ITALSKÉ ALPY 2023

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2023

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 17.09.2023, 13:25.
Děkuji moc za odpověď. Ještě mám na Vás jednu doplňující otázku. Chtěli bychom projít panoramatickou stezku Busatte Tempesta - nejspíš bychom začali u městečka Torbole a skončili u Riva del Garda. Je možné se z Bologna do Torbole a z Riva do Benátek dopravit dopravními spoji? Je to asi trochu komplikované, ale přesto by nás zajímalo, zda do toho vůbec jít kvůli jednomu dni nebo to nechat na jindy. Marie.

Dopravu z Bologna jsme Vám popsali v minulé odpovědi. Jedná se o cestu vlakem do Verona a odtud autobusem ATV Verona k jezeru. V tomto případě do Garda a z Garda do Torbole. Stejným způsobem zpět z Riva del Garda přes Garda do Verona a z Verona vlakem do Benátek. Jízdní řády najdete na výše uvedených stránkách.

# 16.09.2023, 17:49.
Chtěli bychom se v říjnu podívat s přáteli k jezeru Lago di Garda. Ale jelikož nebudeme cestovat autem, ale pouze vlaky či autobusy, chtěla bych Vás požádat o doporučení, jak se dostat k jezeru z Bologna a následně, jak se dostat od jezera do Benátek. Chtěli bychom to stihnout v jeden den. A je to vůbec reálné, nebo by to bylo moc cestování za cenu pár hodin u jezera? Děkuji za odpověď. Marie.

Doporučujeme se z Bologna dopravit vlakem Trenitalia do Verona a odtud potom autobusy ATV Verona do požadovaného místa u Lago di Garda. Do Benátek se potom dostanete opět přes Verona vlakem Trenitalia. Jezdí tam z Verona přímé spoje. Reálné to je, dostanete se tam vlakem a následně autobusem. Bude to ale zřejmě skutečně o těch pár hodinách u jezera.

# 26.06.2023, 12:47.
Pane Pavle, dovoluji si obrátit se na Vás i v letošním roce s prosbou o cenné rady k naší uvažované cestě do Itálie, konkrétně k jezeru Lago di Garda. Rádi bychom v polovině srpna vyrazili po vlastní ose směr jezero Lago di Garda, a to s představou ubytovat se v městečku Malcensine a odtud vyjíždět na výlety po okolí. Chtěli bychom zcela určitě navštívit Veronu, Sirmione a Limone. To s největší pravděpodobností trajektem z Malcensine. Mohla bych Vás v souvislosti s touto naší představou požádat o informace, jak se nejlépe dostat do okolním měst, zda vlastním autem nebo je lepší využít linkových spojů? Případně pokud bychom vyráželi na výlety autem, tak kde je nejvhodnější v jednotlivých městech parkovat, aby to bylo docházkově příjemné? Samozřejmě pokud byste mohl doporučit z Vaší zkušenosti něco významného v této lokalitě, co stojí za shlédnutí a návštěvu, budeme rádi za Vaše tipy. Děkuji moc za Váš čas a těším se na Vaši odezvu. Přeji hezký parný den. Monika.

Cestování veřejnou dopravou do Verony, případně parkování v tomto městě je řešené v odpovědi ze dne 22.06.2023, 12:14 - Itálie. Jak je tam uvedené, veřejnou dopravu z Malcesine provozuje ATV. Z Malcesine jezdí linky č. 483 a 484 - po východním břehu. Dovezou Vás i do Garda, odkud jezdí mnoho dalších spojů. Vše o lodní dopravě po jezeře najdete na Navigazione Laghi. Informace o parkování v Sirmione najdete na Visit Sirmione. V Limone je několik bezplaných parkovišť, např. na Via Tamas. Z Malcesine si určitě vyjeďte lanovkou na Monte Baldo a projděte se po hřebenovce s nádhernými výhledy na jezero.

# 22.06.2023, 20:50.
Moc Vám děkuji za rychlou odpověď. Měl byste ještě nějaké doporučení na ubytování s parkovištěm v Malcesine? Hezký večer. Jana.

Ubytování je závislé na Vašich preferencí s ohledem na vybavení, umístění a cenu. Podívejte se na Booking, zadejte svůj termín, osoby a preference, nezapomeňte na zatrhnutí Parkoviště. Nabídne Vám to ubytování, ze kterého si určitě vyberete.

# 08.06.2023, 11:12.
Pane Řehůřku, chtěl bych poprosit o radu ohledně výletu na Mont Blanc plánovaný na 3.7.2023. Ubytovaní budeme v Cachettes 86 Frazione Villarisson, La Salle, Aosta Valley. Plánujeme jet z Courmayeru Skyway Monte Bianco. Jenže nevím, jak to na místě chodí. Kde je nejlépe zaparkovat a jak je to s lístky na lanovku a kolik stojí, zda je pobyt nějak omezený. Prostě na co bychom měli být připravení. Ještě bych byl rád za tipy, co bychom neměli minout v okolí našeho ubytování. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Radek.

V tomto případě budete muset vše časově podřídit podmínkám Skyway Monte Bianco. Ve Vašem termínu je lanovka v provozu od 6:30 do 17:30. Jedná se o první výjezd a poslední sjezd. Odjezdy lanovky jsou naplánované každých 15 minut. Z důvodu vyhnutí se koncentraci lidí a frontám u přepážek se jízdenky kupují především online s nutnou rezervací, která je zdarma. Dostavit se musíte 15 minut před rezervovaným časem. Pobyt na Punta Helbronner je omezený na 1,5 hodiny od času začátku výjezdu z Courmayeur. Obousměrná jízdenka na Punta Helbronner stojí € 55,00, jen na Pavillon € 23,00. Kryté parkoviště v Courmayeur je otevřené od 8:00 do 17:30 a celodenní parkování stojí € 6,00. Parkování na půl dne od 13:00 stojí € 3,00. Cíle v této oblasti doporučujeme plánovat s kartou Aosta Valley Card. Najdete tam několik zajímavých tipů, i když kartu nebudete využívat.

# 04.06.2023, 17:24.
Chystáme se 17.6. na Lago Maggiore. Prosím, mohli byste nám poradit nejlepší cestu z Písku? Děkuji. Hana.

Vaše optimální trasa je následující: Písek - Plzeň - Rozvadov - A6 - Norimberk - A6 - A7 - Buxheim - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - Lustenau - Au - A13 - Chur - Belinzona - A2 - Sant' Antonio - Lago Maggiore. Trasa je volená tak, aby jste se vyhnula Mnichovu a neplatila vysoké mýtné za průjezd Brennerem a v Itálii. V Rakousku se dálniční známce vyhnete přes Bregenz. Jediné co zaplatíte, tak roční dálniční známku ve Švýcarsku ve výši CHF 40,00.

# 31.05.2023, 14:35.
Děkuji za Vaši odpověď. Prosím tedy o radu ohledně cesty z Prahy do San Martino di Castrozza 3.7. a ze San Martino di Castrozza do Caorle 8.7.2023. Děkuji. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - sjezd Bolzano Nord - SS241 - Ponte Nova - SS620 - SS215 - Passo Pramadiccio - Tesero - SS48 - Predazzo - SS50 - San Martino di Castrozza. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 4,70. Ze San Martino di Castrozza pokračujte po silnici SS50, SR50, SS50 bis a SR348 až k řece Piava. Podél jejího toku pokračujte až téměř k Jaderskému moři. U Designer Outlet Noventa di Piave za dálnicí A4 se napojte na silnici vedoucí do Benátek a následně do Caorle.

# 22.05.2023, 11:18.
Pane Řehůřku, Vaše stránka je naprosto úžasná. Velký dík za ni. Jsem moc ráda, že jsem ji objevila. Bohužel naše cesta do Itálie bude složená z více částí, proto raději píši. Pojedeme na začátku července z Prahy do Fiera di Primiero a San Martino di Castrozza a poté někam blízko k moři. V Dolomitech nemohu najít ubytování. Jelikož tam jedeme sportovat, myslela jsem, že budeme spát v kempu ve stanu nebo chatičce od 3.7. do 8.7. Potřebujeme být přímo buď ve Fiera di Primiero nebo San Martino di Castrozza, to spíše. Tam jsme našli jen příšerně předražené penziony. Hledám již asi tři měsíce a je to jen čím dál tím horší. Jsem z toho již naprosto zoufalá. Napadlo mě i nějaké ubytování v soukromí, ale jako by tam ani žádné nebylo nebo prostě špatně hledám. Nemáte prosím nějaký tip na cestu a ubytování pro dvě osoby? Poté bychom jeli někam k moři na týden, nejhezčí mi asi přišlo Caorle, co myslíte? Máte prosím i tam nějaký tip na cestu a ubytování? Moc Vám děkuji a přeji všechno dobré. Jana.

Ty ceny jsou bohužel takové, o něco levněji se ubytujete dále od uvedených lokalit, nicméně nepočítejte s výraznou slevou. Doporučujeme zadat data na Booking a po zobrazení míst se podívat přes mapu do okolí. Najetím kurzorem myši se Vám budou zobrazovat ceny. Dostanete se na odpovídající počet nocí pro dvě osoby pod 10 tisíc, ne však výrazně. O nejbližším kempu víme severovýchodně od Fiera di Primiero - Camping Castel Pietra. V Caorle doporučujeme hledat ubytování přes Booking nebo přes Camping. Tipy na cestu v obou případech musíte upřesnit.

# 10.05.2023, 20:08.
Prosím o radu ohledně cesty do Itálie do Castelrotto. Vyjíždět budeme ze Strážného. Jaké poplatky a tunely budeme platit? Děkuji moc a přeji hezký večer. S pozdravem Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Strážný - B12 - Pasov - B12 - Marktl - B20 - Taching am See - Traunstein - Siegsdorf - A8 - A93 - A12 - Innsbruck - A13 - Brenner - A22 - Brixen - sjezd Chiusa / Val Gardena - SS12 - Colma - LS24 - Talfen-Lanzin - SP64 - Castelrotto. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 11,00 a na mýtném v Itálii € 2,80. Pokud se chcete vyhnout poplatkům, můžete u Hutthurm pokračovat na Neukirchen a u Windorfu se napojit na dálnici A3 a po chvíli na dálnici A92. V Mnichově se potom napojte na A95, která Vás dovede na B2. Po té kolem Ga-Pa pokračujte až na německo-rakouskou hranici a po B177 do Zirl, za kterým se napojte na silnici B171. Ta Vás dovede do Innsbrucku, kde se po B174 dostanete k B182 vedoucí až k Brenneru. Odtud potom pokračujte v Itálii po SS12, LS24 a SP64 do cíle. Jedná se o hlavní směry. Poplatky po cestě zpět jsou ve stejné výši.

# 10.05.2023, 16:31.
Chtěl bych se zeptat, když nebudu mít rakouskou dálniční známku, zda mohu bezplatně projet tunelem Landecker. Dále by mě zajímalo, zda je přes léto otevřený hraniční přechod Forcola di Livigno, který je na cestě z Livigno do Švýcarska. Nyní se dle Google Maps ukazuje jako neprůjezdný. Děkuji. Miroslav.

Landecker Tunnel je součástí dálnice A12 (její větev). Pro jeho průjezd potřebujete rakouskou dálniční známku. Pokud ji mít nebudete, budete muset jet až do Landecku a podél řeky Inn pokračovat po místní komunikaci až za tunel. Forcola di Livigno je přes léto otevřený, konkrétně od června do listopadu. V loňském roce byl přesně otevřený od 6.6.2022 do 25.11.2022, ale každý rok se to trochu liší. Aktuální stav můžete sledovat přes Strassen. O uzavření a otevření rozhodují italské a švýcarské orgány. Např. loni měl být průsmyk otevřený až do 3. prosince, povětrnostní podmínky donutili orgány rozhodnout o uzavření už od 25. listopadu.

# 08.03.2023, 21:49.
V sobotu odjíždíme z Chebu do Itálie, do Livigna. Prosím o radu, jakou trasou jet a s jakými dálničními známkami a poplatky máme počítat? Děkuji. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Cheb - Regensburg - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - A12 - sjezd Meran / St. Moritz - Landecker Tunnel - Pfunds - 27 - Zernez - 28 - tunel Munt La Schera - Livigno. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, pro průjezd Landecker tunnel Vám stačí dálniční známka, ve Švýcarsku dálniční známku nepotřebujete a za průjezd tunelem Munt La Schera zaplatíte v sobotu € 42,00 při nákupu online nebo € 50,00 při nákupu na místě. Cena je za obousměrný průjezd. Průjezd tunelem je řízený, podívejte se na rozpis časů na stránkách livigno.eu.

# 10.01.2023, 10:30.
Prosím o radu. Konecem června bychom jeli rádi do Dolomit. Nemáte prosím nějaký tip na ubytování, které by bylo vhodné jako výchozí bod pro turistiku? Zatím jsme sehnali ubytování v okolí Brunecku. Ale tam je poblíž jen Lago di Brayes. Rádi bychom na Secedu, Tre Cime, údolí Val di Funes. Ještě se zeptám. Konec června bývá jaké počasí? Děkuji a přeji hezký den. Jana.

Lanovka na Seceda vede ze St. Ulrich. Pěšky z údolí Val di Funes je to ve vysokohorském terénu daleko, navíc částečně v terénu exponovaném. Je to tak na přespání v některé z vysokohorských chat. My bychom volili ubytování v některém středisku ve Val Gardena a volili túry odtud. Do Val Funes bychom na túru přejeli. Tre Cime je odtud daleko. Buďto tam budete také muset přejet nebo volit další ubytování v této lokalitě. Nevíme samozřejmě jaké jsou Vaše priority, jaké jsou Vaše představy, jaké jsou Vaše schopnosti. My osobně bychom lokalizovali naši návštěvu Dolomit na určitou lokalitu a odtud podnikali výlety a túry do nejbližšího okolí. Další lokalitu bychom potom volili v dalších letech. Aplikovali jsme to tak v Rakousku, kdy nejkrásnější dovolené byly bez nějakých velkých přesunů mezi mnoha atraktivními lokalitami. Ubytování najdete na Booking podle Vašich preferencí. V červnu bývá v uvedených oblastech v údolích kolem 20 stupňů a úhrn srážek většinou největší. Nicméně to jsou dlouhodobé průměry.