GARGANO 2006

Gargano v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Gargano 2006

Pokud je Gargano cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2006. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem na Gargano, o poplatcích na dálnicích, o ubytování na Garganu, o místní dopravě, o plážích, o výletech do historických měst i do srdce pralesa Foresta Umbra, o trzích a jejich termínech, o dopravě na ostrovy Tremiti, o výstupu na nejvyšší vrchol Monte Calvo, výletu lodí k pobřežním jeskyním a najdete zde také mnoho dalších informací o Garganu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 24.06.2006, 15:57.
Chystáme se s partou šesti kamarádů do Itálie s asi šesti až sedmi denní zastávkou na Garganu. Přes cestovní kancelář je ovšem problém sehnat ubytování od středy do středy. Ubytovací možnosti jsou jen od soboty do soboty. Je nějaká možnost, popř. jakým způsobem, v tomto časovém harmonogramu ubytování sehnat? Děkuji. S pozdravem Veronika.

Nepíšete v jakém období se chystáte. V sezóně to může být dost problém, to nabízejí i přímo ubytovací zařízení týdenní pobyty. Mimo sezónu by to problém neměl být. Zkuste si zarezervovat ubytování přes Booking, tam bývají většinou obecné termíny.

# 20.06.2006, 09:51.
Pro letošní dovolenou jsme si vybrali právě Gargáno, zaujalo nás hlavně díky krásné a divoké přírodě, kterou se prý odlišuje od jiných míst v Itálii. Líbí se nám městečko Vieste a u něho kemp Arcobaleno. V katalogu nás ale dost vyděsila fotka klasické italské pláže u kempu. Všude plno slunečníků a lehátek. Pláž se prý táhne asi 3 km! Máme ale rádi menší a divočejší pláže a potápění. Chci se proto zeptat, zda tam vůbec jsou takové pláže, přístupné pro pěší a zda jsou jen písčité nebo i oblázkové? A jak jsou případně vzdálené od Vieste? Ještě mám dotaz, kolik přibližně stojí pronájem auta na jeden den. Případně prosím o doporučení jiného kempu, kde by byla divočejší příroda a pláže. Děkuji. Lucka.

Na jih od Vieste jsou nádherné pláže, i oblázkové, malé zátoky atd. Dojít se tam dá i pěšky, ale lepší by to bylo spíše tím autem. Jednu z takových pláží zmiňujeme i v naší reportáži Gargano 2003. Auto používáme vlastní, takže máme spíše jen představu, cena začíná v přepočtu přibližně na 2000,-Kč na den, samozřejmě s vybaveností, výkonem a značkou jde nahoru. Podívejte se na Pronájem aut. Kemp doporučujeme přímo ve Vieste z důvodu dostupnosti dalších služeb - obchody, přístav, atd. Podívejte se na Booking.

# 09.06.2006, 11:02.
Přečetli jsme si Váš komentář o Garganu. Uvažujeme, že bychom se s rodinou na toto místo, do Vieste, vypravili. Chtěl bych se zeptat: 1.) podle prospektů jsou na těch velkých plážích ty vyrovnané řady slunečníků, to se vždycky leknu, působí to na mě jako továrna na dovolenou - je tam normální zapíchnout si vedle vlastní slunečníky a přitom se necítit výstředně? Dělá se to nebo si tam všichni pronajímají ty místní v sektoru 2A? 2.) preferujeme členitější pobřeží, kde si můžeme i za cenu nějaké té chůze dál najít kousek soukromí. Jak to vypadá s okolím po této stránce? 3.) je něco k vidění v té vodě? Ptám se na šnorchlování. Děkuji za odpovědi, stačí mi i stručné. Pozdravuji a přeji pěkné prázdniny celé Vaší rodině. Ivan.

1.) Lze na veřejných plážích. 2.) Jiždě od Vieste - nádhera. 3.) V oblastech písku ne, jižně od Vieste v oblasti útesů ano.

# 25.04.2006, 20:58.
Jako malá jsem byla s rodiči na Gargánu - na tom úzkém pásu na severu mezi jezerem a mořem. Teď bych se tam ráda podívala znovu, ale trochu jižněji - nejlépe Vieste a jižně od Vieste. Nemohu však najít CK, jejíž nabídka by mě nějak zvlášť zaujala. Nemáte nějakou osvědčenou, kterou byste mi mohli doporučit? Případně nějaké konkrétní místo? Ráda bych se vyhnula dlouhým plážím s armádami slunečníků, hledám spíše členité pobřeží. Moc děkuji za případnou odpověď a přeji, aby Vám vyšla i letošní dovolená. S pozdravem Zuzana.

My jsme cestovali do Itálie většinou s Čedokem, zatím nás v ničem nezklamal. Jednalo se o pobytová místa, které prodávalo české zastoupení italského tour operátora Polycastrum Viaggi. Zkuste např. i internetovou agenturu Invia, kde je komplexní nabídka od většiny CK. Doporučujeme také Booking. Pobřeží jižně od Vieste vřele doporučujeme, je to úplně něco jiného než sever Garagana.

# 11.03.2006, 14:16.
Chci vás požádádat o cennou radu. Na Garganu jsem byla před osmi lety a to jako svobodná, bezdětná. Letos bych chtěla do krásných koutů Itálie vzít svého muže a naše dvě děti. Můžete mi, prosím, doporučit místo, s ohledem na věk dětí, 3 a 1 rok? A zda vhodné jet na konci měsíce srpna, nebo na začátku září? Moc vám děkuji za celou svou rodinu. F.

Předpokládáme, že pojedete autem, takže Vám můžeme doporučit místo, kde jsme byli my. Je to Residence Villa Coppitella. Jedná se o místo na kopci s krásným výhledem na Vieste, vzdálené přibližně 2 až 3 km od centra Vieste, tzn. naprostý klid, soukromí, čísté ovzduší, oáza umístěná v olivovém háji. Co je určitě ocenitelné, asi 100 až 150 m pod vilou je středisko první pomoci nebo spíše malá nemocnice. Co se týče termínu, určitě už s ohledem na větší klid a menší množství lidí je vhodné září. Srpen je v jižní Itálii obecně považován za vrchol sezóny, poněvadž je v Itálii něco jako celozávodní dovolená. Konec srpna je ještě dozvukem této sezóny. Přejeme Vám krásně strávenou dovolenou.

# 08.03.2006, 19:07.
Děkuji za zprávu. Chtěl bych se ještě zeptat, zda je to tá dálnice Vilach - Benátky. Děkuji. Tomáš.

Ano, je to ona. Pokud chcete zajet přímo do Benátek, musíte přes exit Mestre. Mestre a Benátky jsou spojeny mostem Svobody.

# 08.03.2006, 08:03.
Letos jedeme poprvé na dovolenou do Itálie, na poloostrov Gargáno. Chtěl bych vás poprosit, zda byste mi nemohl napsat cestu. Stačí mi to od Vilachu. Děkuji. Tomáš.

Záleží, zda pojedete po dálnici nebo mimo dálnice. Po dálnici je to 880 km a € 43,80. Cesta vede z Villachu přes Tarvisio - Udine - Mestre - Padova - Bologna - Rimini - Ancona - Pescara - Poggio Imperiale / Lesina. Cesta mimo dálnici: Villach - Tarvisio - Gemona - Portoguaro - San Dona - Mestre - Ravenna - Rimini - Ancona - Pescara, ...

# 02.02.2006, 14:31.
Chystáme se letos s rodinou autem do Itálie na Gargano do místa Puglia - Lido del Sole. Nevím, zda děláme dobře. Čtu samé chvály na tento ostrov, ale přímo určené místo neznám. Prosím, máte nějaké fotografie přímo z Lido del Sole, popřípadě Rodi Garganico? Děkuji za případný zájem. Dana z Karlových Varů.

Gargano není ostrov, jedná se o poloostrov, určitě si ale udělejte výlet na ostrovy Tremiti, které jsou kousek odtud - přečtěte si náš článek Ráj zvaný Tremiti. V lokalitě Lido del Sole jsme se nevyskytovali, takže nemáme fotografie. Zde je odkaz na jeden kemp v Lido del Sole, podle fotografií si určitě uděláte představu - Village Stella Sud. Jinak tahle lokalita je na okraji Gargana, není to ta pravá romantika, která se nachází na jih od Vieste nebo v srdci Gargána - v pralese Foresta Umbra, navíc je značně zasažena přítomností jezera Lago Varano, kde se nachází spousta ptactva. Pokud pojedete autem, určitě tyto lokality rovněž navštivte, stojí za návštěvu.

# 02.01.2006, 18:01.
V červnu chci jet s rodinou do apartmánu v San Menaio. V jedné Vaší odpovědi jsem se dočetl, že na jih od Vieste je moře a příroda hezčí. Chci se zeptat, zda je mezi San Menaio a Vieste opravdu takový rozdíl a zda bude rozdíl mezi mořem v San Menaio a mořem v okolí San Marina, kde jsme byli loni? Za odpověď děkuji. Luděk.

Vše je samozřejmě otázka osobního subjektivního pohledu. Co se líbí jednomu, nemusí se líbit jinému. Oblast na jih od Vieste je nádherná především svými zátokami, plážemi, jeskyněmi, útesy atd. Je to ta oblast, která Gargano proslavila nejvíce. Vychutnají si ji jak milovníci přirody, tak milovníci koupání a potápění. Nádherné oblázkové pláže a tím pádem i průzračná voda. Na druhou stranu od Vieste (včetně) jsou pláže písčité a moře je více mělké - spíše to připomíná okolí San Marina - předpokládáme, že jste tím myslel Rimini a okolí. Pokud ale jedete na Gargáno nejen za koupáním, ale i za hezkým koutem přírody, je téměř jedno, zda budete bydlet ve Vieste, Peschici, Rodi Garganico atd. Určitě budete podnikat výlety do okolí, cestou navštěvovat různé pláže a dovolenou si vychutnáte ve svém apartmánu, který může být situován v tak nádherném prostředí, které se nevyrovná jiným apartmánům ve vyhlášené oblasti.