CHORVATSKO 2016

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2016

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 22.12.2016, 21:25.
Pane Řehůřku, děkuji za vyčerpávající odpověď. Ještě jsem myslel jet trasu Praha - Linz - Salzburg - Villach a dále na Ljubljanu a dále jak popisujete. Tam se myslím platí Tauern tunnel přibližně € 11,00 plus rakouská známka. Děkuji. S pozdravem K.

Tu trasu jsme Vám neuváděli z důvodu, že dálnice A10 bývá ve špičce více zatížená než A9, navíc poplatkově to vyjde výrazně dráž než cesta přes Graz a Maribor. Na A10 zaplatíte průjezd tauernskými tunely ve výši € 11,50 a na hranicích se Slovinskem na dálnici A11 průjezd tunelem Karawanken ve výši € 7,20. Celkem tedy o € 5,20 více než po A9, v obou směrech už to dělá o € 10,40 více.

# 21.12.2016, 23:16.
Příští rok bychom chtěli jet poprvé autem z Prahy do Chorvatska na týden, konkrétně do Fažany. Zajímalo by mě, jakou cestu zvolit a co vše se na cestě bude platit. Pojedeme přibližně začátkem července. Děkuji. S pozdravem K.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - České Budějovice - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Koper - A9 - sjezd Vodnjan sjever - 21 - Fažana. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,90, pokud pojedete na více jak 10 dnů, kupte si dvě. Za průjezd Bosruck Tunnel zaplatíte € 5,00 a za průjezd Gleinalm Tunnel zaplatíte € 8,50. Bosruck je možné objet přes Liezen, Gleinalm rozumnou objížďku nemá. Ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, pokud však jedete od soboty do soboty, potřebujete už měsíční v ceně € 30,00. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném v jednom směru HRK 36,00. My bychom však volili severní trasu v České republice po dálnici D1. Pokud tento přejezd naplánujete na noční nebo brzké ranní hodiny, neměl by být problém i když jsou příští rok plánovány opět výrazné rekonstrukce. Trasa vede přes Brno - Mikulov - Vídeň - Graz a jako v předchozí variantě. Pokud pojedete o první prázdninovém víkendu, vyhnete se riziku dopravních zácp u tunelů na A9 a samozřejmě i platbě mýtného za oba tunely, což je v obou směrech celkem € 27,00 - téměř cena slovinské měsíční dálniční známky. Zácpu čekejte na slovinsko - chorvatské hranici za Koperem. Trasa je popsaná v naší reportáži Chorvatsko 2015, konkrétně v kapitole Směr Istrie.

# 06.11.2016, 20:05.
Plánujeme příští rok cestu autem do Chorvatska na Istrii. Jedeme přes Brno a protože budu jediný řidič a nikam se nechceme hnát, chtěli bychom poradit nějaké tranzitní ubytování buď v Rakousku nebo Slovinsku. Děkuji. Mirek.

To hodně záleží na tom, odkud a kam přesně pojedete, kdy budete vyjíždět atd. Podle toho si stanovte místo tranzitního ubytování. Doporučujeme někde za polovinou cesty. Doporučujeme hledat na Booking, kde si přesně definujte požadované parametry ubytování.

# 04.09.2016, 00:17.
Za týden se chystáme na cestu Brno - Rogoznica ve Střední Dalmácii. Jelikož máme celoroční slovenskou i maďarskou dálniční známku, zvažujeme trasu přes Maďarsko, abychom nemuseli kupovat slovinskou a rakouskou dálniční známku. Je tato trasa pohodová a bezproblémová? Raději přikoupíme známky, pokud by trasa přes Slovinsko byla lepší. Co si myslíte vy? Děkuji. Ladislav.

Pokud máte slovenskou a maďarskou dálniční známku, je to logické řešení. Po dálnicích k Budapešti o něco delší. Doporučujeme si přečíst odpověď ze dne 20.05.2016, 09:19 a 05.01.2016, 16:01. Samozřejmě sledujte i informace na stránkách Ministerstva zahraničních věcí - Státy a území / Maďarsko - cestování.

# 03.09.2016, 21:27.
Nejsem si jistá, zda potřebuji respektive už nepotřebuji pro cestu do Chorvatska pas. A jak je to s dětmi? Pustí nás bez dokladů přes hranice? Děkuji a zdravím! Zuzana.

Pro cestu do Chorvatska potřebujete cestovní doklad. Cestovním dokladem je platný cestovní pas nebo občanský průkaz. To samé platí i pro děti.

# 01.09.2016, 13:10.
Kam se mám podívat na mapu LPG v Chorvatsku? Děkuji. Jiří.

My LPG.

# 24.08.2016, 13:45.
Mám dotaz. Při cestě do Chorvatska do Umagu přes Itálii, jaké poplatky mě čekají po cestě a jsou některé tunely zpoplatněny? Na trase: A9, A2, Graz, Klagenfurt, Tarvisio, Udine, Trieste. Případně můžete poradit, jak přejet krátký tranzit přes Slovinsko bez dálniční známky do Chorvatska? Nebo poradit jinou variantu cesty bez poplatku ve Slovinsku? Děkuji za informaci. Petr.

Na trase Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio - Udine je hodně tunelů, jsou všechny v ceně dálniční známky (Rakousko) a mýta (Itálie). V Rakousku platíte desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a v Itálii mýtné ve výši € 11,80. Pokud chcete přejet z Terstu do Koperu bez poplatků, musíte si vytisknou podrobnou mapu a do ní si cestu zakreslit, popř. ji podrobně zadat do navigace. Je to kousek, ale hodně složité. Slovní popis by Vám moc nepomohl. Mnohokrát se Vám může stát, že najedete na dálnici, proto je třeba si to důkladně dopředu připravit. Navíc při cestě zpět musíte jet jinou trasou, protože je tam hodně jednosměrek, téměř jako by ten systém byl vybudován schválně. Vzhledem k výši mýtného v Itálii doporučujeme standardní cestu Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Koper - Umag. Vzhledem ke vzdálenosti, kterou ujedete v tomto případě po dálnici, vychází kilometr levněji než v Itálii i při měsíční slovinské dálniční známce v ceně € 30,00. Trasa je popsaná v reportáži Chorvatsko 2015, konkrétně v kapitole Směr Istrie.

# 24.08.2016, 09:24.
Jaké je mýtné přes Itálii? Jeli bychom trasu z Rakouska přes Itálii: Tarvisio, Udine, Terst. Jedeme do Chorvatska. Irena.

€ 11,80 v jednom směru.

# 10.08.2016, 10:16.
Mám prosbu. Letos pojedeme do Funtany na Istrii přes Itálii. Tak bych se chtěl zeptat na poplatky. Na kolik mě to přibližně vyjde? Trasu si představuji takto: Mnichov - Salzburg - Villach - Tarvisio - Trieste - Slovinsko bez dálnic - Kaštel - sjezd Višnjan - Poreč - Funtana. Přechod Itálie / Slovinsko projedu přes OMV pumpu a potom mimo slovinskou dálnici? Tomáš.

V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50 a na mýtném v Itálii € 11,80. Na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 17,00. To samé při cestě zpět. Z výše uvedeného vidíte, že se vyhýbat slovinským dálnicím moc nevyplatí. Úspora je minimální. Aby se Vám to alespoň trochu vyplatilo, je třeba jet v Itálii mimo dálnici a to po SS13 a následně po SS14. Před Terstem, od Monfalcone Est se už dálnice neplatí. Z dálnice za Terstem sjeďte ještě před čerpací stanicí OMV, nicméně i přes ni se na místní komunikaci také dostanete. Je třeba si cestu podrobně zakreslit do plánku, popř. bodově do navigace. Je hodně míst, kde můžete omylem sjet na placenou dálnici. Je tam také několik jednosměrek, proto je cesta zpět odlišná od cesty tam. Až v Koperu se potom připojíte na silnici č. 11 (E751), která Vás dovede do Chorvatska. My bychom volili od Regensburgu trasu po A3 k rakouské hranici, odtud po A8 a A9 přes Graz ke slovinské hranici. Ve Slovinsku potom pokračovat přes Maribor, Celje, Ljubljana, Postojna a Koper ke sjezdu Višnjan. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Pyhrn tunelů na A9 zaplatíte € 5,00 a € 8,50, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a v Chorvatsku mýtné ve výši HRK 17,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete více jak na týden (např. i v termínu So-So), potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00 a pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si další rakouskou desetidenní dálniční známku. Dvě jsou levnější než dvouměsíční. Cesta přes Slovinsko je v tomto případě popsaná v reportáži Chorvatsko 2015, konkrétně v kapitole Směr Istrie.

# 08.08.2016, 23:00.
Prosím Vás o nejlepší cestu z Domažlic do Puly. Naše cestování do Chorvatska bude poprvé. Chtěli bychom se vyhnout slovinským poplatkům. Mohl byste nám dát nějaké rady co se týče trasy? Ať nemám cestovní horečku. Děkuji Vám moc. Tomáš.

Vaše optimální trasa je následující: Domažlice - Salzburg - Villach - Tarvisio - Udine - Trieste - Koper - Pula. Když jsme jeli z Domažlic do Salzburgu, volili jsme následující trasu: Domažlice - Furth im Wald - Cham - Straubing - Landau - Altotting - Salzburg. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50. Pokud se chcete vyhnout slovinským poplatkům, doporučujeme jet z Villachu přes Itálii. Jednak se vyhnete zpoplatněnému Karawankentunnel a jednak přes Slovinsko pojedete jen kousek. V Itálii na trase Tarvisio - Terst se platí mýtné ve výši € 11,80. Pokud pojedete po dálnici, nemá víceméně význam se vyhýbat Slovinským dálnicím, proto asi budete muset jet v Itálii po SS13 a následně SS14, aby se Vám to vyplatilo. Za Terstem musíte sjet z dálnice ještě před hranicí a čerpací stanicí a pokračovat po místních komunikacích podél dálnice. Je to hodně složité a řada jednosměrek. Je třeba si to zakreslit do plánku, popř. přesně po bodech zadat do navigace. Jiná cesta je zpět - z důvodu jednosměrek. V Koperu se napojíte až na silnici č. 11 (E751) vedoucí do Chorvatska. V Chorvatsku se platí mýtné ve výši HRK 43,00. Pokud však jedete poprvé, hodně doporučujeme trasu přes Furth a Cham, před Straubing se připojit na A3 a po ní pokračovat přes Passau k rakouské hranici a následně po A8 a A9 přes Graz ke slovinské hranici. Ve Slovinsku potom pokračovat přes Maribor, Celje, Ljubljana, Postojna a Koper do Pula. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Pyhrn tunelů na A9 zaplatíte € 5,00 a € 8,50, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a v Chorvatsku mýtné ve výši HRK 43,00. To samé při cestě zpět. Pokud jedete více jak na týden (např. i v termínu So-So), potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00 a pokud jedete na více jak 10 dnů, kupte si další rakouskou desetidenní dálniční známku. Dvě jsou levnější než dvouměsíční. Cesta přes Slovinsko je v tomto případě popsaná v reportáži Chorvatsko 2015, konkrétně v kapitole Směr Istrie.

# 01.08.2016, 12:30.
V srpnu jedeme do Rabacu z Chebu autem. Chtěl bych se zeptat, kde je nejlepší natankovat - i zpět. A jak se jmenuje náš Natural 95? Děkuji. Martin.

Pro cestu doporučujeme severnější trasu, tj. Cheb - Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Ljubljana - Postojna - Rabac. Tip na tankování najdete v článku Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji. Označení je Eurosuper, Eurosuper 95, Bleifrei Super. Hlídejte si zelenou barvu stojanu a oktanové číslo 95.

# 22.07.2016, 09:06.
Po dlouhých úvahách nakonec nejedeme do Itálie a k Monaku, ale k Jasenici směr Zadar v Chorvatsku. Chtěl bych se zeptat na Váš názor, zda je lepší odjíždět dnes na noc a nebo raději zítra brzy ráno? Kdy mohu čekat největší kolony? A zda pro cestu k Zadaru platí pořád Vaše rada pro trasu s mýtem či nikoliv z 24.08.2015, 11:39? A kolik asi na mýtném do Zadaru zaplatíme? Moc Vám předem děkuji za případnou odpověď. Přeji pěkný den. Rudolf.

My bychom jeli na noc. Nicméně největší kolony jsou očekávány příští víkend, kdy začínají prázdniny v Bavorsku. Doporučení z roku 2015 platí. Pro cestu potřebujete dálniční známky: rakouskou desetidenní v ceně € 8,80, slovinskou týdenní v ceně € 15,00. Při cestě na více jak týden (pobyt od soboty do soboty a delší) potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00 a při cestě na více jak 10 dnů se vyplatí zakoupit další rakouskou desetidenní dálniční známku než dvouměsíční. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném v prvním úseku po Zagreb HRK 48,00 a ve druhém úseku po Maslenica HRK 112,00.

# 21.07.2016, 10:13.
Ráda bych Vás požádala o radu, která se týká výběru dobré trasy z Plzně na ostrov Krk. Na dovolenou se chystáme v 2. srpnovém týdnu od soboty do soboty. Vyrážet nechceme odpoledne nebo večer v pátek, ale spíše v noci, tj. v sobotu mezi 2. a 3. hodinou ráno. Se zácpami kolem Mnichova máme zkušenosti, proto jsme se dívali i po jiných trasách. Našli jsme: 1. Plzeň - Cham - Eggenfelden - Salzburg - Villach - Ljubljana - Postojna - Rijeka - Krk, 2. Plzeň - Železná Ruda - Regen - Passau - Wels - Graz - Maribor - Záhřeb - Rijeka - Krk. Která z uvedených tras by byla podle Vás lepší? Z hlediska časového a cenového? Případně, měl byste nějaká doporučení? S poplatky jsme smířeni, hlavně co se Slovinska týče. Moc děkuji za radu a přeji příjemné léto. Pavla.

My bychom volili kombinaci těchto tras: Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Passau - Wels - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Rijeka - Krk. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd tunelem Pyhrn Bosruck zaplatíte € 5,00 a za průjezd tunelem Pyhrn Gleinalm zaplatíte € 8,50, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 8,00 a mýtné na mostu na Krk ve výši HRK 35,00. Zpět platíte jen mýtné v Chorvatsku ve výši HRK 8,00 a tunely v Rakousku. Oproti Vaší druhé variantě najedete jen o 10 km více a ušetříte HRK 118,00 v jednom směru. Oproti první variantě je trasa levnější o € 5,20 v jednom směru, protože na této trase jsou dražší tunely - tauernské za € 11,50 a Karawanken za € 7,20. Za optimálních podmínek jsou obě trasy časově přibližně stejné, trasa přes Villach je asi o 90 km kratší, vrátí se Vám to úsporou na mýtném.

# 17.07.2016, 16:12.
Pokud vezu kola na střeše Citroenu Berlingo - 1,82 m výška vozidla + výška kol, musím platit vyšší tarif na chorvatské dálnici? Jaroslav.

Na klasifikaci vozidel v Chorvatsku nemají vliv střešní boxy, předpokládáme tedy, že stejné je to i v případě kol.

# 14.07.2016, 09:33.
Řehůřkovi, předně dávám palec nahoru za parádní stránky. Měla bych dotaz ohledně výletu do NP Krka. Budeme ubytovaní v Biogradu na Moru a rádi bychom vyrazili na výlet do tohoto národního parku. Jsme bez auta, takže musíme autobusem. Je možné se dostat přímo z Biogradu lodí, nebo musíme autobusem do Šibeniku? Jak potom dál ze Šibeniku? Lodí nebo je možnost Šibenik - Skradin autobusem? Eventuálně na jaké stránky dopravy autobusem a lodí se podívat? Potřebujeme znát i ceny. Děkuji za pomoc a hodně spokojených fanoušků Vašich stránek. Marcela.

Z Biograd na Moru do Šibeniku jezdí autobusů hodně. Cesta trvá přibližně hodinu a jízdenka stojí HRK 24,00 až HRK 28,00 podle spoje. Z Šibeniku potom jede autobus do Skradin v 11:15 a na místě je v 11:45. Jízdenka stojí HRK 30,00. Jízdní řády najdete na Bus Croatia. Předpokládáme však, že z Vaší destinace budou pořádány přímé výlety místními agenturami.

# 30.06.2016, 09:25.
Jedeme letos poprvé do Chorvatska a tak bych se vás chtěl zeptat na několik otázek: 1. Jaká bude pro nás začátečníky nejvýhodnější cesta? Vyjíždíme z Olomouce. V poměru délka / čas / cena. 2. Jaké poplatky během cesty máme očekávat? Lze se vyhnout mýtnému v Chorvatsku? 3. Vyplatí se jet po slovinské dálnici, respektive kolik km bychom po ní jeli? 4. Vyjíždíme 27.8. a vracíme se 3.9. Lze v tuto dobu očekávat nějaké dopravní komplikace, např. zácpy, omezení apod.? 5. Máte nějaká doporučení ohledně cesty a pobytu v Chorvatsku pro úplné začátečníky, jako jsme my? Předem mnohokráte děkujeme za vaše stránky, které jsme pročetli, nicméně byli bychom velmi vděčni za odpovědi. S pozdravem Miroslav.

Jeďte trasu: Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Dragonja - nájezd na dálnici č. 1 / Umag - sjezd z dálnice č. 5 / Baderna - Poreč - silnice č. 75 - kruhový objezd u aquaparku - odbočka doprava na camping Zelena Laguna - odbočka doleva na Camping Bijela Uvala. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 (předpokládáme, že pojedete minimálně So/So, jinak týdenní dálniční známka stojí € 15,00) a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 21,00. Mýtnému v Chorvatsku se dá vyhnout cestou přes Buje po silnici č. 21 až do Baderna a odtud po silnici č. 302 na Poreč. Po slovinské dálnici se jet vyplatí. Pojedete po ní přibližně 250 km, celkem tedy 500 km. Cena je € 0,06 za kilometr. V Itálii to např. na trase Tarvisio - Salerno vychází na € 0,077 za kilometr. Ve Vašem termínu je už po nejvyšší sezóně, nepředpokládáme výrazné zdržení z důvodu dopravních zácp. Informace ze kterých můžete čerpat po cestě najdete v článku Směr Istrie.

# 27.06.2016, 16:45.
Ve čtvrtek 30.6. ve večerních hodinách jedeme z Chebu do Ljubljany, kde přespíme a následující den vyrážíme na ostrov Krk. Jelíkož s sebou vezu dvě malé děti, chci zvolit cestu bez zácp / front. Chtěl bych Vás poprosit o radu, přes který přechod jet, v kterých hodinách? Na počtu najetých kilometrů mi nezáleží, jde mi pouze o hladký průběh. Mohu jet i po okreskách i po dálnici. Vše akceptuji. Prosím, poraďte nám kudy tam i zpět. Děkuji moc. Petr.

30.06.2016 končí školní rok, nepředpokládáme však, že by to výrazně zvedlo vlnu cestovatelů směřujících do Chorvatska a na jih Itálie. Většina z nich bude mít pobyt od soboty do soboty, pojedou tedy v pátek odpoledne. Vliv na hustotu provozu to samozřejmě mít bude, ale podle našeho názoru to nebude horší než hlavní tahy objíždět po okreskách, popř. přes horská sedla. Doporučujeme jet tedy standardní trasou. Stejně tak ve Slovinsku budete mít ráno několik hodin náskok.

# 27.06.2016, 12:34.
Rád bych se informoval o výši dálničních poplatků na Istrii do Poreče. Můžete mi prosím dát informace, kde se co platí a jaká je celková cena? Děkuji. Pojedeme z Jihlavy na Vídeň - Graz atd. Děkuji. Milan.

V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, na delší dobu se vyplatí zakoupit druhou desetidenní než dvouměsíční. Ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 nebo měsíční v ceně € 30,00. V Chorvatsku zaplatíte na mýtném v úseku dálnice A9 Umag - Višnjan HRK 17,00. To samé při cestě zpět.

# 24.06.2016, 15:12.
Chtěl bych Vás poprosit o radu. 2.7.2016 se s rodinou chystáme po vlastní ose z Českých Budějovic na Istrii, konkrétně do Lanterny. Doporučili byste mi raději trasu přes Salzburg - Villach - Lubljana - Istria, nebo raději přes Graz - Maribor - Ljubljana - Istria? S jakými poplatky musím na těchto trasách počítat? Můj poslední dotaz: pokud bych zvolil jako třetí alternativu trasu přes Villach - Udine - Terst - Istria, pomůžu si nějak, co se týče poplatků? Potřebuji nebo nepotřebuji slovinskou známku x mýto na dálnici v Itálii? Předem moc děkuji za radu a přeji hezký den. Michal.

Nepíšete na jak dlouho jedete, což hodně souvisí s poplatky. V Rakousku stojí desetidenní dálniční známka € 8,80. V případě cesty na delší dobu se vyplatí si koupit dvě desetidenní dálniční známky než jednu dvouměsíční. Ve Slovinsku potřebujete také dálniční známku. Týdenní stojí € 15,00, měsíční € 30,00. Na trase po A9 přes Graz zaplatíte ještě v Rakousku dva tunely - Pyhrn Bosruck ve výši € 5,00 a Pyhrn Gleinalm ve výši € 8,50. Na trase po A10 a A11 zaplatíte také dva tunely - tauernské ve výši € 11,50 a Karawanken ve výši € 7,20. Trasa přes Salzburg a Villach je tedy o € 5,20 dražší v jednom směru. V Chorvatsku potom ještě zaplatíte na mýtném po Nova Vas HRK 5,00. Počítejte s tím, že 2.7. bude hustota provozu značná. Podle našeho názoru však trasa po A9 bude méně zatížená, protože tudy nepojede v sobotu ráno vlna do severoitalských letovisek. Na druhé straně od Graz po Maribor se zase připojí vlna z Moravy, Slovenska a Polska směřující do větší části Chorvatska. Je to však jen kousek dálnice. Od Mariboru směrem na Ljubljanu by to mělo polevit. Trasa přes Villach, Udine a Trieste vyjde na poplatcích v Rakousku stejně jako v předchozích variantách, v Itálii zaplatíte € 11,80. Podle našeho názoru to nemá význam. Vyplatí se to jen při cestě na více jak 7 dnů za předpokladu, že budete objíždět ten kousek slovinské dálnice mezi Terstem a Koperem. Je to však hodně orientačně složité, navíc trasa tam je jiná než trasa zpět z důvodu jednosměrek. Na slovisnko - italské hranici počítejte ve všech variantách ještě s kolonou.

# 24.06.2016, 09:01.
Chystáme se v srpnu do Fažany. Vyčetla jsem, že je možné se namísto dostat s poplatkem přes Chorvatsko jen za úsek Y. Je to možné? Nacházím spíše informace o cestě směrem přes Rijeku - tunel Učka. V Rakousku a Slovinsku využijeme cestu přes dálniční známky. Hana.

Jeďte trasu Ljubljana - Postojna - Koper - Dragonja a po dálnici po sjezd Vodnjan sjever. Na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 36,00.

17.06.2016, 12:09.
Prosím o radu při cestě do Chorvatska, konkrétně do Poreče. Prosím o trasy z České Lípy. Poplatky a dálniční známky. Chceme vyjet 24.6. ve 22:00. Jaké nás čekají omezení a jaké bývají zácpy v tomto termínu? Děkuji za odpověď. Josef.

Pokud chcete vyjíždět ve 22:00 hodin, volili bychom nejlevnější ze tří možných variant. Je sice nejdelší, ale jen přibližně o 50 km od nejkratší. Trasa je následující: Česká Lípa - Praha - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Koper - Dragonja - sjezd Višnjan - Poreč. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku ve výši € 8,80, ve Slovinsku týdenní dálniční známku ve výši € 15,00 a v Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 19,00. To samé při cestě zpět. Pokud pojedete na více jak 7 dní, kupte si místo týdenní měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud pojedete na více jak 10 dní, kupte si na cestu zpět druhou rakouskou desetidenní dálniční známku. Dálnice D1 by už tak pozdě v noci měla být průjezdná, zdržení může nastat ve Vídni, kde probíhají stavební práce a ráno potom počítejte se zdržením na slovinsko - chorvatských hranicích. Trasa je popsaná v naší reportáži Chorvatsko 2015, konkrétně v kapitole Směr Istrie. Kritické podmínky na dálnicích se očekávají o týden později. Další varianty jsou dražší o tunely, které jsou po cestě. V případě cesty přes České - Budějovice - Linz - Graz a jako v předchozí variantě jsou to Pyhrn Bosruck v ceně € 5,00 a Pyhrn Gleinalm v ceně € 8,50, oba na rakouské dálnici A9. V případě cesty přes České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Ljubljana a jako v předchozí variantě jsou to Tauern Katschberg v ceně € 11,50 na rakouské dálnici A10 a Karawanken v ceně € 7,20 na rakouské dálnici A11.

# 15.06.2016, 12:24.
Při minulých cestách do Chorvatska jsem si několikrát všimnul dopravních značek, které jsou na žlutém podkladu a převážně se týkají rychlosti a jsou před značkou s bílým podkladem. Předpokládám, že se jedná o takové předzvěstí následující rychlosti, tedy značkou, od které se již musí jet rychlostí, která je na značce. Jenom se chci ujistit, že to tak je. Děkuji za odpověď. J.

Podle našich informací mají značky se žlutým i bílým podkladem stejný význam a obě jsou platné. Ty se žlutým podkladem byly používané v původní Jugoslávii, v současné době se v Chorvatsku používají značky s bílým podkladem. Doporučujeme tedy přizpůsobit rychlost už u první značky bez ohledu na to, zda má žlutý nebo bílý podklad.

# 14.06.2016, 16:59.
1.7.2016 jedeme na ostrov Krk přes Villach a Rijeku. Kolik nás bude stát mýtné v Chorvatsku? A jaký způsob placení je nejlepší? Děkuji. Martin.

V Chorvatsku zaplatíte za úsek Rupa - Rijeka HRK 8,00 a za most na Krk HRK 35,00. My preferujeme platbu kartou. Vzhledem k výši mýtného v tomto případě bude zřejmě vhodné zaplatit v hotovosti v HRK.

# 09.06.2016, 21:32.
Děkuji za Vaši odpověď. Myslel jsem však jen průjezd po pobřeží, přibližně 15 km přes Bosnu a Hercegovinu do Dubrovníku. Nevím, zda tu jsou hraniční kontroly a zda stačí občanský průkaz nebo je třeba pas. Děkuji i za tuto odpověď a přeji klidné a pohodové léto. Jan.

Na chorvatsko - bosenské hranici probíhají z obou stran standardní hraniční kontroly. Pro vstup do Bosny a Hercegoviny potřebujete platný cestovní doklad. Jako cestovní doklad lze použít i občanský průkaz. S Bosnou a Hercegovinou má Česká republika bezvízový styk. Podrobné informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí - Státy a území / Bosna a Hecegovina - Cestování.

# 06.06.2016, 08:43.
Chtěl bych se zeptat na cestu autem z Brna do Dubrovníku. Jaká je alternativa přes Maďarsko? Nejsou problémy na přejezdu Bosny a Hercegoviny? Děkuji za odpověď nebo odkaz. Pěkný den. Jan. P.S.: Uvítal bych na Vašem webu možnost fulltextové vyhledávání.

S touto trasou nemáme žádné zkušenosti. Zajímavě je trasa popsaná v článku Jak se dostat do Chorvatska přes Bosnu a Hercegovinu. Doporučujeme si přečíst doporučení Ministerstva zahraničních věcí - Státy a území / Bosna a Hercegovina / cestování. My bychom volili buďto standardní trasu přes Rakousko / Slovinsko / Chorvatsko nebo alternativu přes Slovensko / Maďarsko / Chorvatsko. Fulltextové vyhledávání najdete na Vyhledávání.

# 01.06.2016, 21:14.
Dovolím si Vás poprosit o radu. Jakou cestou nejlépe jet letos v termínu od 8.7. do 16.7. z Prahy do Rabacu? Pojedeme osobákem se 7. letým prckem, takže preferujeme bezpečnou, průjezdnou a co nejrychlejší cestu bez ohledu na poplatky. Nikdy jsem do Chorvatska nejela, bude to má premiéra tak dlouho za volantem. Navíc jsem jediný řidič. Poradíte prosím, kudy nejlépe jet a jaké budeme platit poplatky na dálnicích? Mnohokrát děkuji a zdravím. Michaela.

V tomto případě doporučujeme trasu Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Celje - Ljubljana - Postojna - Ilirska Bistrica - Rupa - sjezd směr Pula / Pazin - Tunel Učka - sjezd směr Labin - 500 - 64 - 66 - Labin - Rabac. Pokud vyjdete brzy ráno, neměl by být problém na D1. Cesta je z velké části popsaná v reportáži Chorvatsko 2015. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném HRK 8,00 a za průjezd Tunelem Učka HRK 30,00. Chorvatské poplatky budete platit i při cestě zpět.

# 30.05.2016, 05:48.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné se nějak dostat ze Zadaru lodním trajektem do Puly. Na internetu je sice nějaká zmínka, že zavedli novou linku v roce 2008, ale v aktuálních lodních řádech plavebních společností jsem nic takového nenašla. Popř. dá se jet ze Zadaru do Benátek? Našla jsem pouze nabídku Zadar - Ancona, což mi přijde na takový přístav docela málo. Budeme bydlet na Pašmanu. Děkuji za informaci. Viki.

Podle našich informací byl katamarán č. 9141 společnosti Jadrolinija ze Zadaru přes Mali Lošinj do Puly v roce 2014 zrušen. Do Benátek se z Chorvatska dostanete z měst Pula, Rovinj, Poreč, Umag - viz Trajekty.

# 28.05.2016, 09:48.
Letos 25.6. se chystáme do Rabacu z Chebu. Chceme jet trasu Regensburg - Salzburg - Villach - Ljubljana - Postojna - Ilirska Bistrica - Rupa - tunel Učka - Labin. Placené úseky nám moc nevadí. Přesto, budeme platit nějaké tunely v Rakousku? Doporučoval byste nám jinou trasu? Děkuji. Jana.

V Rakousku budete platit za průjezd tauernskými tunely € 11,50 a za průjezd tunelem Karawanken € 7,20. Variantně můžete jet na Regensburg - Passau - Wels - Graz - Maribor - Ljubljana. Výhodu má tato trasa v tom, že nepojedete přes Mnichov, placeným tunelům se také nevyhnete a to na dálnici A9. Za Pyhrn Bosruck zaplatíte € 5,00 a za Pyhrn Gleinalm € 8,50. Levnější je tato trasa tedy o € 5,20 v jednom směru, delší přibližně o 60 km.

20.05.2016, 09:19.
Jen se chci zeptat na nejnovější informace o cestě do Chorvatska přes Maďarsko, ať už po okreskách nebo přes Budapešť. Jedná se mi hlavně o zavírání hranic a podobně. Děkuji. Josef.

Hraniční přechody s Chorvatskem jsou v současné době průjezdné bez čekání v obou směrech. Aktuální stav můžete sledovat před odjezdem na stránkách maďarské policie.

# 09.05.2016, 22:30.
Pane Řehůřku, letos v červenci pojedeme obytným automobilem z Teplic přes italské Lago di Garda do Chorvatska a pokud by to bylo možné, potřeboval bych se zeptat na pár informací. Nejdříve bych se chtěl zeptat, zda je možné přenocovat někde na parkovišti nebo u zábavního parku Gardaland. Nebo zda se nenachází v jeho blízkosti, mezi Bardolinem a Gardalandem, nějaký STPL. V případě že ano, přál bych si vědět cenu daného STPL. Jednalo by se o 2 až 3 noci, jelikož dále pokračujeme přes Benátky do Chorvatska. Dále bych se chtěl zeptat, zda byste byl tak hodný a řekl mi, kolik se platí za obytné auto v Itálii a Chorvatsku mýtné, popřípadě do jaké skupiny naše obytné auto spadá. Jedná se o vůz pro 6 lidí s nástavbou a hmotností do 3,5 t a s výškou nad přední nápravou více jak 2 metry. Cesta bude procházet přes Rakousko - Brenner - Lago di Garda - Benátky - Rakousko- Rijeka - Makarská a cesta zpátky z Makarské do ČR povede přes Slovinsko a hraniční přechod Hatě. Kolik tedy prosím Vás přibližně zaplatím za poplatky po cestě? Cenu naší a rakouské známky již vím. Mnohokrát Vám děkuji. Martin.

Podívejte se na Camper Online - Sosta / Aree sosta camper. Do pole Nei diontori zadejte Gardaland. Nabídne Vám to možnosti v okolí Gardalandu. Podle mapy si můžete vybrat nejvhodnější. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80 a za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00. V Itálii spadá obytné auto do třídy B se dvěma nápravami a výškou nad přední nápravou větší než 1,3 m. Na mýtném mezi Brennerem a Affi zaplatíte € 15,70, mezi Peschiera a Terstem € 21,00. Ve Slovinsku potřebujete dálniční známku. Obytné vozy bez ohledu na výšku vozu spadají do kategorie 2A, tj. jako osobní automobily - viz DARS a platí za týdenní známku € 15,00, za měsíční známku € 30,00. V Chorvatsku spadáte do skupiny II, do 3,5 t se dvěma nápravami a vyšší než 1,9 m. Od Rupa po Zagvozd zaplatíte mýtné ve výši HRK 15,00 (A7) + HRK 72,00 (A6) + HRK 251,00 (A1). Za průjezd tunelem Sveti Ilja zaplatíte HRK 30,00. Při cestě zpět zaplatíte opět průjezd tunelem Sveti Ilja HRK 30,00, v úseku od Zagvozd po Macejl zaplatíte HRK 306,00 (A1) + HRK 72,00 (A2). Pokud od nákupu slovinské dálniční známky uplyne týden, potřebujete další týdenní (pokud nebudete mít rovnou měsíční), stejně tak v Rakousku, pokud uplyne od nákupu desetidenní dálniční známky deset dní, potřebujete další. Dvě desetidenní rakouské dálniční známky jsou levnější než jedna dvouměsíční.

# 19.04.2016, 08:37.
Kolik je čerpacích stanic na CNG? Jaká je jejich provozní doba? Děkuji za odpověď. Simona.

Viz naše odpověď ze dne 19.01.2016, 20:12.

# 29.03.2016, 11:10.
Otevřela se nám ještě další možnost oproti předešlému dotazu a tak se na Vás s důvěrou obracím. Naše cesty by mohly nabrat směr původní. Čili Hadec Králové - Riccione. Viz můj předešlý dotaz č. 1 a potom Vaše následná odpověď. No ale potom máme možnost jet na ostrov Hvar a tak bych Vás chtěl poprosit o radu, jak nejlépe a případně za kolik cestovat z Riccione na Hvar. Datum 15. nebo 16. července 2016, 2 dospělí, 2 děti ve věku 7 a 9 let a jeden pes. Jo a cestujeme vozem Ford Tourneo Custom. Co jsem tak špekuloval, tak je to kousek do Ancony a tak mě napadl trajekt, ale nemáme s tím vůbec žádné zkušenosti. Netuším cenu, dobu plavby a tak dále? Pomůžete nám prosím? Moc děkuji. Michal s rodinou z Hradce Králové.

Upřesněním Vašeho automobilu se trochu mění výše mýtného v Itálii. Posouvá se o jednu kategorii výš - 2 nápravy / B. Mýtné z Tarvisio do Riccione je v tomto případě € 38,00 místo € 37,10. Je to jen kosmetická úprava, která se v tomto duchu dotkne i dalších uváděných částek mýtného. Z Riccione jeďte do Ancona. Po dálnici zaplatíte na mýtném pro Váš automobil € 5,70. Z Ancona jeďte trajektem do Stari Grad. Trajekt jede 16.7.2016 ve 20:15 a na místě je následující den v 6:00. Cenově se dostanete na cenu od € 216,00. Podívejte se na stránku Trajekty - Croatia, kde si můžete vše přesně nakonfigurovat a spočítat, popř. objednat.

# 08.02.2016, 12:31.
Chystáme se v létě do Omiše na dovolenou. Prosím, můžete mi poradit trasu? S jakými poplatky je třeba počítat? Děkuji moc. Děkuji za Váš web a cenné rady. Kateřina z Mimoně.

Jeďte klasickou trasu: Mimoň - Mladá Boleslav - Praha - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - sjezd Blato na Cetini - Omiš. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, ve Slovinsku potřebujete měsíční dálniční známku v ceně € 30,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku HRK 48,00 (€ 6,27) a ve druhém úseku HRK 187,00 (€ 24,43). To samé při cestě zpět. Celkem tedy za oba směry € 100,20. Pokud pojedete na více jak 10 dnů, je třeba počítat s další rakouskou desetidenní dálniční známkou. V úvahu přichází asi o 50 km kratší trasa přes Linz a Graz, jsou tam ale zpoplatněné tunely v ceně € 5,00 a € 8,50. Cena je maximální, pokud se rozhodnete Slovinsko objíždět mimo dálnici, nebudete platit dálniční známku. My jsme jeli po stejné trase a zvolili jsme dálniční variantu. Pokud se budete cestou zastavovat v národním parku Plitvická jezera, také něco ušetříte na mýtném. Tip na levné tankování kousek od dálnice najdete v článku Rakousko - slovinská hranice nabízí slevu, vyzvedněte si ji.

19.01.2016, 20:12.
Řehůřkovi, prosím o odpověď na dotaz, zda je možné natankovat v Itálii Ethanol E85? Jak je na čerpacích stanicích označen a kolik přibližně stojí? Letos cestujeme do Rosolina Mare a obvykle tankuji benzin v Arnoldsteinu. Ještě mám podobný dotaz týkající se tankování CNG v Chorvatsku na trase do Splitu. Děkuji za odpověď. Jiří.

V Itálii je spíše rozvinutá síť čerpacích stanic LPG (v Itálii se označuje GPL) a CNG (v Itálii se označuje Metano). Čerpací stanice a ceny najdete na Prezzi Benzina nebo také na Vendi Auto - Distributori GPL, Distributori Metano. O čerpacích stanicích na E85 víme snad jen o dvou - v La Spezia na Via della Concia a v Tortona na Via Giancarlo Pernigotti. Pro Vás tedy nepoužitelné. V Chorvatsku s CNG je to špatné. Natankujete ještě v Rakousku v Gralla na Eni - viz náš článek Rakousko - slovinská htanice nabízí slevu, vyzvedněte si ji, nemají však nonstop - od 6:00 do 22:00. V Chorvatsku víme jen o čerpací stanici v Záhřebu v areálu plynáren - Gradska plinara, na adrese Radnička cesta 1. Otevřena je ale jen v pracovní dny od 9:00 do 17:00. Lze platit jen v hotovosti.

05.01.2016, 16:01.
Jen poznámka. Při pročítání Vašich odpovědí nedoporučujete cestu přes Maďarsko. Jezdíme do Chorvatska už poněkolikáté a vždy jsme vybrali cestu přes Maďarsko a vždy to bylo perfektní. Trasa: Bratislava - Csorna - Szombathely - Sarvar - Vasvar - Zalaegerszeg - Nagykanisza - Letenye a pak chorvatská dálnice. Cesta Maďarskem je klidná, rychlá, bez poplatků, cesty jsou opravené a pokud jsme jeli v neděli, tak jsme byli na cestě sami. Jen z Nagykaniszy do Letenye je potřeba si dát pozor, aby se nenajelo na dálnici a tak se zbytečně vystavilo postihu. Vždy mi to vychází levněji než přes Rakousko. S pozdravem David.

Děkujeme za Vaši zprávu a Vaše zkušenosti. Naše odpovědi jsou platné k datu uvedenému u každé odpovědi. Pokud se začtete do těchto našich odpovědí i z dřívějších let pak zjistíte, že cestu přes Maďarsko jako alternativu běžně doporučujeme v případech, kdy cestovatelé chtějí ušetřit na poplatcích a také s ohledem na termín, ve kterém cestují. Vy zřejmě píšete o našem nedoporučení v odpovědi ze dne 24.08.2015, 11:39. týkající se cesty přes Maďarsko do Chorvatska o týden později. Vzhledem k napjaté situaci v Maďarsku a rychle se měnící situaci na hraničních přechodech s okolními zeměmi v tomto období by bylo od nás neseriózní k tomu datu tuto cestu doporučovat. Na druhé straně doporučovaná cesta přes Rakousko a Maribor nebyla v té chvíli také ideální, nicméně v daném období byla lepším řešením. O měsíc později byla maďarsko - chorvatská hranice dokonce částečně uzavřena.

# 01.01.2016, 17:52.
Vážení přátelé, letos to chceme zkusit do Chorvatska vlakem do Splitu. Jeden z nás má trochu zdevastovaná záda, tak to autem nebo autobusem nejde. Teď jde o to, kam ze Splitu dál. I když je to historicky krásné místo, tak na koupání to tam moc nevypadá. Soudě podle mapy. Napadá nás Trogirská riviéra, nebo ostrov Čiovo. Nemůžeme ale nikde sehnat místní autobusové spojení do Trogiru a dále po pobřeží na sever. Také jsme slyšeli, že ze Splitu na Čiovo jezdí v sezóně pravidelná lodní doprava a také jsme ji nenalezli. Ubytování asi budeme nuceni vzít od Invia, protože kdysi jsme dostali voucher na 5000,- Kč. Hodláme ho použít. Cesta vlakem pro dva dospělé, a dvě malé děti prý stojí v roce 2016 přibližně 10000,- Kč až 12000,- Kč. Pokud nám můžete poradit, budeme moc rádi. Dorota.

Informace o vlakovém spojení z Prahy do Splitu najdete na serveru Českých drah - Vlakem do zahraničí / Vlakem do Evropy / Chorvatsko. Konkrétní dotazy ohledně tohoto spojení, na ceny a podmínky pak směřujte na České dráhy. Doporučujeme to však řešit co nejdříve, počet míst je podle našich informací výrazně omezen. Autobusové spojení ze Splitu do Trogiru najdete na AK Split. Na léto tam ale jízdní řády ještě nejsou, berte je tedy informativně. Kompletní chorvatské jízdní řády, obdoba Idos, najdete na Bus Croatia. Lodní spojení Split - Čiovo - Trogir najdete na Agencija Zolpp - Brodske Linije 2016, konkrétně 616 Trogir - Slatine - Split. Podívejte se na nabídků zájezdů Invia v okolí Trogir a ubytování přes Booking na ostrově Čiovo.