VÍDEŇ 2016

Vídeň v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Rakousko / Vídeň 2016

Pokud je Vídeň cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2016. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě do Vídně autem, o poplatcích na dálnicích, o parkování, o ubytování, o cestě na letiště, o vánočních trzích, o návštěvě památek, o městské hromadné dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Vídni, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 14.10.2016, 07:32.
Mohu Vám jen opět velice poděkovat. Poněkud jsem znervozněl výkřiky na internetu. Také raději mám rezervu. Koneckonců jedu poznávat cizí kraje a proč nezačít hned cestou. Omlouvám se, obtěžuji posledním dotazem z Vaší první odpovědi - doporučení přezout pneumatiky. Máte pro to nějaký konkrétní důvod? Myslíte asi přejezd přes naši Vysočinu, že? Jinak Vám trošku závidím. Před léty jsem měl podobný web, na daleko nižší úrovni, také Itálie a něco z Řecka a Tunis, kde jsem uveřejnil cestopisy a radil zájemcům spíše, co a jak v nám známých lokalitách. Bylo to fajn a bavilo mně to. A hlavně jsem v tom viděl smysl a užitek podle reakce tazatelů. Ale s nástupem Facebooku a dalších novinek jsem to vzdal, technologie šly jinudy. No a dnes vlastně vidím, že jsem se mýlil. Přeji Vám hodně zájemců a spokojenost v dalším radění. Petr.

Nevíme, kdy se budete přesně vracet. Pokud to bude od 1. listopadu, potom platí na dálnici D1 v úseku ve kterém pojedete, povinná zimní výbava. Toto platí také v úseku kousek pod Chrudimí. Jinde v případě, že by byla souvislá vrstva ledu nebo sněhu. To je asi málo pravděpodobné, ale člověk nikdy neví, především v případě, kdy se vracíte za týden a více zpět. Pokud přezouváte pneumatiky na zimní pravidelně, potom je logické přezout před odjezdem.

# 12.10.2016, 17:51.
Děkuji moc. Mezitím jsem hovořil s jedním cestovatelem. Prý před přibližně šesti lety byla krize zejména před a na okraji Vídně. Ve městě potom vcelku klid. Prázdniny, o nichž píšete, chápu od středy 26.10.2016. Ano vyrazit v pohodě v sobotu bude mít cosi do sebe ... Reflexní vesty ano, lékárnička musí být v kabině prý, tak si ji tam dám, problém mám s dcerou. Je jí 11 let, váží 41 kg a měří 147 cm. Tedy podle rakouských předpisů musí sedět v zádržném systému dle normy tuším E44-03 či 04 a nikdy vpředu. Doma jezdí na běžném podsedáku. Je pohodlnější než profi podsedák z autosedačky z jejího mládí, jež má na sobě štítek s normou 44-03, jenže. Ta sedačka je do 36 kg. Ostatně to píše mnoho lidí, že prostě sedačky do 50 kg jsou asi něco mimořádné. Sedačka se dá oddělit na podsedák - horní část je dceři malá - na němž je i symbol, že od x kg do těch 36 kg se má používat jako podsedák. Jak to vidíte, bude stačit? Jak moc jsou policisté na toto důslední? Je ve Vídni na naší trase od Mikulova k letišti nějaká problémová část z pohledu zabloudění? Ano, chci si dát velkou rezervu - řešil jsem dvě hodiny + dvě hodiny předem na letišti, ale začínám dumat o dvojnásobné. Holt budeme vstávat brzy. Jen škoda, že po tmě si okolí cesty moc neužijeme, což bych jinak rád. Petr.

Co bylo před šesti lety samozřejmě neplatí. Poslední krize byla letos začátkem prázdnin, kdy probíhaly ve Vídní rozsáhlé rekonstrukce a tvořily se dopravní zácpy. Na Vaší trase, která povede po A5, S1, S2, A23 a za Dunajem po A4 až k letišti, víme o dopravním omezení na A4. Začínat by to mělo před Simmeringer Haide, tedy kousek za Vaším připojením na A4, a končit za Knoten Schwechat. Omezení je v obou směrech od 30.9.2016 do 24.11.2016. Tedy i ve Vašem termínu. Ve Vídni je třeba vždy počítat s hustějším provozem. Ano, prázdniny jsou od středy, ale hodně lidí bude volit dovolenou od soboty. Nemělo by to být až tak významné pro hustotu provozu. O nutnosti lékárničky v prostoru pro cestující nevíme, nicméně pokud si ji tam dáte, nic tím nepokazíte. Zmiňované reflexní vesty jsou povinné pro řidiče, pro cestující doporučované. My preferujeme bezpečnost, nikdy nevíte, kdy budou muset spolucestující ven z auta. Vozíme je vždy pro každého. Co se týče pásů a zádržných systémů, tak dětské zádržné systémy musí být v Rakousku v souladu s normou ECE 44/03 nebo ECE 44/04. Děti do 14. let vyšší než 1,5 metru musí používat bezpečnostní pásy pro dospělé. Blížíte se k této hranici. Četli jsme kdysi někde, že se akceptují případy, kdy děti vyšší než 1,35 metru mohou použít 3. bodový pás bez zvláštní sedačky. Pás však nesmí vést přes krk. Toto by měl být ale vždy hlavní parametr i při použití podsedáku. Poloha toho pásu. Bezpečnost dítěte je na prvním místě, ne plnění nějakých norem. Jak jsou policisté důslední nevíme, nás v Rakousku nikdy při mnoha našich cestách nezastavili. Vás s velkou pravděpodobností asi také kontrolovat nebudou. Vyjíždějte ale s jistotou, že je Vaše dítě bezpečně zabezpečeno, ne s pocitem, že jste udělali vše pro to, že při případné kontrole projdete. Bloudit nebudete, vše je dobře značeno. Držte se směru Graz / Wien, ve Vídni směru Budapest / Bratislava / Flughafen / Alt Simmering, před odbočením na A4 směr Schwechat se symboly CZ / SK / H. Vždy je ještě u směru připojen piktogram letadla. Podle našeho názoru rezerva dvě hodiny je dostatečná + být dvě hodiny na letišti před odletem je standard. My jsme ale také takoví, že raději déle čekáme než se potom stresovat.

# 10.10.2016, 21:25.
Vím, že zaměření tohoto webu je trošku odlišné, ale používá stejné dálnice. Potřebuji se dostat do Vídně na letiště z Pardubic a to 22.10., tedy v sobotu a to včas k odletu na dovolenou. Parkování Mazur je kousek od letiště. Cesta přes Znojmo je podle rozestavěnosti silnic v České republice nesmyslná. Přes Bratislavu a Maďarsko se mi jet nechce. Kromě delší vzdálenosti - benzín - a dálniční poplatek v obou zemích navíc mě prostě neláká. Rád bych jel přes Mikulov a projel Vídní. Vidíte na této trase nějaké problémy s ohledem na uvedený den? Půjde o ranní až dopolední čas. Tápu v době cesty. Hodně vyhledávačů udává přibližně 3:40, ale jsou i jiné tvrdící cestu o hodinu delší. Je něco, na co si nyní dát v Rakousku pozor ve smyslu doprvních předpisů? Děkuji moc. Petr.

My bychom počítali spíše s časem přes 4 hodiny. Záleží také na tom, kudy pojedete. Nicméně si nevyberete. Dálnice D1 je taková jaká v současné době je a silnice přes Svitavy na tom není s dopravní situací o moc lépe. Hodně také bude záležet na počasí. Každopádně doporučujeme si zvolit dostatečnou časovou rezervu a raději strávit delší čas ve Vídni než ve stresu v nějaké nečekané dopravní zácpě. Termín to není z hlediska dopravní situace kritický, od středy jsou ale podzimní prázdniny, hodně lidí tedy pojede už od soboty na dovolenou. Vzhledem k termínu a především tomu při návratu, doporučujeme zvážit přezutí na zimní pneumatiky. Doporučujeme reflexní vestu pro všechny cestující. Pro případ, že byste museli všichni vystoupit na dálnici z vozidla.