ŠPANĚLSKO 2016

Španělsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Španělsko 2016

Pokud je Španělsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o ubytování ve Španělsku, dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o cestě autem a výši mýtného, o tankování, o cestování vlakem po Španělsku, o přímořských letoviscích a plážích, o zábavních parcích, o návštěvě přírodních zajímavostí a najdete zde také mnoho dalších informací o Španělsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 09.10.2016, 13:02.
Chtěl bych se zeptat. Koncem října plánuji cestu do španělského města Denia autem z Ostravy. Mohl byste mi doporučit, kudy by to bylo nejvýhodnější? Vůbec nespěchám. Na cestu mám tři až čtyři dny. Průměrná spotřeba auta je 4,5 litru na 100 kilometrů. Preferoval bych ekonomičtější jízdu, bez velkých poplatků. Dále bych chtěl vědět, zda cestu mohu absolvovat na letních pneumatikách. Zpátky bych se vracel na přelomu března a dubna. Děkuji za vaši odpověď. Josef.

Začneme od konce. V České republice jsou zimní pneumatiky povinné od 1. listopadu do 31. března a současně pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza a nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že to může nastat. Výjimku tvoří úsek, který je označený značkou zimní výbava, která tuto povinnost nařizuje bez ohledu na stav vozovky. Podobné to mají v Německu (tam ale podle našich informací pevně dané období není), přes které pojedete. Ve Francii a ve Španělsku nejsou zimní pneumatiky povinné, ale doporučované v závislosti na povětrnostních podmínkách. V některých horských úsecích mohou být nařízené dopravní značkou sněhové řetězy. Podle našeho názoru musíte vycházet z podmínek v České republice a v Německu. Nemůžeme Vám tedy odpovědět, protože nejsme schopni odhadnout přesné aktuální počasí v jednotlivých úsecích na konci října tohoto roku a na konci března příštího roku. My bychom zimní pneumatiky volili. Optimální trasa je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Praha - Rozvadov a dále jako v odpovědi ze dne 26.07.2016, 20:02. Je tam uvedená i výše mýtného v dálniční variantě do Valencie, úsek Valencie - Denia Vás vyjde o € 9,00 více. Současně je tam uveden i odkaz na cestu mimo dálnici.

# 09.09.2016, 09:59.
Vážený pane Řehůřku. Velmi děkuji za vaše stránky. Jsou mi velkým přínosem! Prosím o radu. Chystáme se s rodinou do Peniscoly, ale rádi bychom cestovali letecky. Ubytování máme od cestovky, ale autobusem jet nechceme, tak bychom rádi letěli. Zajímá mě, jaké letiště je nejblíže k Peniscola a jak se potom dostat z tohoto letiště do Pensicola? Je potřeba mít vše dohodnuté předem? Nebo po příletu je možné využít nějakého transferu? Jsme skupina 12. lidí. Velmi děkuji za odpověď. Hezký den. Simona.

Nejbližší mezinárodní letiště je ve Valencii. Z Prahy tam létají přímé lety společnosti Smart Wings, z Vídně společnosti Fly Niki. Levněji se však dostanete do Barcelony, odkud do Peniscola ta vzdálenost není o moc větší než z Valencie. Přímé lety provozuje z Prahy a z Vídně společnost Vueling. Letenky a jejich ceny najdete na stránce Letenky. Z letiště ve Valencii se do města na nádraží Estacio del Nord dostanete metrem nebo autobusem AVM č. 150. Z nádraží Estacio del Nord potom musíte jet regionálním vlakem Renfe do Alcala de Xivert a odtud autobusem společnosti Autos Mediterraneo do Peniscola. Z letiště v Barceloně se musíte dostat vlakem Renfe na nádraží Sants, odkud jezdí regionální vlaky do Benicarlo / Peniscola. Odtud už jezdí do Peniscola autobusy Autos Mediterraneo. Pro celou skupinu může být zajímavý privátní transfer - viz Sun Transfers. Z Barcelony i Valencie se můžete dostat na cenu lehce nad 60,00 EUR za osobu za obě cesty (tam i zpět). Veřejnou dopravu dopředu rezervovat nemusíte, privátní transfer ano.

# 29.08.2016, 18:26.
V říjnu plánuji cestu obytným autem přes Francii do Španělska do Los Arcos v Navaře. Kudy bude lepší a levnější cesta? Děkuji za radu. Martin.

Po Francii je trasa popsaná v odpovědi ze dne 02.05.2016, 12:02, po Španělsku potom pokračujte trasu: AP-8, AP-1, A-15, A-1, A-15, Pamplona, A-12, Los Arcos. Mýtné pro obytný automobil Vás vyjde ve Francii na € 108,50 a ve Španělsku na € 3,80.

# 29.08.2016, 17:26.
Letíme s rodinou do Španělska. Ve Španělsku si chceme půjčit auto. Máme děti ve věku 5 a 9 let. Je nutné mít v autě autosedačku nebo stačí pro děti podsedák? Předem děkuji za odpověď. Martin.

Viz naše odpověď ze dne 18.07.2016, 19:21. Údaje jsou obecně pro dětský zádržný systém. To, zda potřebuje Vaše dítě autosedačku nebo podsedák není otázka věku, ale kombinace hmotnosti a výšky. Preferujte bezpečnost dítěte před limity. Doporučujeme si auto pronajat přes Rentalcars, kde si přesně nadefinujete příslušenství včetně dětských zádržných systémů. Stránky jsou i v češtině včetně podpory.

# 22.08.2016, 20:21.
Moc děkuji za odpověď. Jste skvělý. Dala by se cesta bez stanovených průjezdných bodů jet i jinudy s tím, že bychom ušetřili na dálničních poplatcích? Děkuji za Váš čas i ochotu. Josef.

Často využívaná trasa je následující: Santander - Bilbao - Toulouse - Albi - N88 - Saint-Flour - A75 - Clermont-Ferrand - A89 - A71 - Montmarault - N79 - N70 - N80 - Chalon-sur-Saone - N73 - Dole - A36 - Mulhouse - Karlsruhe - Norimberk - Rozvadov. Ve Španělsku mýtné zůstává € 11,45, ve Francii zaplatíte po Albi € 7,90, od Albi po Clermont-Ferrand se mýtné neplatí včetně dálnice A75, od Clermont-Ferrand po Montmarault zaplatíte € 5,60, od Montmarault po Dole se opět mýtné neplatí a v posledním úseku zaplatíte € 13,70. Je to samozřejmě časově i řidičsky náročnější cesta než jen po dálnicích.

# 22.08.2016, 10:30.
Pane Řehůřku, jsem ve španělském Santanderu a chtěl bych vás požádat o doporučení trasy do České republiky přes Carcassonne a Chamonix. Snížení dálničních poplatků uvítám, ale vzhledem ke vzdálenosti a troše pohodlí je budu muset využít. Děkuji moc za odpověď. Josef.

Vzhledem ke stanoveným průjezdným bodům je trasa víceméně daná: Santander - Bilbao - Bayonne - Toulouse - Carcassonne - Narbonne - Montpellier - Valence - Chambery - Albertville - Chamonix-Mont-Blanc. Ve Španělsku zaplatíte na mýtném € 11,45 a ve Francii € 62,10. Odtud je už levnější jet přes Švýcarsko i za cenu roční dálniční známky v ceně CHF 40,00. Přejet můžete do Martigny a odtud po dálnici přes Bern a dále na Basilej nebo Curych (podle cíle) do České republiky.

# 10.08.2016, 22:53.
Jedeme 8.9. do Španělska, do Katalánska, obytným autem. Je lepší cesta přes Německo nebo přes Itálii? Jaké jsou kde poplatky? Moc děkuji za odpověď. Eva.

Lepší je jet přes Německo. Pokud pojedete přes Itálii, zaplatíte od Travisio po Ventimiglia za obytné auto € 70,40, od Brenneru € 60,70 (k tomu ještě € 9,00 za průjezd Brenneru). V obou případech potřebujete ještě desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 8,80. Od Ventimiglia po francouzsko - španělskou hranici zaplatíte na mýtném pro obytný automobil € 73,90. Pokud pojedete přes Německou a Mulhouse, zaplatíte ve Francii na mýtném € 112,60. Ve Španělsku pak mýtné podle cílové destinace. Např. do Barcelony € 15,85. Přes Itálii je to tedy o přibližně € 40,00 dražší v jednom směru při cestě do deseti dnů, při delší cestě ještě o dalších € 8,80.

# 10.08.2016, 11:52.
Rád bych se zeptal, jaké pohonné hmoty nabízejí španělské benzínky a jaká možnost je nejblíže českému Naturalu? Děkuji za odpověď. Roman.

Benzín se nazývá gasolina a nafta diésel nebo gasóleo. Benzíny jsou Sin Piombo 95 a Sin Piombo 98, nafta Gasóleo A, Gasóleo A+, Gasóleo B, Gasóleo C a Biodiésel. U benzínu je použití jasné, označení je podle oktanových čísel, u nafty je A běžný diesel, A+ je prémiový diesel, B je pro zemědělské a průmyslové účely, C je pro vytápění. Biodiésel je bionafta. U čerpacích stanic se běžně setkáte s Gasóleo A (černý stojan) a Gasolina 95 (zelený stojan). U mezinárodních řetězců se můžete setkat i s názvem Euro super pro Gasolina 95.

# 05.08.2016, 15:34.
Prosím Vás o radu ohledně cesty do Španělska. Chystáme se do letoviska Santa Susanna a plánujeme klasickou trasu přes Rozvadov a Lyon, možná se zastávkou v Colmaru. Rádi bychom věděli, kolik si přibližně máme vzít peněz na mýtné ve Francii a Španělsku, popř. zda víte o nějaké lepší trase a jak asi bude tato trasa časově náročná? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Simona.

Je to standardní trasa, kterou vzhledem ke vzdálenosti doporučujeme. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 9,60. To samé při cestě zpět. Smysluplně se dá ušetřit ve Francii trasou Mulhouse - Besancon - exit 2 - Dole - N73 - Chalon-Sur-Saone - N80 - N79 - Montmarault - A71 - Clermont-Ferrand - A75 - Beziers a dále jako v první variantě. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 39,00 a ve Španělsku € 9,60. V ceně je i mýtné na bezplatné dálnici A75 za Viadukt Millau. Ve druhé variantě ušetříte € 33,20 v jednom směru. Trasa je přibližně o 100 km a 1,5 hodiny delší.

# 02.08.2016, 11:12.
Pane Řehůřku, děkuji za Vaše stránky s užitečnými informacemi a radami. Jednu věc se mi zde ale najít nepodařilo, proto si Vás dovoluji oslovit touto cestou. Chystáme se s dětmi letecky do Španělska a ráda bych věděla, zda mi pro děti ve věku 8 a 12 let při tomto způsobu cestování stačí občanský průkaz - jejich vlastní. Nebo zda je nutné nechat jim udělat cestovní pas? Předem děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den. Eva.

Při cestách do Španělska letecky předloží občan České republiky platný cestovní doklad, kterým je cestovní pas nebo občanský průkaz. Dítě musí mít vlastní cestovní doklad.

# 27.07.2016, 09:27.
Moc děkuji za radu. Zvolíme Vámi doporučenou trasu nejméně při cestě tam. Chtěl bych se ještě zeptat. Napadla nás možnost zkrátit si jednu cestu trajektem z Janova do Barcelony. Při našem hledání nejekonomičtějšího možného způsobu plavby trajektem jsme se ale rozcházeli v cenách. V řádech stovek €. Kolik by přibližně vyšla plavba z Janova do Barcelony v polovině srpna, 3 až 4 osoby dodávkou o délce 5 m a výšce 1,9 m? Děkuji moc za odpověď! M.

S automobilem zadaných rozměrů a se třemi osobami na sedačkách ve všední den za cestu z Janova do Barcelony € 386,00 při rezervaci online. Přesně si to spočítejte podle Vašeho konkrétního termínu, počtu a věku osob na stránce Trajekty. V tomto případě rezervaci doporučujeme.

26.07.2016, 20:02.
13.8. chceme s přítelem vyrazit do Španělska, do Valencie. Jedeme přibližně na 14 dní. Dle map nám to vychází kolem 2000 km. Nicméně nikde jsme se nedozvěděli, kolik stojí jaké poplatky a kterým se dá popřípadě vyhnout, ale přitom se neztratit. Jedeme poprvé. Také by nás zajímalo, jaká trasa bude tedy z Českých Budějovic nejlepší a nejlevnější? Nechceme nikam pospíchat. Děkuji mnohokrát za odpověď. Nikola.

Optimální trasa je následující: České Budějovice - Hluboká nad Vltavou - Prachatice - Strážný - Freyung - Deggendorf - Regensburg - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Montpelllier - Perpignan - Barcelona - Tarragona - Peniscola - Valencie. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 47,35. Vzhledem ke vzdálenosti není vhodné cestovat mimo dálnice. Pokud to však i přesto chcete podstoupit, přečtěte si odpověď ze dne 16.05.2016, 21:17.

# 23.07.2016, 09:32.
15.8.2016 se chystáme z Plzně do španělské Peniscoly. Chtěla bych vás požádat o pomoc s naplánováním trasy, s možností na jakém úseku lze jet mimo dálnici vzhledem ušetření na mýtném a na kolik vyjdou poplatky? Děkuji. Jana.

Optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Valence - Montpelllier - Perpignan - Barcelona - Tarragona - Peniscola. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 34,10. Vzhledem ke vzdálenosti není vhodné cestovat mimo dálnice. Pokud to však i přesto chcete podstoupit, přečtěte si odpověď ze dne 16.05.2016, 21:17.

# 21.07.2016, 18:21.
Můžete mi prosím poradit nejrychlejší a současně nejlevnější cestu z Jihlavy do Aix-en-Provence a potom dále do Barcelony? Děkuji. Jana.

Nejrychlejší trasa po dálnicích není nejlevnější. Nejrychleji se tam dostanete přes Rozvadov, Norimberk, Karlsruhe, Mulhouse, Lyon a Valence. V Německu se dálnice neplatí a ve Francii zaplatíte na mýtném € 54,60. To samé při cestě zpět. Trasa přes Linz, Salzburg, Innsbruck, Brenner, Verona, Brescia, Cremona, Piacenza, Tortona, Savona, Sanremo a Nice je sice nejkratší, ale také nejdražší. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, za průjezd Brennerem zaplatíte € 9,00, na mýtném v Itálii € 56,00 a na mýtném ve Francii € 21,30. Jsou i levnější varianty přes Švýcarsko, jejich výhodnost však závisí na tom, zda chcete jet skutečně přímo přes Aix-en-Provence, zda chcete jet stejnou trasou zpět a také zda akceptujete cestu mimo dálnice. Z Aix-en-Provence zaplatíte na mýtném ve Francii po francouzko - španělskou hranici € 27,00 a ve Španělsku € 15,85. To samé při cestě zpět. Různé varianty jsou popisované v našich otázkách a odpovědích týkajících se Francie a Španělska.

# 19.07.2016, 10:32.
Již jednou jste mi skvěle poradili při cestě autem do Kalábrie a proto se na vás obracím s důvěrou znovu. V pátek ráno odjíždíme autem sedan / nafta do Španělska do Villajoyosa a ráda bych vás poprosila o přibližný výpočet ceny za naftu, kde lépe po cestě tankovat a kudy jet. Vyrážíme z Mikulova, takže přes Rakousko, tam vím, že je dálniční známka za € 9,00 a co se týče Itálie, tak tam máme na mýto pujčenou Viacard. Jde mi proto především o Francii a Španělsko. Děkuji mnohokrát za různé rady a informace. Užijte si krásný den a vůbec celé léto. Lucie.

Přes Rakousko a Itálii je to nejdražší trasa. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, v Itálii zaplatíte na mýtném € 65,50, ve Francii € 48,30 a ve Španělsku € 61,95. To samé při cestě zpět. Celkem Vás tedy mýtné přijde v obou směrech na € 369,10. Levnější cesta vede přes Mnichov, Stuttgart, Karlsruhe a Mulhouse. V Rakousku potřebujete opět desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, v Německu se mýtné neplatí, ve Francii zaplatíte € 72,20 a ve Španělsku € 61,95. Celkem tedy € 285,90, což je o € 83,20 méně než přes Itálii. V tomto případě je lepší jet přes Rozvadov a Norimberk, je to o něco kratší trasa a cenově o € 17,60 ještě levnější. Trasa přes Itálii je dlouhá přibližně 2400 km, přes Rozvadov a Německo přibližně 2450 km. Celkem tedy počítejte 4900 km. Při spotřebě 5 litrů na 100 km spotřebujete 245 litrů nafty. Průměrně je nejlevnější nafta ve Španělsku - € 1,04 za litr. V Německu stojí € 1,11 za litr. Mimo dálnici se však dostanete i na tu španělskou cenu. Počítejte tedy přibližně s € 1,05 za litr, což za tu cestu znamená € 257,25 za pohonné hmoty. Dosaďte si svoji spotřebu.

18.07.2016, 19:21.
Chtěla bych se zeptat, zda jsou ve Španělsku stejné předpisy pro používání dětských autosedaček či podsedáků - výška, váha, věk - jako v Čechách nebo je to tam jinak? Děkuji. Hana.

Ve Španělsku ten limit býval 12 let a 135 cm. Nicméně doporučujeme hledět především na bezpečnost Vašeho dítěte než na limity.

# 18.07.2016, 09:47.
Chystám se přiští týden do Santanderu ve Španělsku na mistrovství světa v jachtingu s dětmi. Mám Opel Zafira Tourer CNG. Díval jsem se, že nemají ve Francii čerpací stanice CNG, musím tedy jet na benzín, ale mám nádrž pouze na 15 litrů benzínu. Máte s tím zkušenost? Děkuji. Radek.

Zkušenosti nemáme, nicméně několik informací lze získat v článku Do Jižní Francie s CNG autem Opel Zafira 1.6 CNG.

# 17.07.2016, 06:57.
Chceme jet autem do Španělska na Costa Brava v termínu od 5.9. do 8.9.2016. Vyrážíme z Berouna s přítelkyní a prosíme Vás o vypsání ideální trasy a ceny mýta na francouzských a španělských dálnicích. Fungují mýta jako v Itálii? Děkuji za odpověď. Hezký den. Jaroslav.

Vaše optimální trasa je následující: Beroun - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Costa Brava. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku v závislosti na cílové destinaci. Costa Brava je pobřeží dlouhé 220 km, tzn. mýtné je různé. Např. po Girona zaplatíte € 6,30, po Lloret de Mar € 9,60 atd. Systém výběru mýtného je přibližně stejný jako v Itálii.

# 13.07.2016, 15:22.
Zajímalo by mě, kolik bych platil na španělské pozemní komunikaci, když pojedu obytným autem do 3500 kg. A zda mohu zajet tímto vozem i do Madridu a Valencie? Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Jan.

Obytné vozy, stejně jako dodávky platí na španělských dálnicích mýtné ve stejné výši jako osobní automobily. Cena je individuální podle dálnice, většinou to na jednotlivých úsecích vychází kolem € 0,02 až € 0,10 za kilometr. O nějakém výrazném omezení vjezdu do Madridu a Valencie nevíme. Najdete tam i parkoviště vyhrazená pro obytné automobily. V Madridu se o omezeních uvažovalo, ale s největší pravděpodobností se to ještě nerealizovalo. Doporučujeme samozřejmě zaparkovat nebo zakempovat na okraji a do centra se dopravit městskou dopravou.

# 13.07.2016, 14:12.
Předevčírem jsem se vrátil ze Španělska. Cesta absolutně bez problémů, tankování ve Francii bezproblémové. Nafta stojí mezi € 1,125 v Německu, € 1,299 ve Francii. Benzín přibližně o € 0,250 více - platí pro dálnici. Pohledová kontrola pouze na přejezdu Německo - Francie a potom na mýtných branách na jihu. Pouze pohledem maximálně stáhnete zadní okno. Opět se mi osvědčila má oblíbená trasa přes Mulhouse - Lyon po A36, A39, A40, A42 sjet na A432 - platba € 2,00, A43 a potom na A7 na jih. Mýto na jih € 79,85.

Děkujeme za cenné informace.

# 23.07.2016, 11:28.
V srpnu jedeme s rodinou do Španělska k Barceloně autem. Rádi bychom cestou přenocovali v nějakém levném kempu poblíž Lyonu. Máte nějaké tipy? Současně jsem se chtěla zeptat, zda máte představu, kolik zaplatíme za mýtné, když pojedeme přes celou Francii. Velice děkuji. Kateřina.

Kempy ve Francii jsou obecně na dobré úrovni a cenově přijatelné. Jejich seznam najdete na Camping. Vyfiltrujte si oblast Lyonu a vyberte si kemp podle Vašich představ. Mýtné napříč Francií od Mulhouse po Perpignan vychází na € 72,20, ve Španělsku do Barcelony na € 15,85.

# 08.07.2016, 01:39.
Chci Vás ještě poprosit o pomoc. 26.7. odlétáme na dovolenou do Španělska a to do Tossa de Mar. Přiletíme do Barcelony na El Prat, kde strávíme jednu noc, kousek od letiště a to v pensionu Carlos III. Druhý den ráno nebo dopoledne bychom se potřebovali dostat vlakem do Blanes. Proto Vás prosím o radu, jak a kam se máme z toho pensionu dostat na vlakové nádraží, ze kterého nám pojede vlak až do Blanes. Z Blanes dál do Tossa de Mar už vím. Byli jsme tam minulý rok. A 2.8. pojedeme zpět do Barcelony na letiště a odsud letíme do Benátek, se kterými jste mi už skvěle poradil. Proto se na Vás obracím o pomoc. Předem děkuji a přeji hezký den. Jan. P.S.: snažil jsem se si to vše zjistit na internetu, ale už mám z toho hlavu jak pátrací balón.

Vyjděte z Pensión Carlos III a vydejte se doleva po Carrer d' Enric Borras. Po 300 m Vás dovede k Avinguda Josep Anselm Clavé. Vpravo je zastávka autobusu Enric Borras. Jeďte linkou AMB L10 a vystupte na Avinguda Josep Tarradellas / Rbla. Just Oliveras. Je to u nádraží L' Hospitalet de Llobregat, odkud jeďte vlakem Renfe R1 do Blanes.

# 06.07.2016, 16:43.
22.8.2016 odjíždíme z Teplic do Valencie. Jaká trasa by byla pro nás nejlepší a současně nejlevnější? Zvažujeme různé alternativy. Na kolik nás vyjde mýtné ve Francii, popř. ve Švýcarsku a Španělsku? Děkuji za odpověď. František.

Vaše optimální trasa je následující: Teplice - Most - Chomutov - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Barcelona - Tarragona - Valencie. Můžete jet i o něco delší severní trasu přes Drážďany a Frankfurt a následně přes Karlsruhe. Poplatky jsou popsané v odpovědi ze dne 16.05.2016, 21:17. Ve Španělsku zaplatíte navíc € 13,25. Trasa mimo dálnice je popsaná tamtéž. Cesta přes Švýcarsko Vám úsporu nepřinese.

# 29.06.2016, 18:14.
Jedeme z Prahy do Lloret de Mar. Kolik zaplatíme na mýtném a pohonných hmotách?

Trasa je Praha - Rozvadov - Norimberk a dále jako v odpovědi ze dne 03.06.2016, 22:04 včetně poplatků.

# 28.06.2016, 13:07.
Plánuji cestu do Španělska přibližně v polovině srpna a trápí mě dvě otázky. První: jaká může být přibližně hustota dopravy po cestě, když vyjedeme někdy v prostředku týdne? Druhá: jaká cesta vyjde ekonomicky nejvýhodněji, zda ta Vaše nebo trasa: Rakousko (z Prahy i přes Německo bez známky a rychle) - Landeck, směr Reschenpass - Kajetanbrücke na Samnaun (nebát se toho) - St. Moritz - Milano - Torino (A32 - dá se obejít) Susa - Oulx - Col de Montgenevre - Briancon - Tallard (A51) - Aix-Salon (A54) - Montpellier (A7) - hranice - Barcelona. Děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem Martin.

Uvědomte si, že optimální trasa po dálnicích popsaná v odpovědi ze dne 29.05.2016, 17:59 je dlouhá přes 1700 km. Tedy už tak náročná. Vy jste si naplánoval trasu přes hory po silnicích a silničkách. Kromě toho, že budete mít zřejmě plně naložené a obsazené auto a tím pádem v takovém terénu výrazně vyšší spotřebu, prodloužíte si trasu sice jen o 100 km, ale i tak zaplatíte nějaké mýtné. Na trase Lecco - Oulx € 32,10 a na trase Tallard - Barcelona € 55,65, celkem tedy € 87,75, což je o € 0,30 na poplatcích méně (bez rakouské dálniční známky), ale za cenu vyšších nákladů za pohonné hmoty a za ceny výrazně náročnější cesty. V polovině týdne nebudou směřovat davy turistů na jih, počítejte však s tím, že u větších měst mohou vznikat dopravní zácpy. Některé úspornější trasy ve Francii jsou popsané v naších otázkách a odpovědích týkajících se Francie.

# 19.06.2016, 14:22.
Chystáme se poprvé autem do Španělska, konkrétně Praha - Lloret de Mar. Chci se zeptat, jaká je nelepší cesta? A jak je to s poplatky? Kolik nás bude stát cesta, když pojedeme přes Německo a Francii po dálnici? Ještě se chci zeptat, zda znáte nějaké ubytování po cestě ve Francii, někde kolem Lyonu nebo pod Lyonem směr Španělsko? Rádi bychom nejeli v kuse, ale přespali v té Francii. Samozřejmě bychom raději levnější spaní typu F1 nebo něco podobného. Moc děkuji za odpověď. Veronika.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - Lyon - Valence - Orange - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Lloret de Mar. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte € 72,20 a ve Španělsku € 9,60. To samé při cestě zpět. Do Lyonu doporučujeme jet východní částí dálnice, tj. od Dole po A39, A40, A42, A432, A43, A46. Polovina cesty je v Besancon. Tady je u dálnice A36 Hotel F1 Besancon Valentin, více ve městě Hotel F1 Quest Micropolis. O kousek dál v Dole Hotel F1 Dole. Ten je také kousek od dálnice A36.

# 17.06.2016, 14:55.
Obracím se na Vás s prosbou. 21.6.2016 se chystáme do Španělska. Cestu máme naplánovanou Český Krumlov - El Verger. Mohl byste mi doporučit trasu a částku? Děkuji za odpověď. Aram.

Vaše optimální trasa je následující: Český Krumlov - Strážný - Deggendorf - Mnichov - Ulm - Stuttgart - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Tarragona - Valencia - El Verger. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 54,10. Celkem tedy € 126,30. To samé při cestě zpět. Výše uvedená trasa je přibližně o 100 km delší než přes Švýcarsko, ale rychlejší a levnější. Lyon doporučujeme objíždět po východních dálnicích, tzn. od Dole po A39, A40, A42, A432, A43, A46. Vzhledem k vzdálenosti nedoporučujeme jet mimo dálnice.

# 14.06.2016, 14:40.
Rád bych se zeptal na ideální trasu z Prahy do Tarragony, a neplatit mýtné. Jedu poprvé. Děkuji Vám. Sergei.

Viz naše odpověď ze dne 16.05.2016, 21:17. Ve Španělsku musíte je po N-II - Figueres - N-260 - Besalu - A26 - Olot - C-37 - Vic - C-25 - Manresa - C37 - Igualada - C-15 - Vilafranca - N-340 - Tarragona. Je to ale hodně náročná trasa než po dálnicích. Pokud jedete poprvé, doporučujeme dálniční variantu.

# 13.06.2016, 14:14.
Ráda bych poprosila o radu. Příští čtvrtek odjíždíme do Španělska a stále se rozmýšlíme, kterou cestu zvolit. V minulosti jsme cestovali přes Francii. Vzhledem k tomu, že se koná Euro 2016 a příští víkend 50 km od Lyonu se koná zápas, přikláním se k cestě přes Švýcarsko. Také velká část dálnice ve Francii má dopravní omezení. Chceme vyjet už ve čtvrtek brzy ráno a v pátek večer se ubytovat ve Valence. Prosím, dejte vědět, kterou cestu byste volili vy jako zkušení. Děkuji předem moc za radu. Ilona.

Volili bychom cestu jako v odpovědi ze dne 16.05.2016, 21:17 s tím, že od Dole bychom volili východní dálnici A39, A40, A42, A432, A43, A46, A7. Pokud se rozhodnete jet přes Švýcarsko jeďte jižněji od Ženevy na Annecy, Chambery, Grenoble, Valence. Nicméně pokud pojedete přes Francii v pátek ráno, nemělo by to až tolik ovlivnit dopravu. Hodně také záleží na tom, kdo bude hrát. V Saint Etienne hrají v sobotu druzí ze skupiny A a C. Tam je hodně pravděpodobné, že druhé ve skupině A bude Švýcarsko, tak by ta Švýcarská cesta nemusela být vhodná. Stejně jako A42. Sledujte výsledky :-)

# 07.06.2016, 17:55.
Děkuji za odpověď. Smůla je, že průjezd Francií je přibližně 1000 km a to na nádrž neujedete. S pozdravem Standa.

Právě proto jsme Vám psali, abyste natankoval plnou nádrž ještě v Německu a po cestě napříč Francií doplňoval pohonné hmoty raději průběžně s dostatečným předstihem. Odjíždíte 25.6., tzn. neřešte to teď. Palivový itinerář si sestavte až před odjezdem podle toho, jak se bude situace vyvíjet.

# 07.06.2016, 12:31.
Můj dotaz se týká momentální situace ve Francii. Odjíždím 25.6. autem. Pokud se teď někdo vrátil, tak hlavně zda je bezproblémové tankování na dálnicích. Jedna malá poznámka - nejkratší cesta. Autem tam jezdím od roku 2001 v podstatě stejnou trasou jaká je tu doporučována. Oříškem může být pouze průjezd Lyonem a z jakého směru přijedete. Do Lyonu přijedu po A40, A42, potom sjedu na A432. Tady se platí úsekové mýto € 1,90 a potom to mažu směr Marseille - Barcelona na A7. Ještě jsem neměl problémy se zácpou. Standa.

Problémy se koncem měsíce přenesly ze západu a severu země i na jih. Nicméně zásobování čerpacích stanic pohonnými hmotami se už zlepšilo. Doporučujeme natankovat plnou nádrž ještě v Německu a po cestě napříč doplňovat pohonné hmoty raději průběžně s dostatečným předstihem. Nicméně Váš termín je ještě daleko, předpokládáme, že už v té době bude situace vyřešena. Ceny jsou ve Francii nejdražší ze všech průjezdných zemí - Česká republika, Německo, Francie, Španělsko. Trasu po A39, A40, A42, A432, A43, A46 často doporučujeme právě z důvodu lepší průjezdnosti než po A6 od Paříže.

03.06.2016, 22:04.
1.6. vyrážíme s dětmi autem do Španělska - Lloret de Mar. Pojedeme z Podbořan. Prosím, jaká trasa je pro nás nejlepší a jaké budou poplatky ve Francii? Bude lepší jet ve Francii po dálnicích nebo se jim v tomto termínu kvůli zácpám raději vyhnout? Popřípadě cestu nakombinovat částečně po dálnici a částečně po jiné silnici? Předem děkuji za jakékoliv rady, jedeme tímto směrem poprvé. Předem děkuji za radu. Zdenka.

Je to trasa dlouhá 1650 km. Mimo dálnice by bylo dost náročné jet. Optimální trasa je následující: Podbořany - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Orange - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Lloret de Mar. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 9,60. To samé při cestě zpět. Pátek a sobota z 1.7.2016 na 2.7.2016 je jeden z nejhorších termínů z hlediska dopravních zácp. Možnou alternativou, jak se vyhnout dálnici kolem Lyonu je jet od Dole po N73 a následně po N70 a N79 do Montmarault a odtud po A71 a A89 do Clermont-Ferrand, odkud vede bezplatná dálnice A75 na jih. Na výše uvedenou trasu se napojíte za Montpellier u Beziers. Na A75 je jeden placený viadukt. Zaplatíte za něj € 9,80 (od 1. července). Celkem tato trasa na francouzském území stojí na mýtném € 48,60 včetně viaduktu u Millau, který se dá objet údolím. Celkem tedy za trasu € 58,20, tedy o € 23,60 méně. Těch možností je daleko více, hodně jich najdete v našich otázkách a odpovědí týkajících se Francie. Doporučujeme si sestavit alternativní trasy a v případě dopravní zácpy zvolit alternativu.

# 31.05.2016, 13:53.
Obracím se na Vás s prosbou, zda vlaková zastávka Santa Susanna nemá v určitých časech v červnu od 18. do 25.6.2016 výluku. Prošla jsem aktuální jízdní řády Renfe, abych zjistila spojení Santa Susanna - Barcelona / Placa de Catalunya a v podvečer zpět. Na jízdních řádech lze místa zadat, ale na barevné mapce zobrazující možnosti zastávek pobřežních městeček s Barcelonou není označena tečkou. Tu mají místa Calella a Blanes. Mám vycházet z informace z jízdních řádů a nebo mám důvěřovat plánku? A ještě prosím o radu: poblíž výstupu z vlakové stanice Barcelona / Placa de Catalunya je současně i jedna ze zastávek Bus Turistic - červená trasa? Děkuji za zprávu a přeji hezký den. Eva.

O nějaké výluce nevíme. Platí jízdní řády na stránkách Renfe. Nevíme přesně, který plánek máte na mysli, ale na lince R1 je šest hlavních stanic - Molins de Rei, L' Hospitalet de Liobregat, Mataro, Calella, Blanes, Macanet - Massanes, jejichž název je na oficiálním plánku linky v černém poli. Ostatní stanice, nebo spíše zastávky jsou popsané standardně. Černou tečkou v kroužku jsou vyznačované stanice, ve kterých zastavují všechny spoje linky. Bez tečky, tedy jen kroužkem jsou označené stanice, ve kterých nezastavují všechny spoje linky. Linka R1 má všechny stanice s tečkou. Máte zřejmě plánek, ve kterém tečka představuje těch šest hlavních stanic. Na Placa de Catalunya mají zastávky dvě linky Barcelona Bus Turistic - modrá a červená. Zastávka není společná, každá linka má svoji zastávku. Zastávky poznáte bez problému. Na panelu je nahoře umístěno logo služby - oko. V horní části panelu je velká tečka v barvě linky. V blízkosti zastávek jsou infostánky.

29.05.2016, 17:59.
Rád bych se zeptal na ideální trasu ze Staré Boleslavi do Barcelony a na mýtné. Jedu tuto trasu poprvé. Děkuji. Milan.

Optimální trasa je následující: Stará Boleslav - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Barcelona. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 15,85. To samé při cestě zpět.

# 28.05.2016, 22:10.
Máme v plánu jet 11.6.2016 do Španělska do Cambrils. Startujeme v Ostravě. Máme objednáno ubytování v Janově. Potom budeme pokračovat směr Cambrils. Zajímá mě cena mýtného a ostatních poplatků přes Itálii, Francii a Španělsko. Mockrát děkuji za odpověď. Emil.

Pokud nejdete přes Janov z nějakého důvodu (např. poznávání ligurské a francouzské riviéry), potom je tato trasa nejméně ekonomická. Optimální trasa je následující: Ostrava - Brno - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Montpellier - Perpignan - Barcelona - Cambrils. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 22,40. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 189,20. Optimální trasa přes Janov je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Trotona - Janov - Savona - Imperia - Sanremo - Nice - Aix en Provence - Nimes - Montpellier - Perpignan - Barcelona - Cambrils. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 8,80, na mýtném v Itálii zaplatíte € 65,50, na mýtném ve Francii € 48,30 a na mýtném ve Španělsku € 22,40. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 290,00. O 90 km delší trasa ale výrazně levnější je následující: Ostrava - Brno - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona a dále jako v předchozí variantě. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 36,15), na mýtném v Itálii zaplatíte € 33,50, na mýtném ve Francii € 48,30 a na mýtném ve Španělsku € 22,40. Celkem tedy v obou směrech zaplatíte € 244,55. Vhodnou volbou trasy můžete tedy ušetřit až € 100,00. Ubytování doporučujeme hledat na Booking. Ceny jsou kalkulované pro osobní automobil a ve variantě s rakouskou dálniční známku za předpokladu cesty delší než 10 dnů. V opačném případě z této varianty odečtěte € 8,80.

# 26.05.2016, 10:17.
Pane Řehůřku, prosím pěkně. Máte hrubý odhad, na kolik přijdou dálnice ve Francii a Španělsku? Slyšela jsem, že snad ne všechny dálnice ve Španělsku jsou placené, ale nevím co je na tom pravdy. A dá se prosím na mýtných branách platit i debetní kartou nebo jen kreditní kartou? Děkuji Vám za informaci. Plánujeme okruh po Portugalsku. Cesta Brno - Praha - Norimberk - Mulhouse - Lyon - Clermont Ferrand - Bordeaux - San Sebastian a potom okolo pobřeží až do Gibraltaru. Pak podle času buď podél pobřeží nebo skrz Španělsko zpět do ČR. Předem Vám moc děkuji za cenné rady na cestu. S pozdravem Jana.

Informace o francouzských dálnicích najdete na Autoroutes, informace o španělských dálnicích najdete na Autopistas, informace o portugalských dálnicích na Portugal Tolls. Ve Francii a ve Španělsku zaplatíte mýtné v hotovosti nebo platební kartou, v Portugalsku doporučujeme předplacené kupóny Toll Card. V hotovosti nebo platební kartou tady nezaplatíte, resp. je zde možnost Easy Toll kde jsou poplatky automaticky strhávány ze svázané kreditní karty. Každopádně doporučujeme mít pro platbu mýtného ve Francii a ve Španělsku v záloze i kreditní kartu. Veškeré informace o zařazení vozidel do kategorií, platebních metodách, zpoplatněných úsecích a výši mýtného najdete na výše uvedených stránkách. Na trase přes Francii zaplatíte na Vámi uvedené trase € 68,30. Na další úseky si už poplatky budete muset vyhledat na výše uvedených stránkách, protože je to už hodně závislé na kombinaci placených a neplacených úseků.

# 22.05.2016, 14:49.
5.7. se chystáme do Španělska. Cestu máme naplánovanou takto: Praha - Milán - Monako - Marseille - Andorra - Barcelona. Zpět Barcelona - Lyon - Praha. Mohu se zeptat, na kolik by nás vyšlo mýtné atd.? Předem děkuji moc za odpověď. Martin.

Cestu tam doporučujeme následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Monaco - Nice - Cannes - Frejus - Aix-en-Provence - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - N116 - N20 - N22 - Andorra - N145 - N260 - C16 - Barcelona. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku ten kousek objeďte přes Bregenz, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 35,96), v Itálii zaplatíte na mýtném € 33,50 a ve Francii € 45,30. Za Tunnel de Puymorens ve Francii zaplatíte € 6,70, za Túnel d' Envalira v Andorra zaplatíte € 6,60 a Túnel del Cadí ve Španělsku € 11,60. Pokud pojedete do Andorra ze severu, tj. z Narbonne po A61 a následně N20, ušetříte € 3,30. Cestu zpět doporučujeme následující: Barcelona - Perpignan - Narbonne - Montpellier - Nimes - Valence - Lyon - Ženeva - Bern - Basilej - Karlsruhe - Norimberk - Rozvadov - Praha. Ve Španělsku zaplatíte na mýtném € 15,85 a ve Francii € 58,10. Pro Švýcarsko už budete mít dálniční známku vylepenou a v Německu se mýtné neplatí.

# 17.05.2016, 13:16.
Mockrát děkuji za cennou radu. Ještě mě napadla jedna otázka týkající se dopravy z Tarragona do kempu Torre de la Mora. Je zde možnost dostat se do kempu lokálním autobusem nebo je potřeba počítat s taxi? Moc Vám děkuji a přeji příjemný den. Jitka.

Z Tarragona do lokality, kde se kemp nachází, jezdí autobusy společnosti EMT. Konkrétně se jedná o linku č. 12. Z Tarragona jezdí z centra, tj. z Placa del la Imperial Terraco. V blízkosti kempu se zastávka jmenuje La Mora. Odtud potom jděte ve směru jízdy autobusu a hned odbočte doprava po mostku ke kempu.

16.05.2016, 21:17.
Pane Řehůřku, chtěl bych vás poprosit o radu. Jedeme s rodinou na dovolenou do Španělska, do Alcossebre. Start máme z Nového Jičína. Chceme jet přes Německo. Mohl byste mi doporučit trasu a částku, kterou zaplatím za dálniční poplatky ve Francii a Španělsku? A zda jde po trase sjet na nějakou souběžnou cestu s dálnicí, tak aby nebyla velká časová ztráta? Děkuji za odpověď. Meki.

Vaše optimální trasa je následující: Nový Jičín - Olomouc - Brno - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Girona - Barcelona - Tarragona - exit 44 - Alcossebre. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 72,20 a ve Španělsku € 34,10. Celkem tedy € 106,30. To samé při cestě zpět. Je to přibližně 2300 km, dost dlouhá cesta. Doporučujeme to jet celé po dálnici. I tak budete téměř 24 hodin na cestě + přestávky. Cesta mimo dálnici ve Francii je popsaná v odpovědi ze dne 14.04.2016, 22:29 - Francie. Když už, tak bychom volili kompromis. Před Lyonem odbočit po D338 dojet k dálnici A89, která Vás dovede k Clermont-Ferrand, odkud vede bezplatná dálnice A75 na jih. Poplatkově ale ušetříte jen € 12,30. Pokud neobjedete viadukt Millau na A75, zaplatíte za jeho průjezd € 7,80.

# 15.05.2016, 13:27.
Potřebovala bych zjistit, zda se dá dostat do Tarragona přímo z letiště v Barceloně, případně jak se tam dostat nejsnadněji a jaký je nejlevnější způsob dopravy. Předem Vám moc děkuji a přeji příjemný den. Jitka.

Přímo z letiště v Barceloně jezdí do Tarragona Bus Plana. Jízdenka stojí € 13,00, zpáteční € 23,95. Cesta trvá 1 hodinu a 10 minut, celkem jezdí kolem 15. spojů. Zastávka na letišti je u terminálu T1. Levnější dopravou se tam dostanete vlakem Rodalies de Catalunya za € 7,00 přes Sants. Nejdříve pojedete vlakem R2 a následně ze Sants vlaky R14, R15 nebo R16.

# 15.05.2016, 09:58.
Veľmi pekne ďakujem za rýchlu odpoveď ohľadom presunu v Madride. Chcela by som sa Vás ešte opýtať, kde si môžeme v Madride na letisku uložiť na niekoľko hodín batožinu? Ďakujem. Viera.

Na letišti Madrid Bajaras jsou dvě úschovny zavazadel. Jsou v terminálu T1 a T4 v příletové hale v přízemí. Úschovny zavazadel jsou v provozu nonstop. Úschova do dvou hodin stojí € 6,00 za zavazadlo, na delší dobu do 24. hodin € 10,00.

# 06.05.2016, 17:03.
Rehúrkovci, po veľmi vydarenom výlete v Ríme - aj vďaka Vám - som sa rozhodla ísť cez letné prázdniny na ostrov Gran Canaria. Letím z Budapešti do Madridu a tu budem mať 5,5 hodiny čas pri prestupe. Tento čas nechcem stráviť na letisku, ale ho využiť na krátku prechádzku po meste, v ktorom som ešte nebola. 1. Ako sa dostanem z letiska do centra mesta? 2. Koľko stojí táto cesta? 3. Čo by ste nám odporučili v tomto krátkom čase si pozrieť? Ďakujem za odpoveď. Viera.

Z letiště Barajas jeďte metrem - růžová linka č. 8. Zaveze Vás na Nuevos Ministerios. Odtud pokračujte šedou linkou č. 6 na Cuatro Caminos a odtud červenou linkou č. 2 na Opera. Jízdenka stojí € 5,00. Jedná se o jízdenku pro zónu A + letiště pro cestu přes více jak 9 stanic. V blízkosti je Palacio Real (Královský palác) a Plaza Mayor, dvě top atrakce Madridu.

02.05.2016, 12:02.
Můžete prosím odhadnout dálniční poplatky ve Francii, když jedeme z Plzně do španělského Santanderu? Děkuji. Diana.

Doporučujeme následující trasu: Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - A36 - Beaune - A6 - Chalon-sur-Saone - N70 - N79 - Montmarault - A71 - Combronde - A89 - A20 - Breive-la-Gaillarde - A89 - Bordeaux - A63 - AP8 - Bilbao - A8 - S10 - Santander. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 71,90 a ve Španělsku € 14,05. To samé při cestě zpět.

# 24.04.2016, 20:49.
Přibližně 20. srpna chceme jet dva dospělí autem z Kladna do Madridu. Chceme rozplánovat cestu na tři dny. Můžete nám poradit nejlevnější variantu cesty? Za odpověď děkuji. S pozdravem Václav.

Nejlevnější dálniční varianta vede středem Francie, konkrétně Kladno - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - A36 - Besancon - A36 - Beaune - A6 - Chalon sur Saone - N80 - N79 - Montmarault - A71 - A89 - Bordeaux - A63 - Bayonne - Burgos - Madrid. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 71,90 a ve Španělsku € 26,10. To samé při cestě zpět. Jižní cesta Francií je přibližně stejně drahá, ve Španělsku však podstatně dražší. Vzhledem k tomu, že chcete cestu rozložit na tři dny, předpokládáme, že hledáte i úsporu na mýtném. Smysluplná cesta mimo placené dálnice je v úseku Chalon sur Saone - Bordeaux. Trasa je následující: Chalon sur Saone - N80 - N70 - Montceau les Mines - N70 - N79 - Digoin - Le Montet - D33 - D157 - D94 - A714 (neplatí se) - Montlucon - N145 - Gueret - A20 (neplatí se) - Limoges - N141 - Anguoleme - N10 - A10 (neplatí se) - Bordeaux. Odtud už po A63, která se částečně také neplatí, na jih. Úspora na mýtném je € 37,10 v jednom směru. Ubytování po cestě doporučujeme hledat na Booking.

# 05.04.2016, 14:10.
Je možné přiletět do Barcelony ve čtvrtek a přímo na letišti si pronajmout automobil? Máte nějaká doporučení? Další dotaz: chceme jet do Villarealu. Kolik se platí mýtné po dálnici? V pátek bychom automobil vrátili. Kolik může být cena orientačně dohromady za půjčení vozu, mýtné a pohonné hmoty? Na cestě Barcelona - Villareal? Děkuji. Petr.

Doporučujeme hledat přes srovnávač různých autopůjčoven. Najdete ho na Pronájem aut. V tomto případě doporučujeme zapůjčit auto přímo na letišti. Ve městě najdete i nižší cenu, ten rozdíl je však nepodstatný. Mýtné na této trase je € 32,95, celkem tedy € 65,90. Za půjčení do druhého dne se dostanete i na cenu do € 30,00. Zkalkulujte si to přesně podle Vašich časů a požadavků. S pohonnými hmotami se dostanete při spotřebě 7 litrů naturalu na 100 km na cenu kolem € 45,00. Počítejte i s rezervou s cenou do € 150,00. Cenu ovlivní samozřejmě konečná konfigurace vozu a pojištění.

# 04.04.2016, 23:48.
Vážený pane, v létě jedeme do Španělska do Santa Susanna. Cestu tam chceme jet po trase Čelákovice - Carcassone. Tam přespíme a druhý den pojedeme přes Pyreneje do Santa Susanna. Zpět potom ze Santa Susanna do Avignonu, tam přespíme a druhý den se budeme toulat po Provence. Večer pojedeme z Provence zpět do Čelákovic. Prosím o Váš výpočet mýtného ve Francii a ve Španělsku a optimalizaci tras. Děkuji. Petr.

Ve Francii na trase Mulhouse - Besancon - Lyon - Nimes - Narbonne - Carcassone zaplatíte na mýtném € 69,00. Na trase Carcassone - Santa Susanna zaplatíte ve Francii mýtné ve výši € 13,20 a ve Španělsku mýtné ve výši € 7,75. Na trase Santa Susanna - Avignon zaplatíte ve Španělsku mýtné ve výši € 7,75 a ve Francii mýtné ve výši € 22,20. Na trase Avignon - Lyon - Besancon - Mulhouse zaplatíte na mýtném € 48,70. V posledním úseku může být výše mýtného jiná, podle toho odkud budete vyjíždět.

# 13.03.2016, 14:20.
V červnu letíme s kamarádkou do Barcelony, ale hotel máme v Santa Susanna. Chtěla bych se zeptat, kolik stojí jet vlakem R1. Cesta tam, popřípadě i zpět, a kde zakoupit jízdenku? Děkuji za odpověď. Lenka.

Do letoviska Santa Susana se dostanete z Barcelony vlakem Renfe R1 ze stanice Sants. Vlaky jezdí přibližně po půl hodině od 6:12 do 22:42. Doba jízdy je přibližně 1:20. Jízdenka stojí € 4,90. Jízdenku zakoupíte na nádraží Sants v automatu nebo na pokladně. Nelze je zakoupit dopředu. Jízdenka platí dvě hodiny od validace. Na zpáteční jízdenku se neposkytují žádné slevy.

# 28.02.2016, 18:55.
Chcela by som sa spýtať, ako sa najrýchlejšie a najlacnejšie dostaneme s priateľom do hotela vo Španielsku: Carrer de Sants, 138, 3-1 Sants - Montjuic, Barcelona, 08014. Žijeme vo Veľkej Británii, v blízkosti mesta Liverpool. Hlavne ma zaujíma tá cesta z letiska na daný hotel. Ďakujem veľmi pekne za informácie. Denisa.

Zakupte si jízdenku Bitlett Aeroport v ceně € 4,50. Z terminálu T1 a T2 na El Prat Airport v Barceloně můžete jet linkou metra L9 na Torrassa a odtud linkou L1 směr Fondo na Plaça de Sants. Odtud musíte jít po Carrer de Sants k Hostel Barcelona Stay, který je po pravé straně. Mapu linek metra najdete na Mapa Metro Barcelona. Druhou variantou je jet aerobusem A1 (Terminál 1) nebo A2 (Terminál 2) směr Plaça Catalunya. Jízdenka stojí € 5,90. Zpáteční jízdenka stojí € 10,20. Vystoupit musíte na Plaça Espanya. Tady musíte přejít na metro a linkou L1 jet směr Hospital de Bellvitge. Jízdenka stojí € 2,15. Výhodnější je si zakoupit T-10 na 10 jízd v ceně € 9,95. Vystoupit musíte na Plaça de Sants a dojít k hostelu jako v předchozí variantě.

# 04.02.2016, 13:01.
Pane Řehůřku, píši upřesnění dotazu a shrnutí informací od Vás, které jsou velmi dobře napsány. Spolu s kamarádem jedeme společně do Španělska auty. Pro placení mýtného jsme si objednali od jedné firmy krabičky Liber-t. Dále jsme zjistili, že krabičky fungují pouze na výběr mýta ve Francii. A tak vznikl problém, jak přes hranici, kam se zařadit, jak zaplatit ve Španělsku na první mýtné bráně. Je úsek mezi branami přes hranici bezplatný? Vaše odpověď nás uklidnila. Vše je nám jasné. Přesto mám ještě jeden dotaz. Když najíždím na poslední mýtnou bránu v Le Perthus a mám zaplacené mýtné dopředu, je jedno do jakého pruhu se zařadím? Protože se jedná o španělskou dálnici, kde mi elektronické mýto již fungovat nebude, a já si ji musím předplatit. V hotovosti nebo kartou, bylo by vhodné zařadit se do pruhu bez t? Nebo tam pro mě ještě funguje Liber-t? Děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den. S pozdravem Jindřich.

Existují i tzv. dual boxy TIS-PL, které lze použít ve Francii a ve Španělsku. Jsou pro nekomerční použití a jen pro vozidla nad 3,5 tuny a delší než 3 m. Toto je vhodné například pro mnoho obytných automobilů. O mýtném na francouzsko - španělské hranici viz naše odpověď ze dne 03.02.2016, 21:21. Úsek z Francie do Španělska je plně zpoplatněný a Le Boulou - hranice se platí v Le Boulou ve výši € 0,70 a úsek hranice - Aduana se platí v Aduana, pokud tam sjedete ve výši € 0,45 a pokud tam nesjedete (ve Vašem případě), tak vyzvedáváte lístek na dálnici v La Jonquera a platíte až na následující mýtné bráně při opuštění placeného úseku. V této ceně je i ten úsek od hranice. Technicky je to ošetřeno tak, že se dá na Aduana pouze sjet ze směru z Francie nebo najet ve směru do Francie. Nicméně Vaše starosti jsou zbytečné. Pokud máte Liber-t, volte vždy pruh pro Liber-T. Pokud se z nějakého důvodu spletete a najedete špatně, vždy můžete dát obsluze box, která provede načtení ručně. Určitě se nestane, že opustíte mýtnici bez zaplacení a na druhé straně se určitě nestane, že najedete do placeného úseku na španělské dálnici bez lístku. Na mnoha mnoha portálech se uvádí, že mýtné se platí v Le Perthus. Fyzicky stojí mýtnice už u le Boulou. U le Perthus stávala celnice, která byla po roce 2010 demontována. V současné době tam probíhají mimořádné hraniční kontroly, tak jako na mnoha místech v Evropě.

# 04.02.2016, 12:07.
Chtěla bych se zeptat na vaši nabídku trajektů. Potřebovala bych se v červnu dostat do španělské Malagy a letecky nemohu cestovat. Proto mě napadla kombinace vlaku a trajektu. Můžete mi poradit, zda do Malagy jezdí nějaký trajekt a odkud? Děkuji. Olga.

První možností je jet autobusem Eurolines z Prahy do Janova. Jízdenka se pohybuje kolem 900,- Kč. Z Janova jede trajekt do Barcelony - Trajekty - Spain. Nejlevnější jízdenka v červnu stojí € 52,50. Z Barcelony (Sants) musíte jet vlakem AVE do Madridu a odtud vlakem AVE do Malagy. Jízdní řády najdete na Renfe. Turistické jízdenky z Barcelony do Madridu se pohybují od € 40,00 a turistické jízdenky z Madridu do Malagy se pohybují od € 45,00. Druhou možností je jet autobusem Eurolines z Prahy do Madridu. Jízdenka se pohybuje kolem 2400,- Kč. Do Malagy vlakem z Madridu jako v první variantě. Jízdní řády Eurolines najdete na stránce Jízdenky. Druhá varianta je rychlejší a levnější. Vhodnou kombinací termínů a zpátečních jízdenek se můžete dostat na nižší cenu.

03.02.2016, 21:21.
Děkuji za rychlou odpověď. Ano, projedu poslední branou ve Francii, ale na dálnici je další mytná brána na španělské straně. Ale pokud nebudu mít lístek, jak tou branou projedu? Abych to upřesnil. Jedu z Teplic do Malgrat de Mar. Jaromír.

Je to kombinace platby zpětně a platby dopředu. Nemusíte se bát, že se dostanete k bráně bez identifikace projetého úseku pro placení. U Le Boulou je na dálnici mýtná brána, kde uhradíte projetý úsek a současně dopředu kousek dálnice k francouzsko - španělské hranici, ve Vašem případě prostřednictvím Liber-t. Pokud byste sjel z dálnice u Le Boulou, sjel byste těsně před touto mýtnou bránou a zaplatil byste za projetý úsek u jiné mýtné brány přibližně 400 m dál mimo dálnici. Stejně tak, pokud byste najížděl u Le Boulou a jel do Španělska, zařadil byste se do pruhu směr Barcelona a ještě než byste najel na dálnici, zaplatil byste dopředu mýtné za ten kousek k hranici. Španělé to mají vyřešené podobně. Kousek za hranicí máte možnost sjet na Aduana, kde se dá ve směru do Španělska jen sjet a zaplatit na mýtné bráně úsek od hranice, v opačném směru se dá najet jen ve směru do Francie a dopředu uhradit úsek po hranici. Vy pojedete dál po dálnici ve směru do Španělska a vyzvednete si lístek o kousek dál na mýtné bráně Frontera přímo na dálnici u La Janquera. Při sjezdu pak zaplatíte včetně toho úseku od hranice. Pokud byste sjel hned několik metrů od místa, kde si vyzvednete lístek, zaplatíte ten úsek už u této brány. Lístek byste měl u sebe jen 1 km.

# 03.02.2016, 18:58.
Mám takový dotaz. Jedeme do Španělska autem přes Francii. Pro Francii máme pronajatou krabičku Libert-t, ale nevím jak se projede přechodem mezi oběma státy. Jak je to řešeno? Ta krabička je pouze pro Francii. Mýtné ve Španělsku budeme platit hotově. Tak nevíme, jak je to tam uděláno. Děkuji. Jaromír.

Liber-t funguje pouze ve Francii. Jakmile projedete posledním zpoplatněným úsekem, tj. projedete pruhem označeným písmenem t pro elektronickou úhradu mýtného, box pípne, rozsvítí se zelené světlo a závora se zvedne. Projedete a můžete Liber-t box schovat. Nainstalujete ho opět až ve Francii. Nevypíná se, baterie by měla vydržet 5 až 7 let.

# 15.01.2016, 16:10.
Chystám se, tedy až v září 2016, na cestu Praha - Peniscola. Mohl byste mi doporučit nejrychlejší a současně nejekonomičtější variantu? Děkuji. František.

Víceméně přichází v úvahu jen jedna varianta a ta je následující: Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Lyon - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Barcelona - Reus - Peniscola. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Německu se dálnice neplatí, ve Francii zaplatíte na mýtném € 71,10 a ve Španělsku € 34,30. To samé při cestě zpět. Cesta přes Švýcarsko nenabízí ve Francii takovou úsporu na mýtném, aby pokryla cenu švýcarské roční dálniční známky. Vzhledem ke vzdálenosti přibližně 2000 km nedoporučujeme cestovat mimo dálnice. Možné to samozřejmě je, ve většině případů vedou kolem dálnic přibližně souběžné komunikace, cesta by byla ale náročná.