ITALSKÉ ALPY 2011

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2011

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2011. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 11.10.2011, 20:55.
Je třeba mít povinně nebo jen na doporučení v osobním automobilu do hor v zimě sněhové řetězy? Jedeme na dovolenou 10.12. do Val di Sole, děkujeme za odpověď. Ivona.

O povinnosti nevíme, nicméně bez řetězů to do této oblasti ani nezkoušejte.

# 28.07.2011, 14:46.
Ráda bych se podívala do destinace Lago di Garda. Bohužel jsem nenašla žádnou cestovku, která by kromě ubytování zajistila i dopravu. Protože nevlastním automobil, klidně bych si riskla cestu vlakem, jenom nevím kam přesně jet a jaké jsou spoje ... Nejjednodušší mi přijde spoj Praha - Mnichov - Rovereto, ale nevím jak dál a kolik by stála jízdenka, to mi bohužel vyhledávač nenašel. Prosím Vás, pokud víte nějaké přesnější informace, zda byste mi je mohl napsat. Děkuji a přeji příjemný den. Mirka.

Nejméně komplikovanou linkovou dopravu máte autobusem společnosti Tourbus. Linka Brno - Praha - Milano jezdí v úterý a v pátek a zaveze Vás přibližně za 1500 Kč do Verony. Z Verony potom jezdí autobusy ATV prakticky do všech míst u jezera.

# 20.07.2011, 20:02.
Ahoj přátelé, prosíme Vás o praktické informace a radu, jak s dálničními poplatky při cestě do Lago di Garda, tj. - přes Rakousko - dáln. známka - € 7,60, toť jasné, - potom přejezd Brenner průsmyku - dá se platit kartou/cash při vjezdu či jak nejlépe - přílišné fronty? - italská dálníce - platí se dílčí úseky - kartou - či jak rakouské - fix? - Jak pro cestu nazpět - vše extra či se dá koupit najednou s bonusem? Děkuji za ochotu. Pepa.

V Rakousku je desetidenní dálniční známka v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem se platí € 8,00, platí se kartou i hotově, fronty se mohou tvořit v exponovaných termínech - sezóna, přelom Pá/So. V Itálii se platí mýto. Při vjezdu na dálnici se na mýtnici vyzvedne z automatu lístek, na základě kterého se při výjezdu zaplatí buďto v automatu nebo hotově. Doporučujeme platit obsluze, kde lze využít jak kartu, tak hotovost. Cestou zpět využijete jen dlniční známku v Rakousku, vše ostatní je třeba platit znovu.

# 11.07.2011, 10:00.
Pojedeme na dovolenou do Itálie k Lago di Garda - městečko Brenzone, odjezd bude tento týden v sobotu 16.7.2011 a budeme vyjíždět z Brna. Chtěl bych se Vás zeptat, jakou zvolit trasu? Předběžně jsme zvolili tuto trasu: Brno - Vídeň - Linz - Salzburg - Innsbruck - Bolzano - Trento. Myslíte, že je vhodné toutu trasou jet? Případně jakou trasu byste zvolil? Jaké všechny dálniční poplatky jsou na této trase (zatím jsme dohledali: Rakousko dálniční známka € 7,90, průjezd tunelem Brenner € 8,00, mýtné na dálnici v Itálii). Neplatí se na této trase ještě nějaké doplatky za průjezd jinými tunely v Rakousku? Velice Vám děkuji za brzkou odpověd. Jan.

Ano, to je optimální trasa. My bychom ještě volili cestu přes Břeclav a Grosskrut, potom mimo Vídeň, tzn. z Nord Autobahn bychom se připojili na Wiener Aussenring Schnellstrasse, která spojuje tu severní s Donaufer Autobahn. Za Stockerau bychom z ní sjeli a pokračovali směr Tulln a silnici č. 19 se napojili na A1. Už jsme to několikrát absolvovali a je to lepší než objíždět Vídeň a riskovat zácpy na výjezdu po A2. Od Salzburgu do Německa by problém být neměl, je to proti "chorvatské vlně". V Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a v Itálii na mýtném mezi Brennerem a sjezdem Rovereto € 11,50.

# 28.05.2011, 12:01.
Řehůřkovi, objevili jsme Vaše skvělé stránky a máme k Vám prosbu. V zimě jsme lyžovali v oblasti Obereggen - Latemar - Pampeago - Predazzo a rádi bychom se do této nádherné oblasti podívali alespoň na 3 dny v létě. Prosím Vás, nemůžeme najít na internetu autobusové spojení z Bolzana do Obereggenu. Věříme, že nám poradíte. Přejeme Vám příjemné prožití upršeného víkendu. S pozdravem R. z Veselí nad Moravou.

Z Bolzana do Oberegennu jezdí autobusy společnosti SAD Transporto Locale S.p.a.. Jedná se o linku č. 180 Bolzano - Val d'Ega - Vigo di Fassa. Bez přestupu tam jezdí autobusy z Bolzano Autostazione v 8:35, přijezd v 9:20. Zpět potom jede 16.41 a zpět je v 17:25. Jízdenka stojí € 3,00. Jízdní řády ale platí do 18.6. Spojů je daleko víc, především s přestupy. Je třeba sledovat výše uvedené stránky.

# 03.05.2011, 18:50.
V letě se chystáme z Ústí nad Labem k jezeru Lago di Garda a navštívit i zábavný park Gardaland i přilehlý aquapark. Chtěl bych vědět, jaké poplatky mě čekají po cestě a zda je možné napsat i ceny vstupného do zábavního parku. Děkuji. Libor.

V Rakousku zaplatíte za desetidenní dálniční známku € 7,90, za průjezd Brennerem € 8,00 a v Itálii na mýtném (Brenner - Affi) € 14,60. Celodenní vstupné stojí € 36,00, zlevněné € 29,00. Existují však různé kombinace (např. rodinné vstupné 2+2 € 134,00 atd.). Podívejte se na oficiální ceník.

# 03.03.2011, 14:20.
Pěkný den. Můžete mi, prosím, napsat, zda je v neděli v Bolzanu otevřený supermarket Interspar? Děkuji. Jana.

Interspar (Despar) v Bolzanu najdete na Via Roma 18/H. Je tam 140 parkovacích míst a otevřeno v neděli nemá. Otevírací doba od pondělí do soboty je 8:00 - 19:30. Nejbližší Despar, který je otevřený v neděli, najdete jihovýchodně od Bolzana v Petesberg di Nova (Ponente), otevřeno je 7:30 - 12:00.

# 20.02.2011, 17:56.
Chystáme se do Itálie - Predazzo - z Prahy osobním autem. Zajímaly by mě všechny poplatky, které mě budou čekat po cestě tam a zpět. Pavla.

Vaše optimální trasa je následující: Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Bolzano Nord - Predazzo. V Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90, za průjezd Brennerem zaplatíte € 8,00 a na mýtném v Itálii € 5,50. Při cestě zpět budete platit mýtné (Itálie, Brenner) ve stejné výši. Pokud se vrátíte do 10 dnů, dálniční známku využijete, jinak si budete muset zakoupit druhou.

# 18.01.2011, 19:11.
Mohu se zeptat, jaký je poplatek za projetí tunelu tam i zpět do Livigna? M.

Zpáteční mýtné v tunelu Munt la Schera stojí pro automobil do devíti míst a hmotnosti 3,5 tuny 42 CHF resp. € 35,00. Navíc každý cestující paltí 4 CHF resp. € 3,00. Dítě do deseti let neplatí. Ceny jsou pro období od 1.12. do 30.4. Mimo toto období by se za auto platit nemělo. Tunel je v provozu nonstop, v So je následující omezení: od 5:00 do 9:00 se jede směr Švýcarsko, od 10:00 do 17:00 se jede směr Itálie.