ŠVÝCARSKO 2017

Švýcarsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Švýcarsko 2017

Pokud je Švýcarsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2017. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Švýcarska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování ve Švýcarsku, o výletech v Alpách a do zajímavých měst, o lanovkách a železnici, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Švýcarsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 20.10.2017, 08:11.
Pane Řehůřku, asi jsem se ve svém dotazu špatně vyjádřil nebo jsme se nepochopili. Jedná se mi o cestu s autem a karavanem, kdy celková souprava je nad 3,5 tuny, tzn., že naše auto má 2505 kg a u karavanu je celková hmotnost 1350 kg. Takže celkově jsme jako souprava nad 3500 kg a víme, že některé státy, např. Maďarsko, Polsko, Slovensko, rozlišují celkovou hmotnost soupravy při placení dálničních poplatků nad a pod 3500 kg. Moc děkuji za ochotu a vstřícnost a jsem s pozdravem. Zdeněk.

V tom případě i tak platí to, co jsme napsali v odpovědi ze dne 12.10.2017, 14:49. Pokud pojedete po dálnici, potřebujete pro automobil i karavan roční dálniční známku v ceně CHF 40,00, tedy celkem dvě dálniční známky za CHF 80,00. Trasa mimo dálnice je po těch silnicích č. 1 a č. 5, které vedou mimo alpské horské pásmo. Pokud je karavan pod 3,5 tuny, PSVA se na něj nevztahuje.

# 12.10.2017, 14:49.
Vážený pane Řehůřku. Znovu se na vás po roční pauze obracím s prosbou o pomoc ve věci trasy z Chamonix-Mont Blanc do Stuttgartu. Cestou ze Španělska v červnu 2018 bychom se rádi zastavili v Chamonix a následně pojedeme do Stuttgartu. Jedeme autem + karavanem s hmotností nad 3,5 tuny a prosíme vás o informaci, zda a kudy je možno jet z Chamonix do Stuttgartu přes Švýcarsko po nezpoplatněných cestách. Moc děkuji a jsem s pozdravem. Zdeněk.

Toto je složitější problém. I když se vyhnete švýcarské dálniční síti, vyhnete se poplatkům pouze za osobní automobil do 3,5 tuny, který ten těžký karavan táhne. Za karavan těžší než 3,5 tuny musíte zaplatit daň PSVA (Pauschale Schwerverkehrsabgabe). U těžkých karavanů se platí formou paušální částky. Poplatek se vypočítá na základě tažné hmotnosti a doby strávené na švýcarských silnicích (varianty: 1 až 30 po sobě jdoucích dnů, deset různých dnů v roce, 1 až 11 po sobě jdoucích měsíců, 1 rok). V té první variantě do 30. po sobě jdoucích dnů se jedná pro karavany nad 3,5 t o CHF 3,25 x počet dnů. Nicméně minimální poplatek je CHF 25,00. Poplatek zaplatíte při vstupu do Švýcarska na Celním úřadě na základě vyplněného formuláře 15.91. Pokud máte osobní automobil těžší než 3,5 t, je ten poplatek stejný jako za karavan. Pokud pojedete po dálnici, pro karavan těžší než 3,5 t platíte jen PSVA, dálniční známku už ne. To stejné platí i pro osobního automobil těžší než 3,5 t. Dálniční známku platíte jen za osobní automobil do 3,5 t, případně karavan do 3,5 t. Tzn., že pokud do této kategorie spadá automobil i karavan, potřebujete dvě dálniční známky. Ty jsou jen roční, v ceně CHF 40,00. Podrobné informace najdete na EZV - do vyhledávacího pole zadejte PSVA for foreign vehicles. Trasa mimo dálnici je např. po silnici č. 1 a následně silnici č. 5 až k hranicím s Německem. Nejsme však schopni říct, zda tam není nějaké hmotnostní omezení na nějakém mostku apod. To ale na silnicích 1. třídy nebývá.

# 10.10.2017, 21:58.
Moc děkuji za odpověď. Ještě mám jeden dotaz. Od několika lidí jsem slyšel, že ve švýcarských Alpách v tunelech a některých průsmycích je zákaz vozidel na LPG pohon. Nevíte, zda je to pravda? Děkuji a zdravím. Ján.

Přesně tato formulace - zejména v některých tunelech nebo průsmycích může být omezen průjezd - se objevila obecně v roce 2012 na různých stránkách, převzata z rozhovoru se zástupcem ÚAMK. Bylo tam uvedeno opět obecně, že by se to mohlo týkat alpských tunelů a že tam je většinou alternativní trasa po železnici. V následujícím textu bylo uvedeno, že využití autovlaku ve Švýcarsku může vyjít i levněji než kdyby jel řidič po silnici. Takže hodně obecná informace a hodně vytržená z kontextu. Víme o tom, že když se někde zákazová značka pro LPG objevila, byla tam ještě dodatková tabulka, vztahující se technicky na hodně stará vozidla. Nicméně pokud byste na nějaký zákaz vjezdu pro LPG narazil (tak jak je to často u parkovacích domů), určitě bude umístěna s dostatečným předstihem, aby se dalo sjet na alternativní trasu. Dálnice A13 včetně tunelů by měla být pro LPG průjezdná. Omezená je síť čerpacích stanic. Najdete je na My LPG / Švýcarsko. O jediných omezeních v tunelech víme snad jen v Eurotunelu mezi Francií a Anglií a dále ve vlakovém tunelu Böckstein - Mallnitz v Rakousku.

20.07.2017, 20:48.
V pondělí se chystám do Švýcarska poblíž města Bellinzona. Rád bych projel Rakousko tak, abych nemusel kupovat rakouskou dálniční známku. Na jakém sjezdu mám sjet u Bodamského jezera, abych se vyhnul rakouské dálnici? Moc děkuji za odpověď a vedení užitečného webu pro cestovatele. Rostislav.

Z dálnice musíte sjet už v Německu, tj. na sjezdu č. 2 Lindau. Odtud pokračujte po silnici č. 12 přes kruhový objezd k Bregenzer Strasse. Po té se vydejte doleva. V Rakousku má označení B190. V Bregenz pokračujte po B202, která Vás dovede až k Rýnu. Před ním se vydejte doleva po B203 do Lustenau. Tady odbočte na most přes Rýn, který Vás dovede k hraničnímu přechodu Lustenau / Au. Přes kruhový objezd se potom připojíte na dálnici A13.

# 21.03.2017, 07:32.
Již jednou jsem využila vaše opravdu užitečné rady a dovolila bych se zeptat znovu. Chystáme se v srpnu do Švýcarska, do oblasti Adelboden, a dočetla jsem se, že mají pro svoji oblast Wanderpass na lanovky a místní autobusy. Wanderpass je dle ceny na určitý počet dnů. Jen jsem nepochopila, zda musí jít dny za sebou nebo mohu využít např. 4 dny během celého týdne. Nevíte jak to tam chodí? A druhý dotaz. Nelze tuto kartu koupit v nějaké cestovce již v Čechách? Přeji vám hezký den a prima jaro. S pozdravem Jolana.

Např. čtyři po sobě jdoucí dny. Nevíme o prodejci v České republice. Setkali jsme se jen s nabídkami, kdy byla součástí např. ubytování na dvě noci dvoudenní karta. Wanderpass Adelboden však bez problému zakoupíte v turistických informačních centrech nebo na pokladnách lanovek.

# 22.06.2017, 13:01.
Protože jste mi už jednou dobře poradil cestu, chtěla bych se zeptat na tip na nějaký autokemp v Luganu. Děkuji. Jiřina.

Kempy v Lugano najdete na Lugano Turismo. Vyberte si ten, který vyhovuje Vašim požadavkům na vybavenost, polohu apod.