FRANCIE 2022

Francie v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Francie 2022

Pokud je Francie cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Francie autem, autobusem, vlakem i letadlem, o výši dálničních poplatků, o městské hromadné dopravě, o přímořských letoviscích, o horských střediscích, o histroických městech, o vstupenách, o ubytování, o stravování, o zábavě, o tipech na výlety a najdete zde také mnoho dalších informací o Francii, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.12.2022, 15:35.
Pane Řehůřku, dokážete mi spočítat, na kolik vyjde cesta z Prahy do Paříže autem? Myslím hlavně náklady na mýto ve Francii. Děkuji. Radim.

Na trase přes Saarbrücken - Metz - Reims - Paris zaplatíte na mýtném ve Francii € 31,50, na trase z Karlsruhe přes Strasbourg - Nancy - Paris, tedy převážně po N4 zaplatíte na mýtném € 3,70. To samé při cestě zpět. Ve Francii musíte počítat také se známkou Crit'air.

# 25.10.2022, 10:25.
Děkuji za tyto stránky. Chystáme se obytnou dodávkou z Olomouce do Barcelony. Jaká by byla nejvhodnější trasa? Ušetří nějaké poplatky jet přes Švýcarsko a koupit jejich roční známku za CHF 40,00? Jinak ve Francii se nedá koupit nic podobného a všude se platí jen mýto? Pojedeme za dva měsíce zpět, proto se ptám. Zajímalo by mě, na kolik ta Francie vyjde v obou směrech. Děkuji moc. Aneta.

Dodávka spadá svojí velikostí ve Francii do třídy 2, tj. s výškou mezi 2 a 3 m. Vzhledem k vzdálenosti, nemá zřejmě význam jet mimo dálnice. Vaše optimální trasa ve Francii je následující: Mulhouse - Besancon - Lyon - Valence - Nimes - Montpellier - Narbonne - Perpignan - Le Perthus. Na mýtném ve Francii zaplatíte € 114,20. To samé zpět. Bezplatné jsou silnice značené N, často čtyřproudovky. Nemá to ale význam. Pokud pojedete přes Ženevu, Annecy a na výše popsanou trasu se připojíte u Valence, zaplatíte na mýtném € 96,30. Na mýtném tedy nic neušetříte, když v jednom směru připočtete € 20,30 za polovinu švýcarské známky v aktuálním kurzu. Ve Francii se platí dálnice formou mýtného. Ve Francii musíte počítat také se známkou Crit'air.

# 25.09.2022, 10:28.
Začátkem října jedeme do Španělska (Gorliz), jedná se o 3x auto + karavan. Je možné ve Francii přenocovat na dálničních odpočívadlech? Děkuji. Martin.

Pokud nebudete kempovat, mělo by to být možné. Jakmile nasadíte markýzu, sundáte židle a kempingový stůl, vyndáte klíny, už neparkujete, ale kempujete. Na toto téma si můžete přečíst článek na Le Progres. Nicméně na stánkách Velvyslanectví České republiky v Paříži to nedoporučují. Podle našich informací může nastat ještě jeden problém. Mezi vjezdem na dálnici a projetím výjezdu musí uběhnout méně než 24 hodin. V opačném případě bude na výjezdu uplatněno nejvyšší mýtné. Tyto informace máme např. o sítích APRR & AREA, ADELAC aj.

# 28.08.2022, 08:00.
Pane Řehůřku, potřebovala bych poradit. Jedeme s manželem na Korsiku. Vyplouváme z Livorna 13.9.2022 v 8:00 hodin. Můžete mi prosím poradit nejlepší trasu z Mikulova do Livorna? Včetně všech poplatků na dálnicích. Moc děkuji za odpověď a rady. Daniela.

Vaše optimální trasa je následující: Mikulov - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Padova - Bologna - Florencie - sjezd Scandicci - Empoli - Livorno. Jedná se o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60 a na mýtném v Itálii zaplatíte € 37,70. To samé při cestě zpět.

# 24.08.2022, 09:06.
Pane Řehůřku, dne 22.9.2022 vyrážíme na závody do Contes z Prahy. Jaká je prosím nejlepší cesta? Jak časově, tak finančně. Děkuji za odpověď. Roman.

Viz naše odpověď ze dne 07.08.2022, 09:14. První varianta vede z Prahy na Rozvadov, Mnichov a Innsbruck, druhá varianta z Prahy na Mnichov a Bregenz. Cenově se liší až v závěru, kdy v obou variantách přibude mýtné ve Francii od italsko-francouzské hranice po sjezd Nice-Est na dálnici A8 ve výši € 5,30.

# 07.08.2022, 09:14.
Pane Řehůřku, prosím vás o pomoc. Po mnohém přečteném jsem nedohledal potřebné informace. Chystáme se začátkem září do Francie. Poradíte mi s následujícím? Nejvhodnější trasa České Budějovice - Monako, konkrétně Breil sur Roya, včetně přibližných poplatků. Dají se některé poplatky uhradit a zajistit předem pro hladší průjezd? Rakousko mám projeté, k této zemi netřeba informace. Pokud máte nějaké poznatky, na co si dát po cestě pozor, co je dobré mít s sebou. Jedná se o krátkodobý výlet pouze s přáteli 2x osobní auto, přibližně 3 až 4 noci. Předem děkuji za případné informace. Pěkný den. S pozdravem Milan.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Ventimiglia - SS20 - D6204 - Breil-sur-Roya. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50 a na mýtném v Itálii € 54,00. Celkem tedy za oba směry zaplatíte € 138,60. Levněji Vás to vyjde přes Švýcarsko, a to České Budějovice - Prachatice - Strážný - Aicha worm Wal - A3 - A92 - Mnichov - A96 - sjezd Lindau - Bregenz - A13 - Chur - Como - Milano - Tortona a dále jako v předchozí variantě. V Rakousku pojedete mimo dálnici, ve Švýcarsku Vás roční dálniční známka vyjde na CHF 40,00 (€ 40,92) a na mýtném v Itálii zaplatíte € 33,80. Celkem tedy v obou směrech € 108,52. Levnější je to tedy o € 30,08, resp. o € 39,68 při cestě na více jak 10 dní. Aktuální informace o cestování a souvisejících doporučení na cestu do Vámi projížděných zemí najdete na stránkách Ministerstva zahraničních zemí - Státy a území / Cestování.

# 14.07.2022, 23:45.
Pane Řehůřku, v neděli 17.7. ráno vyrazíme s rodinou do Savony na noční trajekt směr Korsika. Měl byste prosím tip, kde cestou zastavit s dětmi a odpočinout? Děkuji za Vaší odpověď. Kateřina.

Nepíšete, odkud vyjíždíte, těžko tedy doporučit konkrétní místo, protože z různých míst České republiky jsou různé trasy. Do Savony přicházejí v úvahu dokonce tři hlavní. Stejně tak nevíme, kdy vyjíždíte a kdy asi plánujete tu zastávku. Nicméně, pokud jste vázaní trajektem, musíte být na místě s dostatečným předstihem a nemá smysl se cestou zastavovat na nějakou delší dobu. Doporučujeme dodržovat standardní bezpečnostní zastávky a k tomu využívat dálniční odpočívadla, u kterých jsou současně čerpací stanice, restaurace, toalety, místa k zaparkování a místa k posezení.

# 12.07.2022, 12:14.
Příští čtvrtek, tj. za 9 dní, odjíždíme s rodinou na dovolenou na Korsiku a následně ještě do Francie - Provence. Dnes jsem zjistila, že pro vjezd do měst je potřeba nálepka Crit' Air. Je možné ji ještě vyřídit? Jde ji vyřídit i v České republice? Nebo je nutné ji vyřídit oficiálně, že do 14 dní přijde poštou? To už bychom ovšem nestihnuli. Nemáte zkušenost s ekologickaznamka.cz? Děkuji za radu. Andrea.

Běžná doručovací doba francouzské ekologické známky je 14 dní. Nicméně e-mailem dostanete provizorní plaketu. Stránky ekologickaznamka.cz dělají víceméně to samé, co oficiální Crit' Air. Výhodou je, že prodávají plakety pro více zemí a komunikují v češtině. Nebáli bychom se toho. Doporučujeme si na výše uvedených oficiálních stránkách zkontrolovat, zda vůbec plaketu potřebujete do míst, kam pojedete.

# 09.07.2022, 00:56.
Děkuji za Vaši radu a odpověď. Zítra večer vyjíždíme a rád bych si nechal poradit, kde si odpočinout při cestě. Přibližně ve 23:00 budeme projíždět hranici do Německa a kolem přibližně 4 hodin ráno bych si dal pauzu. Např. někde v Rakousku, Švýcarsku. Kde byste doporučil na chvilku složit hlavu, odpočívadlo, benzinka? Děkuji. Lukáš.

Doporučujeme zastavit po nájezdu na švýcarskou dálnici A13. Kousek za výjezdem č. 8 Buchs je na dálnici Rastätte Rheintal West. Je tam i čerpací stanice, kde si můžete zakoupit ranní kávu.

# 07.07.2022, 19:22.
Pane Řehůřku, poprosím o radu na cestu Hořovice - Montélimar. Prosil bych trasu bez poplatků ve Francii a kdybych mohl na kolik by vyšla i s poplatkem. Moc děkuji. František.

Vaše optimální trasa je následující: Hořovice - Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Heilbronn - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - Beaune - Lyon - A7 - sjezd 17 - Montelimar. Jedná se o dálniční variantu a hlavní směry. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 45,60. To samé při cestě zpět. Pokud preferujete cestu bez poplatků, doporučujeme sjet ve Francii za Mulhouse z dálnice A36 na sjezdu 15 a pokračovat po silnici D83G ke sjezdu na Belfort, kam dojedete po D483G a následně D83. Před Belfortem se můžete u Denney připojit opět na dálnici A36, ze které sjeďte na výjezdu č. 11, odkud pokračujte po N19 až k výjezdu č. 10, kde přejeďte na D9. V Esprels přejeďte na D49 a v Montbozon na D15. U Rioz se připojte na N57, ze které za Besancon přejeďte na N83. Za Poligny se napojte na D1083, po které jeďte až k Lyonu. Ten objeďte po A46, A42, D383 a u Rhony se napojte na A7. Z této dálnice sjeďte na výjezdu č. 9 a pokračujte po N7 až do Montélimar. Je to ale hodně náročná trasa časově i řidičsky. Navíc při cestě přes Lyon se můžete dostat do situace, kdy budete potřebovat ekologickou známku Crit' Air. Ekologické omezení nepostihuje hlavní dálnice A6, A7, A42 a tunel na A6. Doporučujeme dálniční variantu.

# 30.06.2022, 09:05.
Pane Řehůřku, rád bych se poradil, jaká bude nejlepší cesta do Antibes ve Francii. Odjíždíme 9.7. z Rtyně v Podkrkonoší směr Praha. Je lepší jet přes Rakousko a vyhnout se Švýcarsku, nebo přes Švýcarsko? Našel jsem trasu, kterou jste psal do Nice. U trasy přes Švýcarsko píšete, že je levnější, ale to je asi pouze špatným přepočtem se zpáteční cestou a nakonec je dražší? Děkuji. S přáním pěkného dne Lukáš.

Odpověď ze dne 19.04.2022, 07:21 platí. Při cestě přes Švýcarsko to vychází levněji. Při obou směrech musíte počítat s tím, že dálniční známku už budete mít vylepenou. Ve Švýcarsku mají jen roční za CHF 40,00. Při cestě zpět ji už podruhé neplatíte. Aktuální ceny jsou: rakouská dálniční známka € 9,60, průjezd Brennerem € 10,50, švýcarská dálniční známka CHF 40,00 (€ 39,98), mýtné v Itálii od Brenneru € 54,00, mýtné v Itálii od Como € 33,80, mýtné ve Francii € 5,10. Varianta přes Brenner stojí € 148,80 při cestě do 10 dní a € 158,40 při cestě nad 10 dní. Varianta přes Švýcarsko stojí € 117,78.

# 22.06.2022, 21:05.
Milí Řehůřkovi, již jednou jste mi velmi dobře poradili. Chystáme se do Francie autem a stále mi není jasná povinnost mít v autě alkoholtester. Na Google jsou rozporuplné informace. Jednou, že je povinný ale že není žádná sankce atd. Poslední informace jsou staré dva roky. Známku Crit' Air jsem si pořídil. Je nutná? Jedeme přes Orleáns do San Sebastianu a poté přes Provence zpět domů do Brna. V červenci. Změnilo se ještě něco dalšího zásadního při cestování autem po Francii? Naposledy jsme tam byli před covidem. Moc děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Libor.

Alkoholtester není podle našich informací ve Francii povinný. Tato povinnost byla zrušená vyhláškou 2020-605 ze dne 22. května 2020. Certifikát Crit' Air je povinný pro všechna vozidla, která projíždějí nebo parkují v zónách s omezeným nebo alternativním řízením, stejně jako v určitých zónách s nízkými emisemi. Povinný je pro jízdu např. v Paříži, Lyonu, Lille a v mnoha dalších francouzských aglomeracích. Určitě budete projíždět oblastmi, ve kterých může být na základě stavu ovzduší zóna aktivovaná. Podívejte se na mapy zón, případně si nainstalujte aplikaci, která Vás na stav zón bude upozorňovat.

# 13.06.2022, 14:48.
Dovolil bych se zeptat, zda byste nám poradil ideální / nejlevnější cestu z Prahy do Chamonix-Mont-Blanc. V červenci se chystáme do této oblasti na přibližně 7 dnů obytným autem 3,5 t, dvě nápravy, 7m dlouhé. Zkušenosti s tímto typem cestováním máme, ale Francie bude pro nás premiérou. Pokud poradíte i nějaký stellplatz, budeme nadšeni. K doplnění. Druhý týden se budeme vracet zpět přes Miláno a severní Itálii, kde jsme jako doma. Pokud byste nám napsal i cenu poplatků, budeme moc rádi. Velice si vážím toho, co děláte a moc děkuji. Hezký den. Milan.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Mnichov - Bregenz (z dálnice sjeďte už na sjezdu Lindau) - Sankt Gallen - Curych - Bern - Montreux - Martigny - Chamonix-Mont-Blanc. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00. Mimo dálnici můžete jet po silnicích 13, 3, 13, 19 a 9. Parkoviště pro obytné vozy najdete na Camper Online - Sosta / Aree Sosta Camper. Ve vyhlédavacím poli Cerca zaškrtněte Area di sosta a do textového pole Chamonix. Nabídne Vám to místa s různým rozsahem služeb včetně bezplatných. Při přejezdu do Itálie budete muset zaplatit za průjezdem tunelem Mont Blanc. Obytný automobil se dvěma nápravami spadá do Classe 3, cena je € 174,10. Na mýtném od tunelu po Milán zaplatíte v kategorii B pro automobily se dvěma nápravami € 40,00. Pokud pojedete opět přes Švýcarsko, zaplatíte od Milána po Como € 1,80 a ve Švýcarsku využijete dálniční známku z cesty tam. Pokud pojedete přes Brenner, zaplatíte od Milána po Brenner € 26,30 a za průjezd Brennerem € 10,50. V Rakousku potom budete potřebovat desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60. V tomto případě můžete jet při cestě tam i ten krátký úsek po rakouské dálnici, pokud půjde o cestu do deseti dnů. Jedná se o maximální mýtné. Pokud bude cestovat mimo dálnice, budete platit jen část odpovídající jízdě po dálnici.

# 12.06.2022, 22:05.
V září se chystáme autem do Nimes. Můžete nám doporučit nejvhodnější cestu? Budeme vyjíždět z Českých Budějovic. A ještě mám jeden dotaz. Je nutné si na cestu pořizovat francouzskou nízkoemisní známku? Děkuji. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: České Budějovice - Písek - Plzeň - Rozvadov - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Besancon - Dole - A39 - A42 - N346 - A46 - A7 - Valence - Orange - Nimes. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 54,80. To samé při cestě zpět. Celkem tedy € 109,60. Informace o Francouzské emisní známce Crit'air najdete ve výše uvedeném článku. To, zda známku potřebujete, záleží na tom, kde se během pobytu budete pohybovat a zda v období zvýšené koncentrace smogu. Mapu oblastí najdete na stránkách ecologie.gouv.fr.

# 07.06.2022, 09:19.
Opět po covidové době začíná čas dovolené a já společně se svou rodinou se chystám opět do Francie, konkrétně do místa Saint Aygulf. Budeme vyjíždět tuto sobotu ráno autem a i když již jsme využívali Vašich rad, rád bych se zeptal, zda nás na cestě nemůže čekat něco nového, zda se nezměnilo na nejlevnější a nejlepší trase, nejen ohledně poplatků, ale také dálnic, uzavírek atd? V Rakousku se dala dálnice objíždět, nevím jak je to nyní. Vyrážíme v sobotu 11.6.2022 a vracíme se domů 30.6.2022, snad si to konečně užijeme, ale z cesty máme velký respekt i když tam jedeme po čtvrté. Místem odjezdu je obec Libočany u Žatce. Pokud si najdete čas a byl byste tak laskav a opět nám poradil, byl bych Vám za celou rodinu moc a moc vděčný. Vám přeji hlavně a jen stálé pevné zdraví, zdraví a zdraví. S úctou a pozdravem Ivan.

Od roku 2019 se v zásadě nic nezměnilo, jen se opět o něco zvýšily poplatky a výrazně pohonné hmoty. První varianta vede přes Německo: Žatec - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Norimberk - Karlsruhe - Mulhouse - Dole - Lyon - Valence - Orange - Aix-en-Provence - A8 - exit 37 - Fréjus ouest - Saint-Aygulf Vás přijde na € 0,00 v Německu a ve Francii na € 69,80, celkem tedy za oba směry na € 139,60. Druhá přes Rakousko a Itálii: Žatec - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Mnichov - Innsbruck - Trento - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Nice - A8 - exit 38 Fréjus - Fréjus - Saint-Aygulf Vás přijde na € 0,00 v Německu, € 9,60 za desetidenní rakouskou dálniční známku, € 10,50 za průjezd Brennerem, € 52,80 v Itálii a € 10,40 ve Francii, celkem tedy za oba směry na € 166,60 při cestě nad 10. dnů. Třetí přes Německo, Švýcarsko a Itálii: Žatec - Karlovy Vary - Cheb - Marktredwitz - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona a jako ve druhé variantě Vás přijde na € 0,00 v Německu, € 0,00 v Rakousku (ten kousek dálnice objeďte přes Bregenz, sjet musíte ještě v Německu), CHF 40,00 (€ 38,76) za roční dálniční známku ve Švýcarsku, € 33,80 v Itálii a € 10,40 ve Francii, celkem tedy za oba směry € 127,16. Varianta přes Švýcarsko vychází nejlevněji, je i nejkratší. Pokud chcete ušetřit na mýtném, volili bychom kombinaci první a třetí varianty. Podle první varianty do Karlsruhe a odtud přes Basilej, Bern a Ženevu do Francie. Tady bychom pokračovali po dálnici do Grenoble - mýtné € 17,40 a odtud po Napolenově cestě N85 přes Gap - Sisteron - Cannes a odtud do Saint-Aygulf. Je možné volit i první variantu s cestou v kombinaci dálnici a silnic N, např. N7 od Lyonu směrem na jih, je to ale zdlouhavé. Co se zdržení na dálnicích týče, aktuálně je hodně v rekonstrukci německá A6. Nejvíce se zdržíte po Norimberk, potom už by měla následovat jen drobná zdržení. Možná bude vhodnější jet po A9. Menší zdržení očekávejte i v Itálii do Milána. Ve Francii se mohou tvořit kolony za Nice.

# 30.05.2022, 19:04.
Chtěla bych se zeptat na trasu Tanvald - Marseille. Kudy nejlépe jet a jaké jsou kde poplatky? Děkuji. Lucie.

Vaše optimální trasa je Tanvald - Praha - Rozvadov - Norimberk - Heilbron - Karslruhe - Mulhouse - Besancon - Beaune - Lyon - Valence - Avignon - Marseille. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. Na mýtném ve Francii zaplatíte € 62,50 v jednom směru.

# 04.05.2022, 11:41.
Chci se ještě zeptat, velmi pěkně prosím, na naši cestu autem do Francie k moři. Plán je jet do Amsterdamu, 1 až 2 noci zastávka, potom Leiden - přibližně 100 km od Amsterdamu. Dcera se chce podívat na universitu, kde bude další rok studovat. Tady asi 2 noci a potom již přejezd do Francie k moři. Možná nocleh na cestě. Ubytování máme: 36 Rue Saint-Roch, 34250, Palavas-les-Flots. Kousek od města Montpélier. Cesta zpět k nám do Beskyd, předpokládáme 1 nocleh na cestě. A teď mé otázky s přihlédnutím k požadavkům manžela - nejlépe se zcela vyhnout placeným dálnicím. Svým způsobem my nespěcháme, den nebo dva není žádný čas, raději se pokocháme něčím zajímavým na cestě. 1. Jet přímo do Amsterdamu jak nabízí navigace? 2. Z Leidenu jak jet do místa pobytu? Zastavit - doporučíte nějaké výrazné zajímavosti, kde se zdržet den dva tři nebo více zastávek na noc nám nevadí. Zatím mám jen přesný termín u moře a hlavně doporučíte trasu? 3. Cesta zpět k nám domů. Kde zastavit, kde nocovat? Předem moc děkuji za Vaši pomoc a hlavně ochotu. S pozdravem Svatava.

Do Amsterdamu doporučujeme následující trasu: Severní Morava - Olomouc - Brno - Praha - Ústí nad Labem - Drážďany - A4 - Lipsko - A38 - A7 - Kassel - A44 - Dortmund - A2 - A3 - Velp - A12 - A30 - A1 - Amsterdam. V Německu a Nizozemsku se dálnice neplatí. Trasu máme projetou, zkušenosti jsou v našich reportážích Nizozemsko 2016 a Nizozemsko 2018. Do Leidenu se nejlépe dostanete po dálnicích A10 a A4, v poslední fázi po silnici N445. Do místa pobytu ve Francii samozřejmě vzhledem k vzdálenosti doporučujeme placené dálnice. Nicméně pokud se jim chcete vyhnout, potom doporučujeme volit silnice značené N. Nabízí se jet na Mons a následně ve Francii po N2 a směrovat to pod Paříž k Clermont-Ferrand, odkud je dálnice A75 na jih bezplatná. Zpoplatněný je pouze Viadukt Millau, ale i ten se dá objet. A75 Vás dovede až téměř do cíle. Zastavit se můžete v Paříži, v některých parcích po cestě. Cesta zpět mimo dálnice opět po silnicích N a směřovat na Lyon, Mulhouse a Karlsruhe. Trasy jsou popsané v našich otázkách a odpovědích. Ubytování najdete na Booking.

# 19.04.2022, 07:21.
Pane Řehůřku, mohl bych Vás požádat o nejlepší trasu - časová i finanční - z Benátek nad Jizerou do Cannes? Moc děkuji. Tomáš.

Standardní trasa je následující: Benátky nad Jizerou - Praha - Rozvadov - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano - Trento - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Nice. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd Brennerem zaplatíte € 10,50, na mýtném v Itálii zaplatíte € 52,80 a na mýtném ve Francii € 2,80. Celkem tedy € 75,70, v obou směrech € 141,80, resp. € 151,40 pokud pojedete na více jak 10 dnů. Levnější a o necelých 100 km v jednom směru kratší je trasa přes Švýcarsko: Benátky nad Jizerou - Praha - Rozvadov - Mnichov - A96 - sjezd 2 Lindau - 190 - Bregenz - 202 - 203 - 204 - nájezd 2 Au - A13 - Lugano - Como - Milano - Tortona - Savona - Imperia - Nice. Pokud sjedete na Lindau a pojedete po uvedených silnicích až ke švýcarské dálnici, nepotřebujete rakouskou dálniční známku. Ve Švýcarsku potřebujete roční dálniční známku v ceně CHF 40,00 (€ 39,26), v Itálii zaplatíte na mýtném € 33,80 a ve Francii € 2,80. Celkem tedy € 75,86, v obou směrech € 112,46. Úspora oproti standardní variantě je € 29,34, resp. € 38,94 při cestě na více jak 10 dnů.

# 05.03.2022, 20:55.
Mohl bych vás prosím požádat o o nejlepší trasu - časově i finančně - z Ostravy do Saint Tropez? Děkuji. Aleš.

Existují víceméně tři trasy, které jsou optimální. Teoreticky trvají necelých 17 hodin a vzdálenost je od 1550 do 1650 km. Nejkratší je následující: Ostrava - Olomouc - Brno - Vídeň - Graz - Villach - Tarvisio - Udine - Padova - Verona - Brescia - Cremona - Piacenza - Tortona - Savona - Imperia - Sanremo - Nice - Cannes - Le Muy - Sainte Maxime - Saint Tropez. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, na mýtném v Itálii zaplatíte € 67,80 a ve Francii € 12,90. Celkem za oba směry € 171,00. Další varianta je shodná s předchozí, před Vídní pokračujete na Salzburg - Innsbruck - Brenner - Verona a dále jako v předchozí variantě. Kromě desetidenní rakouské dálniční známky zaplatíte za průjezd Brennerem € 10,50 a na mýtném v Itálii € 54,00 a ve Francii € 12,90. Celkem za oba směry € 164,40. Třetí varianta je: Ostrava - Olomouc - Brno - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Bregenz - Chur - Como - Milano - Tortona a dále jako v první variantě. Musíte sjet na posledním sjezdu v Německu a pokračovat přes Bregenz na švýcarskou dálnici, abyste se vyhnuli rakouské dálniční známce. Za švýcarskou roční dálniční známku zaplatíte CHF 40,00 (€ 39,78), na mýtném v Itálii € 29,50 a na mýtném ve Francii € 12,90. Celkem za oba směry € 124,58. Třetí varianta je nejvýhodnější, v případě že pojedete na více jak 10 dní, je levnější ještě o druhou desetidenní rakouskou dálniční známku. Otázkou je samozřejmě, jak se budou dále vyvíjet ceny pohonných hmot, protože třetí varianta je oproti té první delší celkem o 200 km za oba směry a vzhledem k více horské trase i lehce náročnější na spotřebu. Už v současné době tu úsporu na mýtném díky nákladům na pohonné hmoty krátí téměř o polovinu.

# 16.02.2022, 17:25.
Ještě bych se Vás zeptal, zda nemáte zkušenosti s nákupem datové SIM karty ve Francii? Děkuji. S pozdravem Martin.

Ucelené informace o předplacených kartách ve Francii najdete na Prepaid data SIM Card. Doporučujeme to porovnat s roamingem, který je součástí tarifu u Vašeho operátora.

# 14.02.2022, 22:15.
Pane Rehůřku, prosím Vás a doporučení trasy. Je to ještě daleko, ale na začátku září bychom jeli rádi se ženou a 14. letou dcerou na 14 dní k francouzskému městu Béziers. Začátek trasy je ve Víru na Vysočině. Jakou byste doporučil optimální ekonomickou trasu? Auto máme na LPG. Rádi bychom někde v polovině cesty přespali v kempu nebo v nějakém levnějším ubytování. Kdybyste o něčem věděl. Ve třech není možné spát v autě a jízdu na zátah nechci riskovat. A dokážete říct přibližnou cenu poplatků za dálnice? Děkuji a přeji Vám hezkou nadcházející výletní sezónu. S pozdravem Martin.

Na téměř 1700 km dlouhé trasa nemá moc smysl jezdit mimo dálnice. Vaše optimální trasa je následující: Vír - Žďár nad Sázavou - nájezd Velký Beranov - D1 - Praha - D5 - Rozvadov - A6 - Norimberk - Heilbronn - A5 - Karlsruhe - A36 - Mulhouse - Besancon - Dole - A6 - Chalon-sur-Saone - Lyon - A7 - Valence - Orange - A9 - Nimes - Montpellier - Béziers. Ve Francii zaplatíte na mýtném € 64,30. Náš tip na ubytování je Ibis Budged Belfort Centre nebo Hotel F1 Dole. Je to kousek od dálnice A36. Pokud chcete ušetřit, můžete jet z Dole po N73 do Chalon-sur-Saone, odtud po N80 do Montchanin, následně po N70 k Paray-le-Monial, pokračovat po N79 do Montmarault. Odtud po A71 do Clermont-Ferrand a následně po bezplatné dálnici A75 do Béziers. V této variantě zaplatíte na mýtném po Dole € 14,40 a na mýtném od Montmarault € 15,50. Z toho € 6,50 za dálnici A71 a € 9,00 za průjezd Viaduktem Millau na A75. Úspora je tedy více jak poloviční, nicméně vykoupeno je to delší vzdáleností i časovou náročností. N80, N70 a N9 jsou čtyřproudovky.