ŠPANĚLSKO 2010

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2010

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 23.08.2010, 21:10.
Zjistili jsme, že na vašich stránkách ochotně odpovídáte lidem ohledně cest do Španělska. Plánujeme příští týden cestu z Hradištka u Nymburku do Mojácaru v Andalusii a chtěli bychom vás požádat o radu, jak nejekonomičtěji a nejpříjemněji cestu autem absolvovat, tedy jakou trasou a zda nám dokážete spočítat náklady na cestu. Spotřeba je přibližně 6 litrů na 100 km, včetně dálničních poplatků. Manželka je těhotná, takže musíme volit mezi cenou a pohodlím, abychom neutratili za dálniční poplatky majlant, ale abychom se neploužili jen po nějakých okreskách. Také by mě zajímalo, zda je možné ve Španělsku legálně přenocovat v automobilu třeba na odpočívadle, pokud znáte odpověď i na tuto otázku. Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Michal.

Vzhledem k vzdálenosti, která činí kolem 2500 km, nedoporučujeme jinou variantu, než cestu po dálnici. Vaše optimální trasa je následující: Hradištko - Kersko - Velenka - Starý Vestec - Bříství - Praha - Rozvadov - Nürnberg - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Barcelona - Tarragona - Valencia - Alicante - Murcia - Los Gallardos - Mojácar. Jedná se samozřejmě o hlavní směry, dálnice je většinou objíždí. V Německu se mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte celkem na mýtném € 65,70 a ve Španělsku € 42,00. U pohonných hmot je to individuální, záleží na tom kde a tedy za kolik budete tankovat. V Německu a ve Francii jsou ceny přibližně stejné, ve Španělsku jsou pohonné hmoty levnější. Počítejte u dieselu přibližně € 180,00, u benzínu přibližně € 210,00. Veškeré ceny jsou uváděny samozřejmě pro jeden směr. Odpočívadla na dálnicích jsou určena k tomu, abyste si na nich odpočinuli a načerpali nových sil pro další bezpečnou cestu. Vše na dobu nezbytně nutnou. Odpočinek je i spánek. Nelze samozřejmě viditelně kempovat, tzn. vytahovat lehátka, křesílka atd. Pokud budete spát v autě, neměl by být problém.

# 13.03.2010, 19:22.
Chtěli bychom se zeptat na cestu a na cenu mýtného za dálnice ve Francii a ve Španělsku. V létě jsme se rozhodli jet do Španělska do Valencie. Děkujeme za vaší odpověď. Marcela.

Vaše optimálni trasa je Rozvadov - Nürnberg - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Nimes - Montpellier - Barcelona - Valencia. V Německu se mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte celkem na mýtném € 65,70, ve Španělsku € 41,35. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 28.01.2010, 09:32.
Za přibližně 3 týdny jedeme do Španělska, až na Gibraltar. Chtěl bych se zeptat na poplatky za dálnici ve Francii, máme dodávku do 3,5 tun (Fiat Ducato) a zvažuji cestu 1. buď přes Švýcarsko, tj. více méně spodem, do Španělska přijedeme u Barcelony a pak se budeme snažit držet se na N-kových silnicích, 2. nebo jet nejrychlejší cestou, alias přes Německo, pak přes celou Francii a opětně do Španělska vstoupit u Barcelony, 3. nebo jet vrchem, přes Německo, Francii prejet z východu na západ a do Španělska vstoupit na severu. Zde je výhodné, že cesta přes centrální Španělsko není zpoplatněna, údajně. Jedeme na 3 týdny, tj. musím volit alternativu mezi délkou cesty a cenou za ni. Můžete mi, prosím, poradit, kolik mně bude v těchto variantách stát průjezd přes Francii a kterou variantu byste případně doporučoval? Pokud by se Vám podařilo zjistit i cenu za průjezd Španělskem, bylo by to úplně super. Předem Vám děkuji. Petr.

Z Vámi popsaných variant bychom vyloučili tu přes Švýcarsko, tj. Rozvadov - Mnichov - Bregenz - Vaduz - Como - Milano - Genova - Montpellier - Barcelona - Gibraltar. Tato varianta je jedna z nejdelších a také nejdražší na mýtném: € 127,35 (€ 2,00 Korridor Vignette v Rakousku; € 30,40 mýtné v Itálii pro Váš vůz; 43,90 mýtné ve Francii a € 51,05 mýtné ve Španělsku) v jednom směru + CHF 40,00 roční švýcarská dálniční známka. Další dvě varianty jsou přibližně stejně drahé. Verze přes Mulhouse - Lyon - Montpellier - Barcelonu na Gibraltar Vás přijde na mýtném na € 114,85 v jednom směru (€ 63,80 ve Francii a € 51,05 ve Španělsku). Verze přes Mannheim - Paříž - Bordeaux - Madrid na Gibraltar Vás přijde na mýtném na € 107,65 v jednom směru (€ 84,60 ve Francii a € 23,05 ve Španělsku), je však o přibližně 150 km delší. My bychom navrhovali kompromis mezi těmi posledními dvěma variantami: Rozvadov - Nürnberg - Karlsruhe - Mulhouse - Montbéliard - Besancon - Beaune - Chalon sur Saone - Montceau les Mines - Paray le Monial - Montmaralt - Ussel - Brive la Gaillarde - Perigueux - Bordeaux - Bayonne - Burgos - Salamanca - Sevilla - Gibraltar. Na mýtném zaplatíte v jednom směru € 84,05 (€ 61,00 ve Francii a € 23,05 ve Španělsku). Trasa je jen o přibližně 75 km delší než verze přes Lyon. My bychom volili poslední variantu, především kvůli celkové úspoře na mýtném ve výši € 61,40. Pokud je však pro Vás rozhodující časové hledisko, pak volte variantu přes Lyon.