BENÁTKY 2008

Rady na cestu do Benátek

 /  / Centrum otázek a odpovědí / Itálie / Benátky 2008

Pokud jsou Benátky cílem vaší cesty, najdete zde mnoho užitečných informací a také zodpovězené otázky našich čtenářů z roku 2008. Pokud se chcete také na něco zeptat, přejděte na formulář. V těchto zodpovězených otázkách se dočtete o dopravě z letiště do hotelu, o jízdenkách městské hromadné dopravy, o ubytování, o vstupenách do muzeí, o výletech na ostrovy Murano, Burano a Torcello, o jízdě gondolou, o stravování v Benátkách, o dopravě do Benátek z přímořských letovisek a najdete zde také mnoho dalších informací o Benátkách, na které se nás naši čtenáři dotázali.

Než začnete: pokyny, podmínky, soukromí
Zadat otázku: přes formulář,
Informace: reportáže, výlety, blog, vyhledávání

Vybavení: mapy, průvodci, slovníky, adaptér
Nástroje: mapa, překladač
Aktuálně: informace z MZV

# 09.12.2008, 15:36.
Letím poslední víkend (Pá, So, Ne) v lednu do Benátek a budu bydlet v Mestre. Přepravu z Trevisa do Mestre jsem již vyřešil, ale rád bych se zeptal, jak snížit náklady na dopravu po Benátkách, případně kde a jaké zakoupit jízdenky. David.

Vše o dopravě v Benátkách - tj. jízdní řády linek, ceny jednorázových i časových jízdenek, mapu dopravy atd. najdete na stránkách Hello Venezia. Můžete si koupit lístek jednorázový nebo platný 1h, 12h, 24h, 36h, 48h a 72h. Vhodnou kombinací jízdenky a vstupenky je Venice Card, najdete na stejných stránkách - Venice Card. Tato obsahuje dopravu, vstupy do muzeí, kostelů, na toalety apod. Karta má několik variant - podle platnosti, obsahu služeb, věku držitele aj. Na výše uvedených stránkách je možné ji nakonfigurovat přesně podle potřeby.

# 25.11.2008, 18:41.
Poprosím Vás, ak mi viete poradiť s cenou z parkoviska Fusina loďou do Benátok. Na nete som našla len časový harmonogram odjazdov bez cien. Ďakujem. B.

Linka Fusina - Venezia je vyčleněna ze systému dopravy ACTV, tzn. neplatí tam časové jízdenky. Jednosměrný lístek do Benátek stojí € 6,00, obousměrný € 10,00, snížený pak € 3,00 resp. € 6,00. Jízní řády této linky najdete na portále Terminal Fusina.

# 29.10.2008, 16:02.
Chcem sa opýtať, koľko zaplatíme za parkovné v Benátkách ... a kde by sme našli najlacnejšie parkovanie. Od ktorej hodiny rano sa platí parkovné a o ktorej otvárajú baziliku sv. Marka a tiež, či sa platí za vstup. Ďakujem. Alena.

Ohledně parkování najdete odpověď v otázce ze dne 10.07.2008, 23:55. Nejlevnější parkování najdete samozřejmě na pevnině - v Mestre. Basilica di San Marco je otevřena od 9:45 do 17:00 hodin, o nedělích a svátcích od 14:00 do 16:00 (v sezóně 04 - 10 do 17:00). Vstup je volný. Stejnou otevírací dobu má i Museo di San Marco (€ 4,00), Pala d´oro (€ 2,00) a Tesoro (€ 3,00).

# 16.10.2008, 12:40.
Chceme v říjnu navštívit Benátky. Jedeme obytným autem. Jaké jsou možnosti parkování přes noc nejméně vzdálené od Benátek? Ideální by bylo místo, ze kterého se lze přesunout na prohlídku Benátek pěšky. Jaké další zajímavosti v nejblížším okolí doporučujete navštívit? Děkuji za odpověď. S.

Parkovacích možností přímo v Benátkách je několik. V nejznámějším Tronchetto s obytným autem zřejmě nezaparkujete. Maximální přípustná výška je 2,10 m. Musíte hledat otevřená parkoviště. Zkuste parkoviště na Piazzale Roma. Autorimessa comunale má v nejvyšším patře, na střeše, otevřenou plochu, pokud nebudou nějaká omezení při vjezdu, můžete zaparkovat tam. Existují i parkoviště přímo u hotelů - např. Cá Doge s parkovištěm ve dvoře. Pokud neuspějete v Benátkách, je nejbližší možností parkoviště v Mestre, těsně před mostem do Benátek - Parcheggi S. Giuliano. Co navštívit záleží hodně na tom, kolik budete mít času. Samotné Benátky včetně okolních ostrovů jsou natolik pestré, že zřejmě na jiná místa Vám čas nevyzbude. Pokud ano, doporučujeme navštívit historické skvosty v okolí - Padova a Chioggia.

# 01.10.2008, 09:01.
Prosím o laskavou odpověď. Jedeme služebně do Benátek přes Rakousko. Platí se v Itálii dálniční známka? V jaké ceně? Eventuálně platí se tam mýtné, v jaké ceně? Děkuji za odpověď. Věra.

V Itálii se platí na dálnicích mýtné. Při vjezdu na dálnici si na mýtnici vyzvednete lístek. Na základě tohoto lístku při výjezdu z dálnice na mýtnici zaplatíte mýtné. Konkrétně v Mestre je mýtnice ještě před Mestre přímo na dálnici, za touto mýtnicí pokračuje dálnice dále do Mestre a za Mestre jako bezplatná Tangenciála. Cena mýtného na úseku Tarvisio - Mestre je pro běžný osobní automobil (dvě osy, výška od přední osy do 1,30 m) € 11,80. Stejná cena je při cestě zpět. Popis způsobu platby je popsán např. v naší reportáži Gargano 2008.

# 14.09.2008, 22:46.
V říjnu ideme na pár dní do Benátok. Autobus príde v noci do Benátok - Mestre a hľadáme nejaké slušné ubytovanie za rozumnú cenu pre dve osoby. Prosím o radu. Ďakujem. Luba.

Odpověď týkající se Vašeho příjezdu a dopravy do Benátek najdete v odpovědi ze dne 17.08.2008, 11:20, odpověď týkající se hledání ubytování (včetně Mestre) najdete v odpovědi ze dne 21.06.2005, 19:29. V Benátkách je ubytování drahé, únosná cena pro dvě osoby se pohybuje mezi € 60,00 - € 80,00 za noc.

# 10.09.2008, 12:19.
Měla bych na Vás otázku, zda se dá uskutečnit pro turisty svatba v Benátkách. Chceme se s přítelem v červnu vzít a rádi bychom pro náš den zvolili právě Benátky. Můžete mi prosím poradit, kde získat bližší informace, popř. na koho se obrátit? Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den. S.

Prvním krokem je zkontaktování radnice v Benátkách v Paláci Cavalli, kde si zarezervujete termín. Pak už je to jen administrativa. Každý potřebujete mezinárodně platný Rodný list (matrika v místě narození) a Osvědčení o způsobilosti k uzavření manželství v zahraničí (matrika v místě bydliště) s ověřeným podpisem matrikáře na Krajském úřadě a opatřenými razítkem Ministerstva zahraničí ČR (Legalizace). Dokumenty pak musí být přeloženy soudní překladatelkou (autorizovanou Italskou ambasádou) a potvrzeny Italskou ambasádou. Kopie těchto dokumentů odešlete na radnici do Benátek. Nejpozději den před obřadem pak dodáte na radnici v Benátkách originál dokumentů a kopie pasů. Pro samotný obřad potřebujete tlumočníka a svědky. Na místě uzavřete dohodu o společném příjmení. Obdržíte italský oddací list, který necháte ověřit na prefektuře. Tento oddací list si u nás necháte soudní překladatelkou přeložit do češtiny, který odevzdáte na matrice v místě bydliště. Tady si pak vyzvednete český oddací list. Tyto informace jsme čerpali ze serveru Wagnerovi, kde najdete vyčerpávající postup v článku Svatba v Benátkách. Přejeme Vám nádhernou romantickou svatbu. Pak nám dejte nějakou zprávu, jak Vám svatba a svatební cesta v Benátkách vyšla.

# 09.09.2008, 13:40.
Prosím Vás, jaká je nejrychlejší - nejlevnější cesta pro osobní automobil z Benátek do Českých Budějovic? Na kolik vyjde? Předem moc děkuji za odpověď. Pavel.

Nejrychlejší a současně optimální cesta: Mestre - Udine - Tarvisio - Villach - Salzburg - Linz - České Budějovice. Mýtné v Itálii: € 11,80. Mýtné v Rakousku: € 9,50 (2x Tauerntunnel). Desetidenní dálniční známka v Rakousku: € 7,70. Nejlevnější cesta: Mestre - San Dona di Piave - Portogruaro - San Danielle - Gemona - Tarvisio - Villach - Ebene Reichenau - Ramingstein - Mautendorf - Radstadt - Annaberg - Gosau - Bad Ischl - Gmunden - Lambach - Wels - Linz - Freistadt - České Budějovice. Úseky cest mimo dálnici Mestre - Villach a Mautendorf - České Budějovice jsme při různých dovolených několikrát absolvovali. Jsou to kvalitní a pohodlné cesty. Jsou však zdlouhavé. V poslední době se přikláníme spíše k dálniční trase.

# 08.09.2008, 11:03.
Odjíždím ve čtvrtek do Marina di Zambrone v Kalábrii, a chtěl bych přespat v Benátkách (nebo v hodně blízkém okolí), tak abych si prohlédl město a potom asi tak do 3:00 hodin do rána odpočinul. Naše cestovky ubytování zajistí, ale mají manipulační poplatky, které neuvádí (až s objednávkou) a tyto se rovnají 50% z částky za ubytování. Dá se ubytování např. v kempu v chatce sehnat přímo na místě? Vybírali jsme Jolly v Mestre. Dále vzhledem k cenám nafty v současné době, kde je nejlépe tankovat na dálnici? Děkuji Vám za odpověď. Vláďa.

Spíše než Camping Village Jolly doporučujeme Camping Fusina. Ubytování ve dvojlůžkových kabinách s vlastním příslušenstvím v uvedeném termínu Vás přijde na přibližně € 20,00 za osobu a noc. Na výše uvedených stránkách si můžete ubytování zarezervovat a po zaplacení 10% zálohy (např. kartou) je ubytování Vaše a máte jistotu, že se ubytujete. Na místě pak doplatíte zbytek. Z kempu Fusina je rovněž vyřešena doprava do Benátek - viz Terminal Fusina. Doporučujeme následující model tankování: plnou nádrž v České republice, dotankovat do plné nádrže v Rakousku před hranicemi mimo dálnici. Pravděpodobně pojedete přes Villach, takže Arnoldstein - čerpací stanice ve městě - sjedete na sjezdu Arnoldstein, po příjezdu na silnici se dáte doprava, v Arnoldsteinu přejedete kruhový objezd rovně, na konci města je čerpací stanice Shell - otevřena do 22:00. Dálniční Esso je příliš drahé. V Itálii pak doporučujeme dotankovat do plné v Mestre. To by Vám mělo vystačit opět až do Kalábrie, kde už si najdete v místě nějakou levnou čerpací stanici. V Itálii doporučujeme používat stojany označené self service nebo fai date. Jedná se o samoobslužné stojany (nejsou všude), cena je opět nižší. Ceny pohonných hmot v Itálii můžete sledovat na portále Prezzi Benzina, na italských dálnicích pak na portále Autostrade (po zadání Vaší cesty a vyčíslení mýtného).

# 31.08.2008, 14:04.
Děkujeme za odpověď na náš dotaz. Odpověď přišla později, ale jsem ráda, že jste reagovali. Doufám, že jste si pěkně užili Vaši dovolenou. Ráda se podělím o naše zkušenosti. Opravdu jsme navštívili Benátky. Místo plánované cesty z Caorle lodí do Benátek - lístek asi € 32,00 na osobu, jsme jeli autem na doporučení delegátky do Punta Sabione, kde jsme nechali stát auto na parkovišti (celodenní lístek € 7,00 - nedá se zabloudit, doprava na parkoviště je řízena již z kraje přístavu a jeli lodí do Benátek. Jsou dvě možnosti, a to soukromou lodí společnosti Marco Polo - lístek € 3,50 / osobu (malá motorová loď) nebo klasickou lodní dopravou - € 6,50 na osobu jedním směrem (velký trajekt - 2 patra). My volili cestu tam soukromou a zpět klasickou dopravou. Doporučujeme všem, pohled z lodi na Benátky je nezapomenutelný a nádherný, taktéž náměstí San Marco. Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek prázdnin. Ilona.

Děkujeme za Vaši zprávu a cenné informace, které určitě přijdou vhod i dalším našim čtenářům.

24.08.2008, 13:22.
Jako skupinka kamarádů jsme se domluvili na výlet v Benátkách. Protože jsme ale všichni studenti, tak si nemůžeme dovolit žádný drahý hotel. Jde nám o přespání na jednu noc od 5. do 6.12. a kromě bezpečného místa, kde složit hlavu a WC, nic jiného neočekáváme. Byla bych vám velmi vděčná, kdybyste nám mohl poradit. Pavlína.

V Benátkách je ubytování obecně velice drahé. Nejlevnější ubytování hledejte v hostelech. V Hostelu Santa Fosca se ceny pohybují od € 20,00 za noc, slevy s Rolling Venice Card (karta pro mladé do 29 let). Tento hostel má otevřeno celoročně kromě vánočních svátků. Další hostel Domus Civica má otevřeno jen do září. Doporučujeme si ubytování dopředu zarezervovat.

17.08.2008, 11:20.
Potřeboval bych zjistit jak funguje doprava nebo taxi z Mestre do centra Benátek v době od 2. do 4. hodin ráno. Náš předpokládaný příjezd do Mestre linkou Student Agency je ve 2 hodiny ráno. Jak se nejpohodlněji dostanu do Santa Croce? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověd, moc mi to pomůže. Jiří.

Vzhledem k tomu, že linky Student Agency zastavují před železniční stanicí Venezia - Mestre (na Viale stazione) a Santa Croce je nedaleko železniční stanice Venezia - S. Lucia, bylo by jednou z možností sednout na vlak a těch 9 km přejet vlakem za € 2,40. Bohužel nejdříve jede až v 5:35 hodin. Potom pěšky přes most na Santa Croce. Další možností je to taxi, která mají stanoviště před železniční stanicí v Mestre a zavezou Vás až na Piazzale Roma, odkud je to na Santa Croce už jen kousek. Další možností je městská doprava, kde přímo od železniční stanice (zastávka Ferrovia) jezdí okružní autobusová linka - 2:33, 2:53, 3:33, 3:53 (Piazzale Roma - Mestre - Piazzale Roma). Informace o linkách, cenách a jízdních řádech najdete na ACTV. Najdete tam i informace o typech lístků, které musíte zakoupit předem.

# 16.08.2008, 23:34.
V sobotu 23.8.2008 odjíždíme do Itálie. Dovolenou budeme trávit v Porto S. Margherita. Prosím Vás, sdělte nám, kolik stojí lístek na trajekt z Porto do Caorle. Chtěli bychom se mimo jiné podívat i do Benátek. Zvažujeme, zda lodí z Caorle (jakou a za kolik?) nebo autem do Fusiny a odtud do Benátek. Nevíme však, jak se z Fusiny dostat do Benátek. Prosíme Vás o radu, co si vybrat a pokud jsou Vám známy, tak i ceny. A poslední otázka, co byste v Benátkách navštívili nejdříve? Děkuji za odpověď. Ilona.

Trajekt mezi Porto Santa Margherita a Caorle je v létě v provozu od 7:30 do 12:30 a od 14:30 do 22:00 (nebo i 23:00). Cena lístku za osobu je € 1,00, zpáteční € 1,40. Cena lístku pro auto je € 1,80, zpáteční € 2,60. Do Benátek doporučujeme z Caorle autem. Jak v Mestre, tak i v Benátkách je dostatek parkovišť. Informace o parkování a dopravě najdete v odpovědi ze dne 10.7.2008 23:55. O tom, kam v Benátkách pak v odpovědi ze dne 26.05.2005, 10:04. My bychom v Benátkách navštívili asi nejdříve náměstí San Marco.

# 17.07.2008, 06:43.
Velice oceňuji Vaše stránky a obdivuji vůli v takové šíři podávat informace ostatním spoluobčanům. Pane Řehůřku, i já bych Vás chtěl poprosit o radu, popřípadě tip na tranzitní ubytování v okolí Benátek při cestě na jih Itálie. Chceme si s rodinou při této cestě prohlédnout toto zajímavé město. Ubytování si představuji v kempu, popřípadě penzionu, ve vzdálenosti do 50 km od města ve vnitrozemí, kde si myslím, že by cena ubytování mohla být nižší. Děkuji předem za poskytnuté informace. František.

Klasikou jsou samozřejmě kempy v Mestre - Camping Fusina, Camping Village Jolly atd. Ceny jsou tam ale skutečně vysoké. Ve vnitrozemí doporučujeme např. Sporting Center, kde dvojlůžkový pokoj koupíte už za € 57,50 (bez klimatizace), třílůžkový za € 70,00 a čtyřlůžkový za € 80,00 na noc. S klimatizací jsou ceny o něco vyšší. Ubytování je však třeba dopředu zarezervovat. Neakceptují platební karty a pokladna je otevřena od 7. do 11. a od 18. do 19. hodin. Je to v Montegrotto Terme, nedaleko Padovy, přibližně 55 km od Mestre, kousek od Autostrády. Záleží však také, kdy pojedete. V srpnu tam může být také obsazeno, chce to zkontaktovat provozovatele a ubytování si zarezervovat. Druhým tipem je Ostello Cita di Padova v Padově, přibližně 40 km od Mestre, po Autostrádě.

10.07.2008, 23:55.
Pane Řehůřku, prosím Vás o informaci, kde je nejlepší sjet z dálnice na Benátky, kde je nejlépe v Benátkách zaparkovat a orientační cenu za parkovné. Chceme se podívat na ostrovy Murano a Burano, víte kolik stojí cesta lodní dopravou na tyto ostrovy a jak často tam doprava jezdí? Děkuji. Šárka.

Nejlepší je sjet na sjezdu Mestre Est - Favorita. Benátky jsou velice dobře značeny, nemůžete to přejet. Sjezd je hned po tom, co Tangenciála nadjíždí nad železniční tratí. Vjedete na kruhový objezd, který je částečně pod Tangenciálou a po chvíli se dostanete na most do Benátek. V Benátkách je několik parkovišť. Např. hned za mostem vpravo - Tronchetto. Hodina tam stojí € 3,00, od 7. do 24. hodin tam stojí € 20,00. Výhodnější je však zaparkovat ještě v Mestre, např. na Terminále Fusina. 12 hodin tam stojí € 8,00, 24 hodin tam stojí € 13,00. V tomto případě je třeba sjet na sjezdu Mestre Ovest. Značení je velice dobré už z Tangenciály. Další parkoviště je Parco San Giuliano (sjezd stejný jako v případě Benátek) - ceny jsou podobné jako ve Fusina. Těch parkovišť je více. Dopravu po Benátkách provozuje společnost ACTV. Hodinový lístek stojí € 6,50, 12. hodinový je za € 14,00, denní je za € 16,00 atd. Na výše uvedených stránkách si můžete stáhnout mapu linek, jízdní řády, podmínky atd. Linky jezdí v krátkých intervalech (běžně 20 minut). Vše od dopravě (mapa linek, ceníky, jízdní řády) najdete na výše uvedených stránkách.

# 10.04.2008, 12:48.
Mám dotaz ohledně poplatků. Zajímalo by mne, kolik se platí za vjezd do Benátek (vstup). V případě, že pojedu autokarem. Tento údaj je nutný pro vypočítání kalkulace zájezdu. Děkuji. Č.

Tyto informace najdete na stránkách ZTL Bus, kde je podrobný ceník. Cena se liší podle typu autobusu, sezóny, cíle cesty atd.