SLOVINSKO 2019

Slovinsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Slovinsko 2019

Pokud je Slovinsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2019. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Slovinska, o dálničních poplatcích, o cestě mimo dálnici, o kempování ve Slovinsku, o pobytu na slovinském pobřeží, o dětských hřištích a najdete zde také mnoho dalších informací o Slovinsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 06.09.2019, 08:40.
Pojedeme přes Slovinsko po dálnici A4 / E59 na Plitvická jezera. Protože budeme mít přibližně 4 hodiny čas, chtěli bychom se ve Slovinsku alespoň trochu porozhlédnout. Můžete mi prosím poradit, zda je něco zajímavého v blízkosti naší trasy, co by stálo za vidění? Děkuji. Drahomíra.

Viz naše odpověď ze dne 23.02.2018, 20:48.

# 16.07.2019, 19:23.
Rádi bychom letos autem navštívili Slovinsko, proto bych na Vás měla dvě otázky. 1. Lze na trasách Vučja Vas - Bled - Piran - Vučja Vas jet absolutně mimo dálnice? Nejde nám o to, abychom se vyhnuli placeným úsekům, ale naše dodávka je z roku 1975, proto bychom ji neradi hnali celou cestu 100 km/h. 2. Dále bych se chtěla zeptat. Auto má 4,5 m na délku a 1,9 m na výšku, ale po celé délce, tzn. i nad nápravou. Je potřeba kupovat dálniční známku 2B i přesto, že rozměry jde v podstatě o osobní auto? Jak hodně jsou v tomto Slovinci důslední? Děkuji za odpověď. Markéta.

Ano, je to možné. Nicméně hodně složité. Především v úvodní části do Bled budete muset cestovat po silnicích nejnižších tříd. Řešením by bylo jet ten úsek přes Rakousko, tam ale jet s Vaším automobilem nedoporučujeme. Pro Váš typ automobilu je v této části povinná ekologická plaketa, kterou ale pro auto z roku 1975 v žádném případě nedostanete. Pokuty jsou vysoké. S takovým automobilem nedoporučujeme do Rakouska vjíždět i při cestě do Slovinska. Ekologické zóny jsou na Vaší trase po celé hranici s Maďarskem a také ve Vídni a ve Štýrsku. Rozhodující pro zařazení do kategorií pro slovinskou dálniční známku je výška nad přední nápravou. Pokud je výška více jak 1,3 m, musíte mít slovinskou dálniční známku za € 30,00 na týden nebo za € 60,00 na měsíc. Tolerance je nulová.

# 06.07.2019, 09:59.
Jedeme s rodinou do Kranjske Hory přes Villach a dále po silnici 201. Budu potřebovat Slovinsku dálniční znamku? Jiří.

V Rakousku na silnicích 83, 109 a ve Slovinsku na silnici 201 dálniční známku nepotřebujete. Wurzenpass / Korensko selo není zpoplatněný mýtem.