SLOVINSKO 2018

Slovinsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Slovinsko 2018

Pokud je Slovinsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2018. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Slovinska, o dálničních poplatcích, o cestě mimo dálnici, o kempování ve Slovinsku, o pobytu na slovinském pobřeží, o dětských hřištích a najdete zde také mnoho dalších informací o Slovinsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.08.2018, 13:26.
Na cestu do Slovinska přes Kranjskou Horu jsem využil informace a jen chci dodat, že od Villachu se jede pohodově až na 18% stoupání směr Kranjská Hora. Tam nesmějí karavany, ale motorkáři tam jezdí jak ho...., tak bacha na ně. Jsou schopni předjíždět na úzké silnici v zatáčkách, i když jede proti Vám auto. Jinak krása. Na kopci stojí tank a šupem dolů. Ještě - deset dní na procestování Slovinska je málo. Stojí za to tam vyrazit. Ještě jednou děkuji. Ladislav.

Děkujeme Vám za cenné informace.

# 26.07.2018, 19:51.
Jaké zaplatím poplatky po trase Lublaň - Jesenice - Villach - Salzburg - Mnichov - Regensburg? Není cesta náročná pro obytná auta / velké stoupání? Děkuji. Simona.

Ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku. Pro vozidla do 3,5 tuny s výškou nad přední nápravou od 1,3 metru stojí € 30,00. Za průjezd tunelem Karawanken zaplatíte € 7,20. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku. Pro automobily do 3,5 tuny stojí € 9,00. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50. Ekologickou plaketu zřejmě potřebovat nebudete, protože podle Umwelt-Pickerl.at nejsou na Vaší trase ekologické zóny. V Německu se dálnice neplatí. Cesta vede plně po dálnici, ve Slovinsku údolím řeky Sávy, v Rakousku zpočátku údolím řeky Drávy. Horské masivy jsou překonány zmiňovanými tunely. Trasa je vhodná pro obytný automobil.

# 10.07.2018, 19:11.
S rodinou se chystáme autem do Slovinska. Naše první kempování máme v plánu absolvovat v horách někde u Kranjské Hory, zdržet se 2 až 3 dny, potom přejet k Bohinjskému jezeru a poslední kempování máme v plánu v Piranu u moře. Chci se zeptat, jaká je nejlepší cesta, když pojedu od Českých Budějovic a zda si musím kupovat slovinskou dálniční známku před cestou nebo až v té Kranjské Hoře, pokud se tam dá dojet bez známky. Pokud mi dokážete poradit, předem děkuji. Ladislav.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - A2 - sjezd Villach / Warmbad - B83 - B109 - Wurzenpass - Podkoren - Kranjska Gora. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,00 (pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si i druhou na cestu zpět) a za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 11,50. Slovinskou dálniční známku si můžete zakoupit na hraničním přechodu na Wurzenpass. Je tam shop, kde lze koupit jak rakouské, tak slovinské dálniční známky. Týdenní dálniční známka stojí € 15,00, měsíční € 30,00. Z Kranjska Gora pokračujte po silnici 201 a na Jesenice / Zahod se připojte na dálnici A2. Z té sjeďte na sjezdu Lesce a pokračujte po silnici 209 k Bohinjskému jezeru. Stejnou cestou se vraťte na dálnici a po té pokračujte přes Lublaň až do Koperu a následně přes Izola a Portorož do Piranu. Zpět potom jeďte přes Ljubljan - Jesenice - Villach - Salzburg domů. Oproti cestě tam zaplatíte navíc mýtné za Karawanken tunel ve výši € 7,20. Můžete jet samozřejmě stejně jako tam přes Kransjou Goru a Wurzenpass.

# 11.04.2018, 13:06.
Má cenu objíždět dálnici Mureck - Ptuj, když je již údajne od podzimu 2017 zpoplatněn nový úsek z Ptuje na přechod Macelj? Případně jak ji tedy objet? Děkuji. Gejza.

22. listopadu 2017 byla předána do provozu část dlouhá 7 km mezi Draženci a Podlehnik. Zbývajících téměř 6 km dálnice po hraniční přechod Gruškovje bude předáno do provozu na podzim 2018. To, zda to má význam objíždět je hodně individuální. Každý má na to jiný názor a jiné preference. My si vždy kupujeme dálniční známku i pokud jedeme tento úsek. Alternativní objízdná trasa je popsaná v článku Objezd slovinské dálnice: Z Rakouska až k Záhřebu.

# 22.03.2018, 19:07.
Chtěla bych se zeptat, zda je možné ve Slovinsku přespat pod širákem? Jedná se hlavně o příhraniční oblast s Itálií mezi Udine a Terstem. Případně, byl by nějaký tip na přespání pro batůžkáře? Děkuji. Anežka.

Kempovat ve volné přírodě je ve Slovinsku oficiálně zakázané. Tipy na ubytování v kempech, hostelech, farmách apod. najdete na slovenia.info.

# 23.02.2018, 20:48.
Ještě mě napadá. Chceme se vyhnout dálnici ve Slovinsku. Ale současně bychom preferovali prodloužení dovolené přeci jen ve Slovinsku. Nenapadá Vás místo / oblast? Nevadilo by, kdybychom si zajeli, pokud by to bylo tedy mimo dálnici. Moc děkuji i když neodpovíte. Šárka.

Většina turistických atrakcí se nachází v severozápadní části země, nicméně na Vaší trase můžeme doporučit návštěvu Kozjanski park na východě Slovinska, na slovinsko-chorvatské hranici, asi 50 km severozápadně od Záhřebu. Tento park patří k nejstarším a nejrozsáhlejším chráněným oblastem ve Slovinsku. Kromě přírodních krás zde najdete také několik hradů, z nichž Podsreda patří k těm nejvýznamnějším a nejzachovalejším římským hradům ve Slovinsku. Informace najdete na Kozjanski park, ubytování na Booking.

# 04.01.2018, 16:48.
Chtěla bych se zeptat, jak je to ve Slovinsku s kempováním s karavanem. Jedná se mi o kempování mimo kempy. Karavan jsem si pořídili z důvodu levnějšího cestování a divoké kempování máme rádi. Zjišťovala jsem si informace na internetu a zrovna ve Slovinsku je to zakázané. Chtěla bych se zeptat, zda je to ale zakázané všude. Většinou jsem našla jen konkrétní místa. Zda pokutu můžeme dostat i když v karavanu pouze přespíme, např. na nějakém parkovišti. Co jsem se dočetla, v národních parcích je to celkem hlídané, ale zda by i přesto to nešlo nějak vyřešit. Máte nějaký tip? Přeci jen, kdybychom chtěli platit tolik peněz, co bychom zaplatili za kempování za dva lidi za 10 až 12 nocí po kempech, nekupovali bychom si karavan. Budu se těšit na odpověď. Iveta.

Volné kempování ve Slovinsku není povoleno. Pokutu tedy dostat můžete i za přespání na parkovišti.