ITALSKÉ ALPY 2020

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2020

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2020. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 05.07.2020, 14:29.
Pane Řehůřku, chtěla bych Vás poprosit, zda mi dokážete poradit trasu Brno - Lago di Garda. Po cestě bychom možná chtěli zastávku v Benátkách. Zkoušela jsem hledat, jak by nás vyšlo přibližně mýtné, abychom si to nějak do předu spočítali všechno. Pokud byste měl nějaký dobré tipy i na ubytování, budu moc vděčná. Děkuji moc. Sandra.

Pokud chcete jet k Lago di Garda se zastávkou v Benátkách, je cesta daná: Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Mestre. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 18,20. Následně na trase Mestre - Padova - Verona - Peschiera del Garda zaplatíte na mýtném € 10,20. Ubytování doporučujeme hledat přes Booking: Benátky, Lago di Garda. Zpět potom můžete jet přes Brenner. Mýtné od severu jezera zaplatíte ve výši € 11,70 a za průjezd Brennerem € 10,00. Rakouskou desetidenní dálniční známku už budete mít.

# 01.03.2020, 01:48.
Chystáme se od 7.3.2020 na lyžování do střediska Madesimo. Je v tuto dobu nejlepší varianta z Ostravy přes Mikulov, Vídeň, Salzburg, Innsbruck a přes Brenerský průsmyk? Děkuji za odpověď. Lumír.

Jedná se o variantu pro cestu i za zhoršených povětrnostních podmínek. Co se vytíženosti silnic týče, nejvyšší nápor týkající se začátku prázdnin na jihu Německa už proběhl. Současně mnoho turistů ruší své pobyty na severu Itálie, takže by i provoz neměl být kritický. Na poplatcích zaplatíte € 9,40 za rakouskou desetidenní dálniční známku, € 10,00 za průjezd Brennerem a € 20,60 na mýtném v Itálii. To samé při cestě zpět. Vzhledem k vývoji a předpovědím počasí se nabízí i varianta z Innsbrucku na Imst - Landecker tunnel - Pfunds - Zernes - St. Moritz - Maloja Pass - Chiavenna - Madesimo. Na poplatcích vyjde na desetidenní rakouskou dálniční známku. V současné době je Maloja Pass průjezdný a podle předpovědi počasí na příští pátek a sobotu to tak s největší pravděpodobností zůstane. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, doporučujeme aktivně sledovat vývoj počasí a stav na Maloja Pass např. na Alpenpässe. Pokud Vám však nevyhovuje horská silnice a serpentiny, volte původní variantu.

# 01.02.2020, 20:09.
Pane Řehůřku, prosím Vás, ráda bych se zeptala, jaký je poplatek za automobil do 3,5 t za průjezd přes Brennerský průsmyk s výjezdem v Brixenu - průmyslová zóna? Nerozumím, zda se platí zvlášť mýto za dálnici a k tomu navíc průjezd Brennerským průsmykem. Děkuji předem za odpověď. Přeji hezký den. Hana.

Mýtné na Brennerské dálnici je € 10,00. Mýtné na italské autostrádě od Vipiteno po Brixen (Bressanone Zona Industriale) je € 2,30. V Rakousku na úsek Brennerské dálnice, tj. od nájezdu Innsbruck Süd, dálniční známku nepotřebujete. Po tento sjezd od německé hranice ano. Desetidenní stojí € 9,40.

# 26.01.2020, 21:33.
Mohl bych se Vás laskavě zeptat , resp. mohl byste mi poradit, nejrychlejší trasu z Plzně do Bormia? Předem děkuji. Michal.

Nejrychlejší trasa je pravděpodobně ta klasická: Plzeň - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Imst - Landecker tunnel - 180 - Pfunds - 180 - 27 - Zernez - 28 - Munt la Schera tunnel - Livigno - Bormio. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,40 a za průjezd tunelem Munt la Schera zaplatíte za e-ticket € 41,00 za obousměrný sobotní vjezd. V jiné dny je cena o € 6,00 nižší, při nákupu na místě o € 5,00 vyšší. Záleží samozřejmě na termínu a také na aktuálním počasí. Už v minulosti se stalo, že silnice č. 28 byla uzavřena z důvodu lavinového nebezpečí. V tomto případě byla alternativa pokračovat před rakousko-švýcarskou hranicí dál do Itálie kolem Lago di Resia a do Švýcarska přejet po SS41 a po silnici č. 28 k tunelu dojet z druhé strany. Hodně cestovatelů cestuje mimo tunel tak, že pokračuje po silnici č. 27 ze Zernez dál směrem k St. Moritz a před ním odbočí na silnici č. 29 a přes průsmyk Bernina přejede do Tirano a následně po silnici SS38 do Bormio. Tato trasa je opět hodně závislá na počasí.

# 24.01.2020, 10:01.
Letos jsem kývla na lyžovačku v Aprice. Většinou jezdíme do Rakouska. Když studuji tu cestu, tak mě jímá hrůza. Serpentiny, úzké cesky, srázy, kolony, setkání s autobusem je prý o nervy. Máme jet nejkratší cestou z Jižní Moravy přes Brenner. V kombinaci s jarními prázdninami to bude asi šílené. Nikde jsem však nenašla tip na cestu spodem přes Veronu, která je podle vyhledávače jen o 3/4 hodiny delší. Nevyrovná se to kolonám na Brenneru a pak v závěru cesty? Jak to vypadá na úseku Brescia - Aprica? Je to tak klikaté a nebezpečné jak přes průsmyky? Pojedeme na konci února. Děkuji moc za uklidnění. Zuzana.

Jižní trasa je v zimě určitě pohodlnější. Po dálnici jedete prakticky až k Brescia, následně silnice SS42 za Lago d' Iseo je hodně pohodová trasa údolím, větší terénní překážky nepřekonává serpentinami, ale tunely. Pravdou ale je, že tato trasa Vás finančně vyjde o dost více na poplatcích. Brennerská varianta Vás vyjde na desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,40, za průjezd Brennerem na € 10,00 a na mýtném v Itálii na € 8,30. Celkem tedy za oba směry na € 46,00. Varianta přes Tarvisio Vás vyjde na desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,40 a na mýtném v Itálii na € 31,00. Celkem tedy za oba směry na € 71,40. Je tedy na Vás, co upřednostňujete. Je možné také jet přes Brenner na Verona a Brescia. Tady je cena za oba směry € 64,40.

# 22.01.2020, 08:23.
Průjezd přes Munt la Schera s jízdním kolem - cyklubus od 2017. Časy nebo nějaké doplňující informace. Děkuji. René.

Jedná se o sezónní záležitost v provozu od června do poloviny září. Známe tedy informace z loňského roku 2019. Autobusy odjížděly z místa u tunelu, na italské straně se jmenuje Punt dal Gall Dam, na švýcarské straně se jmenuje Dogana La Drossa. Frekvence spojů byla 45 minut. Z Itálie odjížděly autobusy od 9:00 do 16:30, ze Švýcarska od 9:20 do 16:05, poslední v 17:00. Cena byla € 6,00 nebo CHF 6,00. Provozovatel připouští možné odchylky v jízdním řádu v rozsahu 5. minut. Přepravu více jak 8. kol bylo třeba rezervovat. Oproti uvedeným jízdním řádům byla možná přeprava kol ještě 15 minut po 8, 9, 10, 12, 14, 15*, 16 a 18. hodině z Itálie a 25 minut po 9, 10, 11, 13, 15, 16*, 17 a 19. hodině ze Švýcarska. Hvězdičkou označené spoje jezdily až od 8. června. U těchto spojů byla omezená místa pro kola. Aktuální informace před letní sezónou 2020 budou zveřejněny na Engadiner Kraftwerke nebo přepravce Autoservizi Silvestri Livigno. Průjezd na kolech tunelem je zakázán.

# 16.01.2020, 23:17.
Poprvé jedeme za 2 dny z Prahy do Passo del Tonale. Zapomněli jsme na sněhové řetězy. Dá se tam dojet bez sněhových řetězů? Děkuji moc za odpověď. Irena.

Přístupová silnice na Passo del Tonale je opatřena dopravním značením ukládající povinnost mít sněhové řetězy. Pokud tedy nastanou podmínky, které sněhové řetězy vyžadují, neobejdete se bez nich. I když je předpověď počasí pro danou lokalitu v tomto období příznivá, bez sněhových řetězů bychom se tam nevydávali. Cestou tam může být vše bez problémů, za týden se může vše změnit.