FRANCIE 2023

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2023

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2023. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 28.10.2023, 11:15.
Rád bych Vás požádal o názor, zda lze bezpečně projet Německem, Švýcarskem a Francií na letní pneumatikách, když plánuji vyrazit z Hradce Králové přibližně 20. prosince? Při průjezdu plánuji používat dálnice s poplatkem. Raději bych nepřezouval na zimní pneu kvůli jednomu přejezdu, pokud by to bylo reálné zvládnout. Případně mohu vzít řetězy. Jedu až do Španělska, kde poté budu pobývat celé jaro a léto a tam zimní pneumatiky nevyužiji. Děkuji za Vaši odpověď. Miloš.

V Německu a ve Francii jsou zimních pneumatiky povinné při sněhu, ledu a námraze. Ve Švýcarsku jsou zimní pneumatiky povinné. Z tohoto pohledu je tedy pro Vás optimální vynechat Švýcarsko a cestovat jen přes Německo a Francii. Tato trasa vede také mimo horské masivy s menším rizikem zhoršených povětrnostních podmínek. Nicméně cestovat v zimě na letních pneumatikách je na zvážení, na tak dlouhé trase mohou nastat výše uvedené povětrnostní podmínky, které jsou na letních pneumatikách výrazně rizikové.

# 02.10.2023, 15:59.
Chtěl bych se zeptat. Pojedu lyžovat do Francie do střediska Puy Saint Vincent z Ostravy. Vyrážíme v sobotu ráno. Jaká je prosím nejlepší cesta a jaké mě čekají poplatky? Děkuji za odpověď. Martin.

Existují celkem čtyři různé trasy, které mají své opodstatnění v různých časových obdobích. Vstupuje do toho počasí, zimní prázdniny v různých zemích a regionech atd. Nejdelší trasu vedoucí jen přes Německo a Francii vynecháme. Přibližně srovnatelné jsou trasy přes Rakousko a Itálii. Rozdíl ve vzdálenosti je přibližně 15 km. Na trase Ostrava - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Padova - Milán - Turín - Oulx - Montgenevre - Briancon - Puy-Saint-Vincent potřebujete desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,90 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 71,00. To samé při cestě zpět. Za oba směry tedy celkem € 151,90. Na trase Ostrava - Brno - Sankt Pölten - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Milano a dále jako v předchozí variantě zaplatíte kromě rakouské desetidenní dálniční známky za průjezd Brennerem € 11,00 a na mýtném v Itálii € 57,30. To samé při cestě zpět. Za oba směry tedy celkem € 146,50. Nejlevněji vychází varianta delší asi o 70 km oproti té první. Na trase Ostrava - Brno - Praha - Rozvadov - Mnichov - sjezd Lindau - Bregenz - Au - Lugano - Como - Milano a dále jako v předchozích variantách zaplatíte kromě rakouské desetidenní dálniční známky za roční švýcarskou dálniční známku CHF 40,00 (€ 41,50) a na mýtném v Itálii € 36,40. To samé při cestě zpět. Za oba směry tedy celkem € 114,30. Za nepříznivého počasí bychom zřejmě volili střední variantu, za totální kalamity bychom to objeli přes Francii, kdy je sice trasa o 260 km delší než v té první variantě, a na mýtném ve Francii zaplatíte € 40,80, celkem za oba směry € 81,60.

# 04.09.2023, 10:19.
Chceme jet pět žen z rodiny do Paříže na čtyři dny. Vyšlo nám, že výhodnější a flexibilnější bude jet autem. Můžete nám prosím doporučit, zda bydlet někde v hotelu s parkováním, nebo raději zaparkovat na placeném parkovišti na okraji Paříže a bydlet blíže centra? Slyšela jsem, že není bezpečné parkovat blíže centra. Také při hledání ubytování nám vybíhají výhodná na Montmarteru, ale prý je to tam nebezpečné. Předem moc děkuji. Jana.

Doporučujeme hledat ubytování s parkováním někde na okraji Paříže v dosahu veřejné dopravy. Můžete např. přes Booking se zadáním odpovídajících filtrů. K otázkám bezpečnosti se nevyjadřujeme, viz Informace, druhý odstavec Důležité.

# 23.08.2023, 16:23.
Chystáme se vyrazit do Francie na Azurové pobřeží. Je nutná eko plaketa na cestu, nebo je to jen pro vjezd do určitých měst? Děkuji. Zdeněk.

Crit'Air potřebujete při vjezdu do vyhrazených zón. Informace a mapy najdete na výše uvedených stránkách. Zóny najdete také na Green-zones.

# 02.08.2023, 17:38.
Jsme trochu zoufalci. Jsme v Paříži autem a teď jsme zjistili, že je potřeba na auto tzv. Crit' Air, ekologickou nálepku na auto. Je možné ji někde v Paříži koupit fyzicky? Nabízí mi to jen poštou předem. Moc děkuji. Lucie.

Viz naše odpověď ze dne 23.07.2023, 13:27.

# 31.07.2023, 11:07.
Pane Řehůřku, jedeme pozítří do Francie k Marseille a bohužel jsme opomněli včas si pořídit ekologickou známku Crit' Air. Poradíte nám, kde se dá cestou nebo na místě koupit? Objednat ji elektronicky už bohužel nestihneme. Děkuji. Eva.

Viz naše odpověď ze dne 23.07.2023, 13:27.

# 23.07.2023, 13:27.
Nevíte, zda je možné získat eko plaketu na auto během pár dní? V úterý odjíždíme a na známku jsme zapomněli. Děkuji. Johana.

Plaketa musí být umístěna na vozidle, proto Vám musí přijít fyzicky. Nicméně přímo na oficiálních stránkách Crit' Air je uvedené, že faktura, kterou obdržíte během online platby obsahuje prozatímní certifikát, který potvrzuje Vaší objednávku a je přípustný v případě policejní kontroly.

# 26.06.2023, 00:33.
Za nedlouho se chystáme na 14 dní do Francie. První zastávkou bude Burg Hohenzollern a dále další den pokračujeme do Montpellier. Prosím o popis nejkratší a nejlevnější cesty. Chceme poznat Avignon, Arles, Carcassone a poté bychom vyrazili do Marseille a nakonec do Verdonskeho kaňonu. Chtěli bychom vyrazit na kratší výlety pěšky, kde najdu tipy na výlety kaňonem, z kterého místa vyjít a kde je nejlepší se ubytovat? Lze i u jezera, kde se dá koupat? Děkuji a poprosím o nějaký tajný tip, kterým bych mohla překvapit. Pavlína.

Itineráře nezpracováváme, viz Informace, druhý odstavec Důležité. Pokud chcete ve Francii ušetřit za dálnice, můžete volit silnice označené N. Mapu silniční sítě najdete na About France. Červeně jsou zobrazené placené dálnice, modře nezpoplatněné dálnice a zeleně nezpoplatněné silnice N. Jezdit po jiných silnicích na větší vzdálenosti je už velké časové zdržení. Tipy na výlet kaňonem najdete na webu Francie s Veronikou, nebo top stezky na All Trails. Koupat se můžete v jezeře Lac de Sainte-Croix, na jeho pobřeží je několik pláží. Můžete si zapůjčit i šlapadlo. Ubytování hledejte na Booking.

# 16.06.2023, 09:58.
Děkuji za Vaši odpověď na moji otázku ohledně přesunu z letiště CDG na Orly 3. Chci se zeptat, zda můžeme využít seniorskou slevu pro tento přesun? Je nám 64 a 68 let. Hledali jsme na internetu, ale ještě se pro jistotu obracíme na Vás. Na jednom z vašich odkazů jsme našli informace o celodenním komplexním tarifu: Paris Visit Package – Unlimited travel on RER, Metro, Tram, Bus, Funicular and Transilien – Paris Visite rates zones 1 to 5. Pro seniory je sleva 50%, což by se nám vyplatilo. Myslíte, že to platí i pro nás, občany z ČR? Děkuji. Helena.

Takovou informaci nemáme. Víme, že při nákupu Paris Visite mají 50% slevu děti od 4 do 11 let.

# 13.06.2023, 12:41.
Za týden poletíme na Korsiku přes Paříž. Prosím o radu, jak se nejlépe dostat z letiště Charles de Gaulle na Orly 3. Děkuji za odpověď. Helena.

Z letiště Paris-Charles de Gaulle jeďte vlakem RER B. Terminály se stanicí spojuje bezplatná kyvadlová doprava CDGVAL. Vystoupit musíte v Antony. Jízdenka stojí € 13,60. Cesta trvá přibližně hodinu. Z Antony pokračujte Orlyval Shuttle na letiště Orly. Jízdenka stojí € 11,00. Cesta trvá 6 minut.

# 13.05.2023, 16:02.
Koncem května bychom rádi vyrazily autem z Prahy do Paříže. Chtěla bych poprosit o radu, kudy je je nejlepší jet a co vše bude potřeba předem a potom následně po cestě zaplatit. Na internetu je spoustu informací a já se v tom začínám ztrácet. Předem děkuji za informace a rady. Přeji hezký víkend. Andrea.

Viz naše odpověď ze dne 17.03.2023, 00:37. Mýtné se platí na místě, ekologickou známku doporučujeme zakoupit předem.

# 06.05.2023, 22:05.
Potřebujeme radu. Dne 11.6. Letíme z Vídně do Nice, potom máme v plánu promenádu Angličanů. Dle informací na internetu se táhne od letiště. Nemusíme tedy zjišťovat dopravu? A dále bychom chtěli navštívit Eze. Potřebujeme tedy radu, jak se tam z Nice dopravit. V Eze se setkáme s přáteli, se kterými budeme pokračovat do Saint Tropez autem. Předem moc děkuji za radu. Evženie.

Promenade des Anglais vede od Pont Napoleon přes řeku Var kolem letiště a pláží do centra Nice. Pokud je pro Vás přijatelné jít 6 km, nemusíte si zajišťovat dopravu. Z Nice do Eze se jednoduše dostanete z Nice Ville vlakem SCNF za 13 minut. Jízdenka stojí € 3,10.

# 25.04.2023, 05:56.
Na konci června 2023 plánuji jet autem do Nice. Předpokládám, že by mohly stačit dva dny jízdy s přespáním někde při cestě. Poradíte mi prosím optimální trasu z Prahy z hlediska času i nákladů? Zpět se budu vracet asi za 7 až 10 dnů, asi z oblasti Avignonu. Zvažuji návrat přes Švýcarsko. Děkuji za Vaše rady. Petr.

Cesta přes Švýcarsko je optimální v každém případě. Z Prahy jeďte přes Rozvadov - Mnichov - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - Lustenau - Au - A13 - Lugano - Como - Milano - Tortona - Savona - Sanremo - Nice. V Rakousku nemá smysl platit dálniční známku, proto ten sjezd už v Německu na Lindau. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 40,83), v Itálii zaplatíte na mýtném € 33,90 a ve Francii € 3,00. Při cestě zpět je trasa následující: Avignon - Valence - A49 - A48 - A41 - Annecy - Ženeva - Bern - Basilej - Karlsruhe - Norimberk - Regensburg - Praha. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 43,50. Švýcarskou dálniční známku už budete mít. Cestu lze ve Francii samozřejmě naplánovat i po neplacených silnicích značených N, záleží jak budete spěchat. Stejně tak do Nice je možné jet jen přes Švýcarsko a Francii a využít La Route Napoleon.

# 24.04.2023, 17:35.
V létě máme naplánovanou cestu z České republiky přes Rakousko do Itálie: Benátky - Verona - Miláno. Dále směr Francie: Monako - Nice - Marseille - Nimes - Toulouse - Paříž. A zpět do České republiky přes Německo. Zajímá nás cena v každé zemi za zpoplatněné silnice, tedy i celková částka za dálniční známky a poplatky. Děkuji. Hezký den. Michaela.

Nepíšete odkud vyjíždíte. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60. Pokud jedete přes Salzburg na Villach, zaplatíte ještě mýtné za průjezd tauernskými tunely ve výši € 13,50. Pokud jedete přes Vídeň na Villach, další poplatky už v Rakousku nejsou. Za italskou dálnici zaplatíte do Benátek € 18,30, z Benátek do Verony € 8,70, z Verony do Milána € 18,20 a z Milána na italsko-francouzskou hranici € 28,30. Ve Francii zaplatíte na mýtném po Nice € 3,00, z Nice do Marseille € 19,90, z Marseille do Nimes € 2,00, z Nimes do Toulouse € 28,90, z Toulouse do Paříže € 39,30 a z Paříže přes Reims a Saarbrücken € 32,90. Ceny jsou samozřejmě orientační a závisí na tom, kde ve městech sjedete a najedete, případně jakou zvolíte variantu - plně dálniční, nezpoplatnění silnice N atd.

# 26.03.2023, 22:35.
Prosím o radu kudy jet ze Sedlčan v okrese Příbram do Cannes. Prosím o nejkratší a nejlevnější trasu. Českou a rakouskou dálniční známku již mám. Děkuji za odpověď. Veronika.

Vaše optimální trasa je následující: Sedlčany - České Budějovice - Linz - A1 - Salzburg - A8 - Mnichov - A96 - A14 - sjezd Altach - za Rýnem nájezd na A13 - Como - Milano - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Menton - Nice - sjezd 42 Grasse Cannes Centre - Cannes. Jedná se o hlavní směry. Cesta předpokládá využití rakouské dálniční známky. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 40,51), v Itálii zaplatíte na mýtném € 31,60 a ve Francii € 7,90. Celkem za oba směry tedy € 119,51. Je to výrazně levnější než přes Brenner a Itálii. Je možné jet i přes Innsbruck, tam je ale zpoplatněná S16 Arlberg Schnellstraße v ceně € 11,50.

# 22.03.2023, 15:29.
Chystám se v červenci na týdenní dovolenou do Nice. Můžete mi orientačně říci, na kolik mě vyjde mýtné a případně jiné poplatky? Nejkratší cesta je přes Německo, Rakousko, Švýcarsko a Itálii do Francie. Děkuji. Martin.

Přes Německo, Rakousko, Švýcarsko a Itálii Vás cesta do Nice vyjde na CHF 40,00 (€ 40,13) za švýcarskou roční dálniční známku, € 31,60 na mýtném v Itálii a € 3,00 na mýtném ve Francii. Celkem tedy za oba směry € 109,33. Desetidenní rakouskou dálniční známku v ceně € 9,90 nemá význam platit. Když sjedete z A96 na sjezdu Lindau, přes Bregenz a Lustenau se dostanete na hraniční přechod Au, kde se hned na švýcarskou dálnici A13 napojíte. Tato trasa je výrazně levnější než přes Brenner a Itálii. Levnější je ještě cesta přes Ženevu, kdy na mýtném ve Francii zaplatíte € 27,20 v jednom směru, ale ujedete výrazně více. V úvahu tato trasa připadá při využití Route Napoleón jako poznávací trasy.

# 21.03.2023, 15:58.
Omlouvám se za spam. Již jsem dohledal odpověď na webu v sekci centrum otázek. Každopádně ještě jedna otázka ode mě ohledně Crit' Air. Zda tedy dobře chápu, je potřeba si ji zařídit. A ještě bych se zeptal, jak je to s platbou mýtného. Berou bez problémů naše karty typu Master Card od ČSOB? Někde jsem četl, že berou pouze kreditní karty a ne debetní. Děkuji. K.

Crit'Air je závislé na automobilu, zóně a času (zda je aktivovaná nebo ne). Podívejte se na Green Zones. Hlavní dálnice jsou většinou vyloučené. Platební metody najdete na Autoroutes.fr. Obecně by debitní karta neměla být problémem. Nicméně při cestě na jih je kreditní karta obecně doporučovaná. Např. při platbě v tankovacím automatu, při půjčení automobilu, máme ale i zprávy z dálnice. Tam je ale otázka, zda problém nebyl obecně s kartou.

# 21.03.2023, 15:35.
Dobry den, chtěl bych se zeptat, zda byste mi poradil, jakou cestou se nejlépe vydat ze Svitav do Barcelony? Jaké jsou možnosti cesty, jaká je nejrychlejší po dálnici ve Francii, tak mimo dálnici ve Francii. Jedná se mi o to, abych se před cestou rozhodl, zda se vyplatí objíždět a ušetřit nebo ne. Pojedeme dodávkou L1H1 a někde jsem četl, že vás mýtná brána ve Francii nebere jako osobní automobil, tudíž platím ještě více. Za každou radu budu vděčný. Děkuji a přeji hezký zbytek dne. K.

Vaše optimální trasa je následující: Svitavy - Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - Lyon - Monpellier - Narbonne - Barcelona. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Mýtné v Německu se platí od 7,5 tuny, ve Francii a Španělsku zaplatíte na mýtném € 129,30. S dodávkou jste klasifikovaný ve třídě 2. Mimo dálnice můžete volit silnice označené jako N. Pokud to budete směřovat na Clermont-Ferrand, vede odtud bezplatná dálnice A75 na jih. Nicméně zpoplatněný je viadukt Millau, který se dá ale objet. Vzhledem ke vzdálenosti a náročnosti trasy bychom dálnice neobjížděli.

# 17.03.2023, 00:37.
Chtěla bych Vás požádat o radu. Jaká je nejlepší a cenově nejvýhodnější trasa Praha - Versailles? Jedu autem do zahraničí poprvé a nemám žádné zkušenosti. Předem děkuji za odpověď. Helena.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Kaiserslautern - Saarbrücken - Méty - Remeš - Paříž - Versailles. Jedná se o hlavní směry. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 32,90. To samé při cestě zpět. Nejlevnější trasa vede z Heillbronnu na Karslruhe - Baden-Baden a odtud po silnici č. 500 a ve Francii D4 k dálnici A35. Po té pak nad Štrasburk, odkud pokračujte po A4 a následně od Phalsbourgu po N4 až do Paříže. Úsek mezi Hudiviller, Nancy a Toul vede po A33 a A31. Mýtné na této trase je € 3,90. To samé při cestě zpět. Časově je to samozřejmě náročnější než optimální varianta. Nezapomeňte, že oblast do které jedete, je součástí ekologické zóny Paříž.

# 16.03.2023, 11:59.
Chystáme se autem do Španělska a nepodařilo se mi dohledat, zda se dálnice A9 v Montpellier nachází v nízkoemisní zóně ZFE a potřebuji tedy pro průjezd známku nebo ne. Předem děkuji za odpověď. Jiří.

Informace najdete na stránce green-zones.eu, ale i na montpellier3m.fr, kde je hned nahoře ke stažení odpovídající dokument. Najdete tam seznam vozidel se zákazem vjezdu, rozsah ekologické zóny a také silnice v ekologické zóně, které mohou nadále používat všichni. Je mezi nimi i A9.

# 09.03.2023, 16:47.
Mám laskavý dotaz. Jedeme na týden na hory z Brna do Francie, do oblasti Val-Cenis. Jaká je prosím nejlepší a nejlevnější trasa? Děkujeme moc. Petra.

Optimální trasa vede přes Rakousko a Itálii (Brno - Vídeň - Graz - Villach - Padova - Brescia - Milano - Torino - Forneaux - Val-Cenis) , nicméně je nejdražší. V Rakousku Vás přijde na desetidenní dálniční známku v ceně € 9,90, v Itálii na mýtném € 70,80 a za obousměrný průjezd tunelem Frejus při platbě z italské strany € 65,30. Celkem tedy za oba směry při návratu do 10 dnů € 216,80. Přejezd z Itálie do Val-Cenis po SS25 a D1006 s úsporou celkem € 79,90 bychom nevolili. Raději bychom volili levnější variantu přes Německo a Švýcarsko (Brno - Praha - Brenner - Norimberk - Karlsruhe - Bern - Ženeva - Annecy - Chambery - Forneaux - Val-Cenis). Je sice o přibližně 150 km delší, ale vyjde Vás na švýcarskou roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 40,36) a na mýtné ve Francii ve výši € 27,80. Celkem tedy za oba směry € 95,96. Nemá význam se vyhýbat Švýcarsku, mýtné ve Francii by Vás vyšlo na € 42,80, celkem tedy na € 85,60 a najela byste přibližně o dalších 150 km v jednom směru víc, takže by Vás to vyšlo nejen časově, ale i finančně dráž.

# 17.02.2023, 20:13.
Děkuji moc za skvělou odpověď. Jedeme do Francie do apartmánu na 14 dní. Budeme si tam vařit, povezeme hodně potravin z České republiky, už i hotových jídel. Známý nám řekli, že na švýcarských hranicích prohledávají auta, že můžeme převážet jen určité množství potravin, tak jsme se tomuto chtěli nějak vyhnout. Klára.

V tom případě bude pro Vás řešením se Švýcarsku vyhnout a za cenu většího nájezdu to objet ať už ze západu nebo z východu. Východní varianta vedoucí přes Prahu, Plzeň, Mnichov, Innsbruck, Brenner, Bolzano, Trento, Verona, Brescia, Milano, Torino do La Norma Vás přijde kromě rakouské desetidenní dálniční známky v ceně € 9,90 na průjezd Brennerem za € 11,00, mýtné v Itálii na € 57,30. To samé při cestě zpět. Dvě desetidenní rakouské dálniční známky jsou levnější než jedna dvouměsíční. K tomu ještě zmiňovaný obousměrný průjezd tunelem Fréjus při platbě z italské strany za € 65,30. Západní varianta vedoucí přes Prahu, Plzeň, Norimberk, Karlsruhe, Besancon, Dole, Burg-en-Bresse, Chambery, Val d' Arc do La Norma Vás přijde na mýtném ve Francii na € 41,60, to samé při cestě zpět. Celkem tedy na € 83,20. Ta západní varianta je na poplatcích jen mírně levnější než dříve námi zmiňovaná západní varianta přes Švýcarsko, ale s větším nájezdem. V jednom směru o 130 km, celkem tedy o 260 km.

# 17.02.2023, 15:38.
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Chystáme se jet v březnu na lyže do Francie do La Norma. Vyjíždíme z Hradce Králové. Měli byste tip, jakou nejrychlejší trasou se vydat, abychom se vyhnuli silničním poplatkům? Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den. Klára.

Nejrychlejší trasa nevede po silnicích bez poplatků. Pokud nechcete platit za mýtné a dálniční známky, počítejte se zdlouhavou cestou, v případě extrémního zimního počasí i neřešitelnou. Vaše optimální trasa vede přes Švýcarsko, kde se platí roční dálniční známka v ceně CHF 40,00. Tu bychom brali jako nutnost. Jsou dvě varianty, jedna vede přes Německo, Rakousko, Švýcarsko a Itálii do Francie, druhá přes Německo a Švýcarsko do Francie. V první platíte vysoké mýto v Itálii (2x€ 36,40) a za tunel Fréjus (zpáteční do 7 dnů € 65,30 koupeno na italské straně). Doporučujeme tu druhou. Kromě již zmíněné švýcarské dálniční známky zaplatíte jen mýtné ve Francii ve výši € 27,80. To stejné zpět. Trasa je následující: Hradec Králové - Praha - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Basilej - Bern - Ženeva - Annecy - Chambery - Val d' Arc - La Norma.

# 12.01.2023, 10:11.
V první řadě děkuji za všechny cestovatele za Vaše skvělé rady. V červnu 2023 se chystáme do Provence. Mohu Vás poprosit o radu, kudy je nejlepší cesta v poměru cena / km / čas osobním vozidlem z Chrudimi do obce Cadenet a zpět z obce Fréjus do Chrudimi? Pojedeme osobním vozidlem. Ne obytný vůz, ne obytný přívěs. Předem děkuji za radu a přeji jen pěkné dny. S pozdravem Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Chrudim - Pardubice - Hradec Králové - Praha - Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - A39 - A40 - A42 - Lyon - Valence - Avignon - Cadenet. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 55,60. Cesta zpět je následující: Fréjus - Nice - Sanremo - Savona - Tortona - Brescia - Verona - Trento - Bolzano - Brener - Innsbruck - Mnichov - Rozvadov - Plzeň - Praha - Hradec Králové - Chrudim. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 10,40, v Itálii na mýtném € 53,40, za průjezd Brennerem € 11,00 a za rakouskou desetidenní dálniční známku € 9,90. My bychom trasu optimalizovali přes Švýcarsko. Tam zaplatíte za roční dálniční známku CHF 40,00 (€ 39,80). Trasa je potom z Karlsruhe přes Basilej - Bern - Ženevu - Annecy - Grenoble - Gap - Sisteron do Cadenet. Na mýtném ve Francii zaplatíte € 31,40. Při cestě zpět je trasa Vinon-sur-Verdon - Sisteron a dále jako tam přes Švýcarsko opačným směrem. Na mýtném ve Francii zaplatíte € 29,80. Celkem tedy ušetříte € 39,30.

# 11.01.2023, 17:11.
Mám naplánovanou dovolenou na lyžovačku do francouzského místa Briancon. Vyjíždím přes Rozvadov. Chtěl bych se zeptat na nejlepší trasu autem včetně tankování s doporučením na odpočívadlo pro pauzu po čtyřech hodinách. Vezu s sebou tři dámy a tak bych rád měl jasno, kde je to pro ně nejlepší na trochu občerstvení, protažení, dotankování atd. Do Francie jedu poprvé autem. Nějaké informace mám, ale nevím. Děkuji za jakoukoliv odpověď. Ondřej.

Vaše optimální trasa je následující: Rozvadov - Mnichov - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - Chur - Belinzona - Como - Milano - Torino - Oulx - Montgenevre - Briancon. Jedná se o hlavní směry. V Rakousku se dálniční známce vyhnete, ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 39,80) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 36,40. To samé při cestě zpět. Trasu je samozřejmě nutné optimalizovat podle aktuálního počasí. Pokud budou kalamity, budete muset volit objezdy např. přes Brenner nebo naopak přes Švýcarsko a Francii (Karlsruhe - Ženeva - Grenoble - Gap - Briancon). Ceny pohonných hmot jsou nejlevnější u nás, natankujte tedy ještě před překročením hranic plnou nádrž. Potom už ceny výrazně rostou v pořadí Německo, Itálie a Francie. Levněji samozřejmě natankujete mimo dálnici. Odpočívadla je těžké doporučit. Psal jste, že jedete přes Rozvadov, ale nenapsal jste odkud. Dojez po čtyřech hodinách je tedy hodně variabilní.

# 09.01.2023, 12:06.
Prosím vás, potřeboval bych poradit s trasou a spočítat mýtné na trase Olomouc - Grenoble. Něco jsem sice dohledal, ale ukazuje mi to možnosti trasy přes Švýcarsko do Bernu a kolem Ženevského jezera. Tam ale musím mít švýcarskou dálniční známku? Jinak se do Grenoblu jezdí jen přes Německo a potom do Francie. Můžete mi prosím poradit? Musím mít potom na auto ještě nějakou tu další emisní známku? Moc děkuji za odpověď. Jiří.

Ano, tato trasa je optimální, konkrétně Olomouc - Brno - Praha - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Basilej - Bern - Lausanne - Ženeva - Annecy - Chambery - Grenoble. Ve Švýcarsku potřebujete dálniční známku. Mají pouze roční a její cena je CHF 40,00 (€ 40,55). Ve Francii zaplatíte na mýtném € 19,40, to samé při cestě zpět. Pokud byste jel z Karlsruhe přes Francii, zaplatil byste na mýtném ve Francii € 38,90, to samé při cestě zpět. Cesta přes Švýcarsko je tedy v obou směrech o € 1,55 dražší, ale o 47 km kratší, v obou směrech tedy o 94 km. Vychází to tedy přibližně stejně. Zda potřebujete pro Váš automobil francouzskou emisní známku Crit' Air najdete na výše uvedených stránkách a z ní směrovaných odkazech.