CHORVATSKO 2020

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2020

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 26.08.2020, 12:11.
Prosím o radu, jakou nejlevnější cestu zvolit do kempu Arena Medulin. Pojedu z Chomutova. Děkuji. Jarmila.

Vaše optimální trasa je následující: Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Regensburg - Mnichov - Salzburg - Villach - Ljubljana - Koper - Dragonja - A9 - 5119 - Medulin - Arena Medulin. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 12,50, za průjezd tunelem Karawanken zaplatíte € 7,50, za týdenní slovinskou dálniční známku zaplatíte € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku HRK 51,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud pojedete na více jak týden, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud pojedete na více jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Můžete jet také alternativně z Regensburgu po A3 a následně v Rakousku po A8 a A9, přes Graz do Slovinska a přes Maribor do Ljubljana. Dále jako v předchozí variantě. Po cestě zaplatíte stejné dálniční známky a mýtné za chorvatskou dálnici, za tunely Bosruck € 5,50 a Gleinalm € 9,50. Druhá varianta je v obou směrech na mýtném o € 10,00 levnější, první je ale celkově v obou směrech o 150 km kratší.

# 13.08.2020, 18:50.
Jsme na dovolené v Novigradu na Istrii. Jak se odtud nejlépe dostaneme na výlet do Benátek? Máme auto, tak zda se vydat autem, kde případně zaparkovat? Nebo třeba lodí? Prosím o radu. A dále bychom chtěli jet Medulin - Kamenjak. Prosím, poradíte cestu z Novigradu? A nevíte, jak to tam funguje? Prý je tam nějaká brána u vstupu atd. Děkuji. Martina.

Do Benátek doporučujeme cestovat autem. Zaparkovat doporučujeme na Tronchetto. Celkově Vás to vyjde pro rodinu levněji než lodí. Výchozí přístavy jsou Piran, Poreč, Pula, Rovinj, Umag. Cena jízdenky je € 76,00. Nicméně v současné době nelze tato jízdenka na Venezialines zarezervovat. Pravděpodobně z důvodu Covid-19 není linka v provozu. Vjezd na Kamenjak je zpoplatněný. Jsou tam dva check-pointy, pro osobní automobil stojí jednodenní vjezd HRK 80,00.

# 06.08.2020, 15:22.
Chtěla bych se zeptat, kde dobře koupit dálniční známku do Rakouska na 10 dnů a do Slovinska na 1měsíc? Myslím tím po cestě. Vyjíždíme z Ostravy. Děkuji. Martina.

Rakouskou dálniční známku zakoupíte hned po překročení hranice za Mikulovem. Hned za parkovištěm nákladních automobilů je po pravé straně Roadhouse, kde ji zakoupíte. Jsou tam symboly viditelné už při příjezdu. Zakoupíte tam i slovinskou dálniční známku. Tu také zakoupíte na čerpacích stanicích v Rakousku před Slovinskými hranicemi nebo také po překročení hranice. Je to opět dobře značené.

# 29.07.2020, 18:15.
Chtěl bych požádat o radu. V neděli 3.8.2020 se chystáme odjet z Prahy kolem 17. hodiny v podvečer s cílovou stanicí v Drveniku. Potřeboval bych vědět, která cesta by byla ideální. Zda jet v tomto termínu přes Rakousko a Slovinsko nebo přes Slovensko a Maďarsko? Navíc, pokud bych se rozhodl jet přes Maďarsko, tak zda je nějaký problém vyhnout se dálnici ve Slovinsku, jelikož se mi moc nechce platit celkem € 30,00 za přejezd pár desítek km. Ostatní dálniční známky a mýtné je v pořádku, jelikož tam také nechci jet zbytečně dlouho. Děkuji mnohokrát za Vaši radu. S pozdravem Jiří.

My bychom cestovali přes Rakousko. Cesta přes Maďarsko je zdlouhavá. Pokud pojedete přes Maďarsko, přes Slovinsko nepojedete.

# 21.07.2020, 18:50.
Potřebuji radu ohledně cesty z Tábora do kempu Strasko v Chorvatsku. Dálniční poplatky, tunely atd. Děkuji. Libor.

Vaše optimální trasa je následující: Tábor - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Záhřeb - A1 - Bosiljevo - A1 - sjezd Žuta Lokva - Senj - Prizna - Novalja - Camping Strasko. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,50, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku po Záhřeb HRK 48,00 a ve druhém úseku od Záhřebu HRK 60,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku místo týdenní v ceně € 30,00 a pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 na cestu zpět. Po cestě zaplatíte ještě převoz trajektem společnosti Jadrolinija mezi Prizna a Žigljen na Pagu za zpáteční jízdenku pro dospělého od 12. let HRK 28,00, dítě do 12. let HRK 14,00. Dítě do 3. let neplatí. Za automobil do 5. metrů zaplatíte HRK 160,00. S délkou a výškou cena roste. Pokud se rozhodnete trajekt objet, najedete v obou směrech dohromady přibližně o 200 km více a na mýtném zaplatíte více v obou směrech dohromady o HRK 118,00 (sjezd Posedarje).

# 10.07.2020, 11:27.
Prosím zase po roce o radu na cestu do města Primošten v Chorvatsku. Kolik nás budou stát veškeré poplatky? Předem moc děkuji. Diana, Otmíče, okres Beroun.

Vaše optimální trasa je následující: Otmíče - Dobříš - Písek - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - A1 - A9 - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Šibenik - Šibenik - Brodarica - Žaborič - Grebaštica - Primošten. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 5,50, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 9,50, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte v prvním úseku po Záhřeb HRK 48,00 a ve druhém úseku od Záhřebu HRK 152,00. Stejné poplatky jsou při cestě zpět. Pokud jedete na více jak 7 dní, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět.

# 17.06.2020, 22:34.
Pane Řehůřku, můžete mi poradit optimální trasu do Dubrovníku? Budeme vyrážet z Jihlavy v noci ze soboty na neděli 5.7. a váhám mezi trasou přes Rakousko, Jihlava - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb a dále po E65 a E71 až k hranicím s Bosnou, nebo trasou přes Slovensko a Maďarsko Jihlava - Bratislava - Mosonmagyaróvár - Csorna - Szombathely - Rédics až na hraniční přechod Dolga - Vaz, Slovinsko projet přes Lendava a silnici 109 na hraniční přechod Mursko, dále Čakovec, Záhřeb a dále stejně jako první varianta. Tato trasa podle Google plánovače vychází jen asi o 20 minut a 50 km delší, ale na druhou stranu se vyhnu rakouské a slovinské dálniční známce. Bývají na těchto trasách nějaké komplikace se kterými je dobré počítat? Děkuji. Martin.

Trasa přes Maďarsko je především zdlouhavější a méně pohodlná než přes Rakousko a Slovinsko. Pokud se chcete vyhnout rakouské a slovinské dálniční známce předpokládáme, že se chcete vyhnout i slovenské a maďarské dálniční známce. Budete tedy muset čelit omezením rychlosti, která tento způsob cesty přináší. My bychom volili trasu přes Rakousko. Co se dopravní vytíženosti týče, trasa přes Maďarsko na tom bývá výrazně lépe, nicméně v současné době se předpokládá, že na trase přes Rakousko a Slovinsko se nebudou tvořit dopravní zácpy jako při běžném prázdninovém režimu.