ITALSKÉ ALPY 2010

Italské Alpy v odpovědích na vaše otázky

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Italské Alpy 2010

Pokud jsou Italské Alpy cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2010. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě autem do Italských Alp a poplatcích na dálnicích, o ubytování, o lanovkách, o tipech na výlety, o pronájmu auta, o místní dopravě a najdete zde také mnoho dalších informací o Italských Alpách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 08.09.2010, 13:00.
Poraďte trasu a cenu mýtného z České Lípy do Bergama. Děkuji. Vladimíra.

Vaše optimální trasa je následující: Česká Lípa - Praha - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Innsbruck - Brenner - Trento - Verona - Brescia - Bergamo. Jedná se samozřejmě o hlavní směry, velká města dálnice většinou objíždí. V Německu se mýtné neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a na mýtném přes Brenner zaplatíte € 8,00. V Itálii potom na mýtném zaplatíte € 20,80.

# 24.07.2010, 13:24.
Prosím o návrh trasy z Chebu přes Augsburg do Curon Venosty v jižním Tyrolsku, jaké se platí poplatky a mýta a zda to platí stejně osobní vozidla a motocykly. Děkuji. Stanislav.

Do Curon Venosta se z Chebu dostanete bez problému bez placení poplatků. V Německu se dálnice neplatí a v Rakousku ten kousek dálnice objedete po běžných silnicích. Vaše volba přes Augsburg je zřejmě z důvodu vyhnutí se Mnichovu. Z Chebu jeďte na Marktredwitz, kde se napojte na dálnici A93. Jeďte na Regensburg a dále směr Mnichov. Na exitu 55 (65) přejeďte na A9 a jeďte směr Ingolstadt. Sjeďte hned na dalším exitu 64 směr Augsburg po B3000. V něm se napojte na B17, po které dojedete do Füssenu. Odtud po B179 a následně po B189 jeďte do Imstu. Odtud musíte mimo dálnici po B171 až do Landecku a dále po B180 až k Italským hranicím, za kterými jen několik kilometrů je Curon Venosta u Lago di Resia. Rychlejší cesta je ale přes Mnichov po A93 + A9 a obchvatem A99 + A96, přejezd po B2R na A95, která Vás dovede do Garmisch Partenkirchenu. Odtud potom po B23 a B187 do Ehrwaldu a dále jako v předchozí variantě. V Rakousku si jen dejte pozor na značku rychlostní silnice (silnice pro motorová vozidla). Bývá na obchvatech některých měst nebo u některých tunelů. Vjezd na tuto silnici nebo těchto tunelů je jen s vylepenou dálniční známkou. Většinou však bývá možnost bezplatné varianty.

# 08.06.2010, 22:10.
Rádi bychom strávili týden u jezera Lago di Garda a sháníme levné ubytování v kempu nebo penzionu. Děkuji. Eva.

Velké množství ubytovacích kapacit setříděných podle typu najdete na gardalake.it.

# 19.02.2010, 12:03.
Chválíme Vaše stránky. Vloni výjimečně, kdy jsme navštívili Solnou komoru, jsme bez problému našli ubytování pro 2 osoby a byli jsme mile překvapeni množstvím cenově přiměřených nabídek. Letos uvažujeme o dovolené u Lado di Garda, ale zatím jsme žádné vhodné ubytování pro 2 osoby nenašli. Nežádáme komfort, chceme ubytování s kuchyňkou, ale stačilo by vše v jedné místnosti, rádi bychom měli balkon nebo terasu. Nemáte pro nás tip? Děkujeme předem a přejeme příjemný den a hodně milých ohlasů. Vladimír a Alžběta, Broumov.

Podívejte se na gardalake.it. Najdete tam velké množství ubytovacích kapacit, konkrétně něco přes 80 s aparmány, z nichž většina nabízí ubytování i pro dva v různých velikostech obytné plochy. Určitě si z této široké nabídky vyberete.

# 11.02.2010, 11:49.
Předem mé zprávy se omlouvám. Již jsem vám psal ohledně dovolené v Itálii. Odpověď se mi bohužel ztratila při poruše počítače. Na přelomu února a března jedeme z Brna na hory do Val di Sole. Můžete mi poradit nejrychlejší cestu a napsat jak je to s poplatkama na dálnicích a tunelech? A jelikož mám auto na LPG, tak bych potřeboval poradit, kde by se na této cestě dalo LPG natankovat, jak se LPG na pumpách po cestě značí a další užitečné drobnosti, které můžu po cestě využít. Předem děkuji a čekám na odpověď. Michal.

Odpověď na Vaši původní otázku najdete v otázkách a odpovědích Itálie 2009 - 07.10.2009, 07:47. Jediný rozdíl je v tom, že oproti roku 2009 jsou v roce 2010 o trochu vyšší ceny. Rakouská desetidenní dálniční známka stojí € 7,90 a mýtné v úseku Brenner - San Michele all' Adige stojí € 8,30. Mýtné na brennerské dálnici je beze změny. Tipy na tankování LPG najdete v odpovědi ze dne 27.01.2009, 20:43. V Rakousku a Itálii očekávejte označení autogas resp. GPL.

# 05.02.2010, 16:22.
Loni jste nám super poradil ohledně naší první cesty do Itálie. Letos se na vás obracím zase. Uvažujeme o dovolené u jezera Lago di Garda, zatím máme rezervované apartmány Piccolo Paradiso asi 5 km od města Toscolano Maderna. Chci se zeptat, zda nemáte skušenosti s těmito apartmány a hlavně, zda nevíte něco o městě Toscolano (zda se tam nacházejí nějaké supermarkety, aqapark ... atd.) Vím, že tam je zábavní park Gardaland a po naší loňské návštěvě Mirabilandia budou chtít děti určitě navštívít i tenhle park. Zajímaly by mě ceny vstupenek, popřípadě, zda je vstupenka na dva dny jako v Mirabilandii. Vím, že vedle je nějaké Aquarium - nevím, zda to patří k parku nebo ne. Moc děkuji za veškeré informace a přejí vám i celé vaší rodině hodně čtenářů a hodně krásných zážitků na vašich cestách. Ať se vám daří. Děkuji. J.

Residence Piccolo Paradiso se nachází v části Cecina, která je od centra Toscolano Maderno vzdálená 2,5 km. Apartmány jsou čisté, komfortně zařízené. V areálu se nacházejí dva bazény, z toho jeden pro děti. Je odtud nádherný výhled na jezero. Najdete tam také zahradu a dětské hřiště. Asi 1 km odtud se nachází jedno z nejlepších golfových hřišť v oblasti. Kamenná pláž je vzdálená asi 250 m, dostupná stezkou. Do vody tam vedou přímo schody. Snad jediným záporem je skutečnost, že je residence trochu izolovaná (což může být i kladem) a pro auta dostupná značně úzkou cestou. Ze supermarketů víme např. o SISA na Via Statale Maderno nebo SMA Supermercati na Piazzale Salvo D'Acquisto. Je jich tam však více. Asi 12 km jižně v Manerba del Garda je Lidl. Aquapark tam není. Ze zdejšího přístavu jezdí trajekty na druhou stranu jezera do Torri del Benaco. Nejbližší aquapark je na jihu jezera v Desenzano del Garda. Jmenuje se Waterland. Nejdražší vstupné tam je € 11,00 (víkend + srpen) a € 8,00 (pracovní dny). Děti do deseti let platí € 6,00 a děti do tří let neplatí. Vstupné do Gardalandu nebylo zatím pro rok 2010 zveřejněno, tedy i různé promoakce atd. Dřívější ceny jsou následující: € 35,00 za dospělého, € 29,00 za dítě do 10 let a výškově nad metr, zdarma děti do 1 m. Prohlídka delfinária je v ceně, kromě představení. Za to se platí € 5,00. Doporučujeme však zkontrolovat aktuální ceny na výše uvedených stránkách, jakmile budou zveřejněny. Aquarium Sea Life je však samostatná atrakce. Vstupné je € 15,00 za dospělého a € 9,50 za dítě (do 10 let). Existuje i rodinné vstupné € 33,00 (2+1), € 40,00 (2+2), € 47,00 (2+3). Platí se i parkovné € 3,00.

# 26.01.2010, 14:40.
Chci se zeptat na trasu z Prahy do Trafoi včetně všech poplatků. Děkuji. K.

Optimální trasa je následující: Praha - Plzeň - Rozvadov - Regensburg - Mnichov - Garmisch Partenkirchen - Ehrwald - Imst - Landeck - Pfunds - Nauders - Curon Venosta - Sluderno - Prato Allo Stelvio - Trafoi. Žádné poplatky na této trase nejsou potřeba za předpokladu, že krátký úsek mezi městy Imst, Landeck a Fliess pojedete mimo dálnici. Stejně tak kousek za německými hranicemi je na rakouské straně několik tunelů (Lermoos, Nasserith), kde je velká pravděpodobnost, že vyžadují dálniční známku. Vše se dá objet. Těžko však soudit, jaká bude situace na silnicích v době, kdy tam pojedete - např. sněhová kalamita. Jistější je delší, dražší, ale rychlejší varianta přes Mnichov dále po A8 k Rosenheim a dále do Rakouska po A93 a A12 do Innsbrucku, po Brennerské dálnici na Bolzano a Merano. Tady dálnice končí a odtud je to už jen kousek po SS38 přes Naturno, Laces, Lasa, Prato Allo Stelvio do Trafoi. Poplatky jsou následující: v Německu se dálnice neplatí, v Rakousku potřebujete desetidenní dálniční známku v ceně € 7,90 a dále zaplatíte mýto za Brennerskou dálnici ve výši € 8,00. V Itálii na mýtném zaplatíte € 5,10 do Bolzana. Mýto při cestě zpět je ve stejné výši. Dálnice do Merana by měla být bezplatná.

# 01.01.2010, 21:41.
Nemohu nikde najít plán podrobných pěších tras okolo Assenze a Malcesine. Kolik stojí lanovka z Malcesine na Monte Baldo? Podrobnosti o kaskadérských vystoupení v Cola u Lazise. Výlety lodí z Malcesine do Assenze, z Malcesine do Limone sul Garda. Omlouvám se za příliš mnoho otázek v jednom bloku, ale nevím, kde přijít k takovým informacím. Radek.

Podívejte se na základní mapu s vyznačením základních turistických míst a cest. Doporučujeme však si zakoupit podrobnou turistickou mapu od společnosti Freytag & Berndt. Jedná se o Lago di Garda WK 50 S20 za 158,-Kč. Lanovka na Monte Baldo stojí € 9,00 resp. € 14,50 zpáteční. Ceny jsou platné pro všední den. Ve dnech volna potom stojí € 12,00 resp € 18,00 za zpáteční. Více informací najdete na stránkách funiviedelbaldo.it. Kaskadérské kousky můžete shlédnout v Movielandu. Na těchto stránkách najdete podrobné informace. Výlet lodí můžete podniknout z Malcesine do Limone nebo Assenze (resp. Brenzone) trajektem. Jízdní řády a ceníky najdete na navigazionelaghi.it.