ŠVÝCARSKO 2012

Švýcarsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Švýcarsko 2012

Pokud je Švýcarsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2012. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Švýcarska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování ve Švýcarsku, o výletech v Alpách a do zajímavých měst, o lanovkách a železnici, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Švýcarsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 31.10.2012, 13:49.
Prosím o doporučení nákladově optimální trasy z Prahy do italského lyžařského střediska Livigno - navigace navrhuje trasu, která krátce vede přes Švýcarsko - musím platit švýcarskou roční dálniční známku? Jaké další trasy přicházejí v úvahu a kolik zaplatím na mýtném? Děkuji. Vít.

Ve Švýcarsku je nutné mít při průjezdu dálničních a některých silničních úseků dálniční známkou. Síť zpoplatněných úseků je dost hustá, proto se dálniční známka ve Švýcarsku považuje za nezbytbou. Co se obecně moc neví, dálniční známkou musí být označený i přívěs nebo karavan. Dálniční známka je bohužel jen roční za CHF 40,00, resp. platí jako u nás od 1.12. předcházejícího roku do 31.1. následujícího roku. Navíc jsou ve Švýcarsku zpoplatněny i dva tunely - Great Saint Bernard a Munt la Schera. Ve Vašem konkrétním případě dálniční známku v tom úseku mezi Pfunds v Rakousku a Livignem v Itálii nepotřebujete, je tam však jeden z těch zpoplatněných tunelů - Munt la Schera. Tunel má omezený provoz vždy na jeden směr. V sobotu je omezený provoz v době od 5:00 do 18:00, od 5:00 do 10:00 se jezdí ve směru do Švýcarska, v době od 11:00 do 18:00 ve směru do Itálie. Pro osobní automobil je zimní mýtné v sobotu CHF 42,00, v ostatní dny CHF 36,00. Obsahuje i zpáteční cestu. V zimě se tam jinudy zřejmě nedostanete. Nezapomeňte také na sněhové řetězy a na desetidenní dálniční známku do Rakouska v ceně € 8,00.

# 25.07.2012, 11:22.
Prosím, mohl byste nám dát odkaz na ceny jízdného zubaček, vláčků a lanovek ve Švýcarsku? Dá se ve Švýcarsku koupit dálniční známka pouze roční? Děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Alžběta.

Ve Švýcarsku je těchto dopravních prostředků ohromné množství. Univerzální odkaz neznáme, vždy je třeba hledat podle konkrétní oblasti. Alespoň částečně můžeme nabídnout odkaz na Swiss Service. Dálniční známka existuje ve Švýcarsku pouze roční za CHF 40,00.