CHORVATSKO 2022

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2022

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2022. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 18.08.2022, 14:56.
Chtěla bych se zeptat, jaká je nejlepší cesta z Teplic do Vodnjanu a na kolik vyjdou poplatky. Děkuji. Pavla.

Vaše optimální trasa je následující: Teplice - Praha - Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Dragonja - sjezd Vodnjan sjever - Vodnjan. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 45,00. To samé po cestě zpět. Pokud jedete na více jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Trasa je z velké části popsaná v našich reportážích Chorvatsko 2015 a Chorvatsko 2017. Variantně můžete volit trasu na České Budějovice, Linz, Graz a dále jako v první variantě, přibudou Vám ale poplatky za dva tunely - Bosruck v ceně € 6,00 a Gleinalm v ceně € 10,00. Variantně můžete pokračovat z Lince na Salcburk, Villach, Ljubljana a dále jako v první variantě, přibudou Vám také poplatky za dva tunely - tauernské v ceně € 13,00 a Karawanken v ceně € 7,60.

# 05.07.2022, 22:12.
Mohu mít prosím dotaz? Jedeme do Senj. Vyjíždíme přes Strážný. Kolik bude stát mýtné? A potom další den pokračujeme ze Senj do Čaklje. Tady ten úsek se bude platit také mýtné? A ještě, zda nemáte nějaký tip, kde se stavit cestou v Alpách, aby to nebyla velká zajížďka z dálnice. Děkuji moc za rady. Jana.

Vaše optimální trasa je následující: Strážný - Pasov - Wels - Liezen - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Žuta Lokva - Senj. Následuje trasa Senj - nájezd Žuta Lokva - A1 - sjezd Zagvozd - Tunel Sveti Ilija - Makarska - Čaklje - V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 6,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 10,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném po Záhřeb HRK 48,00 a od Záhřebu po Žuta Lokva HRK 60,00 a od Žuta Lokva po Zagvozd HRK 144,00. Za průjezd Tunelem Sveti Ilija se už neplatí. Pokud jedete na víc jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na víc jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět, dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Náš tip v Alpách je přibližně 15 minut jízdy od dálnice A9. Za městem Liezen je obec Wörschach, kterou protéká Wörschachbach. Ten vytvořil ve skalách soutěsku Wörschachklamm. Kromě soutěsky je možné absolvovat malou okružní trasu, která Vás provede kolem sirného pramenu, oslího ranče a zříceniny hradu Wolkenstein. Přečtěte si článek Wörschachklamm, který je doplněný fotogalerií. Můžete také volit druhou variantu, která je přibližně stejně dlouhá i časově náročná. Před překročením německo-rakouské hranice můžete sjet z dálnice na sjezdu Pocking a pokračovat po silnici č. 12 do Braunau a následně po silnici č. 156 do Salzburgu. Můžete i kopírovat hranici po silnici č. 20. Ze Salzburgu už pokračujte po A10 klasickou trasou do Villachu a následně po A11 do Slovinska a po A2 směr Lublaň, po A1 směr Koper. Za Postojna z dálnice sjeďte a pokračujte směr Rupa do Chorvatska. Tady se napojte na dálnici A7 směr Rijeka a za ní podél pobřeží do Senj. V Rakousku a Slovinsku potřebujete dálniční známky. Za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00 a za průjezd tunelem Karawanken € 7,60. V Chorvatsku na mýtném HRK 8,00 + již zmiňovaných HRK 144,00. Náš tip v Alpách pro tuto variantu je jezero Bled ve Slovinsku. Opět přibližně 15 minut jízdy od dálnice, sjezd Lesce.

# 27.06.2022, 10:44.
Prosím o radu, jaká by byla optimální trasa Plzeň - Gradac a zda je možné cestou zastavit na nějakém šikovném parkovišti a pár hodin se prospat? Simona.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Folmava - Cham - nájezd 106 Straubing - A3 - Passau - A8 - Wels - A9 - Graz - A9 - Maribor - Záhřeb - A1 - Bosiljevo - A1 - Mali Prolog - Ploče - Gradac. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 6,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 10,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném po Záhřeb HRK 48,00 a od Záhřebu HRK 231,00. Pokud jedete na víc jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na víc jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět, dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pro odpočinek doporučujeme dálniční odpočívadla. Jak v Rakousku, tak v Chorvatsku se jedná o koplex s čerpací stanicí, restaurací a parkovištěm.

# 05.06.2022, 08:24.
Opět se na Váš obracím s žádostí o radu. Vyrážíme na Korčulu. Prosím o trasu po dálnicích přes Maďarsko a kde nejlépe na trajekt. Děkuji. Antonín.

Jsou víceméně tři varianty, jak se dostat na ostrov Korčula trajektem. Nejpohodlněji, ale za nejvyšší cenu, se tam dostanete trajektem ze Splitu do Vela Luka. Dvěma trajekty se tam dostanete z Ploče do Trpanj a následně z Orebic do Dominče. Poslední variantou je cesta přes Bosnu a Hercegovinu a následně opět z Chorvatska po poloostrově do Orebic a odtud trajektem na Korčulu. Zřejmě nejoptimálnější je varianta prostřední. Bohužel Pelješacký most bude otevřený až koncem července. Během tak dlouhé cesty nedoporučujeme cestovat zdlouhavě přes Maďarsko. Vaše optimální trasa je Veselí nad Moravou - Břeclav - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - A1 - sjezd Dugopolje - Split - Korčula, resp. sjezd Mali Prolog - Karamatiči - Ploče - Korčula, resp. z Ploče pokračovat do Bosny a Hercegoviny - Korčula. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, na mýtném v Chorvatsku zaplatíte po Záhřeb HRK 48,00 a od Záhřebu po Dugopolje HRK 181,00 resp. po Karamatiči HRK 231,00. Mýtné po cestě zpět je ve stejné výši. Pokud pojedete na víc jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na víc jak 10 dní, potřebujete druhou rakouskou desetidenní dálniční známku na cestu zpět. Ceny a jízdní řády trajektů najdete na Jadrolinija podle termínu, typu automobilu a počtu osob. Pokud se přesto rozhodnete jet přes Maďarsko, přichází v úvahu dálniční varianta, kdy za Slovenskou desetidenní dálniční známku zaplatíte € 10,00 a za maďarskou desetidenní dálniční známku zaplatíte Ft 3640,00 (€ 9,19). Cesta mimo dálnice je stejná, jak jsme Vám v minulosti doporučovali, tj. Skalica, Holíč, Kúty, Malacky, Plavecký Štvrtok, Stupava, Bratislava. Hranice překročte na Rusovce / Rajka a pokračujte na Czorna, Sarvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Letenye. V Chorvatsku už po dálnici, kde do Záhřebu zaplatíte HRK 44,00 a od Záhřebu viz výše.

# 31.05.2022, 17:37.
Pane Řehůřku, chystám se v červenci z rána na trasu z Brna do Vrsi Mulo-Zadar na 7 dnů s Octavií v benzinu, ale z pohledu Google Maps se mi nechce jet přes Slovensko a Maďarsko do cílové destinace, kde je čas přes 12 hodin jízdy. Pokud zvolím trasu přes Vídeň, Maribor, Zagreb a Zadar, cesta vychází pod 9 hodin. Poraďte, zda má to či ono nějaký smyl, když pojedu delší dobu, ale ušetřím za poplatky, nebo kratší čas, ale poplatky budou vyšší. Děkuji Vám za ochotu. Erik.

Doporučujeme, a také vždy takto jezdíme, trasu Brno - Vídeň - Graz - Maribor - Záhřeb - Bosiljevo - A1 - sjezd Zadar 1 - Vrsi. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, ve Slovinsku týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte po Záhřeb HRK 48,00 a od Záhřebu HRK 121,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši, dálniční známky využijete. Pokud byste jel přes Maďarsko, zaplatíte v dálniční variantě za slovenskou desetidenní dálniční známku € 10,00 a maďarskou desetidenní dálniční známku Ft 3640,00 (€ 9,19). Na mýtném v Chorvatsku zaplatíte po Záhřeb HRK 44,00 a od Záhřebu HRK 121,00. Úspora je tedy € 5,41 a HRK 4,00. Tato úspora samozřejmě padne na spotřebě za delší vzdálenost. Pokud pojedete mimo slovenské a maďarské dálnice bude vzdálenost přibližně stejná jako přes Rakousko, strávíte na cestě s mnoha dopravními omezeními (obce, cesta mimo dálnici atd.) a rizikem dopravních radarů mnoho času.

# 27.05.2022, 09:03.
A ještě se chci zeptat, jak je to z trajektem? Je to lepší varianta? Kolik je cena trajektu a z jakého města je start? Děkuji. V.

V případě Pagu je volba trajektu naprosto zbytečná komplikace. Časově nic nezískáte, protože dálnice vede v bezprostřední blízkosti a ze sjezdu Posedarje vede přímá silnice č. 106 přes celý Pag. Pokud sjedete na Gospic a pojedete do Prizna (trajekt), ušetříte 70 km a 35 minut - počítané do Novalja. Na mýtném ušetříte HRK 33,00. Ušetřený čas minimálně ukrojíte čekáním na trajekt a vlastním trajektem, ušetřené peníze (na mýtném a pohonných hmotách) dáte za trajekt a ještě připlatíte. Na Pag jezdí z Prizna Jadrolinija.

# 26.05.2022, 05:43.
Prosím vás, chtěl bych se zeptat, jaká je ideální trasa do Chorvatska na ostrov Pag autem z města Plzeň? Jaké by byly poplatky po cestě? Děkuji moc za odpověď. Hezký den. V.

Vaše optimální trasa je následující: Plzeň - Klatovy - Železná Ruda - Passau - Wels - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - A1 - sjezd Posedarje - Pag. Můžete samozřejmě volit i varianty přes Rozvadov nebo Dolní Dvořiště, podle aktuální situace v dopravě. V dopravní prázdninové špičce bude ale uvedená varianta asi nejlepší. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 6,00, za průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 10,00, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném po Záhřeb HRK 48,00 a od Záhřebu HRK 119,00. Pokud jedete na víc jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na víc jak 10 dní, potřebujete v Rakousku druhou desetidenní dálniční známku na cestu zpět, dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši.

# 18.05.2022, 07:47.
Prosím o radu na cestu do Chorvatska, konkrétně do Fažany. Výhodná cesta, poplatky. Plánuji vyrazit 3.7.2022 ve 4:30 z České Lípy. Jsou hlášené dlouhodobé uzávěry? S vaší službou jsem spokojený, proto se na vás obracím opakovaně. S pozdravem Josef.

Vaše optimální trasa je následující: Česká Lípa - Praha - Rozvadov - Mnichov - Salzburg - Villach - Jesenice - Lublaň - Koper - Dragonja - sjezd Vodnjan sjever - Vodnjan - Fažana. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tauernskými tunely zaplatíte € 13,00, za průjezd tunelem Karawanken zaplatíte € 7,60, ve Slovinsku potřebujete týdenní dálniční známku v ceně € 15,00 a na mýtném v Chorvatsku zaplatíte HRK 39,00. Mýtné při cestě zpět je ve stejné výši. Pokud jedete na více jak týden, potřebujete měsíční slovinskou dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na víc jak 10 dní, potřebujete druhou desetidenní rakouskou dálniční známku na cestu zpět. Dvě jsou levnější než jedna dvouměsíční. Cesta na České Budějovice, Linz a Salzburg je o 100 km kratší, poplatkově stejná. Nicméně v neděli bychom asi volili tu západní trasu. Přes České Budějovice může být následně zajímavější varianta po A9 na Graz a následně Maribor a Ljubljana. Dálniční známky jsou stejné, poplatkově jsou na A9 dva tunely: Gleinalm Tunnel za € 10,00 a Bosruck Tunnel za € 6,00. V obou směrech je to tedy na poplatcích o € 9,20 levnější. Poplatkpově nejlevnější varianta je přes Brno, Vídeň, Graz a Maribor, kde odpadnou poplatky za tunely. Konkrétní variantu bychom volili dle aktuální situace, jak se budou vyvíjet informace o dopravních zácpách z pátku a soboty. Někdy nastane situace, že v některých směrech to přetrvává i do nedělního rána. Termín je to jeden ze dvou nejhorších. Informace o uzavírkách najdete na dopravniinfo.cz pro Česko republiku, adac.de pro Německo, asfinag.at pro Rakousko a dars.si pro Slovinsko.

# 14.04.2022, 23:03.
Prosím o radu ohledně nejlepší trasy Strážný - Čaklje. Mohu poprosit jaké poplatky a mýtné se platí? Děkuji moc za ochotu. S pozdravem Jan.

Vaše optimální trasa je následující: Strážný - Passau - Wels - Liezen - Graz - Maribor - Zagreb - Bosiljevo - Zadar - Split - sjezd Zagvozd - Tunel Sveti Ilja - Makarska - Tučepi - Podgora - Čaklje. Jedná se samozřejmě o hlavní směry. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 9,60, za průjezd tunelem Bosruck zaplatíte € 6,00, z průjezd tunelem Gleinalm zaplatíte € 10,00, za slovinskou týdenní dálniční známku zaplatíte € 15,00, na mýtném v Chorvatsku po Zagreb zaplatíte HRK 48,00, na mýtném v Chorvatsku od Zagrebu zaplatíte HRK 204,00. Poplatek za průjezd tunelem Sveti Ilja byl od roku 2018 zrušený. Pokud jedete na více jak týden, potřebujete ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, pokud jedete na více jak 10 dní, kupte si pro cestu zpět druhou desetidenní rakouskou dálniční známku.