ITALSKÉ ALPY 2022

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2022

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 17.11.2022, 13:23.
Děkuji za informace. Ještě prosím, když pojedu přes St. Moritz, potřebuji švýcarskou dálniční známku? Děkuji. Martina.

Na námi uvedených trasách v odpovědi ze dne 17.07.2022, 05:04. švýcarskou dálniční známku nepotřebujete. Víceméně východně od hranice tvořené zpoplatněnou A13 a následně od Bellinzona A2 nejsou žádné zpoplatněné silnice švýcarskou dálniční známkou.

# 17.07.2022, 05:04.
Narazila jsem na tyto výborné informace. Ráda bych také požádala o radu. Uvažuji o lyžování na jarní prázdniny, v termínu od 11.2. do Madesima. Poradíte mi prosím trasu z Plzně v této době? Děkuji. Martina.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Rosenheim - Innsbruck - Landecker Tunnel - Pfunds - St. Moritz - Malojapass - Chiavenna - Madesimo. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, ta Vám pokryje i průjezd tunelem u Landecku. V konkrétním termínu ale záleží také na aktuálním počasí. Pokud by byl uzavřený Majolapass, můžete odbočit před St. Moritz na Berninapass a v Itálii pokračovat po SS38 a následně po SS36. V případě nejhorších dopravních podmínek můžete jet z Innsbrucku na Brenner (€ 10,50) a zcela po dálnici až po Bergamo a odtud do Madesimo. Mýtné v Itálii je € 21,80. Příští rok budou poplatky o něco vyšší. Každopádně je třeba sledovat sněhové podmínky na důležitých sedlech, dopravní situaci a vývoj počasí v místech průjezdu.

# 19.06.2022, 12:57.
Můžete mi prosím poradit, jak koupím lístek do vlaku z Lince do Tarvisia? Přijedu vlakem z České republiky a nevím, kde ho koupit. Jana.

Můžete si ho zakoupit až na místě v Linci. Pokud si chcete jízdenku zakoupit online dopředu, můžete např. přes Trainline. Zadejte stanice Linz a Tarvisio Boscoverde.

# 17.06.2022, 08:47.
Děkujeme za cenné informace, které z vašich stránek již několik let čerpáme. V červenci jedeme do Limone sul Garda a rádi bychom podnikli nějaké výlety. Cíle jsme již naplánovali a rozhodli jsme se, že bychom alespoň na jeden den odstavili auto a podnikli výlet po jezeře lodí. Nikde jsme však neobjevili, zda lze uskutečnit okružní plavbu např. v nějakém úseku nebo se lze lodí přepravit pouze do jiného města, např.do Malcesine nebo Riva del Garda a potom zase zpět. Také jsme nenašli např. ceník nebo jízdní řád. Uvítáme jakoukoliv informaci týkající se plavby po jezeře. Moc děkuji za váš drahocenný čas. Zuzana.

Veškeré informace o lodní veřejné dopravě na Lago di Garda najdete na Navigazione Laghi / Lago di Garda.

# 15.06.2022, 08:50.
Chtěli bychom přijet k jezeru Lago di Braies navečer a přespat tam. Parkoviště jsou otevřená 24 hodin. Je to možné? Nebude s tím problém? Pojedeme ze sedla Passo Pardoi. A po ranní prohlídce jezera chceme jet do Tremosine sul Garda, kde budeme týden bydlet. Martin.

Vzhledem k tomu, že parkoviště P3 je určené i pro obytné vozy a karavany - od roku 2017 jako jediné, neměl by to být na tomto parkovišti problém.

# 12.06.2022, 16:39.
Podle map tam ta silnice je. To bych musel každý výlet jet po té horské silnici? Martin.

Viz naše předchozí odpověď. Podle toho kam a odkud pojedete, je výhodnější jiná varianta. Strada della Forra doporučujeme také někdy projet. Podívejte se na Mapy Google a silnice si virtuálně přes Street View projeďte. Budete přesně vědět, co Vás čeká.

# 12.06.2022, 16:34.
Ale přes tu Gardolu to jde, ne? Musí tudy přeci jezdit zásobování. Martin.

Samozřejmě, že celá silnice SP38 je průjezdná, stejně tak ze severu SP115. Ono také hodně záleží odkud pojedete do Tremosine a kam pojedete z Tremosine.

# 12.06.2022, 15:42.
Děkuji. Jen se ještě zeptám. Do Tremosine sul Garda vede horská silnice. Díval jsem se na videa a je to paráda. Není to ale nebezpečné? Mám nové auto Hyundai i30 hatchback. Od určitého času tam je jednosměrka. Neni lepší to objet přes Gardolu? Budu mít za sebou 1000 km a nevím, zda se chci nervovat. Děkuji za názor a odpovědi. Martin.

Strada della Forra je opravdu nádherná. My Vám můžeme těžko radit, nevíme jaký jste řidič. To si musíte rozhodnout sám. My jsme absolvovali velké množství různých horských tras, máme najeto obrovské množství kilometrů, takže ta hranice únosnosti je pro nás postavená hodně vysoko. Pokud přijedete ze severu, objíždět to přes Gardola nemá smysl. Pokud si netroufnete na Strada della Forra, z druhé strany a navíc s ohodně delší trasou si moc nepomůžete.

# 16.03.2022, 14:23.
Chci se zeptat. Jaká je nejlepší cesta do Madesima v případě uzavřeného Passo Majola z důvodu sněhu? Martin.

Pokud by tato situace nastala a museli byste to řešit operativně, je tady ještě možnost cestovat přes Bernina Pass. V případě rozsáhlé kalamity byste musel volit dálniční varianty.