CHORVATSKO 2010

Chorvatsko v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Chorvatsko 2010

Pokud je Chorvatsko cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o cestě autem do Chorvatska, o poplatcích na dálnicích, o ubytování v Chorvatsku, o výletech do národních parků a zajímavých měst, o plážích, o obchodech a restauracích a najdete zde také mnoho dalších informací o Chorvatsku, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 02.08.2010, 12:51.
V srpnu chceme cestovat do Chorvatska. Na internetu jsou odkazy na levnější ceny pohonných hmot v Rakousku a v Chorvatsku. Poraďte prosím, kde jsou pro nás aktuálně nejlepší ceny benzínu na trase Znojmo - Vídeň - Zagreb - Brela? A pokud bych mohl ještě poprosit, jakou měnu je nejlepší vézt do Chorvatska pro nemožnost platit kreditní kartou? Děkuji. Pavel.

Koncem července jsme se vrátili kousek od Brely, z Makarske. Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Chorvatsku. Tankujte tedy tam. My jsme většinou tankovali na ÖMV, nicméně nejrozšířenější je síť čerpacích stanic INA, která je i levnější než ÖMV. Většinou, co jsme si všimli, tak ceny měli stejné jak na dálnici, tak i mimo dálnici. Pokud budete platit ubytování až na místě, pak se většinou vyžaduje platba v €. Stejně tak € uplatníte při výletech do Bosny a Hercegoviny. Jinak na běžné nákupy, vstupné v parcích atd. potřebujete HRK. My jsme si je kupovali v České spořitelně, která měla nejlepší kurz a bez poplatku. Některé směnárny mohou být ale levnější.

# 15.07.2010, 15:38.
Ráda bych Vás poprosila o radu. Příští sobotu jedeme do Chorvatska do Poreče a rádi bychom se vyhnuli nejhorším frontám. Prosím poraďte, jakou trasu zvolit. Uvažovali jsme o tom, jet na Česke Budějovice - Salzburg - Villach - Udine - Trieste. Prosím také o info o poplatcích a zda se dá vyhnout slovinské dálnici za Trieste, abychom nemuseli kupovat dálniční známku. Děkuji za odpověď. Jana.

Doporučujeme jinou cestu. Jeďte na České Budějovice - Linz - Spital am Pyhrn - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Poreč. Při Vaší plánované trase přes Itálii byste zaplatila na italském mýtném € 10,20, tj. € 20,40 za obě cesty. Pokud jedete do Poreče na týden, pak Vám stačí týdenní slovinská známka za € 15,00, pokud na více dnů, pak potřebujete měsíční za € 30,00. Při cestě přes Salzburg na Villach jsou v cestě tunely, kde stojí mýtné € 9,50, při cestě na Graz jsou v cestě tunely, kde stojí mýtné € 4,50 a € 7,50. Ten první se dá bez problému objet. Při cestě přes Itálii s objetím placených úseků ve Slovinsku Vás mýtné (kromě rakouské dálniční známky) vyjde na € 39,40 (obě cesty), při cestě přes Graz a Slovinsko pak na € 39,00 (při cestě do 7. dnů) nebo € 54,00 (při delší cestě). Pokud objedete první tunel, tak je cena ve druhém případě € 45,00, což už není takový rozdíl a je to naprosto bez problému. Navíc úsek Salzburg - Villach bývá v sezóně a termínu Pá / So náročný na tvoření dopravních zácp. To bude i námi navrhovaná trasa, ale podstatně méně než ta po A10. Trasa přes Graz je přibližně o 30 km kratší než přes Itálii a přibližně stejně dlouhá jako klasika Villach - Ljubljana. Pokud se rozhodnete pro cestu přes Itálii, objízdné trasy jsou popsané v těchto našich otázkách a odpovědích.

# 07.05.2010, 12:51.
Pane Řehůřku, nevíte, zda přes Slovinsko musíme po dálnici nebo se to dá objet přes Lenárt dále na Ptuj a pokračovat dále do Chorvatska? Děkuji za odpověď. Václav.

Určitě se to nějak objet dá. Silnice z Ptuje k chorvatským hranicím je ale zpoplatněna dálniční známkou, musel byste po silničkách nejnižší kategorie a se značnou zajížďkou. My upřednostňujeme maďarskou variantu, která je popsaná v těchto otázkách a odpovědích.

# 04.01.2010, 15:48.
Chtěla bych se zeptat, zda nemáte zkušenost s prázdninovým objektem Solaris v Šibeniku. Konkrétně hotel Niko. Jsme rodina, 2 děti - 10 a 7 let. Mockrát děkuji za odpověď. T.

Osobní zkušenost nemáme. Určitě bychom se však tohoto komplexu nebáli. Je zasazen v borovicovém porostu přibližně 6 km od Šibeniku. Hotel Niko je jeden z pěti hotelů tohoto resortu. Pláž je hned u hotelu. Pro děti jsou v komplexu vhodné podmínky - hřiště, pískoviště, herny, rodeo, trampolíny, vodní svět s tobogány, nafukovací hrad, vláček, mini klub a animace. Je tam mnoho sportovních možnosti - tenisové kurty, nohejbal, beach volleybal, bowling, minigolf. Najdete tam restaurace, bary i supermarket. Velkým záporem Vašeho hotelu je však pláž. Není to ani tak pláž, jako spíše vyvýšené molo. Pro děti zcela nevhodné. Budete muset chodit na jiné pláže tohoto komplexu. Vzdálenosti však nejsou nijak dramatické - maximálně stovky metrů.