ŠVÝCARSKO 2019

Švýcarsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Švýcarsko 2019

Pokud je Švýcarsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Švýcarska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování ve Švýcarsku, o výletech v Alpách a do zajímavých měst, o lanovkách a železnici, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Švýcarsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 10.07.2019, 18:33.
Děkuji za Vaši odpověď. Myslel jsem úsek od Splügenpass - italsko-švýcarská hranice - přes Chur do Bregenz, tak abych nemusel kupovat známku. Podle Google maps jsou v úseku Splügen - Chur vedle sebe dvě paralelní silnice č 13. Obě jsou pouze dvouproudové. Tak nevím. Filip.

V otázce byla nejdříve uvedena silnice č. 3, která vede přes Malojapass. Logičtější je potom trasa po navazující silnici č. 27. Pokud tedy pojdete přes Splügenpass a následně po silnici č. 13, která vede souběžně s dálnicí č. 13, nepotřebujete dálniční známku. Nesmíte však najet na dálnici č. 13.

# 10.07.2019, 12:53.
Chtěl bych jet z Itálie z Lago di Como zpět do České republiky přes Švýcarsko po silnici č 3 a 13, je tento úsek zpoplatněn? Tedy musím mít nalepenou dálniční známku? Automobil do 3,5 t. Děkuji. Filip.

Silnice č. 3 není zpoplatněna. Na dálnici č. 13 musíte mít roční dálniční známku v ceně CHF 40,00. Pokud jste měl na mysli silnici č. 27, ta není zpoplatněna. Pokud nebudete mít rakouskou dálniční známku a budete chtít jet přes ten kousek Tyrolska mimo dálnici, tj. po silnici č. 171 a 177, dejte si pozor na Landecker tunnel. Ten je přístupný pouze s dálniční známkou. Bez dálniční známky je třeba objet přes Landeck.

# 26.06.2019, 13:27.
Pane Řehůřku, moc děkuji za informace. My teď koketujeme s tím, že bychom, jak pojedeme zpět, to trochu změnili a navštívili Švýcarsko. Chtěli bychom se podívat do Zermattu - bydlení v Täsch a potom pojedeme k Bodamskému jezeru, ale při plánováni trasy ve Švýcarsku jsem narazil na to, že se k Bodamskému jezeru jede část cesty autovlakem. To je zpoplatněno zvlášť? Kolik to tedy stojí a zda to nejde nějak rozumně vynechat, pokud to bude nějak o dost dražší. Děkuji za odpověď. Jaroslav.

Ve Švýcarsku je mýtné na dálnicích placeno formou dálniční známky v ceně CHF 40,00. Pokud je po cestě vlakový převoz, platí se samozřejmě zvlášť. V různých variantách cesty z Täsch k Bodensee je možných několik vlakových převozů. Nemůžeme Vám tedy konkrétně sdělit cenu všech. Např. tunel Furka z Oberwald do Realp Vás vyjde v létě pro osobní automobil na CHF 27,00. Doporučujeme volit cestu po dálnici, případně si v navigaci tyto přejezdy vypnout. Např. v Mapách Google vypnout trajekty.

# 13.01.2019, 21:31.
Rád bych se zeptal na cestu ze švýcarského Corseaux do italského Turína. Je nutné užít tunel Bourg Saint-Pierre? Je levnější jet po E82 přes Gondo? Jde o cestu v polovině dubna. Je alternativa lepší? Předem děkuji. Pavel.

Ano, je to nutné. Přes hory se v této lokalitě jinak nedostanete. Mýtné za průjezd tunelem Grand-Saint-Bernard je pro osobní automobil € 26,90. Pokud pojedete po Vámi uvedené objízdné trase, ušetříte za průjezd tímto tunelem a dalších přibližně € 25,00 na mýtném v Itálii. Počítejte však s tím, že se jedná o horský přejezd a v polovině dubna je třeba počítat s výkyvy počasí. Simplonpass (2005 m) bývá v zimě pro osobní automobily otevřený, často ale se sněhovou pokrývkou. V zimních měsících je povinné zimní vybavení, Povinnost sněhových řetězů je řešena podle okolností, stejně tak případné uzavření průsmyku.