu jsou placené. Snad poradíte Vy a předem moc děkujeme. Zdraví Milan z Prahy.

Je třeba sjet těsně před italsko - slovinskou hranicí a víceméně kopírovat H5 až do Koperu. Je tam hodně jednosměrek a hodně míst, kdy můžete omylem najet na placenou H5. Cesta tam i zpět je různá. Je třeba si vytisknout podrobnou mapku, do té si cestu zakreslit nebo ji přesně zadat do navigace. Silnice č. 11 Koper - Dragonja není zpoplatněna. Je zbytečné jet přes Portorož. V Chorvatsku najedete na dálnici a hned z ní sjedete na exit 1 Umag. Mýtnice je až za tímto exitem.

# 31.08.2017, 11:53.
Jakou trasu byste doporučil z Prahy do Puly přes den dne 2.9.2017 a zda stejnou cestu zpět přes den 9.9.2017. Děkuji. Jiří.

Vaše optimální trasa je popsaná v odpovědi ze dne 06.07.2017, 13:51 včetně poplatků.

# 30.08.2017, 11:46.
Ráda bych se zeptala na nejlepší cestu na ostrov Krk - Omišalj - z Plzně a kolik jsou tak poplatky. Děkuji moc. Renata.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Salzburg - Villach - Ljubljana - Postojna - Ilirska Bistrica - Rijeka - Omišalj. V Německu se dálnice naplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50, za průjezd tunelem Karawanki zaplatíte € 7,20, za týdenní slovinskou dálniční známku € 15,00, na mýtném v Chorvatsku HRK 9,00. To samé při cestě zpět. Za most na Krk zaplatíte v obou směrech HRK 39,00. Pokud pojedete na více jak 7 dní, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud pojedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou desetidenní rakouskou dálniční známku pro cestu zpět. Je to levnější než dvouměsíční.

# 24.08.2017, 15:39.
Chtěla bych se zeptat, zda je poblíž Makárské, Bašky Vody nebo Podgori písečná pláž. A na cestu z Karlových Varů do něktrého tohoto letoviska. Děkuji. Hana.

Baška Voda je známá svými písečnými plážemi. Počítejte ale s tím, že tyto písečné pláže mají příměs oblázků. Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - sjezd Zagvozd - Baška Voda. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 8,50, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 225,00. Za průjezd tunelem Sveti Ilja zaplatíte HRK 22,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku místo týdenní, pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 na cestu zpět. Je to levnější než jedna dvouměsíční.

# 21.08.2017, 13:29.
Vážený pane Řehůřku, chtěl bych Vám moc poděkovat za Vaše skvělé rady. Moc mi to pomohlo. Vaše navrhovaná trasa proběhla bez sebemenších problémů tam i zpět. Dovolenou u moře jsme si všichni moc užili. Je skvělé, co děláte. Ještě jednou mnohokrát děkuji a přeji Vám vše dobré. S pozdravem Lukáš.

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu.

# 17.08.2017, 09:22.
Chtěl bych se zeptat na nejlepší cestu z Ostravy do Dubrovníku. Jel bych některou sobotu. Jaké budou poplatky na cestě a kde mohu levně natankovat? Děkuji. Martin.

Vaše optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - Zadar - Split - Dubrovník. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 256,00. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete na více jak 7 dní, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00 a pokud pojedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90. Tip na tankování je v článku Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji.

# 12.08.2017, 17:20.
Snažím se najít nejlepší cestu z Mikulova do Bašky na Krku v termínu od 18.8. do 26.8.2017 a už si nevím rady. Nevím, zda v tomto termínu ještě hrozí velké zácpy a proto jet raději přes Maďarsko, nebo zvolit klasickou cestu přes Vídeň, Graz, Maribor a Zagreb. Nebo je lepší jet přes Ljubljanu a vyhnout se Zagrebu? Velmi děkuji za odpověď. Dobroslava.

My bychom volili trasu Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Ilirska Bistrica - Rijeka - Baška. Na mýtném v Chorvatsku zaplatíte o 116,00 HRK v jednom směru méně, což odpovídá € 15,69, za oba směry € 31,38. Úspora Vám tedy zaplatí měsíční slovinskou dálniční známku.

# 10.08.2017, 08:08.
Ráda bych se zeptala na nejlepší cestu z Plzně do Poreče. Vždy jsme jezdili na Salzburg, Villach, Udine, Terst, Koper. Potom jsme objeli slovinskou i chorvatskou dálnici. Je tato cesta optimální? Nebo je jiná lepší? Vyjíždíme v noci z pátku na sobotu. Děkuji. Alena.

Pokud jste už tuto cestu absolvovali a vyhovovala Vám, potom je pro Vás tato trasa optimální. Klasické dálniční varianty jsou sice dražší, ale pohodlnější. Jsou popsané v těchto našich otázkách a odpovědích. Je tam i finanční srovnání cesty přes Itálii s dálničními variantami přes Villach nebo Graz.

# 02.08.2017, 13:39.
Moc děkuji za Vaše rady. Rád bych se Vás zeptal ještě na jednu věc. Vybral jsem Vámi navrhovanou trasu Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - A93 - Regensburg - A3 - Passau - A3 - A8 - Wels - A8 - A9 - Graz - A9 - A1 - Maribor - A1 - Ljubljana - A1 - H5 - Koper - Dragonja - A9 - sjezd Pula - Premantura. Protože pojedeme s dětmi, plánuji jet přes noc. Budeme odjíždět v sobotu navečer z Karlových Varů. Nemůže být po cestě někde něco přes noc uzavřeno nebo omezen provoz? Myslím tunely, benzínové pumpy pro tankování a zakoupení dálničních známek apod. A je před nájezdem na slovinskou dálnici možnost zakoupení dálniční známky? Mnohokrát děkuji. Přeji pěkné dny. Lukáš.

Tunely jsou v provozu nonstop, čerpací stanice na dálnici také. Slovinskou dálniční známku zakoupíte na čerpacích stanicích v Rakousku ještě před hranicemi, je ji možné zakoupit i na slovinské dálnici před začátkem placeného úseku. Náš tip na tankování najdete v našem článku Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji. Tato čerpací stanice je otevřena od 5:00. Zakoupíte tam i slovinskou dálniční známku.

# 01.08.2017, 12:10.
V polovině srpna se chystáme z Prahy do Umagu s malým dítětem. Máme obavy ohledně dopravních zácp na klasické trase. Byla by vhodnější trasa Praha - Salzburg - Udine - Terst - Umag? Děkuji za brzkou odpověď. Věra.

Kritické úseky v Rakousku jsou společné, ve Slovinsku jsou už mimo Vaši trasu za Mariborem a v Chorvatsku. Počítejte s tím, že se budou tvořit kolony na slovinsko - chorvatské hranici, i několik kilometrů. Jinak viz naše odpovědi ze dne 26.07.2017, 09:15 a 27.07.2017, 00:23. Nevíme ale který den jedete. Pokud z pátku na sobotu, doporučujeme vyjet co nejdříve i s ohledem na malé dítě, tj. v pátek večer nebo v noci.

# 28.07.2017, 09:13.
Při hledání různých informací jsem narazila na Vás. Chtěla bych se zeptat, poradit. Po neděli chceme vyrazit na Istrii, nejspíše do Puly. Jsme z Moravy, konkrétně z Hodonína a uvažujeme o cestě přes Maďarsko. Prý je to levnější, pohodlnější a klidnější cesta. Názory se různí, tak by mě zajímal Váš názor. Předem děkuji za odpověď. Veronika.

Podle našeho názoru je na Istrii nejlepší trasa přes Břeclav - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljanu - Koper. Proto jsme ji už několikrát absolvovali. Na této trase zaplatíte desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,90, slovinskou týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a mýtné v Chorvatsku HRK 48,00 (€ 6,49). To samé při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete slovinskou dálniční známku měsíční v ceně € 30,00, pokud pojedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou desetidenní rakouskou dálniční známku. Vzhledem k maximálnímu využití dálnice ve Slovinsku vychází cena za 1 km v obou případech (týdenní i měsíční) levněji než v Itálii a v Chorvatsku. Pokud jedete mimo víkendové termíny, potom je to další plus pro tuto trasu. S největší pravděpodobností se setkáte s hustým provozem před rakouskou dálnicí A5, ve Vídni a před hraničním přechodem v Chorvatsku. Při cestě přes Maďarsko se předpokládá, že pojedete mimo dálnici. Po dálnici je to zajížďka a navýšení nákladů. Přibližně 250 km (celkem 500 km) cesty mimo dálnici není moc pohodlné - mnoho rychlostních omezení, křižovatky, města, … Hlavní motivací bývá vyhnutí se slovinské dálnici. V tom případě musíte jet přes Letenye a napříč severním Chorvatskem po dálnici. Náklady jsou následující: první úsek HRK 47,00, druhý úsek HRK 77,00, třetí úsek HRK 61,00. Celkem tedy HRK 370,00 v obou směrech, což je € 49,98. Pokud i na Slovensku nechcete jet mimo dálnici, je třeba připočítat € 10,00 za desetidenní dálniční známku nebo € 14,00 za měsíční dálniční známku. Cesta přes Maďarsko do 10. dní Vás poplatkově vyjde na € 59,98, nad 10 dní na € 63,98. Cesta přes Rakousko a Slovinsko Vás vyjde poplatkově do týdne na € 36,88, do 10. dní na € 51,88, nad 10 dní na € 60,78.

27.07.2017, 00:23.
Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď. Jedu takovou cestu poprvé, tak si vaší rychlé a podrobné rady moc cením. Využiji ještě jednou vaší ochoty a zeptal bych se prosím na cestu do Premantury přes Itálii, přes Villach - Tarviso - Udine - Terst - Koper a dále dle vašeho doporučení. Několik západočechů na vašem webu tuto cestu chválí. Co vy na to? Moc děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Lukáš.

Tato trasa se vyplatí v případě, že se chcete vyhnout slovinské dálnici. Počítejte ale s tím, že od italsko - slovinské hranice je to souběžně s H5 hodně orientačně náročné. Trasa tam i zpět je různá z důvodu mnoha jednosměrek a také na mnoha místech hrozí riziko najet na dálnici. Je třeba si vytisknout podrobný plánek a do něj si trasu zakreslit nebo si to přesně zadat do navigace. V Itálii je na trase Tarvisio - Trieste mýtné ve výši € 11,90 v jednom směru. K tomu je třeba připočítat průjezd tauernskými tunely ve výši € 11,50 a rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a mýtné v Chorvatsku ve výši HRK 48,00.

26.07.2017, 09:15.
Vážený pane Řehůřku, chci se Vás prosím zeptat. Plánujeme od 6.8. do 15.8.2017 s dětmi dovolenou nedaleko Premantury. Jako nejvýhodnější mi přijde cesta Karlovy Vary - Cheb - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Ljubljana - Divača - a po A9 do Premantury. Doporučil byste tuto cestu a dají se očekávat cestou nějaké komplikace? Případně na kolik vyjdou poplatky cestou? Moc Vám děkuji za odpověď. Lukáš.

Úvodem Vám velice schvalujeme termín, který jste si pro dovolenou vybrali. Termín od neděle do úterý je z hlediska dopravy moc dobrý. Neznamená to samozřejmě, že se nějakým dopravním komplikacím nevyhnete. Tomu se nikdy na 100% nedá vyhnout. Nebudou to však kilometry nebo desítky kilometrů dlouhé dovolenkové kolony. Vaše trasa je vhodná, dovolujeme si však navrhnout vhodnější trasu, která se vyhne kritickému obchvatu Mnichova. Současně Vás cesta vyjde celkově na poplatky méně. Vaše optimální trasa je následující: Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - A93 - Regensburg - A3 - Passau - A3 - A8 - Wels - A8 - A9 - Graz - A9 - A1 - Maribor - A1 - Ljubljana - A1 - H5 - Koper - Dragonja - A9 - sjezd Pula - Premantura. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 8,50, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 48,00. To samé při cestě zpět. Samozřejmě bez dálničních známek. Oproti cestě přes Salzburg a Villach zaplatíte méně o rozdíl v ceně tunelů. Na této trase jsou tauernské tunely v ceně € 11,50 a tunel Karawanki v ceně € 7,20. Celkem tedy za oba směry ušetříte € 10,40. Více najedete jen přibližně o 60 km v jednom směru, tzn. ta úspora je přibližně poloviční a tedy zanedbatelná.

# 21.07.2017, 11:03.
Jedeme autem z Chomutova do Rabacu od 24.7. do 1.8.2017 a nejsem si jistý optimální cestou. Mohl byste mi poradit? Uvažoval jsem takto: Cheb, Mnichov, po A10 do Villachu, Ljubljana, Postojna, Buzet, Rabac. Nedala by se slušně objet slovinská dálnice? Děkuji. Martin.

Jedete v termínech, kdy se nebudou tvořit dovolenkové zácpy. My bychom ze Slovinské dálnice udělali výhodu a ne nevýhodu. Objíždět dálnici přes Itálii nemá smysl, platí se tam také mýtné a na kilometr vychází víc než ve Slovinsku při plně využité dálniční známce i víc než v Chorvatsku. Pokud máte českou dálniční známku a pojedete na noc, můžete jet přes Prahu, Brno, Vídeň, Graz, Maribor, Celje, Ljubljana, sjezd Črni Kal, Buzet, Rabac. V noci bývá česká dálnice průjezdná, stejně tak provoz před Vídní a ve Vídni by měl být menší. Na této trase potřebujete jen rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 a slovinskou měsíční dálniční známku v ceně € 30,00. Celkem tedy zaplatíte € 38,90. Na trase, kterou jste uvedl byste zaplatil celkem € 76,30 (rakouská známka, slovinská známka, průjezd tauernskými tunely € 11,50 a průjezd tunelem Karawanki € 7,20). Přes den bude asi lepší jet na Prahu, České Budějovice, Linz, A9, Graz a dále jako v předchozí variantě. V tomto případě zaplatíte navíc průjezdy tunely na A9 - Bosruck za € 5,00 a Gleinalm za € 8,50. Celkem tedy za oba směry € 65,90. Pořád je to levnější o víc jak € 10,00 než ta trasa přes Villach. Přes Itálii by Vás to vyšlo na mýtném na € 17,10, celkem tedy za oba směry při objíždění slovinské dálnice (je to tam u Koperu hodně složité - jednosměrky, jiná trasa tam a zpět, bylo by třeba si to přesně naplánovat) na € 66,10. Cena je včetně tauernských tunelů. V Chorvatsku by asi bylo třeba volit část cesty po dálnici, tedy další náklady. Navíc je to nejdelší trasa, Objíždět slovinskou dálnici u Mariboru a potom jet po chorvatské dálnici také nemá v tomto případě význam.

19.07.2017, 20:17.
Prosím, ráda bych se zeptala, zda nemáte odkaz na nějaké stránky, kde je uvedeno, co mohu a v jakém množství vyvážet do Chorvatska a co se nesmí vyvážet? A naopak, co nesmím a mohu vyvážet z Chorvatska domů? Třeba nějaké suvenýry, oblečení, jídlo, myslím na zpáteční cestu, bižuterii, náramek, přívěšek, prstýnek ... atd., cigarety. Prosím, provádí se na některých hranicích kontroly? Někde jsem četla, že to částečně zrušili vzhledem k velkým frontám. Jedeme do Umagu - Sol Polynesia - příští týden od 27.7. autem. Existuje nějaký odkaz na aktuální uzavírky nebo omezení na cestě a nějaký odkaz na aktuální počasí? Děkuji. Jana.

Tyto informace najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí - Cestujeme / Státy a území / Chorvatsko / Cestování / Celní a devizové předpisy. Najdete tam i odkaz přímo na Celní správu Chorvatské republiky. Kontroly se provádějí. Při naší poslední cestě jsme předali pasy, které ani neotevřeli a vrátili nám je zpět. Ve stejnou chvíli jsme však viděli české osobní auto s turisty, u kterého probíhala kompletní kontrola zavazadel. Dopravní situace v České republice můžete sledovat na Dopravní info, v Rakousku na Asfinag, ve Slovinsku na AMZS, v Chorvatsku na HAK. Počasí např. na Meteo Info / Umag.

# 11.07.2017, 23:12.
26.8.2017 máme domluvené ubytování v Trogir - Arbanija. Poprvé pojedeme někam pryč z republiky autem a nevíme, kudy bude v tento čas nejlepší cesta - zácpy, mýtné a poplatky. Můžete nám prosím poradit? Vyrážíme z Klatov. Děkuji. Karolína.

Ve Vašem termínu už nebude riziko dopravních zácp významné. Vaše optimální trasa je následující: Klatovy - Železná Ruda - nájezd na dálnici Hengersberh - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - sjezd z dálnice Prgomet - Trogir - Arbanija. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 8,50, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a v Chorvatsku zaplatíte na mýtném v prvním úseku HRK 48,00 a ve druhém úseku HRK 186,00. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90 pro cestu zpět. Poplatky v Chorvatsku za dálnici a v Rakousku za tunely při cestě zpět jsou ve stejné výši. Cesta bez přestávek trvá přibližně 11 hodin, výjezd si naplánujte podle nástupu na ubytování a potřeby dělat přestávky. Ty však doporučujeme udělat minimálně po 4. hodinách jízdy, tedy minimálně dvě, raději tři. Vzhledem k tomu, že jedete do zahraničí poprvé, nedoporučujeme objíždět slovinskou dálnici.

06.07.2017, 13:51.
prosím o radu ohledně času odjezdu a trasy. Máme nástup na ubytování 15.7. v 16:00, odjezd je 22.7. Nicméně raději se vyhneme kolonám a budeme na místě již ráno. Cestu volíme mezi Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - VIllach - Udine - Trieste - Pula s tím, že bychom se vyhnuli dálnici ve Slovinsku, nebo Praha - České Budějovice - Linz - Graz - objížďka Mariborské dálnice - Zagreb - po chorvatské dálnici západně do Puly. Mohl byste nám prosím poradit ohledně času odjezdu a která trasa je výhodnější? Případně jinou, vámi navrhovanou, trasu? Moc děkuji. Lucie.

My bychom volili dálniční variantu i vzhledem k tomu, že chcete jet v noci. Trasa je následující: Praha - České Budejovice - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - Pula. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 8,50, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 48,00 (€ 6,48). Celkem Vás poplatky vyjdou na € 78,86. Při objíždění slovinské dálnice přes Itálii by Vás poplatky vyšly na € 68,66, kolem Mariboru na € 76,92. Z výše uvedeného vyplývá, že se slovinskou dálnici objíždět nevyplatí.

# 02.07.2017, 16:48.
Mám napánovanou trasu do Chorvatska přes Maďarsko po silnici 86 na hranice se Slovinskem, kde navazuje na slovinskou H7. Po 500. metrech od hranic je kruhový objezd, kde se dá sjet do obce Dolga Vas. Je výše uvedný úsek zpoplatněn? Jaroslav.

Dopravní značení, na základě kterého musíte mít dálniční známku je až za kruhovým objezdem.

# 01.07.2017, 20:44.
Mám dotaz. 28.7. jedeme do Chorvatska. Vyrážíme z Vodňan a jedeme do Pjesčana Uvala. Je to u Puly. Poradíte cestu a kolik budeme cestou platit poplatky? Děkuji. Pokaždé úžasně poradíte. Jaroslav.

V tomto případě je těžké poradit. Je to nejhorší termín o prázdninách. V Bavorsku začínají prázdniny a trasy směrem do Itálie a Chorvatska budou dopravně přetížené. Trasu přes Salzburg, Villach na Ljubljanu bychom z výše uvedeného důvodu nevolili. Navíc je díky tunelům Tauern, Katschberg a Karawanki nejdražší. V úvahu přichází varianta přes Linz směrem na Salzburg a na úrovni Wels pokračovat po A9 na Graz a Maribor. Tady jsou zpoplatněny dva tunely - Bosruck za € 5,00 a Gleinalm za € 8,50. Nicméně i tady předpokládáme hodně dopravních komplikací. Optimální se jeví cesta přes Halámky, Horn, Vídeň, Graz a Maribor. Dopravním komplikacím se také nevyhnete, ale na této trase budou asi nejmenší. Z Mariboru pokračujte na Ljubljanu, Koper, Dragonja a po chorvatské dálnici až do Pula. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku za € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 48,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na víc jak týden, potřebujete místo týdenní měsíční slovinskou dálniční známku a pokud jedete na více jak deset dní, potřebujete další desetidenní rakouskou dálniční známku.

# 01.07.2017, 07:32.
Letos chceme do Chorvatska na Krk. Každý rok jezdíme přes Mnichov. Letos se ale prý cesta přes Mnichov nedá kvůli velkým zácpám. Je prosím nějaká lepší možnost? Děkuji. Vladimír.

Jeďte z Chebu na Marktredwitz a po dálnici A93 do Regensburgu. Odtud pokračujte po dálnici A3 do Passau, v Rakousku na ni navazuje dálnice A8. U Wels odbočte na A9 a pokračujte po ní až ke slovinským hranicím. Tady na ní navazuje A1. Dovede Vás přes Celje a Ljubljana k exitu 6 u Postojna, odkud pokračujte přes Ilirska Bistrica, Rupa a Rijeka až na ostrov Krk.

# 29.06.2017, 22:22.
Moc Vás prosím o radu. Tento víkend se chystáme na ostrov Pag. Jedeme poprvé do Chorvatska. Co jsme se ptali po známých, tak někdo říká jet přes Rakousko, objet Slovinsko a někdo zase jet přes Slovensko a Maďarsko. Mohu Vás poprosit o radu? Děkuji moc. S.

Nevíme odkud vyjíždíte, těžko tedy radit. Při cestě přes Rakousku se Slovinsku nevyhnete. Zřejmě jste měl na mysli objet slovinskou dálnici. Přes Itálii to nedoporučujeme, úsporu na slovinské dálniční známce utratíte za mýtné. Ve Vašem termínu bude slabým místem mýtnice v Záhřebu - Lučko. Přes tuto pojede jak při cestě přes Rakousko, tak při cestě přes Maďarsko. Trasa přes Rakousko a Slovinsko bude více dopravně vytížená než přes Maďarsko. Tam ale zase ztratíte hodně času cestou mimo dálnici. My bychom asi volili klasickou trasu přes Maribor a Záhřeb.

# 29.06.2017, 20:02.
Prosím, poraďte nejlepší trasu do Chorvatska přes Maďarsko a co očekávat v termínu od 15. do 22.7. Za informaci o poplatcích budeme velice vděční. Moc děkujeme. Martina.

Doporučujeme následující trasu: Bratislava - Csorna - Szombathely - Sarvar - Vasvar - Zalaegerszeg - Nagykanisza - Letenye. Doporučujeme dodržovat předepsané rychlosti. Nepojedete po dálnicích, poplatky se tedy neplatí.

# 28.06.2017, 02:20.
Obracím se na Vás s prosbou o radu. Chystáme se letos s manželem do Chorvatska poprvé autem. Náš cíl je Vodice - Srima na 14 dní. Neumíme žádný cizí jazyk a tak se cesty obavám. Chtěla bych vědět, kterou cestou se nejlépe vydat, kde se co platí, abychom neměli nějaký problém a zda se dají v České republice koupit zahraniční dálniční známky. Mockrát děkuji za případnou odpověď. Hezký den. Martina z Ústí nad Labem.

Předpokládáme, že pojedete někdy o prázdninách z pátku na sobotu. V tom případě doporučujeme vyjet už v noci, nejlépe ještě před půlnocí a použít následující trasu: Ústí nad Labem - Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Zahřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Pirovac - Srima. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a v Chorvatsku mýtné v prvním úseku ve výši HRK 48,00 a ve druhém úseku ve výši HRK 159,00. Pro cestu zpět potřebujete další desetidenní rakouskou dálniční známku. Dálniční známky zakoupíte na čerpacích stanicích před hranicemi, tj. v České republice a v Rakousku. Hned Vám na nich označí začátek platnosti dálniční známky. Mýtné v Chorvatsku je při cestě zpět ve stejné výši.

# 28.06.2017, 00:51.
Tentokrát cestujeme do Chorvatska autem. Prosím o radu. Nedaří se mi získat kompletní informace o nákladech na cestu do Chorvatska, ať již informace na internetu nebo od známých. Hodně se to rozchází. Především se diskuze točí kolem možnosti objetí dálnice ve Slovinsku. My jsme se rozhodli, že známku za € 30,00 pořídíme. Sháním informaci ohledně placených tunelů v Rakousku. Podle Google Maps plánujeme cestu tam ve směru na Villach. Jelikož vyjíždíme z Plzeň sever, jeli bychom přes přechod Furt im Wald směr Villach. Nocleh máme u jezera Bled ve Slovinsku. Potom Kožino u Zadaru v Chorvatsku. Kolik zaplatíme za tunely? Cestu zpět máme naplánovanou s výletem na Plitvická jezera a potom pokračovat do Slovinska na Maribor, Hočko Pohorje nocleh a potom směr Graz a zpět opět přes přechod ve Furtu. Kolik zaplatíme za tunely na této zpáteční trase? Děkuji za informaci. Květoslava.

Cestou tam zaplatíte na A10 za průjezd tauernskými tunely € 11,50 a na A11 za průjezd tunelem Karawanken € 7,20. Cestou zpět zaplatíte na A9 za průjezd tunelem Gleinalm € 8,50 a tunelem Bosruck € 5,00. V Rakousku potřebujete samozřejmě ještě dálniční známku.