GARGANO 2005

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2005

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2005. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 02.11.2005, 14:32.
Vážení Řehůřkovi, ústy své dcery vám mám moc poděkovat. Moc vás prosí ještě o jedno, a sice přemýšlí o tom, že by jela s kamarádkou autem. Mohli byste jí, prosím, poradit nejkratší a optimální trasu vzhledem k této roční době? Máte přehled o mýtném na dálnicích? Předem děkuji. Jana.

Cesta je podrobně popsaná na našich stránkách. V této roční době doporučujeme rozhodně dálnici. Opět používáme jednu z našich dřívějších odpovědí - směr z Prahy: Praha - České Budějovice - Linz - Salzburg - Villach - Udine - Mestre - Ravena - Ancona - Vieste. Směr z Ostravy a Brna: Brno - Wien - Graz - Klagenfurt - Villach - Udine - Mestre - Ravena - Ancona - Vieste. Poplatky: Rakousko - dálniční známka na 10 dnů za € 7,60 - lze zakoupit i v ČR, např. na čerpacích stanicích Shell, na trase z Prahy je třeba počítat s platbou mýtného v Tauerntunnel + Katschbergtunnel přibližně € 10,00, na trase z Brna poplatky v tunelech nejsou. Itálie - platí se mýtné na dálnicích, při vjezdu si vyzvednete tiket a po jeho předložení na výjezdu zaplatíte v kase mýtné (stejný systém jako u nás na některých parkovištích se závorou). Cena je přibližně 1,50 Kč za kilometr. Trasu si můžete naplánovat např. na Mapách Google.

# 02.11.2005, 11:02.
Chtěla jsem Vás požádat o pomoc, jak se dostat z Prahy na Gargano - městečko Vieste. Obrátila se na mě má dcera, která nemá možnost e-mailu a potřeguje být ve Vieste 14.11. Odjezd z Vieste 20. nebo 24.11. Můžete mi prosím poradit, zda je možné se tam dostat státní autobusovou dopravou nebo vlakem? Nebo jaké jsou jiné možnosti? Nebo mi dát alespoň tip, kam bychom se mohli obrátit? Moc děkuji za vstřícnost. Jana.

Možná jistější by bylo jet vlakem. Zde je spojení: R420 / 376 Praha hl.n. (4:20, 13.11.) - Cheb (7:42), Os 5050 Cheb (9:08) - Marktredwitz (9:38), Sp 4005 Marktredwitz (9:52) - München Hbf (13:15), EC 83 Paganini München Hbf (15:30) - Verona Porta Nuova (20:59), R925 Verona Porta Nuova (23:01) - Foggia (7:46, 14.11.). V této části Gargana pak jezdí soukromá autobusová společnost Ferrovie del Gargano. Doporučujeme vystoupit v San Severo, odtud jezdí linky lokality 8 přímo do Vieste přes Rodi Garganico. Odjezdy ze San Severo: 5:35 (7:20), 10:40 (12:30), 12:45 (14:35). V závorce jsou uvedeny příjezdy do Rodi Garganico. Ještě jezdí i soukromé vlakové spoje do Peschici, ty jsou ale nespolehlivé. Nebo ještě by bylo možné jet např. autobusem do Říma, např. se Student Agency - to stojí 2605,- Kč (do 26. let 2345,- Kč) - a odtud vlakem do Foggia (přibližně 4 hodiny) z Roma Termini. V tomto případě se musíte dostat z Foggia do San Severo.

# 24.08.2005, 18:52.
Díky za vystavené informace, jsou k nezaplacení. Chystáme se do Gargana za 14. dní. Chtěl bych se zeptat, zda máte někde poznamenáno, kolik přibližně stály výlety do jeskyní a na Tremitské ostrovy. Pokud to víte - díky za info. Pokud ne - i tak díky ;-) S pozdravem Michal.

Odpověď na tuto otázku najdete v odpovědi ze dne 24.02.2004, 10:20.

# 23.08.2005, 10:18.
Milí Řehůřkovi, potřebuji se dostat v týdnu od 28. do 30.9. do Rodi Garganico, kde bude má rodina na dovolené. Marně hledám autobusové spojení. Přímo do Rodi Garganico už asi nic nejede, hledala jsem po cestovkách, i které jedou do Brindisi na trajekt s tím, že bych cestou vystoupila za městem Termoli, ale nic jsem nenašla. Kdybyste věděli o nějakém spoji, napište prosím. Zdraví Vás Libuše z Prahy.

Možná jistější by bylo jet vlakem. Zde je spojení: 28.09. 9:15 Praha hl. n. - R264 / 5606, 28.09 15:15 München Hbf, 28.09. 15:30 München Hbf - EC 83 Paganini. Pozor! Riziko zpoždění a nestihnutí spoje. Potom jede až 23:40 NZ 289 Brenner Express do Florencie, je třeba vystoupit v Bologna (příjezd 7:47), odkud jede ES 9411 do Foggia (odjezd 8:56). Tento nestaví v San Severo - sem ale jezdí z Foggia spousta vlaků. 28.09. 20:59 Verona Porta Nuova, 28.09. 23:01 Verona Porta Nuova - Ex 925 - jede až do Lecce, můžete vystoupit i v Termoli (6:34) nebo v San Severo (7:28), 29.09. 07:46 Foggia. V této části Gargana pak jezdí soukromá autobusová společnost Ferrovie del Gargano. Doporučujeme vystoupit v San Severo, odtud jezdí linky lokality 8 přímo do Vieste přes Rodi Garganico. Odjezdy ze San Severo: 5:35 (7:20), 10:40 (12:30), 12:45 (14:35). V závorce jsou uvedeny příjezdy do Rodi Garganico. Ještě jezdí i soukromé vlakové spoje do Peschici, ty jsou ale nespolehlivé. Nebo ještě by bylo možné jet např. autobusem do Říma, např. se Student Agency, to stojí 2605,-Kč (do 26 let 2345,-Kč). A odtud vlakem do Foggia (přibližně 4 hodiny) z Roma Termini. V tomto případě se musíte dostat z Foggie do S. Severa.

# 20.07.2005, 17:44.
Vaše stránky o Gargánu a Vaše informace ohledně Itálie mne přesvědčily v tom, že máte Itálii rádi, rádi se do ní vracíte a na základě toho vznikly tyto krásné webové stránky s plno informacemi. My jsme na Gargánu byli 2x u města Mattinatta v kempu Del Sole. V současné době je tento kemp posunut o nějaký metr dále a jmenuje se trošku jinak. Je zde také možné náhodné ubytování při cestě po Itálii za rozumné ceny v Kč. Uvedené ceny najdete na stránkách Gargano CK. Toto jsou jen takové informace pro další vyznavače Gargána. Děkuji za Vaše pěkné stránky. Jiří.

Děkujeme za zaslané informace.

# 31.05.2005, 19:55.
Vážení Řehůřkovi. Ani nevím, jak jsem se vlastně dostal na vaše stránky, ale každopádně jsem hledal opět nezbytné informace ohledně letošní dovolené. Předně bych Vám chtěl moc poděkovat za Vaše stránky, do kterých jsem se opravdu začetl. I když už jsem sice na Gargánu byl. Letos se tam po 6. letech opět vracím a to moc rád, protože je to opravdu moc krásná část Itálie. Už jsme projeli také kus světa a také samozřejmě autem, protože já bych ani jinak nejel. Jednak mě baví jezdit a jednak se 3. dětma se nebudu ani jinak dopravovat. Moje rodina není také jen na 14. dní u moře, ale chceme se podívat i na jiné krásné části země, kam jezdíme. No pravda je, že jsme přes 2x Chorvatsko, 2x Itálii, 2x Španělsko a také kus naší a Slovenské země opět naplánovali to přenádherné Gargáno. Četl jsem pozorně a jedeme sice na severní stranu Gargána, ale na to je auto, abychom se mrkli i na jih. Po tom, co jsem četl na Vašich stánkách, se už moc těším. Když jsme byli poprvé na Gargánu, tak jsme tam moc autem nejezdili, jelikož jsme jeli ještě Favoritem a po výměně brzdových deštiček kousek za Bolognou a jiných drobných závad jsem už na ježdění moc chutí neměl, tak si to letos snad užijeme více. [celý článek]

Vážený Michale, děkujeme za Váš e-mail, který určitě celý včetně tipů na náš web umístíme. Naši cestu po Gargánu jsme popsali celou podrobně, takže všude kde jsme byli, je na stránkách. Jedno doporučení však máme. Věnujte pozornost pralesu Foresta Umbra. Kupte si v centrální části ve Villaggio Umbra mapu, poněvadž bez ní to nemá cenu. A projděte se po stezkách této nezapomenutelné oázy. V tropických vedrech je to opravdu vítané osvěžení. Po nejzajímavějších částech si lze rovněž zakoupit projížďku džípem s průvodcem.

# 25.05.2005, 14:29.
Děkujeme s celou rodinou za vaše stránky! Před dvěma lety jsme se jimi nechali inspirovat k cestě autem do Toskánska, ale byli jsme zklamaní přístupem cestovky k ubytování a tak jsme se vrátili loni k ubytování po internetu v apartmánech v Andalusii a bylo to perfektní. Letos jsme se pod vlivem vašich stránek rozhodli jet někam okolo Gargana, ale nemůžeme nějak najít na internetu to pravé ubytování ... Neměli byste pro tento rok nějaký tip? Nechceme nic honosného. Děkujeme za radu a přejeme Vám i všem fandům rodinných dovolených na čtyřech kolech krásné prázdniny! B. z Prahy.

Zkuste se podívat na Polycastrum Viaggi, což je tour operátor pro jižní Itálii. Může to být inspirace pro výběr místa i konkrétního apartmánu. Potom ještě doporučujeme navštívit stránky camping.it, kde většina kempů apartmány rovněž nabízí. Rozhodně bychom však kvůli jedné cestovce nezatracovali ostatní. Cestovky nakupují apartmány od tour - operátorů, kteří ve většině případů odkoupí od ubytovatele všechny apartmány na celé období za poměrně nízkou cenu. V konečné fázi se samozřejmě k cenám přibalí marže jak tour operátora, tak cestovky. Když to však porovnáte s cenami na místě, ve většině případů jsou ceny od cestovky nižší - je třeba počítat s tím, že v ceně od cestovky je pojištní, další nadstandardní služby v ceně, např. slunečníky, lehátka, úklid, vstup do bazénu atd. Zatím co jsme porovnávali ceny vyvěšené v apartmánu nebo na recepci s cenami v našem případě od Čedoku, vždy byl na tom Čedok výrazně lépe - nejen v Itálii, ale i v Rakousku. Dalším tipem je největší internetový prodejce Invia, kde najdete nabídku více jak 200 cestovních kanceláří na jednom místě. Celosvětově pak stojí za zmínku Booking.

# 04.05.2005, 09:24.
Našel jsem při surfováni náhodou vaše rodinné stránky. Máte to fantasticky vylaďěné, jen tak dál. Víte, letos se chystám s přítelkyní na Gargáno, jako vaše rodina v roce 2003, jedu už 17.06.2005. Přímo do Lido del Sole. Nechci vás nějak zdržovat, ale chci se zeptat jen na dvě otázky. 1. je lepší jet po dálnici či raději po pobřeží? Nevyjde to cenově stějně? 2. chci se zeptat, není někde poblíž nebo v okolí např. v Rodi Garganico nebo v Ischitelle někde půjčovna motorek či nějakých mopedů? Více vám nebudu užírat drahocenný čas a mockrát děkuji za odpovědi. S pozdravem Martin z Jižní Moravy.

Po dálnici je to samozřejmě lepší. Výhody: časově méně náročné, bezpečnější - obecně každá dálnice, pohodlnější. Nevýhody: cena přibližně 1,50 Kč za kilometr na mýtném. Na spotřebě je to přibližně stejné. My jsme tímto směrem (po východním pobřeží) jeli celkem dvakrát, poprvé to byla katastrofa, podruhé to bylo nádherně průjezdné. Od Tarvisio po Benátky to bylo bez problému vždy. Za Ravennou kopíruje dálnice pobřežní silnici, takže je vždy možnost opustit pobřeží a najet na dálnici (když se tvoří kolony), což jsme udělali při cestě z Gargana. O půjčovně mopedů nemáme ponětí. Řešili bychom to na místě - u první čerpací stanice se bez problému dozvíte kde co půjčují :-)

# 31.03.2005, 09:26.
Předem jako ostatní Vám musím poděkovat za Vaše stránky. Jsou opravdu super! Tolik informací jsem nesehnal nikde jinde. Naše rodina také ráda cestuje na dovolenou po vlastní ose. V Itálii jsme byli již 3x, dvakrát v Palinuro a jednou v Lido di Savio a letos padla volba na Vieste. Po přečtení Vašeho cestopisu máme o náplň dovolené jasnou představu. Chtěl jsem se zeptat jen na pár věcí. První - píšete, že jste nejeli po dálnici - finanční stránka je jasná, ale jak to vyšlo časově? A další otázka - kolik stály lodní lístky na výlet k ostrovům Tremiti? A poslední - jaké bylo vstupné do Fasanolandie? Zoo Safari + delfinárium, prostě celkově. Není tam zvýhodněné rodinné vstupné? Jsme dva dospělí a dvě děti. Díval jsem se na stránky Fasanolandie, ale je tam tolik možných kombinací, že prostě nevím. Předem děkuji za odpověď. Pokračujte v psaní, alespoň můžeme cestovat i když sedíme doma. Radek.

Děkujeme za Váš ohlas. Ceny vstupného a lístků najdete v odpovědi ze dne 24.02.2004, 10:20. Co se týče jízdy mimo dálnici, nelze jednoznačně odpovědět, je to podle situace. Od Tarvisio po Benátky je to bez problému, horší je to pak po pobřežní silnici (Benátky - Gargáno). Při naší cestě do Kalábrie 2002 byly značné zácpy, naopak když jsme jeli stejnou cestou jen na Gargano 2003, byla cesta bezproblémová. Není to však problém. Jak zjistíte, že se dělají kolony, můžete kdykoliv přejet na dálnici, která vede téměř souběžně (tak jsme to např. řešili při cestě z Gargána).

# 25.03.2005, 09:43.
Gargáno je opravdu nádherné, velice se mi tam líbilo, ale chtěla bych se zeptat. Letos se chystáme na dovolenou do Itálie, konkrétě do Vieste. Jak jsme tam byli naposledy, byli jsme ubytovaní v kempu Canzone del Mare a byly tam také apartmány. Nevíte, jak se jmenují? Chtěli bychom si tam jeden zarezervovat. Děkuji Lenka.

V tomto kempu jsme nebyli, ale veškeré informace najdete na Village La Canzone del Mare včetně možnosti rezervace.

# 17.03.2005, 23:45.
Vaše stránky jsem objevil a byl jsem mile překvapen, opravdu nádhera, do Gargána jezdíme dost často, máme tam i své dobré známé a proto se k nim rádi vracíme. Celou Itálii mám osobně já procestovanou myslím skoro celou, zbývá snad ostrov Ischia, kde je nádherně, ale Gargáno je jedním z mála, kde je opravdu nádherně a to myslím vážně. Jižněji od Gargána jsou místa nic neříkající až Tarantský záliv, tam je jiná Itálie, když jsem byl v roce 1998 v Neapoli, nemohla mi ujít sopka Vesuv a staré známé Pompeje, ale pro ostatní, vyvarujte se Neapole vlastním vozem - hrůza, to co jsem zažil. Ale abych se vrátil do Gargána, toto místo nám s manželkou utkvělo a budeme se tam opět rádi vracet. Jeden pán se zmiňoval o Aquaparku, jelikož máme malé děti - 3. letá dvojčátka, navštěvovali jsme Aquasol, je to mezi Lido del Sole a Rodi Garganico vedle kempu Sttella del Sud, zasílám Vám fotku Aquasolu, vřele doporučuji pro rodiče s dětmi. Jeden skromný dotaz, pořádají se nějaké srazy? Ohledně cestování a hlavně o Gargánu? Letos tam pojedeme znovu, v Itálii už nikam jinam. Jinak se zmiňujete o Zoo Fasano, pro ostatní vřele doporučuji, krásné delfinárium s prosklenými stěnami - paráda. Mějte se moc fajn a addio! Alexandr a Jana.

Děkujeme za Váš příspěvek a fotky. S tím Gargánem s Vámi souhlasíme, je to nádherný kousek země. Co se týče srazů, o žádných nevíme. Je ale pravda, že jsem ani nic podobného nevyhledávali. Mějte se pěkně a užívejte si dovolených na jihu Itálie.

# 11.03.2005, 12:35.
Vybíráme dovolenou na letošní rok a zalíbilo se nám italské Gargáno. Sháním více informací, ale v CK mi nejsou schopni zodpovědět dotazy. Náš kemp by se měl nacházet mezi Lido del Sole a Rodi Garganico. Do Rodi Garganico je to 2 až 3 km. Jaké jsou tam pláže - jsou tam už ty proslulé zátoky s útesy? V katalogu jsou vyfocené pláže Trabucco a Vigna Nottica - písečné s bílými vápencovými útesy, ale nemůžu najít, kde přesně jsou. Zda nejsou až více na jih od Vieste. Dále jsem se dočetla, že některé nejkrásnější pláže patří k hotelům a jsou uzavřeny pro veřejnost, setkali jste se s tím? Děkuji za odpověď a co nejvíce informací. Sháním i odkazy na webu, ale bohužel Italové to v tomto směru moc nepřehání. Eva.

Proslulé zátoky s útesy, jeskyněmi apod., se nacházejí od Vieste na jih směrem k Manfredonii. To, co se nachází v místech kam pojedete, jsou dlouhé písčité pláže. Je to nejméně atraktivní oblast Gargána. Co stojí za to, tak spíše od Vieste na jih. Kde je Trabucco a Vigna Nottica nevíme, ale zřejmě místní pláže. Pláže u některých hotelů jsou pro veřejnost skutečně uzavřené - například jedna z nejkrásnějších pláží daleko jižně od Vieste. Na druhé straně jsou i nádherné pláže, které jsou přístupné. Vše samozřejmě na jih od Vieste. Pozor na nabídky některých cestovek - do katalogů dávají obrázky, které se nacházejí např. i několik desítek kilometrů od místa pobytu.

# 28.01.2005, 20:39.
Velice mě zaujaly vaše stránky a protože se s rodinou chystáme na dovolenou do Itálie, rád bych se zeptal na pár věcí. Dá se sehnat ubytování až na místě, myslím bez objednání, myslím apartmán, a za jakou cenu pro čtyřčlennou rodinu? Slyšel jsem, že tam jsou jen písčité pláže a voda je proto kalná, je to tak? Jaké jsou ceny potravin ve srovnání s cenami u nás? Za vaši odpověď moc děkuji. J.

Velice rádi odpovíme. Ubytování se na místě samozřejmě sehnat dá. Vše včetně ceny je však přímo úměrné tomu, zda je nebo není sezóna. Nejlevnější jsou apartmány přibližně do poloviny června a od září, nejdražší jsou pak v srpnu. Pro klidnou a bezstarostnou dovolenou však doporučujeme apartmány rezervovat - ať už v cestovce nebo přímo u ubytovatele. Přes cestovní kancelář vyjde apartmán levněji, alespoň podle toho, co jsme porovnávali s cenami na místě. Cenu apartmánu Vám nesdělíme, poněvadž jsou dost různé pro různá zařízení. Podívejte se na Booking, kde si můžete vybrat ubytování přesně podle svých požadavků. Většina pláží na Gargánu je písčitá, nevidíme v tom však problém. Mezi Vieste a Manfredonií jsme však našli i několik nádherných oblázkových pláží. Pokud chcete vychutnat oblázkové pláže - desítky barev a odstínů velikosti fazole - doporučujeme navštívit Praia a Mare v Kalábrii - viz naše reportáž Kalábrie 2002. Ceny potravin jsou srovnatelné, výrazně dražší je pečivo, sýry, mléko, maso a uzeniny.