CHORVATSKO 2011

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2011

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 04.08.2011, 15:00.
Měl bych dotaz ohledně cesty do Chorvatska. Všude na internetu jsou popsány cesty hlavně z Prahy a Brna. Já bydlím u německé hranice a proto je pro mě přijatelnější cesta po dálnici D5, dále na Regensburg, Mnichov, Slazburg a Villach. A tady nastává dilema. Nikde jsem se totiž nedočetl, zda když pojedu přes Itálii (Udine a Trieste), je ten kousek přes Slovinsko zpoplatněný a budu rovněž potřebovat slovinskou dálniční známku. Předem děkuji za kladné vyřízení otázky. Jaroslav.

Podívejte se na tyto naše otázky a odpovědi. I do minulých let. Určitě tam najdete odpověď s popisem objízdných tras. I na ten kousek dálnice od Itálie musíte mít dálniční známku. V Itálii počítejte s mýtným v úseku Tarvisio - Trieste ve výši € 9,80 v jednom směru.

# 19.07.2011, 11:53.
Kolik nás bude stát mýtné a dalniční známky do Chorvatska do Omiše? A jaká trasa by byla nejlepší? Pojedeme autem z Brna. Děkuji za odpověď. Šárka.

Vaše optimální trasa je následující: Brno - Břeclav - Grosskrut - Vídeň - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Bosiljevo - Dugopolje - Split - Omiš. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, ve Slovinsku měsíční dálniční známku v ceně € 30,00, v Chorvatsku zaplatíte na mýtném v úseku Macelj - Zagreb HRK 42,00, v úseku Zagreb - Dugopolje HRK 157,00.

# 19.07.2011, 10:48.
I já chválím vaší trpělivost s odpovídáním na dotazy čtenářů a přidávám svůj dotaz. V srpnu plánuji cestu do Chorvatska a rád bych se zeptal na ceny mýtného. Naše trasa bude: Linz - Salzburg - Hochalpenstrasse (Grossglockner) - Lienz - Spittal an der Drau - Villach - Jesenice - Ljubljana - Poreč a zpět: Poreč - Ljubljana - Klagenfurt - Liezen - Wels - Linz. Rakouskou a Slovinskou dálniční známku budu mít. Děkuji za odpověď. Petr.

Cestu tam doporučujeme ve Vašem případě volit následující: Linz - Salzburg - Bad Reichenhall - Lofer - Saafelden - Zell am See - Bruck - Helligenblut - Lienz - Spittal - Villach - Jesenice - Ljubljana - Postojna - Kozina - Poreč. Cestu přes Bad Reichenhall doporučujeme z důvodu možných zácp na dálnici pod Salzburgem a z toho důvodu i možného zvýšeného provozu i mimo tuto dálnici. Poplatky na této trase jsou následující: v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, mýtné na grossglocknerské silnici ve výši € 29,00 (po 18. hodině € 19,00), mýtné přes Karawanken tunnel € 6,50, ve Slovinsku měsíční dálniční známka ve výši € 30,00. Cestu zpět doporučujeme ve Vašem případě volit následující: Poreč - Kozina - Postojna - Ljubljana - Loibltunnel (mýtné se neplatí) - Klagenfurt - Neumarkt - Trieben - Liezen - Wels - Linz. Slovinskou a rakouskou dálniční známku (pokud jedete do 10. dnů) využijete, jediné mýtné se platí u Liezenu za Bosrucktunnel v ceně € 4,50.

# 02.07.2011, 21:50.
22.7.2011 vyrážíme na dovolenou do Chorvatska, do městečka Kožino u Zadaru. A chtěli bychom se zeptat na optimální trasu pro nás vhodnou při odjezdu z Tábora. Navigace nás směřuje na přechod Dolní Dvořiště. Dále bychom prosili o radu, kde a kolik se platí poplatky za dálnice atd. a v jakých měnách. Ještě bychom potřebovali poradit, kdy bychom měli vyrazit na cestu, když pojedeme 22.7. a na místě máme být 23.7. přibližně v 11 hodin, kdy je nejvhodnější doba, aby nebylo vše ucpané? Předem velice děkuji za ochotu a odpověď. S pozdravem Lenka.

Vaše optimální trasa je následující: Tábor - České Budějovice - Dolní Dvořiště - Linz - křižovatka A1/A9 - Siptal Am Pyhrn - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Bosiljevo - sjezd Zadar I - Zadar - Kožino. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, ve Slovinsku měsíční v ceně € 30,00. V Rakousku ještě zaplatíte mýtné za tunely € 4,50 (Bosruck) a € 7,50 (Gleinalm). V Chorvatsku na mýtném nejdříve HRK 42,00 (Macejl - Zagreb) a HRK 105,00 (Zagreb - Zadar I). Vyjet musíte samozřejmě co nejdříve.

# 02.07.2011, 17:43.
Již několikátý den se dohadujeme, která trasa naší dovolené je nejlepší (nejpohodlnější, nejrychlejší). Vyjíždíme z Chebu k Plitvickým jezerům a dále pak budeme pokračovat do Omiše. Za váš názor předem děkuji. Hanka.

Vaše optimální trasa je následující: Cheb - Waldsassen - Regensburg - Passau - Wels - Siptal Am Pyhrn - Graz - Maribor - Zagreb - Karlovac - Slunj - Plitvická jezera. Odtud pak směr Gorna Ploča, kde se připojíte na dálnici a pak z ní sjedete u Dugopolje a pojedete na Split, Jesenice, Omiš. V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, ve Slovinsku měsíční v ceně € 30,00. V Rakousku ještě zaplatíte mýtné za tunely € 4,50 (Bosruck) a € 7,50 (Gleinalm). V Chorvatsku na mýtném nejdříve HRK 42,00 (Macejl - Zagreb) a HRK 16,00 (Zagreb - Karlovac). V posledním úseku HRK 72,00 (Gorna Ploča - Dugopolje).

# 28.06.2011, 07:54.
Chceme jet v prvním srpnovém týdnu na motocyklech do Benátek v Itálii. Dále bychom pokračovali na Plitvická Jezera a odtud přes Balaton zpět do ČR. Potřeboval bych zjistit, kudy nejlevněji a popř. na kolik vyjdou poplatky za dálniční známky a mýtné. Dále bych se chtěl zeptat, zda neznáte odkazy na stránky s ubytováním v malých rodinných penzionech v Itálii, Rakousku a Chorvatsku. Stránek s hotely a velkými penziony jsme našli spousty, ale z hlediska cen hledáme něco levnějšího - malá vesnická ubytování s možností uskladnění motocyklů přes noc. Vzhledem k tomu, že jedeme na sportovních motocyklech, tak nemáme možnost vzít stany, takže jsme kempy trochu vypustili z hledáčku. Předem děkuji za radu. Petr.

Těžko radit, kudy nejlevněji, když nenapíšete odkud vyjíždíte, stejně tak co zamýšlýte cestou v Rakousku. Předpokládejme tedy, že Rakousko jen projíždíte, pak nemá smysl jezdit mimo dálnice a € 4,50 za desetidenní dálniční známku se vyplatí zaplatit. Ona je stejně potřeba i mimo dálnice, na mnohých obchvatech měst, popř. v důležitých tunelech. Pokud pojedete přes Rozvadov nebo Dolní Dvořiště, v obou případech pak budete pokračovat po A10 ze Salzburgu na Villach. Tady se ještě platí navíc mýtné v tauernských tunelech. Tady nemáme zprávu o žádném tarifu pro motocykly, počítejte tedy raději s plnou sazbou € 9,50. Pokud pojede přes Mikulov a Vídeň, žádné další mýtné v Rakousku není. V Itálii platíte mýtné jako za osobní automobil, tj. na úseku Tarvisio - Mestre celkem € 15,10. Je tady možnost ušetřit cestou mimo dálnici v úseku Tarvisio - Gemona (vyzkoušeno, kvalitní a prázdná silnice pořád z kopce). Cestou na Plitvická jezera Vás nejdříve čeká v Itálii mýtné v úseku Mestre - Trieste ve výši € 8,30. Přes Slovinsko byste měl projet bez dálniční známky směr Kozina - Rupa. Odtud už se můžete napojit opět na dálnici. V úseku Rupa - Rijeka zaplatíte HRK 4,00, pak pojedete podél pobřeží směr Crikvenica - Senj - Otočac - Vrelo Koreničko, kde zahnete doleva na silnici vedoucí do parku Plitvička jezera. Odtud pak jeďte na Karlovac, kde se napojíte na dálnici. V úseku Karlovac - Zagreb Lučko zaplatíte HRK 10,00, v úseku Zagreb Sveta Helena - Goričan zaplatíte HRK 21,00. V Maďarsku nemá význam jet po dálnici, k Balatonu dojedete přes přechod Letenye na Nagykanizsa a stále po silnici č. 7 k Balatonu. Odtud pak podle místa pobytu směrem na Csorna nebo Györ a dále na Rajku. Pozor na dodržování rychlosti v městečkách a dědinkách. Dost se to kontroluje. Pokud byste chtěl jet po dálnici, dálniční virtuální známka je stejná jako pro automobily do 3,5 t, tj. za HUF 2750,00. Na Slovensku se dálniční poplatky pro motocykly nevybírají. Požadované odkazy na stránky ubytování v malých levných zařízeních nemáme. Doporučujeme však používat Booking, kde jsou i ty nejmenší penziony.

# 23.06.2011, 14:32.
Mám prosbu ohledně cesty do Chorvatska, resp. mě zajímá cesta Salzburg - Vilach. Tauernské tunely a tunel Karavanky. Tuto cestu budu projíždět 25.6. v ranních hodinách přibližně od 6:00 do 9:00 hodin. Mám se obávat kolon? Děkuji za odpověď. Václav.

V tomto termínu by ještě problém být neměl. Prázdniny začínají pouze v německém Sársku. Od příštího týdne však postupně začínají letní prázdniny v dalších spolkových zemích, takže přesuny turistů na jih výrazně zesílí.

# 19.06.2011, 18:02.
V létě pojedeme na dovolenou do Chorvatska do Novigradu a rádi bychom podnikli výlet lodí do Benátek. Dívali jsme se na internet, ale skoro nic jsme nenašli. Můžete nám poskytnout nějaké informace? Děkuji. Petra.

Nejbližší pravidelná lodní doprava do Benátek je z blízkého Poreče. Provozuje ji společnost Venezia Lines. Z Poreče vyjíždí loď v 8:00 (ve čtrtek v 8:30). Zpět pak jede v 17:00, v sobotu a v neděli v 17:15. Cena je však dost vysoká - € 121,00 za zpáteční jízdenku pro dospělého + € 20,00 za palivový a € 12,00 za přístavní příplatek. Existují speciální rodinné ceny. Konkrétní kalkulaci pro Vaši skupinu si můžete spočítat na stránce Trajekty - Croatia / Parenzo - Venice.

# 06.06.2011, 21:20.
Prosím o následující informaci. Plánuji cestu do Chorvatska z Plzně přes Cham B20, Salzburg A10, Villach A11, Ljubljana, Pula. Musím mít rakouskou dálniční známku nebo se platí jen tunely? Děkuji za odpověď. Zdeněk.

V Rakousku dálniční známku potřebujete. Desetidenní stojí € 7,90, pokud pojedete na více jak 10 dnů, vyplatí se zakoupit další desetidenní na cestu zpět než dvouměsíční. Na Vaší cestě budete ještě v Rakousku platit na A10 za Tauerntunnel a Katschbergtunnel - celkem € 9,50 a na A11 za Karawankentunnel € 6,50.

# 28.05.2011, 14:28.
Pane Řehůřku, prosíme o sdělení cesty z Klagenfurtu k jezeru Bled bez použití dálnice. Známka ve Slovinsku je za € 15,00 a jelikož budeme pokračovat po 3. dnech do Rabacu, kde strávíme týden, překročili bychom její platnost. Máte-li zkušenosti s výletem z Rabacu do Benátek, prosíme o sdělení ceny výletu lodí s průvodcem. Zajímá nás i doba, po kterou trvá plavba lodí. Vaše stránky jsou výborné a věříme, že nám poradíte. S pozdravem R. z Veselí nad Moravou.

V tomto případě doporučujeme trasu Klagenfurt - Tržič po B91 (ve Slovinsku 101) přes Loibltunnel (nemělo by se platit mýtné). Z Tržiče pak musíte po místních komunikacích do Bledu. Je to složitější, ale když si vytisknete podrobnou mapu, tak by to mělo proběhnout bez problému. Informace o lodi s průvodcem nemáme. Z Rabacu jezdí do Benátek trajekt společnosti Venezia Lines. Lístek stojí v sezóně € 79,00 (€ 149,00) pro dospělého a € 47,00 (€ 90,50) pro dítě do nedovršených 14. let. Do nedovršených čtyř let děti neplatí. V závorce jsou ceny za zpáteční lístek. K tomu se ale platí ještě další taxy - palivové (€ 10,00 / € 20,00) za osobu a přístavní (€ 5,00 až € 7,00 / € 12,00) za osobu. Cena je jednosměrná / zpáteční jízda. Z Rabacu se jede jen 17.7. a 24.7 - 28.8. v neděli. V jiné dny musíte volit jiný přístav - Rovinj, Porec nebo Pula. Ceny se liší. Z Rabacu vyjíždí trajekt v 7:30 a v Benátkách je v 11:30, zpět jede v 17:30 a v Rabacu je ve 21:30. 17.7. jsou odjezdy 7:30 / 17:45 a jízda je přibližně o hodinu delší. Přesnou kalkulaci získáte na stránce Trajekty - Croatia. Podle našeho názoru je výhodnější jet autem.

# 17.04.2011, 11:48.
Rád bych vás požádal o radu, jakou trasu byste zvolili jako nejvhodnější pro cestu autem do Chorvatka, letoviska Gradac. Odjezd je z Tábora. Zejména bych se rád vyhnul možným letním zácpám na silnicích vzhledem k odjezdu v sobotu. Děkuji. S pozdravem Š.

Ve Vašem případě vychází optimální trasa přes Linz, Liezen, Graz a dále na Maribor, Zagreb, Zadar, Split a Gradac. Asi nemá smyl volit alternativy mimo dálnici. Doporučujeme spíše zauvažovat o možnosti sjet z Tábora přes Jihlavu na D1 a pokračovat přes Brno a D2 do Břeclavi a přes Poštornou na Grosskrut a Vídeň, Graz atd. Vyhnete se tak té největší vlně směřující z Německa do Chorvatska. Nicméně u Graze se zase k ní připojíte. My bychom volili navíc dřívější odjezd.

# 14.04.2011, 13:40.
Dnes jsem našla Vaše stránky. No paráda. A obdivuji Vaši trpělivost ohledně odpovědí. Hodně jste toho procestovali, je to paráda. I já mám dotaz. Letos poprvé jedeme do Chorvatska, nahoru do Poreče, do hotelu Delfín. Na doporučení známých. Vždy jsme jezdili až dolů a cestou přes Maďarsko. Jsme ze Zlína. Letos poprvé pojedeme přes Rakousko, ale vyčetla jsem, že přes Rakousko vůbec nepojedeme, že pojedeme přes Slovinsko? A ještě jeden dotaz. Máme velký zájem věnovat jeden nebo dva dny výletům. Jeden výlet by měl být do Itálie do Benátek nebo do Terstu. Kde je toho více k vidění? Nechceme jet autem, ale lodí. Nevíme, kde sehnat informace k výletu, kolik to stojí, jak a kde se to dá objednat, abychom to stihli uskutečnit během 7. dní, co tam budeme? A doporučíte nám ještě nějaký krásný výlet v okolí Poreče? Odpověď nespěchá, jedeme až první týden v červenci, ale již předem Vám za ni mockrát děkuji. F.

Ze Zlína do Poreče přes Rakousko určitě pojedete. Vaše optimální trasa je: Zlín - Brno (alternativně můžete na Uherské Hradiště - Hodonín - Břeclav) - Vídeň - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Poreč. Pokud máte volit mezi Benátkami a Terstem, tak určitě volte Benátky. Lodní dopravu z Poreče do Benátek provozuje společnost Venezia Lines. Cena zpáteční jízdenky je € 121,00, pro děti € 76,50. Ještě se platí palivový příplatek ve výši € 20,00 a daň ve výši € 12,00. Nejedná se tedy o nejlevnější záležitost. Z Poreče odjíždí loď v 8:00, v Benátkách je v 10:30. Zpět pak jede v 17:00 a v Poreči je v 19:30. Konkrétní kalkulaci si můžete vytvořit na stránce Trajekty - Croatia / Parenzo - Venice. Výlet si můžete udělat do historického městečka Rovinj nebo také do Limského zálivu.