NĚMECKO 2009

Německo v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Německo 2009

Pokud je Německo cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2009. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Německa, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Německu, o výletech v Alpách a do zajímavých měst, o ekologických plaketách, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Německu, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 07.10.2009, 15:30.
Chtěl bych se jen zeptat, zda nevíte něco o těch ekologických poplatcích v Německu? Zajímá mě, kde se dá koupit a za kolik. Popřípadě zda se nedá sehnat i v ČR? Poněvadž chci navštívit Berlín a tam musím mít tu známku. Auto mám ročník 1994, tak jí budu zcela jistě potřebovat. Předem děkuji za odpověd. H.

Veškeré informace najdete na portále Umwelt Plakette. První ekologické zóny vstoupily v platnost 1. ledna 2008 v Berlíně, Kolíně a v Hannoveru. Další zóny však chvíli po tom následovaly. Na výše uvedených stránkách najdete aktuální mapu ekologických zón, vyobrazení dopravních značek i seznam všech budoucích zón. Ekologickou známku můžete získat v Německu na úřadech pověřených registrací vozidel, na stanicích technické kontroly TÜV (seznam poboček) nebo DEKRA, na stanicích měření emisí. Ekologické známky jsou vydávány na základě údajů v technickém průkazu a jsou vázány na SPZ. Jejich platnost je neomezená po celou dobu provozu vozidla a platí ve všech ekologických zónách v Německu. Cena je € 5,00. U vznětových motorů jsou čtyři skupiny - Euro 1 a starší nemají nárok na známku, Euro 2 má červenou známku, Euro 3 má žlutou známku a Euro 4 má zelenou známku. U zážehových motorů jsou dvě skupiny - před Euro 1 (bez katalyzátoru) nemají nárok na známku a Euro 1 a lepší má zelenou známku. Při vjezdu do zóny bez známky hrozí pokuta € 40,00. Známky lze koupit i v ČR z TÜV SUD Auto CZ za 330,-Kč + poštovné v případě zaslání na dobírku. Podrobné informace najdete i na posledně jmenovaných stránkách.