ŠPANĚLSKO 2014

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2014

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2014. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2014, 21:31.
Prosím, mohl byste mi spočítat, kolik zaplatím na mýtném za osobní vůz na trase Most - Paříž - Barcelona - Most? Předem vám moc děkuji. Jana.

Výhodnější je jet trasu Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Montpellier - Barcelona. V Německu se dálnice v roce 2015 ještě neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 70,20 a ve Španělsku € 16,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši. Pokud však chcete jet skutečně přes Paříž, pak zaplatíte na mýtném ve Francii € 84,80 a ve Španělsku € 16,00. Poplatky při cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 14.11.2014, 13:49.
Za týden jedeme s přítelem do Barcelony na 4 dny. Ubytovaní budeme v hotelu Hesperia Sant Joan. Budeme cestovat především autobusy. Vyplatí se Barcelona Card, nebo si máme koupit vícedenní jízdenku? Kde jí koupíme? Barcelona Card je jen pro jednu osobu? Byli jsme informovaní, že z letiště Barcelona Girona jezdí shuttle bus, který nás odveze na autobusové nádraží a odtamtud by už cesta na hotel neměla být problém - dají se lístky zakoupit u řidiče? Děkuji moc za odpovědi. Michaela.

Barcelona Card v sobě integruje neomezenou veřejnou dopravu, včetně dopravy vlakem z letiště a na letiště, bezplatné vstupy do nejvýznamnějších muzeí, do mnoha dalších slevy a mnoho dalších nabídek a slev. Zda se vyplatí nebo ne záleží na Vašem itineráři, co chcete navštívit atd. Je třeba si to propočítat. Seznam toho, co Barcelona Card obsahuje najdete na výše uvedených stránkách. Barcelona Card je vázaná na osobu a rozlišuje se pro dospělé a pro děti (4 až 12 let). K dispozici je dvoudenní (€ 34,00), třídenní (€ 44,00), čtyřdenní (€ 52,00) a pětidenní (€ 58,00). Můžete ji zakoupit online na výše uvedených stránkách. Zde uvedené ceny jsou online. Zakoupit ji můžete v turistických informačních kancelářích za plnou cenu, která je např. u čtyřdenní verze € 56,00. Jejich seznam je uveden na výše uvedených stránkách. Najdete tam také zodpovězené nejčastější otázky. Základní jízdenka v systému TMB stojí € 2,15. Potom existuje spousta typů integrovaných jízdenek - 10 jízd, denní, 50 jízd během měsíce, měsíční atd. Podrobnější informace a ceny najdete na výše uvedených stránkách. Jízdenky zakoupíte v automatech nebo v informačních centrech. Ještě malý dodatek. Letiště Girona je daleko od Barcelony. Informační centrum, kde lze zakoupit (nebo vyzvednout online zakoupenou) kartu a cestování vlakem v kartě obsažené je z letiště El Prat. Přímo k hotelu Hesperia Sant Joan jede z tohoto letiště autobusová linka L77, Aeroport T2-C - Jacint VerdaguerHospital Comarcal M. Broggi.

# 06.11.2014, 14:29.
Pane Řehůřku, měla bych dotaz, jaká je nejrychlejší a nejlevnější varianta cesty do Huelvy ve Španělsku přes Francii a Německo? Kolik stojí mýtné z Mulhouse do Perpignan? Vede přes Francii nějaká neplacená silnice do Španělska? Děkuji Vám za odpovědi. S pozdravem Iveta.

Optimální trasa vede přes Rozvadov, Norimberk, Heilbronn, Karlsruhe, Mulhouse, Besancon, Lyon, Montpellier, Perpignan, Barcelona, Tarragona, Valencia, Cordoba, Sevilla, Huelva. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Mýtné mezi Mulhouse a Perpignan Vás přijde na € 67,40. Mýtné na celé trase je následující: v Německu se dálnice neplatí, ve Francii € 70,20 a ve Španělsku: € 50,55. Celkem tedy € 120,75. Placeným dálnicím se můžete vyhýbat po souběžných (někdy více někdy méně) silnicích. Vzhledem ke vzdálenosti, členitosti a hustotě osídlení by to byla velice náročná cesta.

# 01.11.2014, 20:44.
Řehůřkovi, po delší době se na vás obracím s prosbou o pomoc. Za dva týdny letíme s manželem na prodloužený víkend do Madridu. Ubytovaní budeme v hotelu II Castillas, Abada, 7, Madrid - centrum. Prosím o radu, jak se tam z letiště dostaneme. Moc děkuji. Dáša.

Můžete jet vlakem Renfe na Sol a odtud žlutou linkou metra č. 3 na Callao. My bychom ale volili spojení jen metrem. Je to sice o jeden přestup více, ale jedním dopravním prostředkem. Z letiště jezdí růžová linka č. 8 směr Nuevos Ministerios. Stanice metra je u Terminálu č. 4 a také u Terminálů 1, 2 a 3. Vystupte na konečné stanici Nuevos Ministerios a pokračujte modrou linkou č. 10 směr Puerta del Sur. Vystupte na Plaza de Espana a nastupte do žluté linky č. 3 směr Villaverde Alto. Vystupte na Callao. Zabere Vám to přibližně 40 minut. Jízdenku potřebujete za € 6,00 - Metro Madrid Single Ticket + Airport Supplement (v originále: Combinado Suplemento Aeropuerto). Z Piazza del Callao musíte jít po Calle Gran Via a hned odbočit do první úzké uličky doprava. Je to Calle de la Abada. Ulička se mírně stáčí doleva, potom je malé náměstíčko s křižovatkou. To přejděte rovně, Calle de la Abada pokračuje. Hotel II Castillas Madrid je po pravé straně.

 21.08.2014, 12:04.
Pojedu do Španělska autem a chtěl bych se zeptat, jakou cestu byste mi doporučili jako cenově nejvýhodnější. Směrem tam jedu na San Sebastian (nejspíš Teplice - Cheb - Nurngberg - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Chalon-sur-Saone - Vichy - Brive-la-Gaillarde - Bordeaux - Bayonne) a zpět z Andorry (Perpignan - Narbonne - Montpellier - Orange - Lyon - Chalon-sur-Saone a dále přes Německo stejnou cestou zpět). Pokud mi můžete sdělit přímo výši poplatků za jednotlivé úseky dálnice ve Francii, budu jedině rád. Děkuji za odpověď. Ivan.

Trasa, kterou uvádíte je vzhledem k vzdálenosti pravděpodobně nejoptimálnější. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 68,80 a ve Španělsku € 1,60. Při cestě zpět záleží odkud přesně pojedete. Pokud pojedete přes Tunel d' Envalíra, zaplatíte mýtné € 6,60. Ve Francii pak na mýtném € 68,20.

# 10.06.2014, 23:23.
Pane Řehůřku, po Vašich úžasných radách, které nám v květnu s manželem zpříjemnily návštěvu Říma, obracím se na Vás opět s prosbou o radu. V září jedeme s veteránským družstvem sálového fotbalu na PMEZ v počtu 18. osob do Lloret de Mar. Letíme do Barcelony a chtěla bych se zeptat zda nevíte, jak bychom se dostali z letiště do Lloret de Mar co nejjednodušeji, vzhledem k zavazadlům. Děkuji moc. Míla.

Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědi ze dne 22.05.2011, 17:14