RAKOUSKO 2008

Rakousko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Rakousko 2008

Pokud je Rakousko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Rakouska, o poplatcích na rakouských dálnicích a silnicích, o ubytování, o paušálních a slevových turistických kartách, o horských soutěskách i vysokohorských výstupech a najdete zde také mnoho dalších informací o Rakousku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2008, 14:56.
Chtěl bych jet do Vídně z Ostravy přes Brno a Mikulov a pak na Vídeň. Jak jsou značené dálnice a cesty, kde potřebuji známku? Chtěl bych jet po cestě E461. Potřebuji dálniční známku? Děkuji. Miroslav.

V ČR potřebujete dálniční známku na R46, D1 a R52. Mezi Mikulovem a Vídní je dálnice teprve ve výstavbě, silnice E461 je občas přeložena do této stavby, kterou se klikatí. Žádné poplatky se neplatí a dálniční známku samozřejmě není také třeba mít. Pokud najedete kdekoliv ve Vídni na dálnici (jsou značeny obdobně jako u nás) - A22, A23, A4, musíte mít vylepenu dálniční známku. Desetidenní stojí € 7,70. Ve Vídni se lze dálnicím vyhnout, chce to však mít kvalitní mapu a dobrého navigátora.

# 22.09.2008, 11:31.
Ráda bych se zeptala na ceny za průjezd brennerským euromostem. Máme dodávku. Vztahuje se na ni cena jako na osobní auto? Děkuji.

Pokud se vejdete do 3,5 tuny, tak je cena stejná, tj. € 8,00.

# 09.09.2008, 10:38.
Předně chci poděkovat za vaše obdivuhodné stránky, kde jsem se dočetla vše potřebné. Jen se chci ještě zeptat na jeden detail: píšete, že rakouskou dálniční známku si musíme nechat označit. Jak a kde? Moc děkuji za odpověď. Martina.

Označují se ty dálniční známky, které mají omezenou platnost během kalendářního roku, tj. desetidenní a dvouměsíční. Na těchto známkách je po obvodě pole s měsíci a dny. Při nákupu dálniční známky jen nahlásíte datum, od kterého chcete, aby dálniční známka platila. Prodejce, např. obsluha čerpací stanice, na této známce označí toto požadované datum - mají na to odpovídající kleštičky (podobné, jaké měli kdysi průvodčí ve vlaku na označení lístku). Od 00:00 vyznačeného dne pak dálniční známka platí po dobu odpovídající hodnotě - dest dnů nebo dva měsíce - do půlnoci posledního dne. Pokud jedete na dovolenou tak, že se stihnete vrátit do půlnoci desátého dne platnosti známky, stačí Vám desetidenní. Pokud jedete na delší dobu, doporučujeme si zakoupit dvě desetidenní známky a nechat si je označit plynule za sebou - např. od 10.9. a od 20.9., aby Vám pokryly i to, kdybyste se z dovolené museli z nějakého důvodu vrátit o něco dříve. V případě, že jedete na více jak 20 dnů, pak doporučujeme druhou známku nechat označit devět dnů před návratem domů nebo si ji zakoupit až při cestě zpět. Dvouměsíční známka se vyplatí až při více cestách (my jsme např. letos byli dvakrát v Rakousku a jednou v Itálii v rozmezí dvou měsíců, tak se nám ta dvouměsíční známka vyplatila). Na skle může být vylepena pouze jedna rakouská dálniční známka a po uplynutí platnosti musí být ze skla odstraněna. Umístění je zobrazeno na zadní straně známky. Ideální místo je pod zpětným zrcátkem.

# 27.08.2008, 13:40.
Potřebuji pomoci zda nevíte, kde se dá koupit LPG do mého auta při cestě od Mnichova po dálnici na Brenner. Moc děkuji předem. O Německu asi nevíte, kde by někde byly? Hezký den Vám přeje Aleš z Nymburku.

Seznam německých čerpacích stanic LPG najdete na portále Autogastanken. Pokud ve vyhledávacím poli vyberete Bayern (Bavorsko), tak se zobrazí seznam čerpacích stanic v Bavorsku. U každé je v detailech adresa, otevírací doba, akceptované karty a odkaz na mapu. Za Regensburgem je např. na A93 na 51 km Elsendorf (Agip). Seznam Rakouských čerpacích stanic LPG najdete na portále Fluessiggas. Stačí kliknout na Autogas Tankstellen in Österreich nahoře a zobrazí se mapa s čerpacími stanicemi. Kolem A12 jsou čerpací stanice v Kufsteinu nebo Wattens. Směrem na Brenner rovněž mimo dálnici.

# 22.08.2008, 17:06.
Jsme obyčejná rodina z Mladé Boleslavi, která v rámci svých možností ráda cestuje. Příští rok bychom se rádi vydali do Korutan někam k jezeru pod stan. Nejsme ani kolaři a ani horalové. Rádi procházíme okolí, městečka a památky. Nemohl byste nám poradit nějaký vhodný kemp? Máme 2 děti - 3 roky a 12 let. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem Marcela. Ještě jsem zapomněla - vaše stránky jsou úžasné.

Seznam kempů v Korutanech najdete na portále Camping. Podívejte se na mapu s vyznačením kempů. V okolí jezer je jich hodně. Kliknutím na ikonku kempu si pak zobrazíte podorobnější informace. Záleží, kterou oblast z hlediska výletů preferujete. Zda v blízkosti velkých měst nebo více v horách. Korutany doporučujeme poznávat s výhodnou Kärnten Card. Možná právě tato Vás nasměruje do místa, s největší koncentrací Vámi preferovaných atrakcí (přírodních, historických, zábavních, ...). Nechte si zaslat bezplatně informační brožurky (Broschürenbestellung).

# 05.08.2008, 09:24.
Chtěla bych se zeptat na několik věcí týkajících se cesty z Prahy do italského Viareggia. Cestu máme naplánovanou takto: Praha - Rozvadov - Mnichov - Insbruck - Brenner a nevíme, zda je možné dostat se z německo - rakouských hranic do Innsbrucku, aniž bychom museli kupovat rakouskou dálniční známku (po nějaké staré silnici). A ještě zda z Innsbrucku k Brenneru se platí mýto, nebo je nutná dálniční známka a mýto se platí jen přes Brennerský průsmyk. Naše vize by tedy byla dojet do Innsbrucku po staré silnici a z Innsbrucku do Brenneru zaplatit mýto. Je to takto možné? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Karolína.

Do Innsbrucku se samozřejmě z Německa mimo dálnice dostanete. Přes hory nebo i údolím Inntal kolem dálnice. Možná trasa je už z Mnichova najet na dálnici A95 a pak pokračovat přes Garmisch - Partenkirchen, Mittenwald a Scharnitz po E533 do Innsbrucku. Těch tras přes hory je několik. Možné je i jet po A8 a dále po A93 a sjet před hranicemi a pokračovat souběžně s dálnicí údolím Inntal. Na Brennerskou dálnici A13 můžete najet ze silnice B182 na exitu Innsbruck Süd. Odtud už dálniční známka být nemusí, po pár kilometrech, u Schönbergu je mýtná brána. Doporučujeme ale zvážit jinou variantu. Koupit si desetidenní dálniční známku za € 7,70 a sjet z dálnice na Innsbruck Süd a přes Brenner jet po B182. Úspora stejná a minimalizujete riziko případného bloudění po Innsbrucku. Otázkou je, zda ušetřených necelých 200,- Kč za to stojí :-) Pokud máte čas a chcete se kochat nádhernou alpskou přírodou, tak ano.

# 31.07.2008, 15:44.
Potřebovala bych vědět, kam na přední okno u osobního vozu nalepit rakouskou dálniční známku. Děkuji za vaši ochotu. Jarmila.

Je to vyznačeno na zadní straně dálniční známky. Optimální místo je uprostřed pod zrcátkem. Druhé místo je vlevo nahoře z pohledu řidiče.

12.07.2008, 16:18.
Chtěl bych se zeptat. V Rakousku je stejný systém na tankovani LPG jako v ČR, tj. kleštinová pistole? Děkuji za informaci. S pozdravem Luboš.

V Rakousku je systém stejný jako u nás - italský (kleštinový), ale částečně také systém belgický (ACME). Na kvalitních čerpacích stanicích byste to však neměl poznat. V případě potřeby Vám obsluha natankuje přes jejich redukci, jako např. v Tullnu. Pokud si chcete redukci zakoupit, můžete přes server LPG nebo nejlevněji přes Heureka / Redukce tankování. Seznam čerpacích stanic v Rakousku najdete na serveru Fluessiggas.